Motivering

 

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Sinds de zomer van 2020 heeft onze gemeente de horeca de mogelijkheid gegeven om al dan niet tijdelijke terrassen in te richten door privatieve inname openbaar domein te vergunnen. Deze mogelijkheid werd heel positief onthaald door de lokale horeca en de behoefte is gebleken om blijvend te voorzien in deze mogelijkheid. Goede afspraken die uniform toegepast worden over alle open horecaterrassen op grondgebied van  Hemiksem zijn nodig om de aanvragen vlot en eenvoudig te kunnen laten verlopen en duidelijkheid te scheppen over wat kan en niet kan.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Terrassen zijn een aanwinst voor onze plaatselijke horeca maar ook voor onze inwoners als ontspanningsmogelijkheid en ontmoetingsmoment ter bevordering van de sociale cohesie binnen onze gemeente. Om dit alles in goede banen te leiden en iedereen gelijk te behandelen, is een reglement nodig met vermelding van duidelijke richtlijnen rond aanvraag, afmetingen,..

 

Financiële gevolgen

Retributiereglement, gemeenteraad van 16 april 2024.

 

Besluit

12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

8 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

 

De gemeenteraad beslist:

Enig artikel :

Het reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen goed te keuren :

 

REGLEMENT PRIVATIEVE INNAME OPENBAAR DOMEIN OPEN HORECATERRASSEN

 

Artikel 1

Begrippenlijst

 

Afbakening: begrenzing van een terraszijde door middel van terraselementen.

Eilandterras op een parkeerplaats: terras dat zich bevindt op een parkeerplaats op de openbare weg.  Het terras behoort toe aan een horecazaak die dranken en/of voedingswaren aanbiedt om ter plaatse te consumeren en die vergund of ‘vergund geacht’ is voor de hoofdfunctie eetgelegenheid of café.

Eilandterras aan de voetpadrand: terras op het voetpad dat tegenover de gevel van de horecazaak ligt.

Eilandterras op een plein: terras dat in de nabijheid van de horecazaak ligt op een plein.

Exploitant: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de publiek toegankelijke inrichting wordt uitgebaat.

Gevelterras: terras dat is opgesteld aansluitend aan de gevel van de horecazaak op het gedeelte van de openbare weg.

Horecaterras: deel van de openbare ruimte dat dat privatief in gebruik wordt genomen door een horecazaak om dranken en voedingswaren te consumeren.  Het kan de vorm aannemen van een eilandterras of een gevelterras.

Horecazaak: elke horeca-uitbating of handelszaak die beschikt over een actieve inschrijving in de kruispuntbank van onderneming beschikt voor de NACEBEL-codes 55 of 56.

Open horecaterras: open terras dat alleen kan bestaan uit terraselementen, overkappingen, al dan niet verankerd.

Openbare ruimte:

        de openbare weg : wegen of pleinen die openstaan weggebruikers zoals voetgangers, fietsers, voertuigen of ander verkeer.

        nabijheid van de openbare weg : elke plaats of ruimte van waaruit gevaar kan ontstaan voor de gebruiker van de openbare weg.

        de groen ruimtes: de openbare plantsoenen, wandelplaatsen, parken, tuinen, pleinen, speelterreinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaat voor het verkeer van personen en in de eerste plaats bedoeld zijn voor wandelen en ontspanning.

Straatmeubilair: voorwerpen die in hoofdzaak voor de inrichting van de openbare ruimte zijn bestemd, zoals verlichting, fietsenbergplaatsen, zitbanken, tafels, stoelen, kunstwerken, aanwijzings- en aankondigingsborden, verkeersborden ...,

Overkapping: parasol of vergunde afscherming (bijvoorbeeld zonnetent) die bescherming biedt tegen de weerselementen.

Parasol:  opvouwbare, wegneembare constructie op één steun die bescherming biedt tegen zon en regen.

Stormweer: afkondiging van code geel, oranje of rood door het KMI voor de regio waartoe de gemeente behoort.

Terraselement: elk element dat deel uitmaakt van het horecaterras met uitzondering van de overkappingen.

Terrastoelating: voorafgaande toelating afgeleverd door het college voor het plaatsen van een open horecaterras op de openbare ruimte.

Terraszone: de toegestane oppervlakte van het terras inclusief de verplichte vrije doorgangen (ingang hoger gelegen appartementen, looplijnen voetgangers en fietsers, enz.)

Wegneembaar: eenvoudig verplaatsbaar door de fysieke kracht van twee personen.

