Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 17/09/2024

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), voorzitter

Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA), raadsleden

Dominique Buytaert, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Thierry Moeskops (N-VA), raadsleden

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Ruimte - 1 - Goedkeuren bijdrage aan het project voor aankoop, sanering en herinrichting van de Site "Bloemmolens" te Hemiksem

 

MOTIVERING

Anthony Abbeloos en Steven Van Buynderen (Hoyweads NV) zijn aanwezig om toelichting te geven bij dit besluit

 

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Op 09/09/2024 gaf het schepencollege principiële goedkeuring het voorliggend dossier.

 

Feiten en context

De "Bloemmolens", gelegen langs de Provinciale steenweg, vormen een verouderd industrieel complex dat lange tijd als watermolen en textielfabriek dienstdeed. Het gebouw, dat momenteel in privébezit is van nv Hoyweads, bevindt zich deels boven de waterloop de Vliet. Na een brand in 2011 is het gebouw verder in verval geraakt. Het gebouw en de omliggende gronden zijn gelegen in groengebied, wat een nieuwe industriële of residentiële ontwikkeling zeer onwaarschijnlijk en wellicht onmogelijk maakt.

Het vervallen gebouw is niet alleen een esthetisch probleem, maar vormt ook een veiligheidsrisico. De leegstand heeft bovendien geleid tot vandalisme en inbraken. Daarnaast wijst het bodemoriënterend onderzoek op ernstige aanwijzingen van grond- en grondwatervervuiling, wat een gevaar vormt voor de lokale waterkwaliteit en de ecologische waarde van de Vlietvallei.

 

Advies

Advies dienst Ruimte 02/09/2024:

De VLM bereidt een volledig (aankoop)dossier voor dat aan de Raad van Bestuur zal worden voorgelegd. De projectleider van VLM, Sabine Caremans, vraagt hiervoor een principieel akkoord van de gemeente Hemiksem om medewerking te verlenen en een financiële bijdrage te voorzien.

Het college wordt gevraagd in te stemmen met de gemeentelijke bijdrage van 400.000 euro aan het volledige project van aankoop, afbraak, sanering en herinrichting van de site van de Bloemmolens. Daarnaast wordt het college verzocht akkoord te gaan met de samenwerking met VLM en andere partners voor de afbraak, sanering en herinrichting van het terrein. Deze investering zal bijdragen aan de verbetering van het straatbeeld, de veiligheid en het milieu in Hemiksem, en sluit aan bij de strategische doelstellingen van de gemeente.

 

Argumentatie

In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en andere partners wordt een project voorgesteld dat gericht is op de aankoop, sanering en herinrichting van de site van de Bloemmolens. Het project omvat de volgende fasen:

Uitvoering van het Bodembeschrijvend Onderzoek (BBO):

De huidige eigenaar zal het BBO laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de omvang van de noodzakelijke sanering. Er wordt evenwel voorgesteld dat de gemeente de kosten van dit onderzoek draagt. Een eerste offerte van de firma Profex voor een bedrag van 18.892,83 euro (excl. btw) werd al aangebracht.

Cofinanciering door de Gemeente Hemiksem:

De gemeente Hemiksem wordt gevraagd om een bedrag van 400.000 euro bij te dragen aan het totale projectbudget, vermeerderd met de kosten voor het BBO. Dit bedrag is bedoeld om de aankoop, afbraak, sanering en herstel van de site mee te financieren.

Afbraak van de gebouwen:

Na de aankoop wordt het vervallen gebouw gesloopt.

Sanering van de gronden:

De sanering van de vervuilde gronden is een volgende stap in het project, maar de omvang van de werken kan pas volledig worden ingeschat nadat het Bodembeschrijvend Onderzoek (BBO) is uitgevoerd. Op dit moment zijn er nog geen formele engagementen van partners, inclusief de VLM, om de sanering te uit voeren. Nadat het BBO is uitgevoerd, zal VLM de samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken om samen met partners zoals VMM, ANB, OVAM en eventuele Europese subsidies de sanering uit te voeren en te financieren.

 

Herinrichting naar een plasdraszone:

Het terrein wordt na sanering omgezet naar een plasdraszone, die bijdraagt aan de verbetering van de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de ecologische waarde van de Vlietvallei.

De sloop van de verwaarloosde Bloemmolens zal een aanzienlijke esthetische verbetering betekenen voor de omgeving van de Provinciale steenweg.

Door het verwijderen van het gebouw worden de risico’s van vandalisme, inbraak en andere criminaliteit verminderd.

