Motivering

 

Voorgeschiedenis

Vergadering op 6/11/2019 op vraag van Kris Van Bulck, diensthoofd verkeer Politiezone Rupel om tot een uniform politiereglement te komen.

Vergadering op 14/01/2020 op vraag van Kim Schuddinck, Meldpunt medewerker openbaar domein gemeentebestuur Rumst om dit nog eens af te toetsen.

Goedkeuring op college van burgemeester en schepenen 07/09/2020.

 

Feiten en context

Met de overige Rupel gemeentes werd Eagle aangeschaft. Dit is een digitaal werkinstrument voor inname openbaar domein. Op vraag van de verkeerspolitie zone Rupel werd een uniform regelment opgemaakt voor inname openbaar domein.

 

De inhoud van dit reglement is als volgt:

 

Inhoud

 

Definities1

Algemeen3

Procedure4

Werfinrichting5

Werkzone

Veiligheidszone

Werfzone

Signalisatie6

Onrechtmatige inname openbaar domein8

Zonder vergunning

Meer-inname

Informatieplicht8

Algemeen

Afvalophaling

Openbaar vervoer

Slotbepalingen9

 

 

 

1 : Definities

 

Art. 1

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

Inname openbaar domein : het privégebruik van het openbaar domein voor eender welke doelstelling, ongeacht dit gebruik onderworpen is aan een toelating of vergunning, of aan een hogere wetgeving of een andere reglementering

 

Openbaar domein : de publiek toegankelijke ruimte in het bezit of beheer van een overheid

 

Werkzone : de plaats waar men de werken uitvoert

 

Veiligheidszone : de plaats rond de werkzone die zorgt voor bescherming van de werkzone en de omgeving

 

Werfzone : de zone vanaf de eerste aanwezige signalisatie tot voorbij de laatste signalisatie ter hoogte van de werf

 

Wegenwerk : alle werken aan de infrastructuur of nutsleidingen die deel uitmaken van het openbaar domein van de gemeente HEMIKSEM of het Vlaams Gewest

 

Schade : de vastgestelde verschillen na de vergelijking tussen twee toestanden : enerzijds de actuele toestand van de openbare ruimte zoals die zich na de inname voordoet, en anderzijds de toestand waarin de openbare ruimte zich zou bevinden of zou zijn gebleven mocht de inname zich niet hebben voorgedaan. In de praktijk wil dit zeggen : zowel de zichtbare schade als de verborgen schade, als het verlies van uitrusting, straatmeubilair, …

 

Verkeersbelemmering : elke hinder die de normale verkeerssituatie verstoort voor eender welke weggebruiker, rekeninghoudend met de tijd- en plaatsgesteldheid van de omgeving. De verkeersbelemmering kan veroorzaakt worden door een inname van het openbaar domein of door activiteiten die buiten het openbaar domein plaatsvinden (vb. wachtende vrachtwagens omwille van graafwerken op privé-domein).

 

Afgesloten straat : een afgesloten straat is een verkeersbelemmering waarbij de veilige doorrijdbare breedte minder is dan 3 meter

 

Noodinterventie : elke tussenkomst die noodzakelijk is bij ernstig en nakend gevaar voor ramp, onheil of schadegeval of wanneer het leven of de fysieke integriteit van personen ernstig wordt bedreigd, zowel ‘s nachts als overdag

 

Nutsvoorziening : alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, …) inclusief aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichtsverbindingen- e.a. putten, …) dienstig voor :

het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, drink-, hemel- en afvalwater, brandstof

telecommunicatie

radiodistributie en kabeltelevsie

de transmissie van enigerlei data

ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden

Alle treinsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

 

2 : Algemeen

 

Art. 2

§1. Dit reglement is van toepassing op het volledige grondgebied van de gemeente HEMIKSEM.

 

§2. Het reglement is van toepassing op de inname van het openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen.

Innames van het openbaar domein met het oog op plaatsen van al dan niet tijdelijke infrastructuur met een winstgevend doel vallen buiten de toepassing van dit reglement. Onder andere de plaatsing van een broodautomaat of de plaatsing van terrassen van horeca vallen buiten de toepassing van dit reglement. Deze opsomming is niet limitatief.

 

Art. 3

§1. Niemand mag zonder voorafgaande, schriftelijke vergunning het openbaar domein innemen voor het plaatsen van eender welke constructie of belemmering.

