Bert Cools Rodney Talboom Annick De Wever Kris Verbeeck Greet Jacops Rita Goossens Kurt Verberckt Stefan Van Linden Luc Bouckaert Cliff Mostien Kristien Vingerhoets Caroline Van Vracem Karina Van heirle Eddy De Herdt Agnes Salden Jozef Van Havere Jenne Meyvis Helke Verdick Dominique Buytaert Bert Cools Rodney Talboom Annick De Wever Kris Verbeeck Greet Jacops Rita Goossens Kurt Verberckt Stefan Van Linden Luc Bouckaert Cliff Mostien Kristien Vingerhoets Caroline Van Vracem Karina Van heirle Eddy De Herdt Agnes Salden Jozef Van Havere Jenne Meyvis Helke Verdick Rodney Talboom Kris Verbeeck Jenne Meyvis Kristien Vingerhoets Luc Bouckaert Annick De Wever Helke Verdick Jozef Van Havere Karina Van heirle Kurt Verberckt Stefan Van Linden Agnes Salden Caroline Van Vracem Rita Goossens Bert Cools Cliff Mostien Eddy De Herdt Greet Jacops aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Motivering |
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 42 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Besluit gemeenteraad van 16/3/2021 houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement BKO / Vakantiekriebels
Feiten en context
Twee jaar geleden is het reglement van de speelpleinwerking en buitenschoolse kinderopvang samengebracht tot één reglement. In dit reglement is voornamelijk aandacht besteed aan de werkwijze van buitenschoolse kinderopvang, Vakantiekriebels en samenwerking tussen BKO en Vakantiekriebels. De huidige inschrijvingsprocedure van BKO is flexibel maar administratief ook zeer belastend. Heel vaak schrijven de ouders niet tijdig in via i-Active en sturen nadien een mailtje met de vraag om hun kind te registreren of de registratie te annuleren. Hierdoor beschikken we vooraf niet over het juiste aantal kinderen die gebruik maken van de voor- en naschoolse opvang en moeten we last-minute begeleidsters of wijkwerkster naar een andere locatie sturen.
Het nieuw huishoudelijk reglement blijft bestaan uit één reglement maar is duidelijker opgesteld qua regels, toegankelijker voor de ouders en bevat een strengere inschrijvingsprocedure voor de voor- en naschoolse opvang. Vanwege de strengere inschrijvingsprocedure wordt er gewerkt met een joker systeem en hebben ouders recht op 5 jokers per schooljaar. De inschrijvingsprocedure van de Vakantiekriebels en alle tarieven van BKO / Vakantiekriebels blijven hetzelfde.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Het huishoudelijk reglement BKO / Vakantiekriebels, vernoemd in de voorgeschiedenis, wordt opgeheven op 31 augustus 2023.
De gemeenteraad moet het nieuwe huishoudelijk reglement goedkeuren. Dit treedt in werking op 1 september 2023.
Financiële gevolgen huidige beslissing
Geen financiële gevolgen.
Besluit 17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Karina Van heirle (N-VA) 1 onthouding: Greet Jacops (OPEN VLD)
|
Artikel 1
De gemeenteraad beslist: volgend huishoudelijk reglement goed te keuren.
1. Algemene informatie
1.1 Organisator
Lokaal bestuur Hemiksem
Ondernemingsnummer: 0207.506.160
Sint – Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem
Tel: 03 288 26 20
E-mail: informatie@hemiksem.be of afspraken@hemiksem.be
Website: https://www.hemiksem.be/
1.2 Kinderopvanglocaties
Tijdens schooldagen
Gemeentelijke basisschool Het Klaverbos | Jan Sanderslaan 154 | Voor- en naschoolse opvang en op woensdagnamiddag |
Gemeentelijke basisschool De Regenboog | Provinciale Steenweg 11 | Voor- en naschoolse opvang en op woensdagnamiddag |
Vrije basisschool De Zonnekesschool | Heiligstraat 6 | Voor- en naschoolse opvang en op woensdagnamiddag |
Tijdens schoolvrije dagen en pedagogische studiedagen
BKO ’t Merelhofke | Nijverheidsstraat 27 | Opvang van kinderen tussen 2,5 jaar en 12 jaar |
Tijdens schoolvakanties (Vakantiekriebels)
Kleuterkriebels | Nijverheidsstraat 27 | Opvang van kinderen tussen 2,5 jaar en 6 jaar.