Het saneren en herinrichten van de site naar een plasdraszone zal een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de natuur in de Vlietvallei. Dit versterkt de lokale biodiversiteit en verbetert de waterkwaliteit.

De investering draagt bij aan de langetermijndoelen van natuurherstel en klimaatadaptatie, wat de gemeente op lange termijn ten goede komt. Daarnaast draagt dit project bij aan de doelstellingen van het Nationaal Park Scheldevallei.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien

in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.

 

De financiële bijdrage aan het project voor de aankoop, sanering en herinrichting van de site "Bloemmolens" zal worden voorzien in de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan voor het budgetjaar 2025. De totale gemeentelijke bijdrage van 400.000 euro, vermeerderd met de geschatte kosten van 20.000 euro (exclusief btw) voor het Bodembeschrijvend Onderzoek (BBO), zal worden opgenomen.

In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en andere partners wordt een project voorgesteld dat gericht is op de aankoop, sanering en herinrichting van de site van de Bloemmolens.

BESLUIT

15 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

3 onthoudingen: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA) en Karina Van heirle (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist om principiële goedkeuring te verlenen voor:

  1. De gemeentelijke bijdrage van 400.000 euro aan het project voor aankoop, sanering en herinrichting van de site van de Bloemmolens.
  2. De financiering van het Bodembeschrijvend Onderzoek. Op basis van de eerste ontvangen offerte ramen we dit op 20.000 euro, excl. btw.
  3. Het engagement is strikt gelimiteerd tot de hogervermelde bedragen.
  4. De nodige budgetten te voorzien in de aanpassing Meerjarenplan op budgetjaar 2025.
  5. De verdere samenwerking met VLM, VMM, ANB en andere partners voor de uitvoering van dit project.
  6. Matthias Janssens, Manager Grondgebiedszaken, aan te stellen als projectleider voor de gemeente Hemiksem.
  7. De goedkeuring van het dossier door de Raad van Bestuur van de Vlaamse Landmaatschappij als opschortende voorwaarde te laten gelden.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Organisatiebeheersing - 2 - Update beleidsdoelstellingen - meerjarenplan / update januari- juni 2024

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Volgens de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur moet een update van het meerjarenplan halfjaarlijks aan de gemeenteraad en RMW worden voorgelegd.

 

Feiten en context

Het meerjarenplan bevat de beleidskeuzes van het bestuur voor de volledige beleidsperiode (2020-2025). Volgens artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur dient er een opvolgingsrapportering van de beleidsdoelstellingen (MJP) te gebeuren aan de gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Juridische grond

Artikel 263 van het decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

Er zijn geen adviezen vereist

 

Argumentatie

Er is geen argumentatie.

 

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst (geen keuzemogelijkheid).

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsverslag beleidsdoelstellingen (meerjarenplan).

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Organisatiebeheersing - 3 - Vaststellen reglement klachtenbehandeling

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad van 19 februari 2019 over de goedkeuring reglement klachtenbehandeling voor gemeente en ocmw

 

Feiten en context

Als lokaal bestuur zijn we decretaal verplicht bij reglement een systeem van klachtenbehandeling te voorzien. Dit moet op ambtelijk niveau georganiseerd worden en moet maximaal onafhankelijk zijn van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.  In geval van klachten dient er oplossingsgericht en bemiddelend opgetreden te worden. Naar de burger toe moet dit zo transparant en onafhankelijk mogelijk gebeuren.

 

Het bestaande klachtenreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 februari 2019 ,dient geactualiseerd te worden rekening houdend met de aangepaste organisatiestructuur en de samenwerking met de Vlaamse ombudsdienst als lokale tweedelijnsklachtenbehandeling.

 

Het reglement voorziet in een verbeterde opvolging en een transparante en duidelijke rapportering naar het bestuur. Met een periodieke rapportering zorgen we ervoor dat de verbetervoorstellen op de voorgrond blijven. De klachten die aanleiding gegeven hebben tot voornoemde verbetervoorstellen zijn geen negatieve signalen maar integendeel kansen om nog beter te doen.

 

Om die reden is een reglement uitgewerkt waarin de wijze van klachtenbehandeling wordt bepaald (gaande van definitie van klacht, ontvankelijkheid,  behandeling ten gronde ,termijnen en  registratie). In dit reglement wordt ook al de mogelijkheid voorzien van een beroepsprocedure waarvoor evenwel nog een samenwerkingsovereenkomst dient te worden ondertekend met de Vlaamse ombudsdienst. Dit zal gebeuren na de principiële goedkeuring van huidig reglement.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 302 en 303.

