Luc Bouckaert Kris Verbeeck Annick De Wever Cliff Mostien Kurt Verberckt Caroline Van Vracem Karina Van heirle Bert Cools Dominique Buytaert Helke Verdick Koen Scholiers Rodney Talboom Eddy De Herdt Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Greet Jacops Rita Goossens Jenne Meyvis Jozef Van Havere Luc Bouckaert Kris Verbeeck Annick De Wever Cliff Mostien Kurt Verberckt Caroline Van Vracem Karina Van heirle Bert Cools Helke Verdick Koen Scholiers Rodney Talboom Eddy De Herdt Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Greet Jacops Rita Goossens Jenne Meyvis Jozef Van Havere Luc Bouckaert Helke Verdick Kristien Vingerhoets Rita Goossens Rodney Talboom Jenne Meyvis Karina Van heirle Koen Scholiers Stefan Van Linden Jozef Van Havere Kris Verbeeck Annick De Wever Kurt Verberckt Caroline Van Vracem Eddy De Herdt Greet Jacops Bert Cools Cliff Mostien aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Motivering |
Voorgeschiedenis
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 – artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Gemeenteraadsbesluit van 04 September 1980 waarbij het verkeersreglement van de Assestraat wordt vastgesteld
● Gemeenteraadsbesluit van 4 Maart 2012 waarbij binnen de bebouwde kom een parkeerverbod wordt ingevoerd voor voertuigen met een massa van meer dan 3,50 ton, uitgezonderd op de daarvoor voorbehouden parkeerplaatsen
Feiten en context
Na de heraanleg van de Assestraat dient het reglement te worden aangepast aan de huidige situatie.
Juridische grond
KB van 16 Maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.
KB van 1 December 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Ministerieel besluit van 11 Oktober 1976 dat de minimumafmeting van plaatsvoorwaarden bepaalt voor verkeerstekens.
Ministeriële omzendbrief van 14 November 1977 dat de aanvullende verkeersreglementen en de plaats van verkeerstekens regelt.
Decreet van 16 Mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 Januari 2009 betreffende de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 April 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende verkeersreglementen op de politie van het wegverkeer.
KB van 10 januari 2012 en KB van 4 december 2012 - artikel 22novies en art. 71.2 in het verkeersreglement.
Advies
Er is geen advies nodig
Argumentatie
Naar aanleiding van de heraanleg van de Assestraat dient het verkeersreglement te worden aangepast aan de huidige situatie.
Financiële gevolgen huidige beslissing
Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.
Besluit 14 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Karina Van heirle (N-VA) 4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)
|
Artikel 1
De gemeenteraad beslist :
Alle voorgaande beslissingen met betrekking tot het verkeersreglement op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen.
Artikel 2
Binnen de bebouwde kom wordt het parkeren enkel toegelaten voor voertuigen met een massa van niet meer dan 3,50 ton, uitgezonderd op de daarvoor voorbehouden parkeerplaatsen.
De verkeersborden E9a met vermelding “max 3.5 ton”, met zonale geldigheid, worden aan elke toegang tot bebouwde kom van Hemiksem geplaatst, zijnde Kleidaallaan, Bredestraat en Sint-Bernardsesteenweg.
Artikel 3
De toegang wordt verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 10 ton, dit in beide richtingen.
Het verkeersbord C23 met onderbord GVIIa wordt hiervoor aangebracht.
Artikel 4
In de Assestraat geldt een zone 30. Deze start vanaf de ingang van het kasteel Assestraat 21 tot Gemeenteplaats.
Het begin van de zone wordt aangeduid met het verkeersbord F4a.
Aan de overzijde van het kasteel Assestraat 21 eindigt de zone 30, deze wordt aangeduid met verkeersbord F4b.
Artikel 5
Een verplicht fietspad wordt aangelegd naast het voetpad, in beide rijrichtingen, langs de pare zijde van de straat.
De verkeersborden D9a en D9b worden aangebracht, afhankelijk van de rijrichting.
Artikel 6
Het parkeren wordt verboden:
- Langs de pare zijde vanaf het begin van de straat aan de Gemeenteplaats, tot aan huisnummer 106.
-Langs de onpare zijde vanaf huisnummer 183 tot t.h.v. huisnummer 156, en van het kruispunt met de Parklaan tot huisnummer 19.
Het verkeersbord E1 met pijlen (GXa, GXb) die de zone aangeven worden hiervoor aangebracht.
Artikel 7
Er is een parkeerstrook voorzien voor kort parkeren ter hoogte van huisnummer 3 en 5. Dit wordt kenbaar gemaakt door de verkeersbord E9b met als onderbord GVIIc ‘30min’
Artikel 8
Ter hoogte van huisnummer 2 stopt het fietspad, en dienen de fietsers voorrang te verlenen.
Dit wordt kenbaar gemaakt door het verkeersbord B1 en gemarkeerde haaientanden op de grond.
Artikel 9
Aan de kruising met de Gemeenteplaats wordt een oversteekplaats aangelegd, gemarkeerd door witte banden evenwijdig met de as van de rijweg.
Artikel 10
Verkeerseilanden zullen worden aangebracht door middel van verkeersgeleider, 1 verkeerseiland tussen huisnummer 100 en de kruising met de Beukenlaan.
Alsook 1 verkeerseiland voor de ingang van het kasteel rijdende richting de Gemeenteplaats. Deze eilanden trachten het verkeer te vertragen en zullen aangeduid worden door de verkeersborden D1d.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.