Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 18/02/2025

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD) burgemeester Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD) schepenen Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) raadsleden Helke Verdick (N-VA) voorzitter Dominique Buytaert algemeen directeur

Verontschuldigd

Kris Verbeeck (CD&V-Groen-Open VLD) schepen

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 1 - Goedkeuren notulen vorige vergadering

 

MOTIVERING

Aanleiding

De notulen van de gemeenteraadszitting van 21 januari 2025 moeten goedgekeurd worden.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Toepasselijke regelgeving

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 32

 

Feiten, context en argumentatie

Er zijn geen opmerkingen over de notulen van de gemeenteraadszitting van 21 januari 2025

De notulen worden goedgekeurd.

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist:

De notulen van de gemeenteraadszitting van 21 januari 2025 worden goedgekeurd zonder opmerkingen.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Organisatiebeheersing - 2 - Kennisname: Update beleidsdoelstellingen - meerjarenplan

 

MOTIVERING

Aanleiding

Een update van het meerjarenplan wordt halfjaarlijks ter kennisname op de agenda gemeenteraad en RMW geagendeerd.

  

Juridische regels

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Toepasselijke regelgeving

Artikel 263. ( 01/01/2020 - ... )

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.
Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

  

Feiten, context en argumentatie

Het meerjarenplan bevat de beleidskeuzes van het bestuur voor de volledige beleidsperiode (2020-2025). Dit rapport geeft de operationele doelstellingen met een update van de periode juli tot en met december 2024.

  

Advies

Er zijn geen adviezen vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is WEL/GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsverslag beleidsdoelstellingen (meerjarenplan).

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsverslag beleidsdoelstellingen (meerjarenplan).

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 3 - Delegatiebesluit personeelsaangelegenheden- delegatie van  Gemeenteraad naar College van Burgemeester en Schepenen- Goedkeuring

 

MOTIVERING

Aanleiding

Bij de start van de nieuwe legislatuur dient opnieuw beslist te worden over de bevoegdheidsverdeling inzake personeel en personeelsaangelegenheden. Het decreet lokaal bestuur biedt een waaier aan mogelijkheden om bevoegdheden te delegeren op vlak van personeel. Het behoort tot de autonomie van elk bestuur om volgens eigen behoeften zaken verder te delegeren van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen en eventueel aan de algemeen directeur en/of in sommige gevallen aan andere personeelsleden.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 , art 57 ,tweede lid 

 

Toepasselijke regelgeving

        Art 186 DLB

        Art 41§2 DLB

        Art 41,1° lid, 17° DLB

        Art 161 en art 57,3de lid DLB

 

Feiten, context en argumentatie

Door het delegeren van bevoegdheden inzake personeel is er meer ruimte voor zelforganisatie. Het is aangewezen om beslissingen zo laag mogelijk te leggen op het meest gepaste beslissingsniveau. Interne organisatie van de diensten heeft  betrekking op de interne aangelegenheden van elk bestuur, die zich eerder situeren op het operationele niveau. Met een oordeelkundige delegatie van bevoegdheden in personeelsaangelegenheden kunnen  efficiëntiewinsten geboekt worden in het besluitvormingsproces. Dit zal algemeen een positieve impact hebben en tijdswinst generen omdat niet elke beslissing verschillende organen moet passeren.

De wetgever voorziet welke bevoegdheden van de gemeenteraad delegeerbaar zijn aan het college van burgemeester en schepenen. Het gaat om de bevoegdheid voor:

        de vaststelling van de rechtspositieregeling

        de vaststelling van gemeentelijke reglementen over personeelsaangelegenheden

        de invulling van het begrip dagelijks personeelsbeheer

        de vervangingsregeling voor algemeen en financieel directeur en aanstelling waarnemer

        het aangaan van dadingen met personeelsleden die de beëindiging van het dienstverband, en meer bepaald de gevolgen daarvan, tot voorwerp hebben.

        Het ter beschikking stellen van personeel

        de vaststelling van het organogram

Het verdient aanbeveling de bevoegdheidsdelegatie van bepaalde materies inzake personeel aan het college van burgemeester en schepenen effectief door te voeren.  Dit dient te gebeuren aan de hand van een reglement welke als bijlage bij dit besluit gevoegd is en er integraal deel van uitmaakt.

 

Amendement ontvangen van de fractie Vooruit (in bijlage).

Voorstel om artikel 5 aan te passen wordt aangenomen :

Artikel5

Hetaangaanvandadingenmetpersoneelsledennaaraanleidingvaneenbeëindigingvanhet

dienstverband,diedegevolgenvandebeëindigingvanhetdienstverbandalsvoorwerphebben, tedelegerenaanhetcollegevanburgemeesterenschepenen/vastbureau. Tijdens de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad of de Raad voor Maatschappelijk welzijn zal de respectieve raad in geheime zitting in kennis gesteld worden van deze beslissingen.

 

Advies

Omdat de rechtspositieregeling het moederbesluit is waarmee  het dagelijks handelen en de rechten en plichten  van de personeelsleden geregeld wordt, is het aangewezen om de vaststelling ervan te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen. Zo kan er vlot worden ingespeeld op snel wijzigende behoeften en maatschappelijke evoluties en is er mogelijkheid tot flexibele aanpassing van de rechtspositieregeling . Vervolgens dient logischerwijs de vaststelling van de andere reglementen met betrekking tot personeelsaangelegenheden bij voorkeur eveneens te worden gedelegeerd voor zover deze niet in de  rechtspositieregeling opgenomen zijn. Gezien de vaststelling van wat onder het begrip ‘dagelijks personeelsbeheer’ moet worden een uitvoerende handeling is ( vaak in uitvoering van wat in de RPR of andere personeelsreglementen is vastgelegd), is delegatie aan de uitvoerende organen ( met name college of vast bureau) de meest voor de hand liggende optie. Dit maakt het mogelijk voor de algemeen directeur om in uitvoering van het begrip dagelijks personeelsbeheer zijn decretale bevoegdheid op basis van art 170 DLB in een correct gedefinieerd kader uit te oefenen. Om flexibel in te spelen op afwezigheden of verhinderingen van de algemeen directeur respectievelijk de financieel directeur is het nodig om binnen het algemeen door de gemeenteraad goedgekeurde kader de bevoegdheid tot het aanstellen van een vervanger in eerste instantie te delegeren aan de functiehouder van het ambt ( zijnde algemeen directeur, respectievelijk financieel directeur). Bij onmogelijkheid tot het nemen van deze beslissing dient voorzien te worden in delegatie tot aanstellen van een vervanger aan het college van burgemeester en schepenen.Het aangaan van dadingen met personeelsleden naar aanleiding van de beëindiging van hun dienstverband sluit aan bij de andere personeelsaangelegenheden en wordt bijgevolg ook bij voorkeur gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen. Via delegatie van het vaststellen van een gezamenlijk  organogram kan flexibel ingespeeld worden op de noden van de organisatie en de dienstverlening door interne verschuivingen in de organisatiestructuur.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Voor de nieuwe legislatuur moet opnieuw worden vastgesteld welke bevoegdheden worden gedelegeerd van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen . Dergelijke delegaties zijn belangrijk om de werking van de gemeentediensten efficiënt te laten verlopen.