Bestuursdecreet van 7 december 2018, in het bijzonder van artikel 75 tot artikel 88 betreffende klachten, meldingen en voorstellen.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzonderheid artikel 218 betreffende het systeem van klachtenopvolging binnen organisatiebeheersing door de algemeen directeur.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Een vernieuwd reglement met betrekking tot de organisatie van het klachtenbehandelingssysteem wordt vastgesteld.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Om akkoord te gaan met het vernieuwde reglement met betrekking tot de organisatie van het klachtenbehandelingssysteem.

 

Artikel 2

Het reglement van 19 februari 2019 wordt opgeheven vanaf 1 oktober 2024.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 4 - Goedkeuren om beroep te doen op de dienstverlenende vereniging Cipal (verder genoemd “Cipal dv”) als aankoopcentrale voor afname van de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” – Bestek nr. CSMRTINFRA23

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening”

        de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 juni 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Dustin Belgium nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar

 

Feiten en context

De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening”.

 

        de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

       het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
(…)
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) :

 

        Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;

 

       het bestek waar het stelt (punt 4.8): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”

       Het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.”;

 

De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016;

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

 

 

 

Juridische grond

Wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:

       de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur;

       het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

       Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;

De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Het Lokaal Bestuur doet een beroep op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Beroep te doen op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Ruimte - 5 - Goedkeuren aanleggen parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van K. De Backerstraat 64

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Vraag van 30/07/2024 van de bewoner Karel De Backerstraat 64 om ter hoogte van zijn woning een parkeerplaats aan te leggen voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

 

Feiten en context

De bewoner van Karel De Backerstraat 64 vraagt om een parkeerplaats voor personen met een beperking aan te leggen. De meneer in kwestie heeft in coma gelegen en is nu niet meer zo mobiel. Momenteel dienen ze telkens op de parking van de Antwerpse Steenweg te parkeren, dit is voor meneer niet meer haalbaar.

 

Juridische grond

        KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

        KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap. 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Omdat de aanvrager voldoet aan de voorwaarden is deze vraag ontvankelijk.

  

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Goedkeuren aanvraag voor het aanleggen van een parkeerplaats ter hoogte van K. De Backerstraat 64 voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist de aanvraag voor het aanleggen van een parkeerplaats ter hoogte van K. De Backerstraat 64 voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 6 - Goedkeuren besluit uittreden als aandeelhouder bij Voorkempen

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2023 met goedkeuring van het splitsingsvoorstel ‘De Ideale Woning’.

Brief van 1 juli 2024 van Voorkempen over een voorstel tot uittreden als aandeelhouder.

Collegebesluit van 26 augustus 2024 waarbij wordt beslist om uit te treden als aandeelhouder bij Voorkempen.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de partiële splitsing van de Ideale Woning, opgelegd door de Vlaamse overheid, werd het kapitaal verdeeld overeenkomstig de splitsingsbalans.

Concreet betekent dat voor alle bestaande aandeelhouders van de Ideale Woning (nu Thuisrand) een kapitaalsvermindering  en dat 21,92% van het aandeel van elke aandeelhouder werd overgedragen aan Voorkempen.  Omdat Hemiksem buiten hun werkingsgebied ligt, stelt Voorkempen voor om de aandelen over te nemen.

Ons lokaal bestuur heeft 1087 aandelen voor een bedrag van €544.

 

Juridische grond

Het gecodificeerd decreet over het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020, gekend als Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 tot bepaling van de nadere regels met betrekking tot de beheersaspecten van sociale huisvestingsmaatschappijen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

Advies

Gunstig advies beleidscollege.

 

Argumentatie

Voorkempen stelt voor om uit te treden als aandeelhouder omdat onze gemeente buiten hun werkingsgebied ligt.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Naar aanleiding van de partiële splitsing van de Ideale Woning, opgelegd door de Vlaamse overheid, werd het kapitaal verdeeld overeenkomstig de splitsingsbalans.

Concreet betekent dat voor alle bestaande aandeelhouders van de Ideale Woning (nu Thuisrand) een kapitaalsvermindering  en dat 21,92% van het aandeel van elke aandeelhouder werd overgedragen aan Voorkempen.  Omdat Hemiksem buiten hun werkingsgebied ligt, stelt Voorkempen voor om de aandelen over te nemen.

