Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Jozef Van Havere Annick De Wever Rita Goossens Kris Verbeeck Rodney Talboom Stefan Van Linden Caroline Van Vracem Helke Verdick Kristien Vingerhoets Greet Jacops Jenne Meyvis Cliff Mostien Kurt Verberckt Karina Van heirle Thierry Moeskops Eddy De Herdt Koen Scholiers Dominique Buytaert Bert Cools Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Jozef Van Havere Annick De Wever Rita Goossens Kris Verbeeck Rodney Talboom Stefan Van Linden Caroline Van Vracem Helke Verdick Kristien Vingerhoets Greet Jacops Jenne Meyvis Cliff Mostien Kurt Verberckt Karina Van heirle Thierry Moeskops Eddy De Herdt Koen Scholiers Bert Cools Koen Scholiers Kristien Vingerhoets Jenne Meyvis Rodney Talboom Bert Cools Jozef Van Havere Caroline Van Vracem Thierry Moeskops Luc Bouckaert Annick De Wever Greet Jacops Kris Verbeeck Helke Verdick Jill Van Wijnsberghe Kurt Verberckt Stefan Van Linden Rita Goossens Karina Van heirle Cliff Mostien Eddy De Herdt aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Motivering |
Aanleiding
Elk bestuur moet zijn meerjarenplan minstens één keer per jaar aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar vergt een aanpassing van het meerjarenplan. De raad kan in één beslissing zowel de kredieten voor het volgende jaar vaststellen als de kredieten voor het lopende jaar aanpassen.
Het overzicht van de kredieten (schema M3) vermeldt dan de gewijzigde kredieten voor het lopende boekjaar en de kredieten voor het volgende boekjaar. Met deze aanpassing van het meerjarenplan worden in één beweging de kredieten van 2024 gewijzigd en worden de (begin)kredieten van 2025 meteen ook voor de eerste keer vastgesteld.
Daarnaast is het logisch dat de raad beslist over belangrijke inhoudelijke wijzigingen in het beleid. Het bestuur zal het meerjarenplan dus ook aanpassen als er belangrijke bijsturingen van de acties, actieplannen en/of beleidsdoelstellingen moeten gebeuren. De regelgeving legt hiervoor geen regels op. Elk bestuur moet in het kader van de organisatiebeheersing zelf definiëren welke inhoudelijke wijzigingen alleen kunnen worden doorgevoerd via een aanpassing van het meerjarenplan.
Juridische regels
Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:
Bevoegdheidsgrond
● Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41
Toepasselijke regelgeving
● Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen
● Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassingen van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus
● Ministerieel Besluit van 8 juli 2013 betreffende de digitale rapportering van gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
Feiten, context en argumentatie
De gemeenteraad stelt het geïntegreerde meerjarenplan 2020-2027 na aanpassing meerjarenplan 1/2024 van de gemeente en het OCMW (deel gemeente) vast.
Een aanpassing van het meerjarenplan bevat minstens:
● een motivering van de wijzigingen van het meerjarenplan (geen gestandaardiseerd schema);
● in voorkomend geval, de wijzigingen van de strategische nota (geen gestandaardiseerd schema);
● het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);
● de aangepaste staat van het financiële evenwicht (schema M2);
● het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);
● een aangepaste toelichting.
De toelichting van een aanpassing van het meerjarenplan bevat minstens de volgende onderdelen:
● een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar functionele aard (schema T1);
● een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2);
● in voorkomend geval, de investeringsprojecten (schema T3);
● in voorkomend geval, een overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4);
● een overzicht van de financiële risico’s: een omschrijving van de financiële risico’s die het bestuur loopt en van de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken;
● een verwijzing naar de plaats waar de documentatie beschikbaar is;
● een beschrijving van de grondslagen en assumpties die gehanteerd werden voor de opmaak van het aangepaste meerjarenplan en de wijzigingen daarvan ten opzichte van het vorige beleidsrapport.
Advies
Geen advies nodig.
Financiële gevolgen
Zie schema's in bijlage.
Besluit 18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA) 2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)
|
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het geïntegreerde meerjarenplan 2020-2027 na aanpassing meerjarenplan 1/2024 van de gemeente en het OCMW (deel gemeente) vast.
Artikel 2
Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt per 31/12/2024 10.424.088 euro. Het beschikbaar budgettair resultaat per 31/12/2025 bedraagt 8.615.453 euro. Per 31/12/2026 bedraagt het geraamde beschikbaar budgettair resultaat 8.546.644 euro. 2027 wordt aan het meerjarenplan toegevoegd met een beschikbaar budgettair resultaat van 8.319.662 euro.
De geraamde autofinancieringsmarge, die aangeeft in welke mate de leningslasten vanuit het exploitatiesaldo kunnen gedragen worden, bedraagt 1.147.248 euro per 31/12/2024 en 373.465 euro per 31/12/2025. Per 31/12/2026 bedraagt de geraamde autofinancieringsmarge na aanpassing meerjarenplan 1/2024 205.151 euro. 2027 wordt aan het meerjarenplan toegevoegd met een geraamde autofinancieringsmarge van 19.653 euro.
De huidige aanpassing van het meerjarenplan kan doorgaan voor zover de autofinancieringsmarge positief is in 2025.
Met de nieuwe BBC 2020-regelgeving werd het begrip ‘gecorrigeerde autofinancieringsmarge’ in het leven geroepen. De gecorrigeerde autofinancieringsmarge is een indicator en geen norm. Hij houdt rekening met een jaarlijkse gemiddelde leningsaflossing van 8% van de totale uitstaande schuld per 31 december van het vorige boekjaar. Gemeente en OCMW Hemiksem sluiten 2025 af met een geraamde gecorrigeerde autofinancieringsmarge van 408.387 euro. 2027 wordt aan het meerjarenplan toegevoegd met een geraamde gecorrigeerde autofinancieringsmarge van 6.040 euro.
Artikel 3
Overeenkomstig artikel 41 lid 2 10° b van het decreet lokaal bestuur delegeert de gemeenteraad de investeringen opgenomen in schema T3, aan het college van burgemeester en schepenen
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.