BESLUITAmendement Artikel 1

 

8 stemmen voor: Rita Goossens (N-VA), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Joseph De Bruyn (Vooruit) en Marika Piessens (Vooruit)

11 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

3 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

Amendement - Artikel 2

 

8 stemmen voor: Rita Goossens (N-VA), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Joseph De Bruyn (Vooruit) en Marika Piessens (Vooruit)

11 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

3 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

Amendement - Artikel 3

 

7 stemmen voor: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Joseph De Bruyn (Vooruit) en Marika Piessens (Vooruit)

12 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

3 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

Amendement - Artikel 5

 

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

Amendement - Artikel 6

 

7 stemmen voor: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Joseph De Bruyn (Vooruit) en Marika Piessens (Vooruit)

12 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

3 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

Delegatiebesluit personeelsaangelegenheden

 

12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

7 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Joseph De Bruyn (Vooruit) en Marika Piessens (Vooruit)

3 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist tot goedkeuring van het delegatiereglement inzake personeelsaangelegenheden welke als bijlage bij dit besluit gevoegd is en er integraal deel van uitmaakt.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Burgerzaken - 4 - Beëindigen van het recht van concessie (verwaarloosde concessies) - Goedkeuring

 

MOTIVERING

Aanleiding

Jaarlijkse controle op het verval van recht tot concessie (tijdelijke grondconcessies).

 

Juridische regels

 

Bevoegdheid :

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 en 41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Toepassingsgronden :

        Het decreet van 16 januari 2004 met al zijn wijzigingen op de lijkbezorging en de begraafplaatsen

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2024 betreffende het reglement op de begraafplaats en lijkbezorging.

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2024 betreffende tariefreglement graf- en columbariumconcessies.

  

Feiten, context en argumentatie

Op 9 januari 2020 werd een akte van verwaarloosd graf opgemaakt en de procedure tot herstel hierin medegedeeld.

 

Het bericht heeft gedurende 1 jaar uitgehangen aan de desbetreffende zerk en aan de ingang van de begraafplaats.

 

Er werd geen aanvraag tot herstel ingediend.

 

De concessie kan worden teruggenomen door de gemeente en de zerk zal geruimd worden door de gemeentelijke diensten.

 

De akte van verwaarloosde toestand werd gedurende 1 jaar aan het graf en de ingang van de begraafplaats opgehangen. Er werd geen aanvraag tot herstel ingediend.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg : JA

Beëindigen van het recht van concessie (verwaarloosde concessies) - goedkeuring.

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist :

Dat de desbetreffende concessie zal teruggenomen worden door de gemeente en de zerk door de gemeentediensten zal worden ontruimd.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Burgerzaken - 5 - Beëindiging eeuwigdurende grafconcessies - Goedkeuring

 

MOTIVERING

Aanleiding

Jaarlijkse controle op het verval van recht tot concessie (eeuwigdurende grondconcessies).

 

Juridische regels

 

Bevoegdheid :

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 en 41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Toepassingsgronden :

        Het decreet van 16 januari 2004 met al zijn wijzigingen op de lijkbezorging en de begraafplaatsen

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2023 betreffende het reglement op de begraafplaats en lijkbezorging.

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2023 betreffende tariefreglement graf- en columbariumconcessies.

 

 

Feiten, context en argumentatie

Op 05 oktober 2022 werden zes akten van voortijdige beëindiging van grafconcessies (eeuwigdurende grondconcessies) opgemaakt.

 

De berichten hebben allen gedurende 2 jaar uitgehangen aan de desbetreffende zerken en aan de ingang van de begraafplaats.

 

Er werden twee grondconcessies verlengd.

 

De resterende vier concessies kunnen worden teruggenomen door de gemeente en de zerken zullen dan geruimd worden door de gemeentelijke diensten.

 

Tegen de voortijdige beëindiging van de in de bijlage opgenoemde aanvragen, waarvan de akte tot voortijdige beëindiging gedurende 2 jaar werd aangeplakt, werd geen verzet aangetekend.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg : JA

Beëindiging eeuwigdurende grafconcessies - Goedkeuring

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist:

Dat de desbetreffende concessies worden teruggenomen door de gemeente en de zerken door de gemeentediensten zullen worden ontruimd.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Burgerzaken - 6 - Beëindiging tijdelijke grafconcessies - Goedkeuring

 

MOTIVERING

Aanleiding

Jaarlijkse controle op het verval van recht tot concessie (tijdelijke grondconcessies).

 

Juridische regels

Bevoegdheid :

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 en 41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Toepassingsgronden :

        Het decreet van 16 januari 2004 met al zijn wijzigingen op de lijkbezorging en de begraafplaatsen

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2024 betreffende het reglement op de begraafplaats en lijkbezorging.

        Het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2024 betreffende tariefreglement graf- en columbariumconcessies.

  

Feiten, context en argumentatie

Op 11 oktober 2023 werden acht akten van voortijdige beëindiging van grafconcessies (tijdelijke grondconcessies) opgemaakt.

 

De berichten hebben allen gedurende 1 jaar uitgehangen aan de desbetreffende zerken en aan de ingang van de begraafplaats.

 

Er werd geen grondconcessies verlengd.

 

De concessies kunnen worden teruggenomen door de gemeente en de zerken zullen geruimd worden door de gemeentelijke diensten.

 

Tegen de voortijdige beëindiging van de in de bijlage opgenoemde aanvragen, waarvan de akte tot voortijdige beëindiging gedurende 1 jaar werd aangeplakt, werd geen verzet aangetekend.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg : JA

Beëindiging tijdelijke grafconcessies - Goedkeuring.

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Enig artikel :

De gemeenteraad beslist:

De desbetreffende concessies worden teruggenomen door de gemeente en de zerken zullen door de gemeentediensten worden ontruimd.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Financiële dienst - 7 - Adviseren jaarrekening 2024 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

- Op 20/01/2025 keurt de kerkraad de jaarrekening 2024 goed.

- Op 25/01/2025 wordt de jaarrekening 2024 via Religiopoint ontvangen door het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas te adviseren.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40

regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

Het totale exploitatie-overschot bedraagt 29.164,59 euro (rubriek N) en het investeringsresultaat bedraagt 0 euro (rubriek Z).

De kerkfabriek Sint-Niklaas ontving in 2024 geen gemeentelijke exploitatietoelage van Hemiksem.

Er werd door gemeente Hemiksem wel een woonstvergoeding tbv 7.503,36 euro betaald.

