Chantal Van Put Kurt Verberckt Kris Verbeeck Haike Van den bergh Kristien Vingerhoets Steffi Cauwenberghs Helke Verdick Dominique Buytaert Luc Bouckaert Joseph De Bruyn Jenne Meyvis Eddy De Herdt Tamara Van Dyck Marika Piessens Annick De Wever Cliff Mostien Stefan Van Linden Tom Pauwels Dirk Verlinden Jozef Van Havere Chantal Van Put Kurt Verberckt Kris Verbeeck Haike Van den bergh Kristien Vingerhoets Steffi Cauwenberghs Helke Verdick Luc Bouckaert Joseph De Bruyn Jenne Meyvis Eddy De Herdt Tamara Van Dyck Marika Piessens Annick De Wever Cliff Mostien Stefan Van Linden Tom Pauwels Dirk Verlinden Jozef Van Havere Dirk Verlinden Kristien Vingerhoets Haike Van den bergh Tom Pauwels Stefan Van Linden Chantal Van Put Jozef Van Havere Tamara Van Dyck Joseph De Bruyn Kris Verbeeck Steffi Cauwenberghs Cliff Mostien Kurt Verberckt Annick De Wever Helke Verdick Marika Piessens Jenne Meyvis Luc Bouckaert Eddy De Herdt aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Motivering |
Aanleiding
Bij nazicht is gebleken dat Sint Bernardsesteenweg, Heuvelstraat, Provinciale steenweg, Antwerpse steenweg en Bredestraat in 1 verkeersreglement zijn samengevat. Omdat de N148 geen gewestweg meer is, dienen per straat afzonderlijke reglementen opgemaakt te worden.
Juridische grond
Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:
Bevoegdheidsgrond
● Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41;
Toepasselijke regelgeving
● de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
● het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
● het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
● de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
● het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
● het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
● de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;
● Gemeenteraadsbesluit van 04 Maart 2012 waarbij het invoeren van een parkeerverbod binnen de bebouwde kom E9 wordt goedgekeurd.
● Gemeenteraadsbesluit van 20 Maart 2012 waarbij het verkeersreglement voor de N148 wordt goedgekeurd
● Gemeenteraadsbesluit van 19 Januari 2021 waarbij het verkeersreglement parkeerzone tijdelijk parkeren op de Sint-Bernardsesteenweg wordt goedgekeurd
Feiten,context en argumentatie
Wegens schrapping van de gewestweg, dient elke straat op zich een verkeersreglement te hebben.
Advies
Reglement is besproken met en gevalideerd door PZR
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
Visum
Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.
Besluit 19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Kris Verbeeck (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)
|
De gemeenteraad beslist
Artikel 1
Alle voorgaande beslissingen van de gemeenteraad met betrekking tot het aanvullend verkeersreglement op het verkeer op de Sint-Bernardsesteenweg op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen.
Artikel 2
Binnen de bebouwde kom van parkeren enkel voor te behouden voor voertuigen waarvan de hoogst toegelaten massa niet meer dan 3,5 ton bedraagt.
De verkeersborden E9a met vermelding “max 3.5 ton”, met zonale geldigheid, worden aan elke toegang tot bebouwde kom van Hemiksem geplaatst, zijnde Kleidaallaan, Bredestraat, Sint-Bernardsesteenweg.
Het einde van de zone van de parkeerregeling wordt aangegeven aan elke ‘uitgang’
Artikel 3
Debestuurders rijdend over de Sint-Bernardsesteenweg, genieten voorrang op de bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen
De bestuurders rijdend op de Sint-Bernardsesteenweg krijgen voorrang van bestuurders op alle kruisende wegen. De verkeersborden B15 worden aangebracht. Inallezijstraten worden respectievelijkdeverkeersbordenB1of B5 geplaatst en wegmarkeringen overeenkomstig art 76.1 van de wegcode.
Artikel 4
Een verplicht eenrichtingsfietspad wordt aangelegd op eigen bedding, langs beide rijrichtingen en over de ganse lengte van de Sint-Bernardsesteenweg. De verkeersborden D7, herhaald na elk kruispunt, en thermoplastische stickers worden aangebracht om dit kenbaar te maken.
Artikel5
Parkeren wordt verboden:
Langs de pare zijde;
- Over de ganse lengte van de Sint-Bernardsesteenweg langs depare zijde.
De verkeersborden E1 met onderborden GXa, GXb en Gxd worden geplaatst.
Artikel 6
HetverbodwordtopgelegdomafteslaanvandeSint- Bernardsesteenweg in de Bosstraat, uitgezonderd voorfietsers,bestuurdersvantweewielige bromfietsen klasse A en speedpedelecs.
De verkeersborden C31a en C31b met onderbord M12 worden aangebracht.
Artikel 7
Eenparkeerplaatsvoorvoertuigen gebruiktdoorpersonenmeteenhandicap wordt aangelegd
OpdeSint-Bernardsesteenwegter hoogte vanpandnummer75;
DeverkeersbordenE9a met onderbord GVIIdwordengeplaatst en de wegbedekking van de voorbehouden plaats wordt de blauwe kleur gegeven.
Artikel8
Derijbaan wordtopdeSint-Bernardsesteenweg verdeeldinrijstroken
-vanafpandnummer1totenmetpandnummer 9;
-vanafpandnummer111totaangrensmetSchelle.
Artikel9
Op het kruispunt Sint-Bernardsesteenweg met de Adbijstraat wordt het verkeer voor bestuurders geregeld door driekleurige verkeerslichten. De plaats waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeerslicht wordt aangeduid door een stopstreep.
De voetgangers moeten de lichten van de tweekleurige verkeerslichten opvolgen.
Artikel10
Een oversteekplaats voor voetgangers wordt afgebakend door wittebanden, evenwijdig metdeasvanderijbaan opdeSint-Bernardsesteenweg(N148):
- Ter hoogte van deverkeerslichtenvandeAbdijstraat;
-Ter hoogte vanhetkruispuntmetdeBosstraat;
-Ter hoogtevanhetkruispunt metde Depotstraat;
-Ter hoogtevanhetkruispuntmetdeMolendreef;
-Ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat;
-Ter hoogte van het kruispunt met de Adolf Vervlietlaan
Artikel 11
Op de Sint-Bernardsesteenweg vanaf het kruispunt van de Bosstraat tot en met aan de Sint-Bernardsesteenweg nummer 55, geldt een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone).
De verkeersborden E9a met onderbord GVIIb met pictogram parkeerschijf en onderbord GXa en GXb worden geplaatst en voorzien van een onderbord met volgende tijdsaanduiding:
van maandag tot Zondag, van 08.00u tot 22.00u, max 30 min.
Artikel 12
Op de Sint-Bernardsesteenweg ter hoogte van huisnummer 40, is een laadpaal met 2 parkeerplaatsen voorzien voor het laden van elektrische voertuigen. Deze zullen kenbaar gemaakt worden door de verkeersborden E9b met onderbord GVIIb.
Artikel 13
Aan het kruispunt met de Abdijstraat mogen fietsers en speed pedelecs rechtdoor rijden, wanneer het verkeerslicht op rood of oranje/geel staat, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.