Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 18/06/2019

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen) en Kurt Verberckt (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA) en Bert Cools (VLAAMS BELANG), raadsleden

Luc Schroyens, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 1 - Fluvius Opdrachthoudende Vereniging - bevestiging van de beheersoverdracht en de onderschrijving van een aandeel A

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Het aangetekend schrijven vanwege Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 18 januari 2019 omtrent deze beheersoverdracht.

 

Feiten en context

De statuten van Fluvius Antwerpen, door Hemiksem goedgekeurd in de Algemene Vergadering van Iveg van 20 juni 2018, voorzien in een beheersoverdracht  m.b.t. het statutair personeel van ex-Iveg richting Fluvius Opdrachthoudende Vereniging vanaf 1 april 2019.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet de beheersoverdracht goedkeuren.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien

24,79 euro

 

 

 

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging bevestiging van de beheersoverdracht en de onderschrijving van een aandeel A

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

De beheersoverdracht met ingang van 1 april 2019 met betrekking tot het statutair personeel van ex-Iveg, zoals opgenomen in de statuten van Fluvius Antwerpen die werden goedgekeurd op 20 juni 2018, te bevestigen.

 

Artikel 2

Ingevolge de beslissing genomen in artikel 1, één aandeel A ter waarde van 24,79 euro te onderschrijven en te volstorten binnen Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Artikel 3

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging te verzoeken de in artikel 1 genomen beslissing voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het

secretariaat, (in pdf-versie) uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Organisatiebeheersing - 2 - Goedkeuren uniforme codex ( versie 2019.1) van gemeentelijke politie verordeningen

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        In 2002 werden de gemeentelijke politiediensten van de Rupelstreek samengevoegd tot de politiezone Rupel.

        In 2010 werd een eerste aanzet gegeven om te komen tot een uniforme codex voor de 5 gemeenten van de politiezone Rupel en werd één hoofdstuk m.b.t. "Reinheid en milieuzorg" door de 5 rupelgemeenten goedgekeurd.

        In 2012 is een werkgroep met vertegenwoordigers van de politie en de vijf gemeenten gestart met de opmaak van een volledige uniforme codex.

        In 2014 werd deze codex op de gemeenteraad van 16/12 goedgekeurd.

        Collegebeslissing d.d. 18/5/2015 waarbij het protocolakkoord GAS4 (m.b.t. stilstaan & parkeren en de verkeersborden C3 en F103, vastgestelde met automatisch werkende toestellen) werd goedgekeurd.

        Gemeenteraadsbeslissing dd. 16/6/2015 waarbij kennis werd genomen van het protocolakkoord GAS4 (m.b.t. stilstaan & parkeren en de verkeersborden C3 en F103, vastgestelde met automatisch werkende toestellen).

        Werkgroep samenkomst dd.14/09/2016 voor de aanpassingen van de uniforme codex en een akkoord heeft bereikt over het voorleggen aan de diverse gemeenteraden om de wijzigingen te laten goedkeuren.

        Werkgroep samenkomst dd. 04/10/2017 voor de aanpassingen van de uniforme codex aan deel A en C.

        Op 20/11/2017 werd deze aanpassing goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen.

        Werkgroep samenkomst dd. 21/02/2019 voor de aanpassingen van de uniforme codex deel

        Op 6 mei 2019 werd deze aanpassing goedgekeurd op het college en op 14 mei 2019 werd hier nog een aanvullende correctie op gedaan.

 

 

Feiten en context

Deel A, B en C zijn als bijlage toegevoegd aan deze beslissing. In deel A zijn er aanpassingen gemaakt betreffende het zorgparkeren. , in deel C werd er een aanpassing gedaan betreffende de hooge van de boetes die worden uitgeschreven.

 

Wijzigingen deel A:

TITEL VI: ZORGPARKEREN

 

Artikel 1.14.1 – Definities

 

In dit reglement hebben de onderstaande termen de volgende betekenis:

-  Parkeer plus Zorg (P+Z): Een initiatief waarbij een bewoner de parkeerplaats ter hoogte van zijn inrit/garage aanbiedt aan zorgverstrekkers tijdens de uitvoering van de zorg. De zorg kan op een andere locatie plaatsvinden dan de locatie van de inrit/garage.

-  De aanbieder: De eigenaar of huurder van een inrit/garage op het grondgebied die de plaats voor zijn inrit/garage ter beschikking stelt van zorgverstrekkers in functie van het P+Z project.

-  De gebruiker: Persoon die zorg verstrekt en in het bezit is van een RIZIV nummer of een inschrijvingsbewijs van verzorgende, uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap en die beschikt over zowel een gemeentelijke parkeerkaart P+Z.

-  De parkeerplaats ter hoogte van de inrit/garage: De (parkeer)plaats op openbaar of privé domein voor een inrit of garage, die als parkeerplaats ter beschikking gesteld wordt aan de zorgverstrekker voor de duur van de zorg.

-  De P+Z sticker: Sticker, zichtbaar bevestigd ter hoogte van de inrit/garage, waarmee de bewoner aan de zorgverstrekker aangeeft dat hij de plaats voor zijn inrit/garage ter beschikking stelt.

 

Artikel 1.14.2 - Doelgroep en toepassingsgebied

 

Dit gebruikersreglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers van een plaats voor een inrit/garage in functie van Parkeer plus Zorg (P+Z). Dit reglement is van toepassing op het volledige grondgebied van de gemeente Boom, Hemiksem, Niel en Schelle.

 

Artikel 1.14.3 - Bepalingen aanbieder

 

-  De aanbieder dient zich vooraf bij het onthaal van het gemeentebestuur aan te melden. Na registratie wordt een P+Z sticker uitgereikt.

-  De aanbieder is te allen tijde verplicht de sticker zichtbaar ter hoogte van de deelnemende inrit/garage aan te brengen.

- De aanbieder verbindt zich ertoe de plaats voor de inrit/garage ter beschikking te stellen aan de gebruiker en dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.

-  Het ter beschikking stellen van de plaats voor inrit/garage gebeurt kosteloos.

-  De aanbieder kan een inrit/garage die gemeenschappelijk in eigendom is of wordt verhuurd ter beschikking stellen, mits het voorleggen van een schriftelijke toestemming van alle gemeenschappelijke eigenaars of huurders.

-  Indien men de plaats voor de inrit/garage niet meer ter beschikking wenst te stellen, dient de aanbieder de sticker te verwijderen en dit onverwijld aan het gemeentebestuur te melden.

 

Artikel 1.14.4 - Bepalingen gebruiker

 

-  De gebruiker dient zich vooraf bij het onthaal van het gemeentebestuur, aan te melden. Op vertoon van een RIZV-nummer of inschrijvingsbewijs van verzorgende ontvangt de gebruiker gratis een P+Z kaart met een geldigheidsduur van 2 jaar.

-  Door het louter voorleggen van de P+Z kaart in de wagen of het aanmelden aanvaardt de gebruiker zonder enig voorbehoud de bepalingen van het gebruikersreglement.

-  De gebruiker is te allen tijde verplicht:

•  de P+Z kaart met daarop het mobiel telefoonnummer waarop de zorgverstrekker bereikbaar is zichtbaar achter de voorruit van het motorvoertuig te plaatsen.

•  de parkeerschijf (blauwe schijf) in te stellen op het uur van aankomst, ter controle op het gebruik van de parkeerplaats. De parkeerduur bedraagt maximum 30 minuten.

• wijziging van het mobiel telefoonnummer, vermeld op de P+Z kaart onmiddellijk door te geven aan het gemeentebestuur en bijgevolg een nieuwe P+Z kaart aan te vragen. De ongeldig geworden kaart wordt onverwijld aan het gemeentebestuur terugbezorgd.

 

Deze voorwaarden zijn cumulatief.

- Op straffe van uitsluiting is het de gebruiker niet toegelaten:

• misbruik te maken van deze parkeerplaatsen door ze te gebruiken indien men geen zorg verleent;

• een vergoeding te betalen aan de aanbieder van de plaats voor de inrit/garage om deze inrit exclusief voor hem/haar te behouden;

• langer dan 30 minuten voor de garage/inrit te parkeren;

• de parkeerkaart door te geven aan derden.

 

- De P+Z kaart:

• biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie;

• is enkel geldig voor een deelnemende inrit/garage, kenbaar gemaakt via een P+Z sticker;

•indien men de P+Z kaart niet bij heeft, dient men zich te houden aan het geldend regime in de straat;

•de gebruiker kan te allen tijde zijn deelname aan P+Z stopzetten. Hiertoe dient hij/zij zich bij de gemeenschapsdienst af te melden en de P+Z kaart terug te bezorgen.

 

Artikel 1.14.5 - Overige bepalingen

 

- Het gemeentebestuur is bij de uitvoering van het P+Z project op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele gevallen van schade aan inrit/garage van welke aard of oorzaak dan ook.

- Het gebruikersreglement kan te allen tijde door het gemeentebestuur worden aangepast, indien dit noodzakelijk blijkt voor de veiligheid of de noodwendigheden van het P+Z project.

- De politie en GAS ambtenaren blijven bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de plaats voor de inrit/garage en kunnen indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk."

 

Artikel 1.14.6:

 

Het reglement Zorgparkeren is in werking getreden

-in de gemeente Boom, op 1 juni 2019

-in de gemeente Hemiksem op 1 juni 2018

-in de gemeente Niel op 1 januari 2019

-In de gemeente Schelle,  op 1 september 2018.

 

Momenteel is dit reglement in werking in de Politiezone Rupel, uitgezonderd wat betreft de gemeente Rumst.

 

Wijzigingen deel C:

Artikel 6.3.2

Bij inbreuken bedoeld in art. 3,3° van de wet van 24 juni 2013 wordt bij afwezigheid van de bestuurder vermoed dat deze is begaan door de houder van de kentekenplaat van het voertuig.  Deze houder van de kentekenplaat kan dit vermoeden weerleggen door met elk middel te bewijzen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten.  In dat geval is hij ertoe gehouden de identiteit van de onmiskenbare bestuurder kenbaar te maken binnen de 30 dagen na kennisgeving van de overtreding, behalve wanneer hij diefstal, fraude of overmacht kan bewijzen.  Bij gebreke aan de mededeling van de identiteit van de onmiskenbare bestuurder zal er aan de houder van de kentekenplaat van het voertuig een gemeentelijke administratieve sanctie worden opgelegd.

 

De zware gemengde inbreuken of categorie GAS3:

b) Inbreuken op het stilstaan en parkeren en de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen :

de administratieve geldboete of onmiddellijke betaling die kan worden opgelegd voor de voormelde overtredingen van het KB van 1/12/1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg begaan door meerderjarige personen of rechtspersonen, omvatten volgende bedragen:

-overtredingen eerste categorie: 58 €

(KB 1/12/1975 art. 22bis, 4° a), 22ter.1, 3°, 22sexies 2, 23.1, 1°, 23.1, 2°, 23.2 lid 1, 1° tot 3°, 23.2 lid 2,

23.3, 23.4, 24, lid 1, 2°, 4° en 7° tot 10°, 25.1, 1° tot 3°, 5°, 8°, 9° tot 13°, 27.1.3, 27.5.1, 27.5.2, 27.5.3 27bis, 70.2.1, 70.3, 77.4, 77.5, 77.8, 68.3

-overtredingen tweede categorie: 116 €

(KB 1/12/1975 art. 22.2 en 21.4.4°, 24 lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6°, 25.1, 4°, 6° en 7°, 25.1, 14°)

-overtredingen vierde categorie: 330 €

(KB 1/12/1975 art. 24 lid 1, 3°) opgeheven bij KB 19-7-2018.

 

 

Juridische grond

 

        het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

        de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

        het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen inzonderheid artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijke toezicht

        art. 135 van de nieuwe Gemeentewet (N.G.W.) inzonderheid §2, volgens hetwelk de gemeenten, ten behoeve van de inwoners moeten waken over de openbare orde, m.n. de openbare rust, openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen;

        art. 119 en 119bis N.G.W., gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

        De Wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS en haar uitvoeringsbesluiten.

 

 

Advies

Er zijn geen adviezen vereist.

 

Argumentatie

De intergemeentelijke codex deel A en C werd gewijzigd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

Het college beslist:

De aanpassingen aan de intergemeentelijke codex deel A en C goed te keuren en akte te nemen van de vernieuwde versie die in bijlage is toegevoegd.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 3 - Gebruiksreglement markt met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2002 waarbij het reglement op het plaatsen van een marktkraam voor de verkoop van gebraden kippen wordt goedgekeurd.

- Beslissing van de Raad van Bestuur van het AGB Hemiksem 20 september 2016 waarbij het reglement op de openbare markten wordt goedgekeurd.

- Beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 waarbij de ontbinding van het AGB Hemiksem wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

- Het AGB Hemiksem wordt op 30 juni 2019 vereffend en de uitbating van de openbare markt wordt vanaf 1 juli 2019 overgenomen door het gemeentebestuur van Hemiksem.

- Het reglement voor de plaatsing van een kippenkraam werd opgemaakt omdat dit een rechtstreekse concurrentie was voor een bestaande handelszaak in Hemiksem.

 

Juridische grond

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

stelt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikelen 8 tot en met 10 van de wet van 25 juni 1993, gewijzigd bij de wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 22 december 2009, 21 januari 2013 en het decreet van 24 februari 2017

regelen de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten.

Artikelen 23 tot en met 44 van het Koninklijk Besluit van 24 september 2006, gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017

regelen de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.

Artikel 8 §1 van voornoemde gewijzigde wet

stelt dat de organisatie van ambulante- en  kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen wordt geregeld bij gemeentelijk reglement.

Artikel 9 §1 van voornoemde gewijzigde wet

stelt dat de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wort geregeld bij gemeentelijk reglement.

 

Advies

- Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

- Als het gemeentebestuur de uitbating van de openbare markt vanaf 1 juli 2019 zal overnemen van het AGB Hemiksem, dient het reglement op de openbare markten goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

- Als gevolg van de Europese dienstenrichtlijn kan concurrentie niet langer als weigeringscriterium gehanteerd worden. De weigeringsgronden mogen geen uiting geven van protectionisme ten voordele van de lokale handel.

- Bijgevolg is het reglement op de plaatsing van een marktkraam voor de verkoop van gebraden kippen niet meer van toepassing.

- Nu is er een eenvormig reglement opgesteld.

Omdat het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Hemiksem wordt vereffend op 30 juni 2019, wordt de uitbating van de openbare markt overgenomen door het gemeentebestuur Hemiksem.  Hiervoor dient een reglement op de ambulante handel te worden goedgekeurd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om het reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein goed te keuren als volgt:

 

Afdeling 1 -Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten

Artikel 1 -  Gegevens van de openbare markt (wet art. 8 §2)

Het gemeentebestuur van Hemiksem richt op het openbaar domein volgende openbare markt in:

MARKT:wekelijkse openbare markt

PLAATS: Gemeenteplaats

DAG: woensdag

UUR: 7 tot 13 uur

PRODUCTEN:  gemengde producten, alle koopwaren waarvan de verkoop op de openbare markten niet verboden is door speciale reglementeringen zoals ondermeer vermeld in artikel 5 van het Koninklijk Besluit betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.

BP Bloemen en planten Ander

BB Brood en banket Voeding

CVCharcuterie - vlees Voeding

DHK Dameskleding - herenkleding - kinderkleding - nachtkledij -

ondergoed - witgoed Textiel

DED Diverse eetwaren en dranken Voeding

ET Elektrische toestellen Ander

FG Fantasieartikelen en gadgets Ander

GF Groenten en fruit Voeding

HF Hotdog - belegde broodjes - frieten - eetspecialiteiten Voeding

JUM Juwelen - uurwerken - modeaccessoires Ander

K Kaas Voeding

KPS Kousen - panty’s - sokken Textiel

LST Lederwaren - schoenen en tassen Textiel

LD Levende dieren + toebehoren Ander

O Onderhoudsproducten Ander

SSH Sloten - schoenmakerij - herstellingen Ander

SN Snoep Voeding

SON Specerijen - olijven - noten - bakproducten Voeding

SP Sportartikelen Ander

S Standwerkers Ander

SM Stoffen en mercerie Textiel

V Vis Voeding

WP Wafels - pannenkoeken - ijs en andere vloeibare bereidingen Voeding

W Wenskaarten Ander

WG Wild en gevogelte Voeding

Z Zaden Ander

D Dienstverleningen, verzekeringen, telecom, abonnementen Ander

Voor de toekenning van een standplaats wordt er eveneens rekening gehouden met de saturatiegraad voor producten :

-groenten en fruit:plafond = 4 standplaatsen

-textiel: plafond = 4 standplaatsen

-ander: plafond = 2 standplaatsen per soort van andere producten

De gemeenteraad vertrouwt het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats de ligging, grootte en het gebruik bepalen.

Het college van burgemeester en schepenen kan in uitzonderlijke omstandigheden de marktruimte uitbreiden door extra inname openbaar domein.

De marktcommissie kan initiatieven nemen om de wekelijkse openbare markt te verbeteren en kan optreden als communicatiekanaal om opmerkingen aan het college van burgemeester en schepenen over te maken.

Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het voorrecht om de markt te verplaatsen in functie van een feestdag of een evenement dat plaatsvindt op de Gemeenteplaats.

Afdeling 1.1 Toewijzing standplaatsen

Artikel 2 -  Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)

Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan:

- de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, zijnde houders van een “machtiging als werkgever”;

-rechtspersonen die dezelfde activiteit uitoefenen. De standplaatsen worden toegekend door tussenkomst van een persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vennootschap die houder is van de “machtiging als werkgever”.

Het aantal standplaatsen wordt beperkt tot twee per natuurlijke persoon of per rechtspersoon, die een ambulante activiteit uitoefent.

-de verantwoordelijken van verkoopacties zonder commercieel karakter mits voorafgaande toelating van het college van burgemeester en schepenen. (acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd KB van 24 september 2006, gewijzigd door BVR van 21 april 2017);

-lokale verenigingen of politieke partijen zonder commercieel karakter, mits voorafgaande toelating van het college van burgemeester en schepenen.

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen toegekend aan textielwaren en groenten/fruit beperkt tot vier en alle andere categorieën tot twee standplaatsen.

Artikel 3 -  Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23)

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

-hetzij per abonnement (maximum 95 % van het totaal aantal standplaatsen)

EN/OF

-hetzij van dag tot dag (minimum 5 % van het totaal aantal standplaatsen) = losse plaats

Artikel 4 -  Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art. 27, gewijzigd door BVR)

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie.  Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.

De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.

De marktkramers die een losse standplaats bekwamen, mogen hun standplaats innemen na toewijzing van de plaatsen en na betaling van het verschuldigde standgeld aan de marktleider.

Artikel 5 -  Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten

5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 en 30, gewijzigd door BVR)

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 5.2.

Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door publicatie van een kennisgeving.

Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht:

-op de gemeentelijke website www.hemiksem.be

-facebook: www.facebook.com/GemeenteHemiksem

-de elektronische nieuwsbrief

De kandidaturen kunnen ingediend worden:

-per mail, per duurzame drager

-per post, postdatum geldt als indieningsdatum

-per aangetekende zending

binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature.

De einddatum voor het indienen van de kandidatuur zal steeds vermeld worden in de publicatie.

Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.

5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31, gewijzigd door BVR)

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register van kandidaturen. Deze kandidaturen worden geklasseerd:

-eerst volgens categorie zoals bepaald in punt 5.3.;

-dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie;

- tenslotte volgens datum van indiening.

Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.

De kandidaturen blijven geldig zolang geen abonnement werd toegekend of zolang de aanvrager niet heeft verzocht om zijn kandidatuurstelling te schrappen uit het register.

5.3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register (KB art. 29 en 31, gewijzigd door BVR)

Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen:

1.personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op een van de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;

2.personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;

3.personen die een wijziging van hun standplaats vragen;

4.de externe kandidaten.

De standplaatsen worden binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum geordend.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:

A.voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft, wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;

B.voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen per abonnement (KB art. 33)

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:

-bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

-of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;

-of bij elektronische post (duurzame drager) met ontvangstbewijs.

5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34, gewijzigd BVR)

Een plan en/of register wordt bijgehouden, waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

-de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;

-in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;

-het ondernemingsnummer;

-de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;

-de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;

-indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;

-desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit plan en/of register steeds geraadpleegd worden.

Afdeling 1.2 Abonnementen

Artikel 6 -  Periodiciteit van abonnementen (KB art. 32 en 37, gewijzigd door BVR)

De abonnementen worden toegekend voor de duur van twaalf maanden.

Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 7 en 8 van onderhavig marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 9 van onderhavig marktreglement.

Een seizoensgebonden activiteit (art. 37) is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.

De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hogergenoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.

Artikel 7 -  Opschorting abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

-door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest

-door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in de dag waarop het gemeentebestuur op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten.

Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.

De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse standplaats, waarbij rekening gehouden wordt met de saturatiegraad van producten (art. 2 van onderhavig reglement).

Artikel 8 -  Afstand van het abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:

-bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegging van tenminste 30 dagen;

- bij stopzetting van de ambulante activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;

- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 7 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

- op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon, die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend aan de gemeente volgens een van de vermelde modaliteiten:

-bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

-overhandiging tegen ontvangstbewijs;

-op een duurzame drager (fax, e-mail) tegen ontvangstbewijs.

Artikel 9 -  Schorsing en opzegging van het abonnement (KB art. 32 laatste lid, gewijzigd door  BVR)

Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden, na een eerste verwittiging en op advies van de marktleider, in volgende gevallen:

-bij niet of niet-tijdige betaling van de standplaatsvergoeding;

-bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of ten laatste op de marktdag zelf ervan op de hoogte te stellen. Als geldige reden wordt aanvaard: verlof, sociaal verlof, familiale redenen, een defect aan de verkoopinstallatie of ziekte.

-bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de voorwaarden bepaald in artikel 12 van onderhavig reglement;

-wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement;

-bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider;

-bij niet-naleven van de bepalingen van onderhavig reglement.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

Artikel 10 -  Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 §2, gewijzigd door decreet)

Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste zes maanden.

In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.

Artikel 11 -  Inname standplaatsen (KB art. 26, gewijzigd door BVR)

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

A.de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen, houder van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen;

B.de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder(s) van een "machtiging als werkgever";

C.de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

D.de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

E.de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in A. tot D.;

F.De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd BVR van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.

De personen opgesomd in B. tot E. kunnen de standplaatsen innemen, toegewezen of onderverhuurd aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd.

Artikel 12 -  Overdracht standplaats (KB art. 35, gewijzigd door BVR)

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

A.indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever

B.en de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats.

Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen.

C.Binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen;

D.De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan twee standplaatsen beschikken (cf. art. 2).

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat:

1.de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisaties als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

2.Als het aantal toegestane standplaatsen per onderneming van de ondernemer niet overschreden wordt.

Afdeling 2 -Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten

Afdeling 2.1.Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden zijn NIET VOORAF BEPAALD

Art 13 -  Toepassingsgebied (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Eenieder, die een standplaats wenst in te nemen op een of meerdere plaatsen van het openbaar domein, buiten de openbare markt, of op plaatsen die grenzen aan de openbare weg of op commerciële parkeerplaatsen, om aldaar ambulante activiteiten uit te oefenen, dient één maand voorafgaand aan de activiteit een toelating te vragen bij het college van burgemeester en schepenen.

Art 14 -  Voorafgaande machtiging

14.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in art. 13 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in art. 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging moet, voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit, aangevraagd worden bij de gemeente: het college van burgemeester en schepenen, Sint Bernardusabdij1 in 2620 Hemiksem.

14.2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

-identiteit van de aanvrager;

-de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;

-de plaats;

-de datum en duur van de verkoop.

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

-redenen van openbare orde en veiligheid;

-redenen van volksgezondheid;

-bescherming van de consument;

-wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn;

-de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Art 15 -  Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel

2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11)

kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Art 16 -  Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB art. 43 § 2, gewijzigd door BVR)

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

Art 17 -  Toewijzingsregels per abonnement

Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. supra).

Voorwaarden inzake melding van vacature (cf. Afdeling 1 artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet.

Afdeling 2.2. Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

Artikel 18 -  Toepassingsgebied (wet art. 4 en 9)

Eenieder, die op de openbare weg ambulante activiteiten wenst uit te oefenen, dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

Artikel 19 -  Voorafgaande machtiging

19.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 18, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente: het college van burgemeester en schepenen, Sint-Bernardusabdij 1 in 2620 Hemiksem.

19.2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

-identiteit van de aanvrager;

-de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;

-de toegestane route;

-de datum en duur van de verkoop (wet art. 6: beperkingen mogen betrekking hebben op de uren van uitoefening van het geheel of een gedeelte van de activiteit).

