Motivering

 

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepen dd. 11/12/2023.

 

Feiten en context

Het is nodig om de afspraken omtrent de huwelijksplechtigheden in een formeel reglement vast te stellen :

        huwelijkslocatie

        vaste tijdstippen

        vastlegging van huwelijksdatum

        wat is niet toegestaan

        bijstand aan de ambtenaar van de burgerlijke stand

 

Juridische grond

        Burgerlijk Wetboek, Boek I, Titel V: het huwelijk en Titel II, Hoofdstuk 6: de akte van huwelijk;

        de wet van 23 maart 2019 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek art. 75, 76, 144 tot 171 en 191.  , teneinde te bepalen dat op zon- en feestdagen huwelijken mogen worden voltrokken;

        de omzendbrief van FOD Justitie van 19 maart 2019 houdende de modernisering en

 informatisering van de burgerlijke stand;

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

Het college stelt voor om een huishoudelijk reglement op huwelijksplechtigheden op te maken.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

 

Besluit

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het gemeentelijk huishoudelijk reglement op de huwelijksplechtigheden vast te stellen als volgt :

 

Hoofdstuk 1: Locatie van het huwelijk

Artikel 1 - Het huwelijk vindt plaats in het administratief centrum (Sint-Bernardusabdij 1). De huwelijksplechtigheid zal gebeuren in de huwelijkszaal (zaal Frans Cauwenberghs).

 

Artikel 2  - Een burgerlijk huwelijk kan plaatsvinden op een buitenlocatie met name op de kleine binnenkoer van het administratief centrum.

De mogelijkheid om te huwen op de buitenlocaties wordt beperkt tot de periode tussen 1 mei en 30 september, en dit enkel wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Huwen op een buitenlocatie is enkel mogelijk op een vrijdag of op een zaterdagvoormiddag.

 

De tijdstippen van de huwelijken die op dezelfde dag voltrokken worden, worden op elkaar afgestemd voor wat betreft het uur en de locatie. Hierbij is het eerst aangegeven huwelijk bepalend.

 

De vraag om te kunnen huwen op de openluchtlocatie dient expliciet te worden gesteld door de kandidaat-trouwers bij de dienst vrije tijd. Men krijgt pas toestemming om te huwen op de buitenlocatie als de locatie op de gevraagde datum nog beschikbaar is en het praktisch mogelijk is voor de dienst burgerlijke stand.

 

De dienst vrije tijd beslist, tot de tweede werkdag vóór het huwelijk, op basis van de weersvoorspellingen of het huwelijk daadwerkelijk in open lucht kan doorgaan. Bij ongunstige weersomstandigheden wordt het huwelijk voltrokken in de huwelijkszaal.

 

De buitenlocaties waarop de huwelijken voltrokken worden zijn openbaar en blijven tijdens de  ceremonie toegankelijk voor iedereen. Het is niet toegestaan om de locatie af te sluiten voor passanten.

 

Het organiseren van gemeentelijke activiteiten op genoemde buitenlocatie hebben voorrang.

De gemeente behoudt zich het recht de buitenlocatie tijdelijk te schrappen in geval van overmacht.

De openluchtlocatie zal voorzien zijn van een tafel en minstens 4 stoelen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en zijn medewerker.

Alle wagens dienen te parkeren op de publieke parkeerplaatsen.

 

 

Artikel 3 – Een huwelijk in extremis kan, onder voorwaarden, voltrokken worden in het ziekenhuis of bij de betrokkenen thuis (zie verder artikel 11).

 

Hoofdstuk 2: Tijdstip van het huwelijk

Artikel 4 - Een huwelijksplechtigheid kan plaatsvinden op volgende vaste tijdstippen:

        Vrijdag : tussen 12u00 en 14u00

        Zaterdag : tussen 10u00 en 13u00

 

Artikel 5 - De huwelijksplechtigheden zullen aaneensluitend plaatsvinden vanaf het moment dat er één huwelijksplechtigheid is vastgelegd. Een huwelijksplechtigheid kan telkens op het uur en wordt verondersteld maximaal 45 minuten te duren.

 

Artikel 6 - Er kunnen geen huwelijksplechtigheden plaatsvinden op volgende tijdstippen:

        Zondag

        Wettelijke feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december

        Sluitingsdagen: 2 januari, 2 november en 26 december

 

De dag (en) waarop door het College van Burgemeester en Schepenen besloten is om het administratief centrum te sluiten en op zaterdagen indien dit een brugdag is.

 

Hoofdstuk 3: Vastleggen van de huwelijksdatum

Artikel 7 - De huwelijksdatum kan maximaal 1 jaar op voorhand en ten laatste 1 maand voor het huwelijk gereserveerd worden. Dit kan zowel persoonlijk aan het loket, telefonisch als digitaal.

 

Hoofdstuk 4: De huwelijksaangifte

Artikel 8 – De aangifte van huwelijk dient ten vroegste 6 maanden en ten laatste 14 dagen voor de geplande huwelijksdatum te gebeuren.

 

Artikel 9 - De aangifte gebeurt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar één van de aanstaande echtgenoten woont of ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Indien beide partners in het buitenland wonen kan de aangifte gebeuren in:

        de laatste woonplaats van één van beide partners;

        de woonplaats van een bloedverwant tot en met de tweede graad (dat zijn grootouders, ouders, broers, zussen, kinderen, kleinkinderen) van één van beide partners;

        de geboorteplaats van één van beide partners.

 

Artikel 10 - De aangifte gebeurt door beide partners samen, of door een van de partners mits een volmacht.

