Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 28/05/2019

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen) en Kurt Verberckt (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen) en Bert Cools (VLAAMS BELANG), raadsleden

Luc Schroyens, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Inneke Varewyck (N-VA), raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Omgeving/stedenbouw - 1 - Gemeentelijk reglement leegstaande woningen en gebouwen. Registraties/indicaties

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        besluit van de gemeenteraad van 22 november 2016 waarin beslist wordt om deel te nemen aan het project lokaal woonbeleid en om het projectvoorstel waarin de opmaak, opbouw beheer en actualisering van het leegstandsregister inbegrepen is door het IGS IVLW Rivierenland goed te keuren.

        de noodzaak tot intrekking van het bestaande reglement van 15 juni 2010, gewijzigd bij gemeenteraadsbeslissing van 21 juni 2016 en 19 december 2017.

 

Feiten en context

        het is wenselijk dat het op het grondgebied van de gemeente beschikbaar patrimonium voor wonen ook optimaal benut wordt;

        op basis van het decreet grond- en pandenbeleid kunnen gemeenten een register van leegstaande woningen en gebouwen bijhouden;

        de langdurige leegstand van woningen en gebouwen in de gemeente moet voorkomen en bestreden worden;

        een gemeentelijk reglement dient aangenomen te worden waarin de indicaties van leegstand en de procedure  tot vaststelling van de leegstand worden vastgesteld;

        de strijd tegen de leegstaande woningen en/of gebouwen zal onder meer een effect  hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een inventarislijst ook daadwerkelijk belast worden;

        de Vlaamse Wooncode heeft de gemeente aanstelt als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid;

        een woning wordt als leegstaand beschouwd als de woning meer als 12 opeenvolgende maanden niet bewoond wordt. Een gebouw wordt als leegstand beschouwd als meer dan 50% van de oppervlakte van het gebouw (< 5 are) niet wordt gebruikt overeenkomstig de functie van het gebouw. Als een woning of gebouw aan deze voorwaarden voldoen, wordt ze op een lijst geplaatst.

 

Juridische grond

 

 

Besluit van de Vlaamse Regering van

02/04/1996, gewijzigd bij besluit van

12/07/2013

 

Regelt de heffing ter bestrijding van

leegstand en verkrotting van gebouwen en

woningen (heffingsbesluit)

 

Decreet van 04/02/1997, gewijzigd bij decreet

van 29/04/2011

 

Houdende de kwaliteits- en veiligheidsnormen

voor kamers en studentenkamers

(kamerdecreet)

 

Decreet van 15/07/1997, gewijzigd bij decreet

van 23/03/2012

 

Betreffende de Vlaamse Wooncode

 

Besluit van de Vlaamse Regering van

06/10/1998, gewijzigd bij besluit van

12/07/2013

 

Regelt de kwaliteitsbewaking, het recht van

voorkoop en het sociaal beheersrecht

 

Gemeentedecreet van 15/07/2005, gewijzigd

bij decreet van 29/06/2012

 

gemeentedecreet

 

Besluit van de Vlaamse Regering van

03/10/2003

 

Regelt de kwaliteits- en veiligheidsnormen

voor kamers en studentenkamers

 

decreet van 26 maart 2004

 

openbaarheid van bestuur

 

decreet van 27 maart 2009

 

betreffende het grond- en pandenbeleid

 

besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016

 

houdende subsidiering van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, waarmee de Vlaamse Regering gemeenten wil aanzetten werk te maken van een volwaardig woonbeleid, die gemeenten oplegt om leegstaande woningen en gebouwen te inventariseren conform artikel 2.2.6 van het decreet Grond- en Pandenbeleid.

 

 

Argumentatie

In 2010 werd door de gemeenteraad een reglement opgesteld aangaande de gebouwen en/of woningen, die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd, bouwvallig of leegstand.

Zo worden gebouwen en/of woningen als leegstaand beschouwd als het gebouw of de woning meer als 12 opeenvolgende maanden niet bewoond word.

Door onduidelijkheid in het huidige reglement van 2017 aangaande de schrapping uit de gemeentelijke inventaris, dient dit artikel aangepast te worden.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het bestaande reglement in te trekken en goedkeuring te hechten aan onderstaand:

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van dit reglement gelden onder meer de begripsomschrijvingen van het artikel 1.2 van het Decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, dat in dit reglement ‘het Grond- en Pandendecreet’ wordt genoemd.

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt specifiek volgende definitie verstaan onder:

 

1° Administratie: De gemeentelijke administratieve eenheid en/of intergemeentelijke administratieve eenheid die door de gemeenteraad wordt belast met het beheer van de gemeentelijke inventaris

 

2° beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen

 

3° Beveiligde zending: Eén van de hiernavolgende betekeningswijzen:

a. een aangetekend schrijven;

b. een afgifte tegen ontvangstbewijs;

 

4° Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2,1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

 

5° Inventarisatiedatum: de datum waarop het gebouw en/of woning voor de eerste maal in het leegstandsregister wordt ingeschreven

 

6° Leegstaand gebouw: Gebouw waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een periode van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.

 

De functie van het gebouw is deze die overeenkomt met een voor het gebouw of voor gedeelten daarvan afgeleverde of gedane stedenbouwkundige vergunning (of omgevingsvergunning) of melding in de zin van artikel 94 van het decreet Ruimtelijke Ordening, met latere wijzigingen, of milieuvergunning of melding in de zin van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, met latere wijzigingen, of afgeleverde of gedane omgevingsvergunning of melding in de zin van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, met latere wijzigingen. Bij een gebouw waarvoor geen vergunning of melding voorhanden is of waarvan de functie niet duidelijk uit een vergunning of melding blijkt, wordt deze functie afgeleid uit het gewoonlijk gebruik van het gebouw voorafgaand aan het vermoeden van leegstand, zoals dat blijkt uit aangiften, akten of bescheiden.