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van een of meerdere van onderstaande redenen:

-redenen van openbare orde en veiligheid;

-redenen van volksgezondheid;

-bescherming van de consument;

-wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn;

-de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Afdeling 3 -Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter

Artikel 20 -  Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter

                    (KB art. 7, gewijzigd door BVR)

De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de voorwaarden voldoen (KB art.7 §1):

ze vinden plaats met een van volgende doelen:

-menslievend doel;

- sociaal doel;

-cultureel doel;

- educatief doel;

- sportief doel;

-de verdediging en de promotie van de natuur;

-de verdediging en de promotie van de dienrenwereld;

-de verdediging en de promotie van een ambacht;

-de verdediging en de promotie van streekproducten;

-steun bij een humanitaire catastrofe;

-steun bij een ramp of belangrijke schade.

ze blijven occasioneel; occasioneel betekent: nu en dan voorkomend;

de betrokken burgemeester of zijn afgevaardigde heeft vooraf toestemming gegeven;

als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende toelating van de gemeente vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande toelating gevraagd aan de minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.

De voorwaarde vermeld in het eerste lid, 3°, geldt niet ingeval toepassing wordt gemaakt van het eerste lid, 4°.

Artikel 21 -  Identificatievereiste

Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel, zoals vermeld in art. 20, is elke verkoper herkenbaar  via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.

Op verzoek van de overheid, die de toestemming heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke binnen dertig dagen het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.

Artikel 22 -  Aanvraag voorafgaande machtiging (KB art. 7 § 2 en 3, gewijzigd door BVR)

De aanvraag van een toestemming, zoals vermeld in art. 20, is afhankelijk van de situatie, gericht aan de burgemeester of zijn afgevaardigde of aan de minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, op een duurzame wijze tegen ontvangstbewijs.

De aanvraag omvat:

-de verantwoordelijke van de actie;

-het doel van de actie;

-de plaats of plaatsen;

-de periode of periodes van verkoop;

-de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.

De toestemming vermeld in § 1, eerste lid, 3° of 4°, is beperkt tot één jaar. Ze is hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.

Artikel 23 -  Weigering en intrekking machtiging

De toestemming voor een specifiek niet-commercieel doel, zoals vermeld in artikel 20, eerste lid, 3° of 4°, kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.

Als de overheid, die ervoor bevoegd is de toestemming te verlenen, argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, § 1 van de wet en artikel 45 van dit besluit. Ze kan ook van een of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.

Afdeling 4 -Aanvullende bepalingen

Artikel 24 -  Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)

De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de machtiging en identiteit van de personen, die een ambulante activiteit uitoefenen, aantonen te controleren. 

De marktleider maakt ook deel uit van de marktcommissie

Artikel 25 -  Verplichte documenten (KB art. 15, gewijzigd door BVR)

De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn:

1.het identiteitsbewijs van haar houder of, voor de niet-ingezeten en de buitenlandse onderdanen, een identiteitsbewijs dat dat vervangt;

2.een bewijs waaruit blijkt dat de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico's;

3.het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding verkocht wordt, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

De machtiging en de documenten, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 3°, worden voorgelegd op elk verzoek van de personen, vermeld in artikel 11 §1 van de wet en art. 44  en 45 van dit besluit.

De gemeente of concessionaris zal de machtiging en de documenten, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 3°, bij toekenning van een standplaats en nadien periodiek en steekproefsgewijs controleren.

Artikel 26 -  Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB art. 21)

Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar hangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent.  Het bord moet eveneens dor de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

Het bord bevat de volgende vermeldingen:

1.hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

2.de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;

3.al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land van de gemeente waar deze zich bevindt;

4.het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

Artikel 27 -  Occasioneel karakter

27.1 - voor particuliere verkopen

De gemeente omschrijft het occasioneel karakter als: zo nu en dan voorkomend.

27.2 - voor verkopen met niet-commercieel karakter (art 7)

De gemeente omschrijft occasioneel karakter als: zo nu en dan voorkomend.

Artikel 28 -  Marktcommissie

Er wordt een marktcommissie opgericht die initiatieven kan nemen om de wekelijkse Openbare Markt te verbeteren of aan te passen.  Ze zal optreden als communicatie- en advieskanaal om deze opmerkingen aan het college van burgemeester en schepenen over te maken. 

De marktcommissie kan op afroep worden samengeroepen en bestaat uit :

-marktleider;

-schepen lokale economie;

-1 afgevaardigde middenstandsraad;

-maximaal 2 afgevaardigden van de marktkramers.

Artikel 29 -  Regels van orde

Elke deelnemer aan de wekelijkse markt, die valt onder het toepassingsgebied van onderhavig reglement, dient zich te houden aan de hiernavolgende regels van orde :

1.De standrechten van zowel de abonnementen als de losse standplaatsen dienen te worden voldaan zoals in het geldende belasting- of retributiereglement is voorzien.

2.Tijdens de wekelijkse markt dienen alle kramen of verkoopwagens, van de houders van een abonnement, uiterlijk om 08.00 uur op de toegewezen standplaats opgesteld te zijn en alle voertuigen, die niet als verkoopinrichting ingericht en gebruikt worden, dienen van de marktplaats verwijderd te worden.

3.Uiterlijk één uur na het beëindigen van de markt dienen de verkoopinrichtingen van de marktplaats verwijderd te zijn.  Tijdens de wekelijkse markt op woensdag is het uiterlijke uur dus vastgesteld op 14u00.

4.De maximum diepte van de kramen wordt vastgesteld op 4 meter.

5.De opstelling van de marktkramen dient derwijze te gebeuren dat de voorkant van de marktkramen en wagens met geopend luik één lijn vormen. De marktkramers dienen steeds de aanwijzingen van de marktleider te volgen.

6.Elke marktkramer en zijn personeel dienen de nodige voorzorgen te nemen om het vervuilen van het marktterrein te beperken.

7.Op de markt wordt door de gemeentelijke reinigingsdienst geen ophaling van het afval verzekerd. Elke marktkramer en zijn personeel dienen het afval, voortkomende van de door hem verkochte producten, zelf mee te nemen en in te staan voor de reinheid van zijn standplaats en omgeving bij het verlaten van de markt.

8.Het afvalwater, inzonderheid afvalwater afkomstig van vis, dient door de marktkramer en/of zijn personeel te worden opgevangen in emmers of dergelijke, waarna het dient te worden geledigd in de riolen. De standplaatsen en hun onmiddellijke omgeving dienen volledig proper te worden achtergelaten.

9.Het is de marktkramers verboden:

a)voor de opstelling van hun kramen of voor de vasthechting van een dekzeil of dergelijke, pinnen of enig ander voorwerp in de openbare weg te bevestigen;

b)voor de afbakening van de standplaats enige schildering op het wegdek aan te brengen.

10.Het is verboden de handelsverrichtingen van anderen te hinderen, bijvoorbeeld door het gebruik van een geluidsinstallatie.

11.Het gebruik van motoren of andere hinderverwekkende installaties dient te worden vermeden en de nodige maatregelen dienen te worden genomen om de hinder tot een minimum te herleiden.

12.In de gangen voor de kramen mag geen bijkomende inname (borden, losse koopwaar, tafels) gebeuren.

13.De doorgang moet volledig vrij blijven. Het is verboden enige afscherming of koopwaar aan de luifel te bevestigen of er onder te plaatsen.

14.De promotie voor eigen producten kan enkel voor het eigen kraam. De doorgang voor de marktbezoekers mag niet gehinderd worden. Er kan hierop enkel een uitzondering worden gemaakt voor een actie georganiseerd door een erkende vereniging van marktkramers.

15.Het gebruik van elektriciteit en het gebruik van gastoestellen dient te gebeuren conform de wettelijke voorschriften.

De richtlijnen van de marktleider moeten strikt opgevolgd worden. Marktkramers kunnen eventuele klachten schriftelijk overmaken aan het college van burgemeester en schepenen. Bij overtreding van deze regels, kan het abonnement door het college van burgemeester en schepenen geschorst of opgezegd worden of de toekenning van een losse standplaats ontzegd worden, na een eerste verwittiging en op advies van de marktleider.

Artikel 30 -  In werking treden van gemeentelijk reglement

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2019 en voorgaand reglement, goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het AGB op 20 september 2016, wordt opgeheven.

 

Artikel 2

Het reglement op het plaatsen van een marktkraam voor de verkoop van gebraden kippen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 maart 2002, wordt opgeheven.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 4 - Gebruiksreglement Depot Deluxe

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Besluit gemeenteraad van 18 maart 2019

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten het AGB Hemiksem te ontbinden, de reglementen van Depot Deluxe worden overgenomen door de gemeente.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De huidige goedgekeurde reglementen door het AGB worden opgeheven op 30 juni 2019. De gemeenteraad moet het reglement goedkeuren en dit treed in werking op 1 juli 2019.

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 dat het AGB Hemiksem zal ontbinden per 30 juni 2019. De reglementen van Depot Deluxe worden overgedragen aan de gemeente.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Volgende reglementen goed te keuren :

 

ALGEMEEN REGLEMENT

DEPOT DELUXE

 

Artikel 1. Voorwerp

Dit reglement is van toepassing in het gehele complex genaamd ‘Depot Deluxe’, gelegen aan de Nijverheidsstraat 27, 2620 Hemiksem.

Dit reglement regelt alle zaken die overeenkomsten met de verschillende gebruikers opgenomen zijn.

 

Artikel 2. Dranken

Alle dranken die in het complex ‘Depot Deluxe aangeboden worden, dienen afgenomen te worden bij de brouwer aangesteld door het gemeentebestuur van de gemeente Hemiksem aan de prijzen die je op de website van de gemeente kan terugvinden.

 

Artikel 3. Contact en controle

Medewerkers van het gemeentebestuur krijgen, wanneer in functie,  steeds gratis toegang tot alle activiteiten en alle ter beschikking gestelde, verhuurde of in concessie gegeven ruimten.

De conciërge van het complex helpt de gebruiker bij technische of organisatorische problemen en kijkt er op toe dat alle aanwezige materialen die eigendom zijn van het gemeentebestuur op een degelijke manier worden gebruikt. Ook kijkt hij of zij er op toe dat alle verplichtingen en verantwoordelijkheden, zoals opgenomen in dit reglement en alle andere reglementen en overeenkomsten die van toepassing zijn, worden nageleefd. Deze persoon ondersteunt diegene die gebruikt maakt van de accommodatie en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de fouten veroorzaakt door de gebruiker.

 

Artikel 4. Technische installaties en materiaal

Gebruikers die niet op de hoogte zijn van de werking van de technische installaties, dienen zich vooraf te laten inlichten door de conciërge. Voor aansluiting van elektrische installaties met een groot stroomverbruik dient men eveneens de conciërge te raadplegen.

Alleen elektriciteit is toegelaten als kunstmatige verlichtingsbron.

Via de uitleendienst van gemeente kan men extra (technische) materiaal huren. De volledige lijst kan u vinden op de website van de gemeente.

 

Artikel 5. Toegang

De gebruiker kan de toegangsbadge tijdens de openingsuren van de vrijetijdsdienst na afspraak komen ophalen in het Administratief. Contactgegevens kan u op de website van de gemeente vinden.

 

Wanneer men de toegangsbadge komt afhalen heeft men een kopie van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het evenement bij.

 

Elke gebruiker van de accommodatie dient het sluitingsuur  te respecteren. Afwijkingen zijn mogelijk na afspraak met de conciërge.

 

Artikel 6. Verzekeringen

Het gemeentebestuur kan, behoudens in geval van opzet, grove fout of nalatigheid van zijnentwege, niet verantwoordelijk gesteld worden voor om het even welke schade van lichamelijke of stoffelijke aard naar aanleiding van de toegestane activiteiten of het gebruik van de ruimten die het voorwerp uitmaken van deze concessie.

De huurder dient zich bij  een erkende verzekeringsmaatschappij te verzekeren voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid.

 

Artikel 7. Huisreglement

Iedereen die Depot Deluxe betreedt, stemt toe zich te houden aan de volgende regels en aanvaardt de mogelijke sancties die worden genomen bij de overtreding ervan.

 

wat wordt niet toegelaten?

overmatig alcoholgebruik

roken

geweld

diefstal

vandalisme

meebrengen van eigen dranken

wapens of gevaarlijke voorwerpen van eender welke aard

het betreden van niet-publieke plaatsen

Waarmee moet rekening worden gehouden?

beperk geluidsoverlast tot een minimum

bestuur geen voertuig onder invloed van drugs of alcohol

Aan de inkom van de feestzaal bij activiteiten met DJ/elektronische versterking krijgt men een bandje na het betalen van de inkomprijs. Bij het verlaten van de zaal moet het bandje afgegeven worden. Wanneer de bezoeker de zaal terug wil betreden moet er terug inkom betaald worden.

Wat bij overtreding van het huishoudelijk reglement?

overtreders worden verzocht hun gedrag te wijzigen en worden indien nodig verwijderd uit de zaal.

indien nodig wordt de politie gesignaleerd

Misdrijven worden ten alle tijden gemeld aan de bevoegde overheden!

 

 

 

Gebruikersreglement feestzaal & foyer

Depot Deluxe

 

 

De gemeente Hemiksem stelt een feestzaal en foyer in het gebouw ‘Depot Deluxe’ ter beschikking en levert daarbij ook bepaalde diensten. De gebruiker van deze faciliteiten dient steeds drank af te nemen van de gemeente.

 

De activiteiten die in aanmerking komen, zijn socio-culturele activiteiten van ontspannende, culturele, sportieve of vormende aard.

 

De grote feestzaal heeft een oppervlakte van 591 m². In de zaal zijn stoelen en tafels vast aanwezig. De foyer heeft een oppervlakte van 100m².

 

Elke gebruiker van de feestzaal en foyer dient volgende sluitingsuren strikt te respecteren:

• van zondag tot en met donderdag: 23.00 uur.

• op vrijdag en zaterdag: 04.00 uur.

Op dagen aan de vooravond van een officiële feestdag geldt dezelfde uurre-geling als op een vrijdag of een zaterdag.

Afwijkingen zijn mogelijk na goedkeuring van het directiecomité van de gemeente Hemiksem.

 

Contact

 

Depot Deluxe

Nijverheidsstraat 27

2620 Hemiksem

 

Reservatie & info via de website van de gemeente Hemiksem

 

Tarieven ter beschikking stelling feestzaal & foyer kan u in het retributiereglement vinden.

 

Bewaking

 

De organisator staat zelf in voor de bewaking voorn na en tijdens de activiteit, waarover meer in het onderdeel ‘Veiligheid, leefbaarheid & aansprakelijkheid’.

 

Technische ondersteuning en controle

 

De conciërge helpt de gebruiker bij technische problemen en kijkt er op toe dat de zaal en alle aanwezige materialen op een degelijke manier worden gebruikt. Ook kijkt hij of zij er op toe dat alle verplichtingen en verantwoordelijkheden, zoals opgenomen in dit gebruikersregle
ment worden nageleefd. Deze persoon kan niet aansprakelijk gesteld worden voor fouten veroorzaakt door de organisator.

 

Schoonmaak

 

De gemeente Hemiksem staat in voor de schoonmaak na een de activiteit.

 

Reserveren

 

 

Feestzaal + foyer

 

Gebruikers (behalve eigen gemeentediensten) kunnen vanaf 1 juli en tot 15 september voorkeurdata indienen voor het volgende kalenderjaar (1 januari tot 31 december).

 

Reservaties in de loop van het jaar kunnen enkel nog voor de vrije dagen en moeten op voorhand aangevraagd worden.

 

In geval van een dubbele aanvraag beslist de gemeente Hemiksem aan de hand van de beschrijving van de activiteit.

 

Bij het vaststellen van de kalender houdt de gemeente Hemiksem zich aan de volgende principes:

 

de absolute voorrang van categorie A en B wordt gegarandeerd.

er wordt rekening gehouden met jaarlijks weerkerende activiteiten.

er is een billijke spreiding van het aantal fuiven.

activiteiten die vrij toegankelijk zijn voor iedereen (met of zonder inkomprijs)

er is voldoende variatie

 

Foyer

 

Reservaties in de loop van het jaar kunnen enkel nog voor de vrije dagen.

 

Opgelet:  Men kan de foyer pas na 15 september voor het komende kalenderjaar aanvragen Activiteiten die zowel de foyer als de feestzaal gebruiken krijgen namelijk voorrang.

 

In geval van een dubbele aanvraag beslist het directiecomité van de gemeente Hemiksem aan de hand van de beschrijving van de activiteit.

 

Bij het vaststellen van de kalender houdt de gemeente Hemiksem zich aan de volgende principes:

 

 

de absolute voorrang van categorie A en B wordt gegarandeerd.

er wordt rekening gehouden met jaarlijks weerkerende activiteiten.

er is een billijke spreiding van het aantal fuiven.

activiteiten die vrij toegankelijk zijn voor iedereen (met of zonder inkomprijs)

er is voldoende variatie.

 

 

 

Hoe aanvragen?

 

• Reservering gebeurt via de gemeentelijke website

 

• Bij de reservatie moet men aangeven of men een activiteit na 23 u met DJ/ elektronische versterking wil organiseren. Dit kan enkel voor categorie A&B.

Meer informatie kan u bij de vrijetijdsdienst verkrijgen.  

 

• Wanneer men een reservatie plaats via het reservatieprogramma zal gevraagd worden om te bevestigen dat men deze voorwaarden aanvaard.

 

• De reservatie is pas definitief na betaling van de factuur. De factuur ontvangt u 3 maanden voor de activiteit.

 

• In geval van overmacht of gegronde redenen kan het de gemeente Hemiksem de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

 

De gemeente Hemiksem behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren.

 

Annuleren

 

Annulatie van de ter beschikking stelling is mogelijk. Dit doe je schriftelijk of per mail om latere geschillen te voorkomen.

• tot 2 maanden voor de activiteit wordt de eventuele betaalde factuur voor de huur van de zaal volle
dig terugbetaald.

 

• tot 1 maand voor de activiteit: de helft van de betaalde factuur voor de huur van de zaal  terugbetaald.

 

Bij latere annulatie wordt niets terugbetaald.

 

Termijn

 

•  Standaard ter beschikking stelling zaal weekend : Men kan de zaal gebruiken van vrijdag tot zondagnacht.

 

• Indien men de zaal een kortere periode dan de standaard huurperiode (vr -zo) nodig heeft , gelieve dit dan mee te delen bij reservatie. Op deze manier kan de zal optimaal ingevuld worden.           

 

•  Standaard ter beschikking stelling zaal tijdens de week : Men kan de zaal gebruiken de dag voor de activiteit  tot en met de dag na de activiteit als dit de  weekend terbeschikkingstelling niet in de problemen brengt. Er moet ook steeds minstens één dag tussen de activiteiten zitten zodat de zaal opgekuist kan worden door de gemeentelijke diensten.

 

•  Wil men de zaal extra dagen gebruiken (voor opbouw, repetities, …) dan kan men dit aanvragen. Per extra dag komt er bij de terbeschikkingstellingsvergoeding een bedrag bij. Dit kan u terugvinden in het retributiereglement.

 

 

•  Standaard ter beschikking stelling foyer: de foyer wordt aan de huidige tarieven voor maximum 24u ter beschikking gesteld. Wil men meerdere dagen de foyer huren, dan moet dit aan de vermelde tarieven.

 

Factuur

 

•  Na de activiteit kan er nog een eindfactuur volgen voor eventuele energiekosten, boetes, …

 

•  Bij gebrekkige opkuis van de lokalen en/of toegangsweg, schade aan de infrastructuur en/of ont
brekende materialen worden de kosten ten laste van de gebruiker gelegd.

•  Wanneer bij het betreden van de lokalen enige beschadiging en/of gebrek wordt vastgesteld, dient dit door de gebruiker onmiddellijk gesignaleerd aan de gemeente Hemiksem.

•  Als men geen aangifte van de schade bij de conciërge heeft gedaan, zal de gebruiker de schade moeten vergoeden, welke na zijn gebruik aan de lokalen en hun inhoud wordt vastgesteld.

• Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de conciërge en worden niet door de gebruikers uitgevoerd.

• De gebruiker zal de verantwoordelijkheid voor de schade en de te betalen vergoeding niet kunnen afwentelen op de afzonderlijke deelnemers aan de activiteit welke door hem wordt georganiseerd, noch op het aanwezige publiek.

• Hij/zij zal dan ook gehouden zijn tot vergoeding van de schade over te gaan in alle gevallen waarin de gemeente Hemiksem geen vergoeding verkrijgt van de eventueel aansprakelijke derde.

Vergunningen en verzekeringen

 

• Brandverzekering: de gemeente Hemiksem beschikt over een brandverzekeringspolis waarin bepaald is dat de eigenaar afstand doet van verhaal ten aanzien van de organisatoren. Dat wil zeggen dat de organisatoren automatisch verzekerd zijn tegen brand. De gemeente Hemiksem beschikt tevens over een polis objectieve aansprakelijkheid bij brand en ontploffing.

 

• Burgerlijke aansprakelijkheid: De gebruiker zorgt zelf voor een verzekering burgerlijke aansprakeli
jkheid (BA) met uitbreiding objectieve aansprakelijkheid. Deze dekt de schade aan derden die veroorzaakt wordt door een fout, onvoorzich
tigheid of nalatigheid van de organisatoren of helpers. Check als vereniging op voorhand of je activiteit gedekt wordt door de polis van je vereniging, zoniet biedt een verzekeraar vaak interessante evenementenpolissen aan.

 

Vergunningen

 

• Meldingsformulier activiteiten politiezone RUPEL: het meldingsformulier wordt bij aanvraag van de activiteit door de gebruiker ingevuld. Dit formulier bezorg je terug aan vrijetijdsdienst. De vrijetijdsdienst bezorgt dit aan de burgemeester en de bevoegde diensten. De burgemeester zal bepalen of een veiligheidsoverleg nodig is.

 

• Auteursrechten: De gebruiker regelt zelf de aanvragen voor auteursrechten.

 

 

• Billijke vergoeding: De gemeente Hemiksem betaalt de billijke vergoeding. De kostprijs hiervan is inbegrepen in de gebruikerstarieven. De gebruiker moet dus geen aparte aanvraag indienen.

 

Veiligheid, leefbaarheid & aansprakelijkheid

 

Veiligheid algemeen 

 

Bij publieke activiteiten met DJ/elektronische versterking georganiseerd in de feestzaal en foyer kunnen de gebruikers verplicht worden 3 security agenten te voorzien. Dit zal bepaald worden bij de opmaak van het veiligheidsoverleg evenals de inzet van eigen stewards.

 

• Het gemeentebestuur noch de gemeente Hemiksem nemen een bewakingsplicht voor, na en tijdens de activiteit op zich en nemen ook geen verantwoordelijkheid voor beschadiging, diefstal of verlies.

 

• De exploitatie van toiletten en vestiaire wordt op eigen verantwoordelijkheid door de gebruiker waargenomen.

 

 

De zaal

 

•  De gebruiker mag in geen geval een aantal personen toelaten, hoger dan het voorziene maximum dat wordt opgegeven door de brandweer, namelijk 750 personen indien er geen tafels en stoelen in de zaal staan.

 

• Het is verboden obstakels voor (nood)uitgangen of brandblussers te plaatsen, deze moeten steeds worden vrijgehouden

 

• Alle elementen die worden aangebracht in de zaal (vlaggen, versiering, e.d.) moeten op een zodanige wijze worden aangebracht zodat zij geen brandgevaar of enige andere schade aan muren, deuren, plafond en/of vensters veroorzaken.

 

• Er mogen geen brandbare versieringen (doeken, slingers, stro, houtkrullen…) in de zaal aangebracht worden. Onmiddellijk na gebruik van de zaal moeten materialen die niet behoren tot de zaal worden verwijderd. Indien deze voorwerpen niet tijdig worden verwijderd, zullen deze op kosten en risico van de gebruiker worden weggevoerd.

 

• De noodverlichting in het gebouw mag nooit worden uitgeschakeld.

 

• De gebruiker zorgt ervoor dat tijdens het evenement alle toegangswegen steeds bereikbaar zijn voor de hulpdiensten. Fietsen, bromfietsen en wagens moeten op de daartoe voorziene plaatsen worden gestald. Op de toegangsweg geldt om veiligheidsredenen een parkeerverbod.

 

• De gebruiker voorziet vuilnis- , peukenbakken aan de inkom van de zaal en de open rokersruimte.

 

• Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de elektriciteitsleiding, de installatie of de licht
punten met toebehoren. De maximale belastbaarheid van de elektrische installatie mag nooit worden overschreden. Voor zware installaties mogen enkel de voorziene stopcontacten wor
den gebruikt.