Zaakgebonden publiciteit: reclame en naamvoering met betrekking tot de eigen zaak die wordt uitgebaat op het perceel van de aanvraag.

Zonnetent: een opplooibaar, inklapbaar of inschuifbaar scherm boven raam- en/of deuropeningen dat bescherming  biedt tegen zon en regen, al dan niet over de volledige breedte van de gevel zonder steunpunt op de grond.

 

Artikel 2

Algemeen

§1 Dit reglement is van toepassing op de open horecaterrassen van horecazaken, gelegen op de openbare ruimte. Dit reglement wordt opgenomen in de politiecodex, deel B.

 

Artikel 3

Vergunning

§1 Een voorafgaande toelating van het college voor het plaatsen van een open horecaterras op de openbare ruimte, is vereist.

§2 Gevelterrassen en eilandterrassen kunnen gecombineerd worden.

§3 Gevelterrassen kunnen enkel aangevraagd worden voor de breedte van de eigen horecazaak.

§4 Eilandterrassen op een parkeerplaats kunnen enkel aangevraagd worden ter hoogte van de eigen horecazaak.

§ Eilandterrassen op een plein of eilandterrassen aan de voetpandrand kunnen aangevraagd worden ter hoogte van de eigen horecazaak.

Indien de terrasoppervlakte ter hoogte van de eigen horecazaak beperkt is, kan er een eilandterras op een plein  of een eilandterras aan de voetpadrand ter hoogte van een aanpalend pand worden aangevraagd.  Indien er een toelating wordt afgeleverd voor een eilandterras op een plein of een eilandterras aan de voetpadrand ter hoogte van een aanpalend pand is deze steeds precair en voorwaardelijk.  De toelating kan te allen tijde worden  ingetrokken bijvoorbeeld indien er zich een (nieuwe) horecazaak vestigt in het aanpalend pand

 

Artikel 4

Voorwaarden

De aanvraag voor de toelating van een open horecaterras op de openbare ruimte is slechts ontvankelijk wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden :

§1 De exploitant doet de aanvraag digitaal en geeft daarbij aan of hij een gevelterras en/of een eilandterras wenst.  Hij voegt daarbij volgende documenten :

        Inplantingsplan met afmetingen van het terras.

        Drie actuele foto’s (voor ieder type terras) van de zoekzone voor het terras dat wordt aangevraagd.  Deze foto’s bestaan uit een foto van de zijaanzichten en van het vooraanzicht van de locatie waar het terras zal geplaatst worden.

        Vermelding van de overkapping die men wenst te plaatsen

De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten en gegevens vermeld in dit artikel en in het aanvraag formulier ontbreken.  De aanvraag is onontvankelijk wanneer de ontbrekende documenten niet zijn ingediend binnen een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van de onvolledigheid.

§2 Bij de aanvraag voor een eilandterras op een parkeerplaats : de uitbating biedt eten en/of drinken aan om ter plaatse te consumeren en werd op de locatie van de aanvraag stedenbouwkundig vergund of ‘vergund geacht’ voor de hoofdfunctie restaurant of café.

 

Artikel 5

Termijnen

§1 Binnen een termijn van 60 kalenderdagen na de melding van een ontvankelijke aanvraag wordt er een beslissing genomen door het college die in geval van  goedkeuring de maximaal in te nemen terrasoppervlakte bepaalt.  Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal worden verleng met maximaal 60 kalenderdagen.

§2 Indien de aanvrager slechts een gedeelte van de maximaal toegekende terraszone wenst te gebruiken, kan via een verkorte procedure een afwijking op de maximaal toegekende terraszone worden bekomen.  Binnen een termijn van 30 dagen wordt de aanvrager in kennis gesteld van de aangepaste toelating tot inname van de openbare ruimte.

§3 Bij het uitblijven van een beslissing binnen de vastgestelde of verlengde termijn, wordt de aanvraag tot inname geacht te zijn geweigerd gelet op het algemeen belang, met name de openbare orde en veiligheid in de openbare ruimte.

 

Artikel 6

Veiligheid

§1 De aanvraag wordt onder meer beoordeeld in functie van de plaatselijke omstandigheden zoals onder meer de openbare orde  en veiligheid en de doorgang voor weggebruikers.

