Motivering

 

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit schepencollege van 5 juni 2023 om het reglement aanleg straatgeveltuin openbaar domein op de dagorde van de gemeenteraad te plaatsen.

 

- Ontharden van openbare ruimte

- Aanleggen van groen-blauwe netwerken in de dorpskern

- Zorgen voor een klimaatneutrale en bestendige kern

- Het bijdragen aan biodiversiteit in de gemeente

 

Feiten en context

De strijd tegen biodiversiteitsverlies en de klimaatverandering is er één die op vele vlakkengestreden wordt. Eén van de zaken die de gemeente kan doen is het stimuleren van deaanlegvaneenstraatgeveltuinomzoextrakwaliteitsvolgroenindegemeenteterealiseren.

Dit besluit draagt bij aan het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen die werden goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2023. Het gaat om volgende doelstellingen: - - Ontharden van openbare ruimte

- Aanleggen van groen-blauwe netwerken in de dorpskern

- Zorgen voor een klimaatneutrale en bestendige kern

- Het bijdragen aan biodiversiteit in de gemeente

 

Juridische grond

        Artikelen 41 en 162 van de grondwet;

        Artikelen 1, 2 en 3 van de Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen

 

Argumentatie

In onze gemeente zijn er heel wat gevels die er zich aardig toe lenen om een straatgeveltuin aan te leggen. Zij kunnen mogelijks het straatbeeld vergroenen en dragen bij aan een beter milieu.

 

Besluit

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

 

De gemeenteraad beslist :

 

Het reglement aanleg straatgeveltuin openbaar domein goed te keuren :

 

Artikel 1 – definities

Straatgeveltuin: een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelgrens (tegeneengevelvaneengebouw,eenvrijstaandemuur,…)inclusiefde afboording.

 

De beheerder: de eigenaar of - op voorwaarde dat de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars akkoord gaat - de gebruiker of de houder van het zakelijk recht, die destraatgeveltuinaangelegdheeftofheeftlatenaanleggen.

 

De weg voor voetgangersverkeer: elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijkgebruiktwordtvoorvoetgangersverkeerwaaronderookrolstoelgebruikers.

 

Obstakelvrije loopweg: ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dateen vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enzovoort) zijn voortgangbelemmert. De afstand van deze loopweg wordt in dit reglement gemeten grenzend aan derandvanhetstraatgeveltuintjeengemetenloodrechtopdeperceelgrens.

 

Plantvak:deonverhardezoneindeopenbarewegwaarindestraatgeveltuinkomt.

 

Artikel 2 – toepassingsgebied

§1.Hetreglementisvantoepassingopgrondgebied Hemiksem.

 

§2. De aanleg van straatgeveltuinen kan niet op plaatsen waar een voetpad in natuursteenwerd voorzien. Het gebruik van natuursteenklinkers laat niet toe om een straatgeveltuin tevoorzien.

 

§3. Voor gebouwen die als monument zijn geklasseerd of die op de inventaris vanbouwkundigerfgoedstaan,wordenvolgendebijkomendevoorwaardeninachtgenomen:

 

  1. Bij het aanbrengen van klimhulp wordt boren in eerste instantie vermeden. Indiennoodzakelijk,wordenboorgatenenkelaangebrachtindevoegen.Nooitindestenen.
  2. Klimop en sterk woekerende planten zijn niet toegelaten gezien het risico opbeschadigingvande gevels.

 

Artikel 3 – voorwaarden voor de aanleg van een straatgeveltuin

§1.Hetistoegelateneenstraatgeveltuinaanteleggenopvolgendevoorwaarden:

Er wordt een melding gemaakt van de intentie om een straatgeveltuin aan te leggenmet opgave van het adres (straatnaam en nummer) van de straatgeveltuin. Demelding gebeurt via het aanvraagformulier op de website of doorafgifte van het aanvraagformulier aan de milieudienst. Indien de aanvrager niet deeigenaarisvandegevelwaartegendestraatgeveltuinzalwordenaangelegd,dientde aanvraag vergezeld te zijn van een toelating van de eigenaar of de vereniging vanmede-eigenaarsvandegevelwaartegendestraatgeveltuinzalwordenaangelegd.

 

  1. De breedte van de straatgeveltuin bedraagt loodrecht op de perceelgrens gemeten,over zijn gehele lengte maximaal 30 cm tot op een hoogte van 3,0 m en maximaal60 cm op een hoogte boven 3,0 m. De geleidingselementen steken loodrecht op deperceelgrensgemetenmaximaal20cm uit;

 

  1. Naast die maximale breedte van 30 cm moet er ook altijd over de hele lengte van deperceelgrens een obstakelvrije loopweg gewaarborgd blijven met een breedte van1,20 meter. Dit betekent dat ter hoogte van obstakels de geveltuin misschien smallerzalmoetenzijndan30cm.
    Uitzondering: over een lengte van 0,5 meter mag de obstakelvrije loopweg beperkt worden tot 1,10 meter. Dit om beplanting de nodige ruimte te geven.

 

  1. De straatgeveltuin blijft op een afstand van minimaal 50 cm verwijderd van descheidingslijn met de buren, tenzij de buren akkoord gaan om daarvan af te wijken.De plantengroei moet zich beperken tot de gevel van het gebouw waarvoor eenmeldingwerdgedaan.