 

Het is verboden om:

reclame, affiches, aankondigingen, e.d. aan te brengen.  kleefband te gebruiken op ramen, muren, glazen wanden en deuren;

de badge aan derden door te geven zonder toestemming van de gemeente Hemiksem;

bezoekers toe te laten die hun eigen drank meebrengen;

de lokalen te gebruiken voor andere activiteiten dan waarvoor toestemming werd verleend;

open vuren te maken, bijkomende verwarmingsinstallaties of vuurwerk te gebruiken

in lokalen en gangen te komen die niet bij de zaal horen.

 

De gebruiker, zal ervoor zorgen dat bij het verlaten van het pand alle lichten gedoofd zijn en er een controle heeft plaatsgehad om mogelijk brandgevaar of risico tot inbraak op te sporen. Hij neemt hiervoor de nodige maatregelen tot voorkomen van schade, brand of inbraak.

 

Bij het afsluiten let de gebruiker er op dat:

 

alle bezoekers het gebouw verlaten hebben;

alle nooduitgangen gesloten zijn;

de muziekinstallatie uitgeschakeld is;

de waterkranen dichtgedraaid zijn;

de koelkasten uitgeschakeld zijn;

de lichten gedoofd zijn;

de toegangsdeuren op slot zijn.

 

Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de jeugddienst en worden niet door de gebruikers uitgevoerd.

 

De gebruiker

 

• De gebruiker van de zaal zorgt ervoor dat de geluidsvoorschriften nageleefd worden.

 

• Maximaal geluidsniveau > 98dB(A) LAeq,15min

Het geluidsniveau wordt gedurende een activiteit met elektronisch versterkte muziek + andere geluiden in de inrichtin) in de zaal geregistreerd;

• duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau;

• het gebruik van een begrenzer (limiter) die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is toegelaten maar niet verplicht;

• gratis ter beschikking stellen van oordopjes voor het publiek;

• Ook waakt de gebruiker erover dat alle deuren (met uitzondering van de inkomdeur) tijdens de activiteit dicht zijn en in de buitenomgeving geen versterkt geluid wordt gebruikt.

 

• De sluitingstijd op vrij- , zater- en feestdagen moet gerespecteerd worden.

 

• Bij de overgang tussen zomer –en winteruur worden duidelijke afspraken gemaakt met de gemeente.

 

• De organisator van een activiteit heeft meldingsplicht als er illegale drugs worden gebruikt / gedeald / verkocht.

 

• Als organisator van een activiteit is zelf mensen fouilleren verboden. Enkel de politie is daarvoor bevoegd.

 

• Iedere bezoeker die in of rond de zaal in het bezit wordt gevonden van verboden voorwer
pen of goederen die het vlotte verloop van activiteiten of de veiligheid van aanwezigen in het gedrang kan brengen, moet de toegang tot zaal worden geweigerd. Bij twist of problemen wordt de politie gewaarschuwd.

 

• Bezoekers mogen ter plaatse gekochte drank enkel in de zaal gebruiken. D.w.z. dat bekers, flesjes of glazen tijdens de activiteit door de bezoekers niet naar buiten genomen mogen worden.

 

• Om te zorgen dat de bezoekers van de zaal zich aan de regels houden wordt er gebruik ge
maakt van een schorsingsclausule:

Tijdens een activiteit heeft de organisator, de politie en/of de bewakingsfirma het recht iemand de toegang te ontzeggen of uit de zaal te verwijderen indien deze persoon het huishoudelijk reglement niet naleeft.

 

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de naleving van alle geldende wetgevingen waaronder:

Politiereglementen (vb. leeftijdsgrens, …).

Wet op handelspraktijken.

De strafwet.

De wet op verbod alcohol schenken aan -16 jarige moet correct worden gevolgd. 

Tijdens feestactiviteiten (fuiven enz.)  hebben enkel personen die 16 jaar of ouder zijn (of in de loop van het jaar 16 worden) toegang tot de zaal.

Roken in het gebouw is bij wet verboden. Eventuele boetes bij niet navolgen van deze wetgeving zijn ten laste van de gebruiker.

 

De organisator is uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving met betrekking tot schenken van alcohol. Dit houdt o.m. in dat

kennelijk dronken mensen alcoholische dranken geven verboden is.

Het is verboden om  alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar is strafbaar.

het verstrekken van sterke drank aan iemand jonger dan 18 jaar is eveneens verboden.

 

 

 

 


Safe Party concept

 

De toepassing van onderstaande regels is verplicht bij activiteiten met DJ/elektronische versterking na 23:00u . De Burgemeester kan uitzonderingen toestaan tijdens het veiligheidsoverleg.-

 

Tijdens de activiteit dient er een EHBO-koffer aanwezig te zijn en een persoon die eventueel eerste hulp kan bieden bij mogelijke ongevallen.

 

De buurtbewoners moeten op tijd  ingelicht worden over de activiteit d.m.v. een standaardbrief die je op de website van de gemeente kan terugvinden. ( te verdelen in de Nijverheidsstraat, Depotstraat, Kruishoevenwijk, Hoogstraat ).

 

Het IN/IN – UIT/UIT principe moet toegepast worden. Aan de inkom krijgt men  een bandje na het betalen van de inkomprijs. Bij het verlaten van de omschreven feestzone moet het bandje afgeven worden. Wanneer de bezoeker de zone terug wil betreden moet er terug inkom betaald worden. Er is binnen de feestzone een buitenruimte voorzien waar men naar toe kan zonder de zaal te verlaten. Hier is het niet verboden om te roken.

 

Iedereen die de zaal betreedt, stemt toe zich te houden aan het huisreglement (dat duidelijk op hangt aan de inkom!) en aanvaardt de mogelijke sancties die worden genomen bij de overtreding ervan. (Het huishoudelijk reglement kunt u op de laatste pagina van dit document vinden).

 

De gebruiker voorziet verschillende bandjes zodat na een leeftijdscontrole aan de kassa de mensen aan de voortoog duidelijk het verschil kunnen zien tussen  -16 jarigen , -18 jarigen en + 18 jarigen.

 

De gebruiker stelt oordopjes ter beschikking aan de feestvierders.

 

De gebruikers voorzien 3 security-agenten.

 

Voorafgaand aan de fuif kan de burgemeester beslissen om een veiligheidsoverleg te organiseren.

 

Op advies van de politie zal het sluitingsuur in het weekend ten laatste 04:00 zijn, tijdens de week is dit 23u.

 

 

Uitzonderingen

 

Uitzonderingen kunnen, indien dit verantwoord wordt geacht, door de burgemeester toegestaan worden.

 

 

Sancties

 

• Een gebruiker die de verplichtingen van dit gebruikersreglement niet nakomt, verliest een deel van of de volledige waarborg. De gemeente Hemiksem kan een gebruiker gedurende een bepaal
de periode het huren van de zalen ontzeggen.

 

• Omwille van veiligheidsvoorschriften kan de burgemeester elke manifestatie of activiteit stopzetten wanneer de regels en afspraken niet worden nageleefd. Eventuele processen-verbaal bij inbreuken op wetgeving of klachten over het verloop van de activiteit zijn ten laste van de gebruiker en/of DJ.

 

• Bij eventuele inbreuken en nalatigheden kan de conciërge zelf de hulpdiensten contacteren. Eventuele kosten, boetes en de aansprakelijkheid voor deze inbreuken zijn volledig ten lasten van de gebruiker.

 

• De gebruiker van de zaal is tijdens het evenement zelf verantwoordelijk voor schade aan:

het gebouw;

de op het evenement aanwezige personen; (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid)

het materiaal van de zaal;

de toegangsweg.

Het gaat om schade zowel door de gebruiker zelf toegebracht, als door de deelnemers van de door hem ingerichte activiteit.

 

Aanvaarding of afwijkingen op het reglement

 

• De gemeente Hemiksem kan een afwijking op dit reglement toestaan.

 

• De gebruiker verbindt zich ertoe in geen geval de zaal of foyer verder te verhuren aan derden. Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet, de waar
borg wordt niet terugbetaald en de gebruiker wordt geschorst. Het karakter van de aan
gevraagde activiteit mag in geen geval gewijzigd worden.

 

• In geval van overmacht of gegronde redenen kan de gemeente Hemiksem de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

 

• De gemeente Hemiksem behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren.

 

 

 


Gebruikersreglement polyvalente zaal

Depot Deluxe

 

 

Algemeen

 

De gemeente Hemiksem verleent recht op toegang tot een polyvalente zaal achter de feestzaal in het gebouw ‘Depot Deluxe’.

 

De activiteiten die in aanmerking komen, zijn sportieve activiteiten.

 

De oppervlakte van de polyvalente zaal achter de feestzaal is 193 m².

 

Contact

 

Depot Deluxe

Nijverheidsstraat 27

2620 Hemiksem

 

Reservatie & info via de website van de gemeente.

 

 

Tarieven zaal

 

Deze kan u terugvinden in het retributiereglement.

 

Reserveren

 

Vanaf 1 maart tot 30 april kunnen potentiële gebruikers hun voorkeurdata indienen voor de periode 1 september tot 31 augustus.

 

Reservaties in de loop van het jaar kunnen enkel nog voor de vrije dagen.

 

In geval van een dubbele aanvraag beslist het college van de gemeente Hemiksem.

 

Hoe aanvragen?

 

• Reservering gebeurt via de website van de gemeente.

 

• Wanneer men een reservatie plaats via het reservatieprogramma  zal gevraagd worden om te bevestigen dat men deze voorwaarden aanvaard.

 

• De reservatie is pas definitief na betaling van de factuur.

 

• Dit verzekert de beschikbaarheid van de zaal. Indien wij deze betaling niet ontvangen wordt het toegangscontract geannuleerd.

 

Opkuis

 

De eigenlijke kuis van de zaalvloer en sanitair gebeurt door de gemeente Hemiksem. De gebruiker laat de zaal achter in een poetsklare staat d.w.z. dat de vloer compleet vrij moet zijn. Al het vuilnis moet verwijderd worden in vuilniszakken van de gemeente Hemiksem.

 

Annuleren

 

Annulatie van de ter beschikking stelling is mogelijk. Dit doe je schriftelijk of per mail om latere geschillen te voorkomen.

 

• tot 2 maanden voor de activiteit wordt de eventuele betaalde factuur voor de huur van de zaal volle
dig terugbetaald.

 

• tot 1 maand voor de activiteit: de helft van de betaalde factuur voor de huur van de zaal zal worden terugbetaald.

 

Bij latere annulatie wordt niets terugbetaald.

 

 

Aanvullingen op het huisreglement

 

Het huisreglement (artikel 7 van het ‘algemeen reglement Depot Deluxe’) is ook in deze zaal van toepassing. Omwille van de specifieke aarde van de activiteiten in deze zaal (sport) zijn volgende aanvullende regels eveneens van toepassing:

 

Gekleurde zolen zijn verboden in de zaal.

Na de sportactiviteit dient men al de gebruikte toestellen en materialen terug in de berging op te slaan.

Het sanitair mag tot maximum 30 min. Na de sportactiviteit gebruikt worden.

 

Als uitzondering op het huisreglement is het aan de gebruikers van deze zaal wel toegestaan eigen dranken mee te nemen, met het oog op de nuttiging ervan tijdens of na de activiteit.

 

Sancties

 

• De gemeente Hemiksem kan een gebruiker gedurende een bepaal
de periode de toegang tot de zalen ontzeggen.

 

• Omwille van veiligheidsvoorschriften kan de burgemeester elke manifestatie of activiteit stopzetten wanneer de regels en afspraken niet worden nageleefd. Eventuele processen-verbaal bij inbreuken op wetgeving of klachten over het verloop van de activiteit zijn ten laste van de gebruiker.

 

• Bij eventuele inbreuken en nalatigheden kan de conciërge zelf de hulpdiensten contacteren. Eventuele kosten, boetes en de aansprakelijkheid voor deze inbreuken zijn volledig ten lasten van de gebruiker.

 

• De gebruiker van de zaal is tijdens het evenement zelf verantwoordelijk voor schade aan:

• het gebouw;

• de op het evenement aanwezige personen; (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid)

• het materiaal van de zaal;

• de toegangsweg.

Het gaat om schade zowel door de gebruiker zelf toegebracht, als door de deelnemers van de door hem ingerichte activiteit.

 

Aanvaarding of afwijkingen op het reglement

 

• De gebruiker verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder ter beschikking te stellen aan derden. Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet, de waar
borg wordt niet terugbetaald en de gebruiker wordt geschorst. Het karakter van de aan
gevraagde activiteit mag in geen geval gewijzigd worden.

 

• In geval van overmacht of gegronde redenen kan de gemeente Hemiksem de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

 

• De gemeente Hemiksem behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren.

 

 

 


Gebruikersreglement vergaderzaal Depot Deluxe

 

Algemeen

 

De gemeente  Hemiksem stelt een vergaderzaal in het gebouw ‘Depot Deluxe’ ter beschikking. De gebruiker van deze faciliteiten dient steeds drank af te nemen van de gemeente.

 

De vergaderzaal heeft een oppervlakte van 42m². In de zaal zijn stoelen en tafels vast aanwezig.

 

Contact

 

Depot Deluxe

Nijverheidsstraat 27

2620 Hemiksem

 

Reservatie & info via de website van de gemeente Hemiksem.

 

Toegelaten activiteiten

 

Toegelaten activiteiten zijn:

Vergaderingen

Geven van cursussen en opleidingen

Seminaries

 

Niet toegelaten activiteiten:

Fuiven en feestjes

Recepties

Activiteiten met elektronisch versterkte muziek

Serveren van warme of bereide maaltijden

 

Deze opsommingen zijn niet limitatief. Voor activiteiten die hierboven niet vermeld zijn dient men toelating te vragen aan de gemeente Hemiksem.

 

Tarieven

 

De tarieven kan je terugvinden in het retributiereglement.

 

Hoe reserveren?

 

• Reservering gebeurt via  de website van de gemeente Hemiksem.

• Deze aanvraag gebeurt ten minste twee weken voor de gevraagde datum.

• Na goedkeuring van de reservatie ontvangt u een bevestigingsmail. Wanneer men een reservatie plaats via het reservatieprogramma  zal gevraagd worden om te bevestigen dat men deze voorwaarden aanvaard.

De reservatie is pas definitief na betaling van de factuur.

 

• In geval van een dubbele aanvraag beslist de gemeente Hemiksem aan de hand van de beschrijving van de activiteit. Bij het vaststellen van de kalender houdt de gemeente Hemiksem zich aan het principe van de absolute voorrang van categorie A en B.

 

 

 

Annuleren

 

Annulatie van de ter beschikkingstelling is mogelijk. Dit doe je schriftelijk of per mail om latere geschillen te voorkomen.

tot één week voor de activiteit: huurprijs wordt volle
dig terugbetaald.

Bij latere annulatie wordt niets terugbetaald.

 

Schoonmaak

 

De gemeente Hemiksem staat in voor de schoonmaak na een activiteit. De gebruiker laat de zaal achter zoals deze was toen men de zaal betrad.

 

Algemene bepalingen

De verleende machtiging tot gebruik houdt vanwege de gemeente Hemiksem geen enkele erkenning in van verantwoordelijkheid voor de ingerichte activiteiten en/of de daaruit voortvloeiende gevolgen.

Indien de gemeente Hemiksem door derden in zake geroepen worden, zullen de gebruikers voor het GB Hemiksem moeten opkomen en hen in rechte verdedigen. 

Alle moeilijkheden en uitzonderingen die niet in dit reglement voorzien zijn zullen alléén door de gemeente Hemiksem beoordeeld en beslist worden.

Schade

 

Het is niet toegelaten ramen, deuren, muren, panelen, vloeren, enz. te benagelen, te beplakken en/of te beschilderen. De kosten voor het herstel van beschadigingen of vernielingen zullen aangerekend worden.

Wanneer bij het betreden van de lokalen enige beschadiging en/of gebrek wordt vastgesteld, dient zulks door de gebruiker onmiddellijk gesignaleerd aan de conciërge. Wanneer dit niet gebeurde zal eventuele schade na zijn gebruik van de lokalen worden gefactureerd.

De gebruiker zal de verantwoordelijkheid voor de schade en de te betalen vergoeding niet kunnen afwentelen op de afzonderlijke deelnemers aan de activiteit welke door hem wordt georganiseerd, noch op het aanwezige publiek.

Hij/zij zal dan ook gehouden zijn tot vergoeding van de schade over te gaan in alle gevallen waarin de gemeente Hemiksem geen vergoeding verkrijgt van de eventueel aansprakelijke derde.

Veiligheid en openbare orde

 

De gebruiker mag in geen geval een aantal personen toelaten, hoger dan 30.

Het is verboden om het even welke voorwerpen die de doorgang kunnen belemmeren of de vrije breedte van de uitgangen kunnen verminderen, in de uitgangen te plaatsen of te laten plaatsen.

De aanwezige noodverlichting mag in geen geval uitgeschakeld worden.

Onverminderd de voorschriften van onderhavige verordening, neemt de gebruiker de nodige maatregelen door de omstandigheden aangewezen, om :

brand te voorkomen.

ieder begin van brand snel en doeltreffend te bestrijden.

in geval van brand, een veilige en snelle ontruiming van de aanwezige personen te verzekeren en de hulp van de brandweerdienst onmiddellijk in te roepen.

De gebruiker dient alle wetten en reglementen in verband met openbare orde, rust en veiligheid te eerbiedigen en dient eventuele richtlijnen van politie en/of brandweer onmiddellijk op te volgen.

Sancties

 

De gemeente Hemiksem kan een gebruiker gedurende een bepaal
de periode het huren van de zalen ontzeggen.

 

Omwille van veiligheidsvoorschriften kan de burgemeester elke manifestatie of activiteit stopzetten wanneer de regels en afspraken niet worden nageleefd. Eventuele processen-verbaal bij inbreuken op wetgeving of klachten over het verloop van de activiteit zijn ten laste van de gebruiker.

 

Bij eventuele inbreuken en nalatigheden kan de conciërge zelf de hulpdiensten contacteren. Eventuele kosten, boetes en de aansprakelijkheid voor deze inbreuken zijn volledig ten lasten van de gebruiker.

 

De gebruiker van de zaal is tijdens het evenement zelf verantwoordelijk voor schade aan:

het gebouw;

de op de vergadering aanwezige personen; (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid)

het materiaal van de zaal;

de toegangsweg.

Het gaat om schade zowel door de gebruiker zelf toegebracht, als door de deelnemers van de door hem ingerichte activiteit.

 

Aanvaarding of afwijkingen op het reglement

De verleende machtiging tot gebruik geldt uitsluitend voor het lokaal dat in de bevestigingsmail vermeld is, voor de tijdsduur en de activiteiten daarin vermeld, onder de modaliteiten die door dit reglement opgelegd zijn. Afwijking hiervan is slechts mogelijk mits een nieuwe aanvraag.

De gebruiker verbindt zich ertoe in geen geval de vergaderzaal verder te verhuren aan derden. Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet, de waar
borg wordt niet terugbetaald en de gebruiker wordt geschorst. Het karakter van de aan
gevraagde activiteit mag in geen geval gewijzigd worden.

 

In geval van overmacht of gegronde redenen kan het de gemeente Hemiksem de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

 

De gemeente Hemiksem behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren.

In geval van niet naleving van één of meer bepalingen van onderhavig reglement door de gebruikers, kan de machtiging tot gebruik onmiddellijk ingetrokken worden of, indien het gebruik reeds een aanvang genomen heeft, kan hieraan onmiddellijk en zonder vooropzeg een einde gesteld worden.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 5 - Gebruiksreglement speelpleinwerking : speelkriebels

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Besluit directiecomite AGB van 20 oktober 2016

        Besluit gemeenteraad van 18 maart 2019

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten het AGB Hemiksem te ontbinden, het reglement speelplein : speelkriebels wordt overgenomen door de gemeente.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het huidige goedgekeurde reglement door het AGB wordt opgeheven op 30 juni 2019. De gemeenteraad moet het reglement goedkeuren en dit treed in werking op 1 juli 2019.

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 dat het AGB Hemiksem zal ontbinden per 30 juni 2019. Het reglement speelplein : speelkriebels wordt overgedragen aan de gemeente.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

1 stem tegen: Birgit De bondt (OPEN VLD)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Volgend reglement goed te keuren :

 

REGLEMENT SPEELPLEIN: SPEELKRIEBELS

 

Inschrijven

• Alle kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar (d.w.z. kinderen die het eerste leerjaar net achter de rug hebben), die in Hemiksem wonen of in Hemiksem naar school gaan, mogen naar de Speelkriebels komen.

•Je kan enkel deelnemen aan de activiteiten als je op voorhand ingeschreven bent.

• Schrijf in via www.hemiksem.be. Je krijgt een inschrijvingsbewijs, zo weet je waarvoor je allemaal ingeschreven bent en betaald hebt.

• De infofiche wordt na inschrijving bezorgd. Deze dient zo correct en volledig mogelijk ingevuld en bij de vrijetijdsdienst te worden binnengebracht. Dit ten laatste de eerste dag waarop het kind naar de Speelkriebels komt.

•  Er is een beperking wat betreft het aantal kinderen dat toegelaten wordt per dag.

 

Tarieven

• Per dag betaal je 4 euro voor het eerste kind. Vanaf het tweede kind betaal je 2 euro. Alles moet betaald worden bij het inschrijven.

Voor sommige activiteiten moet er een extra bijdrage worden betaald. Dit bedrag vind je in het programmaboekje.

• Vooropvang (vanaf 7u) en naopvang ( 16u-18u) zijn gratis.

•  Deelnamekosten en extra kosten worden enkel terugbetaald op vertoon van een geldig doktersbewijs.

•  Je krijgt voor het verblijf een belastingsattest zodat je dit kan inbrengen op je belastingaangifte.

 

Sociaal tarief

• Indien de financiële situatie van uw gezin daartoe aanleiding geeft, kan u in aanmerking komen voor een verminderd tarief op onze speelpleinwerking. Voor meer informatie kan u hiervoor contact opnemen met Leentje De Maeyer, leentje@hemiksem.be, 0497 41 44 19.

 

Inclusieve werking

• Indien ouders/voogd op de hoogte zijn van medische problemen van hun kind, welke een gevaar zouden kunnen betekenen voor het kind zelf, andere kinderen of de begeleiding, of die een bijzondere waakzaamheid van de begeleiding vragen, dienen zij dit te signaleren. Medische gegevens (zoals ADHD, ASS, epilepsie, …) die belangrijk kunnen zijn voor een goed verloop van de werking, dienen bij de inschrijving, alsook (indien mogelijk) de eerste dag van de activiteit aan de begeleiding meegedeeld te worden.

• Onze vakantiewerkingen De Speelkriebels zijn toegankelijk voor alle kinderen en jongeren. De gemeente Hemiksem is voorstander van een inclusieve werking. Toch zijn de animatoren niet altijd gekwalificeerd voor het begeleiden van kinderen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking of kinderen met een gedragsstoornis. Indien blijkt dat deze kinderen/jongeren niet de gepaste begeleiding kan geboden worden of indien hun gedrag de veiligheid van andere deelnemers en begeleiding in gevaar brengt, kan het kind/de jongere geweigerd worden. De coördinator kan in overleg met de Algemeen Directeur van de gemeente Hemiksem een schorsing van de deelnemer voor een bepaalde periode uitspreken. Deze beslissing wordt onmiddellijk meegedeeld aan de ouders/voogd van het betrokken kind/jongere.

 

Activiteiten

•Alle activiteiten starten om 9u00 en eindigen om 16u00. Er wordt steeds ingeschreven voor een hele dag! Op woensdag kan u tussen 12u en 12u30 uw kind ophalen. De kinderen mogen niet vroeger vertrekken of afgehaald worden, tenzij om dringende redenen. Dit moet steeds op voorhand afgesproken worden met de vrijetijdsdienst.

• Er is vanaf 7u00 vooropvang deze gaat tot 8u00 u. door in ‘t Merelhofke. Vanaf 8u00 zal de vooropvang doorgaan bij de Speelkriebels. Vanaf 16u00 tot 18u00 is er ook naopvang.

Let op: wanneer BKO 't Merelhofke gesloten is zal er enkel vooropvang voorzien zijn vanaf 8u!

De vaste sluitingsdagen van 't Merelhofke zijn vastgesteld als volgt:

- heel de week waarin 21 juli valt

- 15 augustus

- de laatste 3 werkdagen van augustus

• Tussen de middag wordt er niet naar huis gegaan.

• De kinderen brengen zelf een gezond lunchpakket en drank mee. Het gebruik van glazen flessen is verboden. Er is gratis kraantjeswater voorzien.

•  Alle kinderen zijn verzekerd. Persoonlijke bezittingen zijn niet door de verzekering gedekt en kunnen niet door de gemeente vergoed worden in geval van verlies of schade.