Volgende modaliteiten kunnen onder meer in de beoordeling worden opgenomen en kunnen leiden tot bijkomende voorwaarden of een weigering :

        Openbaar veiligheidsadvies met betrekking tot onder andere de omgevingen leefbaarheid;

        Hulpdiensten en brandweerwagens : voor de opstelling van autoladders en hoogtewerkers dient er op de openbare ruimte steeds een vrije doorgang te worden voorzien van minstens 4 meter breed en minstens 4 meter hoog.  Aan de kruispunten dienen draaicirkels van 11 meter tot 15 meter behouden te blijven.  De afstand tussen de doorgang en de gevel is minstens 4 meter en maximum 10 meter waarbij de autoladder of hoogtewerker niet gehinderd mag worden in de hoogte.

        De voorwaarden uit artikel 10.

        Verkeersveiligheid :

        De terraszone moet veilig en eenvoudig bereikbaar zijn vanuit de horecazaak.

        Eilandterrassen op een parkeerstrook dienen omwille van de zichtbaarheid van de voetgangers minimum 5 meter van de straathoek verwijderd te blijven.

        Minimaal 1,5 meter brede doorgang voor voetgangers dient beschikbaar te blijven, en breder bij drukke voetgangersassen.

        Straatmeubilair :

De aanwezigheid van straatmeubilair dient gevrijwaard te blijven binnen terrasaanvragen. Een afstand van minimum 50 cm wordt gehanteerd.

 

Artikel 7

§1 De voorwaarden opgenomen in de terrastoelating moeten worden nageleefd.

§2 De burgemeester beschikt over de mogelijkheid om bijkomende voorwaarden op te leggen en gemotiveerde afwijkingen toe te staan op de in dit reglement bepaalde voorwaarden.

 

Artikel 8

Duur

§1 De terrastoelating wordt voor onbepaalde duur afgeleverd, tenzij anders bepaald.
Er kan ook een toelating voor een bepaalde periode worden afgeleverd, zijnde voor de zomerperiode van 01/04 tot en met 30/09 of de winterperiode van 01/10 tot en met 31/03.

§2 Het bewijs van de terrastoelating moet permanent op een goed zichtbare plaats uithangen en van op de openbare weg leesbaar zijn.

§3 De terrastoelating kan steeds worden geschorst of er kunnen (tijdelijk) beperkende maatregelen worden opgelegd wanneer dit vereist is in functie van de plaatselijke omstandigheden of algemeen belang (wegenwerken, bouwwerken, evenementen, verkeer, veiligheid, leefbaarheid, toezicht, handhaving, …).

§4 De terrastoelating vervalt van rechtswege :

        Bij de heraanleg van een straat of plein met impact op de afmetingen van de terrastoelating en vrije doorgang;

        In geval van wijziging van de natuurlijke en/of rechtspersoon of ontbinding van de rechtspersoon die de handelszaak of horecazaak uitbaat;

        In geval van opening van het faillissement van de exploitant;

 

§5 De terrastoelating kan bij langdurig niet- of misbruik van de inname ingetrokken worden door de burgemeester.

 

Artikel 9

Algemene veiligheidsvoorwaarden

Er mag niets geplaatst of opgesteld worden buiten de toegelaten terraszone.

 

Artikel 10

§1 Voorzieningen voor openbaar nut, elementen voor brandbestrijding en veiligheid (o.a. straatkolken, blindengeleidingsstrook, verlichtingsmasten, …) moeten altijd vrij en goed bereikbaar blijven.

§2 Een zone/diameter van 50 cm moet vrijgehouden worden aan aanwezige voorzieningen voor openbaar nut en elementen van brandbestrijding en veiligheid binnen of naast een terraszone.

 

Artikel 11

§1 Bij sluiting van de horecazaak moeten alle  niet- verankerde terraselementen veilig opgeborgen worden of vastgemaakt worden en moeten overkappingen ingeklapt worden.

§2 Bij stormweer moeten alle niet- verankerde terraselementen verwijderd worden van het openbaar domein of tijdelijk stormbestendig vastgemaakt worden en moeten overkappingen ingeklapt worden.

§3 Er moet steeds een obstakelvrije doorgang worden voorzien voor voetgangers van minimum 1.50 m breed en minimum 2.20 m hoog

 

Artikel 12

Algemene inrichtingsvoorwaarden

 

 - Terraselementen

§1 Terraselementen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :

        Zijn wegneembare losse elementen;

        Belemmeren de vrije inkijk op het terras en de achterliggende horecazaak niet;

        Terraselementen die als afbakening worden gebruikt, die worden aangewend om het terras te omsluiten of die aanpalend naast een afbakening worden geplaatst, dienen aan  de voorwaarden van artikel 14, §1 te voldoen;

§2 De volgende terraselementen zijn niet toegelaten :

        Alle vormen va audio of visuele installaties;

        Alle  installaties voor het bereiden van eten of het schenken van dranken;