 

Financiële gevolgen

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

 

NEEN

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan

JA

 

  

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was voorzien op volgende jaarbudgetrekening:

 

Jaarbudgetrekening

2025C10-2/0790-00/64930000

 

Boekjaar

2024

 

 

 

 

 

 

Bedrag investering

 

 

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

 7.503,36

 

 

 

 

 

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

Het bestuur van de eredienst dient jaarlijks vóór 1 mei de jaarrekening in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de eredienst ressorteert. De rekening is onderworpen aan het advies van de gemeenteraad.

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

5 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas gunstig te adviseren, waarvan kopie in bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Ruimte - 8 - Gemeentelijk reglement leegstaande woningen en gebouwen - vaststellen

 

MOTIVERING

Aanleiding

        besluit van de gemeenteraad van 22 november 2016 waarin beslist wordt om deel te nemen aan het project lokaal woonbeleid en om het projectvoorstel waarin de opmaak, opbouw beheer en actualisering van het leegstandsregister inbegrepen is door het IGS IVLW Rivierenland.

        besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2019 waarin het gemeentelijk reglement van leegstaande woningen en gebouwen werd goedgekeurd.

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 februari 2025 waarin het college beslist om een principiële goedkeuring te geven aan het nieuwe reglement leegstaande woningen en gebouwen in bijlage en waarin wordt beslist om het nieuwe reglement leegstaande woningen en gebouwen op de agenda van de gemeenteraad van 18 februari 2025 te plaatsen.

 

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Toepasselijke regelgeving

        Het Decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, artikel 1.2;

        Het gecodificeerd Decreet van 17 juli 2020 over het Vlaamse woonbeleid (citeeropschrift: "Vlaamse Codex Wonen van 2021"), artikels 2.9 tot en met 2.14.

 

 

Feiten, context en argumentatie

Het is wenselijk dat op het grondgebied van de gemeente beschikbaar patrimonium voor wonen ook optimaal benut wordt.

 

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 heeft de gemeente aangesteld als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid.

 

Op basis van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 kunnen gemeenten een register van leegstaande woningen en gebouwen bijhouden.

 

De langdurige leegstand van woningen en gebouwen in de gemeente moet voorkomen en bestreden worden.

 

Een gemeentelijk reglement dient aangenomen te worden waarin de indicaties van leegstand en de procedure tot vaststelling van de leegstand worden vastgesteld.

 

Door wijzigingen in de Vlaamse regelgeving dient het huidige reglement van 28 mei 2019 opgeheven te worden en vervangen te worden door het nieuwe reglement in bijlage.

 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

5 onthoudingen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de goedkeuring te geven aan het nieuwe reglement leegstaande woningen en gebouwen in bijlage.

 

 

Artikel 2

Dit reglement leegstaande woningen en gebouwen treedt in werking vanaf de goedkeuring door de gemeenteraad en heft het reglement van 28 mei 2019 op.

 

 

Artikel 3

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Artikel 4

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen om binnen de administratie personeelsleden aan te duiden en te machtigen voor de vaststelling van leegstand en het beheer van de gemeentelijke inventaris.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Ruimte - 9 - TD/2501 - leveren en plaatsen van verwarmingsketels C.V. in A.C - Goedkeuring aanbestedingsdossier

 

MOTIVERING

Aanleiding

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeenteraad van 16 januari 2024 keurde het MJP 2024-2025 goed.

In het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen verwarmingsketels AC” werd een bestek met nr. TD/2501 opgesteld door Studiebureau DWE BV, E. Fleerackerstraat 8 te 2300 Turnhout, in opdracht van de Dienst Ruimte. De gemeenteraad dient het aanbestedingsdossier goed te keuren.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 134.569,00 excl. btw of € 162.828,49 incl. 21% btw.

 

Juridische regels

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Feiten, context en argumentatie

De huidige verwarmingsketel (type Ygnis) in het Administratief Centrum is verouderd en is dringend aan vervanging toe. Deze verwarmingsinstallatie zal vervangen worden door twee nieuwe gascondensatie ketels.

In het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen verwarmingsketels AC” werd een bestek met nr. TD/2501 opgesteld door Studiebureau DWE BV, E. Fleerackerstraat 8 te 2300 Turnhout, in opdracht van de Dienst Ruimte. De gemeenteraad dient het aanbestedingsdossier goed te keuren.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 134.569,00 excl. btw of € 162.828,49 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Financiële gevolgen

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was voorzien op volgende jaarbudgetrekening :

Jaarbudgetrekening

budgetcode E1-18/23000000

 

Boekjaar

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Bedrag investering

 

 162.828,49

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

/

 

 

 

 

 

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is WEL een visum van de financieel directeur vereist in de toekomst.

De huidige verwarmingsketel (type Ygnis) in het Administratief Centrum is verouderd en is dringend aan vervanging toe. Deze verwarmingsinstallatie zal vervangen worden door twee nieuwe gascondensatie ketels.

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het bestek met nr. TD/2501 en de raming voor de opdracht “Leveren en plaatsen verwarmingsketels AC”, opgesteld door Studiebureau DWE BV, E. Fleerackerstraat 8 te 2300 Turnhout, in opdracht van de Dienst Ruimte, goed te keuren.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 134.569,00 excl. btw of € 162.828,49 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was voorzien op volgende jaarbudgetrekening :

Jaarbudgetrekening

budgetcode E1-18/23000000

 

Boekjaar

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Bedrag investering

 

 162.828,49

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

/

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Omgeving/stedenbouw - 10 - GECORO: Principes samenstelling bij start nieuwe legislatuur

 

MOTIVERING

De GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) is een adviesorgaan dat op 18 mei 1999 in het toenmalige decreet op de ruimtelijke ordening (DRO – nu Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening of VCRO) werd in het leven geroepen. Elke gemeente moet beschikken over een GECORO. Bij elke nieuwe legislatuur moet een nieuwe GECORO worden samengesteld, de vorige blijft zolang in functie.

 

Aanleiding

De start van de nieuwe legislatuur is het beginpunt voor een vernieuwing van het verplicht adviesorgaan gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) voorziet deze verplichting. De GECORO-leden worden benoemd voor zes jaar, na installatie van een nieuwe gemeenteraad. De benoeming van de leden gebeurt door de gemeenteraad. Tot de nieuwe aantreding blijft de bestaande commissie in werking. Met dit besluit worden de principes voor de hernieuwing van de GECORO vastgesteld. In een volgende stap wordt de definitieve aanduiding van de leden door de Gemeenteraad goedgekeurd.

 

Juridische regels

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 42

        Artikel 1.3.3 § 3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt dat de gemeenteraad de leden van de GECORO benoemt.

 

Toepasselijke regelgeving

        VCRO afdeling 3 artikel 1.3.3.

