Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 17/09/2019

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen) en Kurt Verberckt (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen), raadsleden

Luc Schroyens, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 1 - Aanstellen en eedaflegging van Kris Verbeeck als gemeenteraadslid, ter vervanging van Nicky Cauwenberghs, ontslagnemend

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

-Proces-verbaal van de eedaflegging en vaststelling van de ranglijst van de gemeenteraadsleden van 7 januari 2019

-Brief van Nicky Cauwenberghs van 10 juni 2019 waarbij zij haar ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid

-Geloofsbrief van Kris Verbeeck   (recent bevolkingsuittreksel, bewijs van goed zedelijk gedrag en verklaring op eer dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid

 

Feiten en context

Omdat Nicky Cauwenberghs haar ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid, moet een opvolger aangesteld worden.

Uit lijst nr. 3 – CD&V GROEN van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Kris Verbeeck in aanmerking komt voor opvolging.

 

Juridische grond

Artikel 6 paragraaf 3 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de eedaflegging

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

Uit de verklaring op eer van Kris Verbeeck blijkt dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid noch door uitoefening van een bediening of wegens bloed- of aanverwantschap.

Uit de attesten van de dienst burgerzaken blijkt dat Kris Verbeeck de Belgische nationaliteit heeft en dat hij voldoet aan de voorwaarden inzake leeftijd en woonst.

 

BESLUIT

Artikel 1

De heer Kris Verbeeck wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan hij voldoet als volgt :

" Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"

 

Artikel 2

Kris Verbeeck wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld. Hij zal het mandaat van Nicky Cauwenberghs, ontslagnemend, voleindigen.

 

Artikel 3

Hij zal als laatste voorkomen op de voorrangstabel van de gemeenteraadsleden.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Omgeving/stedenbouw - 2 - Uitstel definitieve goedkeuring RUP Hoge Weg

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Op 22 november 2005 heeft de gemeenteraad het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Hemiksem goedgekeurd.

        Op 12 januari 2006 heeft de bestendige deputatie het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Hemiksem goedgekeurd.

        Op 15 juli 2013 heeft het schepencollege het bijzonder bestek TD/1324 "Opmaak RUP Hoge Weg" goedgekeurd.

        Op 9 december 2013 heeft het schepencollege beslist om de opdracht "Opmaak RUP Hoge Weg" toe te wijzen aan Grontmij.

        Op 31 maart 2014 keurt het Schepencollege het Masterplan goed voor de ruimtelijke en duurzame ontwikkeling van de site Bekaert.

        Op 21 september 2015 werd kennisgeving tot opmaak van een plan-MER door de dienst Milieueffectenrapportagebeheer volledig verklaard.

        Op 28 september 2015 nam het schepencollege akte van de volledig verklaring van het plan_MER voor RUP Hoge Weg door de dienst Milieueffectenrapportagebeheer.

        Op 4 februari 2016 keurde de bestendige deputatie de afschaffing van de buurtwegen 13, 20 en 21 goed.

        Op 18 juli 2016 om het plan-MER principieel goed te keuren en de opdracht te geven om het in te dienen bij de cel-MER.

        Op 27 januari 2017 keurde de dienst Milieueffectenrapportagebeheer het plan-MER "RUP Hoge Weg te Hemiksem" goed.

        MOBER site Bekaert, opgemaakt januari 2018

        Besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen dd. 25 oktober 2018 voor de delegatie van de planningsbevoegdheid van een aantal provinciale selecties uit het RPSA. 

        Op 26 oktober 2018 vond de plenaire vergadering plaats.

        Op 12 november 2018 wordt het ontwerp (plan + voorschriften) op de GECORO besproken en heeft geen advies uitgebracht gezien in de commissie geen consensus bestond om een eensluidend advies uit te brengen.

        Aktename definitief ontwerp op college van 10 december 2018.

        Op 18 december 2018 stelde de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast.

        Het openbaar onderzoek liep van 23 januari tot 24 maart 2019.

        Op 2 september 2019 besliste het schepencollege om de gemeenteraad te verzoeken om de beslissingstermijn voor definitieve goedkeuring van RUP Hoge Weg met 60 dagen te verlengen.

 

Feiten en context

        Het openbaar onderzoek liep af op 24 maart 2019.

        Binnen de 180 dagen na afloop van het openbaar onderzoek dient de gemeenteraad het RUP definitief vast te stellen. In dit geval 20 september 2019.

        Artikel 2.2.21§6 van de VCRO stelt dat na gemotiveerd verzoek van het schepencollege de beslissingstermijn kan uitgesteld worden met 60 dagen. In dit geval 19 november 2019.

 

Juridische grond

Artikel 2.2.21§6 van de VCRO regelt de definitieve vaststelling van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplans.

De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

 

De bevoegde diensten voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage beoordelen voorafgaand aan de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan de kwaliteit van het planmilieueffectrapport respectievelijk ruimtelijk veiligheidsrapport. Ze toetsen aan de scopingnota en aan de gegevens die vereist zijn conform artikel 4.2.8, § 1bis, respectievelijk artikel 4.4.3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, en ze houden rekening met de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde adviezen, opmerkingen en bezwaren.

 

Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

 

De definitieve vaststelling van het plan kan echter geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde plan.

 

Op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist de gemeenteraad over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.

 

Argumentatie

Het uitstel van 60 dagen wordt gevraagd om volgende redenen:

        De Gecoro, die de bezwaarschriften naar aanleiding van het openbaar onderzoek in het kader van de opmaak van het uitvoeringsplan behandelt, heeft meer tijd nodig om een advies op te maken  dat juridisch en administratief in  overeenstemming is met de decretale bepalingen van de VCRO.

        Naderhand dient op basis van de conclusies uit dit verslag en het advies van het CBS het studiebureau de nodige technische aanpassingen door te voeren in de voorschriften en het plan, zodat een ontwerp plan met voorschriften  definitief kan vastgesteld worden op de gemeenteraad.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de  beslissingstermijn voor definitieve vaststelling van RUP Hoge Weg uit te stellen met 60 dagen, zijnde tot 19 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Financiële dienst - 3 - Akteneming budget 2020 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 13/06/2019 keurt de kerkraad het budget 2020 goed.

- Op 04/07/2019 wordt het budget 2020 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Niklaas.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

Niet van toepassing.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

Het bestuur van de kerkfabriek dient jaarlijks vóór 1 oktober het budget in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de kerkfabriek ressorteert. De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget. Indien het budget niet past binnen het meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget expliciet goedkeuren of aanpassen tot binnen de grenzen van het goedgekeurde meerjarenplan.