Ons lokaal bestuur heeft 1087 aandelen voor een bedrag van €544.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Uit te treden als aandeelhouder bij Voorkempen, gelegen te 2960 Brecht, Nijverheidsstraat 3.

 

Artikel 2

Het college krijgt de opdracht dit dossier verder af te weken.

 

Artikel 3

Het te ontvangen tegoed van €544  te boeken op rekeningnummer BE15 0910 0008 7430 met referentie ‘storting aandelen Voorkempen’.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 7 - LOGO Vertegenwoordiging Bijz. Algemene vergadering

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

De rechtspersoon gemeentebestuur Hemiksem is lid van de Algemene Vergadering van Logo Mechelen vzw tot het einde van de legislatuur.

Vanaf 1 januari 2025 bundelen de 14 Logo's uit het Nederlandstalig gebied hun krachten en gaan ze verder als één organisatie. Ze mikken daarbij op efficiëntiewinst door een aantal processen gezamenlijk te organiseren en ze willen tegelijkertijd de regionale werking nog verder versterken. Als lokale en regionale partners behouden we dus zeker een aanspreekpunt in (het team van Logo) Mechelen.

Meer informatie hierover in de communicatie als bijlage.

Op 27 november 2024 houdt Logo Mechelen een Bijzondere Algemene Vergadering om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren. 19u30: onthaal - 20u: start Bijzondere Algemene Vergadering met afsluitend een feestelijke receptie

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van LOGO Mechelen vzw (in bijlage)

        Decreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid

        Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Logo's

 

Advies
Geen advies nodig.

 

Argumentatie

Sommige gemeenten en/of OCMW's dienen expliciet mandaat te geven aan hun stemgerechtigd vertegenwoordiger(s) zodat deze de fusie van de Vlaamse Logo's mag goedkeuren.

Voor Hemiksem gaat het om volgende vaste vertegenwoordiger: Jan (Joannes) Dries

 

Indien vaste vertegenwoordigers niet aanwezig kunnen zijn op de Bijzondere Algemene Vergadering, kan een plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid worden of kan de vaste vertegenwoordiger een volmacht geven aan een ander effectief lid van de Algemene Vergadering van Logo Mechelen vzw. Als plaatsvervangend vertegenwoordiger wordt XX aangeduid.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

1 onthouding: Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om aan de vaste of plaatsvervangende vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering van Logo Mechelen het uitdrukkelijke mandaat om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren op de Bijzondere Algemene Vergadering.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de context en argumentatie, met inbegrip van de opties om vertegenwoordiging naar de Bijzondere Algemene Vergadering te voorzien bij afwezigheid van de vaste vertegenwoordiger.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 8 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 13 november 2024 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 waarbij Kristien Vingerhoets aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Mail van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 2 september 2024 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 13 november 2024

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 13 november 2024:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2025.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

Raadslid Kristien Vingerhoets werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 13 november 2024 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

1 onthouding: Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 13 november 2024 met als agendapunten:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2025.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

Devertegenwoordigervandegemeente diezaldeelnemenaandedigitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 13 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 9 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 september 2024 van Vlotter

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 - regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Rodney Talboom aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van Vlotter van 31 mei 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 20 september 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de  algemene vergadering van 20 september 2024 :

 

1. Verslag terugblik maatschappelijk jaar 2023

2. Verslag van de commissaris-revisor over het maatschappelijk jaar 2023

3. Jaarrekening 2023- goedkeuring resultaat

4. Kwijting bestuurders en commissaris-revisor

 

Raadslid Rodney Talboom werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Vlotter

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering 20 september 2024 van Vlotter.

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

1 onthouding: Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan het besluit op de agenda van de algemene vergadering van 20 september 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 10 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 26 november 2024 van TMVS/Farys

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Caroline Van Vracem  aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Beslissing van de gemeenteraad van 21 april 2020 waarbij schepen Jo Van Havere aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur tvv Caroline Van Vracem

        Mail van Farys/TMVS van 5 september 2024 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 26 november 2024

        Statuten van Farys/TMVS

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024 :

  1. Wijziging van vermogen
  2. 2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Evaluatie 2024, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2025 (cfr. artikel

  432 Decreet over het Lokaal Bestuur)

  1. Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

Varia

 

Schepen Jo Van Havere werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Farys/TMVS

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 26 november 2024 van TMVS/Farys