        BVR 19 mei 2000 en BVR 7 september 2018 tot wijziging van het besluit van 19 mei 2000 tot vaststelling nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, wat betreft de intergemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 304, § 3, tweede lid, betreffende de regelingen inzake evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen.

        Gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 betreffende de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad, Artikel 29 §1 en §2 betreffende de toekenning van presentiegelden.

 

Feiten, context en argumentatie

De GECORO brengt advies uit aan het gemeentebestuur over het gemeentelijk beleid inzake ruimtelijke ordening vanuit een decretale opdracht, ingevolge de VCRO. Daarnaast kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
 

De adviesverlenende functie van de GECORO is decretaal verplicht, maar niet-bindend.  Mits gemotiveerde beslissing kan het college of de gemeenteraad afwijken van het verleende advies.

 

Het is de bedoeling van de VCRO een GECORO aan te stellen waarin enerzijds deskundigheid en anderzijds maatschappelijke verweving samengaan. Dit houdt in dat de samenstelling van de GECORO bestaat uit deskundigen enerzijds en vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen anderzijds.

 

Voor een gemeente met een inwonersaantal tussen 10.000 en 30.000 voorziet de VCRO volgende principes voor de samenstelling van de GECORO:

        De gemeenteraad benoemt minimum 9 en maximum 13 leden (waaronder de voorzitter) en een vaste secretaris;

        minimum 1/4 van het aantal leden (waaronder voorzitter) dient "deskundig" te zijn (deskundigheid dient gemotiveerd te worden);

        De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente;

        Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger;

        Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn. Leden van politieke fracties kunnen enkel als waarnemer uitgenodigd worden;

        Ten hoogste 2/3 van de leden kunnen van hetzelfde geslacht zijn.

 

Artikel 1.1.3 §8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening voorziet dat de GECORO een huishoudelijk reglement opstelt. Het huishoudelijk reglement wordt unaniem aangenomen door de GECORO en daarna door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Er wordt een vergaderfrequentie van 4 GECORO-vergaderingen per jaar beoogd, waarvan de modaliteiten verder bepaald zullen worden in het huishoudelijk reglement.

 

De goede werking van de GECORO is van groot belang voor de goede ruimtelijke ordening in de gemeente en voor de besluitvorming van het gemeentebestuur. Daarenboven kan gesteld worden dat de onafhankelijke werking van de GECORO van belang is. Om die kwaliteit en onafhankelijkheid te waarborgen wordt er voorgesteld de leden van de GECORO per vergadering presentiegeld te verlenen. Dit presentiegeld geldt niet voor de vaste secretaris, eventuele aanwezige collegeleden en de eventuele aanwezige vertegenwoordigers van de politieke fracties. Voor de GECORO-leden uitgezonderd de voorzitter, wordt voorgesteld per vergadering een presentiegeld te verlenen dat gelijkgesteld is aan het presentiegeld verleend aan de gemeenteraadsleden voor het bijwonen van andere vergaderingen dan de Gemeenteraad (de Gemeenteraadscommisies), zijnde 60% van het presentiegeld voor het bijwonen van de Gemeenteraad. Gezien het extra werk dat verwacht wordt van de voorzitter wordt er voorgesteld per bijgewoonde vergadering presentiegeld aan de voorzitter te verlenen dat gelijkgesteld is aan het presentiegeld verleend aan gemeenteraadsleden voor het bijwonen van vergaderingen van de Gemeenteraad.

 

 

Met de vertegenwoordiging uit verschillende maatschappelijke geledingen wordt een afspiegeling beoogd van de maatschappij.

 

Volgende organisaties worden verzocht een effectieve vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden:

        Natuurorganisatie: Natuurpunt

        Bedrijfswereld: VOKA en VIBH (vereniging van industriële bedrijven in Hemiksem)

        Vakbonden

        Heemkundige Kring Heymissen

        Socio-culturele verengingen

 

Wat de deskundigen betreft, wordt er voorgesteld om door middel van een open oproep een aantal deskundigen aan te stellen op basis van competenties in volgende domeinen: ruimtelijke planning en stedenbouw, juridische aspecten ruimtelijke ordening en stedenbouw, architectuur, publieke ruimte en landschapsarchitectuur, mobiliteit, infrastructuurprojecten, erfgoed, vastgoed en projectontwikkeling,transporteconomie, stadsgeografie/-sociologie; milieukwaliteit, klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en energietransitie.

De dienst Ruimte zal in samenspraak met de communicatiedienst deze open oproep organiseren.

 

Volgende timing wordt beoogd:

        Principe samenstelling door college: 3 februari 2025

        Goedkeuring principe samenstelling door Gemeenteraad: 18 februari 2025

        Open oproep kandidaten: maart 2025 - augustus 2025

        Voorstel nominatieve samenstelling door college: september 2025

        Benoeming van de leden door de Gemeenteraad: september 2025

        Startvergadering nieuwe samenstelling: najaar 2025

 

 

 

Advies

Er is geen advies noodzakelijk.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien

in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :

 

Jaarbudgetrekening D1-1/0100-00/62000000

 

acties + beleidsitems

 

Boekjaar

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Bedrag investering

 

 

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is WEL/GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

Visum werd aangevraagd op …./…./….. en verkregen op …./…./…… met/zonder voorwaarden.

(schappen / wat niet van toepassing is)

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Volgende samenstellingsprincipes voor de hernieuwing van de GECORO goed te keuren:

 

Voor een gemeente met een inwonersaantal tussen 10.000 en 30.000 voorziet de VCRO volgende principes voor de samenstelling van de GECORO:

        De gemeenteraad benoemt minimum 9 en maximum 13 leden (waaronder de voorzitter) en een vaste secretaris;

        minimum 1/4 van het aantal leden (waaronder voorzitter) dient "deskundig" te zijn (deskundigheid dient gemotiveerd te worden);

        De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente;

        Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger;

        Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn. Leden van politieke fracties kunnen enkel als waarnemer uitgenodigd worden;

        Ten hoogste 2/3 van de leden kunnen van hetzelfde geslacht zijn.

 

Volgende organisaties worden verzocht een effectief lid en een plaatsvervanger aan te duiden als vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen:

 

        Natuurorganisatie: Natuurpunt

        Bedrijfswereld: VOKA en VIBH (vereniging van industriële bedrijven in Hemiksem)

        Vakbonden

        Heemkundige Kring Heymissen

        Socio-culturele verengingen

 

Door middel van een open oproep worden een aantal deskundigen aangesteld op basis van competenties in volgende domeinen: ruimtelijke planning en stedenbouw, juridische aspecten ruimtelijke ordening en stedenbouw, architectuur, publieke ruimte en landschapsarchitectuur, mobiliteit, infrastructuurprojecten, erfgoed, vastgoed en projectontwikkeling,transporteconomie, stadsgeografie/-sociologie; milieukwaliteit, klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en energietransitie.

