Motivering

 

Voorgeschiedenis

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 – artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Gemeenteraadsbesluit van 04 September 1980 waarbij het verkeersreglement van de Gemeenteplaats wordt vastgesteld

        Gemeenteraadsbesluit van 4 Maart 2012 waarbij binnen de bebouwde kom een parkeerverbod wordt ingevoerd voor voertuigen met een massa van meer dan 3,50 ton, uitgezonderd op de daarvoor voorbehouden parkeerplaatsen

        Gemeenteraadsbesluit van 24 mei 2005 waarbij het inrichten van een zone 30 aan de schoolingangen wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Na de heraanleg van de Gemeenteplaats dient het verkeersreglement te worden aangepast aan de huidige situatie.

 

Juridische grond

KB van 16 Maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

KB van 1 December 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Ministerieel besluit van 11 Oktober 1976 waarbij de minimumafmeting van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens worden bepaald.

Ministeriële omzendbrief van 14 November 1977 waarbij de aanvullende verkeersreglementen en de plaats van verkeerstekens worden geregeld.

Gemeentedecreet van 15 Juli 2005.

Decreet van 16 Mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 Januari 2009 betreffende de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 April 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende verkeersreglementen op de politie van het wegverkeer.

KB van 10 januari 2012 en KB van 4 december 2012 - artikel 22novies en artikel 71.2 in het verkeersreglement.

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet het aangepaste verkeersreglement goedkeuren.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing
Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

 

Besluit

14 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Karina Van heirle (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist :

Alle voorgaande beslissingen met betrekking tot het verkeersreglement van de Gemeenteplaats op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen :

 

Artikel 2

Binnen de bebouwde kom wordt een parkeerverbod ingevoerd voor voertuigen met een massa van meer dan 3,50 ton, uitgezonderd op de daarvoor voorbehouden parkeerplaatsen.µ

De verkeersborden E9a met vermelding “max 3.5 ton”, met zonale geldigheid, worden aan elke toegang tot bebouwde kom van Hemiksem geplaatst, zijnde Kleidaallaan, Bredestraat en Sint-Bernardsesteenweg.

 

Artikel 3

Op de Gemeenteplaats geldt een zone 30, deze start vanaf;
- Monnikenhoflaan 36
- Lindelei 162
- Uno-laan t.h.v. huisnummer 8
- Kruispunt Kerkstraat en Ketinglei

- Heiligstraat/Creadolaan

Assestraat 21
Het begin en einde van de zone 30 zal telkens kenbaar gemaakt worden door het verkeersbord F4a en F4b.

 

Artikel 4
Ter hoogte van huisnummer 13 en 15 stopt het fietspad, en dienen de fietsers voorrang te verlenen. Dit wordt kenbaar gemaakt door het verkeersbord B1 en gemarkeerde haaientanden op de grond.

 

Artikel 5
Oversteek plaatsen voor voetgangers, gemarkeerd door witte banden evenwijdig met de as van de rijweg worden aangebracht ter hoogte van huisnummers 4 -24 en huisnummer 6 - 23.

 

Artikel 6
Er wordt een parkeerplaats aangelegd voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking ter hoogte van huisnummer 24 en op het dorpsplein.
Dit wordt kenbaar gemaakt door het verkeersbord E9a met onderbord GVIId.

Artikel 7
Tussen de 5 reguliere parkeerplaatsen ter hoogte van huisnummer 24 en de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking, wordt een Plaats aangelegd voor kort parkeren. Deze plaats wordt kenbaar gemaakt door het verkeersbord E9b met als onderbord GVIIc ‘30min’.
 

Artikel 8
het parkeren wordt verboden:
-Vanaf het kruispunt met de Assestraat t.h.v. huisnummer 6 tot de verbindingsweg met de Monikkenhoflaan.
-Vanaf de verbindingsweg Monikkenhoflaan tot aan het kuispunt met de Lindelei.

-Vanaf huisnummer 4 (het kruispunt Gemeenteplaats/Lindelei) tot de parkeerplaatsen t.h.v. huisnummer 55.
Het verkeersbord E1 met pijlen (GXa, GXb) die de zone aangeven worden hiervoor aangebracht.

 

Artikel 9
Er is een algemeen parkeerverbod aan de ingang van de kerk, met als uitzondering ceremoniewagens. Dit wordt duidelijk gemaakt met de verkeersborden E1 met als opschrift ‘uitgezonderd ceremoniewagens’ en de pijlen GXa en GXb.
 

Artikel 10
Aan beide zijden van de straat wordt een fietssuggestiestrook aangelegd. Deze gaan mee met de rijrichting. De fietssuggestiestroken lopen over de lengte van de gemeenteplaats

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.