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

1 onthouding: Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Personeel - 11 - Goedkeuren vacantverklaring van de functie van Financieel Directeur Lokaal Bestuur Hemiksem

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit schepencollege van 26 februari 2018 waarbij de nieuwe weddeschalen voor algemeen en financieel directeur vastgelegd werden

        Besluit gemeenteraad van 18 april 2023 waarbij de functiebeschrijving van financieel directeur werd goedgekeurd

        Besluit gemeenteraad van 19 mei 2009 waarbij Ellen Moonen werd aangesteld als ontvanger (financieel beheerder) met een vervangingscontract voor de duur van het onbetaald verlof van Filip Denorme

        Besluit gemeenteraad van 15 juni 2010 waarbij Ellen Moonen werd aangesteld als financieel beheerder vanaf 1 juli 2010

        Brief van de financieel directeur van 23 juli 2024 waarzin ze haar functie als financieel directeur vrijwillig wenst neer te leggen

 

Feiten en context

Op 23 juli 2024 heeft Ellen Moonen tijdens een gesprek met de algemeen directeur  haar voornemen kenbaar gemaakt om definitief haar functie als financieel directeur te willen neerleggen. Zij overhandigde gelijktijdig een brief met bevestiging van dit vrijwillig ontslag ter  ondertekening voor ontvangst.  De opzeg is volgens dit schrijven ingegaan op 1 augustus 2024. Tijdens een overleg op 1 augustus 2024 werd de opzegtermijn bepaald op 1 maand. tot 1 september 2024. Mevrouw Moonen is echter sindsdien afwezig ten gevolge van een medisch vastgestelde ongeschiktheid. Het ambt van financieel directeur dient opnieuw vacant te worden verklaard.

Een voltijdse, statutaire betrekking van financieel directeur wordt bij aanwerving en via bevordering open verklaard. Er wordt zowel een werfreserve als een bevorderingsreserve van twee jaar aangelegd.

 

De functiegegevens met bijhorend competentieprofiel, vaktechnische en kenniscompetenties zijn terug te vinden in bijlage (functiebeschrijving financieel directeur, conform besluit gemeenteraad dd. 18 april 2023).

 

De gemeenteraad heeft de bijzondere salarisschaal van financieel directeur reeds vastgelegd.

 

De specifieke toelatingsvoorwaarden zoals voorzien in artikel 5 van de RPR zijn van toepassing op deze procedure.

 

De aanwervingsvoorwaarden worden vastgesteld volgens de RPR - hoofdstuk VI - Specifieke bepalingen voor de aanwerving van de algemeen directeur en de financieel directeur.

 

De voorwaarden om deel te nemen bij aanwerving voor financieel directeur zijn:

        Belg zijn

        Houder zijn van een diploma in een financiële richting dat toegang geeft tot niveau A

        Minstens 3 jaar relevante ervaring (zowel als leidinggevende op managementniveau als in de financiële sector)

 

De voorwaarden om deel te nemen bij bevordering voor financieel directeur zijn:

        Belg zijn

        Houder zijn van een diploma in een financiële richting dat toegang geeft tot niveau A

        Beschikken over minimum 2 jaar relevante beroepservaring (zowel als leidinggevende op managementniveau als in de financiële sector)

        Positieve feedback gekregen hebben

        Slagen voor een vergelijkende selectieprocedure

 

 

Publicatie

Deze vacature wordt intern bekend gemaakt via de nieuwsbrief en extern bekend gemaakt via de eigen kanalen van Hemiksem (website, sociale media, Linkedin) en de kanalen van Probis en Jobpoint.

 

 

 

Selectieprogramma voor aanwerving en/of bevordering

De selectie voor de aanwerving in de functies van algemeen en financieel directeur wordt geheel of gedeeltelijk uitbesteed aan een erkend extern selectiebureau. Gezien de complexiteit van de aanwerving van decretale graden, het belang van een onafhankelijke en objectieve screening en procedureverloop en de wens om een gelijkaardige procedure als bij de aanwerving van de algemeen directeur  te voeren, is gekozen voor een gehele uitbesteding van de aanwervingsprocedure aan een externe organisatie. We kunnen hiervoor beroep  doen op de raamovereenkomst van Poolstok mbt organisatie-ontwikkeling. Op basis van de intakegesprekken werd externe dienstverlener Probis voorgesteld die bij Poolstok aangesloten is. 

De selectie wordt uitgevoerd op basis van de selectiecriteria en met behulp van verschillende selectietechnieken. De selectiecriteria en selectietechnieken zijn afgestemd op de functiebeschrijving.