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Niklaas, waarvan kopie in bijlage.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Financiële dienst - 4 - Goedkeuring MJP 2020-2025 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 13/06/2019 keurt de kerkraad het meerjarenplan 2020-2025 goed.

- Op 04/07/2019 wordt het meerjarenplan 2020-2025 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Niklaas goed  te keuren.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Advies

Er wordt negatief advies verleend om een gemeentelijke toelage voor de kerkfabriek Sint-Niklaas te voorzien vanaf 2021.

 

Argumentatie

Vanaf 2021 wordt er een jaarlijkse gemeentelijke toelage tbv 11.178 euro voor exploitatie ingeschreven in de financiële nota van de kerkfabriek. In de strategische nota wordt vermeld dat de kerkraad de intentie heeft om de volgende zes jaar, net zoals de voorbije jaren, echter geen beroep te doen op een gemeentelijke toelage.

De gemeente zal geen toelage aan de kerkfabriek Sint-Niklaas opnemen in haar meerjarenplan, aangezien hiervoor budgettair geen ruimte is. De woonstvergoeding voor de bediener van de eredienst blijft wel voorzien.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

Het bestuur van de kerkfabriek dient het meerjarenplan in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de kerkfabriek ressorteert binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad na de gehele vernieuwing van deze raad. De gemeenteraad kan het meerjarenplan goedkeuren, niet goedkeuren of aanpassen.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

 

Artikel 1:

De gemeenteraad past het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Niklaas , waarvan kopie in bijlage, aan.

De jaarlijkse gemeentelijke toelage van 11.178 euro die vanaf 2021 staat ingeschreven in het meerjarenplan van de kerkfabriek wordt niet toegestaan.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Financiële dienst - 5 - Goedkeuring aanbod openbare verlichting door de distributienetbeheerder Fluvius: Licht als dienst

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Toelichtingsvergadering 15 mei 2019 door Fluvius

 

Feiten en context

De gemeente Hemiksem neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Sinds eind 2004 behoren de openbare verlichtingsnetten en -aansluitingen tot de eigendom van de distributienetbeheerders.

 

Op 1 januari 2015 heeft de gemeente haar verlichtingstoestellen (steunen, armaturen, lampen) in Iveg ingebracht in ruil voor niet-dividend en niet-stemgerechtigde aandelen. Sedert 2015 zijn zowel de investeringen in openbare verlichting als de exploitatiekosten ten laste van de netbeheerder.

 

De exploitatie van de openbare verlichting maakt als openbaredienstverplichting deel uit van de activiteit ‘Netbeheer elektriciteit’. De exploitatiekosten, met uitzondering van de materiaalkosten hieraan verbonden, kunnen hierdoor worden opgenomen in het distributienettarief.

De activiteiten met betrekking tot de openbare verlichting die niet onder deze openbaredienst-verplichting vallen (bv. renovatiewerken), worden beschouwd als een nevenactiviteit.  Dit is een niet-gereguleerde activiteit waarvoor een vergoeding aan kostende prijs wordt aangerekend aan de deelnemers.

 

Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van de openbare verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en Smart City. Er is de snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing. Lokale besturen krijgen tal van mogelijkheden om gegevens te verzamelen waarmee ze hun beleid beter kunnen afstemmen op de behoeften en vragen van hun burgers, het lokale bestuur zelf, de overheid en ondernemingen. Daarnaast hebben de lokale besturen zich via de burgemeestersconvenanten geëngageerd tot doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing.

 

Als werkmaatschappij voor de netbeheerders in dienst van de lokale besturen wil Fluvius System Operator (hierna ‘Fluvius’) een actieve ondersteuning aanbieden bij de uitwerking van een beleid op maat op vlak van milieu, verlichting en Smart City-infrastructuur (de netten, steunen en erop geïnstalleerde applicaties).

 

De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen heeft in zitting van 27 februari 2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’  goedgekeurd.  Dit reglement wordt toegevoegd als bijlage bij dit gemeenteraadsbesluit, waarvan de tekst primeert op onderstaande samenvatting. 

 

1.1   Scope: verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van openbare verlichting

Aan lokale besturen die per 1 juli 2019 nog eigenaar zijn van de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting wordt voorgesteld om deze in te brengen bij de distributienetbeheerder.

 

Het betreft in het bijzonder verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting die zich situeren op of langs de openbare weg of op terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan de stad/gemeente zelf, met name:

functionele verlichting, waarbij de functie het verlichten is van wegen, oversteek- plaatsen, fiets- en wandelpaden, tunnels, waterlopen en pleinen met uitzondering van de installaties in het beheer van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

bakenverlichting, waarvoor het uitgestraalde licht van het verlichtingstoestel zelf dienst doet als ‘optical guidance’.

monumentverlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …) en ondersteuning geeft aan taken van de functionele verlichting. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein.

straatmeubilairverlichting, zijn aparte verlichtingsinstallaties in/op straatmeubilair (fietsenstalling, zitbanken, vuilbakken, wegwijzers, …) en die eigendom zijn en in beheer van de gemeente.

 

De lokale besturen kunnen nu evenwel ook de openbare verlichting van semi-openbare ruimten en hun netten inbrengen. Dit na risicoanalyse en het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels en waarvan de inbreng op projectbasis gebeurt. Dit betreft:

Openbare terreinverlichting, de verlichting van terreinen die (tijdens openingsuren) vrij toegankelijk zijn voor het publiek (containerpark, begraafplaats, sportterreinen zoals voetbalvelden, atletiekpiste, Finse piste, …) en die eigendom zijn van de gemeente.

Architecturale verlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …). Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein. De verlichting vereist een aparte studieopdracht (specifieke lichtstudie en technisch ontwerp) door een lichtarchitect.

 

Er kan worden geopteerd om het energieverbruik mee deel te laten uitmaken van het aanbod. 

 

Worden buiten de scope gehouden:

de feestverlichting (toestellen en overspanningen en tijdelijke netten) en de binnenverlichting (verlichting binnen in de gemeentegebouwen waarvan de te verlichten ruimte in zijn algemeenheid uitgebaat wordt door de gemeente).

de verkeersregelsystemen (het al dan niet branden van de verlichting beïnvloedt de wegcode), tenzij hier al een overeenkomst voor bestaat.

de stand-alonesystemen (geen DNB-netvoeding) en de ruimten van de gemeenten in concessie van andere partijen (de te verlichten ruimte wordt uitgebaat door een derde partij waarvoor de gemeente tijdens de looptijd van de concessie-overeenkomst niet instaat voor de verlichting).

