Stefan Van Linden Luc Bouckaert Koen Scholiers Kurt Verberckt Kris Verbeeck Jill Van Wijnsberghe Helke Verdick Kirsten Van Meirvenne Bert Cools Jozef Van Havere Karina Van heirle Kristien Vingerhoets Eddy De Herdt Greet Jacops Cliff Mostien Rita Goossens Annick De Wever Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Rodney Talboom Stefan Van Linden Luc Bouckaert Koen Scholiers Kurt Verberckt Kris Verbeeck Jill Van Wijnsberghe Helke Verdick Bert Cools Jozef Van Havere Karina Van heirle Kristien Vingerhoets Eddy De Herdt Greet Jacops Cliff Mostien Rita Goossens Annick De Wever Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Rodney Talboom Jenne Meyvis Koen Scholiers Stefan Van Linden Jozef Van Havere Jill Van Wijnsberghe Caroline Van Vracem Luc Bouckaert Kristien Vingerhoets Annick De Wever Kurt Verberckt Kris Verbeeck Rodney Talboom Karina Van heirle Helke Verdick Eddy De Herdt Cliff Mostien Greet Jacops Rita Goossens Thierry Moeskops Bert Cools aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Motivering |
Voorgeschiedenis
● gemeenteraadsbesluit 17 december 2013
● gemeenteraadsbesluit 26 december 2019
● gemeenteraadsbesluit van 18 februari 2020
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
Feiten en context
Het recyclagepark wordt door IGEAN geëxploiteerd. Bij de overname van de exploitatie heeft IGEAN het bestaande systeem van volumeschatting en betaling met jetons op vraag van de gemeente voortgezet. Een grondige vergelijking en analyse van de cijfers van de afgelopen jaren leert ons dat de kostprijs aanzienlijk gestegen is.
Hiervoor zijn verschillende oorzaken.
• Een sterke stijging van transport- en verwerkingskosten van bv. houtafval, harde kunststoffen, …
• Sterke stijging van de hoeveelheden, voornamelijk van gemengd bouw- en sloopafval
• Stijgende personeelskosten. Bovendien noodzaakt een goede én veilige exploitatie dat het steeds alleen bemannen van het recyclagepark tijdens de openingsuren niet houdbaar is. De afgelopen periode waren er verschillende agressie incidenten ten aanzien van de parkwachters.
De gemeente en IGEAN onderzochten of er in Hemiksem een ander terrein kon worden gevonden voor de bouw van een nieuw recyclagepark waar diftar met weging kon worden voorzien. Zulke piste is voor Hemiksem alleen echter financieel niet haalbaar.
Daarom zal Hemiksem ingaan op volgend voorstel vanuit IGEAN:
• De gemeente Hemiksem sluit zich aan bij regio zuid, een intergemeentelijke regio van uniforme recyclageparken die heden 14 gemeenten en 11 recyclageparken omvat.
• Het park van Hemiksem blijft daarbij geopend:
1. uitsluitend voor de gratis fracties. Er wordt met andere woorden geen diftarsysteem met weging op het park van Hemiksem geïnstalleerd;
2. er wordt een systeem van toegangscontrole met eID geïnstalleerd – een slagboom en toegangszuil;
3. de werking van de chemocar voor de aflevering van het KGA blijft behouden. Op alle andere parken van regio zuid (behalve Hove) kunnen inwoners van Hemiksem tijdens de openingsuren steeds terecht voor de aflevering van KGA;
4. IGEAN zal eveneens compostvaten en -bakken + toebehoren verkopen;
4. het park is voor een beperkter aantal dagen en uren geopend;
5. het park is eveneens toegankelijk voor de inwoners van de overige gemeenten van regio zuid.
• Voor de betalende én niet-betalende fracties kunnen de inwoners van Hemiksem terecht in alle andere 11 parken van regio zuid.
Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.
Ook bedrijven en zelfstandigen hebben met vergelijkbaar bedrijfsafval toegang tot enkele recyclageparken van regio zuid, nl. Boom, Edegem, Kontich en Wommelgem. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.
Op de recyclageparken van regio zuid wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd in de overige gemeenten reeds een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen. Bovendien zal er ook een halt worden toegeroepen aan het afvaltoerisme op het recyclagepark van Hemiksem.
De retributies voor de betalende afvalfracties werden bij de invoering van diftar gebaseerd op de reële kostprijs. Alsook werd rekening gehouden met het evenwicht en de correcte verhouding tussen de verschillende tarieven. Een jaarlijkse aanpassing van de retributies, rekening houdend met een aantal objectieve parameters, zorgt er bovendien voor dat de tarieven marktconform zijn en blijven.