Een gebouw dat in hoofdzaak gediend heeft voor een economische activiteit, vermeld in artikel 2, 2° van het decreet bedrijfsruimten, wordt niet beschouwd als leegstaand zolang de oorspronkelijke beoefenaar van deze activiteit een gedeelte van het gebouw bewoont en dat gedeelte niet afsplitsbaar is. Een gedeelte is eerst afsplitsbaar indien het na slopen van de overige gedeelten kan worden beschouwd als een afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten.

 

 

7° Leegstaande woning: Woning die gedurende een periode van ten minste 12 opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.

 

8° Leegstandsregister: Het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen en woningen als vermeld in art 2.2.6 van het decreet betreffende het Grond- en Pandenbeleid.

 

9° Leegstand bij nieuwbouw:

Een nieuw gebouw of een nieuwe woning wordt als een leegstaand gebouw of een leegstaande woning beschouwd indien dat gebouw of die woning binnen zeven jaar na de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig zijn functie.

 

10° Verjaardag: het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van twaalf maanden vanaf de datum van eerste inschrijving, zolang het gebouw en/of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt.

 

11° Woning: een goed vermeld in artikel 2 §1, eerste lid, 31° van de Vlaamse Wooncode (elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande).

 

12° Zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:

a) de volle eigendom,

b) het recht van opstal of van erfpacht

c) het vruchtgebruik

 

13° Handelspand : elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de uitbating van handels- en/of dienstenactiviteiten. De gegevens zullen geraadpleegd worden uit de KBO-databank.

 

14° Handelsruimte : elke ruimte waar een commerciële activiteit of functie is gevestigd (handel, diensten, horeca, …). Een handelsruimte kan deel uitmaken van een handelspand. De gegevens zullen geraadpleegd worden uit de KBO-databank.

 

Artikel 2 Leegstandsregister

§1 De administratie houdt een leegstandsregister bij. Het register leegstand bestaat uit twee afzonderlijke inventarissen:

een inventaris “leegstaande gebouwen”;

een inventaris “leegstaande woningen”.

 

Een woning die opgenomen is in de inventaris “ongeschikte en/of onbewoonbaar verklaarde woningen” wordt niet opgenomen in het register leegstand.

 

§2 In elke inventaris worden minimaal de volgende gegevens opgenomen :

1° het adres van de leegstaande woning of het leegstaande gebouw;

2° de kadastrale gegevens van de leegstaande woning of gebouw;

3° de identiteit en het adres van de zakelijk gerechtigde(n),

4° het nummer en de datum van de administratieve akte,

5° de indicatie of indicaties die aanleiding hebben gegeven tot de opname;

 

Artikel 3 Inventarisatie van leegstand

§1 Onverminderd de toepassing van 89bis van het Wetboek van Strafvordering heeft de administratie toegang tot de bedrijfsruimten, gebouwen, woningen en kamers om alle voor de inventarisatie noodzakelijke opsporingen en vaststellingen te verrichten.

 

§2 De door het college van burgemeester en schepenen met de opsporing van leegstand

belaste personeelsleden bezitten de onderzoeks-, controle- en vaststellingsbevoegdheden,

vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering

en de geschillenprocedure van provincie- en gemeenteheffingen.

 

§3 Een leegstaand gebouw of een leegstaande woning wordt opgenomen in het leegstandsregister aan de hand van een genummerde administratieve akte, waarbij een beschrijvend verslag, met vermelding van de indicaties die de leegstand staven, gevoegd worden. De datum van de administratieve akte geldt als de datum van de vaststelling van de leegstand en geldt als inventarisatiedatum.

 

§4 De vaststelling van leegstand wordt vastgesteld op basis van één of meerdere objectieve

indicaties zoals vermeld in de volgende lijst:

het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van de woning;

het ontbreken van een aangifte van een tweede verblijf;

het langdurig aanbieden van het gebouw of van de woning als “te huur” of “te koop”;

het ontbreken van aansluitingen op nutsvoorzieningen;

een dermate laag verbruik van de nutsvoorziening dat een gebruik als woning of een

gebruik overeenkomstig de functie van het gebouw kan worden uitgesloten;

het vermoeden van domiciliefraude;

het vermoeden dat de woning/gebouw niet gebruikt wordt overeenkomstig de

vergunde functie;

de onmogelijkheid om het gebouw en woning te betreden;

onafgewerkte, vernielde en/of elementen aan het gebouw/woning;

neergelaten rolluiken;

uitpuilende of dichtgeplakte brievenbus

aanvraag om vermindering van onroerende voorheffing naar aanleiding van leegstand

of improductiviteit;

handelspand/handelsruimte zonder activiteit

 

Dit is geen limitatieve opsomming.

 

Artikel 4 Kennisgeving van inventarisatie

De zakelijk gerechtigde(n) wordt per beveiligde zending in kennis gesteld van de beslissing tot opname in de gemeentelijke inventaris. De kennisgeving bevat

De administratieve akte die het beschrijvend verslag omvat.

Informatie met betrekking tot de beroepsprocedure tegen de opname in het

leegstandsregister.

 

Artikel 5 Beroep tegen inventarisatie

§1 Binnen een termijn van dertig dagen ingaand de dag na deze van de betekening van het schrijven, vermeld in art 4, kan een zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep aantekenen tegen de beslissing tot opname in het leegstandsregister. Het beroep wordt per beveiligde zending betekend. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:

de identiteit en het adres van de indiener;

de aanwijzing van de administratieve akte en van het gebouw of de woning waarop het

beroepschrift betrekking heeft;

de bewijsstukken die aantonen dat de inventarisatie van het gebouw of de woning ten

onrechte is gebeurd. De vaststelling van de leegstand kan betwist worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed;

De datum van indienen van het beroepschrift.

 

Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair. 

De indiener voegt bij het verzoekschrift de overtuigingsstukken die hij nodig acht.

 

§2 Zolang de indieningstermijn van dertig dagen niet verstreken is, kan een vervangend beroepschrift ingediend worden, waarbij het eerdere beroepschrift als ingetrokken wordt beschouwd.

 

§3 Elk inkomend beroepschrift wordt in de gemeentelijke inventaris geregistreerd en aan de indiener wordt een ontvangstbevestiging verstuurd. 

