Motivering

 

Voorgeschiedenis

gemeenteraadsbeslissing van 20.12.2016

gemeenteraadsbeslissing van 26.12.2019

gemeenteraadsbeslissing van 20.12.2020

 

Feiten en context

Identiteitskaarten, vreemdelingenkaarten, visumaanvragen en verblijfsaanvragen worden aangevraagd bij de gemeente, maar niet door de gemeente zelf aangemaakt. De kaarten worden gemaakt door de FOD Binnenlandse Zaken en aan de gemeenten geleverd. De aanmaakkosten worden door de FOD gefactureerd aan de gemeenten. De gemeenten rekenen deze kost vervolgens door aan de burger.

 

De gemeenten zijn ertoe gemachtigd om in sommige gevallen paspoorten af te leveren. De consulaire heffing, de aanmaakprijs en de leveringsprijs worden bepaald door de FOD Buitenlandse Zaken.

 

Artikel 61 en artikel 64 sexies van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs bepalen de retributies die verschuldigd zijn voor de afgifte van de verschillende soorten rijbewijzen. De gemeente int die retributie voor rekening van de federale overheid.

 

De gemeente kan bovenop deze federale vergoedingen een kleine retributie vragen voor de afgifte van het administratief stuk.

 

Voor de afgifte van bestuursdocumenten in het kader van de uitoefening van het inzagerecht kan volgens het Bestuursdecreet een redelijke kostprijs gevraagd worden.

 

Bijzondere bestuursdocumenten zijn akten en uittreksels uit de registers van de burgerlijke stand. Beide documenten zijn ook bestuursdocumenten in de zin van de grondwet en het Bestuursdecreet van 7 december 2018. Voor een kopie van de akten of een afschrift uit de registers kan dus een vergoeding gevraagd worden.

 

Het conformiteitsattest is een officiële verklaring dat een woning of kamer voldoet aan de normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit in de Vlaamse Wooncode. Het attest is decretaal verplicht na het in orde stellen van een voorheen onbewoond of ongeschikt verklaarde woning. Maar de gemeente kan het attest ook opleggen bij gemeentelijk reglement zowel voor de verhuur van kamers als van woningen.

Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de woningkwaliteitsbewaking van 24/05/2019 staat toe de vergoeding voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest op te trekken van 62,50 EUR (zoals eerder voorzien in het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen van 12/07/2013) naar: 1° 90 euro voor een zelfstandige woning; 2° 90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw. Gezien het stijgend aantal aanvragen voor een conformiteitsattest en de daarmee gepaard gaande uitbesteding van een deel van de kwaliteitsonderzoeken aan IGEAN, is een stijging van de vergoeding voor de behandeling van de aanvragen gerechtvaardigd.

 

Vlaanderen is sinds 1 juli 2014 bevoegd voor de regelgeving over de toepassing, de controle en de handhaving van de arbeidskaarten en de beroepskaarten. De federale overheid behoudt echter een reglementerende restbevoegdheid als het gaat om afgeleiden van de verblijfssituatie.

 

De omgevingsvergunning verenigt de vroegere stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning en milieuvergunning. Sinds 1 januari 2018 moeten alle gemeenten de regelgeving van de omgevingsvergunning toepassen en werken met het digitaal loket voor omgevingsvergunningen.

 

Juridische grond

•artikel 170, §4 van de Grondwet

•het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

•Ministerieel besluit van 28 oktober 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, de elektronische kaarten en elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, en de biometrische kaarten en biometrische verblijfstitels, afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen

 

Identiteitskaarten (eiD), vreemdelingenkaarten (EVK), Kids-iD, visumaanvragen en verblijfsaanvragen

          Wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953

          KB van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar

          KB van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2, § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953

 

Paspoorten

          Artikelen 50-67 Consulair Wetboek van 21 december 2013

          Artikel 2 Ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten

 

Rijbewijzen

               Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs

               Ministerieel besluit van 20 juli 2005 tot bepaling van de betalingswijze van de retributies

 

Afgifte van bestuursdocumenten

          Artikel II. 31, tweede lid van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Conformiteitsattesten

        Hoofdstuk 4 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.

        Artikel 7-14 Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997

        Artikel 9 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking;

        Verordening conformiteitsattest, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2022

 

Arbeidskaarten voor buitenlandse werknemers

          Artikel 8 Wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers

          KB van 2 april 2003 tot bepaling van de modaliteiten van indiening van de aanvragen en van aflevering van de arbeidskaart C

 

Omgevingsvergunningen

          Titel V Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Titel IV, Hoofdstuk II Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009

          Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

          BVR van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen ter uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

          BVR van 16 juli 2010 tot bepaling van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is

          95

          BVR van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          BVR van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning

 

 

Advies

De aanmaakprijzen voor identiteit- en verblijfskaarten worden jaarlijks op 1 januari automatisch herzien. De FOD Binnenlandse Zaken stelt de gemeente in kennis van de kostprijs van de verschillende kaarten naargelang van hun verschillende aanmaakprocedures.

De maximumkostprijs die de gemeente kan vorderen voor het afgeven van een identiteitsbewijs voor kinderen onder de twaalf jaar bedraagt 2 euro.

Als de gemeente een retributie vraagt voor de afgifte van identiteits- en verblijfsdocumenten, vereist het gelijkheidsbeginsel dat vreemdelingen en Belgische onderdanen hetzelfde bedrag betalen.

 

De maximale vergoeding die een gemeente kan vragen voor de aanvraag en afgifte van een conformiteitsattest werd vastgelegd door de Vlaamse Regering.