 

Worden in beginsel ook buiten scope van het reglement gehouden:

de applicaties die zich al op de steunen bevinden (bv. camera’s, sensoren en verkeersgeleidingsinstallaties voor Smart City-toepassingen). Hiervoor kunnen evenwel aparte afspraken worden gemaakt.

‘klassieke’ applicaties die zich vandaag op de steunen bevinden (bv. verkeers- en signalisatieborden, bloembakken en vaandels).

 

1.2   Inbreng: maximum 25% van de inbrengwaarde in cash en minimum 75% van de inbrengwaarde in OV-aandelen

 

De inbrengwaarde van de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting werd  in 2015 bepaald aan de hand van de economische reconstructiewaarde en werd berekend op basis van de toestand per 31 december 2013, waarbij de in te brengen goederen gedetailleerd geïnventariseerd werden.  In ruil voor de inbreng ontving de gemeente niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde aandelen ‘De’ ter waarde van 652 500 euro (gepaard gaand met een kapitaalverhoging van het variabel kapitaal),

Het vernieuwd aanbod van de distributienetbeheerder impliceert in dat de gemeente nu een deel van haar aandelen openbare verlichting kan terugnemen en omzetten in cash (tot max. 25 percent van de inbrengwaarde 2015

 

Op de buitengewone algemene vergadering van december ek. zal in dit verband een voorstel van statutenwijziging ter goedkeuring worden voorgelegd. 

 

Jaarlijks zal de raad van bestuur van de distributienetbeheerder aan de betrokken gemeenten/steden de opbrengsten en kosten verrekenen via het resultaat.

Op vraag van het lokale bestuur kunnen hier diensten zoals lichtplannen, het energieverbruik als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’,… aan toegevoegd worden.

 

Ten gevolge van  de inbreng komen alle nieuwe investeringen ten laste van de DNB en in haar volle eigendom als activa.

De ingebrachte installaties, evenals het gedeelte in cash, zullen afgeschreven worden overeenkomstig de binnen de distributienetbeheerder daartoe geschikte waarderingsregels.

 

1.3   Dienstverlening na overdracht

1.3.1  Meerjarig investeringsplan/-budget

De investeringen voor de bestaande en voor de toekomstige verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting zijn geënt op de vaststellingen en vooruitzichten zoals opgenomen in het (door de betrokken gemeente/stad en de distributienetbeheerder overeengekomen) meerjarig investeringsplan openbare verlichting (op basis van lichtplan of masterplan openbare verlichting) en worden geconcretiseerd binnen het door de distributienetbeheerder opgemaakte reglement. Indien gewenst, zullen er bij het investeringsmeerjarenplan ook doelen bepaald worden zoals onder meer m.b.t. het effect van de investeringen op energieverbruik en CO2-uitstoot.

 

Als een gemeente/stad wenst om versneld de masterplannen te realiseren en hiervoor bijkomende investeringsmiddelen nodig zijn, kan de gemeente/stad overwegen om middels een tussenkomst deze bijkomende investeringsmiddelen te voorzien en kan er samen onderzocht worden hoe dit kan gerealiseerd worden (bv. aannemerscapaciteit).

 

De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma’s (dimmen, doven, enz.) blijft de bevoegdheid van de individuele steden/gemeenten. De steden/gemeenten bepalen dus het ritme en de locatie waar er een aanpassing/investering nodig is om aan deze eisen te voldoen.

 

De overeengekomen meerjarenplannen worden minstens eenmaal per jaar verfijnd en omgezet in een concreet jaaractieplan waarvoor de Raad van Bestuur van de DNB jaarlijks een maximaal budget (jaar X) goedkeurt voor het geheel van haar toegetreden steden/gemeenten dat besteed wordt op basis van de door de steden/gemeenten goedgekeurde lichtplannen of masterplannen.

 

Als het budget op het niveau van de DNB ontoereikend is voor de realisatie van de goedgekeurde masterplannen van de toegetreden lokale besturen gebeurt een proratering van het budget, enerzijds in functie van het aantal lichtpunten van de betrokken deelnemers, zoals opgenomen in de asset databank van de distributienetbeheerder, en anderzijds in functie van de realisatietermijn zoals opgenomen in de masterplannen.

 

Het eventueel saldo van het budget worden overgedragen en bij voorrang besteed binnen het budget voor het daaropvolgende jaar.

 

De distributienetbeheerder biedt een ruime keuze van (standaard)materialen aan via de jaarlijks vastgelegde catalogus.

 

De door de raad van bestuur vastgelegde en goedgekeurde beleidsregels en principes zoals preventieve en curatieve vervangingen blijven van toepassing.

 

1.3.2  Inzet van de door de Fluvius beheerder infrastructuur voor toepassingen Smart City

Fluvius wil lokale besturen ondersteunen om hun Smart City-infrastructuur (netten, installaties, steunen, …) maximaal te valoriseren. De ondersteuning bestaat uit het beheer van de overeenkomsten met operatoren (bv. telecom) die gebruik willen maken van deze infrastructuur. Fluvius zal ervoor zorgen dat de installatie van applicaties (bv. camera’s, sensoren, verkeersgeleiding, telecom
installaties, …) en aansluiting op de netten veilig en correct uitgevoerd worden.

 

1.3.3  Rapportering

Het lokale bestuur krijgt periodiek diverse rapporteringen (stand van zaken van het overeengekomen actieplan, effecten ervan op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, investeringen en onderhoud, nieuwe trends, specifieke Fluvius-projecten m.b.t. openbare verlichting en Smart City-infrastructuur,…).

 

Juridische grond

decreet lokaal bestuur

 

Advies

Bespreking op het beleidscollege van 22/07/2019: werd besloten in te gaan op het voorstel van Fluvius, voor de financiering van de verledding en voor de overdracht van de energieverbruik van de openbare verlichting bij Fluvius te leggen, waardoor er een besparing voor de gemeente kan worden gerealiseerd.

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

Het ingeschatte investeringsbedrag voor de periode 2019-2030 bedraagt 1 293 061 euro. De detailweergave is opgenomen in het document in bijlage. 