 

§4 Het beroepschrift is niet ontvankelijk:

als het te laat is ingediend of niet is ingediend overeenkomstig de bepalingen in art 5§1

van dit reglement of;

als het beroepschrift niet uitgaat van een zakelijk gerechtigde, zoals bedoeld in artikel

1,15°. van dit reglement of;

als het beroepschrift niet is ondertekend.

 

§5 Als het beroepschrift niet ontvankelijk is, deelt de beroepsinstantie dit mee aan de indiener met de vermelding dat de procedure als afgehandeld wordt beschouwd.

 

§6 De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling of met een feitenonderzoek, dat uitgevoerd wordt door het met de opsporing van leegstaande gebouwen en woningen belaste personeelslid. Het beroep wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een gebouw of een woning geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.

 

§7 De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend. Als de beroepsinstantie het beroep gegrond acht, of nalaat binnen de termijn van negentig dagen kennis te geven van zijn beslissing, kunnen de eerder gedane vaststellingen geen aanleiding geven tot een nieuwe beslissing tot opname in de gemeentelijke inventaris.

 

§8 Indien de beslissing tot opname in de gemeentelijke inventaris niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond is, neemt de administratie het gebouw of de woning in de gemeentelijke inventaris op vanaf de datum van de vaststelling van de leegstand.

 

Artikel 6 Schrapping uit de gemeentelijke inventaris

§1 Een woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden ononderbroken bewoond is of aangewend wordt in overeenstemming met de functie.

De datum van schrapping is de eerste dag na de periode van 6 opeenvolgende maanden van het gebruik van het gebouw overeenkomstig de functie. Het effectief gebruik zal blijken uit de inschrijvingen in de bevolkingsregisters of desgevallend na een plaatsbezoek.

 

Een gebouw wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte overeenkomstig de functie, aangewend wordt gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden.

De datum van schrapping is de eerste dag na de periode van 6 opeenvolgende maanden van het gebruik van het gebouw overeenkomstig de functie.

 

§2  Voor de schrapping uit het leegstandsregister richt de zakelijk gerechtigde een gemotiveerd verzoek aan de administratie, via beveiligde zending. Dit verzoek bevat:

de identiteit en het adres van de indiener;

de aanwijzing van de administratieve akte van het gebouw of de woning waarop de

vraag tot schrapping betrekking heeft;

de bewijsstukken overeenkomstig  art 6 §1 die aantonen dat de woning of het gebouw

geschrapt mag worden uit de inventaris.

De datum van indien van het verzoek.

 

De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het leegstandsregister en neemt een beslissing binnen een termijn van orde van twee maanden na de ontvangst van het verzoek. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending.

 

Tegen de beslissing tot weigering van schrapping kan de eigenaar beroep aantekenen volgens de procedure bepaald in artikel 5.

 

Artikel 7 Slotbepalingen

§1 Dit reglement treedt in werking vanaf de goedkeuring door de gemeenteraad.

 

§2 De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Omgeving/stedenbouw - 2 - Goedkeuren trace Trage weg 180

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op11 december 2017 besliste het schepencollege om over te gaan tot tot de opmaak van een uitvoeringsplan voor de trage weg over de Varenvelden.

Op 18 februari 2019 vond een overleg plaats tussen de gemeente, Regionaal Landschap Rivierenland en de familie Van Den Bergh.

Op 15 april 2019 besliste het schepencollege om akkoord te gaan met het voorstel van uitvoeringspla,, akkoord te gaan met het trace van weg 180 en akkoord te gaan met de grondafstand door de familie Van Den Bergh van een strook grond op perceel A 55 B.

 

Feiten en context

Regionaal Landschap Rivierenland werd opdracht gegeven om het uitvoeringsplan op te maken. In de loop van 2018 was er een voorstel van uitvoeringplan klaar waarin een aantal mogelijke scenario's werden besproken. Met dit voorstel werd naar de betrokken eigenaars gestapt.

Tijdens dit overleg werd familie Van Den Bergh door Schepen Jenne Meyvis en Maximiliaan Beeldens ingelicht over de plannen rond de heraanleg van ‘weg 180’, een wandelpad tussen de Varenstraat en de Halbunderweg te Hemiksem. Hier wil gemeente Hemiksem een wandelpad realiseren met als doel om buurtbewoners een functionele, veilige en aangename lokale verbinding te bieden. 

Een deel van het geplande traject van deze wandelweg (segment 2) loopt over grond in bezit van familie Van Den Bergh. Om de wandelweg te kunnen realiseren werd het volgende voorstel voorstel uitgewerkt in samenspraak tussen gemeente Hemiksem en familie Van Den Bergh:

Familie Van Den Bergh zal afstand doen van een strook grond op perceel A 55 B van 60 meter in lengte en 5 meter in breedte, op de kaart angeduid als segment 2, ten voordele van gemeente Hemiksem. Dit zal gebeuren onder de volgende voorwaarden:

-Wegsegment 1 zal vanuit de Halbunderweg steeds toegankelijk zijn voor gemotoriseerd vervoer, zodat de toekomstige loods op perceel A 55 B bereikbaar is. Tot aan deze loods zullen eveneens wachtbuizen voor elektriciteit en water worden gelegd door gemeente Hemiksem.

-Wegsegment 3, onderdeel van de bestaande ‘Parochieweg’ in de eigendomsakte, zal van perceel A 55 B verschuiven naar de andere kant van de knotwilgen, op perceel 43 F 2.

-Wegsegment 4 zal steeds toegankelijk blijven als servitudeweg naar perceel 252 G.

-Om mogelijke wateroverlast aan de wandelweg en de omliggende percelen te voorkomen, zal gemeente Hemiksem indien mogelijk de bestaande grachten bij wegsegment 1 met elkaar verbinden. Hierdoor kan water in vochtige periodes voldoende afgeleid worden om overlast te voorkomen. 

-Eventuele kosten ten gevolge van de overdracht worden door de gemeente gedragen. (Mogelijke kosten kunnen onder andere zijn: notaris, taksen, kosten van een landmeter,...)