 

Artikel 11 - Er is een mogelijkheid voorzien tot een huwelijk in extremis (indien één van de partners zich bevindt in een terminale fase). Hiervoor dient er medisch attest te worden voorgelegd aan de burgerlijke stand.

Er is een mogelijkheid voorzien tot een huwelijk in extremis (thuis of in ziekenhuis), indien één van de partners zich bevindt in een terminale fase.

In geval van levensgevaar of van ziekte van één van de echtgenoten mag het huwelijk voltrokken worden op de plaats waar de zieke zich bevindt, rekening houdend met de territoriale bevoegdheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de vereiste van openbaarheid (d.w.z. met open deuren).

De toestand van de zieke moet van zodanige aard zijn dat hij zich niet kan verplaatsen. Dit moet worden aangetoond door een medisch attest dat bij het dossier wordt gevoegd.

De procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waartoe de gemeente behoort, kan de termijn van aangifte van 14 dagen deels inkorten of opheffen volgens de ernst van de evolutie van de ziekte. De kandidaat-trouwer richt het verzoekschrift voor vrijstelling of gedeeltelijke vrijstelling van de termijn van aangifte aan het parket.

 

Hoofdstuk 5: Voorwaarden

Artikel 12 - De huwelijksvoorwaarden voor Belgen zijn:

        minimumleeftijd: de minimumleeftijd om te trouwen, is 18 jaar. De jeugdrechtbank kan die leeftijdsbeperking opheffen als daar goede redenen voor zijn.

        toestemming van de echtgenoten: beide partners moeten vrijwillig toestemmen in het huwelijk. Een gedwongen huwelijk is dus verboden.

        afwezigheid van een huwelijksbeletsel: huwelijken tussen personen die onderling een te nauwe bloed- of aanverwantschap hebben, zijn verboden. De koning kan, om gewichtige redenen, dat verbod opheffen. Zo'n verzoek moet gericht worden aan de minister van Justitie.

        verbod op bigamie: iemand die al getrouwd is, mag geen ander huwelijk aangaan. Dat verbod geldt ook voor niet Belgen die in België trouwen, zelfs als hun eigen nationale wet polygamie toestaat. Bigamie is een strafbaar feit.

        verbod op schijnhuwelijk: een huwelijk waarbij de intentie van de minstens één van de echtgenoten niet gericht is op het totstandbrenging van een duurzame levensgemeenschap, maar alleen op het verkrijgen van een verblijfsrechtelijk voordeel, is verboden.

 

Artikel 13 - De voorwaarden voor niet Belgen worden bepaald door hun eigen nationale wet.

 

Artikel 14 – De Belgische akten worden door de ambtenaar van de burgerlijke stand opgevraagd.

 

Artikel 15 - De benodigde buitenlandse documenten voor een huwelijksaangifte worden door de betrokkene zelf meegenomen. Deze dienen voor de aangifte, ter controle, bezorgd te worden aan de dienst burgerlijke stand. De buitenlandse documenten/ akten worden aangevraagd bij de betrokken buitenlandse overheid/ ambassade. Ze moeten voorzien zijn van de nodige legalisaties of apostilles. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan verzoeken om een voor eensluidende vertaling door een Belgische beëdigd vertaler.

 

Hoofdstuk 6: Kostprijs van het huwelijk

Artikel 16 - Er is een administratieve kost verbonden aan het huwelijk.

 

Artikel 17 – De afgifte van een trouwboekje is niet verplicht, omwille van de digitale verwerking in DABS.

 

Hoofdstuk 7: Verbod op strooigoed

Artikel 18 - Het is bij huwelijksvoltrekkingen verboden om strooigoed zoals confetti, party poppers, rijst, … in de inkomhal van het administratief centrum te gooien.

Er mag eveneens geen gebruik worden gemaakt van vuurwerk, -pijlen, -korven en/of andere verrassingselementen op basis van rook of vuur.

Aanstaande echtgenoten zullen de nodige schikkingen treffen opdat de genodigden deze maatregel respecteren.

Wanneer deze maatregel niet gerespecteerd wordt en het gemeentepersoneel moet overgaan tot de opkuis van het strooigoed, zullen de kosten hiervoor doorgerekend worden aan het huwelijkspaar.

 

 

 

Hoofdstuk 8: Hoe verloopt de huwelijksvoltrekking

Artikel 19 – verloop :

        De partijen komen op het afgesproken uur naar het administratief centrum, eventueel in aanwezigheid van maximum vier getuigen;

        Verwelkoming door de ambtenaar van de burgerlijke stand;

        Voorlezing van de huwelijksakte en van de artikels van het Burgerlijk Wetboek betreffende de rechten en plichten van de echtgenoten;

        Het jawoord;

        De ambtenaar verklaart dat de partijen door de echt zijn verbonden;

        De ambtenaar richt een woordje tot de gehuwden;

 

Hoofdstuk 9: Begeleiding ABS

Artikel 20 – De ambtenaar van de burgerlijke stand zal tijdens de huwelijksvoltrekking bijgestaan worden door een aangestelde medewerker of vrijwilliger.

 

Artikel 21 – Er zal een poule opgericht worden met aangestelde medewerkers of vrijwilligers. Deze zullen functioneren onder een ‘Vrijwilligers’ statuut. De coördinator burgerzaken zal instaan voor de opvolging en invulling van de medewerkers per huwelijk en dit onder een evenredige verdeling.

 

Hoofdstuk 10: Wettelijk kader

Artikel 22 - Door het vastleggen van een datum en uur, krijgt de ambtenaar van de burgerlijke stand de uitdrukkelijke toestemming om het rijksregister te raadplegen om het huwelijksdossier voor te bereiden.

 

Artikel 23 - Dit reglement treedt in werking op 01/01/2024.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.