Motivering

 

Voorgeschiedenis

gemeenteraadsbeslissing 16 september 2014

 

Feiten en context

 

Juridische grond

• artikel 170, §4 van de Grondwet

• het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

 

Advies

Overeenkomstig artikel 90 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus voor bepaalde opdrachten van bestuurlijke politiediensten (hierna ‘de WGP’) bestaat de mogelijkheid om bepaalde prestaties van bestuurlijke politie tegen betaling te laten aanvragen door particulieren. Het daarvoor vereiste uitvoeringsbesluit werd echter nog niet gepubliceerd. Bijgevolg bestaat er twijfel over de juridische rechtskracht van voormelde retributie.

 

De minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken bepaalde evenwel, laatst nog in de omzendbrief d.d. 21 november 2018 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2019 ten behoeve van de politiezones, dat in afwachting van de publicatie van het koninklijk besluit, artikel 90 van de WGP de bepalingen van het door de WGP opgeheven artikel 223bis van de Nieuwe Gemeentewet herneemt, krachtens hetwelk de individuele politieprestaties bepaald in de gemeenteraad konden worden doorgerekend aan personen en rechtspersonen.

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vereist dat er een retributie op bestuurlijk aangehouden personen wordt geheven.

 

Daarnaast veroorzaken deze personen ook overlast, waarvan de kosten voor de gemeente kunnen oplopen.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien  2025B2-3

 

Besluit

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

 

Artikel 1 - Bedrag

Voor een periode die aanvangt op 01.01.2020 en eindigt op 31.12.2025 wordt een retributie gevestigd op het vervoer met een politievoertuig van personen die door de lokale politie bestuurlijk aangehouden zijn op het grondgebied van de gemeente en gedragingen stelden die de levenskwaliteit en/of de omgevingskwaliteit van de inwoners kunnen beperken op een manier die de normale druk van het sociale leven overschrijdt.

 

De retributie wordt vastgesteld op een forfaitair bedrag van 75 euro per rit en per vervoerd persoon.

 

Artikel 2 - Algemeen

Als rit dient verstaan te worden het traject dat wordt afgelegd vanaf het uitrukken van het politievoertuig tot op het ogenblik dat de betrokkene op zijn eindbestemming is gebracht (politiecommissariaat, thuis, …).

 

Artikel 3 - Retributieplichtige

De retributie valt ten laste van de vervoerde persoon of in voorkomend geval, van de voor hem burgerlijk verantwoordelijke persoon. Zij is verschuldigd vanaf het ogenblik dat de vervoerde persoon zijn eindbestemming bereikt heeft.

 

Artikel 4 - Inning

De retributie wordt ingevorderd via factuur.

 

Artikel 5 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 6 -Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.