• De kinderen dragen best kledij die tegen een stootje kan. Op alle kledij (jas, vest, trui, sweater, T-shirt,...) moet de naam van het kind vermeld worden. Reservekledij kan handig zijn. Als het warm weer is, worden er al eens waterspelletjes gespeeld!

• Alle kinderen en hun ouders dienen het nodige respect op te brengen voor de monitoren, de andere kinderen, de lokalen, het spelmateriaal en de omgeving waar de activiteiten doorgaan.

• Door in te schrijven voor een activiteit verklaart de ouder of voogd dat het kind lichamelijk en geestelijk geschikt is om deel te nemen (of indien dit niet zo is, licht men de organisatoren hierover in).

• Er wordt geen medicatie toegediend door animatoren. We raden u aan om uw huisarts te vragen medicatie voor te schrijven die bij voorkeur ‘s morgens en ‘s avonds door u zelf kan worden toegediend. Uitzonderlijk kan er medicatie worden gegeven en dit enkel op medisch voorschrift. Gelieve de coördinator duidelijk te verwittigen zodat hij of zij de medicatie kan bewaren. Ook vragen we om op de fles/flacon/tube of andere verpakking door de apotheker duidelijk het volgende te laten vermelden:

naam van de inhoud

naam van de dokter/apotheker

naam van het kind

datum van aflevering en vervaldatum

dosering en wijze van toediening en duur van behandeling

wijze van bewaren.

• Videogames worden niet toegelaten. Ook niet in de voor- en naopvang! Gsm’s worden uitgeschakeld en weggestoken.

• We raden alle kinderen af om zelf speelgoed mee te brengen!

• Het programma is onder voorbehoud en kan steeds gewijzigd worden als dit door omstandigheden nodig is.

•  Door in te schrijven verklaren de ouders of de voogd zich akkoord met deze  afspraken.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 6 - Gebruiksreglement Uitleendienst

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Besluit RvB AGB Hemiksem van 20 september 2016

        Besluit gemeenteraad van 18 maart 2019

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten het AGB Hemiksem te ontbinden, het reglement uitleenservice wordt overgenomen door de gemeente.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het huidige goedgekeurde reglement door het AGB wordt opgeheven op 30 juni 2019. De gemeenteraad moet het reglement goedkeuren en dit treed in werking op 1 juli 2019.

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 dat het AGB Hemiksem zal ontbinden per 30 juni 2019. Het reglement uitleenservice wordt overgedragen aan de gemeente.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Volgend reglement goed te keuren :

 

Huishoudelijk reglement Uitleenservice

Gemeente Hemiksem

 

 

Art. 1 Gebruikers

Wie kan materiaal ontlenen?

 

a) Deel 1

1.- Verenigingen van Hemiksem , organisatoren van buurtfeesten en evenementen, scholen van Hemiksem, gemeentelijke adviesraden Hemiksem, Ivebic, OCMW, gemeentelijke diensten (Hemiksem), dienstverlenende organisaties (Hemiksem),   personeel van de gemeente Hemiksem en OCMW Hemiksem  en  gemeenteraadsleden van Hemiksem

 

2.Handelaars / bedrijven (Hemiksem)

Levering mogelijk

 

b) Deel 2

 

3.Vereniging  van buiten de gemeente / privé gebruikers

Levering niet mogelijk

 

Art. 2 Registreren

Elke ontlener moet zich registreren via het reservatieprogramma dat u  op www.vrijetijdsdiensthemiksem.be kan vinden. De volledige uitleg over te volgen procedure kan u daar vinden.  Na validatie van  uw registratie kan u een reservatie plaatsen.

 

Art. 3 Ontlenen

Het reserveren van materiaal kan ten vroegste 12 maanden voor de datum van de activiteit. De aanvraag moeten minstens 3 weken op voorhand gebeuren.

Tenzij anders vermeld geldt het uitleentarief voor een periode van de laatste werkdag voor de dag van activiteit tot de eerste werkdag na de dag van de activiteit, met een  totaal van maximum vier dagen. Wil men het materiaal langer huren kan men een extra periodes van maximum vier dagen aanvragen.

De ontlener moet een realistische schatting maken van het benodigde materiaal.

 

Art. 4 afhalen / leveren

Levering: Wanneer er een levering door het gemeentemagazijn dient te gebeuren moet de huurder  minstens een week voor levering  contact op te nemen met het gemeentemagazijn. Dit om een concreet tijdstip en plaats van levering  / afhalen van het materiaal af te spreken.

 

De ontlener zorgt er voor dat het materiaal terug klaar staat zoals het aangeboden werd op het afgesproken tijdstip. Het is materiaal gereinigd, verzameld, gesorteerd en op de goed toegankelijke plaats van oorspronkelijke levering klaar gezet.

 

Afhalen: Wanneer de ontlener zelf het materiaal komt afhalen biedt deze zich met de reservatiemail aan bij de desbetreffende dienst (vrijetijdsdienst, gemeentemagazijn, dienstencentrum) op de afhaaldag en binnen de voorziene openingsuren.

 

Het kan zijn dat materiaal op verschillende plaatsen moet opgehaald worden. (zie bevestigingsmail)

 

De ontlener dient het materiaal terug in te leveren op de  afgesproken dag  bij de desbetreffende dienst  binnen de voorziene openingsuren.

 

Eventuele ontstane beschadigingen moeten spontaan gemeld worden bij ophaling of teruggave.

 

Art. 5 Annuleren

De ontlener kan een reservatie annuleren per mail aan de vrijetijdsdienst. (contactgegevens zie website)

Bij annulatie: binnen de 5 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 100% van het ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

Bij annulatie: binnen de 10 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 50% van het ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

Bij annulatie: langer dan 10 dagen voor de afgesproken afhaaldag betaal je geen annulatiekosten

 

Art. 6 Vergoeding

 

De retributie moet betaald worden binnen de 7 dagen na ontvangst van de factuur. Ontleners die nog openstaande facturen hebben, kunnen geen aanspraak maken op het gebruik van materiaal.

De aanvraag is pas definitief na goedkeuring en na storting van het volledige ontleenbedrag. Bij afhaling van het materiaal moet een bewijs van betaling kunnen voorgelegd worden.

Zijn vrijgesteld van betaling  van een huurprijs: scholen van Hemiksem, gemeentelijke adviesraden Hemiksem, Ivebic, OCMW, gemeentelijke diensten (Hemiksem), dienstverlenende organisaties (Hemiksem),   personeel van de gemeente Hemiksem en OCMW Hemiksem  en  OCMW-   en gemeenteraadsleden van Hemiksem

 

Art. 7 boete

In geval van beschadiging of het onzuiver achterlaten van het materiaal zal de kostprijs van de vervanging of reiniging (werkuren) van het materiaal aangerekend worden.

Uiterlijk 4 werkdagen na  dat het ontleende materiaal terug is zal de ontlener op de hoogte gebracht worden als er ontbrekende stukken of vuil materiaal is. De ontlener moet dan binnen de 24u laten weten of ze het desbetreffende materiaal zelf terugbrengen / komen reinigen.

Wanneer men het materiaal later terug brengt / beschikbaar stelt voor ophalen dan de aangevraagde  periode betaalt men een boete per dag per ontleend stuk gelijk aan de huurprijs.

 

Art. 8 controle

Elke gebruiker controleert het materiaal bij de afhaling of levering.  Alle beschadigingen / opmerkingen dienen ook dan ook binnen de 24u  gemeld te worden bij de vrijetijdsdienst. Elke klacht achteraf wordt geweigerd.

Indien de ontlener niet aanwezig is bij aflevering  wordt de levering toch uitgevoerd. In dat geval aanvaardt de ontlener stilzwijgend de levering, welke geacht wordt in goede staat te zijn en juist in aantal. Mits voorafgaande afspraak met de ontlener kan de levering op privéterrein gebeuren (bv oprit).

 

Art. 9 Aansprakelijkheid

De gemeente  kan niet aansprakelijk gesteld worden wanneer het beloofde materiaal door overmacht niet ter beschikking kan gesteld worden of voor eventuele nadelige gevolgen als de levering en/of de plaatsing niet geheel beantwoordt aan de aanvraag.

het gemeentebestuur kan steeds een aanvraag weigeren. Ook tijdens de uitleenperiode kan, bij misbruik van het ontleende materiaal, de ontlening onmiddellijk worden stopgezet.

Eventuele bezwaren of betwistingen moeten gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente  Hemiksem uiterlijk vijf werkdagen nadat het betwiste feit zich heeft voorgedaan.

De ontlener is verantwoordelijk voor het ontleende materiaal vanaf het moment van ophalen / levering  t.e.m. het moment van inlevering / ophalen. Het materiaal moet met de meeste zorg behandeld worden tijdens vervoer, gebruik en opslag. De ontlener treft de nodige maatregelen om diefstal en vandalisme te vermijden.  De ontlener zorgt voor het ontleende materieel beschermt is tegen weersomstandigheden (bv niet langdurig buiten in de regen).

Ontleende materialen mogen enkel gebruikt worden door de ontlener. In geen geval mag het materiaal verder overgedragen, uitgeleend, verhuurd of ter beschikking gesteld worden aan derden.

Bij onregelmatig gebruik van de ontleende goederen, bij het herhaadelijk beschadigen of het niet (op tijd) terugbrengen ervan, of bij het onbetaald blijven van facturen, worden bestaande ontleningen opgeschort en worden geen nieuwe aanvragen meer aanvaard. Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente  Hemiksem kan, zonder nadere ingebrekestelling en zonder voorafgaande rechtelijke tussenkomst deze beslissing nemen.

 

Art. 10

Dit reglement treedt in werking vanaf 01/07/2019

 

 

VrijetijdsdienstAdministratief Centrum

Sint Bernardusabdij 1

2620 Hemiksem

 

03 288 26 57

vrijetijd@hemiksem.bema – vr     09.00 u. - 12.00 u.

di en wo    14.00 u. - 16.00 u.

 

DienstencentrumDepot Deluxe

Nijverheidsstraat 27

2620 Hemiksem

 

03 887 71 42

info.hemiksem@skynet.be

Ma9.15 u. – 12.15 u.

Di9.15 u. – 12.15 u.

Woe13.30 u. – 16.30 u.

Do9.15 u. – 12.15 u.

18 u. – 20 u. *

Vrij9.15 u. – 12.15 u.

 

(*Behalve schoolvakanties)

 

 

 

Gemeentemagazijn G.Gilliotstraat 50

2620 Hemiksem

 

03 288 27 20

magazijn@hemiksem.be

ma-do 12.30 u. - 16.30 u.

vr      08.00 u. - 12.00 u.

 

Gelieve op voorhand contact op te nemen met de juiste afhaallocatie om praktische afspraken te maken omtrent het ophalen en terug brengen van materiaal.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 7 - Gebruiksreglement Buitenschoolse kinderopvang 't Merelhofke

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Besluit RvB AGB Hemiksem van 22 december 2015

        Besluit RvB AGB Hemiksem van 21 november 2017

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten het AGB Hemiksem te ontbinden, het huishoudelijk reglement BKO 't Merelhofke wordt overgenomen door de gemeente.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het huidige goedgekeurde reglement door het AGB wordt opgeheven op 30 juni 2019. De gemeenteraad moet het reglement goedkeuren en dit treed in werking op 1 juli 2019.

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 dat het AGB Hemiksem zal ontbinden per 30 juni 2019. Het reglement BKO 't Merelhofke wordt overgedragen aan de gemeente.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Volgend reglement goed te keuren :

 

BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG ’t MERELHOFKE’

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

1.Het Gemeentebestuur van Hemiksem organiseert buitenschoolse kinderopvang in het multifunctionele complex Depot Deluxe, Nijverheidsstraat 27 in 2620 Hemiksem.

 

     De verantwoordelijke is Monique Ryngaert

     kantooradres:Nijverheidsstraat 27

2620  Hemiksem

tel. 03 288 27 61

e-mailadres:bkomerelhofke@hemiksem.be

Zij is te bereiken in BKO ’t Merelhofke:

maandag, dinsdag en donderdag: van 7 tot 12 uur en van 15 tot 18 uur

woensdag en vrijdag van 7 tot 11 uur

 

 

2.Voorwaarden om tot de BKO toegelaten te worden:

     De opvang staat open voor alle kinderen van het kleuter- en lager onderwijs

     die in Hemiksem wonen of er naar school gaan en waarvan beide

     ouders/partners een beroepsactiviteit uitoefenen of een erkende opleiding volgen.

     De opvang van kinderen van het kleuter- en lager onderwijs die in de gemeente

     Hemiksem wonen, maar er niet naar school gaan, kan evenwel uitsluitend op

     woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties.

 

     Inschrijven :

     Elk kind moet officieel ingeschreven worden voor het eerste opvangmoment.

     Voor een inschrijving dienen volgende documenten te worden binnengebracht

     In de opvang:

Het inlichtingsformulier

De schriftelijke overeenkomst

Een uittreksel van gezinssamenstelling

 

De ouders/partners van de schoolgaande kinderen dienen tevens volgende  documenten bij inschrijving bij te voegen

- de ouder/partner die een beroepsactiviteit in dienstverband uitoefent, een attest van zijn/haar werkgever:

- de ouder/partner die als zelfstandige werkzaam is, een attest op eer waaruit een volledige beroepsactiviteit blijkt;

- de ouder/partner die een erkende opleiding volgt, een attest van het opleidingscentrum.

Ter controle organiseert de dienst op regelmatige basis steekproeven.

 

3.   Voorrangsregel

     Indien de maximale capaciteit niet is overschreden, zijn kinderen van een andere

     gemeente welkom.

 

     Indien het toegelaten aantal kinderen overschreden wordt zal er een wachtlijst

     worden aangemaakt en zullen bij nieuwe vrijkomende plaatsen volgende 

     voorrangsregels worden toegepast:

 

1. De categorieën van kinderen die onder de voorrangsregel vallen:

Categorie 1

De volgende kinderen krijgen voorrang ongeacht of hun ouders/partner al dan niet woonachtig zijn op het grondgebied van de gemeente Hemiksem:

(i) Kinderen die het vorig schooljaar reeds gebruik maakten van de BKO

(ii) Kleuters van 2,5 jaar (de instappers) die op het instapmoment reeds een broer of zus in de BKO hebben

 

2.       

Categorie 2

De kinderen die niet vallen onder de eerste categorie en waarvan de ouders/partners beantwoorden aan de volgende voorwaarden krijgen voorrang:

(i)Kinderen van ouders/partners die in dienstverband werken of die een erkende opleiding volgen en waarvan minstens één woonachtig is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem.  Deze ouders/partners dienen bij de inschrijvingsaanvraag een attest van hun werkgever of een attest van het opleidingscentrum in en

(ii) Kinderen van ouders/partners die als zelfstandige werkzaam zijn en waarvan minstens één woonachtig is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem of een zelfstandige activiteit uitoefenen op het grondgebied van de gemeente Hemiksem.  Deze ouders/partners dienen bij de inschrijvingsaanvraag een attest op eer in, waaruit een volledige beroepsactiviteit blijkt.

    

Indien er plaatsen vrijkomen doorheen het jaar worden die toegekend aan zij

die als eerste op de reservelijst staan rekening houdend met de instappers.

 

3.

Het Gemeentebestuur van Hemiksem evalueert op regelmatige wijze de toepassing van de voorrangsregel en past deze desgevallend aan.

 

 

3.Openingsuren

 

maandag – dinsdag – donderdag – vrijdag - woensdagmorgen

 

vooropvang:van 6u30 tot 8 uur

naopvang :van 15u30 tot 18u30

 

woensdagnamiddag 

van 12u05 tot 18u30

 

 

vakanties en schoolvrije dagen

van 6u30  tot 18u30

 

Tijdens de maanden juli en augustus nemen de kinderen van de lagere school deel aan de speelpleinwerking.  De kleuters worden opgevangen in ‘t Merelhofke.  Er is geen busvervoer voorzien.

 

Sluitingsdagen

 

De lijst met de vaste en variabele sluitingsdagen zal zo vlug mogelijk meegedeeld worden. Deze sluitingsdagen zijn ook terug te vinden op de website van de gemeente Hemiksem. 

De vaste sluitingsdagen zijn vastgesteld als volgt:

- 1 en 2 januari

- paasmaandag

- O.H.-Hemelvaart en de dag nadien

- pinkstermaandag

- 1 mei

- heel de week waarin 21 juli valt

- 15 augustus

- de laatste 3 werkdagen van augustus

- 1 en 2 november

- 11 november

- van 24 tot en met 31 december

 

 

4.Hoe Inschrijven

 

Elk kind wordt éénmalig ingeschreven voor het eerste opvangmoment en blijft ingeschreven tot en met het zesde leerjaar

 

Inschrijvingen gebeuren bij de verantwoordelijke per e-mail of ter plaatse in het Depot Deluxe (Nijverheidsstraat 27)  op maandag en donderdag tussen 9 en 12 uur of op woensdag en vrijdag tussen 9 en 11 uur.

      Contactgegevens:

tel: 03 288 27 61

e-mail: bkomerelhofke@hemiksem.be

 

Bij nieuwe inschrijvingen kan je telefonisch of per mail een afspraak maken voor

een korte rondleiding en eventuele inschrijving.

 

Volgende documenten dienen te worden ingevuld:

- de schriftelijke overeenkomst en het inlichtingsformulier. Beide zijn te verkrijgen bij de verantwoordelijke  in de kinderopvang, of te downloaden van de website van de gemeente.  Deze formulieren zijn word-documenten  en het is wenselijk dat deze eerst ingevuld worden via de computer en dan pas gemaild of afgegeven bij de verantwoordelijke in de kinderopvang.

Indien de ouders gescheiden zijn en beide ouders gebruik wensen te maken van de opvang (met aparte factuur), dient elke  ouder apart deze formulieren ons ingevuld te bezorgen

Per kind dient  tevens een volledig inlichtingsformulier te worden  ingevuld.

 

Volgende documenten moeten bijgevoegd worden:

• een recent bewijs van gezinssamenstelling (niet ouder dan 1 maand);

   (indien ouders buiten de gemeente wonen)

• recente werkattesten van de werkgever van beide ouders/partners – geen arbeidscontract - (niet ouder dan 1 maand);

• een verklaring op eer voor zelfstandigen;

• een doktersvoorschrift, indien nodig;

 

De inschrijving is pas definitief en geldig wanneer alle formulieren volledig ingevuld en ondertekend zijn en alle gevraagde documenten afgeleverd zijn.  De inschrijving moet in orde zijn voor het eerste opvangmoment.

 

Kort samengevat:

Volledig ingevuld  en ondertekend schriftelijke overeenkomst.

per kind een volledig ingevuld en ondertekend inlichtingsformulier.

   Beide documenten worden, samen met de nodige werkattesten en "samenstelling

   van gezin" afgeleverd bij de verantwoordelijke in het 't Merelhofke of verstuurd

   per mail naar bkomerelhofke@hemiksem.be

enkel volledige dossiers komen in aanmerking

indien nodig zal de voorrangsregel toegepast worden

 

 

5. Wijziging van gegevens :

 

Wijzigingen in verband met persoonlijke en medische gegevens dienen, bij voorkeur schriftelijk,  steeds zo snel mogelijk te worden doorgegeven aan verantwoordelijke in de kinderopvang

 

6. Opzegmodaliteiten voor het gezin:

 

Het kind dat ingeschreven werd,  blijft ingeschreven tot en met het zesde leerjaar.

Wil men vroeger stopzetten, dan dient dit steeds, bij voorkeur schriftelijk,  te worden gemeld aan de verantwoordelijke.  Opzeggen kan steeds zonder schade -of opzegvergoeding.

 

Het Gemeentebestuur van Hemiksem kan steeds de opvang stopzetten in volgende omstandigheden:

ouders het huishoudelijk reglement en/of andere contractuele bepalingen

         niet naleven.

Facturen niet (tijdig) betaald worden

Er geen gevolg gegeven wordt aan de mondelinge en schriftelijke verwittigingen

   van de opvang;

de ouders/voogd de noodzakelijke documenten niet bezorgen aan de opvang

 

De ouder(s) wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.  Hierin wordt toegelicht

wat de reden voor beëindiging van overeenkomst is.

 

Wanneer het kind langer dan één jaar geen gebruik maakt van de opvang, wordt het dossier automatisch op non-actief gezet.

 

 

7. Voorinschrijvingen :

 

Van zodra het kind is ingeschreven, is het belangrijk dat er op voorhand goed wordt doorgegeven op welke dagen men voor- en/of naopvang nodig heeft.

Daarom wordt er gewerkt met "voorinschrijvingen"

Dit doet men "online" via het computerprogramma van de BKO.

Hiervoor volgt men het volgende stappenplan:

- inloggen op www.i-school.be/login.

- invullen van de logingegevens: deze worden medegedeeld nadat de inschrijving is goedgekeurd.

 

1) Voor de gewone schooldagen en schoolvrije dagen (pedagogische studiedagen) :

    Voor de gewone schooldagen duidt men via "de kalender" zelf aan wanneer het kind

    naar de opvang komt.  Dit kan "online" tot 6 uur 's morgens vóór het

    opvangmoment.

    Indien er de dag van opvang echter zelf nog iets wijzigt, dient men daarvoor te

    mailen naar bkomerelhofke@hemiksem.be.

    Het in- of uitschrijven kan u doen van het begin tot het einde van het schooljaar.

    Voor de schoolvrije dagen, kan men pas "online" inschrijven 3 a 4 weken voor

    aanvang van de desbetreffende "schoolvrije dag"

    Bij moeilijkheden of problemen kan men steeds contact opnemen met de

    verantwoordelijke die dan samen met de betrokken ouder zal overlopen hoe de

    voorinschrijving dient te gebeuren.

    Indien een kind op een ingeschreven opvangperiode echter niet aanwezig kan

    zijn, dient men dit steeds ten laatste "op dag van opvang" zelf te verwittigen,

    bij voorkeur per mail, zoniet zal de volledige voor- en/of naopvang periode

    aangerekend worden, waarvoor werd ingeschreven..  Dit wil zeggen vooropvang

    van 6u30 tot 8 uur, naopvang van 15u30 tot 18u30 of van 12u05 tot 18u30 op

    woensdagnamiddag.

    Bij ziekte, of een andere dringende reden, waardoor men niet tijdig kon verwittigen,

    is een doktersattest of bewijs vereist, zoniet  worden deze dagen aangerekend. 

 

2) Voor de vakantieperiodes:

    Hiervoor dient eveneens  vooraf ingeschreven te worden.  Deze opvangmomenten

    kunnen niet "online" aangeduid worden

    Deze voorinschrijvingen gebeuren als volgt :

 

-Het desbestreffend inschrijvingsformulier kan men downloaden van de website van de gemeente Hemiksem of in de opvang afhalen (+/- 3 a 4 weken voor aanvang van desbetreffende vakantieperiode)

- Inschrijvingen gebeuren bij de verantwoordelijke per e-mail of ter plaatse in het Depot Deluxe (Nijverheidsstraat 27)  op maandag en donderdag tussen 9 en 12 uur of op woensdag en vrijdag tussen 9 en 11 uur.

 

-Belangrijk: Gezien de plaatsten beperkt zijn, dient samen met het inschrijvingsformulier voor beide ouders een verklaring van de werkgever bijgevoegd worden, dat vermeldt dat op de dagen die aangevraagd zijn, de ouders dienen te werken..

-Zonder deze verklaringen van de werkgever worden de kinderen op de reservelijst geplaatst in volgorde van aanmelding.

- De formulieren moeten ondertekend zijn.

        Indien een kind op een ingeschreven dag niet aanwezig kan zijn, moet dit ten

        laatste één dag op voorhand  doorgegeven worden, bij voorkeur per mail, zoniet

        wordt deze dag aangerekend.

        Bij ziekte, of een andere dringende reden, waardoor men niet tijdig kon

        verwittigen, is een doktersattest of bewijs vereist, zoniet  worden deze dagen

        aangerekend.

 

 

8. Vervoer

 

Het vervoer van en naar BKO ’t Merelhofke wordt verzorgd door het 

gemeentebestuur van Hemiksem.

 

Vooropvang:

Om 7u45 worden de kinderen van de gemeentelijke basisschool  De Regenboog, de gemeentelijke kleuterafdeling Hoofdbos en de vrije basisschool naar hun school gebracht. Dit wil zeggen: Ouders brengen hun kinderen naar de opvang vóór 7u45

 

Om 8u15 worden de kinderen van de gemeentelijke basisschool Jan Sanders naar hun school gebracht.  Ouders  brengen hun kinderen voor 8u

 

Kinderen die met de fiets naar de opvang komen, laten hun fiets staan en komen die ’s avonds ophalen.