 

Minstens de aanwezigheid van volgende kennis en competenties in hoofde van de kandidaat wordt beoordeeld:

        De kennis i.v.m. het takenpakket en de deontologie van de financieel directeur

        De kennis van de eigenheid van de openbare dienst

        Managements- en leiderschapscapaciteiten, o.a. meer bepaald volgende competenties

        Overtuigingskracht

        Oplossingsgerichtheid

        Visieontwikkeling

        Kwaliteits- en resultaatgerichtheid

        Plannen en organiseren, voortgangscontrole

        Coachen

        Gedragenheid creëren

        Communicatie

        Besluitvaardigheid

        Integriteit en organisatiebetrokkenheid

        Stressbestendigheid

        Leerbereidheid

        Flexibiliteit, veranderingsbereidheid

        Klantgerichtheid

        Teamwerk en samenwerking

 

Het selectieprogramma voorziet volgende selectie-onderdelen:

        Verkennend gesprek

        Managementcase

        Mondelinge proef

        Presentatie managementcase

        Competentiegericht interview 

        Assessment center (geschikt/ niet geschikt)

Voor het assessment center worden de eerste drie kandidaten in rang uitgenodigd. Indien het assessment voor alle drie de kandidaten resulteert in een ‘niet geschikt voor de functie’ worden de drie volgende kandidaten in rang opgeroepen voor dit examengedeelte en dit tot een kandidaat ‘geschikt voor de functie’ wordt bevonden of als de lijst is uitgeput.

 

De bindende eindrangschikking van geslaagde kandidaten wordt opgemaakt op basis van de resultaten van het verkennend gesprek, het schriftelijke en mondeling gedeelte en het assessment center. Kandidaten die worden opgenomen in de eindrangschikking van geslaagde kandidaten dienen minstens 50% van de punten te behalen op elk gedeelte afzonderlijk en 60% op het geheel van het examen. Op het assessment dienen de geslaagde kandidaten geschikt bevonden te worden.

 

Selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit uitsluitend deskundigen (onder deskundig wordt verstaan dat de leden van de selectiecommissie over de specifieke deskundigheden moeten beschikken om de kandidaten te beoordelen op de voor de functie vastgestelde selectiecriteria), de selectiecommissie bestaat uit ten minste drie leden en ten minste een derde van de leden zijn deskundigen die extern zijn aan het eigen bestuur. De samenstelling van de jury, die bestaat uit hierna vermelde personen, wordt goedgekeurd.

De voorzitter:

 Wouter De Smedt (algemeen directeur Lokaal Bestuur Rumst en voormalig financieel                directeur)

Leden :

 Dominique Buytaert (algemeen directeur Lokaal Bestuur Hemiksem)

 Wim Lambert ( financieel directeur lokaal bestuur Aartselaar)

 Shana Moons (senior adviseur – psycholoog Probis)

Secretaris:

 Dorien Janssens (adviseur-psycholoog Probis)

 

Juridische grond

        De rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel en het O.C.M..W. personeel - hoofdstuk VI

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 - artikel 8, 23 en 24 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - art. artikel 583, §1, vierde lid, artikel 587, 588 en 589

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

De functie van financieel directeur zal ingevuld worden bij wijze van aanwerving en/of bevordering.

De gemeenteraad beslist de voltijds, statutaire functie van financieel directeur Lokaal Bestuur Hemiksem bij wijze van aanwerving en/of bevordering  vacant te verklaren.

Een wervingsreserve van 2 jaar wordt voorzien.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

de voltijds, statutaire functie van financieel directeur Lokaal Bestuur Hemiksem bij wijze van aanwerving en/of bevordering  vacant te verklaren.

 

Artikel 2

Te voorzien in een wervings- als aanwervingsreserve van 2 jaar.

 

Artikel 3

Het samenwerkingsvoorstel van Poolstok/Probis voor de selectieprocedure van financieel directeur wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4

De vacature wordt intern bekend gemaakt via de nieuwsbrief en  extern bekend gemaakt via de eigen kanalen van Hemiksem (website, sociale media, Linkedin) en de kanalen van Probis en Jobpoint.