 

Het tarief voor de afgifte van omgevingsvergunningen kan gedifferentieerd worden op basis van de dossiersamenstelling. Als de gevraagde vergoeding als een retributie gekwalificeerd wordt, moet de nodige aandacht besteed worden aan het kostenaspect. Het bedrag van de een retributie moet in een redelijke verhouding staan tot de tegenprestatie van de gemeente.

 

Meldingsplichtige dossiers zijn per definitie meer eenvoudige dossiers voor de gemeente. De gevraagde vergoeding mag niet hoger zijn dan het tarief bij een eenvoudige dossiersamenstelling.

 

Wanneer een melding of aanvraag digitaal ingediend wordt, kan een lager tarief gevraagd worden. Voor de gemeente brengt een analoge aanvraag immers een bijkomende werklast mee

 

Argumentatie

De gemeente behoudt haar eigen appreciatierecht bij de vaststelling van een dergelijke retributie.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien  2025A1-1

Financiële gevolgen voorzien  2025A2-1 tot en met 2025A2-4

Financiële gevolgen voorzien  2025B2-1

Financiële gevolgen voorzien  2025F2-1

 

Besluit

 

Het college zal deze retributie agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Artikel 1 - Retributieplichtige en inning

Voor een periode die aanvangt op 01.01.2023 tot en  eindigt op 31.12.2025 wordt een retributie geheven op de het afleveren van administratieve stukken.

 

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de aanvraag voor de administratieve prestatie schriftelijk of mondeling opvraagt.

De retributie wordt contant gevorderd bij de aanvraag.

 

Artikel 2 - Bedragen EiD, vreemdelingenkaarten (EVK), Kids-iD, visum- en verblijfsaanvragen

 

Vernieuwen of Diefstal - Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (normale procedure) (BZ1 en BZ9)

5 euro

Verlies - Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (normale procedure) (BZ1 en BZ9)

10 euro

Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (dringende en zeer dringende procedure) (BZ2, BZ3, BZ10 en BZ11)

20 euro

Elektronische ID-kaart aan Belgische kinderen <12 jaar (normale, dringende en zeer dringende procedure) (BZ4 tem BZ8)

2 euro

Tweede elektronische ID-kaart voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, gelijktijdig aangevraagd voor kinderen van eenzelfde gezin die op hetzelfde adres ingeschreven zijn

 

2 euro

 

Artikel 3 - Bedragen Paspoorten

Reispas of reisdocument (aflevering volgens normale procedure) (BZ14, BZ15, BZ)

5 euro

Reispas of reisdocument (aflevering volgens spoedprocedure) (BZ16, BZ17, BZ22, BZ23, BZ26, BZ27, BZ30, BZ31,BZ34,BZ35)

10 euro

 

Artikel 4 - Bedragen Rijbewijzen

Rijbewijs in bankkaartmodel (aflevering volgens normale procedure) (BZ18, BZ19, BZ20, BZ21, BZ24, BZ25, BZ28, BZ29,BZ32, BZ33)

5 euro

 

 

 

Artikel 5 - Bedragen afschriften en uittreksels uit registers van de burgerlijke stand

aangifte huwelijk of wettelijk samenwonen

25 euro

eenzijdig beëindigen wettelijk samenwonen

250 euro

Samenstelling van het administratief dossier inzake nationaliteit

30 euro

aanvragen duplicaat van PIN & PUK code

10 euro

 

Vrijstellingen

- Stukken die nodig zijn om te solliciteren naar een betrekking en die aangevraagd worden door werklozen, pas afgestudeerden en werkzoekenden die geen ander inkomen hebben dan het leefloon;

- Geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen, om sociale redenen.

 

Artikel 6 - Bedragen Conformiteitsattesten

De vergoeding voor de aanvraag van de conformiteitsattesten voor huurwoningen bedraagt 90 euro. De vergoeding voor de aanvraag van conformiteitsattesten voor kamerwoningen bedraagt 90 euro, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw (zie verordening conformiteitsattesten).

 

 

Artikel 7 - Bedragen Verblijfstitels voor buitenlandse werknemers

Biometrische kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen van

derde landen (normale procedure) (BZ13)

5 euro

Biometrische kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen (dringende en zeer dringende procedure

20 euro

Afgifte van Model A (attest van Immatriculatie) (BZ12):

10 euro

Identiteitsbewijs voor vreemdelingen (kinderen tot <12 jaar) (normale procedure)(BZ8)

2 euro

 

Artikel 8 - Bedragen Omgevingsvergunningen

melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

20 euro

melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

 

20 euro

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen of voor een ingedeelde inrichting of activiteit :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure

 

 

 

 

 

60 euro

35 euro

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

- met wegenis

- zonder wegenis

 

 

 

100 € per lot met een minimum van 300 €

100 € per lot met een minimum van 300 €

 

verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden

20 €

 

verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

300 euro

melding van de overdracht van de vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit

- volledige overdracht

- gedeeltelijke overdracht

 

 

 

 

60 euro

60 euro

Openbaar onderzoek:

- per aangetekend schrijven

- per gewoon schrijven

- publicatie in de krant

 

10 €

5 €

500 €

 

Artikel 10 - Indexatie van de bedragen

De bedragen van de retributie worden jaarlijks geïndexeerd vanaf 01/01/2021, hiervoor zal als basis gebruik gemaakt worden van de consumptieprijs index november 2019 (basis 2013),waarbij wordt afgerond tot op 0,05 euro.

 

Artikel 11 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 12 - Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.