Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 18/02/2020

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG), raadsleden

Luc Schroyens, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Secretariaat - 1 - Principiële toestemming aan de PZ Rupel om gebruik te maken van mobiele camera’s op het grondgebied van de politiezone dat onder haar bevoegdheid valt, in het kader van haar opdrachten

 

MOTIVERING

 Feiten en context

De plaatsing en het gebruik van camera's door politiediensten wordt niet langer geregeld door de camerawet van 21 maart 2007. Sinds 25 mei 2018 legt de wet op het politieambt het kader vast voor de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s door politiediensten ter ondersteuning van hun opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie.

In het kader van haar opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie kan een politiezone op het grondgebied dat onder haar bevoegdheid valt bewakingscamera’s plaatsen en gebruiken (in regel) op zichtbare wijze, maar kan ook op niet-zichtbare wijze, na principiële toestemming van de gemeenteraad. De korpschef vraagt deze toestemming. In de aanvraag wordt het type camera, de doeleinden waarvoor de camera’s zullen worden geïnstalleerd of gebruikt en de voorziene gebruiksmodaliteiten gepreciseerd. 

De korpschef van de politiezone (PZ) Rupel vraagt met onderhavig besluit de principiële toestemming van de gemeenteraad om mobiele camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, op zichtbare wijze te kunnen gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt.

Het betreffen volgende soorten mobiele toepassingen:

-In de niet-besloten plaatsen, de publiek toegankelijke of niet door het publiek toegankelijke besloten plaatsen en de besloten plaatsen waarvan de politie beheerder is:

° Zichtbaar gebruik van (intelligente) mobiele camera’s op politievoertuigen (ANPR);

° Zichtbaar gebruik mobiele camera’s op politieambtenaren (bodycams);

° Zichtbaar gebruik van mobiele camera’s op voertuigen, luchtvaartuigen of eender welk ander vervoermiddel van de politie (drones, dashcams, combicams);

-In de niet-besloten plaatsen en de voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen:

° Niet-zichtbaar gebruik van (intelligente) mobiele camera’s op politievoertuigen (ANPR op een anoniem voertuig).

 

Juridische grond

Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 25/3 Wet op het politieambt voorziet dat de politiediensten in het kader van hun opdrachten bewakingscamera’s die in voorkomend geval intelligent zijn, op zichtbare wijze kunnen gebruiken op het grondgebied van de politiezone.

Artikel 25/4 Wet op het politieambt bepaalt dat de gemeenteraad voorafgaandelijk een principiële toestemming moet verlenen om de politiediensten bewakingscamera’s te laten gebruiken.

Art. 25/3 Wet op het politieambt bepaalt dat de korpschef de toestemming vraagt aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds 25 mei 2018 bevat de Wet op het politieambt de regels met betrekking tot de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s door politiediensten. De politiediensten krijgen meer mogelijkheden om mobiele camera’s in te zetten. Bij de uitvoering van haar opdrachten gebruikt de politie mobiele camera’s om het politiewerk te ondersteunen en haar middelen efficiënter en gerichter in te zetten.

De camera’s op de voertuigen waarover PZ Rupel thans beschikt, zijn een onmisbare schakel in het veiligheidsbeleid wanneer er een verhoogd risico op ordeverstoring is, bij escalatie waarbij een interventieploeg belaagd wordt of dit dreigt te worden of als de openbare veiligheid bedreigd wordt door calamiteiten en dringend moet worden gehandhaafd.

Een evaluatie van de cameratoepassingen leert dat het inzetten van mobiele camera’s beantwoordt aan de hedendaagse operationele behoeften. Het gebruik van mobiel cameratoezicht maakt het immers mogelijk om de publieksstromen in real time te observeren (‘crowdcontrol’), om risico’s voor de openbare orde en veiligheid snel te detecteren en er gevat op te reageren, bestuurlijk de vereiste informatie in te winnen, maar ook  misdrijven vast te stellen en de daders ervan op te sporen. De camera's werken eveneens ontradend Ze hebben zowel een preventieve als een opsporingswaarde. De PZ Rupel beoordeelt mobiel cameratoezicht als uitermate waardevol. Het maakt efficiënter werken mogelijk. De nutsfunctie op vlak van veiligheid kan dan ook niet worden betwist.