 

Na opvang:

Om 15u30 worden de kinderen van de vrije basisschool Lindelei en de gemeentelijke basisschool De Regenboog naar de opvang gebracht.

Om ± 15u55 worden de kinderen van de gemeentelijke basisschool Jan Sanders naar de opvang gebracht.

Om ± 16u15 worden de kinderen van de vrije basisschool Heiligstraat en de gemeentelijke kleuterafdeling Hoofdbos naar de opvang gebracht.

In elke school zullen één of meerdere begeleidsters aanwezig zijn om de kinderen te registreren na het belsignaal.

Kinderen die met de fiets naar school komen en enkel in de naopvang blijven, brengen ’s morgens de fiets naar de BKO en gaan mee met de schoolbus naar school. ’s Avonds gaan zij terug mee met de schoolbus om hun fiets op te halen.

Vermits de scholen open zijn tot 16 uur, hoeven kinderen, die steeds vóór 16 uur opgehaald worden, niet meer naar de opvang. 

 

Ouders maken dus best  goed het onderscheid tussen "school "en "buitenschoolse  kinderopvang". 

Kinderen die later dan 15u45 in de opvang blijven, worden om 15u30 ineens geregistreerd.

Kinderen die steeds vóór 15u45uur afgehaald worden, worden best uitgeschreven.

Let op: ouders moeten dit wel zelf laten weten, zoniet wordt het kind geregistreerd

 

"Naopvang woensdagnamiddag

Om 12u15 worden de kinderen van de vrije basisschool  Lindelei en De regenboog naar opvang gebracht

Om ± 12u40 worden de kinderen van de vrije basisschool Heiligstraat en de gemeentelijke kleuterafdeling Hoofdbos naar de opvang gebracht.

Om +/- 13u worden de kinderen van de gemeentelijke basisschool Jan Sanderslaan naar de opvang gebracht.

Zoals nu ook reeds gebeurt, zal in de gemeentelijke basisscholen Jan Sanders en de vrije basisschool Heiligstraat de naopvang reeds gestart worden om 12u05.

Kinderen die met de fiets naar school komen en enkel in de naopvang blijven, brengen ’s morgens de fiets naar de BKO en gaan mee met de schoolbus naar school. ’s Middags gaan zij terug mee met de schoolbus om hun fiets op te halen.

Woensdagmiddag zijn de scholen open tot 12u30.

Kinderen die later dan 12u30 in de opvang blijven, worden om 12u05 ineens geregistreerd.

Kinderen die steeds vóór 12u30 uur afgehaald worden, worden best uitgeschreven.

Let op: ouders moeten dit wel zelf laten weten, zoniet wordt het kind geregistreerd."

 

Wat als de schoolbus niet kan rijden?

Er zal gewerkt worden met een sms-alert.  Dit wil zeggen dat als de schoolbus om

een of andere reden niet kan rijden, de ouders een sms zullen krijgen met de

boodschap waar de kinderen dan wel kunnen opgehaald of naar toegebracht worden.

 

-Gebeurt dit ’s morgens, dan zal de vooropvang doorgaan in de scholen zelf.  Er worden geen kinderen meer aanvaard in ’t Merelhofke en de ouders zal gevraagd worden de kinderen naar de eigen school te brengen.  Let op: voor de kinderen van de vrije basisschool is dit naar de Heiligstraat.  De reeds aanwezige kinderen in de opvang zullen door personeel van het gemeentebestuur naar de scholen gebracht worden. 

-Gebeurt dit in de loop van de dag, dan zal in mate van het mogelijke zo snel mogelijk een sms bericht worden verstuurd, en een melding via mai.

     .  Om 15u30 zal de na opvang dan plaats vinden in de scholen zelf. 

Let op: voor de kinderen van de vrije basisschool is dit in de Heiligstraat

Kinderen die naar de muziekacademie gaan zullen niet vervoerd worden.

 

De sms-boodschap wordt via de computer verzonden. Dit geeft een lang sms-nummer van 16 cijfers weer. U kan hier niet naar sms’en of bellen.  Voor inlichtingen kan U bellen naar 't Merelhofke   tijdens de  aanwezigheidsuren van  de verantwoordelijke

Dit vervoerplan is een leidraad en kan steeds bijgestuurd worden indien nodig.

 

9. Tarieven

 

De tarieven kan men terugvinden in het retributiereglement.

0,74 euro per begonnen half uur

Vakanties en schoolvrije dagen:

Minder dan 3 uren:4,00 euro

Tussen 3 en 6 uren:6,70 euro

Meer dan 6 uren:10,00 euro

25% korting bij gelijktijdige aanwezigheid van kinderen van eenzelfde gezin

50% korting indien u recht heeft op sociaal tarief

Een boetesom per kind zal bijkomend aangerekend worden:

bij het afhalen na sluitingstijd: 15 euro

vooropvang, ingeschreven maar niet geweest: het hele opvangmoment dient betaald, dus van 6u30 tot 8 uur

naopvang, ingeschreven maar niet geweest: het hele opvangmoment dient betaald, dus van 15u30 tot 18u30

naopvang op woensdagnamiddag, ingeschreven maar niet geweest: het hele opvangmoment dient betaald, dus van 12u05 tot 18u30

naopvang en vooropvang, wel geweest maar niet ingeschreven: 15 euro + de tijd dat het kind in de opvang heeft verbleven.

vakanties en schoolvrije dagen:

    - ingeschreven maar niet geweest = 10 euro

     - wel geweest maar niet ingeschreven = 15 euro + de tijd dat het kind in de opvang heef verbleven.

 

De Raad van Bestuur behoudt zich het recht voor om het retributiereglement aan te passen.

 

 

10.Betalingswijze

 

De betaling gebeurt bij voorkeur via bankdomiciliëring.  Hiermee verlenen de ouders toestemming aan de bank om de facturen van de buitenschoolse opvang op een bepaalde datum te vereffenen.  In praktijk betekent dit dat in de BKO de uren van aanwezigheid van de kinderen genoteerd worden.  Maandelijks wordt een factuur met een overzicht van de voorbije maand opgestuurd.  Pas 10 dagen later gaat die factuur naar de bank en haalt die het vereiste geld van de rekening.

Er kan ook betaald worden via overschrijving. 

Indien de betaling van de facturen in gebreke blijft, behoudt de kinderopvang zich het recht voor het kind te weigeren.

Bij kinderen van gescheiden ouders die beiden opvang wensen, wordt het kind zowel onder de vader als onder de moeder ingeschreven en zullen de facturen ook afzonderlijk berekend worden.

 

 

11. Aanmelden

 

De ouders zijn verplicht zich ’s morgens met het kind aan te melden bij de

begeleiding.  Zij tekenen dan de aanwezigheidslijst af naast het genoteerde tijdstip

van aankomst.  De kinderen mogen zelf niet tekenen.  Bij verzuim zal gerekend

worden vanaf 6.30 uur.

De ouders zetten hun kind af in de kus- en knuffelzone en verlaten dan de

kinderopvang.

De ouders zijn verplicht zich ’s avonds met het kind aan te melden bij de begeleiding.

Zij tekenen dan de aanwezigheidslijst af naast het genoteerde tijdstip van vertrek.  De

kinderen mogen zelf niet tekenen.  Bij verzuim zal gerekend worden tot 18.30 uur.

Na ondertekening van de aanwezigheidslijst zijn de ouders verantwoordelijk voor hun

kinderen en niet de begeleidsters.  Zij moeten dan ook de kinderopvang onmiddellijk

verlaten.

 

 

12. Verzekering en aansprakelijkheid

 

Alle ingeschreven kinderen zijn tijdens hun aanwezigheid verzekerd tegen lichamelijke

ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

 

Indien de ouders beslissen dat een kind alleen de opvang kan verlaten, dienen zij

hiervoor schriftelijk toestemming te geven.  De BKO kan niet aansprakelijk gesteld

worden voor eventuele ongevallen wanneer het kind niet meer onder toezicht staat

van de begeleiding. Dit geldt ook voor  beschadiging of verlies van persoonlijke

voorwerpen zoals kledij, brillen, horloges en fiets. Indien er vernieling of

beschadiging met opzettelijk karakter wordt vastgesteld, worden de kosten verhaald

op de ouders.

 

Wanneer het kind zaken met opzet vernielt of de regels ter zake niet respecteert,

worden de ouders hiervan op de hoogte gebracht.  Als vastgesteld wordt dat het gedrag van het kind naderhand niet verbetert, behoudt de kinderopvang zich het recht voor het kind te weigeren in de opvang.

 

Kinderen nemen geen eigen speelgoed/materiaal mee.  Indien dit toch het geval is, zijn zij hiervoor verantwoordelijk.  Bij diefstal of schade kan geen vergoeding geëist worden

 

 

13. Ziekte en medicatie

 

Zieke kinderen worden niet in de opvang toegelaten.  Bij plotse ziekte of ongevallen

worden de ouders onmiddellijk verwittigd.  De eventuele dokterskosten of

ziekenhuiskosten zijn ten laste van de ouders.

 

Indien het kind medicatie neemt, wordt dit vooraf besproken met de

verantwoordelijke of een begeleidster, indien de verantwoordelijke niet aanwezig is.

Een doktersvoorschrift is steeds vereist, zoniet zal de medicatie niet toegediend worden.

 

Alle medische problemen van je kind kunnen best steeds worden vermeld, zeker

ook die we niet kunnen zien

 

14.

De begeleidsters en de lokale verantwoordelijke hebben in verband met hun taak

beroepsgeheim.  Vertrouwelijke informatie mag niet openbaar gemaakt worden.

De overdracht van de kinderen, die gebruik maken van de muziekacademie, dient

intern geregeld te worden tussen de begeleidsters en leerkrachten van de academie.

15.

Er zal een uitgebreid spelaanbod aanwezig zijn, waarbij het kind zich moet houden

aan de geldende afspraken en instructies van de begeleidsters.

 

16. Afspraken over eten :

 

  - Ontbijt :

     Je kind eet bij voorkeur thuis.

     In overleg met de verantwoordelijke of begeleiding mag er nog iets gegeten

     worden tot 7u15

  - Tussendoortjes:

     Na school is er tijd voor een tussendoortje. Kinderen brengen dit zelf mee.

     Op schoolvrije dagen en vakantiedagen kunnen de kinderen zowel in de 

     voormiddag als in de namiddag een tussendoortje nuttigen dat ze zelf meebrengen

  - Middageten:

    Op woensdagen, schoolvrije dagen en vakanties brengt je kind boterhammen en

    een drankje mee om te nuttigen. Wegwerpverpakking wordt zoveel mogelijk

    vermeden. Indien er voor uw kind speciale regels in acht moeten worden

    genomen betreffende voeding, verzoeken wij U dit steeds te melden

 

 

17.Regels voor het kind

-Eten en drinken gebeurt aan tafel.  Er wordt pas van tafel gegaan na toestemming van de begeleidsters.

-Wanneer er  met iets gespeeld werd, wordt dit steeds opgeruimd vooraleer er met iets anders gespeeld wordt.

-Wanneer er in groep met iets gespeeld wordt, staat de groep ook achteraf in voor het opruimen ervan.

-Om naar het toilet te gaan, moet vooraf toelating gevraagd worden aan de begeleidster.

-Jassen, mutsen en sjaals horen aan de kapstok, speelgoed op de plaats die speciaal daarvoor voorzien is en vuilnis in de voorziene vuilnisbakken.

-Huisregels, andere kinderen, het materiaal en de begeleiding worden gerespecteerd;

-Er wordt steeds naar begeleiding geluisterd;

-Er wordt geen eigen speelgoed/tablet/gsm/ipod/mp3 speler … meegebracht

-In opvang houden we snoepjes ed. enkel voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, feestjes enz. -

-Kinderen mogen enkel zelfstandig naar huis als ze hiervoor een schriftelijke

toelating van ouders hebben

        -     Kinderen die zelfstandig hun huiswerk kunnen maken, hebben hiervoor de

              mogelijkheid in een aparte ruimte.

        -     steps/skateboard/rollerblades mogen niet mee op bus. Dit wordt enkel

              toegestaan, indien deze in een gesloten zak vervoerd worden

        -     bij aankomst en vertrek wordt er steeds rustig in de rij gestaan

 

18.

Indien er klachten of problemen zijn, worden die eerst met de verantwoordelijke

besproken.  Er kan steeds in beroep gegaan worden bij de Algemeen Directeur van 

de Gemeente Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem. 

Dit dient schriftelijk te gebeuren.

 

 

19.

Alle zaken die niet in dit reglement opgenomen zijn, worden geregeld door het

schepencollege.

 

 

20.

Het huishoudelijk reglement moet voor akkoord ondertekend worden.

Alle administratieve formulieren moeten ondertekend worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Burgerzaken - 8 - Ondersteuning en begeleiding van het lokaal bestuur door IGEAN in het kader van het BVR lokaal woonbeleid

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van de taken in het kader van de subsidieregeling.

        De gemeente maakt deel uit van één van de Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW zoals opgericht door IGEAN:

          IVLW Midden: Malle, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel

          IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht

          IVLW Webb: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel

          IVLW Zuidrand: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. - Alle deze projecten lopen ten einde op 31.12.2019.

        Op 16.11.2018 werd het besluit van de Vlaamse regering BVR inzake lokaal woonbeleid goedgekeurd. Dit nieuw wettelijk kader bepaalt de opdrachten op vlak van wonen voor de lokale besturen vanaf 1.01.2020. De opdrachten kaderen in 3 grote beleidsprioriteiten:

          1.zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod,

          2.bewaken van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving,

          3.informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen over wonen.

In het BVR zijn verplichte en aanvullende opdrachten opgenomen.

Alle gemeenten dienen minimaal de verplichte activiteiten uit te voeren en 2 keer per jaar een lokaal woonoverleg te organiseren.

        Op de informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat heeft IGEAN o.m. toelichting gegeven bij de huidige werking en bij het nieuwe besluit van de Vlaamse regering BVR voor lokaal woonbeleid van 16.11.2018. De lokale ambtenaren hebben eenzelfde de toelichting gekregen op 21.02.2019.

        Op basis van het dossier, overgemaakt aan de betrokken gemeenten, is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW voor de periode 2020 – 2025, inclusief het uitvoeren van de verplichte activiteiten zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018 en voorbereiden van het subsidiedossier door IGEAN. Het ontwerp subsidiedossier werd opgemaakt in overleg met de betrokken lokale besturen en uitgebreid toegelicht en besproken op o.m. de stuurgroep en het lokaal woonoverleg.

        Tijdens het verkennend overleg, op 13.05.2019, werd het ontwerp subsidiedossiers eveneens besproken met Wonen-Vlaanderen.

        Het subsidiedossier in functie van de verdere intergemeentelijke samenwerking lokaal woonbeleid dient nu ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

        IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden.

        Daarom worden vanaf 2020 volgende Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW’s voorzien:

          IVLW Midden: Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel

          IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht

          IVLW SKS: Schoten, Kalmthout en Stabroek

          IVLW Webb: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel

          IVLW Zuidrand 1: Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint

          IVLW Zuidrand 2: Boechout, Borsbeek en Mortsel.

        De oprichting en organisatie van deze Interlokale Vereniging voor het Lokaal Woonbeleid is opgenomen in de bijgevoegde statuten.

        Overeenkomstig het BVR lokaal woonbeleid moet elke interlokale vereniging een halftijdse projectcoördinator voorzien. De taken en opdrachten van deze coördinator zijn vermeld op het overzicht in bijlage.

        Op de bijgevoegde tabel wordt een overzicht gegeven van de verplichte activiteiten zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018, met o.m. een korte omschrijving van de activiteit en taakverdeling tussen de gemeente (G) en het intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS).

        In het ontwerp subsidiedossier wordt een overzicht gegeven van de aanvullende activiteiten evenals van de eigen voorstellen. Elke activiteit wordt kort toegelicht met vermelding van de concrete taakverdeling.

        Om tegemoet te komen aan de vraag van de lokale besturen aan IGEAN om maximaal in te zetten op woningkwaliteit, zal IGEAN haar werking hierop afstemmen en voorziet zij de aanwerving van extra woningcontroleurs. Deze woningcontroleurs zullen ingezet worden in alle lokale besturen.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 03/06/2019.

 

Feiten en context

        informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat

        informatievergadering van 21.02.2019 voor de betrokken ambtenaren

        dossier voor het college van burgemeester en schepenen, bestaande uit volgende documenten:

          1.De Power Point presentatie van de bijeenkomst van 24.01.2019

          2.Het verslag van de bijeenkomst van 24.01.2019

          3.Een aparte toelichtingsnota bij de huidige en toekomstige werking van het team wonen, het team energie en het team klimaat

          4.Een ontwerp beslissing van het college van burgemeester en schepenen (word document).

        de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met het verderzetten van de werking van de IVLW voor de periode 2020 -2025, en het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018

        het ontwerp subsidiedossier zoals opgemaakt in overleg met de betrokken lokale besturen en voorgelegd aan de stuurgroep wonen en aan het lokaal woonoverleg

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN

Besluit van de Vlaamse regering van 16.11.2018 over het lokaal woonbeleid

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

Voorstel dat :

        De gemeenteraad gaat akkoord met de (verdere) deelname aan Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Rivierenland, voor de periode 2020-2025.

        De gemeenteraad gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in art. 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018:

zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden;

werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen;

en de daarbij horende taakverdeling.

        De gemeenteraad gaat akkoord met de organisatie van minstens 2 bijeenkomsten van het lokaal woonoverleg per werkingsjaar.

        De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, zoals beschreven in art. 13, 14 en 15 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018 en opgenomen in de ontwerp subsidieaanvraag van IVLW Rivierenland en keurt het ontwerp subsidiedossier goed.

        De gemeenteraad keurt de statuten goed van de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid Rivierenland.

        De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerp begroting 2020 en keurt deze goed.

        Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de statuten worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

Het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018 voorziet subsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op vlak van wonen.  

Voor de verplichte activiteiten kan er een basissubsidie bekomen worden, die berekend wordt aan de hand van een aantal parameters waaronder het aantal huishoudens.

 

De aanvullende subsidie wordt berekend aan de hand van de effectief gerealiseerde aanvullende activiteiten en eigen voorstellen die per IVLW uitgevoerd worden. Per aanvullende activiteit geldt een subsidiepercentage van 5% van de basissubsidie en per eigen voorstel 3%, met dien verstande dat het totaal subsidiepercentage nooit meer kan zijn dan 66,6% van de basissubsidie.

Een overzicht van de geraamde projectsubsidies is terug te vinden in de bijgevoegde begroting 2020.

 

De basissubsidie wordt door IGEAN gebruikt voor de financiering van volgende kosten:

-projectcoördinator (0,5 VTE per project)

-medewerkers van het team wonen, rekening houdend met 5 woningcontroleurs voor alle projecten samen

-algemene werkingskosten.

De woningcontroleurs zullen in functie van het aantal huishoudens ingezet worden in alle lokale besturen door het toekennen van een contingent aan woningcontroles aan elke deelnemende gemeente.

Als dit contingent de vraag of noodzaak overstijgt, zal in overleg met het betrokken lokaal bestuur nagegaan worden welke alternatieve, aanverwante activiteiten kunnen opgenomen worden. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan het uitvoeren van controles in het kader van leegstand of verwaarlozing.

Als het contingent daarentegen ontoereikend is, zal in overleg met het betrokken lokaal bestuur nagegaan worden op welke wijze en onder welke voorwaarden IGEAN hieraan tegemoet kan komen. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan het tegen vergoeding inzetten van bijkomende woningcontroleurs die eveneens deel zullen uitmaken van het team wonen van IGEAN.

 

De aanvullende subsidies worden volledig ter beschikking gesteld van de betrokken gemeenten en kunnen vrij besteed worden, bijvoorbeeld als (gedeeltelijke) vergoeding voor de loonkost van de gemeentelijke huisvestingsambtenaar.

Ondersteuning en begeleiding van het lokaal bestuur door IGEAN in het kader van het BVR lokaal woonbeleid.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de (verdere) deelname aan Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Rivierenland, voor de periode 2020-2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in art. 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018:

zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden;

werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen;

en de daarbij horende taakverdeling.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de organisatie van minstens 2 bijeenkomsten van het lokaal woonoverleg per werkingsjaar.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, zoals beschreven in art. 13, 14 en 15 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018 en opgenomen in de ontwerp subsidieaanvraag van IVLW Rivierenland en keurt het ontwerp subsidiedossier goed.

 

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de statuten goed van de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid Rivierenland.

 

Artikel 6

De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerp begroting 2020 en keurt deze goed.

 

Artikel 7

Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de statuten worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 9 - Toetreding nieuwe deelgenoten Audio en kennisname jaarrekening 2018

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        vraag vanwege stad Aalst om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 29 januari 2019; 

        vraag vanwege stad Diksmuide om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 25 februari 2019; 

        vraag vanwege gemeente Evergem om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 28 februari 2019; 

        vraag vanwege gemeente Maldegem om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 28 juni 2018;

        vraag vanwege gemeente Moerbeke om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 30 oktober 2018;

        vraag vanwege gemeente Wachtebeke om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 22 november 2018;

        vraag vanwege gemeente Zele om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 21 februari 2019;

        vraag vanwege OCMW Diksmuide om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de OCMW-raad van 25 februari 2019;

        vraag vanwege OCMW Moerbeke om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de OCMW-raad van 8 november 2018;

        vraag vanwege zorgvereniging Mintus om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad  van bestuur van 22 juni 2018;

        vraag vanwege zorgbedrijf Harelbeke om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad van bestuur van 17 oktober 2018;

        de groeistrategie goedgekeurd door de Algemene Vergadering Audio van 14 juni 2018;

 

Feiten en context

De vereniging Audio verzoekt om de toetreding van stad Aalst, stad Diksmuide, gemeente Evergem, gemeente Maldegem, gemeente Moerbeke, gemeente Wachtebeke, gemeente Zele, OCMW Diksmuide, OCMW Moerbeke, zorgvereniging Mintus en zorgbedrijf Harelbeke formeel goed te keuren in de gemeenteraad.

Op 9 mei keurde de Algemene Vergadering Audio de jaarrekening 2018 goed.

De jaarrekening 2018 wordt ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Art. 482, tweede lid, van het decreet over het lokaal bestuur regelt dat de instemming van alle deelgenoten vereist voor de toetreding van nieuwe deelgenoten.

Artikel 485 van het DLB stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7, inzake het bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsvereniging.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet de toetreding van de nieuwe leden goedkeuren.

De gemeenteraad moet kennis nemen van de jaarrekening 2018.

 

 

 

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

De toetreding goed te keuren van stad Aalst tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van stad Diksmuide tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Evergem tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Maldegem tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Moerbeke tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Wachtebeke tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Zele tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Diksmuide tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Moerbeke tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van zorgvereniging Mintus tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van zorgbedrijf Harelbeke tot de vereniging Audio.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2018 van Audio.

 

Artikel 3

Deze beslissing te vermelden op de lijst bedoeld in art. 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 10 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 28 juni 2019 van Igean dienstverlening

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Jill Van Wijnsberghe aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Igean dienstverlening van 16 mei 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 28 juni 2019

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 28 juni 2019:

1)      goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      goedkeuren van de statutenwijziging

6)      aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      vaststellen van de code van goed bestuur

 

Raadslid Jill Van Wijnsberghe werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Igean dienstverlening

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Igean dienstverlening.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 11 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 28 juni 2019 van Igean milieu & veiligheid

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Jill Van Wijnsberghe aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Igean milieu & veiligheid van 16 mei 2019 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 28 juni 2019

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 28 juni 2019:

1)      goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      goedkeuren van de statutenwijziging

6)      aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      vaststellen van de code van goed bestuur

8)      benoemen van leden van de adviescomités

 

Raadslid Jill Van Wijnsberghe werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Igean milieu & veiligheid

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Igean milieu & veiligheid.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 12 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 28 juni 2019 van Vlotter

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Rodney Talboom aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Vlotter van 17 mei 2019 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 28 juni 2019

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2019:

 

1)      verslag van de raad van bestuur over het maatschappelijk jaar 2018

2)      verslag van de commissaris-revisor over het maatschappelijk jaar 2018 en goedkeuring van de jaarrekening 2018

3)      Kwijting bestuurders en kwijting commissaris-revisor

4)      aanstelling commissais-revisor

5)      rondvraag

 

Raadslid Rodney Talboom werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Vlotter

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2019.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Vlotter.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 13 - Aanduiden afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Brief van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 18 januari 2019.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.  Ook dienen er eventueel voordrachten te worden gedaan betreffende de adviescomités en de afgevaardigde op de algemene vergadering.