|
Speelkriebels Depot Deluxe Vrijetijdsdienst
| Nijverheidsstraat 27 2620 Hemiksem 03 288 26 96 | Opvang van kinderen tussen 7 jaar en 12 jaar |
Beweegkriebels Vrijetijdsdienst
| Op locatie | Sportkampen voor kinderen tussen 4 jaar en 12 jaar |
Contactgegevens BKO ’t Merelhofke
Coördinator kinderopvang
Tel: 03 288 27 64
E-mail: loketkinderopvang@hemiksem.be
Administratie
Tel: 03 288 27 61
E-mail: bkomerelhofke@hemiksem.be
Contactgegevens vrijetijdsdienst
Coördinator vrijetijdsdienst
Tel: 03 288 26 95
E-mail: vrijetijd@hemiksem.be
De diensten zijn elke weekdag bereikbaar van 9u tot 16u en op vrijdag van 9u tot 12u.
Telefoonnummers opvanglocaties
Voor dringende vragen, tijdens de voor- en naschoolse opvang, kan u contact opnemen met de kinderbegeleiders via onderstaande telefoonnummers.
● BKO Het Klaverbos 0478 84 33 38
● BKO De Regenboog 0471 21 09 25
● BKO De Zonnekesschool 0478 84 33 24
Voor dringende vragen, tijdens schoolvrije dagen/pedagogische studiedagen en vakanties, kan u contact opnemen met de administratie of de kinderbegeleiders via onderstaande telefoonnummers.
! Gelieve altijd eerst de administratie te contacteren gezien de begeleiding al druk in de weer is met de zorg van jullie kinderen.
● BKO ’t Merelhofke 03 288 27 61
● GSM kinderbegeleiders 0472 18 12 88
Openingsuren BKO ’t Merelhofke
● Vooropvang 7.15u tot 8u
● Na-opvang 15.30u tot 18u
● Woensdagnamiddag 12.05u tot 18u
● Schoolvrije dagen 7.15u tot 18u
Openingsuren Vakantiekriebels
● Vooropvang 7.15 tot 9u
● Activiteiten voormiddag 9u tot 12u
Het kind kan 's middags opgehaald of afgezet worden tussen 12u en 13u.
● Activiteiten namiddag 13u tot 16u
● Na-opvang 16u tot 18u
De sluitingsdagen worden jaarlijks door het college van burgemeester en schepenen vastgelegd. Het overzicht van de sluitingsdagen en vakanties is terug te vinden op de website en in de opvanglocaties.
Extra sluitingsdagen worden minstens één maand vooraf gemeld per e-mail of opgehangen in de kinderopvanglokalen.
1.3 Kind en Gezin
Kind en Gezin
Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel
Tel: 078 150 100
E-mail: info@kindengezin.be
Contactformulier: https://www.kindengezin.be/nl/contact
2. Het Beleid
2.1 De aangeboden kinderopvang
BKO ’t Merelhofke staat open voor alle kinderen van kleuter- en lager onderwijs die in Hemiksem naar school gaan.
Vakantiekriebels staan open voor alle kinderen van kleuter- en lager onderwijs die in Hemiksem wonen en/of naar school gaan. Het initiatief staat open voor kinderen met een fysieke of mentale beperking. Samen met de coördinatoren wordt de impact van de beperking op de dagelijkse werking bekeken. Het welzijn van het kind zelf wordt ook in overweging genomen. Na afweging daarvan wordt er beslist of het kind op een verantwoorde manier kan worden opgevangen.
BKO ’t Merelhofke en Vakantiekriebels willen alle kinderen opvangen en discrimineert niemand op basis van cultuur, afkomst, nationaliteit, geloof of levensovertuiging.
