Zitting van vergadering 18/01/2022
GR - 18/01/2022 - Omgeving/stedenbouw - 5 - Goedkeuren verkoop oud gemeentehuis Gemeenteplaats 1
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Op 20 december 2011 werd tussen de Bvba "TDV" Gemeenteplaats 58, 2620 Hemiksem, vertegenwoordigd door de zaakvoerder Tom De Vos wonende Jos De Hondtlaan 7, 2620 Hemiksem en de gemeente Hemiksem een erfpachtovereenkomst afgesloten.
● Op 30 september 2019 werd deze erfpachtovereenkomst in onderling overleg ontbonden.
● Schattingsverslag van 6 juli 2021, opgesteld door landmeter Jelle Broodhaerts, voor het oud gemeentehuis.
● Verslag van 3 december 2021 van de Intergemeentelijke Projectvereniging Erfgoed Rupelstreek van het plaatsbezoek van 25 oktober 2021.
● Op 20/12/2021 besliste het schepencollege om akkoord te gaan met de verkoop van het oud gemeentehuis, Gemeenteplaats 1 (Sie B nr 27/K).
Feiten en context
Het oud gemeentehuis, Gemeenteplaats 1, is in slechte staat. Gezien de hoge kosten die verbonden zijn aan een renovatie en het feit dat er geen eigen invulling door de gemeente gevonden is wordt geopteerd het gebouw te verkopen.
Fed-Net kan worden aangeduid om het verkoopdossier te begelden. De notaris van de koper kan het verkoopdossier afhandelen.
Het startbedrag is in onderling overleg met Fed-Net bepaald op € 320.000.
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de verkoop en de voorwaarden die eraan vast hangen.
Juridische grond
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Advies
Advies TD over de op te leggen voorwaarden bij de verkoop:
Planologische context
Gewestplan : woongebied
RUP Het Dorp:

Voorschriften:
2.2 Aanduiding oud gemeentehuis
2.2.1 Bestemming
• Het met asterix (*) aangeduide perceel is bestemd voor: gemeenschapsvoorzieningen, horeca,
kantoren en diensten, socio-culturele functies, kleinhandel, wonen
2.2.2 Bebouwing
• Aan het oorspronkelijke hoofdgebouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn enkel verbouwingen
binnen bestaand volume toegelaten; de uiterlijke verschijningsvorm en typologische
kenmerken moeten behouden blijven;
• Herbouw is enkel toegestaan in geval van heirkracht;
• De aanbouw achteraan bestaande uit twee bouwlagen mag verbouwd en herbouwd worden
op voorwaarde dat het bouwvolume niet toeneemt en indien dit noodzakelijk is voor het goed
functioneren van de vergunde functie; de nieuwbouw moet vanuit esthetisch en kunsthistorisch
oogpunt verantwoord zijn en mag de erfgoedwaarde van het geheel niet aantasten;
• Platte daken zijn verplicht in te richten als groendak.
2.2.3 Niet bebouwde ruimte
• Terrassen zijn enkel toegelaten op de gelijkvloerse verdieping.
Erfgoed: inventaris
Grafisch

Juridische gevolgen
Is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Hemiksem. Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.
Beschrijving
Licht L-vormig alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met renaissance elementen, gelegen tegenover de kerk.
Nadat aan de Provinciale Steenweg een gemeentehuis werd opgericht in 1892 naar ontwerp van Louis Gife, kwam in 1910-11 een nieuw gemeentehuis tot stand in de dorpskern, naar ontwerp van François Van Rompaey (de openbare aanbesteding had plaats op 22 februari 1910 en de voorlopige aanvaarding van de werken op 20 april 1911). Eerstesteenlegging op 1 november 1910, confer gedenksteen in portiek met opschrift: "Dr. F., Van Huffel burgemeester/ M. Jos de Groof M.F. Seeldrayers Schepenen/ M.J. Hallemans secretaris/ M.F. van Rompaey bouwmeester/ 1 november 1910". Aan achterzijde vergroot in 1929-1930 naar ontwerp van M. Magniette; circa 1950 werd het interieur gewijzigd naar ontwerp van Leon Dangez.
Gebouw bestaande uit twee kruisende vleugels, in oksel torenvormige deurtravee. Oostelijke voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen en souterrain onder zadeldaken (leien) met dakkapellen en rechthoekig dakvenster onder gebroken fronton met aediculum. Bakstenen gebouw op arduinen plint. Vlakke banden van natuursteen, puien kordonlijsten, steigergaten. Vierkante torenvormige deurtravee van drie bouwlagen onder ingesnoerd dak met lantaarn. Vlakke bakstenen pilasters op hoeken, eindigend op erkervormige torentjes onder naaldspitsen. Opengewerkte eerste twee bouwlagen door middel van rondbogen; derde bouwlaag met wapenschild en opschrift "Hemixem" op borstwering. Derde travee onder puntgevel met overhoeks geplaatste pinakels en aediculum. Rechthoekige en rondboogvormige vensters. Rondboogvormige vleugeldeur bereikbaar langs perron met balustrade; postamenten bekroond met lantaarns.