Door de verschillende cameratoepassingen in te zetten wil de politie komen tot een betere besluitvorming op het terrein (‘operational awareness’ tijdens evenementen, incidenten,…) en kan zij haar heterdaadkracht en opsporing verbeteren. Het handhaven van de openbare orde en veiligheid, het objectief vaststellen van de interactie tussen burgers en politie (de-escalatie situatie, objectieve behandeling klachten politie, politiewerk transparant weergeven, minder geweld tegen politie), bewijsvoering (waarheidsvinding, bewijs, reconstructie na incidenten) en de opsporing/beeldvorming over de verplaatsing van gezochte of te volgen personen (via ANPR) worden door het gebruik van de camera’s mogelijk. Verder dragen de camera’s bij tot het creëren van een verhoogd veiligheidsgevoel voor politieambtenaren.

De mobiele camera ’s worden gebruikt voor duidelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden in het raam van de opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie zoals bepaalt in de artikelen 14 tot en met 25 Wet Politieambt. De prioriteiten vastgelegd in het zonaal veiligheidsplan zijn hierbij leidend.

 

De verzamelde persoonsgegevens betreffen:

-camerabeelden (afkomstig van een bodycam/dashcam/combicam/camera’s op en in voertuigen of andere vervoermiddelen van de politie);

-in voorkomend geval audio (bodycam);

-de datum, het tijdstip en de precieze plaats van langsrijden van het voertuig, de kenmerken van het voertuig dat verbonden is aan deze nummerplaat, een foto van de nummerplaat aan de voorkant van het voertuig en in voorkomend geval, aan de achterkant, een foto van het voertuig, een foto van de bestuurder en van de passagiers (mobiele ANPR/dashcam);

-logginggegevens van de verwerkingen (bodycam/dashcam/combicam/ANPR).

 

De mobiele camera’s worden ingezet tijdens niet-permanente opdrachten die tevens in uitvoeringstijd beperkt zijn. Ze worden in gebruik genomen wanneer het toereikend, ter zake dienend en niet overmatig van aard is in het licht van de doeleinden van bestuurlijke en gerechtelijke politie.

De beelden worden lokaal opgenomen op een beveiligde interne drager op het device. De beelden worden overgezet op een beveiligde server. In voorkomend geval worden beelden gevoegd als bewijsmateriaal. De politiediensten mogen de verzamelde gegevens niet meer dan 12 maanden bewaren na de registratie. De toegang tot de gegevens is beperkt tot één maand na de registratie, behalve voor gerechtelijke politie of voor didactische doeleinden. Beelden voor didactische doeleinden worden geanonimiseerd.  Elke lees- en schrijfbeweging op de beveiligde server wordt gelogd.

Het camerasysteem functioneert onder de operationele verantwoordelijkheid van de politieambtenaar bedoeld in de artikelen 7 tot 7/3 WPA die waakt over de naleving van de proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginselen. De bediening en het gebruik van de apparatuur gebeurt door bevoegd politiepersoneel. De politieambtenaren zullen voorafgaandelijk een opleiding krijgen en worden aangeduid door de korpschef.

De camera’s worden gebruikt met respect voor de privacy van de bewoners en bezoekers. Het publiek zal ingelicht worden zoals voorzien in de wet.

 

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Principiële toestemming te verlenen aan de PZ Rupel om gebruik te maken van mobiele camera’s op het grondgebied van de politiezone dat onder haar bevoegdheid valt, in het kader van haar opdrachten.

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Secretariaat - 2 - Aanvullend verkeersreglement - parking Antwerpsesteenweg

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit  van  20 maart 2012 waarbij het aanvullend verkeersreglement in de Antwerpsesteenweg wordt goedgekeurd.

        Besluit college van 20 januari 2020

 

Feiten en context

Het is verboden een voertuig te parkeren :

 

1) Op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen;

 

2) Op elke plaats waar het voertuig de toegang tot buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaatsen zou verhinderen;

Verkeersbord E1 betreffende het parkeren: Een opgaande pijl moet het begin van de reglementering aangeven.  Een neerwaartse pijl moet het einde van de reglementering aangeven. Deze pijl moet naast of onder het bord type E1 gehangen te worden. Borden type E1 zonder pijl worden niet goedgekeurd.

 

Juridische grond

•KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer;

•KB van 1 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

•Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens;

•Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens;

•Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

•Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

•Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer;

•decreet lokaal bestuur 22 december 2017 ( wijziging 21 december 2018 )

 

Argumentatie

Het is noodzakelijk om de reglementering voor de parking op de Antwerpsesteenweg vast te stellen aangezien voor de huidige toestand nog geen aanvullend verkeersreglement werd opgemaakt. 