 

Deze investering zal verder gepreciseerd worden, maar kan in eerste instantie gefinancieerd worden via de trekkingsrechten, ten bedrage van +- 226.000 euro.

 

Een wijziging in de indeling in deelruimtes en/of toekenning van technische fiches heeft impact op de in bijlage opgenomen simulatie aantal kWh en investeringskost. 

 

Overwegende dat alle aan de akte verbonden kosten ten laste zijn van Fluvius Antwerpen;

 

 

Omdat het systeem van trekkingsrechten stopgezet werd vanaf 1/04/2019 dient er een nieuwe gemeenteraadsbeslissing genomen te worden voor het systeem ‘Licht als Dienst’.

Daarnaast is het ook interessant om het energieverbruik van de openbare verlichting bij Fluvius te leggen, waardoor er een besparing voor de gemeente kan worden gerealiseerd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Kennis te nemen van het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’, zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen in zitting van 27 februari 2019 en dat het reglement van Iveg d.d 27 augustus 2014 met betrekking tot het gebruik van de trekkingsrechten vervangt.

 

Artikel 2

Zijn eerder verrichte beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen te herbevestigen en uit te breiden naar semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.

 

Zijn goedkeuring te hechten aan het vernieuwde aanbod Fluvius Openbare verlichting inclusief het energieverbruik van de openbare verlichting.

 

Artikel 3

De inbreng die de stad/gemeente heeft gedaan uit te breiden wat betreft:

de semi-openbare verlichtinginstallaties die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement.

 

Artikel 4

Hemiksem kiest niet voor een kapitaalvermindering van 25 %, het aantal aandelen D blijft 100%.

 

De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.

 

De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen zal deze kapitaalvermindering formaliseren voor het einde van 2019.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, (in pdf-versie) uitsluitend via e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Technische dienst - 6 - Omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis IGEAN tot EnergieK huis met een EnergieK loket

 

MOTIVERING

 Motivering

1.Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Sinds 2012 verstrekt IGEAN energieleningen waarmee energiebesparende werken aan woningen kunnen uitgevoerd worden. Intussen is de IGEAN Energielening opgenomen in het Energiehuis van IGEAN dienstverlening, dat erkend is door het Vlaams Energie Agentschap VEA en door Febelfin als kredietgever. De wederzijdse verbintenissen die hierbij gelden evenals de karakteristieken en modaliteiten volgens dewelke deze leningen worden verstrekt, zijn opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening.

Ook met de lokale besturen (gemeente en OCMW) die deel uitmaken van het samenwerkingsgebied van IGEAN, met uitzondering van de stad Antwerpen, werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Gelet op het gewijzigd wettelijk kader is een aanpassing van deze samenwerkingsovereenkomsten noodzakelijk.

 

Daarnaast begeleidt en ondersteunt het team klimaat de lokale besturen bij het uitvoeren van taken en opdrachten inzake klimaat, o.m. in het kader van de Burgemeestersconvenant.

 

Met het nieuwe besluit van de Vlaamse regering voor energie van 14.12.2018, verder BVR energie genoemd, wordt vanaf 2019 het takenpakket van de Energiehuizen verruimd en gekoppeld aan subsidiemogelijkheden.

Naast het verstrekken van de energielening gaat het om volgende verplichte taken:

1.een laagdrempelig energieloket aanbieden

2.instaan voor het aanbieden van gestructureerde basisinformatie inzake energie

3.particulieren begeleiden en ondersteunen bij allerlei vragen inzake energie

4.instaan in voor de algemene coördinatie van uitvoerende lokale diensten.

Op basis hiervan en rekening houdend met het feit dat er heel wat overlapping bestaat tussen de verschillende thema’s, heeft IGEAN beslist de werking van het Energiehuis om te vormen en uit te breiden tot een EnergieK huis met een EnergieK loket.

 

Op de informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat heeft IGEAN o.m. toelichting gegeven bij de huidige werking, bij het nieuwe BVR energie en bij het voorstel tot aanpassing van de werking. De lokale ambtenaren hebben eenzelfde toelichting gekregen op 21.02.2019. Op basis van het dossier, overgemaakt aan de betrokken gemeenten, is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket en het voorbereiden van een subsidiedossier door IGEAN.

 

In een bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening werd de erkenning als energiehuis bevestigd en werd de samenwerkingsovereenkomst aangepast aan het nieuwe BVR energie.

De wijze waarop het Energiek huis van IGEAN dienstverlening uitvoering zal geven aan het verruimde takenpakket is opgenomen in een voorstel van addendum bij voormelde samenwerkingsovereenkomst. Dit voorstel van addendum werd op 20.03.2019 aan VEA bezorgd en intussen goedgekeurd.

 

Dit dossier en de concrete werking van het EnergieK huis met het EnergieK loket wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de eerstvolgende bijeenkomst van de gemeenteraad evenals de daarbij horende samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en het lokale bestuur.

 

IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden.

Overeenkomstig het BVR energie worden deze subsidies tot uiterlijk 2027 voorzien voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.

 

In het voorstel van addendum wordt een overzicht gegeven van de verschillende activiteiten en de wijze waarop hieraan uitvoering zal gegeven worden. Elke activiteit wordt kort toegelicht met vermelding van de concrete taakverdeling. Daarnaast wordt er ingezet op het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van concrete acties inzake klimaat en dit eveneens in overleg met de lokale besturen.

 

2.Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN

Besluit van de Vlaamse regering van 14.12.2018 inzake energie

 

3.Financiële gevolgen

De kosten voor de werking van het EnergieK huis met een EnergieK loket worden als volgt geraamd:

1.personeel

De totale personeelskosten worden berekend op basis van volgende inzet van personeel:

-projectcoördinator / expert2,5 VTE

-medewerker senior1,2 VTE

-medewerker junior1,0 VTE

en bedragen 327.581 euro.

2.werkingskosten

Voor de werkingskosten wordt uitgegaan van een forfaitair bedrag van 20.000 euro.

Deze werkingskosten zijn bedoeld om kleinere algemene uitgaven die niet specifiek gericht zijn op dienstverlening aan één of meerdere gemeenten(vb. opmaak van algemene banners, aanpassen van website …) te financieren.

 

Voor het dekken van voormelde kosten zal de werking van het Energiek Huis met het EnergieK loket doet in de eerste plaats gebruik maken van de subsidiemogelijkheden die voorzien zijn voor Energiehuizen in het BVR energie.