 

§2. Niemand mag zonder voorafgaande, schriftelijke vergunning verkeerssignalisatie op het openbaar domein plaatsen.

 

§3. Indien de inname van het openbaar domein kadert binnen een ‘noodinterventie’, zijn de bepalingen van §1 en §2 niet van toepassing en geldt een meldingsplicht aan de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem)

 

Art. 4

Een vergunning voor inname van het openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen wordt enkel verleend indien er geen aanvaardbaar alternatief is.

 

Art. 5

§1. De vergunninghouder is verplicht om het openbaar domein zo beperkt mogelijk (in tijd en ruimte) in te nemen. Van zodra de werken beëindigd zijn of zodanig gevorderd dat de inname niet meer noodzakelijk is, dient men het openbaar domein te ontruimen en desgevallend te herstellen in de staat waarin deze zich bevond bij de aanvang van de inname en/of zoals vermeld in de definitieve plaatsbeschrijving dewelke werd opgemaakt voor de eigenlijke inname.

 

§2 . De maximale duur van de inname van het openbaar domein bedraagt 4 weken met de mogelijkheid tot verlening.

 

§3. In het bijzonder bij de inname van een voet- of fietspad is de vergunninghouder verplicht de inname te beperken tot het strikt noodzakelijke. De werkzaamheden dienen zoveel mogelijk aaneensluitend te gebeuren. Indien dit niet mogelijk is, en de werken verspreid in de tijd plaatsvinden, is de vergunninghouder verplicht om het voetpad en/of fietspad terug te vrijwaren voor de weggebruikers in de tussentijd van de werkzaamheden.

 

Art. 6

§1. Het openbaar domein wordt geacht in goede staat te zijn wanneer er geen definitieve plaatsbeschrijving werd opgemaakt voor de eigenlijke inname.

Een aanvraag tot opstelling van een plaatsbeschrijving dient gericht te worden aan de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem) en wordt als definitief beschouwd bij ondertekening door de vergunninghouder en de vergunnende overheid.

 

§2. Bij schade aan het openbaar domein is de nutsmaatschappij verplicht de nodige herstellingen uit te voeren binnen de periode van 1 maand, te tellen vanaf de einddatum van de verkregen vergunning voor inname van het openbaar domein.

Indien de nutsmaatschappij de noodzakelijke herstelling niet kan uitvoeren, of geen gevolg geeft aan de bevolen herstelling binnen de vooropgestelde termijn, behoudt de gemeente het recht om de herstelling te laten uitvoeren en de hiervoor gedane kosten te verhalen op de vergunninghouder.

In afwachting van de herstelling binnen de gestelde periode, is de vergunningshouder verplicht de nodige maatregelen te nemen om de toestand zo vlug mogelijk te beveiligen en verdere schade te voorkomen.

 

§3. Voor particulieren en niet-nutsmaatschappijen behoudt de gemeente HEMIKSEM het recht om de herstelling uit te voeren en de hiervoor gedane kosten te verhalen op de vergunninghouder.

 

§4. In afwachting van de herstelling, is de vergunningshouder verplicht de nodige maatregelen te nemen om de toestand zo vlug mogelijk te beveiligen en verdere schade te voorkomen.

 

Art. 7

§1. De gemeente HEMIKSEM behoudt zich te allen tijde het recht voor om een vergunning te weigeren, in te trekken of aan te passen omwille van een onvolledige of foutieve  aanvraag of in het kader van de openbare orde, zonder dat er aanspraak kan gemaakt worden op enige schadeloosstelling, van welke aard ook.

Bij intrekking van de vergunning is de vergunninghouder verplicht de inname van openbaar domein binnen de 24 uur te ontruimen.

 

§2. Indien de openbare veiligheid in het gedrang komt tijdens de inname van het openbaar domein of omwille van openbaar nut, kan de burgemeester of diens gemachtigde de opdracht geven om de vergunde, ingenomen oppervlakte te ontruimen binnen een door de burgemeester of diens gemachtigde vastgestelde termijn.

 

3 : procedure

 

Art. 8

De aanvraag voor een vergunning inname openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen moet worden aangevraagd middels een online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

Art. 9

§1. Betreft het een aanvraag inname openbaar domein waarbij parkeerplaatsen buiten de rijbaan worden ingenomen, dan dient de aanvraag minimum 3 werkdagen voor de aanvang van de inname te worden ingediend.

