Motivering

 

Aanvraagnr.:  202060

Omgevingsnummer: OMV_2020083101

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de melding ingediend door Robert Genyn wonende te Jan Sanderslaan 71 te 2620 Hemiksem, ontvangen.

 

De melding werd ontvangen op 24 juni 2020.

De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Jan Sanderslaan 71 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 96 M11.  

 

De aanvraag omvat: stedenbouwkundige handelingen

Het betreft een aanvraag tot zorgwonen. 

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de uitvoeringsbesluiten.

Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

Stedenbouwkundige vergunningen

- Op 17/07/1973 werd een vergunning afgeleverd voor het bouwen bergplaats. ()

 

Openbaar onderzoek

Er werd geen openbaar onderzoek gehouden; de aanvraag valt immers niet onder de aanvragen voor een omgevingsvergunning die moeten openbaar gemaakt worden.

 

Externe adviezen

Er werden geen externe adviezen gevraagd.

 

Advies gemeentelijk omgevingsambtenaar

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het verslag van de gemeentelijke omgevings ambtenaar, Kristof Boving, uitgebracht op 2 juli 2020 met als nummer 2020/48.

 

De meldingsaanvraag betreft de inrichting van een ondergeschikte woonéénheid als zorgwoning in de bestaande woning. Een gedeelte binnen de woning wordt ingericht voor een zorgbehoevend familielid. In de plannen is in het blauw een ruimte aangeduid voor specifieke inrichting  rond zorg. De gedeelde ruimten zijn met een gele contour aangeduid.

 

De zorgwoning vormt 1 fysiek geheel met de hoofdwooneenheid. De aparte woonentiteit is kleiner dan 1/3 van het totale volume van de woning, gedeelde ruimten met de hoofdwooneenheid niet meegerekend. Voorliggende melding beantwoordt aan de decretale bepalingen voor de inrichting  van een zorgwoning.

 

Er zijn geen verbouwingswerken voorzien. Wanneer de zorg beëindigd wordt moet dit gemeld worden aan de gemeente zodat de functie van zorgwonen stopgezet wordt.  Dit zal als voorwaarde opgelegd worden. 

 

Aan het dossier is een bewijs van de mutualiteiten toegevoegd in verband met ongeschiktheid.

 

De zorgbehoevende zal, in functie van deze akteneming, bij de dienst Burgerzaken (bevolkingsregister) ingeschreven worden als zorgbehoevende onder de wooncode (LOG.)01.

 

 

Met als eindconclusie:

Wanneer de zorg beëindigd wordt moet dit gemeld worden aan de gemeente zodat de functie van zorgwonen stopgezet wordt.

 

BEOORDELINGSELEMENTEN

 

Stedenbouwkundige basisgegevens:

Het goed ligt binnen de grenzen van het gewestplan Antwerpen vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 1998 en definitief besluit (bouwhoogte) van de Vlaamse Regering van 7 juli 2000.

Het goed is gelegen in volgende zone: woongebied

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf (voor zover deze om redenen van een goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd), voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsbedrijven, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving;

 

Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd plan van aanleg, noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling;  het is dus de bevoegdheid van de overheid in casu het schepencollege de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg der plaats, gebaseerd op de voorschriften van het gewestplan.

 

Watertoets:

Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op het watersysteem, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat er geen schadelijk effect wordt veroorzaakt. Er dienen dan ook geen voorwaarden of maatregelen te worden opgelegd. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:

De configuratie en de aanwezige bebouwing van de omliggende percelen bestaat  in hoofdzaak uit woningen, appartementen en hun bijgebouwen. De aanvraag is verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening.

 

Uitgeruste weg:

Het betreft een aanvraag voor een gebouw met als hoofdfunctie wonen en dus zijn de bepalingen van het artikel 4.3.5 van de VCRO van toepassing.

 

Besluit

 

BIJGEVOLG BESLIST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN IN DE ZITTING VAN 13 JULI 2020 HET VOLGENDE:

 

De akte is gegrond

 

Volgende voorwaarden worden opgelegd:

Wanneer de zorg beëindigd wordt moet dit gemeld worden aan de gemeente zodat de functie van zorgwonen stopgezet wordt.

 

 

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.

 

Aanplakking

De bodediensten zullen de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

 

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : "BEKENDMAKING MELDINGSAKTE".

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;

4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

 

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;

3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

 

U bent een rolrecht verschuldigd van:

-200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

-100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. 

 

Meer info

 

De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in

-het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,

-het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

-het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.

Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.