Deze subsidies worden bepaald rekening houdend met de in het besluit voorziene parameters en bedraagt maximaal 192.000 euro voor alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN, uitgezonderd de stad Antwerpen.

 

Uitgaande van voormelde geraamde kosten en subsidies

Totale kost:347.581 euro

Totale subsidie:192.000 euro

blijft er een saldo van 155.581 euro

Dit saldo wordt verdeeld over alle deelnemende gemeente en wel als volgt:

-60% wordt in gelijke mate verdeeld,

omdat het EnergieK huis met het EnergieK loket voor alle gemeenten in grote mate eenzelfde takenpakket moet uitvoeren dat onafhankelijk is van de grootte van de gemeente

-40% wordt verdeeld in functie van het aantal huishoudens

omdat een beperkt deel van de taken van het EnergieK huis met het EnergieK loket wel afhankelijk zijn van het aantal huishoudens in de gemeente.

In een afzonderlijke tabel wordt het geraamde bedrag per gemeente vermeld, uitgaande van een deelname van alle gemeenten met uitzondering van de stad Antwerpen.

Enkel de werkelijke kosten zullen worden aangerekend en dit in functie van het effectief aantal deelnemende gemeenten.

 

Andere kosten voor het uitvoeren van concrete acties in bepaalde gemeenten zullen apart verrekend worden met de betrokken gemeenten (bv. drukken en verdelen van de EnergieKe krant).

 

4.Voorafgaande documenten, bespreking en adviezen

informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat

informatievergadering van 21.02.2019 voor de betrokken ambtenaren

dossier voor het college van burgemeester en schepenen, bestaande uit volgende documenten:

1.De Power Point presentatie van de bijeenkomst van 24.01.2019

2.Het verslag van de bijeenkomst van 24.01.2019

3.Een aparte toelichtingsnota bij de huidige en toekomstige werking van het team wonen, het team energie en het team klimaat

4.Een ontwerp beslissing van het college van burgemeester en schepenen (word document).

de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket en het voorbereiden van een subsidiedossier door IGEAN, rekening houdend met het BVR energie van 14.12.2018

het ontwerp subsidiedossier zoals goedgekeurd door VEA.

 

5.Bijlagen

Volgende bijlagen maken integraal deel uit van de beslissing van de gemeenteraad:

-het schrijven van IGEAN aan het college van burgemeester en schepenen

-het voorstel van addendum, bestaande uit volgende onderdelen:

Deel 1: Nulmeting - Beschrijving huidige toestand

Deel 2: Lange termijn planning – 3-jarig programma

A. Algemeen – werking

B. Besluitvormingstraject

C. Begroting

en bijhorende samenvatting,

-de samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en de deelnemende lokale besturen,

-de tabel met de verdeling van het saldo van de kostenraming over alle deelnemende gemeenten en het bedrag per gemeente.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket, en dit tot uiterlijk 2027 voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van addendum zoals overgemaakt aan VEA en intussen goedgekeurd en de daarin opgenomen activiteiten en de wijze waarop uitvoering zal gegeven worden aan het BVR energie.

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en de deelnemende lokale besturen goed.

 

Artikel 4

De gemeenteraad neemt kennis van de kostenraming en de verdeling van het saldo over alle deelnemende gemeenten en keurt deze goed.

 

Artikel 5

Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de samenwerkings-overeenkomst worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 7 - Welzijnsvereniging Audio - Goedkeuring statutenwijziging

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 7 december 2018 besliste de raad van bestuur Audio een statutenwijziging voor te stellen aan de volgende algemene vergadering van Audio.

 

Feiten en context

Conform artikel 482 van het decreet over het lokaal bestuur dient de raad van elke individuele deelgenoot de statutenwijziging goed te keuren alvorens deze statuten-wijziging ter validatie voor te leggen aan de algemene vergadering Audio.

De voornaamste wijzigingen aan de statuten betreffen aanpassingen n.a.v.

het decreet over het lokaal bestuur m.n. met betrekking tot nieuwe terminologie, nieuwe regels over de bestuursorganen en de bestuurlijke werking

BBC-regelgeving m.n. aanpassing aan BVR 25 juni 2010 en BVR 30 maart 2018

btw-wetgeving m.n. aanpassing aan de wetgeving m.b.t. toepassing btw-vrijstelling voor kostendelende verenigingen

andere (semantische) aanpassingen

 

Juridische grond

Gelet op de toetreding tot de welzijnsvereniging Audio;

Gelet op artikel 482 van het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op artikel 32 van de statuten van de vereniging Audio, waarin wordt gesteld dat een statutenwijziging gebeurt volgens de bepalingen van OCMW decreet / het decreet over het lokaal bestuur;

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet de statutenwijziging goedkeuren.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

De wijzigingen aan de statuten van de vereniging Audio goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 8 - Goedkeuring jaarrekening 2018 - verslag accountant - activiteitenverslag 2018 intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Mail van 11 juni van de intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet de jaarrekening, verslag accountant en het activiteitenverslag van de intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek goedkeuren

 

Juridische grond

Artikel 12 paragraaf 2 van de statuten van de Intergemeentelijke Projectvereniging ERFGOED Rupelstreek

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

In het artikel 12 paragraaf 2 van de statuten van de Intergemeentelijke Projectvereniging ERFGOED Rupelstreek is bepaald dat

-        de jaarrekening 2018

-        het verslag van de accountant

-        het activiteitenverslag 2018

door de gemeenteraad dienen te worden goedgekeurd

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

-        de jaarrekening 2018 

-        het verslag van de accountant boekjaar 2018

-        het activiteitenverslag 2018

van de intergemeentelijke projectverenigng Erfgoed Rupelstreek goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 9 - Aanduiden bestuurder in de Raad van Bestuur VLOTTER FACILITIES, vzw en VLOTTER MAAKBEDRIJF, vzw

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Besluit van de Raad van Bestuur  van Vlotter Facilities vzw dd. 14 juni 2019;

        Besluit van de Raad van Bestuur  van Vlotter Maakbedrijf vzw dd. 14 juni 2019;

 

Feiten en context

Op de Raad van Bestuur van 14 juni 2019 werd besloten om op 12 september een algemene vergadering bijeen te roepen met op de agenda de statutenwijziging van de vzw’s Vlotter Facilities en Vlotter Maakbedrijf.

De voorgestelde statutenwijziging voorziet in een hervorming van de Raad van Bestuur.