Afbeelding: Geplande traject van weg 180, opgedeeld in 4 genummerde segmenten.

 

Argumentatie

Mits toepassen van de hogervermelde voorwaarden kan de trage weg 180 op het nieuw voorgestelde tracé heraangelegd worden.

 

Financiële gevolgen

Nog niet gekend.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met het voorstel van uitvoeringsplan Trage Wegen voor de Varenvelden.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met het tracé voor de 'weg 180' zoals aangegeven op de afbeelding hierboven.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de grondafstand door de familie Van Den Bergh  van een strook grond op perceel A 55 B van 60m in lengte en 5m in breedte, op de kaart angeduid als segment 2, ten voordele van gemeente Hemiksem. Dit zal gebeuren onder de volgende voorwaarden:

-Wegsegment 1 zal vanuit de Halbunderweg steeds toegankelijk zijn voor gemotoriseerd vervoer, zodat de toekomstige loods op perceel A 55 B bereikbaar is. Tot aan deze loods zullen eveneens wachtbuizen voor elektriciteit en water worden gelegd door gemeente Hemiksem.

-Wegsegment 3, onderdeel van de bestaande ‘Parochieweg’ in de eigendomsakte, zal van perceel A 55 B verschuiven naar de andere kant van de knotwilgen, op perceel 43 F 2.

-Wegsegment 4 zal steeds toegankelijk blijven als servitudeweg naar perceel 252 G.

-Om mogelijke wateroverlast aan de wandelweg en de omliggende percelen te voorkomen, zal gemeente Hemiksem indien mogelijk de bestaande grachten bij wegsegment 1 met elkaar verbinden. Hierdoor kan water in vochtige periodes voldoende afgeleid worden om overlast te voorkomen. 

-Eventuele kosten ten gevolge van de overdracht worden door de gemeente gedragen. (Mogelijke kosten kunnen onder andere zijn: notaris, taksen, kosten van een landmeter,...)

 

Artikel 4

Het schepencollege wordt gemachtigd om het dossier van de grondafstand verder af te handelen.

 

Artikel 5

Notaris Mallentjer uit Hoboken wordt aangesteld om het dossier van de grondafstand te behandelen.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Technische dienst - 3 - Inrichting van een woonerf en andere maatregelen in de volgende straten, Schelleakker, Bronweg, Kleiputweg, Tweebergenstraat, Oxfordstraat, Akkerstraat, Advokaatstraat en Steenbakkerijstraat.

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbesluit  van  29 mei 1980 waarbij het verkeersreglement in de Akkerstraat  wordt goedgekeurd.

          Gemeenteraadsbesluit  van  15 oktober 1981 waarbij het verkeersreglement in de Steenbakkerijstraat  wordt goedgekeurd.

          Gemeenteraadsbesluit  van  29 mei 1980 waarbij het verkeersreglement in de Advokaatstraat  wordt goedgekeurd.

          Gemeenteraadsbesluit  van  19 oktober 2010 waarbij de aanpassing van het verkeersreglement in de Schelleakker  wordt goedgekeurd.

          Gemeenteraadsbesluit  van  17  december 2002 waarbij het aanvullend verkeersreglement in de Oxfordstraat  wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

De verkeersborden B1 of zo nodig B5 dienen geplaatst te worden aan de uitgangen van de woonerven behalve wanneer het woonerf uitkomt in een zone afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b (zone 30);

 

De borden B15 op de aanpalende wegen moeten niet geplaatst worden wanneer het verkeersbord B1 geplaatst is aan de uitgang van een zone afgebakend door de verkeersborden F12a en F12b;
 

Het verkeer op de N148  heeft voorrang ;

Volgens de geldende normen zullen een aantal parkeerplaatsen voor gehandicapten aangelegd worden in het woonerf;

 

De paaltjes op de Advokaatstraat moeten wegneembaar zijn voor de hulpdiensten;

 

Met ieder verkeersbord C1 dat bij het begin van een wegvak met verboden richting geplaatst is, moet op het andere uiteinde een verkeersbord F19 overeenkomen, rechts in de rijrichting geplaatst;

 

Navolgende maatregelen hebben een betrekking  op een gemeenteweg namelijk de Schelleakker, Bronweg, Kleiputweg, Tweebergenstraat, Oxfordstraat, Akkerstraat, Advokaatstraat en  de Steenbakkerijstraat zoals bedoeld in artikel 6 van het decreet van 16 mei 2008;

 

Het staat de wegbeheerder vrij om het verkeersbord F45b aan te passen ter verduidelijking van de lokale verkeerssituatie.

 

Juridische grond

        KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

        KB van 1 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het  gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en  de plaatsing van verkeerstekens.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer.

        Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

        Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

 

Argumentatie

De volgende straten Schelleakker, Bronweg, Kleiputweg, Tweebergenstraat, Oxfordstraat, Akkerstraat,  Advokaatstraat en Steenbakkerijstraat in te richten als een woonerf. De snelheid wordt beperkt tot 20km per uur.
 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

Het college beslist alle voorgaande beslissingen van de gemeenteraad met betrekking tot het aanvullend reglement op het verkeer in de Schelleakker ,Oxfordstraat, Akkerstraat,  Advokaatstraat en  Steenbakkerijstraat  op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen;

 

Artikel 2

De Schelleakker, Bronweg, Kleiputweg, Tweebergenstraat, Oxfordstraat, Akkerstraat,  Advokaatstraat en  Steenbakkerijstraat in te richten als een woonerf. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door de verkeerstekens F12a en F12b geplaatst in het begin van de Steenbakkerijstraat, Akkerstraat, Oxfordstraat en Schelleakker;

 

Artikel 3

In de Oxfordstraat, Akkerstraat en Steenbakkerijstraat aan de kruispunten met de  N148 bestuurders verplicht voorrang te laten verlenen op verkeer van de N148. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door de verkeerstekens B1  en haaientanden op de rijweg;

 

Artikel 4

Het inrijden van de Advokaatstraat wordt verboden in beide richtingen voor bestuurders van motorvoertuigen met meer dan twee wielen. Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht van de weggebruikers door middel van de verkeerstekens C5;