Oppervlakte zone: 326m²
Fysieke status: bewaard
Erfgoedwaarde: aanwezig
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/13120
Advies IOED (Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst)
De gemeente heeft advies ingewonnen bij de IOED Erfgoed Rupelstreek bevoegd om adviezen te geven over beschermd en niet beschermd erfgoed. Hieronder de belangrijkste elementen uit dit advies (volledige advies bijgevoegd):
Samenvatting erfgoedelementen en -kenmerken te behouden:
- Het exterieur, in het bijzonder de voorgevel en zijn volumetrie zijn zeer waardevol als totaalconcept (gevelopbouw en detaillering) en bepalen het straatbeeld van de gemeenteplaats. Vooral de voorgevel en noordelijke zijgevel hebben in hun opbouw en detaillering meer erfgoedwaarde dan de westelijke achtergevel, waar al wijzigingen zijn aangebracht. Tegen de zuidgevel is reeds aangebouwd.
- Het vernieuwde aluminium schrijnwerk doet afbreuk aan de erfgoedwaarde van het exterieur van het oud gemeentehuis. Ook de verschillende groentinten doen afbreuk, er wordt aangeraden te kijken naar de oudste raamgehelen en eventueel een kleuronderzoek te laten uitvoeren om de juiste tint voor buitenschrijnwerk te bepalen. Daar waar bovenlichten dichtgemaakt werden, doet dit afbreuk aan de erfgoedwaarde en ruimtebeleving in het gebouw.
- De erfgoedwaarde wordt in geringe mate bepaald door het interieur van het oud gemeentehuis. Vooral de indeling en resterende interieurelementen bepalen de erfgoedwaarde. In zones waar latere toevoegingen en verbouwingen zijn gebeurd is de erfgoedwaarde verloren gegaan. Dit is vooral achterin het gebouw het geval. In deze zone zou men dus technische en -nutsruimtes kunnen voorzien (of verder uitbreiden), aangezien de erfgoedelementen hier reeds verdwenen zijn.
Het bestuur verduidelijkt hierbij dat de witmarmeren gedenkplaten in de inkomhal, de spreuk aangebracht aan de plafondzijde alsook de mozaïekvloer moeten behouden blijven.
In overweging te nemen:
• houten schrijnwerk toe te passen (met name de bestaande profielen waar mogelijk te herstellen of ze te vervangen naar historisch model) in de voorgevel.
• Informeren naar de mogelijkheden voor herstel en restauratie van origineel houten schrijnwerk.
Daarnaast dienen de constructieve problemen aan de voorgevel en het dakgebinte met hoogdringendheid verder onderzocht en gemonitord te worden , en veiligheidsmaatregelen genomen.
Bijkomend:
In het dakgebinte achteraan mogen maximaal 2 dakvensters aangebracht worden.
Bijgevoegd het advies met verduidelijking erfgoedelementen van de IOED Erfgoed Rupelstreek 18/11/2021.
Vergunningen
Bij renovatie/ restauratiewerken te voldoen aan de decretale bepalingen van de VCRO en het omgevingsvergunningsdecreet 25 APRIL 2014.
Argumentatie
Fed-Net kan worden aangeduid om het verkoopdossier te begelden. De notaris van de koper kan het verkoopdossier afhandelen.
Volgende voorwaarden kunnen worden opgenomen bij de verkoop:
● De verbouwing en de invulling van het pand moet voldoen aan de voorschriften van RUP Dorp
● e verbouwing en de invulling van het pand moet voldoen aan het advies van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst
● De witmarmeren gedenkplaten in de inkomhal, de spreuk aangebracht aan de plafondzijde alsook de mozaïekvloer moeten behouden blijven.
● houten schrijnwerk toe te passen (met name de bestaande profielen waar mogelijk te herstellen of ze te vervangen naar historisch model) in de voorgevel.
● de constructieve problemen aan de voorgevel en het dakgebinte met hoogdringendheid dienen verder onderzocht en gemonitord te worden , en veiligheidsmaatregelen genomen.
● In het dakgebinte achteraan mogen maximaal 2 dakvensters aangebracht worden.
● Bij renovatie/ restauratiewerken te voldoen aan de decretale bepalingen van de VCRO en het omgevingsvergunningsdecreet 25 APRIL 2014.
Financiële gevolgen
Financiële gevolgen voorzien | E1-18 | | |
BESLUIT
15 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Kris Verbeeck (CD&V-groen) en Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging)
6 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de verkoop van het oud gemeentehuis, Gemeenteplaats 1 (Sie B nr 27/K).
Er wordt gestart met een bedrag van € 320.000.
Artikel 2
Volgende voorwaarden worden opgelegd:
• De verbouwing en de invulling van het pand moet voldoen aan de voorschriften van RUP Dorp
• De verbouwing en de invulling van het pand volgens het advies van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst
• De witmarmeren gedenkplaten in de inkomhal, de spreuk aangebracht aan de plafondzijde alsook de mozaïekvloer moeten behouden blijven.
• houten schrijnwerk toe te passen (met name de bestaande profielen waar mogelijk te herstellen of ze te vervangen naar historisch model) in de voorgevel.
• de constructieve problemen aan de voorgevel en het dakgebinte met hoogdringendheid dienen verder onderzocht en gemonitord te worden , en veiligheidsmaatregelen genomen.
• In het dakgebinte achteraan mogen maximaal 2 dakvensters aangebracht worden.
• Bij renovatie/ restauratiewerken te voldoen aan de decretale bepalingen van de VCRO en het omgevingsvergunningsdecreet 25 APRIL 2014.
Arrtikel 3
Fed-Net wordt aangesteld om de verkoop te begeleiden.
De notaris van de koper wordt aangesteld om het verkoopdossier af te handelen.