De dienst Ruimte krijgt de opdracht om in samenwerking met de communicatiedienst deze open oproep te organiseren.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist:

Volgende principes voor het toekennen van presentiegelden aan de leden van de GECRO ter goedkeuring aan de Gemeenteraad voor te leggen:

 

Voor de voorzitter van de GECORO wordt per bijgewoonde vergadering een presentiegeld verleend gelijkgesteld aan het presentiegeld verleend aan gemeenteraadsleden voor het bijwonen van vergaderingen van de Gemeenteraad.

Voor de leden van de GECORO ander dan de voorzitter wordt per bijgewoonde vergadering een presentiegeld verleend gelijkgesteld aan het presentiegeld verleend aan gemeenteraadsleden voor het bijwonen van Gemeenteraadscommissies, zijnde 60% van het presentiegeld verleend voor het bijwonen van vergaderingen van de Gemeenteraad.

Het presentiegeld wordt enkel verleend aan de aanwezige leden van de GECORO. Eventuele aanwezige collegeleden, gemeenteraadsleden of vertegenwoordigers van politieke fracties komen niet in aanmerking. Ook aan de vaste secretaris wordt geen presentiegeld verleend.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Omgeving/stedenbouw - 11 - Kosteloze grondoverdracht Sie A nr 159 voetweg Hoofdboslaan - Heiligstraat - Goedkeuring

 

MOTIVERING

Aanleiding

        Brief van 01/08/2024 van Wonen in Vlaanderen.

        Op 02/09/2024 besliste het schepencollege om de kostenloze overdracht van Sie A nr 159/K voetweg Heiligstraat-Hoofdboslaan principieel goed te keuren.

        Mail van 08/01/2025 van de Vlaamse dienst Vastgoedtransacties met de ontwerpakte

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Feiten, context en argumentatie

In de brief van 01/08/2024 haalt Wonen in Vlaanderen aan dat ze eigendom zijn van deze voetweg en ze voorstellen deze kostenloos over te dragen aan de gemeente.

Aangezien deze voetweg een openbaar karakter heeft is toevoeging ervan aan het openbaar domein aanvaardbaar.

De aktekosten zijn voor rekening van de gemeente en bedragen 1.100 euro.

Er kan akkoord gegaan worden met het voorstel van akte (in bijlage).

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien

in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :

 

Jaarbudgetrekening F2-4 - 22000000

acties + beleidsitems

 

Boekjaar

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Bedrag investering

 

 

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

 

 1.100

 

 

 

 

 

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de kosteloze verwerving van het perceel A 159 K (deel voetweg tussen Heiligstraat en Landbouwweg) van de VMSW naar naar de gemeente Hemiksem.

 

Artikel 2

De ontwerpakte in bijlage wordt goedgekeurd en de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur  wordt volmacht gegeven om de akte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Omgeving/stedenbouw - 12 - Hemelwater en droogte plan (HWDP) - Goedkeuring

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Punt wordt eerst besproken op de commissie - voorlopige datum commissie is 12 maart 2025

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 13 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - Intergemeentelijke projectvereniging (I.P.) ERFGOED

Rupelstreek - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De gemeenteraad dient over te gaan tot aanduiding van een effectief en plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de RvB, alsook een effectief en plaatsvervangend raadgevend lid RvB in het kader van het verzekeren van een gemeentelijke afvaardiging voor de Intergemeentelijke projectvereniging (I.P.) ERFGOED Rupelstreek.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 34,2°, 386 en volgende

        Statuten van Intergemeentelijke projectvereniging (I.P.) ERFGOED Rupelstreek

        Besluit gemeenteraad van 21 januari 2025

 

Feiten, context en argumentatie

Tijdens de gemeenteraad van 21 januari 2025 al gestemd werd voor Rita Goossens als effectief  stemgerechtigd lid voor de RvB met Dirk Verlinden als plaatsvervanger conform artikel 7§2 van de statuten. Conform artikel 3 dient de gemeenteraad ook een raadgevend lid uit de gemeenteraadsleden aan te duiden die geen lid mogen zijn van het college van burgemeester en schepenen of voorzitter zijn van het BCSD.

Alle fracties die geen lid uitmaken van het college burgemeester en schepenen noch voorzitter BCSD werden uitgenodigd om kandidaten mee te delen voor dit bestuursmandaat

Volgende namen werden bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad :

        Jos De Bruyn van fractie Vooruit

        Agnes Salden van fractie Vlaams Belang

 

De gemeenteraadsleden dienen bij geheime stemming de bestuurder met raadgevende stem aan te duiden.

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot aanduiding van een effectief en plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de Raad van Bestuur alsook een effectief en plaatsvervangend raadgevend lid RvB in het kader van het verzekeren van een gemeentelijke afvaardiging voor de Intergemeentelijke projectvereniging (I.P.) ERFGOED Rupelstreek.

BESLUITRita Goossens - lid RvB

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Dirk Verlinden - plv

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Jos De Bruyn lid RvB raadgevende stem

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist  het gemeenteraadsbesluit van 21 januari 2025 te bevestigen met aanstelling van Rita Goossens als stemgerechtigd lid in de Raad van Bestuur en Dirk Verlinden als haar plaatsvervanger.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist uit de lijst van kandidaten na geheime stemming raadslid Jos De Bruyn aan te duiden als  effectief bestuurslid met raadgevende  stem.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 14 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - FLUVIUS ANTWERPEN OV- Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

Het lokaal bestuur Hemiksem is als gemeente aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

Gelet op het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 , art 432 en volgende.

Statutaire bepalingen van  opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen - art 12 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

FLuvius Antwerpen 4 bestuursorganen, met name een Algemene Vergadering, een Raad van Bestuur, een Regionaal Bestuurscomité REGIO en een Regionaal bestuurscomité Antwerpen.

De gemeenteraad is bevoegd voor het aanduiden van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de ( buitengewone) algemene vergaderingen . De gemeenteraad wordt ook gevraagd één kandidaat bestuurder voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité Regio(RBC)

Dit is bepaald in artikel 17 punt 2 van de statuten: elke gemeente heeft het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) per begonnen schijf van 100.000 toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet‑actieve levering elektriciteit en gas en warmte en leidingwater en riolering en openbare elektronische-communicatienetwerken en dat het aantal toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet-actieve levering bepaald wordt voor de ganse legislatuur op basis van de stand op 31 december van het jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen , onder de voorwaarde dat een kandidaat-bestuurder eveneens dient te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC.

 

Advies

niet van toepassing

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Hemiksem is als gemeente aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen. Decretaal is vastgelegd dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor de bestuursorganen van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad . Bij de start van de legislatuur behoort het de gemeenteraad toe de vereiste afvaardigingen per opdrachthoudende vereniging aan te duiden.