 

§2. Betreft het een aanvraag inname openbaar domein waarbij parkeerplaatsen op de rijbaan, (een deel van) de rijbaan wordt ingenomen en/of (een deel van) het voetpad en/of het fietspad wordt ingenomen, dan dient de aanvraag minimum 3 werkdagen voor de aanvang van de inname te worden ingediend. In dit geval dient een signalisatieplan aan de aanvraag toegevoegd te worden.

 

§3. Indien een wegomlegging, afsluiting van een straat, gebruik van tijdelijke verkeerslichten of verkeersborden betreffende de voorrang noodzakelijk is, dient de aanvraag 21 werkdagen voor de aanvang van de werken te worden ingediend. In dit geval dient een signalisatieplan aan de aanvraag toegevoegd te worden en moet er door de vergunnende overheid advies gevraagd worden aan de Politie.

 

§4. In bepaalde omstandigheden kan de vergunnende overheid een langere aanvraagtermijn opleggen aan de aanvrager (o.a. wanneer overleg noodzakelijk is met buurgemeenten / andere wegbeheerders / nutsmaatschappijen / openbaar vervoer, …, omwille van de omvang/hinder van de werken, …).

De opgelegde aanvraagtermijn wordt door de vergunnende overheid gecommuniceerd middels de online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

§5. Adviesaanvragen aan de Politie dienen door de vergunnende overheid minimum 5 werkdagen op voorhand te worden ingediend via de online toepassing en zijn niet cumulatief met de termijnen bepaald in §3 van dit artikel.

De adviesaanvragen dienen voorzien te zijn van een signalisatieplan. 

 

 

 

 

Art. 10

Indien de inname plaatsvindt voor andermans gevel of eigendom en hierbij de toegang tot dat pand belemmerd wordt, dient de aanvrager een schriftelijke akkoordverklaring van de eigenaar/bewoner van het pand bij de aanvraag toe te voegen en alle maatregelen te treffen zodat deze bewoner/eigenaar zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

 

Art. 11

De vergunning wordt op naam van de aanvrager afgeleverd. Het origineel moet steeds op de werf aanwezig zijn.

 

Art. 12

Een verlenging van de vergunning dient minimum 3 werkdagen vóór de afloop van de afgeleverde vergunning aangevraagd te worden, ongeacht de aard van de inname.

Een aanvraag tot verlenging dient aangevraagd te worden middels een online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

Art. 13

Bestaande innames van het openbaar domein hebben steeds voorrang op nieuwe aanvragen voor een inname op die plaats, tenzij voor werken voor openbaar nut of door de burgemeester vergunde werken.

 

Art. 14

Bijzondere toeleveringen die bijkomende hinder veroorzaken, zijn slechts toegelaten na voorafgaand overleg met de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem).

 

 

4 : Werfinrichting

4.1 : werkzone

 

Art. 15

De vergunning dient 24 uur voor de aanvang en voor de gehele duur van de toelating, aangehangen te worden ter hoogte van de werkzone, op ooghoogte en met de tekst gericht naar de openbare weg. De vergunning wordt tijdens de gehele duur goed zichtbaar en goed leesbaar gehouden.

 

Art. 16

Materiaal en puin moeten met de nodige voorzichtigheid naar beneden gehaald worden en tegen het gebouw of de afsluiting geplaatst worden. Om puin te verwijderen vanaf de eerste verdieping of hoger, moet gebruik gemaakt worden van een stortkoker.

 

Art. 17

Er dienen steeds de noodzakelijke maatregelen genomen te worden om het openbaar domein te beschermen tegen krassen, barsten, verzakkingen, e.d.

 

Art. 18

Bij inrichting van de werkzone op of grenzend aan het openbaar domein is het verplicht om de volledige werkzone af te sluiten door middel van de inrichting van een veiligheidszone en ze te voorzien van de wettelijk vereiste signalisatie.

 

4.2 : veiligheidszone

 

Art. 19

§1. De steunen van de werfafsluiting moeten volledig binnen de veiligheidszone geplaatst worden en alle werkzaamheden moeten uitgevoerd worden achter deze afsluiting.

 

§2. Openliggende sleuven op het openbaar domein dienen voor het einde van elke vrijdag of de dag voor een feestdag gedempt te worden.

