Motivering

 

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 56 regelt de bevoegdheden van het schepencollege

        Het Besluit van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositie van het personeel van lokale besturen en provinciale besturen.

        De beslissing van de gemeenteraad van 25 november 2008 waarbij de Rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel werd goedgekeurd

        Besluit van de gemeenteraad van 20 september 2016 met betrekking tot de delegatie van bevoegdheden gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen waaronder het vaststellen van het gemeentepersoneel.

        Besluit van het college van 2 oktober 2017 tot wijziging van de rechtspositie en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

De aanpassing en actualisering van de rechtspositieregeling van lokaal bestuur Hemiksem is noodzakelijk gebleken. Een eerste fase werd in september 2023 afgerond door het optimaliseren van de valorisatie van eerder opgebouwde ervaring in de privé-sector of als zelfstandige.

 

In een tweede fase worden aanwerving en selectie gescreend met het oog op optimalisatie. In een krappe arbeidsmarkt is een vlotte en transparante procedure met een relatief korte doorlooptijd noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaten aangetrokken worden en niet afhaken in de loop van de procedure.

Niet enkel de aanwervingsprocedure, maar ook de bevorderingsprocedure en procedure interne mobiliteit werden meegenomen in dit optimalisatieproces.

 

Volgende aanpassingen worden voorgesteld in het kader van een modern HR-beleid:

        het aanvaarden van relevante beroepservaring in combinatie met een capaciteitstest ter vervanging van de diplomavoorwaarde wordt voortaan als standaard ingeschreven in de rechtspositieregeling.

        De publicatie gebeurt in functie van de aard van de vacature. Wanneer er minder dan 5 kandidaten gereageerd hebben op een eerdere publicatie kan deze worden verlengd.

        De termijn om zich kandidaat te stellen, d.w.z. de periode tussen publicatie en indiening van de kandidaturen, wordt verkort naar minstens 7 kalenderdagen.

        De beoordeling van de kandidaturen is eerder een formaliteit. Deze beoordeling kan ook door de personeelsdienst uitgevoerd worden.

        Een selectiecommissie is standaard samengesteld uit minstens 2 leden. Bij voorkeur is één lid een deskundige, extern aan het eigen bestuur

        Een selectieprocedure kan beperkt worden tot één selectietechniek. Op die manier worden selectieprocedures minder belastend zowel voor kandidaten als voor de personeelsdienst. De gekozen selectietechnieken moeten in overeenstemming zijn met de functies. CV-screening, telefonische screening of een verkennend gesprek kunnen niet als enige selectietechniek gehanteerd worden.

        Wanneer kandidaten uit de wervingsreserve niet reageren op een aangeboden betrekking, kunnen zij onder bepaalde voorwaarden geschrapt worden uit een wervingsreserve.

        De mogelijkheid wordt voorzien om voor een groep van functies (bijv. administratief medewerker) een selectiepool aan te leggen.

        De mogelijkheid wordt voorzien om functies (vooral te gebruiken bij moeilijk invulbare functies) permanent vacant te verklaren.

        Niet alleen wie aangeworven is als vastbenoemd medewerker of als contractueel na een openbare  bekendmaking en een uitgebreide selectieprocedure, maar ook wie op 18 maart 2023 vijf jaar in dienst was na een beperkte bekendmaking en/of verkorte selectieprocedure, komt in aanmerking voor interne mobiliteit en bevordering. Dit is een eenmalige regularisatie voor wie langs de kleine poort is tewerkgesteld bij de lokaal bestuur Hemiksem.

        Er wordt uitdrukkelijk voorzien dat de aanstellende overheid bij bevordering kan voorzien dat de kandidaten een capaciteitsproef dienen af te leggen.

        Interne personeelsmobiliteit wordt uitgebreid enerzijds naar functies in een lagere graad en anderzijds naar gemeente en OCMW. Interne personeelsmobiliteit is vrijwillig en het initiatief gaat uit van de medewerker. Bij aanstelling in een functie van een lagere graad zal ook het salaris aangepast worden.

 

Ontslagdecreet en uitvoeringsbesluit:

        Na publicatie van het Uitvoeringsbesluit Ontslagdecreet zal een proeftijd voor de statutaire personeelsleden niet langer mogelijk zijn. De wijze van opvolging tijdens de inloopperiode is dezelfde als tijdens de proefperiode.

        Verwijzingen waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen op proef benoemde medewerkers en vastbenoemde medewerkers worden verwijderd.

        Niet alleen worden de ontslagregels uit de Arbeidsovereenkomstenwet toegepast op de statutaire personeelsleden, maar ook de tuchtsancties ontslag van ambtswege en afzetting verdwijnen.

        Bij het bereiken van de pensioenleeftijd eindigt de statutaire tewerkstelling niet meer van rechtswege. Ook in dit geval dient de tewerkstelling beëindigd te worden ofwel in onderling overleg ofwel moet het bestuur een opzegging geven aan het personeelslid.

 

Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving jaarlijkse vakantie en aanpassing arbeidsreglement:

        De rechtspositieregeling wordt nu in overeenstemming gebracht met het arbeidsregelement

 

Juridische grond

        wet op de arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978 en latere wijzigingen

        besluit van de gemeenteraad van 10/10/2023 ivm de goedkeuring aanpassing van het arbeidsreglement

        besluit van het schepencollege van 18/09/2023 - actualisering van de rechtspositieregeling voor gemeente- en OCMW personeel

 

Advies

Positief advies van het MAT op 8 februari 2024.

 

Argumentatie

De bedoeling is om in deze fase de aanwervings- en selectieprocedure beter te optimaliseren zodat zowel het bestuur als werkgever als de kandidaat als sollicitant een transparante procedure zien, met oog voor het tijdsbestek waarbinnen een procedure wordt afgesloten. De optimalisatie strekt zich niet enkel uit tot de aanwervingsprocedures, maar ook tot de procedures van bevordering en interne personeelsmobiliteit. Deze procedures zijn deels gelijklopend en worden best op dezelfde manier gevoerd. Er zijn een aantal verschillen, maar wat kan parallel kan verlopen, wordt ook op die manier verwerkt in de rechtspositieregeling.

 

De optimalisatie van het aanwervings- en selectiebeleid wil enerzijds meer kandidaten aantrekken en anderzijds de duur van een selectieprocedure beperken.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

 

Besluit

 

Artikel 1

Het college beslist:

principieel akkoord te gaan met de aanpassing van de RPR inzake de optimalisatie van aanwervings- en selectieprocedure en vraagt dit te agenderen op het eerstvolgende vakbondsoverleg voor advies.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.