Het pedagogisch beleid
Missie
De buitenschoolse opvang is een plek waar een kind zich thuis moet voelen. De voor- en naschoolse opvang wordt georganiseerd in de scholen, toch is het geen verlenging van de schooltijd. Het gaat om vrije tijd dus het accent ligt op spelen. Tijdens de opvang wordt de locatie kindvriendelijk ingericht met verschillende hoekjes en divers spelmateriaal, zodat verschillende spelvormen aan bod kunnen komen. Er is geen huiswerkbegeleiding maar elk kind krijgt de mogelijkheid om huiswerk te maken.
Kleuterkriebels
De plek waar kleuters tijdens de schoolvakanties, kleuters mogen zijn! Kleuters beleven hier een toffe vakantie, in een warme en veilige sfeer. Wereldverkenning, verwondering, beleving, spontaniteit en zintuigelijke waarneming staan centraal.
We gebruiken een vaste dagindeling, dit biedt het kind een vaste structuur. Bij het kiezen van de activiteiten denken wij aan kinderparticipatie. De groepsruimten en de verschillende speelhoeken zijn gezellig ingericht, zodat de kinderen volop kunnen spelen en experimenteren.
Tijdens het vrij spel worden kinderen gestimuleerd door de begeleiding tot het nemen van eigen initiatief, ter bevordering van hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
Speelkriebels
Tijdens de schoolvakanties zijn kinderen uit de lagere school meer dan welkom. De kinderen beleven een leuke tijd vol avontuur, sport, spel en creativiteit. Je zal er zeker nieuwe vrienden en vriendinnen maken en nog zoveel meer. Door te spelen in groepsverband leer je de mogelijkheden van jezelf en van anderen te ontdekken. Er is ook ruimte voor vrij spel: gezelschapsspelen, strips lezen, voetballen,… Daarnaast plannen we ook toffe uitstappen, workshops,… Elke activiteit is anders!
Beweegkriebels
Wil je tijdens de vakantie niet stilzitten maar voluit sporten, dan vind je bij de beweegkriebels zeker je uitdaging. We bieden diverse sportkampen aan voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
Visie
Opvoeden is zowel de bewuste als de onbewuste interactie tussen kind, begeleiders en omgeving.
In deze interactie staan openheid en respect centraal. We streven een evenwicht na:
● tussen aandacht voor het individu en aandacht voor de groep;
● tussen de vraag van het kind (volgen) en het initiatief van de begeleider (sturen).
Het kind
Via interactie geven we ruimte om te experimenteren. Hierbij staat niet het resultaat centraal, maar vooral de beleving en ervaring. Vanuit deze ervaring stimuleren we de ontwikkeling van de kinderen.
Ons pedagogisch beleid heeft voortdurend oog voor de ontwikkeling, het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen.
Iedereen heeft zijn eigen talenten, mogelijkheden, ervaringen, persoonlijkheid en ‘eigen’-aardigheden. Daarom verdient ieder kind een eigen aanpak. Bij ons krijgt een kind alle kansen om op eigen ritme te ontwikkelen. We geven elk kind warmte en geborgenheid in de opvang.
Verder stimuleren we de zelfstandigheid van het kind en is er in de opvang ruimte en begrip voor emoties.
De begeleiders
We vertrekken vanuit de kracht van de ouder als eerste opvoeder en erkennen zijn of haar rol.
De dialoog tussen onze begeleiders en de ouders is dan ook cruciaal voor een geslaagd opvoedingsproces. We staan hierbij open voor diverse culturen en verschillende opvattingen rond opvoeden.
Daarom streven we ernaar de ouders via dialoog en participatie te betrekken. Daarbij hanteren we een waarderende communicatie. We creëren een opvang waarin iedereen zich thuis voelt en zetten sterk in op een warm welkom.
Afspraken over eten
Ontbijt
De kinderen eten bij voorkeur thuis.
Tussendoortjes
Tijdens de naschoolse opvang brengen kinderen een koek in een snackdoosje mee en op woensdagnamiddag een lunchpakket in een brooddoos. Er is doorlopend water beschikbaar.