Indien een demping niet mogelijk is, dient de sleuf volledig omheind te worden door een vast hekwerk, voorzien van de wettelijke signalisatie.

 

Art. 20

Het openbaar domein en de omgeving van de werf moet beschermd worden tegen vallend puin.

 

4.3 : werfzone

 

Art. 21

De omgeving van de werfzone (openbaar domein) moet steeds proper gehouden worden. Modder, stof, steengruis,… moet onmiddellijk verwijderd worden.

 

Art. 22

§1. Indien de inname een belemmering voor de voetgangers veroorzaakt, dient er steeds een beveiligde vrije doorgang van minimum 1,00 m op het voetpad verzekerd te zijn. Indien dit niet mogelijk is, dient de aanvrager strikt de bepalingen opgelegd in de vergunning op te volgen.

De meer-inname, als gevolg van deze bijkomende bepalingen, wordt opgenomen in de oppervlakte voor de berekening van de inname van het openbaar domein.

 

§2. Indien een voetgangersdoorgang onder een stelling wordt voorzien, dienen de nodige veiligheidsmaatregelen genomen te worden, in het bijzonder het leggen van een dakplaat die bestand is tegen vallende voorwerpen.

In de loopgang onder de stelling mogen geen hindernissen liggen (vb. leidingen, slangen, materialen, …)

De minimale vrije hoogte van de loopgang onder de stelling bedraagt 2,10 meter.

 

§3. Indien de inname een belemmering voor de fietsers veroorzaakt, dient de aanvrager strikt de bepalingen opgelegd in de vergunning op te volgen.

Bij omleidingen voor fietsers dient rekening gehouden te worden met de veiligheid, de afstand en de omrijtijd. De aanvrager voegt een voorstel tot fietsomleiding bij zijn aanvraag ter goedkeuring.

 

§4. Bij elke inname van de rijbaan dient er minimum 3 meter vrije doorgang te blijven op de rijbaan voor het doorgaand verkeer. Indien dit niet mogelijk is, dient de straat afgesloten te worden.

 

Art. 23

Indien bij de aanvang of tijdens de inname van het openbaar domein door de bevoegde ambtenaren of de politiediensten wordt vastgesteld dat er bijkomende maatregelen genomen moeten worden ter vrijwaring van de openbare veiligheid, dient de vergunninghouder hiervoor te zorgen waarvoor de bijkomende kosten te zijner laste zijn.

 

 

5 : signalisatie

Art. 24

§1. De werken, werven en verkeersbelemmeringen die aangebracht worden op het openbaar domein dienen gesignaleerd te worden volgens de wettelijke bepalingen voorzien in het

KB van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

MB van 7 mei 1999, betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg

en latere wijzigingen.

 

§2. De verkeersborden die geplaatst worden, dienen te voldoen aan de bepalingen voorzien in het

Het MB van 11 oktober 1976, houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

de Wet van 16/03/1968, betreffende de politie over het wegverkeer

en latere wijzigingen.

 

Art. 25

§1. De vergunninghouder dient zelf te zorgen voor de wettelijk vereiste signalisatie.

 

§2. Particulieren kunnen bij het gemeentebestuur een aanvraag doen tot het bekomen van signalisatie volgens het geldende tarief.

 

§3. Indien de gemeente de signalisatie in eigen beheer plaatst, zal de signalisatie minimum 24 uur op voorhand geplaatst worden door de gemeentediensten. Na einde van de werken of verkeersbelemmering zal de signalisatie opgehaald worden door de gemeentediensten.

 

Indien de gemeente de signalisatie niet in eigen beheer plaatst, kan de vergunninghouder de signalisatie bekomen volgens de gemeentelijke voorschriften. De vergunninghouder plaatst de signalisatie minimum 24 uur op voorhand. Na het einde van de werken of verkeersbelemmering zal de signalisatie opnieuw aan de gemeente worden overgemaakt volgens de gemeentelijke voorschriften.

 

§4. De signalisatie met betrekking tot een stilstaan- en/of een parkeerverbod (E1 of E3) dient minimum 24 uur op voorhand geplaatst te worden.

De verkeersborden E1 of E3 omvatten minstens een onderbord type GV met vermelding van de begindatum en -uur en einddatum -en uur van de periode waarin het parkeerverbod geldt en een onderbord type GXa of GXb inzake de bepaling van de begin- en eindaanduiding.