De gemeenteraad moet het reglement goedkeuren.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist

om op de  parking te Antwerpsesteenweg langsheen de Heemsdaalstraat  twee parkeerplaatsen te voorzien die voorbehouden zijn voor parkeren en opladen van elektrische voertuigen. De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9a met het onderbord Type VIId (pictorgram van een elektrische voertuig).

 

Artikel 2

Op de plaatsen waar een parkeerverbod geldt wordt een verkeersbord E1 aangebracht ter kennis van de weggebruikers. Een beginbord (bord E1 met opgaande pijl) geeft het begin van de reglementering aan. Een eindbord (bord E1 met neerwaartse pijl) geeft het einde van de reglementering aan.

 

Artikel 3

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving over gemaakt aan de Vlaamse overheid, departement mobiliteit en openbare werken, afdeling beleid mobiliteit en verkeersveiligheid.

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Financiële dienst - 3 - Adviseren jaarrekening 2019 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 20/01/2020 keurt de kerkraad de jaarrekening 2019 goed.

- Op 30/01/2020 wordt de jaarrekening 2019 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Niklaas te adviseren.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

Niet van toepassing.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

Het bestuur van de kerkfabriek dient jaarlijks vóór 1 mei de jaarrekening in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de kerkfabriek ressorteert. De rekening is onderworpen aan het advies van de gemeenteraad.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

2 onthoudingen: Gregory Müsing (N-VA) en Birgit De bondt (OPEN VLD)

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Niklaas, waarvan kopie in bijlage, gunstig te adviseren.

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Financiële dienst - 4 - Retributiereglement Uitleendiensten: 2020 - 2025

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Financiële dienst - 5 - Retributie op het gebruik van het recyclagepark: 2020 - 2025

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

gemeenteraadsbesluit 17 december 2013

advies MAT 06 februari 2020

 

Feiten en context

De retributie die aan de inwoners opgelegd worden voor de inzameling en de verwerking van

huishoudelijke afvalstoffen, kunnen bestaan uit:

- een forfaitaire huisvuilbelasting;

- een variabele invulling (onder meer met retributies, door de verkoop van huisvuilzakken,

verkoop van stickers, diftar, betalende fracties op het containerpark,…). Dit is wat de gemeente rechtstreeks doorrekent aan de burgers, afhankelijk van de hoeveelheid afval die ze produceren.

 

Juridische grond

 

        artikel 170, §4 van de Grondwet

        het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

        Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaal kringlopen en afvalstoffen

        Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

        UItvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en glijkaardig bedrijfsafval goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering

 

Advies

Op de containerparken moeten hechtgebonden asbestcement en klein gevaarlijk afval van

huishoudens afzonderlijk ingezameld worden. Gemeenten moeten jaarlijks minstens de volgende vastgestelde fractie hechtgebonden asbest per gezin gratis aanvaarden, uitgedrukt in kilogram ofwel m³ ofwel in een hoeveelheid asbestcementplaten:

• 200 kg per gezin per jaar, of

• 1 m³ per gezin per jaar, of

• 10 asbestcementplaten per gezin per jaar

 

Argumentatie

Het is de bedoeling dat de inzamelings- en verwerkingskosten van het huishoudelijk afval deels

gedekt worden door een forfaitaire belasting, deels door de aanrekening van kosten op

maat van de vervuiler (toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’), en deels door een

bijpassing uit de algemene middelen van de gemeente.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien op 2025F4-2

Einde 2019 vervallen alle belasting en retributie reglementen van de vorige legislatuur periode. De retributie op het gebruik van het recyclage park wordt verlengd in de komende legislatuur. Er dient toegevoegd te worden dat de asbest fractie gratis wordt tot 0,5m³.

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

1 onthouding: Birgit De bondt (OPEN VLD)

 

Artikel 1 - bedrag

Het retributiereglement op het gebruik van het containerpark van 26 december 2019 wordt opgeheven en vervangen door het onderstaande reglement.

Voor een periode die aanvangt op 01.03.2020 en eindigt op 31.12.2025 wordt een retributie geheven voor het aanbrengen van afvalstoffen op het recyclage park.

 

De retributie wordt vastgesteld op 3 EUR per toegangseenheid (TE). De tarieven worden verdubbeld indien het bedrijfsafval is van zelfstandigen, KMO's enz.

 

Artikel 2 - afvalcategorieën

Afval van categorie 1 is brandbaar grof vuil, niet brandbaar grof vuil, bouwafval, sloopafval, hout, asbestcement en vlak glas.

