Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Stefan Van Linden Rodney Talboom Rita Goossens Caroline Van Vracem Kristien Vingerhoets Agnes Salden Eddy De Herdt Annick De Wever Karina Van heirle Jozef Van Havere Jenne Meyvis Kris Verbeeck Koen Scholiers Birgit De bondt Luc Schroyens Kurt Verberckt Cliff Mostien Bert Cools Helke Verdick Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Stefan Van Linden Rodney Talboom Rita Goossens Caroline Van Vracem Kristien Vingerhoets Agnes Salden Eddy De Herdt Annick De Wever Karina Van heirle Jozef Van Havere Jenne Meyvis Kris Verbeeck Koen Scholiers Birgit De bondt Kurt Verberckt Cliff Mostien Bert Cools Helke Verdick Kurt Verberckt Eddy De Herdt Jozef Van Havere Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Rita Goossens Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Bert Cools Agnes Salden Kristien Vingerhoets Luc Bouckaert Rodney Talboom Stefan Van Linden Koen Scholiers Helke Verdick Karina Van heirle Annick De Wever Cliff Mostien Birgit De bondt aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Motivering |
Voorgeschiedenis
De Vlaamse Regering besliste op 10 juli om aan de gemeenten en OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in 2020 een subsidie van 15 miljoen euro toe te kennen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen. Met die financiële aanmoediging wil de Vlaamse Regering:
- de koopkracht verhogen van huishoudens die omwille van de coronacrisis ernstig inkomensverlies leden en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden;
- de lokale economie, die evenzeer sterk is getroffen door de coronacrisis, via een krachtige lokale impuls versterken.
Feiten en context
Het OCMW wenst aan elke meerderjarige inwoner die behoort tot een kwetsbare doelgroep een waardebon te geven (H-bon), om:
-enerzijds de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden of die al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden, en
-anderzijds lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen.
Onder kwetsbare doelgroepen worden begrepen die categorie die is opgenomen in het reglement zijnde:
-Personen met een leefloon of equivalent leefloon
-Personen met een handicap (rechthebbende InkomensVervangende Tegemoetkoming)
-Personen met een inkomensgarantie voor ouderen of een gewaarborgd inkomen voor ouderen
-Personen die nu reeds aanvullende steun krijgen van het OCMW
Het minimumbedrag dat zal uitgekeerd worden in H-bons is 20,00 €. De bonnen hebben een geldigheidsduur van 1 jaar. Het huidige gangbare systeem inzake de H-bon zal hiervoor worden aangewend zodat enkel aangesloten handelaars deze bons zullen aanvaarden.
De waardebon of H-bon kan besteed worden bij de deelnemende handelszaken. Dit zijn handelszaken of ondernemingen die ingeschreven zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen met vestiging op het grondgebied van de gemeente.
Juridische grond
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 78, tweede lid, 3°
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het ministerieel besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.
Advies
Er is geen advies nodig
Argumentatie
Het OCMW acht het wenselijk een reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goed te keuren.
Het doel van dit consumptiebudget is tweeledig: enerzijds de koopkracht verhogen van de kwetsbare doelgroepen die omwille van de coronacrisis ernstig inkomensverlies leden en anderzijds de lokale economie, die evenzeer is getroffen door de coronacrisis, door middel van een lokale impuls, te versterken.
Financiële gevolgen
|
|
|
|
Financiële gevolgen voorzien | C6-19 | 21.411,46 € |
|
|
|
|
|
De uitgaven passen binnen de ramingen en de limitatieve kredieten van het meerjarenplan 2020-2025.
Besluit 20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
|
Artikel 1
De Raad voor maatschappelijk welzijn keurt het bijgevoegde reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goed.
Artikel 2
Het vast bureau is belast met de uitvoering van deze beslissing.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.