BESLUITLuc Bouckaert - RBC Regio

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

Luc Bouckaert - RvB Fluvius Antwerpen

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

8 stemmen tegen

Steffi Cauwenberghs - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Tom Pauwels - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

6 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Raadslid Steffi Cauwenberghs, D. Coppensstraat 5 - 2620 Hemiksem

aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2

Raadslid Tom Pauwels, Bredestraat 113 bus 3 - 2620 Hemiksem

aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3

Burgemeester Luc Bouckaert, Moerelei 2 - 2620 Hemiksem

voor te dragen als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Regio van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 4

Dezelfde persoon vermeld in artikel 3 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 15 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - FLUVIUS Opdrachthoudende vereniging - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

Het Lokaal Bestuur Hemiksem is aangeslotenbijFluviusOpdrachthoudendeVereniging (Fluvius OV).

 

Gelet op het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun ver­te­gen­woordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij ge­meen­teraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Gecoördineerde statuten Fluvius opdrachthoudende vereniging, artikel 16 tot en met 18.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende  ,en artikel 434 en volgende.

 

Feiten, context en argumentatie

Fluvius OV heeft 2 bestuursorganen, met name een Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur.

De gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden voor de (buitengewone) algemene vergadering.

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente werd overgemaakt, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegen­woordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor de Raad van Bestuur

 

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITSteffi Cauwenberghs - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Tom Pauwels - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

De Gemeenteraad beslist :

Artikel 1

Mevrouw Steffi Cauwenberghs, raadslid, D. Coppensstraat 5 - 2620 Hemiksem

aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2

De heer Tom Pauwels, raadslid, Bredestraat 113 bus 3 - 2620 Hemiksem

aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 16 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - IGEAN DV Dienstverlenende vereniging - Aanduiden gemeentelijke

afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten van de gemeente Hemiksem in de (bestuurs)organen van de dienstverlenende vereniging IGEAN DV dienen te worden vernieuwd bij het begin van de legislatuur. De statuten van Igean bepalen de wijze waarop dit gebeurt.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432,artikel 435 en artikel 440 en 447

 

Toepasselijke regelgeving

Artikelen 16 tem 18 en artikel 34 van de Statuten van Igean ( gecoördineerde tekst van 2021)

Statuten IVLW

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN DV en moet bij het begin van een nieuwe legislatuur volgende vertegenwoordigers aanduiden of leden voordragen :

        bestuursorgaan ( voorheen Raad van Bestuur) - effectief stemgerechtigde bestuurder

        aanduiden bestuursorgaan -voordracht van een bestuurder met raadgevende stem

        algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

        adviescomité Energiek huis – lid voordragen

        stuurgroep wonen- aanduiden van effectieve deelnemer en plaatsvervanger

 

Bestuursorgaan

Het bestuursorgaan bestaat volgens de statuten uit maximaal 15 leden. Hemiksem behoort tot de regio Zuid. De statuten bepalen dat de burgemeesters in gezamenlijk overleg een formateur aanduiden die een kandidatenlijst opstelt na een informatie- en consultatieronde. Het resultaat van de formatieronde is dat de gemeente Stabroek voor de komende 6 jaar een bestuurder kan aanduiden die zetelt als effectief stemgerechtigde bestuurder.

Daarnaast kan er per regio (noord, midden en zuid) een bestuurder met raadgevende stem aangeduid worden. Deze bestuurders tellen niet mee in het maximum aantal leden van de raad van bestuur. De duur van het mandaat bedraagt 6 jaar.

De voordracht van deze bestuurders verloopt als volgt: Iedere deelnemende gemeente heeft het recht een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Het resultaat van de voordracht per gemeente van de kandidaat-bestuurder met raadgevende stem wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Alle fracties die geen lid uitmaken van het college burgemeester en schepenen werden per mail op 28 januari 2025 uitgenodigd om kandidaten mee te delen voor het mandaat raadgevend lid Raad van Bestuur Volgende namen werden bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad :

        raadslid Eddy De Herdt (fractie Samen Hemiksem)

        raadslid Agnes Salden (fractie Vlaams Belang)

        raadslid Jos De Bruyn (fractie Vooruit)

 

Algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 33§1 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt minstens één vertegenwoordiger en ook één plaatsvervanger aan.  

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger/plaatsvervanger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur of adviescomités van IGEAN dienstverlening).

De aanduiding van een vertegenwoordiger/plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

Volgende kandidaten worden voorgesteld :

Jenne Meyvis als effectief lid AV

Jo Van Havere als plaatsvervangend lid

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger/plaatsvervanger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Adviescomité EnergieK huis

De intergemeentelijke werking van het EnergieK huis is een van de activiteiten die IGEAN dienstverlening uitvoert als zelfstandige groepering. Om deze intergemeentelijke werking invulling te geven en op te volgen, werd in 2019 de vroegere beleidsgroep Energie omgevormd tot een adviescomité EnergieK Huis.

Enkel de gemeenten die deel uitmaken van het EnergieK Huis zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité met één effectief lid. Het adviescomité bestaat bij voorkeur uit de bevoegde schepen (energie, klimaat of duurzaamheid).

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en artikel 27 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur leden voor de adviescomités voordragen, die door de algemene vergadering worden benoemd.

De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Stuurgroep wonen

Opmerking:

Het aanstellen van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de stuurgroep wonen, geldt enkel voor die gemeenten die deel uitmaken van een Interlokale Vereniging voor het Lokaal Woonbeleid IVLW.

Concreet gaat het om volgende gemeenten:

- IVLW Midden: Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel

- IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle

- IVLW SKS: Schoten, Kalmthout en Stabroek

- IVLW WEBB: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel

- IVLW Zuidrand 1: Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint

- IVLW Zuidrand 2: Boechout en Mortsel.

De intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid is een van de activiteiten die IGEAN dienstverlening uitvoert als zelfstandige groepering. Voor de realisatie van de beleidsprioriteiten in het kader van wonen en om uitvoering te geven aan de verplichte en aanvullende activiteiten die hieraan gekoppeld zijn, heeft IGEAN samen met de verschillende gemeenten interlokale verenigingen voor lokaal woonbeleid opgericht (IVLW’s), met eigen statuten.

Het beheer van deze IVLW wordt toevertrouwd aan een stuurgroep, die samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, door de gemeenten aan te wijzen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester of de schepenen. Bij voorkeur wordt de schepen bevoegd voor wonen aangeduid.

De leden dienen eveneens een plaatsvervanger aan te wijzen die de vertegenwoordiger vervangt bij afwezigheid.

 

Volgende kandidaten worden voorgesteld

Rita Goossens, schepen Wonen als effectief lid

Jenne Meyvis, schepen als plaatsvervanger 

De aanwijzing én het mandaat van deze vertegenwoordiger en plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

 

Advies

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur. Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

I

De gemeente is lid bij IGEAN DV Dienstverlenende vereniging. Bij het begin van een nieuwe legislatuur behoort het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om volgende vertegenwoordigers aan te duiden of leden voor te dragen:

bestuursorgaan ( voorheen Raad van Bestuur) - effectief stemgerechtigde bestuurder aanduiden

bestuursorgaan -voordracht van een bestuurder met raadgevende stem

algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

adviescomité Energiek Huis – lid voordragen

stuurgroep wonen – lid voordragen.