De verdere professionalisering van het maatwerk, via het maatwerkdecreet 12 juli 2013 enerzijds en via het wetboek vennootschappen en  verenigingen anderzijds vergt dat in de Raad van bestuur ook externe bestuurders moeten kunnen zetelen.

Er wordt evenwel expliciet voor geopteerd om de lokale besturen die deelgenoot zijn in hun geheel in de meerderheid te laten hebben binnen de Raad van Bestuur.

De verankering met de deelgenoten binnen de beide vzw’s blijft op volgende manier verzekerd : de algemene vergadering is krachtens de geldende en toekomstige statuten een afspiegeling van de Raad van Bestuur van Vlotter, cvba en de Raad van Bestuur wordt samengesteld uit één afgevaardigde per lokaal bestuur.

De statutenwijziging voorziet om die reden ook in een garantie voor de deelgenoten-lokale besturen in de vorm van een vraag voor advies, dat door een individuele bestuurder kan worden ingeleid bij de algemene vergadering voor alle beslissingen die gevolgen zouden kunnen hebben voor het gemeentelijk belang; dat die een negatief bindend advies betreft.

Krachtens de statuten is de voorzitter van Vlotter cvba logischerwijs de voorzitter van Vlotter Facilities, vzw en Vlotter Maakbedrijf, vzw, waardoor het bestuur dat de voorzitter aanlevert automatisch zijn afgevaardigde heeft in de Raad van Bestuur.

Er kunnen maximaal vier externe experten aangeduid worden, dat die aangedragen worden door het netwerk voor de algemene vergadering van de vzw’s, die beslissen over de aanvaarding en dat die derhalve op de algemene vergadering van de vzw’s worden voorgedragen en aangesteld;

De aangeduide afgevaardigde bekleedt vanuit het lokaal bestuur zijn mandaat tot maximaal het einde van zijn mandaatperiode.

De aangeduide afgevaardigde moet ingevolge het feit dat de samenstelling van de algemene vergadering van Vlotter Facilities en Vlotter Maakbedrijf een weerspiegeling is van de Raad van Bestuur van Vlotter, cvba, noodzakelijkerwijs een huidig lid zijn van deze organen.

Het strekt tot aanbeveling dat het aangeduide bestuurslid aan de secretaris van de vzw te laat weten welke competenties, vaardigheden en netwerk hij in de Raad van Bestuur inbrengt.

 

Juridische grond

Statuten van Vlotter Facilities, vzw

Statuten van Vlotter Maakbedrijf, vzw

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

Het schepencollege stelt voor om raadslid Stefan Van Linden aan te duiden als lid Raad van Bestuur Vlotter Facilities en Vlotter Maakbedrijf.

 

 

 

 

 

BESLUITNa geheime stemming:

12 stemmen voor

9 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

 

Raadslid Stefan Van Linden, Antwerpsesteenweg 159 - 2620 Hemiksem, wordt voor een termijn die een einde neemt gelijk met het einde van het mandaat als raadslid, voorgedragen voor de functie van bestuurder in de Raad van Bestuur
bij VLOTTER FACILITIES, vzw en VLOTTER MAAKBEDRIJF, vzw.

 

Artikel 2.

Dit besluit zal ter kennisgeving en voor verder gevolg worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan het secretariaat van VLOTTER FACILITIES en VLOTTER MAAKBEDRIJF.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 10 - Aanduiden plaatsvervanger algemene vergaderingen PONTES tvv Nicky Cauwenberghs

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 19 februari 2019 duidt raadslid Nicky Cauwenberghs aan als plaatsvervanger algemene vergaderingen PONTES voor de verdere legislatuur

 

Feiten en context

Omdat Nicky Cauwenberghs haar ontslag als raadslid aangeboden heeft, is het nodig om een vervanger aan te duiden.

Het college stelt voor om raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.

 

Juridische grond

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Om de gemeente te vertegenwoordigen in de intercommunale PONTES moet de gemeenteraad een raadslid aanduiden.

Het college stelt voor om  raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

 

BESLUITNa geheime stemming:

12 stemmen voor

9 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt de plaatsvervanger voor de gemeentelijke vertegenwoordiger aan voor de algemene vergaderingen van PONTES voor de verdere legislatuur :

Raadslid Kris Verbeeck, Heiligstraat 139 - 2620 Hemiksem

 

Artikel 2

Deze beslissing wordt verstuurd aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 11 - Aanduiden lid RvB Fineg tvv Kurt Verberckt

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 19 maart 2019 duidt schepen Kurt Verberckt aan als lid RvB Fineg

 

Feiten en context

Omdat Kurt Verberckt zijn ontslag als voorzitter BCSD en schepen aangeboden heeft, is het nodig om een vervanger aan te duiden.

Het college stelt voor om raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als lid RvB Fineg voor de verdere legislatuur.

 

Juridische grond

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het college stelt voor om  raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als lid RvB Fineg voor de verdere legislatuur.

 

BESLUITNa geheime stemming:

12 stemmen voor

9 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt als lid RvB Fineg voor de verdere legislatuur aan :

Raadslid Kris Verbeeck, Heiligstraat 139 - 2620 Hemiksem

 

Artikel 2

Deze beslissing wordt verstuurd aan Fineg.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 12 - Aanduiden afgevaardigde algemene vergaderingen IVEBICA tvv Nicky Cauwenberghs

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 19 februari 2019 duidt schepen Kristien Vingerhoets en raadsleden Annick De Wever en Nicky Cauwenberghs aan als afgevaardigden vergaderingen IVEBICA voor de verdere legislatuur

 

Feiten en context

Omdat Nicky Cauwenberghs haar ontslag als raadslid aangeboden heeft, is het nodig om een vervanger aan te duiden.

Het college stelt voor om raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.

 

Juridische grond

•Statuten van Ivebica

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Om de gemeente te vertegenwoordigen in de intercommunale IVEBICA moet de gemeenteraad een raadslid aanduiden.

Het college stelt voor om  raadslid Kris Verbeeck aan te stellen als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.