Afval van categorie 2 is groenafval    

Afval van categorie 3 is piepschuim of "isomo" 

Afval van categorie 4 is papier en karton, metaal, wit glas, bont glas, textiel, afgedankte elektronische en elektrische apparaten en batterijen.

 

Artikel 3 - aantallen

Aantal af te geven toegangseenheden (TE) :

Aangebracht afval van minder dan 0,5 m³

* categorie 1 : 2 TE

Vrijstelling: asbest tot met 0,5m³ is gratis

* categorie 2 : 0 TE (eventueel aan te leveren in meerdere beurten)

* categorie 3 : minder dan 0,25m³ : gratis

0,25 m³ tot 0,5 m³ : 1 TE

* catgeorie 4 : 0 TE

Aangebracht afval vanaf 0,5 m³ tot 1 m³

* categorie 1 : 4 TE

* categorie 2 : 2 TE

* categorie 3 : 2 TE

* catgeorie 4 : 0 TE

Aangebracht afval van meer dan 1 m³ tot 2 m³

* categorie 1 : 8 TE

* categorie 2 : 4 TE

* categorie 3 : 4 TE

* catgeorie 4 : 0 TE

Wanneer verschillende fracties tegelijk worden aangeboden, dient per totaliteit gerekend en niet elke fractie afzonderlijk. Het hoogste tarief wordt dan aangerekend.

 

Artikel 4 - retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door diegene die de afvalstoffen aanbrengt op het  recyclage park.

Het ocmw van Hemiksem wordt vrijgesteld van deze retributie.

 

Artikel 5 - inning

De ontvangsten van deze retributie gebeuren door de afgifte van het juiste aantal toegangseenheden of de betaling met bancontact berekend op basis van het aantal correcte toegangseenheden. Het college bepaalt de praktische uitwerking van de toegangseenheden (o.a. vorm, verkooppunten).

 

Artikel 6 - beperking

Het aangebrachte afval mag per adres niet meer dan 2 m³ per dag bedragen.

 

Artikel 7 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 8 -Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Secretariaat - 6 - Vraag N-VA - Ophaling huisvuil

 

1)Ophaling huisvuil :

Door de storm Ciara zijn er heel veel huisvuilzakken niet opgehaald omdat aangeraden werd pas ’s morgens het huisvuil buiten te zetten.

Veel mensen waren net te laat om dit ’s morgens te doen vóór de ophaling, waardoor ze nog 14 dagen langer met hun huisvuil blijven zitten.

Kunnen er in geval van overmacht geen andere afspraken gemaakt worden met Igean ?

Bijvoorbeeld andere dagen inplannen ?

Nu zijn ze in principe door ons betaald om maar de helft van het werk te doen.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Secretariaat - 7 - Vraag N-VA - Spoorwegproblemen

 

2)Spoorwegproblemen

Onlangs waren bijna alle overwegen in de gemeente urenlang gesloten omdat er een panne was aan een bovenleiding. Dit veroorzaakte net in de spitsuren ellenlange files.

Heel de gemeente werd gegijzeld want mensen geraakten zelfs niet tot aan het openbaar vervoer aan de andere kant van de spoorweg. Dus men geraakte zelfs niet op het werk of naar school.

Kunnen hiervoor afspraken gemaakt worden met Infrabel wat er dient te gebeuren als dergelijke pannes of incidenten zich voordoen ?

Kan er een plan of procedure opgesteld worden, eventueel in samenspraak met de politie,

zodat weggebruikers veilig over de overwegen kunnen begeleid worden ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2020

 

GR - 18/02/2020 - Secretariaat - 8 - Vraag N-VA - Verkeersadviesraad

 

3)Verkeersadviesraad

Dagelijks worden we in Hemiksem geconfronteerd met verkeersonveilige situaties.

Daarom zou N-VA Hemiksem graag een verkeersadviesraad oprichten, net als in onze buurgemeenten. Waarom bestaat dit in Hemiksem nog niet ?

De verkeersadviesraad geeft beleidsadviezen aan het gemeentebestuur over onderwerpen die te maken hebben met verkeer en mobiliteit.

Zij kan hiertoe zelf het initiatief nemen of hiervoor gevraagd worden door het College van Burgemeester en Schepenen.

In het bijzonder beoogt de VAR, voorstellen te doen die erop gericht zijn alle weggebruikers veilig te laten participeren aan het verkeer en de verkeersveiligheid te verhogen. Deze voorstellen kunnen zowel betrekking hebben op de infrastructuurwerken als op niet-infrastructuurwerken.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.