 

Artikel 5

De samenstelling van de selectiecommissie, overeenkomstig artikel 15§1 van RPR wordt vastgesteld als volgt:

 

        Dominique Buytaert, algemeen directeur Lokaal Bestuur Hemiksem

        Wouter De Smedt, algemeen directeur Lokaal Bestuur Rumst

        Wim Lambert, financieel directeur lokaal Bestuur Aartselaar

        Shana Moons, senior adviseur en psycholoog, Probis

        Dorien Janssens, adviseur-psycholoog Probis (secretaris)

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 13 - Vraag N-VA - verkeersreglement Zinkvallaan

 

Verkeersreglement Zinkvallaan

Op het college van 24/06/2024 staat onder punt 30 :

“Om het verkeer te kanaliseren wordt, aan het begin van de Zinkvallaan ter hoogte vanaf pand nummer 1 tot pand nummer 3, een verkeersgeleider aangebracht volgens de beschikkingen van art. 77.4 van het verkeersreglement, aangeduid met de verkeersborden D1.”
Graag kregen wij iets meer uitleg over dit collegebesluit.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 14 - Vraag N-VA - vrijwillige vuilnisruimers

 

Vrijwillige vuilnisruimers

Wij kregen de klacht dat  vrijwillige vuilnisruimers niet verzekerd zijn door de gemeente.
Ze mogen wel gratis werken, maar staan volledig in voor hun eigen risico’s.    
Kan er een verzekering voorzien worden voor deze vrijwilligers ?

Antwoord gegeven door: Stefan Van Linden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 15 - Vraag N-VA - Varenstraat-Irisweg

 

Varenstraat/Irisweg

Plots worden buurtbewoners aan de lopende band beboet, terwijl ze al tientallen jaren op dezelfde plaats geparkeerd staan.  Mensen die al 40 jaar op dezelfde plaats voor hun eigen deur staan kregen plots 3 gasboetes na elkaar omdat men ineens “het zicht zou belemmeren”.

Ook in andere straten zoals bv. de Sterrelaan werden plots onverwachte gasboetes uitgedeeld, die dan achteraf soms toch niet rechtmatig bleken te zijn. Waar komt eigenlijk deze plotse stortvloed aan GAS-boetes vandaan ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 16 - Vraag N-VA - overweg Bredestraat - verbodsbord vrachtwagens

 

Overweg Bredestraat / verbodsbord vrachtwagens

Er bereiken ons veel klachten over de overweg aan “den halt” die regelmatig afgesloten is. Meestal zal dit een probleem zijn van Infrabel.  Maar de bewoners van de bloemenwijk zijn er niet blij mee dat het zwaar verkeer dan via hun wijk passeert, want vrachtwagens rijden zich er vast in de Krokusweg of op het kruispunt met de Varenstraat en de Irisweg. Deze vrachtwagens rijden beter om via de Tulpenlaan en Hoofdboslaan. Daar is toch ook de aanleg van een rondpunt gepland.

In de commissie mobiliteit was dit ook al ter sprake gekomen : er wordt in de (verre?) toekomst namelijk een ondertunneling gepland voor spooroverweg dan halt. Er is toen gezegd dat er door de talrijke problemen aan de overweg op die locatie, momenteel geen ingrepen kunnen genomen worden die de doorstroming verhinderen, en het verkeer aldaar volledig lam zouden leggen als de oversteek hapert. Maar een vrachtwagen die zich vastrijdt legt evengoed alles lam.

Kan er in de tussentijd toch de mogelijkheid bekeken worden om een verkeersbord te plaatsen aan het begin van de Begoniaweg (kruispunt Moerelei), nl. Verkeersbord: C21 - verboden toegang voor voertuigen met MBT > 3,5 ton ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 17 - Vraag N-VA - sociale appartementen Acacialaan

 

Sociale appartementen Acacialaan

Er zijn al een tijdje problemen in de grote appartementenblok in de Acacialaan, namelijk met de gasboilers. Een technicus ging op 10 september langs en die stelde via metingen vast dat het gehalte aan CO in de ruimte gevaarlijk hoog is als de boiler in werking is. Hij raadde aan om altijd een raam open te zetten als de boiler in gebruik is.
Er is dus acuut gevaar voor CO-vergiftiging, in verschillende appartementen waar ook zeer kleine kinderen wonen die extra vatbaar zijn.  Hier wordt o.i. wel héél licht overheen gegaan. Wij vragen aan de schepen van wonen om hier dringend in te grijpen en dit probleem met Woonkade Rupelstreek op te nemen.

Het kan volgens ons absoluut niet dat kwetsbare gezinnen hier nog jaren gevaar lopen op CO-vergiftiging, alvorens er renovaties gebeuren.