 

BESLUITNa geheime stemming:

12 stemmen voor

9 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad duidt de gemeentelijke vertegenwoordiger aan voor de algemene vergaderingen van IVEBICA voor de verdere legislatuur :

Raadslid Kris Verbeeck, Heiligstraat 139 - 2620 Hemiksem

 

Artikel 2

Deze beslissing wordt verstuurd aan IVEBICA.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 13 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 16 december 2019 van IVEBICA

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Kristien Vingerhoets, raadsleden Nicky Cauwenberghs en Annick De Wever aangeduid werden als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Beslissing van de gemeenteraad van 17 september 2019 waarbij raadslid Kris Verbeeck wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tvv Nicky Cauwenberghs

        Mail van IVEBICA van 30 augustus 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 16 december 2019

        Statuten van IVEBICA

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 16 december 2019:

1)      Gecoördineerde tekst statutenwijziging

2)      Huidig statuut Ivebica

 

Schepen Kristien Vingerhoets, raadsleden Annick De Wever en Kris Verbeeck werden reeds aangeduid als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordigers dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Ivebica

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 16 december 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan IVEBICA.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 14 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone  algemene vergadering op 18 oktober 2019 van PIDPA

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van PIDPA van 15 juli 2019 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 18 oktober 2019

        Statuten van PIDPA

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2019:

 

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2. Verlenging van Pidpa

3.  Statutenwijziging - goedkeuring

4. Benoemingen

5. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Burgemeester Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van PIDPA

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan PIDPA.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 15 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 8 november 2019 van Vlotter

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Rodney Talboom aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Vlotter van 18 juli 2019 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 8 november 2019

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2019:

 

1)      verlenging van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Vlotter

2)      meerjarenbegroting en nota

3)      statutenwijziging

4)      actualisering van de aandelen

5)      code van goed bestuur

6)      rondvraag

 

Raadslid Rodney Talboom werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Vlotter

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Kris Verbeeck (CD&V-groen)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Vlotter.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 16 - Vraag N-VA fietsenrek parking bibliotheek

 

Voorstel : plaatsen van een fietsenrek op de nieuwe parking tegenover de bibliotheek.

Het fietsenrek aan de bibliotheek zelf staat altijd stampvol en men raakt zijn fiets niet meer kwijt.

Nu blokkeren de geparkeerde fietsen dikwijls ook het voetpad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 17 - Vraag N-VA vervangen bomen Jan Sanderslaan

 

2.In de Jan Sanderslaan komen de (nog niet zo heel lang) aangelegde tegels omhoog door boomwortels.

De takken komen tot tegen de ramen van de huizen bij hevige wind.

We stellen voor de bomen te vervangen door kleinere exemplaren van een diepwortelende soort.

Dit om de veiligheid van de omwonenden en de scholieren te garanderen.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 18 - Vraag Open vld - buitenschoolse kinderopvang

 

Op woensdag 11 september kregen de ouders een bericht dat de schoolbus stuk was.

Kan de bevoegde schepen meer informatie geven over de oorzaak van dit defect?

 

Indien nodig wordt verdere toelichting gegeven tijdens de zitting.

Antwoord gegeven door: Kristien Vingerhoets

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 19 - Vraag Open vld - werken Schelleakker

 

De werken aan de buurt rond de Schelleakker lijken toch al een goed eind te zijn opgeschoten. Toch komen ons enkel klachten uit de buurt ter oren. Vooral het onaantrekkelijk uitzien van de bloemperkjes waar op sommige plaatsen het onkruid even hoog is als de naburige haag, blijkt een doorn in het oog te zijn van verschillende buurtbewoners. Ook blijkt er een probleem te zijn mbt parkeren en dan voornamelijk wildparkeren/foutparkeerders. Deze problematieken zijn ook tot bij het huidige bestuur geraakt want we vernemen dat er op woensdag 11 september een infovergadering is geweest met de buurt. Wat was het resultaat van dit overleg? Wat waren de problematieken die naar voor zijn gebracht door de buurtbewoners? Welke oplossingen zijn er vanuit het bestuur voorgesteld voor deze problemen?

 

Indien nodig wordt verdere toelichting gegeven tijdens de zitting.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 20 - Vraag Open vld - schoolstraten

 

Tijdens de laatste twee maanden van het vorige schooljaar werd er geëxperimenteerd met schoolstraten aan de Zonnekesschool en Het Klaverbos. Via Hallo Hemiksem en de sociale media vernamen we dat de beslissing is genomen om dit experiment niet te verlengen

 

Wat is er uit de enquêtes en de vergaderingen met de buurt gekomen? Waarom is er beslist er niet met verder te gaan? Welke gevolgen naar verkeersveiligheid had de schoolstraat? Zowel in de nabije omgeving van de school als in de verdere omgeving?

 

Welke acties plant het huidige bestuur naar de toekomst toe om de omgevingen van al onze 5 schoolgebouwen veilig te maken?

 

Op sociale media werden fietsstraten door het huidige bestuur gesuggereerd…

-Over welke straten zou dit dan gaan? Is dit haalbaar indien het zou gaan over straten met verkeer in beide richtingen?

-Is dit iets waar de inwoners van die straat in betrokken worden?

-Binnen welke tijdsspanne denkt het huidige bestuur dit te kunnen realiseren?

-Dit zal niet haalbaar zijn in alle straten (oa. Aan de provinciale steenweg lijkt ons dit moeilijker) Welke bijkomende acties plant het huidige bestuur op deze plekken om ook hier in te zetten op verkeersveiligheid?

-Zou het invoeren van fietsstraten andere gevolgen hebben op de huidige verkeerscirculatie? (bv het eenrichting maken van straten waar nu in twee richtingen verkeer is)

 

 

Indien nodig wordt verdere toelichting gegeven tijdens de zitting.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 21 - Vraag Open vld - mobiliteit en openbaar vervoer

 

Hemiksem staat stil. We haalden het al aan tijdens de verkiezingscampagne en vandaag blijkt het meer en meer een realiteit te worden. De file op de steenweg staat van aan het rondpunt in Schelle tot aan de post. De werken aan de A12 zorgen er voor dat er in de rijrichting van Boom naar Antwerpen niet kan afgedraaid worden met zulke situaties als gevolg. Ook richting A12 staan we langer en langer stil en ook ontsnappen via Hoboken wordt meer en meer een uitdaging.

 

Zowel tijdens de aanloop naar de verkiezingen als enkele gemeenteraden geleden viel vaak het woord mobiliteitsstudie- circulatieplan – mobiliteitsexpert…

 

-Kan de bevoegde schepen hieromtrent duidelijkheid scheppen? Is er reeds een mobiliteitsstudie uitgevoerd? Wanneer is deze uitgevoerd? Door wie? Wat waren de resultaten van deze studie?

-Op welke manier is het huidige bestuur met de resultaten van deze studie aan de slag gegaan?