 

Juridische grond

        De statuten van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur, adviescomités en afgevaardigde op de algemene vergadering.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUITAanduiden afgevaardigde AV Kristien VingerhoetsNa geheime stemming:

12 stemmen voor

9 stemmen tegen

Aanduiden plaatsvervanger Luc BouckaertNa geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Kennis te nemen van de uitnodigingsbrief van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 18 januari 2019.

 

Artikel 2:

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor alle algemene vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van de ganse legislatuur 2019-2024, wordt aangewezen: 

mevrouw Kristien Vingerhoets, schepen, Eikenlaan 38 - 2620 Hemiksem

 

Als plaatsvervanger voor alle algemene vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van de ganse legislatuur 2019-2024, wordt aangewezen:

de heer Luc Bouckaert, burgemeester, Moerelei 2 - 2620 Hemiksem

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Sociale dienst - 14 - Afvaardiging lokale besturen in de voorlopige zorgraad in de eerstelijnszone Rupelaar

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Email Vlotter d.d. 25 april 2019

 

Feiten en context

Het eerstelijnszorglandschap en de regionale organisatie ervan ondergaat sinds enige tijd heel wat veranderingen. In een evolutie naar een meer decentrale benadering van de eerstelijnszorg in Vlaanderen, werd gekozen voor kleinere entiteiten.

Eind 2017 werd de eerstelijnszone Rupelaar opgericht die de Rupelgemeenten en Aartselaar omvat.

Een volgende stap in de ontwikkeling van de eerstelijnszone in de zorg bestaat uit de oprichting van een voorlopige zorgraad. Deze zorgraad is paritair samengesteld en bestaat uit clusters die een aantal plaatsen toegewezen krijgen.

Samenstelling voorlopige zorgraad: zie bijlage.

 

Juridische grond

Het niet gepubliceerde besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van zorgraden, bepaalt dat voorlopige zorgraden worden samengesteld en geïnstalleerd.

Dit gebeurt via documenten ingevuld door de contactpersoon voor de vorming van de eerstelijnszone en/of door de vertegenwoordiger van de penvoerende organisatie.

De SELTOM (zorgregio Mechelen) is de penvoerende organisatie.

Vlotter werd vanuit het veranderteam gevraagd om de kandidaturen van de lokale besturen te willen faciliteren.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

In de ontwikkeling van de eerstelijnszone in de zorg dient er een voorlopige zorgraad opgericht te worden.

De cluster lokale besturen heeft recht op 6 afgevaardigden.

De eerstelijnszone Rupelaar bestaat uit 6 gemeenten en kan bijgevolg 1 afgevaardigde per gemeente aanduiden.

De voorlopige zorgraden dienen spoedig operationeel te zijn met het oog op de de indiening van een formeel erkenningsdossier voor de erkenning van de zorgraden tegen uiterlijk 31/12/2019.

 

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Eind 2017 werd de eerstelijnszone Rupelaar opgericht. Een volgende stap in de ontwikkeling van de eerstelijnszone is de oprichting van een voorlopige zorgraad.

De Lokale Besturen dienen een afgevaardigde aan te stellen om te zetelen in de voorlopige zorgraad.

BESLUITafgevaardigde Sofie Van den heuvelNa geheime stemming:

18 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Sofie Van den heuvel, hoofd sociale dienst, wordt aangeduid als afgevaardigde door het Lokaal Bestuur Hemiksem in de voorlopige zorgraad van de eerstelijnszone Rupelaar.

 

Artikel 2

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband Vlotter, in de schoot van het veranderteam van de eerstelijnszone, te belasten met het verwerken van dit besluit in functie van de voorbereidende stappen tot oprichting van de voorlopige zorgraad.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 15 - Verslag organisatiebeheersing

 

MOTIVERING

 

-

De algemeen directeur brengt verslag uit over de activiteiten in verband met organisatiebeheersing bij gemeente en ocmw.

BESLUIT

Artikel 1

De algemeen directeur brengt verslag uit over de activiteiten in verband met organisatiebeheersing bij gemeente en ocmw.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 16 - Kennisgeving Jaarrekening 2018 - OCMW Hemiksem

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

niet van toepassing

 

Feiten en context

Het financiële boekjaar 2018 kan pas afgesloten worden wanneer de jaarrekening 2018 wordt goedgekeurd.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010: art 10, art 30 - 45

Ministrieel besluit van 1 oktober 2010: art 5 - 8, art 11 - 13

Ministrieel besluit van 3 december 2010

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

 

zie cijfers

De gemeente neemt kennis van de jaarrekening 2018 van het OCMW Hemiksem.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis over de jaarrekening van het OCMW

 

De jaarrekening 2018 BBC met als kerncijfers :

Het budgettaire resultaat van het boekjaar heeft een overschot van 475.315 euro. Het gecumuleerde budgettaire resultaat 2017 bedroeg 3.869.622 euro, waardoor het nieuwe gecumuleerde budgettaire resultaat 2018 toeneemt tot 4.344.937 euro. Van deze 4.344.937 euro werd reeds 1.779.596 euro als bestemde gelden gereserveerd. Hierdoor bedraagt het resultaat op kasbasis 2.565.341 euro. Het niet gebruikte deel van investeringen 2018 werden overgedragen naar 2019.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent kwijting aan de financieel directeur na goedkeuring door de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 17 - Kennisgeving bestemde gelden jaarrekening 2018 OCMW

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

In het verleden werden reeds bestemde gelden verschillende doeleinden aangelegd, jaarlijks groeien deze aan in afwachting van een definitieve beslissing tot uitgave.

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010: art 10, art 30 - 45

Ministrieel besluit van 1 oktober 2010: art 5 - 8, art 11 - 13

Ministrieel besluit van 3 december 2010

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie cijfers

Via de BBC regelgeving is het toegelaten bestemde gelden aan te leggen, die als doel bepaalde weloverwogen toekomstige uitgaven omvatten.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de wijzigingen in de bestemde gelden van het OCMW Hemiksem: 1.779.596,43 euro.

 

Bestemde gelden 2e pensioenpijler: 112.690,38 euro

Deze blijven ongewijzigd aangezien het OCMW is ingestapt in de 2e pensioenpijler. Deze reserve blijft behouden om eventuele tekorten op jaarbasis aan te zuiveren.

 

Bestemde gelden pensioenfonds mandatarissen werd niet langer opgenomen bij het OCMW, aangezien dit door Belfius niet gesplitst kan worden weergegeven, en is dus integraal bij de gemeente voorzien.

 

Bestemde gelden voor de eindeopstalvergoeding van de SF vanuit de gemeentelijke bijdrage 916.466,24 euro.

 

Bestemde gelden vanuit de ethias beleggingsverzekering met het oog op de eindeopstalvergoeding zijn aangegroeid tot 399.142,03 euro.

 

Bestemde gelden met betrekking tot de overschotten van Fedasil bedragen 351.297,78 euro.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 18 - Jaarrekening 2018 gemeente Hemiksem

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

niet van toepassing

 

Feiten en context

Op 25 juni 2010 werd de gemeente Hemiksem geselecteerd als pilootbestuur om de BBC cyclus in te voeren vanaf 01 januari 2011. Het financiële boekjaar 2018 kan pas afgesloten worden wanneer de jaarrekening 2018 wordt goedgekeurd.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010: art 10, art 30 - 45

Ministrieel besluit van 1 oktober 2010: art 5 - 8, art 11 - 13

Ministrieel besluit van 3 december 2010

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie cijfers

Het financiële boekjaar 2018 kan pas afgesloten worden wanneer de jaarrekening 2018 wordt

goedgekeurd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de rekening 2018 goed aan de hand van volgende kerncijfers:

 

De jaarrekening 2018 BBC goed te keuren met als kerncijfers :

Het budgettaire resultaat van het boekjaar heeft een overschot van 3.580.495 euro. Het gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar bedroeg 10.827.066  euro, waardoor het nieuwe gecumuleerde budgettaire resultaat stijgt tot 14.407.561 euro. Van deze  14.407.561 euro wordt 1.440.732 euro als bestemde gelden gereserveerd. Hierdoor bedraagt het resultaat op kasbasis 12.966.829 euro. Het niet gebruikte deel van investeringen 2018 werden overgedragen naar 2019.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent kwijting aan de financieel directeur na goedkeuring door het Administratief Toezicht.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 19 - Bestemde gelden  jaarrekening 2018 - gemeente Hemiksem

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

In het verleden werden reeds bestemde gelden verschillende doeleinden aangelegd, jaarlijks groeien deze aan in afwachting van een definitieve beslissing tot uitgave.

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010: art 10, art 30 - 45

Ministrieel besluit van 1 oktober 2010: art 5 - 8, art 11 - 13

Ministrieel besluit van 3 december 2010

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie cijfers

Via de BBC regelgeving is het toegelaten bestemde gelden aan te leggen, die als doel bepaalde weloverwogen toekomstige uitgaven omvatten.

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad beslist de bestemde gelden, ten bedrage van 1.440.732 euro in de jaarrekening 2018 te bepalen als volgt:

 

Bestemde gelden 2e pensioenpijler blijven stabiel op 167.662,97 euro. De effectieve opstart van de 2e pensioenpijler is gebeurd in 2016. Deze fondsen blijven behouden om eventuele budgettaire tekorten aan te zuiveren.

 

Bestemde gelden voor het pensioenfonds mandatarissen zijn toegenomen tot 953.103,17 euro

 

Bestemde gelden te besteden in het kader van het reglement op stedenbouwkundige last: stijgen naar 161.465,69 euro

 

Bestemde gelden KBC kasbon blijven ongewijzigd op 158.500 euro. Deze vervalt in 2020.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 20 - Vaststelling budgetwijziging 3 2019 - aanpassing ramingen

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

niet van toepassing

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn gewijzigd door het besluit van de Vlaamse regering van 23 november 2012.

Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn gewijzigd door het ministerieel besluit van 26 november 2012.

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie bijlagen

In budgetwijziging 3 2019 worden de ramingen bijgesteld naar de toekomstige verwachtingen en het resultaat van de rekening 2018 ingeschreven.

BESLUIT

15 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

6 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA) en Inneke Varewyck (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt budgetwijziging 3 2019 gemeente vast met volgende cijfers:

 

Het gebudgetteerde resultaat van 2019 wordt geraamd op een verlies van -7.389.778 euro, samengesteld uit:

Exploitatie resultaat: 142.596euro

Investering resultaat: -7.776.566  euro

Andere resultaat: 318.640 euro

 

Artikel 2

De autofinancieringsmarge in 2019 bedraagt 68.148 euro.  Het resultaat op kasbasis in 2019  5.577.051 euro (na aftrek bestemde gelden).

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 21 - BBC-jaarrekening 2018 AGB Hemiksem

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 1 december 2015 werd het AGB Hemiksem opgericht.

 

Feiten en context

Het financiële boekjaar 2018 kan pas afgesloten worden wanneer de jaarrekening 2018 wordt goedgekeurd.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010: art. 10, art. 30 - 45

Ministerieel besluit van 1 oktober 2010: art. 5 - 8, art. 11 - 13

Ministerieel besluit van 3 december 2010

 

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie cijfers

Goedkeuring jaarrekening 2018 Autonoom Gemeente bedrijf Hemiksem

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de BBC-jaarrekening 2018 van het AGB Hemiksem goed met als kerncijfers:

 

Het budgettaire resultaat van het boekjaar 2018 is negatief en bedraagt -18.633 euro.

Het gecumuleerde budgettaire resultaat, inclusief het verlies van 2017  bedraagt 72.041 euro

Er zijn geen bestemde gelden waardoor het resultaat op kasbasis eveneens 72.041 euro bedraagt.

 

Artikel 2

 

Er wordt kwijting verleend aan de financieel directeur na goedkeuring van de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 22 - Fiscale jaarrekening 2018 AGB Hemiksem

 

MOTIVERING

 Feiten en context

De fiscale jaarrekening dient te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De autonome gemeente- en provinciebedrijven (AGB en APB) voeren hun boekhouding en rapporteren in eerste instantie enkel volgens de regels van de BBC. De autonome bedrijven met een statutaire opdracht van commerciële, financiële of industriële aard,  worden volgens het Belgische boekhoudrecht echter als een onderneming beschouwd. Deze “overheidsondernemingen”  moeten ook een aantal bepalingen van de  vennootschapsboekhouding volgen voor de vorm, de inhoud, de controle en de neerlegging van de jaarrekening en de opmaak van het jaarverslag.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de fiscale jaarrekening 2018 van het AGB Hemiksem goed met een te bestemmen verlies van -2.501euro.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 23 - Overdracht activiteiten AGB naar gemeente Hemiksem

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- beslissing van de gemeenteraad van 15 oktober 2013 houdende de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem;

- beslissing van 15 januari 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeenteraad tot oprichting van het AGB Hemiksem;

- beslissing beleidscollege 12 november 2018: principieel akkoord met vereffeningsscenario;

- toelichting gemeenteraad 18 december 2018 bij bespreking budget aan gemeenteraad en raad van bestuur AGB;

- beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 betreffende de ontbinding van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem.

 

Feiten en context

Op 19 maart 2019 heeft de gemeenteraad beslist om het AGB Hemiksem te ontbinden. De vereffeningsfase startte op 1 april 2019. Doelstelling is om deze te beëindigen op 30 juni 2019. Vanaf 1 juli 2019 zal de gemeente de verdere exploitatie van de infrastructuur op zich nemen. De rechten en verplichtingen van het AGB zullen worden overgenomen door de gemeente. De modaliteiten ivm de overname van de activiteiten van het AGB door de gemeente dienen te worden geregeld.

 

Juridische grond

- artikel 234, § 3 van het decreet lokaal bestuur

- artikel 244 van het decreet lokaal bestuur

 

Advies

Er is geen advies vereist

 

Argumentatie

Gezien de activiteiten van het AGB vanaf 1 juli 2019 worden overgenomen door de gemeente, dient er een overeenkomst betreffende de overname van de activiteiten van het AGB door de gemeente te worden goedgekeurd.

Op 19 maart 2019 heeft de gemeenteraad beslist om het AGB Hemiksem te ontbinden. De vereffeningsfase startte op 1 april 2019. Doelstelling is om deze te beëindigen op 30 juni 2019. Vanaf 1 juli 2019 zal de gemeente de verdere exploitatie van de infrastructuur op zich nemen. De modaliteiten ivm de overname van de activiteiten van het AGB door de gemeente dienen te worden geregeld.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist volgende overeenkomst goed te keuren :

 

OVEREENKOMST

 

inzake de overname van de activiteiten van AGB Hemiksem door Gemeente Hemiksem

 

(de “Overeenkomst”)

 

 

 

TUSSEN

 

 

GEMEENTE HEMIKSEM, gevestigd te Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem, met ondernemingsnummer 0207.506.160, hierbij geldig vertegenwoordigd door:

 

-Dhr. Rodney Talboom, in de hoedanigheid van voorzitter van de gemeenteraad;

-Dhr. Luc Schroyens, in de hoedanigheid van algemeen directeur.

 

Tot deze Overeenkomst gemachtigd ingevolge het besluit van de gemeenteraad van 18 juni 2019.

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur van  22 december 2017  is voormeld besluit van de gemeenteraad uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht.

 

Hierna “Gemeente Hemiksem

 

 

EN

 

 

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF HEMIKSEM, gevestigd te Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem, met ondernemingsnummer 0640.725.679, dat in staat van vereffening verkeert en hierbij geldig wordt vertegenwoordigd door haar vereffenaar burgemeester Luc Bouckaert.

 

Hierna “AGB Hemiksem

 

 

Hierna samen “Partijen” en afzonderlijk de “Partij

 

 

WORDT IN OVERWEGING GENOMEN ALS VOLGT:

 

-De gemeenteraad van Gemeente Hemiksem besliste op 19 maart 2019 tot ontbinding van het AGB Hemiksem en wees burgemeester Luc Bouckaert aan als vereffenaar;

 

-Overeenkomstig artikel 244 Decreet over het lokaal bestuur zullen de rechten en verplichtingen van het AGB Hemiksem worden overgenomen door de Gemeente Hemiksem;

 

-Partijen wensen in deze Overeenkomst de modaliteiten te regelen van de overname van de activiteiten van AGB Hemiksem door Gemeente Hemiksem. 

 

 

 

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

 

Artikel 1 – Voorwerp

 

Partijen regelen in deze Overeenkomst de modaliteiten van de overname van de activiteiten van AGB Hemiksem door Gemeente Hemiksem, in bijzonder van het beheer- en de exploitatie van Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen.

 

 

Artikel 2 – Beschrijving van de onroerende goederen

 

De activiteiten van AGB Hemiksem die middels deze Overeenkomst worden overgenomen door Gemeente Hemiksem hebben betrekking op volgende onroerende goederen:

 

-een onroerend goed, met name het gebouw “Depot Deluxe” op en met grond, gelegen te 2620 Hemiksem Nijverheidsstraat 27, volgens de akte van 20 december 2015 tussen Partijen ten kadaster gekend als het perceel eerste afdeling, sectie C, nummer 308D (de “Depot Deluxe”).

 

 

Artikel 3 – Beëindiging van de (zakelijke- en conventionele) rechten m.b.t. Depot Deluxe

 

3.1. Partijen bevestigen in deze Overeenkomst dat ingevolge de vereffening van AGB Hemiksem volgende overeenkomsten – waarmee door Gemeente Hemiksem aan AGB Hemiksem (zakelijke- en conventionele) rechten werden verleend  voor het beheer- en de exploitatie van Depot Deluxe – worden beëindigd vanaf 1 juli 2019:

 

- de opstalakte van 20 december 2015, met betrekking tot Depot Deluxe.

 

3.2. Partijen zijn overeengekomen dat zij jegens elkaar tot geen enkele vergoeding zijn gehouden ingevolge voormelde beëindiging.

 

3.3. Partijen zijn overeengekomen dat eventuele opstallen die op basis van de rechten vermeld in artikel 3.1 van deze Overeenkomst zijn opgericht kosteloos én zonder dat zij worden afgebroken vanaf 1 juli 2019 (mede) worden overgedragen aan  Gemeente Hemiksem.

 

3.4. Alle (zakelijke-) rechten- én het daaraan verbonden risico van Depot Deluxe (inclusief, de opstallen die daarop zijn opgericht) gaan over naar Gemeente Hemiksem op datum van 1 juli 2019.

 

 

Artikel 4 – Overname van de activa voor de exploitatie- en het beheer

 

Partijen bevestigen dat de Gemeente Hemiksem vanaf 1 juli 2019 de lopende overeenkomsten – die AGB Hemiksem in het kader van de exploitatie- en het beheer van Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen heeft gesloten –  kosteloos van AGB Hemiksem zal overnemen, in bijzonder doch niet limitatief:

 

- de concessieovereenkomsten met betrekking tot lokalen van het complex Depot Deluxe

tussen AGB Hemiksem en Dienstencentrum

tussen AGB Hemiksem en Rode Kruis Vlaanderen Internationaal

tussen AGB Hemiksem en Scouts Hemiksem 34° Sint-Lodewijk vzw

 

- de overeenkomsten met betrekking tot de verhuur van opslagruimte

tussen AGB Hemiksem en Duikteam Hemiksem

tussen AGB Hemiksem en De Kanarie

tussen AGB Hemiksem en Gidsen 29ste Sint-Paulus Hemiksem

tussen AGB Hemiksem en Chiro Klaasje

tussen AGB Hemiksem en Chiro Jochihe

tussen AGB Hemiksem en Scouts Hemiksem 34° Sint-Lodewijk vzw

tussen AGB Hemiksem en De Bellekens

tussen AGB Hemiksem en Rode Kruis Vlaanderen Internationaal

tussen AGB Hemiksem en De Drie Mereltjes.

 

 

Partijen zijn overeengekomen dat zij onmiddellijk na de ondertekening van deze Overeenkomst de (mede-)contractanten van voormelde lopende overeenkomsten gezamenlijk, schriftelijk zullen verzoeken om hun instemming met de overdracht van voormelde lopende overeenkomsten vanaf 1 juli 2019 per kerende schriftelijk te willen bevestigen aan Partijen.

 

 

Artikel 5 – Overige rechten / verplichtingen inzake de overname van de activiteiten van AGB Hemiksem

 

5.1. Overeenkomstig artikel 244 Decreet over het lokaal bestuur zal Gemeente Hemiksem vanaf 1 juli 2019 kosteloos (ook) alle (overige) activa van AGB Hemiksem overnemen, inclusief alle activa die AGB Hemiksem aanwendt voor de exploitatie- en het beheer van Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen.

 

Deze activa betreffen onder meer alle activa vermeld op het actief van de balans en alle nog onbetaalde vorderingen van het AGB op derden.

 

Gemeente Hemiksem verbindt er zich eveneens toe om eventuele passiva van AGB Hemiksem voor de afsluiting van de vereffening van AGB Hemiksem aan te zuiveren.

 

5.2. Partijen bevestigen dat de beheersovereenkomst tussen Gemeente Hemiksem en AGB Hemiksem op datum van 1 juli 2019 zal worden beëindigd.

 

Tot en met 30 juni 2019 zullen de activiteiten van AGB Hemiksem – overeenkomstig de modaliteiten van de beheersovereenkomst tussen Gemeente Hemiksem en AGB Hemiksem – door haar vereffenaar worden waargenomen.

 

5.3. AGB Hemiksem mag eventuele verzekering die zij heeft afgesloten in het kader van de exploitatie- en het beheer van Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen beëindigen vanaf 1 juli 2019.

 

5.4.  Gemeente Hemiksem zal – behoudens andersluidende, gemotiveerde en schriftelijke beslissing van harentwege – Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen op eenzelfde wijze blijven exploiteren- en beheren als het AGB; voormelde houdt onder meer (niet-limitatief) in dat Gemeente Hemiksem in principe:

 

- de lopende overeenkomsten van AGB Hemiksem zal overnemen, overeenkomstig de modaliteiten van artikel 4 van deze Overeenkomst;

 

- de randactiviteiten die verbonden waren aan de exploitatie- en het beheer van Depot Deluxe, de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en de markt en kermissen op eenzelfde wijze als AGB Hemiksem zal verder zetten.

 

Artikel 6 BTW

 

Deze overeenkomst heeft betrekking op een overdracht van een algemeenheid van goederen zoals bedoeld in art. 11 WBTW.

 

Artikel 7 – Authentieke Akte

Partijen zullen de beëindiging van de opstalakte van 20 december 2015 met betrekking tot Depot Deluxe uiterlijk binnen een termijn van 4 maanden na ondertekening van deze Overeenkomst laten verlijden in een afzonderlijke authentieke akte (de “Authentieke Akte”) door de burgemeester van de gemeente Hemiksem.

 

Eventueel kosten die verbonden zijn aan- of die ontstaan ingevolge de ondertekening van voormelde Authentieke Akte zijn ten laste van Gemeente Hemiksem.

 

 

Artikel 8 – Ontbindende voorwaarde

 

Deze Overeenkomst en haar onderliggende verbintenissen wordt gesloten onder de ontbindende voorwaarde dat het / de besluit(en) tot de ondertekening van deze Overeenkomst niet word(t)(en) geschorst en-/of vernietigd in het kader van het algemeen administratief toezicht en-/of een procedure voor de Raad van State en-/of een burgerrechtelijke procedure.  

 

Artikel 9 – Splitsbaarheid

 

8.1. De nietigheid van één der artikelen, of een deel ervan, van deze Overeenkomst tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze Overeenkomst noch van de Overeenkomst in haar geheel aan.

 

8.2.Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van deze Overeenkomst zullen Partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde deze te               vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

 

8.3. Desgevallend zullen Partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor ieder aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet is voorzien in deze Overeenkomst

 

 

Artikel 10 – Bevoegde recht- en hoven / rechtbanken

 

Onderhavige Overeenkomst worden beheerst door het Belgisch recht.

 

Alle geschillen verbonden aan de geldigheid, de interpretatie en de uitvoering van onderhavige Overeenkomst behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van Antwerpen en hoven van Antwerpen.

 

 

Opgemaakt te Hemiksem op 29 mei 2019 in vier originele exemplaren waarvan elke Partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

 

Voor Gemeente HemiksemVoor AGB Hemiksem

 

 

 

Rodney TalboomLuc Bouckaert

(voorzitter gemeenteraad)(vereffenaar van AGB Hemiksem)

 

 

 

Luc Schroyens

(algemeen directeur van Gemeente Hemiksem)

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 24 - Beëindiging recht van opstal AGB

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- beslissing van de gemeenteraad van 15 oktober 2013 houdende de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem;

- beslissing van 15 januari 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeenteraad tot oprichting van het AGB Hemiksem;

- het schrijven van 4 november 2015 van het Agentschap voor Natuur en Bos, waarbij toestemming verleend wordt voor de vestiging van een opstalrecht ten gunste van het AGB Hemiksem voor de gronden en het gebouw "Depot Deluxe".