Tijdens schoolvrije dagen en vakantiedagen
Kom je een halve dag? Dan brengen kinderen een drinkbus met water en fruit in een snackdoosje mee. Er is doorlopend water beschikbaar.
Kom je een hele dag? Dan brengen kinderen een drinkbus met water, fruit en koek in een snackdoosje en een lunchpakket in een brooddoos mee. Er is doorlopend water beschikbaar.
! Een ernstige voedselallergie moet schriftelijk gemeld worden, met een doktersattest en de nodige richtlijnen. In overleg met ouders en begeleiding worden de nodige afspraken gemaakt.
Afspraken over opvolging van kinderen
Het welbevinden van kinderen vinden we belangrijk. De kinderen worden in hun spel en ontwikkeling geobserveerd door de kinderbegeleiders. Als we een probleem opmerken bespreken we dit met de ouders.
2.2 Inschrijving en opname
Algemene inschrijving
Eerste kennismaking
Wanneer je kind opvang nodig heeft tijdens de schooldagen, schoolvrije dagen of vakanties vragen we aan de ouders om langs te komen voor een eerste kennismaking en een rondleiding. De ouders krijgen informatie over onze opvangmomenten en het inschrijfsysteem i-Active.
Inschrijving
● Elk kind wordt éénmalig ingeschreven en dit vóór het eerste opvangmoment. Inschrijven kan via de website van de gemeente of ter plaatse na afspraak bij de administratie.
● Bij inschrijving wordt er een dossier opgemaakt van het kind.
Dit dossier bestaat uit:
○ Inlichtingsformulier
○ Schriftelijke overeenkomst
○ Kennisname huishoudelijk reglement
○ Bewijs van gezinssamenstelling
Indien u hierin gebreke blijft, behoudt de organisatie het recht om uw kind te weigeren.
● Indien de ouders gescheiden zijn en beide ouders willen gebruik maken van de opvang (met aparte factuur), dient er per ouder een inlichtingsformulier en schriftelijke overeenkomst ingevuld te worden.
● Wijzigingen in verband met persoonlijke gegevens dienen zo snel mogelijk doorgegeven te worden. Voorbeeld: wijziging contactgegevens (adres, telefoon, e-mail), wijziging school, gezinssamenstelling, medische info, Opstap-pas,…
2.3 Reserveren en annuleren
Reserveren
Elk gewenst opvangmoment van een kind moet gereserveerd worden via i-Active, het online inschrijfsysteem van BKO ’t Merelhofke en Vakantiekriebels. Mensen die niet in de mogelijkheid zijn om online in te schrijven bespreken dit vooraf met de coördinator. Samen wordt er naar een oplossing gezocht.
Voor- en naschoolse opvang, schoolvrije dagen
● Reservatie is verplicht.
● Reserveren van voor- en naschoolse opvang kan reeds vanaf één maand vooraf.
Voorbeeld: vanaf 1 september kan je reserveren voor de maand oktober.
● Ouders kunnen plaats(en) reserveren in de voor- en naschoolse opvang tot 48u vóór het opvangmoment.
Vakantiekriebels
● Reservatie is verplicht.
● De inschrijvingsperiodes worden tijdig aangekondigd via de gemeentelijke informatiekanalen en via de scholen.
● Reserveren voor Vakantiekriebels kan binnen de respectievelijke inschrijfperiode gekoppeld aan de verschillende vakantieperiodes.
● Kinderen die geen plaats hebben komen op de reservelijst. Bij het vrijkomen van een plaats schuift de eerste op de reservelijst door naar de effectieve opvangplaats. De ouders worden verwittigd via mail.
Annuleren
Voor- en naschoolse opvang, schoolvrije dagen
● Ouders annuleren zelf via i-Active.
● Een gereserveerde opvangplaats kan je kosteloos annuleren tot 48u vóór het gereserveerde opvangmoment.
● Bij laattijdige annulatie wordt er een boete aangerekend van het maximum tarief van dat opvangmoment.