 

Artikel 5

De Advokaatstraat zal worden ingericht als wandel en fietsgebied zonder voetpaden of rijbaan, en zonder niveauverschil. Deze  zal gerealiseerd worden door wegneembare paaltjes. Er zal voor gezorgd worden dat de veiligheidsdiensten, indien nodig, de straat kunnen inrijden;

 

Artikel 6

In de Steenbakkerijstraat wordt het éénrichtingsverkeer ingevoerd. Het verbod geldt voor het verkeer komende van de Heuvelstraat naar de Schelleakker.  Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht van de weggebruikers bij middel van de verkeerstekens C1 en op het andere uiteinde met een verkeersbord F19 rechts in de rijrichting;

 

Artikel 7

In de Tweebergenstraat  wordt het éénrichtingsverkeer ingevoerd.  De toelating geldt voor het verkeer komende van de Schelleakker naar de Tweebergenstraat ter hoogte van huisnummer 1 en 2. In de tegenovergestelde richting geldt een verbod voor het verkeer komende van de Schelleakker naar de Tweebergenstraat ter hoogte van huisnummer 30. Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht van de weggebruikers bij middel van de verkeerstekens C1 en op het andere uiteinde met een verkeersbord F19 rechts in de rijrichting;

 

Artikel 8

In de Schelleakker ter hoogte van de Akkerstraat zal in beide richtingen de straat afgesloten worden voor doorgaand verkeer door middel van een fysieke (wegneembare) hindernis;

 

Artikel 9

De Schelleakker ter hoogte van de Oxfordstraat tot aan de Akkerstraat wordt een doodlopende straat. Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht van de weggebruikers bij middel van de verkeersbord F45b;

 

Artikel 10

De Bronweg en de Kleiputweg wordt een doodlopende straat. Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht van de weggebruikers bij middel van de verkeersbord F45b.

 

Artikel  11

De parkeerplaatsen voor gehandicapten aan te duiden met pictogram rolstoel en desgevallend met onderbord Xc (6 m). De gewone parkeerplaatsen te signaleren d.m.v. een pictogram E9a op de verharding.

 

Artikel 12

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving over gemaakt aan de Vlaamse overheid, departement mobiliteit en openbare werken, afdeling beleid mobiliteit en verkeersveiligheid.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 4 - Samenwerking tussen de gemeente Hemiksem en de gemeente Boom met betrekking tot de invulling inzake noodplanning voor de Rupelstreek, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Bij gemeenteraadsbeslissing van 25 juni 2009 werd goedkeuring gehecht aan de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de aanstelling van een intergemeentelijke rampenambtenaar belast met de noodplanning voor de Rupelstreek en Aartselaar. De toenmalige ambtenaar noodplanning werd toen aangeworven binnen de personeelsformatie van de brandweer van Boom.

 

        Op 08 oktober 2013 vond een vergadering plaats met alle betrokken burgemeesters van de Rupelstreek, Aartselaar en Duffel waarbij een mondeling akkoord werd bekomen tot onmiddellijke toetreding van de gemeente Duffel tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband noodplanning.

Dit resulteerde in een nieuw protocolakkoord met ingang vanaf 01 januari 2014, waarbij een addendum werd toegevoegd aan het bestaande protocolakkoord. Dit werd goedgekeurd in de gemeenteraad van Boom van 21 november 2013, en tevens in de respectievelijke gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

 

        Per 1 januari 2015 trad de hulpverleningszone Rivierenland in voege.

 

Feiten en context

Hieruit vloeide voort dat de functie van intergemeentelijke ambtenaar niet langer kon worden uitgeoefend door de toenmalige titularis.

 

De gemeenten Aartselaar, Duffel, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Boom hebben zich toen akkoord verklaard om de invulling van deze functie opnieuw via een intergemeentelijk verband in te vullen, waarbij de gemeente Boom de functie had ingeschreven in zijn personeelsformatie.

 

Dit resulteerde in de goedkeuring van een nieuw protocol in de respectievelijke gemeenteraden in de periode april tot juni 2016.

 

De afgelopen jaren was er ook een samenwerking opgezet met de ambtenaar noodplanning van de zone Klein-Brabant, maar die werd stopgezet.

 

Ondertussen was er de vraag gesteld en ook de interesse van de gemeenten Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver om aan te sluiten in dit samenwerkingsverband inzake noodplanning.

 

Dit resulteerde in het principieel akkoord op de conferentie van burgemeesters van de Rupelstreek – Aartselaar d.d. 17 april 2019, in aanwezigheid van de burgemeesters van Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne Waver, tot uitbreiding van de zone Waterkant door samenwerking met Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne Waver en de aanwerving van een bijkomend personeelslid (extra noodplancoördinator) op B-niveau.

 

Daarnaast zal ook de piste worden onderzocht of alle noodplancoördinatoren niet als CALOG-personeel kunnen worden ondergebracht in de hulpverleningszone Rivierenland, zoals gevraagd door de brandweerkolonel op de zoneraad.

Daarbij moet evenwel de onafhankelijkheid gegarandeerd worden, en mag niet in het gedrang komen dat zij ook worden ingeschakeld bij gerechtelijke zaken waar parket wordt ingeschakeld.

 

Gelet op het ontwerp van protocol:

 

Juridische grond

-Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen,                             inzonderheid artikel 40 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

-Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikels 326 tot en met 335 betreffende het bestuurlijke toezicht

-De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

-Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3 – Toegang tot bestuursdocumenten, art. II.26 tot en met II.51

-het Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 met betrekking op de nood- en interventieplanning.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet het protocol goedkeuren.

 

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te hechten aan het ‘Protocol tot regeling van de samenwerking tussen de gemeente Boom en de gemeenten van de Rupelstreek, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte met betrekking tot de invulling inzake de noodplanning voor de gemeenten van de Rupelstreek, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte’.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing en het protocolakkoord - ter kennisgeving – over te maken aan de diensten van de provinciegouverneur van Antwerpen.