- beslissing van de raad van bestuur van het AGB van 26 november 2015 houdende de vestiging van een recht van opstal voor het gebouw "Depot Deluxe";

- toekenning van een recht van opstal door de gemeente aan het AGB, bij akte verleden voor de burgemeester van Hemiksem op 20 december 2015;

- beslissing beleidscollege 12 november 2018: principieel akkoord met vereffeningsscenario;

- toelichting gemeenteraad 18 december 2018 bij bespreking budget aan gemeenteraad en raad van bestuur AGB;

- beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 betreffende de ontbinding van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem.

 

Feiten en context

Op 19 maart 2019 heeft de gemeenteraad beslist om het AGB Hemiksem te ontbinden. De vereffeningsfase startte op 1 april 2019. Doelstelling is om deze te beëindigen op 30 juni 2019. Vanaf 1 juli 2019 zal de gemeente de verdere exploitatie van de infrastructuur op zich nemen. De onderhandse overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal voor het gebouw "Depot Deluxe" die in 2015 werd gesloten tussen de gemeente en het AGB dient hierbij te worden beëindigd, zodat de goederen opnieuw in volle eigendom toebehoren aan de opstalgever, zijnde de gemeente Hemiksem.

 

Juridische grond

- artikel 234, § 3 van het decreet lokaal bestuur

- artikel 244 van het decreet lokaal bestuur

 

Advies

Er is geen advies vereist

 

Argumentatie

Gezien de activiteiten van het AGB vanaf 1 juli 2019 worden overgenomen door de gemeente, dient de opstalovereenkomst tussen de gemeente en het AGB te worden beëindigd.

Op 19 maart 2019 heeft de gemeenteraad beslist om het AGB Hemiksem te ontbinden. De vereffeningsfase starttte op 1 april 2019. Doelstelling is om deze te beëindigenop 30 juni 2019. Vanaf 1 juli 2019 zal de gemeente de verdere exploitatie van de infrastructuur op zich nemen. Het recht van opstal dat in 2015 door de gemeente werd toegekend aan het AGB Hemiksem dient te worden beëindigd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomst goed :

 

BEËINDIGING RECHT VAN OPSTAL

Het jaar tweeduizend negentien, op […].

Voor Mij, LUC BOUCKAERT, burgemeester van Hemiksem, optredend als instrumenterend ambtenaar, handelende in naam en voor rekening van de Gemeente Hemiksem, behoorlijk gemachtigd en overeenkomstig artikel 9 van de wet van 27 mei 1870.

ZIJN VERSCHENEN:

De GEMEENTE HEMIKSEM, alhier vertegenwoordigd door:

De heer Rodney Talboom, voorzitter van de gemeenteraad,

De heer Luc Schroyens, algemeen directeur,

Handelend ingevolge besluit van de gemeenteraad in zitting van 18 juni 2019, welk besluit alhier wordt aangehecht.

Hierna genoemd “de opstalgever”

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF HEMIKSEM in vereffening, met maatschappelijke zetel te 2620 Hemiksem, Sint-Bernardusabdij 1, ondernemingsnummer 0640.725.679, opgericht door de Gemeenteraad van Hemiksem op 15 oktober 2013, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand van 15 januari 2014, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 12 februari 2014.

Alhier vertegenwoordigd door de vereffenaar, de heer Luc Bouckaert.

Handelend overeenkomstig beslissing van de gemeenteraad van Hemiksem de dato 19 maart 2019, van welke beslissing een kopie alhier wordt aangehecht.

Hierna genoemd “de opstalhouder

EN MET TUSSENKOMST VAN:

Het VLAAMSE GEWEST, met ondernemingsnummer 0316.380.841, Agent-schap voor Natuur en Bos, waarvan de burelen gevestigd zijn te 1000 Brussel, Koning Albert II-laan 20 bus 8.

Alhier vertegenwoordigd door de heer Jeroen Geukens, ingevolge het besluit van de administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos hou-dende delegatie tot vertegenwoordiging van het Agentschap voor Natuur en Bos bij de beëindiging van een opstalrecht van […], waarvan een afschrift aan huidige akte gehecht zal blijven.

Hierna genoemd “Vlaams Gewest

VOORAFGAANDE VERKLARINGEN

1. Bij akte verleden voor de burgemeester van de gemeente Hemiksem, op 20 december 2015, overgeschreven op het hypotheekkantoor op 3 maart daarna, met referentie 59-T-03/03/2016-03522, werd door de Gemeente Hemiksem aan het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem een recht van opstal toege-kend op de hieronder vermelde onroerende goederen, voor een periode van vijftig (50) achtereenvolgende jaren lopende van 1 december 2015 tot 30 no-vember 2065.

2. Bij beslissing van de Gemeenteraad van de Gemeente Hemiksem op 19 maart 2019 werd overgegaan tot ontbinding van het Autonoom Gemeentebe-drijf Hemiksem.

Er werd voorts beslist dat de exploitatie uitgeoefend door het Autonoom Ge-meentebedrijf Hemiksem zal worden verdergezet door de Gemeente Hemik-sem.

Bij beslissing van de gemeenteraad van de gemeente Hemiksem van 19 maart 2019 werd de burgemeester, de heer Luc Bouckaert, voornoemd, aangesteld als vereffenaar van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem.

Daarom wordt overeengekomen om de bestaande recht van opstal op naver-melde goederen in voordeel van het autonoom Gemeentebedrijf te beëindigen als volgt:

II. BEËINDIGING RECHT VAN OPSTAL

Vervolgens verklaren de opstalgever en de opstalhouder voormelde recht van opstal toegestaan bij voormelde akte de dato 20 december 2015, met betrekking tot de hierna vermelde onroerende goederen te beëindigen, zodat deze goederen opnieuw in volle eigendom toebehoren aan de opstalgever, zijnde de Gemeente Hemiksem, vanaf 1 juli 2019.

Onder de gemeente Hemiksem:

Een grond met gebouwen en aanhorigheden, gelegen te 2620 Hemiksem, Nijverheidsstraat 27, ten kadaster gekend Hemiksem eerste afdeling, in wijk C, nummer 308D, voor een totale grootte van 13.188m².

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Het Vlaams Gewest en de Opstalgever hebben een erfpachtovereenkomst gesloten op 12 december 2012. Bij deze Erfpachtovereenkomst verleende het Vlaams gewest aan de Opstalgever een recht van erfpacht voor een termijn van 99 jaar met ingang van 1 oktober 2008  en eindigend op 30 september 2017.

1. Bodemdecreet

Partijen verklaren dat er op de gronden die het voorwerp zijn van onderhavige akte, bij hun weten geen inrichting is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in het decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming van 27 oktober 2006 (B.S. 22/01/2007).

Partijen verklaren dat zij op de hoogte gebracht werden van de inhoud van het bodemattest afgeleverd door de OVAM op […] 2019, overeenkomstig artikel 101 van genoemd Decreet.

De inhoud van het bodemattesten van […] 2019 luidt als volgt:

2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DEGEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een tech-nisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3. OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie:  www.ovam.be/bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden ge-bruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 02.04.2019.

Ann Cuyckens

afdelingshoofd.”

Partijen verklaren met betrekking tot voormelde goederen geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de betrokken partijen of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaring door de partijen te goeder trouw afgelegd werd, verklaart de gemeente Hemiksem dat het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem hiervoor tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.

2. Staat van het goed

Ingevolge voormelde beëindiging van het recht van opstal behoren de voormelde goederen toe aan de Gemeente Hemiksem in de staat waarin ze zich thans bevinden zonder waarborg voor maat of oppervlakte en met al hun zichtbare en verborgen gebreken en met alle eraan verbonden erfdienstbaarheden.

3. Belastingen en taksen

Alle belastingen en taksenkomen ten koste van de eigenaar vanaf 1 juli 2019.

4. Risico

Het risico van voormelde goederen gaat over op de eigenaar vanaf 1 juli 2019.

5. Vergoeding

De gemeente Hemiksem is geen enkele vergoeding verschuldigd aan de op-stalhouder voor eventuele werken uitgevoerd aan het goed waarop het recht van opstal werd verleend.

6. De gemeente Hemiksem neemt alle rechten en verplichtingen van het Autonoom Gemeentebedrijf Hemiksem over inzake de door de opstalhouder afgesloten huurovereenkomsten.

7.Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Partijen verklaren op de hoogte te zijn van de stedenbouwkundige informatie met betrekking tot voorschreven goederen.

8.Kosten akte

De kosten van deze akte vallen ten laste van de Gemeente Hemiksem.

ONTSLAG

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslag verleend voor het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte.

WAARMERKING

Overeenkomstig de Hypotheekwet waarmerkt de instrumenterende ambtenaar betreffende de bij deze akte betrokken partijen de naam, de rechtsvorm, de zetel, de datum van oprichting en het BTW-nummer of rijksidentificatienummer.

Conform de Organieke Wet Notariaat bevestigt de instrumenterende ambtenaar de partijen te kennen of hun identiteit te hebben nagezien aan de hand van identiteitskaarten en/of opzoekingen in het rijksregister.

WOONPLAATS

Voor de uitvoering van deze akte kiezen partijen woonplaats in hun wettelijke woonplaats of zetel.

SLOTVERKLARINGEN

Nadat de instrumenterend ambtenaar voorlezing heeft gegeven van artikel 62 § 2 en 73 van het WBTW, heeft hij aan de opstalhouder gevraagd haar hoedanigheid van BTW-belastingsplichtige kenbaar te maken waarop deze geantwoord heeft gekend te zijn als BTW-plichtige onder nummer BE0640.725.679.

Partijen verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

Ten einde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratiebelasting en dit in toepassing van artikel 161, 2° van het Wetboek van Registratierechten/artikel 2.9.6.0.3.1,1° VCF, de omzendbrief van de minister van Financiën van 5 maart 1941 en 17 maart 1958, verklaart de erfpachter:

- dat hij onteigeningsbevoegdheid heeft ingevolge artikel 240, §2 van het De-creet over het lokaal bestuur;

- dat deze overeenkomst wordt aangegaan en noodzakelijk is tot verwezenlijking van zijn maatschappelijk doel en dus ten algemene nut.

De vrijstelling van registratiebelasting geldt eveneens voor de bijlagen welke aan de authentieke akte gehecht zijn (Ministeriële Beslissing van 22 november 1957, nr EE/74.413).

De partijen erkennen dat de instrumenterend ambtenaar-minuuthouder hen gewezen heeft op artikel 9 § 1 van de organieke wet op het notariaat. Deze bepalingen eisen van de instrumenterend ambtenaar onpartijdige raadgeving omtrent de rechten en plichten van partijen, en dat indien hij vaststelt dat er tegengestelde belangen zijn, hij partijen moet informeren dat zij vrij hun raadsman kunnen kiezen, ongeacht of dit een instrumenterend ambtenaar of een andere juridische raadsman is.

Partijen bevestigen dat de instrumenterende ambtenaar hen op passende wijze heeft ingelicht over de rechten, plichten en lasten die uit deze akte voortvloeien, welke zij als evenwichtig beschouwen, en dat hij hen op onpartijdige manier advies heeft gegeven.

WAARVAN AKTE

Opgemaakt en verleden te Hemiksem.

Na gedane gedeeltelijke voorlezing van al wat voorgaat en toelichting daarbij, hebben de verschijners met mij, instrumenterend ambtenaar, deze akte gete-kend.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 25 - Retributie met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens markten: juli 2019 - december 2019

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- beslissing raad van bestuur AGB 20/09/2016: goedkeuring retributiereglement met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens markten oktober 2016 - 2019;

- beslissing beleidscollege 12/11/2018: principieel akkoord met vereffeningsscenario AGB Hemiksem;

- toelichting gemeenteraad 18/12/2018 bij bespreking budget aan gemeenteraad en raad van bestuur AGB;

- beslissing gemeenteraad 19/03/2019: goedkeuring ontbinding AGB Hemiksem.

 

Feiten en context

Gezien het AGB Hemiksem op 30/06/2019 wordt vereffend, wordt de uitbating van de openbare markt overgenomen door de gemeente Hemiksem.

 

Juridische grond

- Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

- Wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermis-

activiteiten

- KB van 24/09/2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

- Decreet van 24/02/2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

- Besluit van de Vlaamse Regering van 21/04/2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het KB van 24/09/2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten                                                                                   

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

Gesteld dat de gemeente Hemiksem de uitbating van de openbare markt vanaf 01/07/2019 zal overnemen van het AGB Hemiksem, dient het retributiereglement ivm het standgeld te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Gezien het AGB Hemiksem wordt vereffend op 30/06/2019, wordt de uitbating van de openbare markt overgenomen door de gemeente Hemiksem. Hiervoor dient een retributiereglement te worden goedgekeurd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist volgende retributie met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens markten, voor de periode 1 juli 2019 - 31 december 2019, als volgt vast te stellen :

 

De gemeenteraad eist met ingang van 1 juli 2019 tot en met 31 december 2019 een standrecht, per dag berekend, voor het innemen van een standplaats op de openbare markt door wagens en kramen, welke deelnemen aan een openbare markt.

De retributie is verschuldigd door de gebruiker van het openbaar domein.

 

Artikel 2

Het standrecht wordt bepaald op €1,35 € per lopende meter. Elk gedeelte van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter beschouwd. De max. diepte van de kramen mag 3 meter bedragen. De uiterste punten van het kraam of de marktwagen begrenzen de in aanmerking te nemen lengte. Degenen die per kwartaal betalen worden 12 weken aangerekend. Zij die per jaar betalen worden slechts 45 weken aangerekend. Elektriciteit  wordt forfaitair aangerekend. Voor klein verbruik (tot 350 Watt) is dit €30 per jaar, voor groot verbruik (meer dan 350 Watt) €60 per jaar. Standwerkers betalen €3 per marktdag.

 

Artikel 3

De retributie moet vanaf het begin van het plaatsen contant worden betaald, tegen afgifte van een kwitantie. Indien men opteert om te betalen per kwartaal of per jaar wordt een factuur opgestuurd. Deze moet betaald worden binnen de daarin gestelde vervaldatum.

 

Artikel 4

Onderhavige beslissing wordt definitief indien tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaren worden ingediend.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 26 - Retributiereglement Depot Deluxe

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 18 maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten het AGB hemiksem te ontbinden, de retributiereglementen worden overgenomen naar de gemeente.

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

 Het decreet over het lokaal bestuur;

 Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012;

 

Advies

Voor deze dienstverlening wordt een retributie gevraagd.

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

 

 

 

 

Financiële gevolgen voorzien

1419/004/001/007/002

23.000 euro

 

 

 

 

 

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 dat het AGB Hemiksem zal ontbinden per 30 juni 2019. Het retributiereglement voor de verhuur van depot deluxe wordt overgedragen aan de gemeente.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Voor een periode die aanvangt op 01 juli 2019 en eindigt op 31 december 2019 wordt een retributie gevestigd op het gebruik van depot deluxe als volgt:

 

Artikel 1 - Terbeschikkingstelling feestzaal + foyer

 

Artikel 1.1. Activiteiten MET versterkte muziek na 23u

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, Ivebica of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

35 euro + 5 euro forfaitaire energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 10 euro

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

225 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 250 euro

 

Artikel 1.2. Overige activiteiten

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, Ivebica  of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

35 euro + 5 euro forfaitaire energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 10 euro

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

125 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 100 euro

 

Categorie C

Alle gebruikers uit Hemiksem die niet onder categorie A en B vallen.

325 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 100 euro

Categorie D

Niet-commerciële organisaties en private gebruikers van buiten de gemeente Hemiksem

625 euro  + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 100 euro

 

De prijzen van drank zijn opgenomen in het algemene reglement en zijn jaarlijks herzienbaar. De energiekosten worden vastgesteld voor een periode van 1 jaar, en zijn jaarlijks in maart herzienbaar.

 

Artikel 1.3. Extra dagen

Indien er wordt afgeweken van het voorgestelde aantal dagen voorzien in het gebruiksreglement, wordt een bijkomende kost van 30 euro per dag aangerekend in het kader van de terbeschikkingsstellingsvergoeding.

 

 

 

 

Artikel 2 - Terbeschikkingstelling foyer

 

Artikel 2.1 Activiteiten met versterkte muziek na 23u.

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, IveBiC of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

20 euro + 5 euro forfaitaire energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 10 euro

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

100 euro  + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 100 euro

 

Artikel 2.2. Overige activiteiten

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, IveBiC of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

20 euro  + 5 euro forfaitaire energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 10 euro

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

75 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 50 euro

 

Categorie C

Alle gebruikers uit Hemiksem die niet onder categorie A en B vallen.

125 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 50 euro

 

Categorie D

Niet-commerciële organisaties en private gebruikers van buiten de gemeente Hemiksem

300 euro + energiekosten + minimum afname drank ter waarde van 50 euro

 

De prijzen van drank zijn opgenomen in het algemene reglement. De energiekosten worden berekend aan een vast, jaarlijks herzienbaar, tarief.

 

Artikel 2.3. Extra dagen

Indien er wordt afgeweken van het voorgestelde aantal dagen voorzien in het gebruiksreglement, wordt een bijkomende kost van 30 euro per dag aangerekend in het kader van de terbeschikkingsstellingsvergoeding.

 

 

 

 

Artikel 3 - Terbeschikkingstelling polyvalente zaal

 

Wanneer de polyvalente zaal ter beschikking van een organisatie wordt gesteld, wordt het onderscheid gemaakt tussen enerzijds sportactiviteiten en anderzijds activiteiten van een andere aard. Sportactiviteiten hebben voorrang voor deze ruimte.

 

Artikel 3.1. Tarieven voor sportactiviteiten

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, IveBiC of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

Piekuren: zaterdag, zondag, feestdagen en weekdagen vanaf 18u00:

3,50 euro  / begonnen uur

Daluren: weekdagen tot 18u00:

2,50 euro / begonnen uur

 

Sportactiviteiten voor jeugd (tot 15 jaar) vallen steeds onder het daltarief, analoog aan de reglementen die de terbeschikkingstelling van het gemeentelijk sportcentrum regelen.

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

Piekuren: zaterdag, zondag, feestdagen en weekdagen vanaf 18u00:

3,50 euro  / begonnen uur

Daluren: weekdagen tot 18u00:

2,50 euro  / begonnen uur

 

Sportactiviteiten voor jeugd (tot 15 jaar) vallen steeds onder het daltarief, analoog aan de reglementen die de terbeschikkingstelling van het gemeentelijk sportcentrum regelen.

 

Categorie C

Alle gebruikers uit Hemiksem die niet onder categorie A en B vallen.

Piekuren: zaterdag, zondag, feestdagen en weekdagen vanaf 18u00:

15 euro  / begonnen uur

Daluren: weekdagen tot 18u00:

7,5 euro  / begonnen uur

 

Categorie D

Gebruikers van buiten de gemeente Hemiksem.

 

Piekuren: zaterdag, zondag, feestdagen en weekdagen vanaf 18u00:

15 euro  / begonnen uur

Daluren: weekdagen tot 18u00:

7,5 euro / begonnen uur

Artikel 3.2. Tarieven voor andere activiteiten

 

De polyvalente zaal kan, na goedkeuring van de gemeente Hemiksem, ook ter beschikking gesteld worden voor andere activiteiten wanneer deze een aanvulling vormen op de terbeschikkingstelling van de feestzaal en foyer (bijvoorbeeld als backstageruimte voor artiesten, omkleedruimte, vestiaire, …). Een terbeschikkingstelling van de polyvalante zaal is enkel mogelijk in combinatie met de terbeschikkingstelling van de feestzaal en foyer. Bij een aanvraag zal de gemeente Hemiksem de duurtijd van deze terbeschikkingstelling bepalen, in samenspraak met de hoofdgebruiker van de polyvalente zaal op dat ogenblik.

 

Tarief ter beschikkingstelling: € 100 per dag.

 

Artikel 3.3. Tarieven opslagfaciliteiten bijruimte

 

De bijruimte aanpalend aan de sportzaal is vrij toegankelijk voor iedereen die recht heeft op toegang tot de polyvalente zaal.

 

De mogelijkheid is voorzien tot het gebruik maken van :

 

2 opbergkasten

1 koelkast

Gemeenschappelijke toog

Gemeenschappelijke glazen

Gemeenschappelijk materiaal voor afwas

 

Deze opslagfaciliteiten zijn echter beperkt voorhanden, en worden ter beschikking gesteld op basis van beschikbaarheid. Deze terbeschikkingstelling zal worden aangerekend vanaf het ogenblik dat deze ruimte door de gemeente volledig wordt opgeleverd.

 

Tarief: €50 /jaar

 

Artikel 4 - Terbeschikkingstelling vergaderzaal

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, IveBiC of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

5 euro  + minimum afname drank ter waarde van €5            

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

10 euro  + minimum afname drank ter waarde van €5

 

 

Categorie C

Alle gebruikers uit Hemiksem die niet onder categorie A en B vallen.

20 euro + minimum afname drank ter waarde van €5 

 

Categorie D

Gebruikers van buiten de gemeente Hemiksem

40 euro  + minimum afname drank ter waarde van €5

 

De terbeschikkingstellingsvergoeding voor de lokalen wordt vastgesteld voor een periode van 4 uur. Voor periodes langer dan 8 uur zal een forfaitaire prijs van €40 per dag aangerekend worden.

 

 

Artikel 5 - Terbeschikkingstelling opslagruimte voor verenigingen

 

Artikel 5.1. Tarieven

 

Categorie A

Raden van de gemeente Hemiksem, vereniging van gemeentepersoneel van de gemeente Hemiksem, liefdadigheidsinstellingen, IveBiC of de Academie voor Muziek en Woord Hemiksem wanneer zij een activiteit organiseert waarvoor geen inkom wordt gevraagd.

€0,25 per m² per maand           

 

Categorie B

Organisaties uit Hemiksem aangesloten bij of erkend door de Hemiksemse raden, dienstverlenende organisaties uit Hemiksem en Hemiksemse organisaties van filosofische of politieke aard.

€0,25 per m² per maand                     

 

Categorie C

Alle gebruikers uit Hemiksem die niet onder categorie A en B vallen.

€0,25 per m² per maand              

 

Deze vergoeding dient jaarlijks betaald te worden.

 

Deze opslagfaciliteiten zijn beperkt voorhanden, en worden ter beschikking gesteld op basis van beschikbaarheid

 

 

Artikel 5.2. Termijn en opzeg

 

De terbeschikkingstellingovereenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur en vangt aan op een door beide partijen overeengekomen datum (steeds de eerste dag van een maand).

 

De gemeente Hemiksem, om redenen van algemeen belang, en de gebruiker kunnen de overeenkomst ten allen tijde opzeggen bij aangetekend schrijven met inachtneming van een opzeggingstermijn van 6 maanden.

 

De gemeente Hemiksem en de gebruiker kunnen evenwel op elk ogenblik en met onderling akkoord de overeenkomst onmiddellijk beëindigen zonder enige opzeggingstermijn. De terbeschikkingstellingsvergoeding wordt terugbetaald voor de maanden die vallen na het aflopen van de overeenkomst.

 

Indien één van de partijen de verplichtingen opgenomen in de overeenkomst niet naleeft, zal de andere partij het recht hebben na het versturen van één aanmaning de ontbinding van de overeenkomst te vorderen. Een opzeggingsvergoeding is niet verschuldigd.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 27 - Retributiereglement speelpleinwerking: speelkriebels

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 20/10/2016 besliste het directiecomité om de speelpleinwerking over te dragen van het gemeentebestuur naar het AGB Hemiksem.

Op 22 december 2015 keurde de gemeenteraad het retributiereglement op de speelpleinwerking goed.

Beslissing gemeenteraad van 18 maart 2019, om over te gaan tot ontbinding van het AGB met ingang van 1 juli 2019.

 

Feiten en context

Wegens de stopzetting van het AGB, dient de retributie op speelpleinwerking opnieuw door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de               geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012;

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

Wegens de stopzetting van het AGB, dient de retributie op speelpleinwerking opnieuw door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

Financiële gevolgen

 

 

 

 

Financiële gevolgen voorzien

1419/008/002/001/002

9.000 euro

 

 

 

 

 

Vaststellen retributie op speelpleinwerking na stopzetting AGB vanaf 01/07/2019.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Met ingang van 01 juli 2019 tot en met 31/12/2019 wordt een retributie gevestigd op de speelpleinwerking als volgt:

 

Aan de ouders wordt een financiële bijdrage gevraagd voor de deelname aan de speelpleinwerking.

De tarieven per dag worden als volgt vastgesteld:

- eerste kind van het gezin: 4 euro per dag

- vanaf het tweede kind van het gezin: 2 euro per dag

Als het programma het toelaat kunnen ouders kiezen om hun kind voor een

halve of een hele dag in te schrijven. De dagprijs blijft hetzelfde.