        Gasflessen die niet in gebruik zijn;

        Terraselementen die de veiligheid van de gebruiker van het terras of andere gebruikers van de openbare ruimte in het gedrang brengen;

 

Artikel 13

Overkappingen

 

Overkappingen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :

        De overkapping is onmiddellijk inklapbaar, oprolbaar of inschuifbaar;

        Tenten waaronder partytenten zijn niet toegestaan;

        Zijflappen bevestigd aan de overkapping zijn niet toegestaan;

        De overkapping mag de terraszone, in uitgeklapte toestand, niet overschrijden; en de opstelling van autoladders en hoogtewerkers niet hinderen in de hoogte in de opstelzone zoals omschreven in artikel 6 §1 om de bereikbaarheid van gevels niet in het gedrang te brengen.

        De vrije doorgangshoogte gemeten vanaf het laagste punt bedraagt steeds minimum 2,2 meter;

        De terrasoverkapping is ofwel losstaand en snel wegneembaar  (parasol), ofwel vakkundig verankerd overeenkomstig artikel 16.

        Losse snel wegneembare overkappingen dienen afdoende verzwaard te worden met een snel wegneembaar gewicht om omvallen bij wind te voorkomen.

 

Artikel 14

Afbakeningen

 

§1 Afbakeningen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :

        De afbakening is maximaal 1,60 meter hoog;

        De afbakening is volledig doorzichtig met uitzondering  van het onderste gedeelte dat ondoorzichtig mag zijn met een hoogte van maximum 1,00 meter;

§2 indien er geen afbakening is toegestaan, mag elke terraszijde met maximum 1/3 omsloten worden door terraselementen.  Deze terraselementen moeten voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden van artikel 12 §1.

§3 Het plaatsen van een afbakening is niet toegestaan bij een eilandterras op  een plein.

§ 4 Het plaatsen van een afbakening is verplicht bij :

        Een eilandterras op het voetpad

De afbakening dient over de volledige lengte van de terraszijde tussen voetpadrand en straatzijde langs fietspad/rijbaan geplaatst te worden. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan als bijkomende voorwaarde worden opgelegd dat tussen de voetpadrand en de terraszone /afbakening een veiligheidszone van minimum 50 cm vrijgehouden moet worden.

        Een eilandterras op een parkeerstrook.

De afbakening dient over de volledige lengte van de terraszijden die grenzen aan de rijbaan en aan de parkeervakken geplaatst te worden.

§5 Het plaatsen van een afbakening is mogelijk bij :

        Een gevelterras.  Afbakeningen zijn enkel toegestaan aan de zijkanten van het terras.

        Een terras gelegen in een woonerf.

        Afbakeningen zijn enkel toegestaan haaks op de gevel.  Andere afbakeningen kunnen worden toegestaan of opgelegd indien dit  vereist is in functie van de veiligheid of indien er een parkeerplaats ingenomen wordt.

 

Woonerven : openbare plaatsen die het samengaan van voetgangers en gemotoriseerd verkeer toelaten op basis van een gemengd gebruik.  Bestuurders hebben een snelheidsbeperking tot 20 km/uur De voorwaarden voor toepassing en inrichting van woonerven zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 23 juni 1978 (dat het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg wijzigt) en het ministerieel rondschrijven van 23 juni 1978 betreffende de woonerven.

 

Artikel 15

Terrasvloer

 

§1 Terrasvloeren zijn enkel toegestaan op een eilandterras op een parkeerstrook en dit voor zover er een niveauverschil is met het voetpad.

§2 Terrasvloeren moeten op gelijke hoogte met het voetpad worden geplaatst.

§3 Terrasvoeren mogen nooit de afwatering/rioolkolk van het voetpad belemmeren of nutsvoorzieningen of  hydranten blokkeren.

 

Artikel 16

Verankeringen en constructies

 

§1 Verankering van afbakeningen en overkappingen is enkel toegestaan indien ze aan de volgende voorwaarden voldoet :

        De verankering is omkeerbaar en bevestigd aan de grond.  Dit houdt in dat een vloerplaat of kruis geplaatst mag worden die indien nodig met bouten en chemische ankers vastgemaakt wordt aan het openbaar domein.  De verharding van het openbaar domein mag daarbij niet gewijzigd worden.  Het kruis of de voet dient bovenop de bestaande verharding geplaatst te worden. 

        Verankering van overkappingen andere dan parasols of onder de grond met een betonnen sokkel of aan de gevel is enkel toegelaten indien hiervoor een definitieve omgevingsvergunning werd afgeleverd. 