 

§5. De persoon die het parkeerverbod plaatst, neemt minstens één foto van de vooropgestelde parkeerzone, aangevuld met minstens één foto per voertuig dat binnen deze vooropgestelde parkeerzone geparkeerd staat. Uit de foto’s dient duidelijk te blijken om welke locatie en/of specifiek voertuig het gaat.

Indien het nemen van foto’s niet mogelijk is, dienen de kentekenplaten van de reeds geparkeerde voertuigen genoteerd te worden op het voorziene formulier. De afwezigheid van voertuigen binnen de vooropgestelde parkeerzone, wordt eveneens op dit formulier genoteerd.

 

De genomen foto’s, desgevallend het formulier met de genoteerde kentekenplaten, worden binnen de 24 uur ingebracht in de online software die ter beschikking wordt gesteld door de vergunnende overheid.

Indien de online software onbeschikbaar is omwille van technische redenen, zullen de genomen foto’s, desgevallend het formulier met de genoteerde kentekenplaten, binnen de 24 uur aan de vergunnende overheid worden overgemaakt (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem).

 

§6 Indien er niet voldaan is aan de voorwaarden vermeld in §5, beschikt de politie niet over voldoende informatie om te kunnen optreden.

 

§7. Vanaf de plaatsing van de signalisatieborden is de vergunninghouder aansprakelijk voor alle schade die door deze signalisatie veroorzaakt wordt, exclusief de beschadigingen door derden of diefstallen dewelke door de politie werden vastgesteld door middel van een proces-verbaal.

De vergunninghouder neemt de nodige maatregelen om de borden ook bij slechte weersomstandigheden in goede staat te houden.

 

§8. De signalisatie moet zo geplaatst worden dat op de voetpaden steeds de wettelijk opgelegde vrije doorgang van minimum 1.00 meter gewaarborgd wordt.

 

Art. 26

§1. De particuliere vergunningshouder plaatst op de werfafsluiting een document waarop de naam staat van de verantwoordelijke voor de signalisatie en diens telefoonnummer.

 

§2. De niet-particuliere vergunninghouder plaatst op ten hoogste 30 meter afstand voorbij de veiligheidszone een bord waarop in het geel, op een zwarte achtergrond, de naam staat van de verantwoordelijke voor de signalisatie en diens telefoonnummer.

 

Art. 27

Wanneer de signalisatie niet correct of onvolledig werd aangebracht, kan de vergunning worden ingetrokken of kan de vergunnende overheid maatregelen nemen indien na een eerste verzoek van de bevoegde ambtenaren tot bijsturing van de verkeerssignalisatie aan de vergunninghouder, door deze laatste niet wordt ingegrepen binnen de opgelegde termijn. De kosten van de eventueel bijgeplaatste signalisatie door de gemeente kunnen verhaald worden op de vergunninghouder die in gebreke is gebleven.

 

 

 

6 : onrechtmatige inname openbaar domein

 

6.1 : geen vergunning

 

Art. 28

§1. Bij de vaststelling van een inname van het openbaar domein zonder vergunning, dient de overtreder de plaats binnen de door de vergunnende overheid vooropgestelde termijn in de oorspronkelijke staat te herstellen én een aanvraag tot inname van het openbaar domein in te dienen volgens de bepalingen van dit reglement.

 

Wanneer een onmiddellijk herstel absoluut onmogelijk is, dient de overtreder de plaats binnen de door de vergunnende overheid vooropgestelde termijn te beveiligen.

Indien de overtreder nalaat dit te doen, zal dit ambtshalve, zonder dat enige ingebrekestelling vereist is, door de gemeente HEMIKSEM gebeuren.

Alle kosten die hieruit voortvloeien, zullen worden teruggevorderd van de overtreder.

 

§2. De niet vergunde inname zal aangerekend worden conform het geldende belastings- of retributiereglement.

 

6.2 : meer-inname

 

Art. 29

§1.Indien de inname van het openbaar domein groter is dan de vergunde oppervlakte, zal de overtreder gevraagd worden om zich binnen 24 uur in regel te stellen door

een nieuwe aanvraag tot inname van het openbaar domein in te dienen volgens de bepalingen van dit reglement.

de meer-inname ten opzichte van de vergunde oppervlakte te ontruimen.