Juridische grond
● artikel 170, §4 van de Grondwet
● het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330
● De gemeente Hemiksem is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.
● Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.
● Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.
● Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.
● Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.
● Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.
● Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.
● Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.
● De minima en maxima tarieven zoals vermeld in bijlage 5.1.4 van het VLAREMA worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.
● Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.
Advies
● advies MAT 06 februari 2020
● bespreking beleidscollege van 5 januari 2022 en 28 februari 2022
Argumentatie
Het is de bedoeling dat de inzamelings- en verwerkingskosten van het huishoudelijk afval deels
gedekt worden door een forfaitaire belasting, deels door de aanrekening van kosten op
maat van de vervuiler (toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’), en deels door een
bijpassing uit de algemene middelen van de gemeente.
Intergemeentelijk gebruik van recyclageparken vereist een uniforme regeling voor de retributies. Zo niet ontstaat er afvaltoerisme over de gemeentegrenzen heen.
Financiële gevolgen
Financiële gevolgen voorzien op 2025F4-2
Besluit 12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Kris Verbeeck (CD&V-groen) en Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) 7 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Karina Van heirle (N-VA), Thierry Moeskops (N-VA) en Greet Jacops (OPEN VLD) 1 onthouding: Bert Cools (VLAAMS BELANG)
|
De gemeenteraad beslist :
Artikel 1
Met ingang van 1 mei 2022 legt de gemeenteraad volgende retributies vast voor de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:
Fractie | TARIEF particulier / 2e verblijf / andere / verenigingen, scholen | TARIEF kmo* |
● grofvuil ● gemengd bouw- en sloopafval | 0,25 euro/kg | 0,25 euro/kg |
● kalkplaten en cellenbeton ● zuiver steenpuin ● grond ● houtafval
| 0,04 euro/kg | 0,08 euro/kg |
● asbesthoudend afval ● vlak glas ● groenafval | - | 0,08 euro/kg |
● piepschuim (zak 1.500 liter) | - | 5 euro/zak |
● plastic folie (zak 400 liter | - | 4 euro/zak |
Artikel 2
§1. Het bedrag van de retributies vermeld in artikel 1 is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen.
§2. Voor elk gezin (alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’) zijn er volgende vrijstellingen van toepassing:
1. Een gezin van maximum 3 personen krijgt per jaar 50 kg vrijstelling.
2. Er geldt een extra vrijstelling van 10 kg per bijkomend gezinslid per jaar.
3. Voor grofvuil wordt geen vrijstelling toegekend, vermits dat wettelijk niet toegelaten is.
4. Enkel het bezoekerstype “particulier” krijgt een vrijstelling toegekend.
5. De vrijstellingen worden één maal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend.
Elk gezin krijgt vanaf 1 mei 2022 de volledige vrijstelling voor de nog resterende maanden in 2022.
Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd / overgedragen worden naar het volgende jaar.
§3. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden waar deze categorie toegang krijgt. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.
Artikel 3
Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies jaarlijks aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.
Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.
Dit geeft volgende formule:
RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)
RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.
De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:
1. Ophaalkosten
Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1
2. Exploitatiekosten
Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1
3. Personeelskosten
Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt
Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1
De index RI(x+1) zal telkens toegepast worden vanaf 1.07 in jaar x+1, en dit voor de eerste maal vanaf 1.07.2022.
De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden.
Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio zuid, uiterlijk op 15.05.
Artikel 4
§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Hemiksem worden vrijgesteld van de retributie.
§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.
Artikel 5
Het bedrag van de retributie voor de recipiënten die op het recyclagepark worden verkocht, wordt als volgt vastgesteld:
• Compostvat (incl. beluchtingsstok) 35 euro
• Beluchtingsstok 5 euro
• Compostbak 60 euro
• Compostbak - aanbouwmodule 50 euro
• Compostbak - afdakje 20 euro
• Zak compost (40 liter) 3 euro
• Zak potgrond (50 liter) 6 euro
Artikel 5
De betalingen gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een voldane factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben.
Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.
Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.
Artikel 6
§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal één toegangskaart per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.
§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Hemiksem worden vrijgesteld van de retributie voor de toegangskaart.
§3. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten verwerven eveneens één toegangskaart per vereniging conform de bepalingen van paragraaf 1 van dit artikel. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toekenning.
Artikel 7
Het geldende retributiereglement van 18 februari 2020 voor het gebruik van het recyclagepark wordt met ingang van 1.05.2022 opgeheven.
Artikel 8
Dit reglement valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht zoals bepaald in artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.
Een afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd en aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.