        Bij (nuts)werken of andere redenen van algemeen belang dient de afbakening of verankerde overkapping op eerste vraag verwijderd te worden, zonder dat een vergoeding verschuldigd is. 

        Indien na verwijdering van het terras beschadiging aan de openbare ruimte wordt vastgesteld, zullen de kosten voor herstel  worden verhaald op de houder van de toelating. 

        Indien het terras werd verwijderd  of tijdelijk niet opgesteld staat moeten  alle obstakels van  de verankering veilig zijn zodat struikelgevaar te allen tijde wordt vermeden.

§2 Constructies die volledig gesloten zijn, door bijvoorbeeld andere afbakeningen en overkappingen te combineren, zijn niet toegestaan.

 

Artikel 17

Verwarmingstoestellen, verlichtingstoestellen en kabels

§1 Verwarmingstoestellen en verlichtingstoestellen moeten steeds gekeurd zijn, de attesten moeten ter beschikking zijn in de horecazaak.

§2 Verlichting is steeds enkel naar de eigen terraszone gericht.

§3 Verwarmingstoestellen en de bijhorende stroomvoorzieningen moeten zodanig geplaatst worden dat het risico op omvallen en/of omtrekken van het verwarmingselement en/of breuk van de leiding vermeden wordt en staan op veilige afstand van brandbare goederen.

§4 Indien er gebruik  wordt gemaakt van verwarmingstoestellen moet er in de onmiddellijke omgeving van het terras een gekeurde brandblusser van minimaal 1 bluseenheid aanwezig zijn.

§5 De bedrading voor de stroomvoorziening van de verwarmingstoestellen en verlichtingstoestellen mag over de openbare weg lopen indien die zich op een minimale hoogte van 4 meter boven het straatniveau bevind en mits inachtname van de nodige veiligheidsmaatregelen (o.a; breuklijn);  Indien deze bedrading over een privatieve gevel loopt, dient hiertoe de toestemming van  de desbetreffende eigenaar van het pand verkregen te worden.

 

Artikel 18

Straatbeeld

 

§1 Reclame en publiciteit op terraselementen en overkappingen is enkel toegestaan als deze zaakgebonden is.

§2 Boomkaders en openbaar groen moeten volledig vrij blijven.  Plaatsing van terraselementen of voorwerpen in of aan een boom is verboden.

§3 De exploitant is verantwoordelijk voor het rein en afvalvrij houden van de onmiddellijke omgeving van zijn terras, wanneer de vervuiling een gevolg is van de uitbating van het terras.

 

Artikel 19

Toezicht en handhaving

 

§1 Tenzij een wet of een decreet andere strafmaatregelen voorziet, wordt elke overtreding van dit (politie)reglement bestraft hetzij met :

        Een administratieve geldboete tot €350, of

        Een administratieve schorsing of intrekking van de afgeleverde toelating, of

        De tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de horecazaak.

§2 De sanctionerend ambtenaar legt de administratieve geldboete op.

§3 Het college van burgemeester en schepenen beslist over de administratieve schorsing of intrekking van de afgeleverde toelating en/of over een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de horecazaak.

De sancties opgelegd door het college worden door de GAS-ambtenaren betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht van de overtreder.

§4 Bij niet- naleving van de administratieve sanctie van het college kan de politie ambtshalve overgaan tot stopzetting van de uitbating, de ontruiming van het terras en/of pand en en/of de verzegeling van de inrichting.  De niet- naleving van de administratieve sanctie van het college wordt daarenboven bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.

 

Artikel 20

§1 Een terras geplaatst zonder uitdrukkelijke voorafgaande toelating, een terras dat (tijdelijk) verplaatst of verwijderd moet worden in functie van de plaatselijke omstandigheden (wegenwerken, bouwwerken, evenementen, verkeer, …), openbare orde of veiligheid of  waarvan de toelating van rechtswege is vervallen, kan ambtshalve verwijderd worden in de volgende gevallen :

        Indien de laatst gekende exploitant van de horecazaak nadat deze uitdrukkelijk werd aangemaand niet is overgegaan tot de verwijdering  van het terras binnen de vooropgestelde termijn.

        Indien bij de opening van een faillissement de curator van de laatst gekende exploitant nadat deze hiertoe uitdrukkelijk werd aangemaand niet is overgegaan tot de verwijdering van het terras binnen de vooropgestelde termijn.

§2 De kosten verbonden aan de ambtshalve verwijdering zijn ten laste van de laatst gekende exploitant van de horecazaak.

 

Artikel 21

Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2024.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.