Vakantiekriebels
● Ouders annuleren zelf via i-Active.
● Een gereserveerde opvangplaats kan je kosteloos annuleren tijdens de inschrijvingsperiode.
● Bij laattijdige annulatie wordt er een boete aangerekend voor het gereserveerde dagdeel (een halve of een hele dag).
Bij ziekte of een andere dringende reden kan je de dag zelf nog annuleren. Een doktersattest of bewijs is vereist binnen de drie dagen. Zo niet worden deze dagen alsnog aangerekend.
2.4 Brengen en afhalen van het kind
Ouders zijn verplicht om zich aan te melden bij de begeleiding en het uur van registratie te ondertekenen bij het brengen of afhalen. We vragen aan de ouders om de openingsuren te respecteren.
Tijdens de vakanties kunnen ouders een opvangplaats reserveren voor een halve of hele dag. De kinderen mogen niet vroeger vertrekken of afgehaald worden, tenzij om dringende redenen. Dit moet steeds op voorhand afgesproken worden met de coördinator.
! Gelieve op het inlichtingsformulier alle namen te noteren van de personen die het kind mogen afhalen. De afhaalpersonen kan je ook toevoegen via i-Active in het ouderaccount.
Laattijdig afhalen
Wanneer een kind 3x te laat wordt afgehaald zal de coördinator contact opnemen met de ouders of een gesprek organiseren met de ouders. Wordt er geen oplossing gevonden, dan kan dit leiden tot een schorsing gedurende 2 weken.
Zelfstandig naar de opvang of zelfstandig de opvang verlaten
Ouders bezorgen vooraf een schriftelijke toestemming wanneer een kind zelfstandig naar de opvang komt of de opvang dient te verlaten. Het kind is zo verzekerd voor lichamelijke ongevallen op weg van en naar de opvanglocatie.
2.5 Ziekte of ongeval van het kind
Aan de ouders wordt er gevraagd om de opvang te informeren over alle medische problemen.
Zieke kinderen worden niet toegelaten in de opvang.
Wanneer een kind plotseling ziek wordt zal de coördinator of kinderbegeleider contact opnemen met de ouders. Er wordt gevraagd om het kind zo snel mogelijk op te halen. Eventuele medische kosten vallen ten lasten van de ouders. Bij ongevallen of ernstige noodsituaties worden de hulpdiensten opgeroepen. De ouders worden zo snel mogelijk verwittigd.
2.6 Het gebruik van medicatie
Medicatie wordt zoveel mogelijk thuis toegediend. De opvang geeft enkel medicatie als het echt noodzakelijk en haalbaar is. Medicatie wordt enkel toegediend op schriftelijke vraag van de ouders en mits voorlegging van richtlijnen apotheker op de verpakking.
Op de verpakking staat:
● Naam van de medicatie
● Naam van de arts of apotheker
● Naam van het kind
● Datum van aflevering en vervaldatum
● Dosering en wijze van toediening en duur van de behandeling
● Wijze van bewaren
In elke opvang is een EHBO-koffer aanwezig maar enkel de coördinator of begeleid(st)ers hebben toegang tot deze koffer. Coördinator en begeleid(st)ers van de kinderopvang volgen op regelmatige basis een cursus EHBO en levensreddend handelen bij kinderen.
2.7 Veiligheid
BKO ’t Merelhofke zorgt voor een veilige opvang. De kinderopvang volgt de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen en speelterreinen, enz.
In BKO ’t Merelhofke zorgen wij voor een veilige toegang. Niemand kan de lokalen en buitenruimte ongemerkt binnenkomen.
3. Het prijsbeleid
3.1 Opvangtarieven
De ouders betalen een financiële bijdrage voor elk opvangmoment. De betaling van alle opvangmomenten gebeurt maandelijks via factuur. Dit wordt per mail verstuurd of kan je raadplegen via het ouderaccount. Er wordt per factuur een minimum bedrag van 5 euro aangerekend.
