Motivering

 

Voorgeschiedenis

- beslissing raad van bestuur AGB 20/12/2016: goedkeuring retributiereglement met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens kermisattracties, spellen en kramen 2017 - 2019;

- beslissing beleidscollege 12/11/2018: principieel akkoord met vereffeningsscenario AGB Hemiksem;

- toelichting gemeenteraad 18/12/2018 bij bespreking budget aan gemeenteraad en raad van bestuur AGB;

- beslissing gemeenteraad 19/03/2019: goedkeuring ontbinding AGB Hemiksem.

- beslissing gemeenteraad 18/06/2019

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

        artikel 170, §4 van de Grondwet

        het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

        •Wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

        Decreet van 24/02/2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten             

        KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vereist dat er een retributie met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens kermisattracties, spellen en kramen wordt geheven.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien  2025B2-3

 

Besluit

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

 

Artikel 1 - Retributieplichtige

Voor een periode die aanvangt op 01/01/2020 en eindigt op 31/12/2025 wordt een retributie geheven op de kermisattracties, -spelen en -kramen die ter gelegenheid van de jaarlijkse kermissen op het openbaar domein binnen de gemeente worden geplaatst.

 

De retributie is verschuldigd door de uitbater van de attracties, -spelen en -kramen die op het openbaar domein een standplaats bezet.

 

Artikel 2 - bedrag

De retributie wordt per kermis vastgesteld op €13 per lopende meter van de langste zijde van de inrichting per kermis.

 

Indexatie vanaf  01/01/2021

De bedragen van de retributie worden jaarlijks geïndexeerd vanaf 01/01/2021, hiervoor zal als basis gebruik gemaakt worden van de consumptieprijs index november 2019 (basis 2013)

 

De indexatie gebeurt als volgt:

€13 per lopende meter van de langste zijde van de inrichting per kermis dagen x (consumptieprijs index november aanslagjaar-1/consumptieprijs index november 2019) en zal afgerond worden tot op 0,05 euro.

 

Artikel 3 - inning

De retributie moet vanaf het begin van het plaatsen contant worden betaald, tegen afgifte van een kwitantie. De factuur wordt indien gewenst achteraf bezorgd aan de uitbater van attractie, spel of kraam.

 

Artikel 4 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 5 -Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.