 

Indien er aan deze vraag geen gevolg wordt gegeven, zal een proces verbaal opgemaakt worden door de politie of een bevoegd ambtenaar. De meerkosten worden aangerekend aan de overtreder.

 

§2. De vastgestelde meer- inname zal aangerekend worden volgens het conform geldende belastings- of retributiereglement.

 

 

7 : informatieplicht

 

7.1 : algemeen

 

Art. 30

§1. De niet-particuliere vergunninghouder is verplicht om alle omwonenden in een straal van 100 meter rond het openbaar domein dat wordt ingenomen, schriftelijk en minstens 48 uur voor de aanvang van de werken en/of verkeersbelemmering in te lichten over de aard, de omvang en de duur van de werken.

Een kopie van deze brief wordt toegevoegd bij de aanvraag en mag slechts verspreid worden na validatie door de vergunnende overheid.

 

§2 Indien de vergunnende overheid hierom verzoekt, zijn de bepalingen van §1 van toepassing op particulieren. De termijn van voorlegging van de bewonersbrief wordt bepaald op 5 werkdagen voor de eigenlijke inname, de verspreiding van de brief na validatie blijft ongewijzigd.

 

§3. Indien noodzakelijk voor de werken en/of verkeersbelemmering is de nutsmaatschappij verplicht de bewoners van de straat waar het openbaar domein wordt ingenomen schriftelijk in te lichten over het tijdelijk afsluiten van nutsvoorzieningen.

Een kopie van deze brief wordt toegevoegd bij de aanvraag en mag slechts verspreid worden na validatie door de vergunnende overheid.

 

§4. Indien niet voldaan wordt aan de informatieplicht, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

7.2 : afvalophaling

 

Art. 31

§1. Indien door de inname de afvalophaling gehinderd wordt, neemt de vergunninghouder de nodige maatregelen om de afvalophaling te garanderen door de afvalophaaldienst doorgang te verlenen of de verschillende fracties te verzamelen op een centrale plaats ter aanbieding voor de afvalophaling en nadien desgevallend de DIFTAR-containers bij de overeenstemmende woning terug te plaatsen.

Deze maatregel wordt minstens 48 uur voor de aanvang van de werken schriftelijk bekend gemaakt aan de gemeente (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem) en de desbetreffende bewoners, zodat de ophalers verwittigd kunnen worden.

 

§2. De bewonersbrief dient niet voorafgaandelijk gevalideerd te worden door de vergunnende overheid.

 

§3. Indien niet voldaan wordt aan de informatieplicht, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

7.3 : openbaar vervoer

 

Art. 32

§1. Indien

het voor de werken en/of verkeersbelemmering noodzakelijk blijkt om de diensten voor openbaar vervoer om te leiden

er door de werken en/of verkeersbelemmering hinder kan verwacht worden voor de dienstverlening van het openbaar vervoer

een omleiding wordt ingepland op een weg die gebruikt wordt door het openbaar vervoer,

dan neemt de vergunnende overheid de nodige initiatieven om een overleg of advies te vragen aan de betrokken vervoersmaatschappij.

 

De vergunnende overheid kan de verplichting tot opvraging van een advies bij het openbaar vervoer opleggen aan de vergunninghouder.

De vergunninghouder maakt het ontvangen advies over aan de vergunnende overheid.

 

§2.Het verzoek tot advies of overleg dient tijdig – dit is minstens 10 werkdagen op voorhand – aangevraagd te worden bij het openbaar vervoer.

 

§3. Indien niet voldaan aan de verplichting tot opvraging en ontvangst van een advies van het openbaar vervoer, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

§4. Het advies of het verslag van het overleg maakt integraal deel uit van de vergunning.

 

 

X : slotbepalingen

 

Art. 33

§1. Dit reglement doet geen afbreuk aan de geldende belastings- of retributiereglementen, noch aan de codex van gemeentelijke politieverordeningen.

 

 

Dit reglement treedt in werking op 1 november 2020

 

 

Juridische grond

KB van 1 december 1975

houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

MB van 7 mei 1999

betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg en latere wijzigingen

 

 

 

Advies

Er zijn geen adviezen vereist

 

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

Besluit

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Om akkoord te gaan met het uniform reglement voor inname op openbaar domein.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.