 

  1. De beplanting van het straatgeveltuintje bestaat bij voorkeur uit inheemse soorten.Er mogen geen giftige of gedoornde planten gebruikt worden of planten diemedeburgers hinderen. Ook bomen, struiken of andere planten met een sterkwortelgestel die schade kunnen veroorzaken aan ondergrondse constructies zijn niettoegelaten.

 

  1. De beplanting van het straatgeveltuintje of de geleidingselementen mogen geenschadeberokkenenaannutsleidingendiezichbevindenopdegevelsvanwoningen.

 

§ 2. Het uitbreken van de verharding van het voetpad en het plaatsen van boordstenen magenkel uitgevoerd worden door de gemeentelijke diensten. Hieraan zijn geen kostenverbonden voor de beheerder, de werken worden uitgevoerd op kosten van de gemeente.De gemeente moet voor werken op openbaar domein steeds de ligging van leidingen enkabelsopvragenbijhetKabelenLeidingenInformatie Portaal(KLIP).

 

Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen enpictogrammenmoetensteedszichtbaarblijvenenbereikbaarzijn.

 

§ 3. De straatgeveltuin moet worden afgeboord in een vloeiende lijn met betontegels ofgrijze betonboordstenen. De uitgebroken betontegels kunnen gebruikt worden alsafboording van de straatgeveltuin. De tegels steken minimaal 10 cm uit boven detrottoirverharding. Hierdoor wordt inkalven van het trottoir vermeden en wordt tevensverzilting van de bodem ingevolge sneeuw- en ijzelbestrijding voorkomen. Tegelijkertijd kande straatgeveltuin door blinden en slechtzienden worden waargenomen. De breedte van deafboordingisinbegrepeninde maximale breedtevan30 cm.

 

§ 4. De beheerder moet de straatgeveltuin en de verharding errond zodanig onderhoudendat ze geen hinder of gevaar opleveren voor het verkeer. De planten mogen niet buiten derandvandestraatgeveltuinuitspringen(maximaal30cmtot3,0mhoogteenmaximaal 60 cm vanaf 3,0 m hoogte en minimaal 50 cm verwijderd van de scheidingslijn met de buren,tenzij de buren akkoord gaan om daarvan af te wijken). Vuil of onkruid op het voetpad tengevolge van de straatgeveltuin moet door de beheerder worden verwijderd. Chemischebestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. Wanneer de beheerder dezeonderhoudsverplichting niet nakomt, kan de gemeente op kosten van de eigenaar overgaantothetverwijderenvande straatgeveltuin.

 

De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare wegveroorzaaktdoor destraatgeveltuinopkostenvandebeheerder.

 

De beheerder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk temeldenenzelfvoorlopigde nodigeveiligheidsmaatregelentetreffen.

 

§ 5. Alle dood of levend materiaal in de straatgeveltuin verwerkt, blijft eigendom van debeheerder.

De beheerder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortspruiten uitde aanwezigheid van de straatgeveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerderzal de door de bevoegde gemeentedienst opgelegde herstellingswerken ofaanpassingswerken, op eerste verzoek, onmiddellijk uitvoeren. De beheerder vrijwaart degemeente Hemiksem tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van deaangelegdestraatgeveltuin.

De gemeente kan niet aansprakelijk gesteld worden indien er zich langs de straatgeveltuinwateroverlastzouvoordoeninde woning.

 

§ 6. De bevoegde gemeentedienst of operator op het openbaar domein is gerechtigd de aldan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten te eisen ten behoeve vanwerkzaamheden.

Het gemeentebestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het bestuur kannooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadigingveroorzaakt aan de straatgeveltuin. De bevoegde gemeentedienst zal het plantvak van destraatgeveltuin herstellen zonder vergoeding aan de beheerder. De beheerder zorgt indiennodigvoor nieuwe beplanting.

 

§ 7. Wordt de straatgeveltuin helemaal of gedeeltelijk weggebroken dan moet de gemeentedaarvan op de hoogte gebracht worden. De gemeente zal de openbare weg in zijnoorspronkelijketoestandherstellen.Hieraanzijngeenkostenverbondenvoordebeheerder.

 

§ 8. Niet-reglementair aangelegde straatgeveltuinen, worden op kosten van de beheerderuitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder datdegemeenteHemiksemtotenigeschadevergoedingverplichtkanworden.

 

§ 9. De gemeente kan steeds een reglementair aangelegde straatgeveltuin op haar openbaardomein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. Degemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder, maar hieraan zijn ook geenkostenverbondenvoor de beheerder.

 

Artikel 5 – slotbepalingen

§1.Detoelatingwordtverleendvooronbepaaldeduurenisgebondenaandelocatie.

§2. lnbreuken op dit reglement kunnen worden bestraft met administratieve sancties,opgelegd conform de procedure voorzien in de Wet van 24 juni 2013 betreffende deGemeentelijkeAdministratieve Sancties.

 

§3.Deburgemeesterkanmaatregelenbevelenomovertredingenongedaantemaken.

 

§4. Reeds aangelegde straatgeveltuinen voor datum van invoering van de huidigevoorwaardenkunnengeregulariseerdwordenvolgensbovenstaandebepalingen.

 

§5. Alle betwistingen aangaande onderhavig reglement worden beslecht door het collegevanburgemeester enschepenen.

 

§6. Het college van burgemeester en schepenen wordt met de uitvoering van deze beslissingbelast.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.