Opvang tijdens schooldagen
● Voor- en naschoolse opvang: 1 euro per begonnen half uur
● Woensdagnamiddag: 1 euro per begonnen half uur
Opvang op schoolvrije dagen
● Verblijfsduur van minder dan 3 uur: 4,4 euro
● Verblijfsduur van 3 tot 6 uur: 7,3 euro
● Verblijfsduur vanaf 6 uur: 11 euro
Opvang tijdens vakanties (Vakantiekriebels)
● Halve dag van 9u – 12u OF van 13u – 16u: 7,30 euro
● Hele dag van 9u – 16u: 11 euro
De Opstap-pas: houders van een Opstap-pas hebben recht op volgende kortingen
● Voor- en naschoolse opvang + schoolvrije dagen: 50% korting
● Vakantiekriebels: 75% korting
! Vermeld bij inschrijving het nummer van je Opstap-pas.
! De Opstap-pas wordt enkel toegestaan voor inwoners van Hemiksem, na opmaak dossier bij de sociale dienst.
! De toekenning van de Opstap-pas wordt jaarlijks herzien en is steeds geldig van 1 april t.e.m. 31 maart. Je dient elke wijziging te melden aan de coördinator. Dit kan een wijziging zijn van:
● Je financiële situatie
● Je gezinssituatie (een veranderde uittreksel uit het bevolkingsregister)
3.2 Extra kosten
Afwezigheid van het kind
Bij afwezigheid van een ingeschreven kind zonder tijdig te annuleren wordt het maximum bedrag van het opvangmoment aangerekend.
● Schooldagen: bedrag van een volledig opvangmoment (voor -en/of naschoolse opvang)
● Schoolvrije dagen: bedrag van een volledig opvangmoment (meer dan 6 uur)
● Vakantiekriebels: bedrag van het gereserveerde dagdeel (halve of hele dag)
! Een uitzondering kan worden toegestaan:
● bij ziekte met bewijs van medisch attest
● dwingende verandering in werksituatie van de ouders (attest werkgever)
Aanwezigheid van een kind zonder online inschrijving
Een kind dat vooraf niet online werd ingeschreven door de ouders kan niet in de opvang blijven. Tijdens schooldagen zal de respectievelijke school contact opnemen met de ouders. Indien het kind toch wordt opgevangen zal hiervoor een extra kost van 15 euro worden aangerekend + het bedrag van het opvangmoment.
Laattijdig afhalen
Er wordt een extra kost van 15 euro aangerekend per keer dat de kinderen van een gezin te laat worden afgehaald.
Maatregelen bij het niet-betalen van facturen
Indien de betaling van de facturen langdurig in gebreke blijft (na 2 aanmaningen), zal de coördinator contact opnemen met de ouders of een gesprek organiseren met de ouders. Wordt er geen oplossing gevonden, dan behoudt het initiatief het recht om uw kind te weigeren.
Jokers per schooljaar
Per kind heb je recht op 5 jokers om extra kosten weg te werken. Ongebruikte jokers zijn niet geldig voor een volgend schooljaar.
! Jokers zijn enkel geldig bij de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag. Je kan een joker gebruiken voor aanwezigheid van een kind zonder online inschrijving of afwezigheid van een ingeschreven kind zonder tijdig te annuleren. Een joker kan je NIET gebruiken voor laattijdig afhalen.
! Er wordt geen joker of extra kost aangerekend voor kinderen die vóór 15u40 worden afgehaald.
4. De rechten van het gezin
4.1 Fiscaal attest
De kosten voor de kinderopvang tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. Jaarlijks wordt na de betaling van alle facturen, aan de ouders een fiscaal attest bezorgd voor de verleende opvangprestatie. Het fiscaal attest wordt per mail verstuurd of kan je raadplegen via het ouderaccount.
4.2 Toegang tot alle ruimtes
Ouders hebben tijdens de openingsuren toegang tot alle ruimtes waar hun kinderen worden opgevangen.
4.3 Suggesties, opmerkingen en klachten
Suggesties, opmerkingen en klachten kunnen schriftelijk, mondeling, of telefonisch worden ingediend worden.