Antwoord gegeven door: Stefan Van Linden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 18 - Vraag Hemiksem Vooruit - vlonderpad park Den Akker en vlonder Hemixveer

 

Vlonderpad Park den Akker en vlonder Hemikxveer

In één van de vorige gemeenteraden werd de gevaarlijke toestand van de vlonder ter hoogte van de vijver aan Hemixveer aangekaart. Tot op heden is buiten het afsluiten van de vlonder niets gebeurd. Ook het vlonderpad in Park den Akker vertoont op verschillende plaatsen rotte planken met gevaarlijke gaten tot gevolg. Ondertussen zijn al verschillende kinderen en ouderen gevallen aan het begin van het pad aan de kant van de Scheldestraat.

        Wanneer wordt de vlonder (volledig) aangepakt?

        Wanneer wordt het vlonderpad (volledig) aangepakt?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 19 - Vraag Hemiksem Vooruit - zebrapad Kerkstraat - Ketinglei

 

Zebrapad Kerkstraat - Ketinglei

Zoals in de commissie mobiliteit reeds door Hemiksem Vooruit werd aangekaart, is het voor voetgangers tijdens de ochtend- en avondspits niet evident om veilig de Kerkstraat over te steken richting Ketinglei.

        Hoe staat het college hier tegenover om in het kader van de verkeersveiligheid een zebrapad te laten schilderen?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 20 - Vraag Hemiksem Vooruit - stand van zaken Bloemmolens

 

Stand van zaken Bloemmolens

Op bladzijde 230 van de pdf-file AMJP 2023 – vaststellen kredieten 2024 lezen we het volgende in verband met de ontwikkeling van de Bloemmolens:

De bloemmolens op de grens met de gemeente Schelle blijven in de huidige staat een doorn in het oog. Doelstelling; de bloemmolens en omgeving moeten worden omgevormd tot een inkompoort van de gemeente. De huidige bestemming moet worden omgevormd naar een beperkte woonzone of groenzone. De bestemming kan gewijzigd worden naar woonzone omdat er reeds sinds 100 en jaren bebouwing aanwezig was, los van het gewestplan dat werd opgesteld. Samen met de VLM bekijken we wat mogelijk is in het kader van de Blue Deal.

Momenteel is het een stortplaats waar vandalen en drugsgebruikers hun thuis hebben gevonden. Dat kan toch zo niet blijven!

        Wat is de oorzaak dat dit dossier zo lang blijft aanslepen?

        Welke acties neemt het college om deze ‘doorn in het oog’ een doorstart te geven?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 21 - Vraag Hemiksem Vooruit - organisatie gemeenteraadsverkiezingen

 

Organisatie gemeenteraadsverkiezingen

Vele inwoners vragen mij of de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen even chaotisch zullen verlopen zoals de verkiezingen in juni. Hoewel we in juni al een evaluatie mochten aanhoren, willen wij de inwoners graag gerust stellen zodat de opkomst maximaal is.

        Graag een overzicht van de maatregelen die genomen zullen worden om wachtrijen en opstoppingen te vermijden.

        Wanneer worden de inwoners op de hoogte gebracht van de aanpassingen?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 22 - Vraag Hemiksem Vooruit - inkomsten versus uitgaven openingsfeest Gemeenteplaats

 

Inkomsten versus uitgaven openingsfeest Gemeenteplaats

Ik denk dat iedereen het er over eens is dat, buiten een aantal schoonheidsfoutjes, het openingsfeest van de Gemeenteplaats een succes was. Toch hebben we enkele vragen omtrent de financiën van dit feest.

        Hoeveel bedroegen de uitgaven? Liefst uitgesplitst naar bijvoorbeeld: drank, receptie, optredens, ..;

        Hoeveel bedroegen de inkomsten? Ook in dezelfde onderverdeling.

        Hoeveel jetons werden er uitgedeeld aan bewoners?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Kris Verbeeck

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2024

 

GR - 17/09/2024 - Secretariaat - 23 - Vraag Hemiksem Vooruit - sluiting Isvag

 

Sluiting ISVAG

We hebben zoals iedereen in de pers vernomen dat ISVAG moet sluiten.  Ongetwijfeld heeft dit gevolgen voor de dienstverlening.

        Wat is juist de reden van de sluiting?

        Welke gevolgen heeft dit op de verwerking van ons huisvuil?

        Hoe wordt dit opvangen?

        Brengt dit een extra (onvoorziene) kosten met zich mee voor de gemeente Hemiksem?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Annick De Wever

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.