-Indien de studie nog niet is uitgevoerd? Staat deze dan gepland? Wanneer zal deze uitgevoerd worden? Wie zal deze studie uitvoeren?

 

Op een vorige gemeenteraad heeft Open Vld Hemiksem de vraag gesteld om binnen de gemeente op bepaalde plaatsen de circulatie een keer onder de loep te nemen.

Er was sprake van het opmaken van een circulatieplan.

-Zijn er al concrete stappen gezet om dit plan op te maken? Wanneer mogen wij dit uitgewerkt plan verwachten?

 

Op zoek naar alternatieven dan maar… Misschien is het openbaar vervoer een betere optie?

Blijkbaar zijn er echter regelmatig problemen met de stiptheid van deze buslijn.

-Is hierover al contact geweest met De Lijn? Indien nee, is er contact hieromtrent gepland? Indien ja, wat is het resultaat van dit contact?

 

Op de route van buslijn 14 zijn op het grondgebied van Hemiksem slechts enkele haltes voorzien van schuilhokjes. Inwoners vragen om dit aantal uit te breiden.

-Is deze vraag/bezorgdheid ooit al geuit naar De lijn door het huidige bestuur?

-Is het een optie om enkele haltes extra te voorzien van schuilhuisje? De vraag wordt vooral gesteld voor de halte aan of de unolaan of de gemeenteplaats...

 

Ook NMBS plant werken op het Spoor waardoor er enkele weekends in september geen treinverkeer zal zijn tussen Hoboken en Antwerpen Berchem. Dit wordt wel omgeroepen in het station maar Open Vld Hemiksem zou willen voorstellen dat het huidige bestuur dit expliciet een keer zou melden aan de inwoners via bv hun sociale media en de Hemiksem-app.

-Is het huidige bestuur bereid in te gaan op de vraag van Open Vld Hemiksem om dit een keer expliciet te vermelden via de bovengenoemde kanalen?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 22 - Vraag Open vld - enquête beleidsplan 2020-2024

 

Thema: Enquête beleidsplan 2020-2024

 

Op de gemeenteraad in juni en op de Facebookpagina van de gemeente (datum 31/07) werd aangekondigd dat 400 inwoners geselecteerd zijn om deel te nemen aan een enquête.

Graag hadden wij volgende informatie hieromtrent verkregen:

 

-Heeft deze enquête ondertussen plaatsgevonden?

-Is ze volledig afgerond?

-Hoeveel inwoners van de 400 geselecteerden hebben gereageerd op de uitnodiging om aan deze enquête deel te nemen?

-Hoeveel effectieve afspraken zijn er gemaakt geweest?

-Hoeveel enquêtes zijn er effectief afgenomen geweest en meegenomen in het vervolgverhaal?

 

Hiernaast hebben we vernomen dat de enquête niet altijd is afgenomen zoals voorgesteld tijdens de gemeenteraad:

 

-De geselecteerde inwoners moesten doorgeven welk moment dat hen het beste paste maar hebben nadien geen concrete afspraak of info gekregen over wanneer de student ging langskomen.

-De studenten hebben zich niet voorgesteld en niet gekaderd waarom men aan de deur deze vragen kwam stellen.

-In sommige gevallen NIET is afgenomen bij de geselecteerde inwoner maar bij oa de partner van de geselecteerde persoon, een andere persoon die toevallig de deur opendeed…

 

Onze bijkomende vraag is al dus:

-Is het huidige bestuur er al dus nog zeker van dat -gezien deze fouten- de groep die bevraagd is nog representatief is voor de inwoners van de gemeente?

Antwoord gegeven door: Luc Schroyens

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 23 - Vraag Hemiksem Vooruit - mobiliteit Schelleakker, Callebeekstraat, Scheldestraat

 

Vraag 1 : Mobiliteit Schelleakker, Callebeekstraat, Scheldestraat

Naar aanleiding van onze vraag op de gemeenteraad in juni alsook op verzoek van de bewoners is er een vergadering geweest met de Burgemeester met betrekking tot de nieuwe verkeerssituatie aan de Schelleakker. Diverse punten inzake de nieuwe inplanting werden aangekaart. Graag meer informatie over de korte en termijnplanning betreffende de oplossingen hierover.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 24 - Vraag Hemiksem Vooruit - drankenregeling Depot Deluxe

 

Vraag 2 : Drankenregeling Depot Deluxe

Om de conciërge en de vrijetijdsdienst te ontlasten werd er terecht een nieuwe procedure uitgewerkt rond het plaatsen van de drankbestellingen. Deze dienen nu rechtstreeks bij de brouwer te gebeuren. De praktijk leert ons echter dat de brouwer eigenzinnige ideeën nahoudt op de naleving hiervan.

Zo wordt er geen bevestiging van ontvangst van bestelling gestuurd desondanks expliciet gevraagd.

Beslist de brouwer zelf om andere verpakkingen en hoeveelheden te leveren zonder hiervan op voorhand de besteller te verwittigen of hiervan in kennis te stellen.

Beweert de brouwer met lange levertijden te zitten waardoor sommige producten niet geleverd kunnen worden.

Houdt hij zich niet aan de afspraken in verband met bijvoorbeeld de bestelling van koffie waarbij duidelijk in de lijst staat dat suiker en melk in de prijs inbegrepen zijn. Maar in de praktijk niet geleverd worden.

Past hij andere tarieven toe dan deze die worden gecommuniceerd aan de gebruikers van Depot Deluxe.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Koen Scholiers

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 17/09/2019

 

GR - 17/09/2019 - Secretariaat - 25 - Vraag Hemiksem Vooruit - groenonderhoud gemeentelijke perken

 

Vraag 3 : Groenonderhoud gemeentelijke perken

Jammer genoeg blijven de klachten rond het groenonderhoud binnenkomen. Wanneer men op diverse plaatsen in onze gemeente rondwandelt, moeten we helaas vaststellen dat het onkruid op sommige plaatsen tot 1m50 hoog is en misschien zelfs nog hoger maar helaas niet te meten door ontoegankelijk. De aangeplante struiken en planten worden verdrongen door groen dat op die plaatsen duidelijk niet hoort.

De gemeentearbeiders doen wat ze kunnen maar verliezen meer en meer de strijd. Zelf hebben ze al enkele oorzaken aangekaart. Het wordt tijd voor daden in plaats van de vele woorden die al over dit onderwerp gezegd zijn.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.