Inbegrepen in de dagprijs: zijn begeleiding, verzekering, materiaal, voor- en naopvang.

 

Voor bijkomende activiteiten kan een extra bijdrage gevraagd worden (zwembad, uitstap,...)

 

Artikel 2

De retributie is verschuldigd bij de inschrijving.

De inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag (dagprijs +

eventuele extra bijdragen)

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 28 - Retributiereglement Uitleendienst

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

De 3 voormalige uitleendiensten (gemeente, dienstencentrum en jeugdraad), werden herleid naar 1 uitleendienst binnen het AGB Hemiksem.

 

Feiten en context

De uitleendiensten werden allemaal individueel door de vrijetijdsdienst administratief beheert. Om dit voor de gebruiker gebruikersvriendelijker te maken en te voldoen aan de eisen van het nieuwe programma, werd alles herleid worden tot 1uitleendienst beheert door het AGB en administratief opgevolgd door de vrijetijdsdienst. Deze wordt nu opnieuw overgedragen naar de gemeente.

 

Juridische grond

   Het decreet over het lokaal bestuur;

 Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012;

 

Advies

geen

 

Argumentatie

Voor de aangeboden dienstverlening van de uitleendienst dient een retributie door de gebruiker te worden betaald.

 

Financiële gevolgen

 

 

 

 

Financiële gevolgen voorzien

1419/008/002/001/017

3.000 euro

 

 

 

 

 

De gemeenteraad besliste op 18 maart 2019 om het AGB te ontbinden, de gemeentelijke uitleendienst wordt verdergezet binnen de gemeente.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

De gemeenteraad beslist

 

Voor een periode die aanvangt op 01 juli 2019 en eindigt op 31 december 2019 wordt een retributie gevestigd op het ontlenen van materiaal via de gemeentelijke uitleendienst:

 

Artikel 1

Materiaal kan ontleend worden door:

CAT 3. - Verenigingen van Hemiksem , organisatoren van buurtfeesten en evenementen, scholen van Hemiksem, gemeentelijke adviesraden Hemiksem, Ivebic, OCMW, gemeentelijke diensten (Hemiksem), dienstverlenende organisaties (Hemiksem), personeel van de gemeente Hemiksem en OCMW Hemiksem en gemeenteraadsleden van Hemiksem

CAT 2. Handelaars / bedrijven (Hemiksem), levering mogelijk

CAT 1. Vereniging van buiten de gemeente / privé gebruikers - levering niet mogelijk - behalve voor het springkasteel en ballenbad

 

Artikel 2

Elke ontlener moet zich registreren via het reservatieprogramma dat u op www.vrijetijdsdiensthemiksem.be kan vinden. De volledige uitleg over te volgen procedure kan u daar vinden. Na validatie van uw registratie kan u een reservatie plaatsen.

 

Artikel 3

Het reserveren van materiaal kan ten vroegste 12 maanden voor de datum van de activiteit. De aanvraag moeten minstens 3 weken op voorhand gebeuren.

• Tenzij anders vermeld geldt het uitleentarief voor een periode van de laatste werkdag voor de dag van activiteit tot de eerste werkdag na de dag van de activiteit, met een totaal van maximum vier dagen. Wil men het materiaal langer huren kan men een extra periodes van maximum vier dagen aanvragen.

• De ontlener moet een realistische schatting maken van het benodigde materiaal.

 

Artikel 4

Levering: Wanneer er een levering door het gemeentemagazijn dient te gebeuren moet de huurder minstens een week voor levering contact op te nemen met het gemeentemagazijn. Dit om een concreet tijdstip en plaats van levering / afhalen van het materiaal af te spreken.

De ontlener zorgt er voor dat het materiaal terug klaar staat zoals het aangeboden werd op het afgesproken tijdstip. Het is materiaal gereinigd, verzameld, gesorteerd en op de goed toegankelijke plaats van oorspronkelijke levering klaar gezet.

 

Afhalen: Wanneer de ontlener zelf het materiaal komt afhalen biedt deze zich met de reservatiemail aan bij de desbetreffende dienst (vrijetijdsdienst, gemeentemagazijn, dienstencentrum) op de afhaaldag en binnen de voorziene openingsuren. Het kan zijn dat materiaal op verschillende plaatsen moet opgehaald worden. (zie bevestigingsmail)

De ontlener dient het materiaal terug in te leveren op de afgesproken dag bij de desbetreffende dienst binnen de voorziene openingsuren.

 

Eventuele ontstane beschadigingen moeten spontaan gemeld worden bij ophaling of teruggave.

 

 

Artikel 5

De ontlener kan een reservatie annuleren per mail aan de vrijetijdsdienst. (contactgegevens zie website)

• Bij annulatie: binnen de 5 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 100% van het                             ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

• Bij annulatie: binnen de 10 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 50% van het ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

• Bij annulatie: langer dan 10• Bij annulatie: binnen de 5 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 100% van het ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

• Bij annulatie: binnen de 10 dagen voor de afgesproken afhaaldag blijft 50% van het ontleenbedrag van de geannuleerde goederen verschuldigd

• Bij annulatie: langer dan 10 dagen voor de afgesproken afhaaldag betaal je geen annulatiekosten

 

Artikel 6

De retributie moet betaald worden binnen de 7 dagen na ontvangst van de factuur. Ontleners die nog openstaande facturen hebben, kunnen geen aanspraak maken op het gebruik van materiaal.

• De aanvraag is pas definitief na goedkeuring en na storting van het volledige ontleenbedrag. Bij afhaling van het materiaal moet een bewijs van betaling kunnen voorgelegd worden.

 

Zijn meestal vrijgesteld van betaling van een huurprijs: scholen van Hemiksem, gemeentelijke adviesraden Hemiksem, Ivebica, OCMW Hemiksem, gemeentelijke diensten (Hemiksem), dienstverlenende organisaties (Hemiksem), personeel van de gemeente Hemiksem en OCMW Hemiksem en OCMW- en gemeenteraadsleden van Hemiksem.

 

Artikel 7

In geval van beschadiging of het onzuiver achterlaten van het materiaal zal de kostprijs van de vervanging of reiniging (werkuren) van het materiaal aangerekend worden.

• Uiterlijk 4 werkdagen na dat het ontleende materiaal terug is zal de ontlener op de hoogte gebracht worden als er ontbrekende stukken of vuil materiaal is. De ontlener moet dan binnen de 24u laten weten of ze het desbetreffende materiaal zelf terugbrengen / komen reinigen.

      • Wanneer men het materiaal later terug brengt / beschikbaar stelt voor ophalen dan de

aangevraagde periode betaalt men een boete per dag per ontleend stuk gelijk aan de huurprijs.

 

Artikel 8

Elke gebruiker controleert het materiaal bij de afhaling of levering. Alle beschadigingen/opmerkingen dienen ook dan ook binnen de 24u gemeld te worden bij de vrijetijdsdienst. Elke klacht achteraf wordt geweigerd.

• Indien de ontlener niet aanwezig is bij aflevering wordt de levering toch uitgevoerd. In dat geval aanvaardt de ontlener stilzwijgend de levering, welke geacht wordt in goede staat te zijn en juist in aantal. Mits voorafgaande afspraak met de ontlener kan de levering op privéterrein gebeuren (bv oprit).

 

Artikel 9

• De gemeente Hemiksem kan niet aansprakelijk gesteld worden wanneer het beloofde materiaal door overmacht niet ter beschikking kan gesteld worden of voor eventuele nadelige gevolgen als de levering en/of de plaatsing niet geheel beantwoordt aan de aanvraag.

• De gemeente Hemiksem kan steeds een aanvraag weigeren. Ook tijdens de uitleenperiode kan, bij misbruik van het ontleende materiaal, de ontlening onmiddellijk worden stopgezet.

• Eventuele bezwaren of betwistingen moeten gericht worden aan het college van de gemeente hemiksem uiterlijk vijf werkdagen nadat het betwiste feit zich heeft voorgedaan.

• De ontlener is verantwoordelijk voor het ontleende materiaal vanaf het moment van ophalen / levering t.e.m. het moment van inlevering / ophalen. Het materiaal moet met de meeste zorg behandeld worden tijdens vervoer, gebruik en opslag. De ontlener treft de nodige maatregelen om diefstal en vandalisme te vermijden. De ontlener zorgt voor het ontleende materieel beschermt is tegen weersomstandigheden (bv niet langdurig buiten in de regen).

• Ontleende materialen mogen enkel gebruikt worden door de ontlener. In geen geval mag het materiaal verder overgedragen, uitgeleend, verhuurd of ter beschikking gesteld worden aan derden.

• Bij onregelmatig gebruik van de ontleende goederen, bij het herhaadelijk beschadigen of het niet (op tijd) terugbrengen ervan, of bij het onbetaald blijven van facturen, worden bestaande ontleningen opgeschort en worden geen nieuwe aanvragen meer aanvaard. Het college kan,

zonder nadere ingebrekestelling en zonder voorafgaande rechtelijke tussenkomst deze beslissing nemen.

 

Artikel 10

 

OMSCHRIJVING

CAT 1

CAT 2

CAT 3

Vouwstoelen (hout) per 100 stuks

10€

30€

nvt

Vouwstoelen (plastic) per 100 stuks

10€

30€

nvt

stapelbare stoelen (plastic) per 100 stuks

10€

30€

nvt

vouwtafels (hout) 180 x 80 (4 stoelen/tafel) per 100 stuks

10€

30€

nvt

vouwtafels (hout) 220 x 70 (6 stoelen/tafel) per 100 stuks

10€

30€

nvt

stapelbare tafels (plastic, klein) per 100 stuks

10€

30€

nvt

 

Podiumelementen (1m x 2m)

1,5€

4,5€

nvt

Set poten voor één podiumelement (60 cm hoog)

nvt

nvt

nvt

Verstelbare podiumelementen (1m x 2m, h 50cm – 80cm)

1,5€

4,5€

nvt

Tentoonstellingspanelen (1m x 2m)

1€

3€

nvt

Nadarbarelen 2m (remorque)

0,20€

0,6€

nvt

Nadarbarelen 2,5 m (remorque)

0,20€

0,6€

nvt

Barbecue

0,50€

1,50€

nvt

 

feestverlichting (20m met lampjes)

0,50€

1,50€

nvt

Deel feesttent (5mx5m)

50€

150€

nvt

Partytafels

4€

4€

4€

2x iColor + controller

10€

10€

10€

4x Martin Mania SCX600 SCANNER + controller

10€

10€

10€

2x Space-3 LASER

+ controller

10€

10€

10€

 

1x Martin Magnum 1800

ROOKMACHINE + vloeistof

10€

10€

10€

2 xLuidsprekers / actief Alto-PS4HA + Speakerstand + cover

15€

15€

15€

Dubbel cd-speler (mp3) mengpaneel Numark, ICDMIX3 (met Ipod dock)

20€

20€

20€

Microfoon + statief

5€

5€

5€

Mengpaneel voor Microfoons

30€

30€

30€

Geldkoffer/ kassa

5€

5€

5€

6 Walkietalkies + oortje + speldmicrofoon + opladers

40€

40€

40€

schminkkoffer

30€

30€

30€

 

Circuskoffer

30€

30€

30€

Springkasteel (6,1m x 5m + regendak) - zelf afgehaald

75€

75€

75€

Springkasteel (6,1m x 5m + regendak)

100€

100€

nvt

Ballenbad zelf afgehaald

75€

75€

75€

Ballenbad geleverd

100€

100€

nvt

Beamer acer p7500 – colorboost

30€

30€

30€

Projectiescherm (groot - 406 x 254 cm) Front en/of Backprojection

30€

30€

30€

Projectiescherm (klein) enkel front

15€

15€

15€

 

Zwarte doek (Molton CS - 100% PES FR) 380 cm H x 1 baan B (+/- 288 cm)

10€

10€

10€

Zwarte doek (Molton CS - 100% PES FR) 380 cm H x 2 banen B (+/- 588 cm)

10€

10€

10€

Elektrische verdeelkast 400V/63A

Ingang: 400V/63A

Uitgang: 2 x 400V/32A

2 x 400V/16A

2 x 230V/16A

Inclusief 5m aansluitkabel 400V/63A

25€

25€

25€

Kabel 400V/63A - 20m

5€

5€

5€

Elektrische verdeelkast 400V/32A

Ingang: 400V/32A

Uitgang: 1 x 400V/32A

2 x 400V/16A

4 x 230V/16A

Inclusief 10m aansluitkabel 400V/32A

Kan gebruikt worden in combinatie met de 400V/63A verdeelkast

25€

25€

25€

Kabel 400V/32A – 40m

5€

5€

5€

Croque monsieurmachine (voor 3 croques) Met tijdsklok

10€

10€

10€

 

Vaasjes

0,20 €/stuk

0,20 €/stuk

0,20 €/stuk

Dessertborden

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Platte borden

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Diepe borden

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Tassen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Ondertassen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Tafelmessen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Tafelvorken

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

 

Tafellepels

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Dessertmessen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Dessertvorken

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Dessertlepels

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Vismessen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Visvorken

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Koffielepels

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Taartvorkjes

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

 

Waterglazen

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Wijnglazen (rode wijn)

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Wijnglazen (witte wijn)

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

0,10 €/stuk

Popcorn apparaat

25 €

25€

25€

ThermosKetel

12,5 €

12,5 €

12,5 €

Hotdogapparaat

12,5 €

12,5€

12,5 €

Eurobakplaat (hamburger,braadworst,..)

12,5 €

12,5 €

12,5 €

Tent (braderijkraam) 6 meter

50 €/stuk

50 €/stuk

50 €/stuk

 

Tent (braderijkraam) 6 meter

Geleverd en geplaatst

62,5 €/stuk

62,5 €/stuk

nvt

Tent (braderijkraam) 3 meter

25 €/stuk

25 €/stuk

25 €/stuk

Tent (braderijkraam) 3 meter

Geleverd en geplaatst

37,5 €/stuk

37,5 €/stuk

nvt

 

De gemeente Hemiksem behoudt zich het recht om bepaalde artikelen buiten gebruik te zetten, en eventueel andere artikelen aan te bieden, waarbij de meest actuele prijs op de gemeentelijke website te consulteren is.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 29 - Retributiereglement BKO 't Merelhofke

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 18 juni 2013 werden de statuten van het AGB Hemiksem

goedgekeurd door de gemeenteraad

- Op 26 november 2015 werd het retributiereglement op nietgesubsidieerde kinderopvang goedgekeurd door de RvB van het AGB

Hemiksem

-  Op 18 maart 2019 besliste de gemeenteraad het AGB Hemiksem te vereffenen met ingang van 1 juli 2019.

 

Feiten en context

Voor de dienstverlening die wordt aangeboden, inzake buitenschoolse kinderopvang, dient een retributie betaald te worden.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, van 15 februari 2018, gewijzigd door het decreet van 21 december 2018, in voege vanaf 01 januari 2019 specifiek artikelen 40, 41, 134, 286, 287, 288 en 369.

 

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

 

Advies

wegens de stopzetting van het AGB dient dit reglement opnieuw goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

 

 

 

 

Financiële gevolgen voorzien

1419/008/001/001/001

40.000 euro

 

 

 

 

 

Vanaf 01 juli 2019 wordt de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang, 't Merelhofke opnieuw overgedragen naar de gemeente. Hiervoor dient het retributiereglement opnieuw goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Met ingang van 1 juli 2019 en voor een periode eindigend op 31/12/2019 wordt de ouderbijdrage voor de buitenschoolse kinderopvang 't Merelhofke als volgt vastgesteld:

Tarieven van toepassing voor de buitenschoolse kinderopvang

3 soorten tarieven (gekoppeld aan tarieven van Kind en Gezin) :

NT : het normaal tarief

RT : het reductietarief : 25 % vermindering bij gelijktijdige aanwezigheid van kinderen uit eenzelfde gezin

ST : het sociaal tarief : 50 % vermindering (Dit tarief kan toegestaan worden aan gezinnen die  in Hemiksem wonen en die kunnen aantonen dat hun financiële toestand hiertoe aanleiding geeft.

In principe op basis van het aanslagbiljet van het voorlaatste jaar; enkel bij drastische wijziging in de inkomenssituatie zal de berekening gebeuren op basis van de loonfiches van de laatste zes maanden. Voor toepassing van dit tarief zal er telkens overleg gepleegd worden met het OCMW. Het nettoinkomen is het maximum van het leefloon, kinderbijslag niet meegerekend.

 

- Op schooldagen (voor- en naschoolse opvang)

NT : 0,74 euro per begonnen half uur

 

- Op woensdagnamiddag

NT : 0,74 euro per begonnen half uur of het vakantietarief

Het voordeligste tarief wordt aangerekend.

 

- Op schoolvrije dagen en vakantiedagen

NT: minder dan 3 uren 4,0 euro

tussen 3 en 6 uren 6,7 euro

meer dan 6 uren 10,0 euro

 

Een bijkomende retributie per kind zal extra aangerekend worden:

• bij het afhalen na sluitingstijd (na 18.30 uur): 15 euro

• vooropvang, ingeschreven maar niet geweest:

het hele opvangmoment dient betaald, dus van 6u30 tot 8 uur

• naopvang, ingeschreven maar niet geweest:

het hele opvangmoment dient betaald, dus van 15u30 tot 18u30

• naopvang op woensdagnamiddag, ingeschreven maar niet geweest:

het hele opvangmoment dient betaald, dus van 12u05 tot 18u30

• naopvang en vooropvang, wel geweest maar niet ingeschreven:

15 euro + de tijd dat het kind in de opvang geweest is

• vakanties en schoolvrije dagen:

ingeschreven maar niet geweest = 10 euro wel geweest maar niet ingeschreven = 15 euro + de tijd dat het kind in de opvang geweest is.

Om de administratieve verwerking betaalbaar te houden, zal elke factuur minimaal 5 euro bedragen.

De retributie moet betaald worden na het opsturen van de factuur en ten laatste vóór de daarin vermelde vervaldatum

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 30 - Retributie met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens kermisattracties, spellen en kramen: juli 2019 - december 2019

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- beslissing raad van bestuur AGB 20/12/2016: goedkeuring retributiereglement met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens kermisattracties, spellen en kramen 2017 - 2019;

- beslissing beleidscollege 12/11/2018: principieel akkoord met vereffeningsscenario AGB Hemiksem;

- toelichting gemeenteraad 18/12/2018 bij bespreking budget aan gemeenteraad en raad van bestuur AGB;

- beslissing gemeenteraad 19/03/2019: goedkeuring ontbinding AGB Hemiksem.

 

Feiten en context

Gezien het AGB Hemiksem op 30/06/2019 wordt vereffend, wordt de organisatie van de kermis overgenomen door de gemeente Hemiksem.

 

Juridische grond

- Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

- Wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermis-

activiteiten

- Decreet van 24/02/2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten             

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

Gesteld dat de gemeente Hemiksem de organisatie van de kermis vanaf 01/07/2019 zal overnemen van het AGB Hemiksem, dient het retributiereglement ivm het standgeld te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Gezien het AGB Hemiksem wordt vereffend op 30/06/2019, wordt de uitbating van de kermis overgenomen door de gemeente Hemiksem. Hiervoor dient een retributiereglement te worden goedgekeurd.

BESLUIT

21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist volgende retributie met betrekking tot het innemen van openbaar domein tijdens kermisattracties, spelen en kramen, voor de periode juli 2019 - december 2019, als volgt vast te stellen:

 

Artikel 1

Er wordt voor een periode die aanvangt op 01/01/2019 en eindigt op 31/12/2019 een retributie geheven op de kermisattracties, -spelen en -kramen die ter gelegenheid van de jaarlijkse kermissen op het openbaar domein binnen de gemeente worden geplaatst.

 

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de uitbater van de attracties, -spelen en -kramen die op het openbaar domein een standplaats bezet.

 

Artikel 3

De retributie wordt per kermis vastgesteld op €13 per lopende meter van de langste zijde van de inrichting per kermis.

 

Artikel 4

De retributie moet vanaf het begin van het plaatsen contant worden betaald, tegen afgifte van een kwitantie. De factuur wordt indien gewenst achteraf bezorgd aan de uitbater van attractie, spel of kraam.

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Financiële dienst - 31 - Vaststelling budgetwijziging 2 2019 - vereffening AGB

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

niet van toepassing

 

Feiten en context

niet van toepassing

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn gewijzigd door het besluit van de Vlaamse regering van 23 november 2012.

Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn gewijzigd door het ministerieel besluit van 26 november 2012.

 

Advies

niet van toepassing

 

Argumentatie

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen

zie bijlagen

In deze budgetwijziging wordt een raming gemaakt van de budgetten uit het AGB die opnieuw overgedragen worden naar de gemeente, om de werking van onze dienstverlening gedurende kwartalen 3 en 4 verder te zetten. Van zodra de eindrekening 2019 van het AGB gekend is, kunnen deze cijfers indien nodig nog bijgesteld worden.

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Nicky Cauwenberghs (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Gregory Müsing (N-VA), Annick De Wever (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Birgit De bondt (OPEN VLD), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Inneke Varewyck (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt budgetwijziging 2 2019 gemeente vast met volgende cijfers:

 

Het gebudgetteerde resultaat van 2019 wordt geraamd op een verlies van -7.223.814 euro, samengesteld uit:

Exploitatie resultaat: 241.788 euro

Investering resultaat: -7.709.794  euro

Andere resultaat: 318.640 euro

 

Artikel 2

De autofinancieringsmarge in 2019 bedraagt 167.340 euro, Het resultaat op kasbasis in 2019  4.780.732 euro (na aftrek bestemde gelden).

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 32 - Vraag Open vld - Verkeerssituatie Lelielaan (Vaerenvelden algemeen)

 

Verkeerssituatie Lelielaan (Vaerenvelden algemeen)

We hebben dit aangekaart op de gemeenteraad van april. Nu vragen we 2 maanden later naar een stand van zaken. Heeft de gemeente eens een kijkje gaan nemen naar de onveilige situatie? Het probleem situeert zich zowel bij de geparkeerde wagens in de straat als bij het rijdend verkeer in combi met de spelende kinderen. Dit werd vorige maand ook nog eens bevestigd met een ongeluk tussen een kind en een auto. Met de vakantie voor de deur dringen we aan op een snelle oplossing.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 33 - Vraag Open vld - situatie van de sociale woonwijk Vaerenvelden

 

Hoe is de situatie van de sociale woonwijk Vaerenvelden momenteel? Zijn de mankementen opgelost? Komen er nog (nieuwe) mankementen bij? Is er gesproken met de bewoners? Is de bevoegde schepen een kijkje gaan nemen? Hoever staat de communicatie tussen De Ideale Woning en de bewoners, deze zou vanaf september verbeteren. Is er inderdaad een positieve vooruitgang? Graag een duidelijke stand van zaken zodat we dit kunnen blijven opvolgen.

Antwoord gegeven door: Kristien Vingerhoets

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 34 - Vraag Hemiksem Vooruit - laaghangende takken

 

Vraag 1 : Laaghangende takken

Op verschillende plaatsen staat het gras en/of onkruid erg hoog waardoor op verschillende plaatsen de voetpaden overgroeien. Daarnaast moeten voetgangers en fietsers op minstens evenveel locaties erg behendig zijn om laaghangende takken te ontwijken.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Waarom slaagt onze gemeente er in tegenstelling tot andere gemeentes er niet in om vooral de laaghangende takken weg te halen alvorens ze een probleem vormen?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 35 - Vraag Hemiksem Vooruit - sanering Bekaert site

 

Vraag 2 : Sanering Bekaert-site

Buiten de afbraak van de kantoorgebouwen is er maar weinig beweging op de Bekaert-site. Toch merken we op de website van Vooruitzicht en diverse sociale media al reclame verschijnen over wonen in het groen. De voorstelling van de geplande gebouwen lijken evenwel meer op bunkers. Doch is dit niet wat ons zorgen baart. Wij vragen ons vooral af hoe ver het staat met de wettelijk verplichte sanering en het bijhorende tijdschema.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2019

 

GR - 18/06/2019 - Secretariaat - 36 - Vraag Hemiksem Vooruit - mobiliteit Schelleakker, Callebeekstraat, Scheldestraat

 

Vraag 3 : Mobiliteit Schelleakker, Callebeekstraat, Scheldestraat

Gestaag vorderen de bouw van de mastodonten aan de Schelde en binnenkort start ook het project aan de Schelleakker. Bewoners maken zich terecht zorgen over de stijgende toestroom aan voertuigen en merken nu al een verhoging van trafiek. Zij ergeren zich eveneens aan de radiostilte die heerst bij het college en vragen zich af over er een afgewerkt mobiliteitsplan klaarligt om deze toestroom in goede banen te leiden.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.