 

PROTOCOL

 

TOT REGELING VAN DE SAMENWERKING TUSSEN DE GEMEENTE HEMIKSEM EN DE GEMEENTE BOOM MET BETREKKING TOT DE INVULLING INZAKE NOODPLANNING VOOR DE RUPELSTREEK, AARTSELAAR, BONHEIDEN, DUFFEL, SINT-KATELIJNE-WAVER EN PUTTE.

 

HOOFDSTUK I - Pré-ambule

In het kader van het koninklijk Besluit van 16 februari 2006 werd door het gemeentebestuur van Boom overgegaan tot de aanwerving van een intergemeentelijke rampenambtenaar op A-niveau. Overwegende dat deze taak dermate als specialistisch dient te worden beschouwd en er geen full-time invulling op gemeentelijk niveau noodzakelijk blijkt, werd de piste van een intergemeentelijke samenwerking tussen de Rupelgemeenten, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte overwogen. Uit deze gesprekken is gebleken dat een bijkomende versterking van de dienst noodplanning noodzakelijk is, in de vorm van een bijkomende aanwerving op B-niveau.

Na consultatie en bespreking met de onderscheidene besturen kan worden gesteld dat de Rupelgemeenten, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte streven naar een kwalitatieve invulling en ondersteuning met betrekking tot de functie van ambtenaar belast met de noodplanning in het kader van het Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 met betrekking op de nood- en interventieplanning. Naast de 2 intergemeentelijke ambtenaren (één op A-niveau en één op B-niveau) dient een vast aanspreekpunt op gemeentelijk niveau te worden voorzien.

Bovendien beogen de betrokken gemeenten:

-het nastreven van schaalvoordelen

-een betere beleidscoördinatie voor de aanpak van grootschalige incidenten of rampen

-een coherent en gelijkwaardig rampenmanagement op intergemeentelijk niveau

 

De samenwerking moet een aangepast instrument zijn voor een kwalitatieve invulling van de taak van de ambtenaren belast met de noodplanning. De samenwerking zal gebeuren met eerbieding van eenieders autonomie. De afbakening van de bevoegdheden van de intergemeentelijke ambtenaren en het gemeentelijk aanspreekpunt anderzijds worden hiernavolgend gepreciseerd.

 

HOOFDSTUK II - Functie-inhoud

 

Intergemeentelijk ambtenaren

Op administratief vlak:

-het up-to-date maken van UGR (tussenstap naar ANIP)

-het opmaken van een gemeentelijk algemeen nood – en interventieplan

-het ingeven van alle benodigde gegevens in het OSR-platform van de provincie

-de opmaak van de gemeentelijke risico-analyse

-opmaken van bijzonder Nood- en Interventieplannen (BNIP) in functie van risicovolle activiteiten

-administratie naar leden veiligheidscel (VC) en gemeentelijke crisiscel (GCC)

-het up to date houden van ANIP

-bijwonen van vergaderingen van de gemeentelijke VC en secretariaat hiervan

 

Reguliere activiteiten

-bijwonen van gemeentelijke veiligheidscel (uniform voor alle gemeenten- trimestrieel)

-organisatie van het gemeentelijk oefenbeleid (samen met de disciplineverantwoordelijken)

-volgen van taakgebonden opleidingen (bruikbaar voor alle deelnemende gemeenten)

-opmaak analyse na oefening, opstellen aanbevelingen en opvolgingen hiervan

-opmaak analyse na incidenten, opstellen aanbevelingen en opvolgingen hiervan

-regulier overleg met het gemeentelijk aanspreekpunt en andere disciplines

-advies verlenen inzake de uitrusting van het CC_GEM

-advies verlenen inzake de opmaak van het gemeentelijk crisiscommunicatieplan

-staan borg voor de continuïteit van het crisisbeleid op bestuursniveau

 

'Terreinactiviteiten':

-aansturen en adviseren beleidsniveau tijdens oefeningen

-aansturen en adviseren beleidsniveau tijdens incidenten (lid GCC)

-aanwezigheid op overlegvergaderingen waarbij het gemeentelijk veiligheidsbeleid betrokken is.

-deel uitmaken van de gemeentelijke crisiscel tijdens incidenten

 

Gemeentelijke aanspreekpunt

-verstekken van alle benodigde informatie op vraag van de intergemeentelijke ambtenaar belast met de noodplanning

-verzorgen van alle belangrijke gegevens op gemeentelijk niveau welke een impact kunnen hebben op de reguliere rampenorganisatie bij onaangekondigde of onvoorziene wijzigingen of gebeurtenissen.

-Administratieve afhandeling op gemeentelijk niveau (bvb. Maken van college- of gemeenteraadsbesluiten, aankoopdossiers, uitvoeren (of laten uitvoeren) van drukwerken in ruime(re) oplage

-toezicht op de beschikbaarheid van het CC_Gem en van alle voorziene communicatiemiddelen en audiovisuele hulpmiddelen.

-ondersteuning van de intergemeentelijke rampenambtenaar bij effectieve crisissituaties (adjunct-functie)

 

HOOFDSTUK III - Kostenverdeling - totale kost volgens verdeelsleutel

De gemeente Boom betaalt alle kosten verbonden aan dit initiatief en rekent deze door aan de deelnemende besturen volgens een verdeelsleutel die gebaseerd wordt op het inwonersaantal, conform de huidige kostenverdeling in de hulpverleningszone Rivierenland.

Deze sleutel zorgt voor onderstaande procentuele verdeling van de kosten.

 

9,67%Aartselaar

12,09%Boom

11,75%Duffel

7,64%Hemiksem

6,95%Niel

10,26%Rumst

5,69%Schelle

10,08%Bonheiden

11,82%Putte

14,06%Sint-Katelijne-Waver

 

Bij een effectief optreden ten gevolge van een incident of ramp worden bijgevolg geen bijkomende onkosten aangerekend.