BESLUITJos De Bruyn raadgevend lid bestuursorgaan

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Jenne Meyvis vertegenwoordiger alg verg

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

Jo Van Havere plaatsvervanger alg verg

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

Haike Van den berg adviescomité EnergieK huis

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 onthouding

Rita Goossens - lid stuurgroep wonen

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Jenne Meyvis plaatsvervanger stuurgroep wonen

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

2 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad draagt uit de lijst van kandidaten na geheime stemming volgende kandidaat voor als raadgevend lid van het bestuursorgaan IGEAN dienstverlening:

Vertegenwoordiger: raadslid Jos De Bruyn, Heuvelstraat 21

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2

De gemeenteraad duidt volgende vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening:

Vertegenwoordiger: schepen Jenne Meyvis, Lindelei 94 bus 2 (0485 54 37 62)

Plaatsvervanger:  raadslid Jo Van Havere, Varenstraat 140

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 3

De gemeenteraad draagt volgend lid voor het adviescomité EnergieK huis van IGEAN dienstverlening:

Lid: schepen Haike Van den bergh, Kerkstraat 24 bus 11 (0484 05 86 77)

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 4

De gemeenteraad wijst volgend lid en plaatsvervanger aan voor de stuurgroep wonen van IGEAN dienstverlening:

Lid: schepen Rita Goossens, Bouwerijstraat 46 - 2620 Hemiksem

Plaatsvervanger: schepen Jenne Meyvis, Lindelei 94 bus 2 (0485 54 37 62)

Deze aanwijzing geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 5

Een uittreksel van onderhavige beslissing wordt digitaal aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 17 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - IGEAN MILIEU en veiligheid opdrachthoudende vereniging - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten van de gemeente Hemiksem in de (bestuurs)organen van de opdrachthoudende vereniging IGEAN Milieu en veiligheid dienen te worden vernieuwd bij het begin van de nieuwe legislatuur . De statuten van Igean bepalen de wijze waarop dit gebeurt. 

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432,artikel 435 en artikel 440 en 447

 

Toepasselijke regelgeving

Artikelen 16 tem 18 en artikel 34 van de Statuten  van Igean ( gecoördineerde tekst van 2021)

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid en moet bij het begin van een nieuwe legislatuur volgende vertegenwoordigers aanduiden of leden voordragen:

        bestuursorgaan ( voorheen Raad van Bestuur) - effectief stemgerechtigde bestuurder aanduiden

        bestuursorgaan -voordracht van een bestuurder met raadgevende stem

      algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

      adviescomité veiligheid – lid voordragen

      adviescomité milieu – lid voordragen

 

Bestuursorgaan

Het bestuursorgaan bestaat volgens de statuten uit maximaal 15 leden. Hemiksem behoort tot de regio Zuid. De statuten bepalen dat de burgemeesters in gezamenlijk overleg een formateur aanduiden die een kandidatenlijst opstelt na een informatie- en consultatieronde. Het resultaat van de formatieronde is dat Stabroek voor de komende 6 jaar een bestuurder kan aanduiden die zetelt als effectief stemgerechtigde bestuurder.

 

Daarnaast kan er per regio (noord, midden en zuid) een bestuurder met raadgevende stem aangeduid worden. Deze bestuurders tellen niet mee in het maximum aantal leden van de raad van bestuur.

 

De duur van het mandaat bedraagt 6 jaar.

De voordracht van deze bestuurders verloopt als volgt:

Iedere deelnemende gemeente heeft het recht een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

Het resultaat van de voordracht per gemeente van de kandidaat-bestuurder met raadgevende stem wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Alle fracties die geen lid uitmaken van het college burgemeester en schepenen werden per mail op 28 januari 2025  uitgenodigd om kandidaten mee te delen voor het mandaat raadgevend lid Raad van Bestuur

Volgende namen werden bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad :

        Eddy De Herdt (fractie Samen Hemiksem)

        Agnes Salden (fractie Vlaams Belang)

        Jos De Bruyn (fractie Vooruit)

 

Algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34§1 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

Iedere gemeente duidt minstens één vertegenwoordiger en ook één plaatsvervanger aan.  

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger/plaatsvervanger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur of adviescomités van IGEAN milieu & veiligheid).

De aanstelling van een vertegenwoordiger/plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Volgende kandidaten worden voorgesteld :

Jenne Meyvis als effectief lid AV

Jo Van Havere als plaatsvervangend lid

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger/plaatsvervanger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Adviescomité veiligheid

In uitvoering van artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en van artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid is er een adviescomité “veiligheid”, dat invulling geeft aan de intergemeentelijke werking van de gemeenschappelijke dienst PBW en de werking opvolgt.

Dit adviescomité bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Elke gemeente die beroep doet op de gemeenschappelijke dienst PBW draagt op basis hiervan één vertegenwoordiger voor, die minstens gemeenteraadslid is. Deze vertegenwoordiger wordt door de algemene vergadering benoemd.

De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Adviescomité milieu

In uitvoering van artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en van artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid is er een adviescomité “milieu”, dat invulling geeft aan de intergemeentelijke werking en deze werking opvolgt.

Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, met één effectief lid. Dit adviescomité bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken gemeenten.

Schepen Haike Van den Berghe wordt voorgedragen.

De vertegenwoordigers worden door de algemene vergadering benoemd.

De voordracht én het mandaat van deze vertegenwoordiger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Advies

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur.

Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid , opdrachthoudende vereniging. Bij het begin van een nieuwe legislatuur behoort het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om volgende vertegenwoordigers aan te duiden of leden voor te dragen:

        bestuursorgaan ( voorheen Raad van Bestuur) - effectief stemgerechtigde bestuurder aanduiden

        bestuursorgaan -voordracht van een bestuurder met raadgevende stem

        algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

        adviescomité veiligheid – lid voordragen

        adviescomité milieu – lid voordragen.