Indien een ouder klachten of problemen heeft, wordt dit bij voorkeur eerst met de coördinator besproken. Via de website (www.hemiksem.be/melding) kan je een meldingskaart invullen. Gebruik dit formulier om een probleem te melden. Elke klacht wordt discreet en efficiënt geregistreerd, behandeld en beantwoord.
Inlichtingen en bemiddeling kunnen gevraagd worden aan de klachtendienst van Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27 te 1060 Brussel. De dienst is telefonisch te bereiken op het nummer 02 533 14 14 en via mail klachtendienst@kindengezin.be .
4.4 Respect voor privacy
Bij de registratie van een kind wordt er heel wat gegevens gevraagd over het kind en zijn ouders. Vertrouwelijke informatie mag niet openbaar gemaakt worden. Ouders hebben toegang tot de info van hun kind en kunnen steeds vragen om gegevens aan te passen.
In de kinderopvang kunnen foto’s of video’s worden genomen van kinderen. Deze foto’s kunnen we uithangen, publiceren of op de website plaatsen. Wij vragen toestemming voor het gebruik van deze beelden. Iedere ouder kan dit schriftelijk weigeren.
5. Andere documenten
5.1 Verzekeringen
Er is een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en voor lichamelijke ongevallen van de ingeschreven kinderen tijdens hun verblijf in de groepsopvang. Onder verblijf wordt verstaan, de periode die begint op het ogenblik dat het kind wordt toevertrouwd aan de begeleid(st)er tot het moment dat het kind terugkeert onder de hoede van de persoon die het kind ophaalt. De aangifte van schadegevallen wordt deels ingevuld door de ouders, deels door de kinderopvang.
Het opvanginitiatief kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadiging of verlies van persoonlijke voorwerpen. Laat waardevolle voorwerpen thuis.
Wanneer het kind met opzet materiaal vernielt, moet dit vergoed worden. Wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont, worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht. Het initiatief behoudt het recht om het kind de toegang tot de opvang te ontzeggen, wanneer wordt vastgesteld dat het gedrag van het kind naderhand niet verbetert.
5.2 Inlichtingsformulier
Voor elk opgevangen kind wordt een inlichtingsformulier ingevuld. Dit is belangrijk voor de veiligheid van elk kind.
De inhoud omvat:
● De identificatiegegevens van het kind en de ouders
● De bereikbaarheidsgegevens van de ouders en de behandelende arts
● De specifieke aandachtspunten over de gezondheid en de manier van omgaan met het kind
● De personen die het kind mogen ophalen
We vragen aan de ouders ervoor te zorgen dat het inlichtingsformulier betreffende hun kind altijd correct is. Het is belangrijk om wijzigingen in de gegevens over de gezondheid van het kind, telefoonnummer of verandering van huisarts onmiddellijk worden doorgegeven.
Wij vragen toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader van het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Wij garanderen een zorgvuldige omgang met het inlichtingsformulier.
Het inlichtingsformulier kan alleen en op elk moment geraadpleegd worden door:
● De organisator
● De coördinator
● De administratieve medewerker
● De kinderbegeleiders
● De ouders, voor de gegevens over jezelf en je kind
● De zorginspectie
● Opgroeien
5.3 Wijzigingen in het huishoudelijk reglement
Alle wijzigingen aan bovenstaand reglement dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Alle wijzigingen van bovenstaand reglement worden zoals de wettelijke termijn voorziet, 2 maanden vóór ingang van het nieuwe reglement ter ondertekening voor ontvangst en kennisname aan de gezinnen aangeboden.
Niet naleving van dit huishoudelijk reglement kan uitsluiting tot gevolg hebben.
De schriftelijke overeenkomst en schriftelijke verklaring van kennisname van het huishoudelijk reglement wordt door de ouder(s) ondertekend en blijft bij BKO ’t Merelhofke.
Bedankt voor uw vertrouwen en bereidwillige medewerking.
BKO ’t Merelhofke en Vrijetijdsdienst
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.