Het bedrag wordt jaarlijks in twee schrijven betaald: een eerste schijf van 50% van het geraamde bedrag van de kost voor het dienstjaar uiterlijk op 31 juli van het lopende jaar, en de afrekening van het dienstjaar uiterlijk op 31 januari van het volgende jaar. De raming van de kostprijs en de afrekening zullen voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd worden aan de veiligheidscel.

 

HOOFDSTUK IV - Duur

Dit samenwerkingsakkoord wordt gesloten voor onbepaalde duur. Indien de participerende gemeente wenst uit het samenwerkingsverband te stappen, kan dit mits schriftelijke opzegging uiterlijk 31 augustus van het lopende jaar.

 

HOOFDSTUK V - Inwerkingtreding

Dit protocol werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van Boom voor verzending en goedkeuring naar de gemeenteraad van Boom onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad van de participerende gemeente. De overeenkomst zal ingaan per 1 juni 2019, na goedkeuring ervan in de respectievelijke gemeenteraden.

 

Boom, 28 mei 2019

 

Voor de gemeente Hemiksem

 

 

 

 

Algemeen directeurBurgemeester

 

Voor de gemeente Boom,

 

 

 

Arie HoyauxKim Van Kerckhoven

Algemeen directeurVoorzitter

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 5 - Verwijderen parkeerplaats personen handicap de Bosschaertlei 1

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

        Collegebesluit van 1 april 2019 om de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met handicap, de Bosschaertlei 1, te verwijderen.

 

Feiten en context

De aanvrager van de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met handicap, de Bosschaertlei 1, is verhuisd. 

 

Juridische grond

        KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

        KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

        Decreet lokale besturen.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Omdat de aanvrager is verhuisd, dient de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met handicap, de Bosschaertlei 1, te worden verwijderd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

De aanvrager van de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met handicap is verhuisd en daarom dient de parkeerplaats de Bosschaertlei 1 te worden verwijderd.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

het verwijderen van de parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap, de Bosschaertlei 1, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

De technische dienst verwijdert de signalisatie.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 6 - Aanduiden afgevaardigde algemene vergaderingen voor OFP Provant (Organisme voor de financiering van pensioenen)

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Mail van OFP Provant van 3 mei 2019

 

Feiten en context

De gemeente is lid van OFP Provant.

Er dient een vertegenwoordiger aangeduid te worden voor de algemene vergaderingen van OFP Provant.

 

Juridische grond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het schepencollege draagt schepen Kristien Vingerhoets voor als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUITAfgevaardigde vergaderingen Kristien VingerhoetsNa geheime stemming:

13 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Kennis te nemen van de brief van 3 mei 2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van OFP Provant, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

        schepen Kristien Vingerhoets

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan OFP Provant.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 7 - Aanduiden afgevaardigde algemene vergaderingen voor VVSG (Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten)

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Mail van VVSG van 25 april 2019

 

Feiten en context

De gemeente is lid van VVSG.

Er dient een vertegenwoordiger aangeduid te worden voor de algemene vergaderingen van VVSG.

 

Juridische grond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het schepencollege draagt raadslid Jill Van Wijnsberghe voor als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUITAfgevaardigde vergaderingen Jill Van WijnsbergheNa geheime stemming:

14 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Kennis te nemen van de brief van 25 april 2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van VVSG, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

        raadslid Jill Van Wijnsberghe

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan VVSG.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 8 - Aanduiden afgevaardigden algemene vergaderingen voor Rivierpark Scheldevallei

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Mail van Rivierpark Scheldevallei van 5 april 2019

 

Feiten en context

De gemeente is lid van Rivierpark Scheldevallei.

Er dient een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aangeduid te worden voor de algemene vergaderingen van Rivierpark Scheldevallei.

 

Juridische grond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het schepencollege draagt schepen Jenne Meyvis voor als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

Het schepencollege draagt burgemeester Luc Bouckaert voor als plaatsvervanger in de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2019-2024.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUITAfgevaardigde vergaderingen Jenne MeyvisNa geheime stemming:

16 stemmen voor

4 stemmen tegen

Plaatsvervanger Luc BouckaertNa geheime stemming:

15 stemmen voor

5 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Kennis te nemen van de brief van 5 april 2019.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van Rivierpark Scheldevallei, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

        schepen Jenne Meyvis

 

De gemeenteraad duidt als plaatsvervanger van de gemeente voor de algemene vergadering van Rivierpark Scheldevallei, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

        burgemeester Luc Bouckaert

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan Rivierpark Scheldevallei.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 9 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 17 juni 2019 van IVEBICA

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Kristien Vingerhoets, raadsleden Nicky Cauwenberghs en Annick De Wever aangeduid werden als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van IVEBICA van 26 april 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 17 juni 2019

        Statuten van IVEBICA

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 17 juni 2019:

1)      Vaststellen van het aantal aanwezige aandelen

2)      Samenstelling van het bureau

3)      Jaarverslag 2018 van de Raad van Bestuur

4)      Controleverslag van de commissaris

5)      Goedkeuring van de jaarrekening 2018

6)      Kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris

7)      Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering

 

Schepen Kristien Vingerhoets, raadsleden Nicky Cauwenberghs en Annick De Wever werden reeds aangeduid als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordigers dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Ivebica

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 17 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan IVEBICA.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 10 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 19 juni 2019 van Pontes

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Stefan Van Linden aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van Pontes van 11 mei 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 19 juni 2019

        Statuten van Pontes

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 19 juni 2019:

 

1.Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring

2.Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 - goedkeuring

3.Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 - aktename

4.Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 - goedkeuring

5.Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.Bestuur: code van goed bestuur 2019 – goedkeuring

7. Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – vaststelling

 

Raadslid Stefan Van Linden werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Pontes

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Pontes.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 11 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 21 juni 2019 van PIDPA

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van PIDPA van 29 april 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 21 juni 2019

        Statuten van PIDPA

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2019:

 

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018.

3. Verslag van de commissaris over het jaar 2018.

4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018.

5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6. Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024.

7. Synductis: uitbreiding lidmaatschap.

8. Benoeming commissaris.

9. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Burgemeester Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van PIDPA

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan PIDPA.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 12 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 26 juni 2019 van Fluvius Antwerpen

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Fluvius Antwerpen van 26 april 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 26 juni 2019

        Statuten van Fluvius Antwerpen

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 26 juni 2019:

 

1.Kennisneming verslagen van IMEA, Iveg en Integan van de raad van bestuur en van de commissarissen over het boekjaar 2018.

2.Goedkeuring van de jaarrekening van IMEA, Iveg en Integan afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Kennisneming resultaat eerste kwartaal 2019 van IMEA, Iveg en Integan.

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van IMEA met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

5.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van het adviescomité en de commissaris van Iveg met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

6.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van Integan met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.

7.Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024.

8.Aanbod OV 2.0 – uitbreiding activiteiten.

9.Statutaire benoemingen.

10.Statutaire mededelingen.

 

Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Fluvius Antwerpen

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 26 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Fluvius Antwerpen, Antwerpsesteenweg 260 - 2660 Hoboken.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 13 - Machtiging goedkeuren besluiten jaarvergadering op 27 juni 2019 van Cipal

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Kristien Vingerhoets aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van Cipal van 13 mei 2019 vermeldt de dagorde voor de jaarvergadering op 27 juni 2019

        Statuten van Cipal

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de jaarvergadering van 27 juni 2019:

 

1)      Toetreding en aanvaarding nieuwe deelnemers

2)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

4)      Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018

6)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018

7)      Benoeming van een commissaris en vaststellen van een vergoeding

8)      Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de Raad van Bestuur

9)      Goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het ondernemingsplan 2019-2024

10)  Aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de Raad van bestuur met raadgevende stem in afdalende volgorde

11)  Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Schepen Kristien Vingerhoets werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Cipal

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de jaarvergadering van 27 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 14 - Vraag Open Vld - parkeerproblemen De Bosschaertlei

 

Parkeerprobleem De Boschaertlei:

Vraag van één van de bewoners van De Boschaertlei: de parkeerdruk in de straat is enorm hoog (net zoals in vele andere straten ondertussen). Doordat de bewoners vaak vrij breed parkeren staan er minder wagens dan eigenlijk kunnen. Daarom vragen de bewoners of de gemeente geen parkeervakken kan schilderen, zodat ze mensen in de vakken parkeren en geen 2 à 3 plaatsen innemen.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 15 - Vraag Open Vld - de lijn schoolstraat

 

Opmerking De Lijn  ivm Schoolstraat:

In één van de verslagen van het schepencollege staat dat De Lijn bij veel hinder verkeerslichten wenst aan de Gemeenteplaats. We veronderstellen dat dit gaat om het versmalde stuk waar de doorgang nogal moeilijk ligt. Welk standpunt neemt het bestuur hierin? En werd dit al met De Lijn besproken?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 16 - Vraag Open Vld - lokale energieprojecten

 

Lokale Energieprojecten:

130 Vlaamse gemeenten hebben 210 projecten ingediend in het kader van de oproep Lokale Energieprojecten. Zo hopen ze op een deel van de 6 miljoen euro die de Vlaamse regering vrijmaakte uit het Klimaatfonds. Tussen 11 maart en 30 april 2019 konden alle Vlaamse gemeenten voorstellen indienen voor één of meerdere lokale energieprojecten. Voorbeeld gemeente Niel: dakisolatie Gemeenteschool en project autodelen. Anderen: vervangen van dure TL lampen in sporthal naar LED verlichting, zonnepanelen installeren,... Heeft Hemiksem hier aan mee gedaan? Zo ja welke voorstel/project werd er dan ingediend? Zo nee, waarom niet? Is er geen mogelijkheid om zulke initiatieven beter bekend te maken bij de inwoners zodat ze mee kunnen participeren aan dergelijke projecten?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 17 - Vraag Open Vld - therapiedieren

 

in heel wat WZC wordt er tegenwoordig veel aandacht geschonken aan therapiedieren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dieren een positief effect hebben  op ouderen in een woonzorgcentrum. Het vertroetelen van een hond bijvoorbeeld maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogd. In feite verhogen dieren de levenskwaliteit van ouderen. Werd deze mogelijkheid al eens besproken of bekeken in ons WZC?

Een andere mogelijkheid is een eigen moestuin aanleggen voor de bewoners.  De moestuin is een mooi voorbeeld hoe het OCMW in haar woonzorgcentra de huiselijke sfeer zoveel mogelijk stimuleert. Door de bewoners de kans te geven hun vertrouwde tijdsbesteding te kunnen voortzetten, zorgen we voor variatie in de dagelijkse routine. Wat voor de ene een vertrouwde bezigheid van vroeger is, kan voor de andere bewoner de stimulans zijn om iets nieuws uit te proberen.

Antwoord gegeven door: Kurt Verberckt

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 18 - Vraag Hemiksem Vooruit - faciliteiten tennisterreinen

 

Vraag 1 : Faciliteiten tennisterreinen

Al meer dan drie jaar belooft schepen Scholiers om de faciliteiten van de tennisterreinen in orde te brengen. Ook dit seizoen moeten de gebruikers vaststellen dat de kleedruimtes en het sanitair niet beschikbaar zijn. Tenslotte betalen de gebruikers toch een bijdrage om hiervan gebruik te kunnen maken. Veel beloven en weinig geven, …

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Koen Scholiers

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 19 - Vraag Hemiksem Vooruit - toegangscontrole BKO 't Merelhofke

 

Vraag 2 : Toegangscontrole BKO ’t Merelhofke

Bij de ingebruikname van de Buitenschoolse Kinderopvang werd er aan de ouders beloofd om een systeem van toegangscontrole te voorzien. Er was sprake van een badgesysteem. De ouders vragen zich na 6 jaar BKO af wanneer dit systeem in werking zal treden.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Kristien Vingerhoets

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 28/05/2019

 

GR - 28/05/2019 - Secretariaat - 20 - Vraag Hemiksem Vooruit - evaluatie schoolstraten

 

Vraag 3 : Evaluatie schoolstraten

Het proefproject rond de schoolstraat loopt nu een drietal weken. Graag een evaluatie van de verschillende situaties.             

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.