BESLUITJos De Bruyn - raadgevend lid bestuursorgaan

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Jenne Meyvis - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

1 stem tegen

Jo Van Havere - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Haike van den bergh - lid adviescomité veiligheid

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

Haike Van den bergh - lid adviescomite milieu

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 onthouding

 

De gemeenteraad beslist

 

Artikel 1

De gemeenteraad draagt uit de lijst van kandidaten na geheime stemming volgende kandidaat voor als raadgevend lid van het bestuursorgaan IGEAN OV : 

Vertegenwoordiger: (naam, voornaam, adres, functie, gsm)

Raadslid Jos De Bruyn, Heuvelstraat 21

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2

De gemeenteraad duidt volgende vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid:

Vertegenwoordiger: schepen Meyvis Jenne, Lindelei 94 bus 2 (0485 54 37 62)

 

Plaatsvervanger:  raadslid Van Havere Jo, Varenstraat 140

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 3

De gemeenteraad draagt volgend lid voor het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid:

Lid: schepen Haike Van den bergh, Kerkstraat 24 bus 11 (0484 05 86 77)

 

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 4

De gemeenteraad draagt volgend lid voor het adviescomité milieu van IGEAN milieu & veiligheid:

Lid: schepen Haike Van den bergh, Kerkstraat 24 bus 11 (0484 05 86 77)

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 5

Een uittreksel van onderhavige beslissing wordt digitaal aan IGEAN milieu & veiligheid bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 18 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - ISVAG - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten in Isvag dienen te worden vernieuwd en het behoort toe aan de gemeenteraad om de afvaardigingen te bepalen voor het lokaal bestuur in de bestuursorganen van Isvag, opdrachthoudende vereniging.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten ISVAG 20 oktober 2022

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

“ISVAG”, is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat de rechtsvorm heeft aangenomen van een opdrachthoudende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 3° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokale bestuur.

Artikel 27 van de statuten bepaalt : De leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, worden rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één (1) lid aan.

 

In toepassing van artikel 16 van de gecoördineerde statuten van ISVAG zal de Algemene Vergadering van 27 maart 2025 een nieuwe Raad van Bestuur samenstellen. De gemeente Hemiksem heeft recht op 1 stemgerechtigd raadslid.

Iedere vennoot heeft eveneens recht op de aanduiding van 1 waarnemend lid in de Raad van Bestuur. Dit raadslid met raadgevende stem dient verkozen te zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het College van Burgemeester en Schepenen. Volgens artikel 14 van de statuten van ISVAG kunnen er in totaal maximum 5 raadsleden met raadgevende stem verkozen worden tot lid van de Raad van Bestuur van ISVAG.

 

Voor ISVAG dient dus voorzien te worden in een afvaardiging vanuit de gemeenteraad voor de (buitengewone) algemene vergaderingen, met name 1 effectieve vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger, 1 stemgerechtigd raadslid Raad van bestuur en 1 waarnemend lid in de Raad van Bestuur.

 

De fracties werden per mail uitgenodigd om hun kandidaten voor een waarnemend lid in de Raad van bestuur op te geven.  Deze kandidaten werden voorgedragen :

 

        Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

        Agnes Salden (Vlaams Belang)

        Rodney Talboom (Vooruit)

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITAnnick De Wever - RvB

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Luc Bouckaert - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Steffi Cauwenberghs - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Rodney Talboom lid RvB raadgevende stem

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist schepen Annick De Wever, Kleidaallaan 58 - 2620 Hemiksem voor te dragen als kandidaat bestuurder bij ISVAG.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist burgemeester Luc Bouckaert Moerelei 2 - 2620 Hemiksem aan te duiden als effectief vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van ISVAG en dit voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist raadslid Steffi Cauwenberghs, D. Coppensstraat 5 - 2620 Hemiksem aan te duiden als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van ISVAG en dit voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Artikel 4

De gemeenteraad beslist raadslid Rodney Talboom, De Bosschen 13 - 2620 Hemiksem voor te dragen voor het mandaat van waarnemend bestuurder met raadgevende stem conform artikel 16 van de statuten van ISVAG.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 19 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - IVEBICA - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

Hemiksem is deelnemende gemeente in het intergemeentelijk samenwerkingsveband IVEBICA, opgericht als opdrachthoudende vereniging. De statuten van deze vereniging bepalen dat de mandaten dienen te worden vernieuwd op de eerstvolgende algemene vergadering na de vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Ivebica 11 april 2003 en 5 juni 2023 - artikel 14, 23 en 38

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

De samenstelling van de bestuursorganen van IVEBICA wordt statutair geregeld. Voor de Raad van Bestuur dienen vanuit de deelnemende gemeentes 2 stemgerechtigde leden te worden voorgedragen, 1 lid met raadgevende stem ( dat geen lid mag zijn van het college van burgemeester en schepenen) .  De Raad van Bestuur kan ook een deskundige toevoegen.

De Raad van Bestuur wordt gekozen door de leden van de Algemene Vergadering tijdens de eerste (B)AV na de vernieuwing van de gemeenteraad.

De samenstelling van de Algemene Vergadering is volgens artikel 38 van de statuten van IVEBICA als volgt :  De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten.  Zij worden rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. In de algemene vergadering mag elke deelnemende gemeente een aantal afgevaardigden aanduiden, te bepalen als volgt (aantal inwoners = het aantal gepubliceerd door het Rijksregister in het Belgisch Staatsblad in het jaar voorafgaand aan de oprichting van de vereniging):

Van 1 tot 8000 inwoners : 1 lid

Van 8001 tot 10.000 inwoners : 2 leden

Meer dan 10.000 inwoners : 3 leden

Hemiksem kan 3 leden aanduiden voor de Algemene vergadering.

 

Alle fracties die geen lid uitmaken van het college burgemeester en schepenen werden uitgenodigd om kandidaten mee te delen voor het mandaat raadgevend lid Raad van Bestuur

Volgende namen werden bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad :

        Kristien Vingerhoets van fractie Vooruit

        Cliff Mostien van fractie Samen Hemiksem

        Agnes Salden van fractie Vlaams belang

 

Alle fracties werden eveneens uitgenodigd om kandidaten mee te delen voor 3 mandaten in de Algemene vergadering

Volgende namen werden bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad:

        Marika Piessens van fractie Vooruit

        Cliff Mostien van fractie Samen Hemiksem

        Agnes Salden van fractie Vlaams Belang

        Dirk Verlinden van N-VA

        Haike Van den bergh van CD&V, Groen en Open VLD

        Tom Pauwels van CD&V, Groen en Open VLD

 

Volgende raadsleden worden voorgedragen om mandaat stemgerechtigd lid Raad van Bestuur op te nemen :

Schepen Kris Verbeeck

Schepen Jenne Meyvis

 

De gemeenteraadsleden dienen bij geheime stemming de voordracht voor de 2 stemgerechtigde bestuurders en de  bestuurder met raadgevende stem aan te duiden, evenals de leden van de algemene vergadering vast te stellen.

 

De statuten voorzien dat de Raad van Bestuur eveneens een deskundige kan toevoegen.  Er wordt voorgesteld om raadslid Jo Van Havere aan te duiden.

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITKris Verbeeck - stemgerechtigd lid RvB

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

Jenne Meyvis - stemgerechtigd lid RvB

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

Kristien Vingerhoets bestuurder raadgevende stem

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Jo Van Havere - expert

Na geheime stemming:

13 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

Dirk Verlinden - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

10 stemmen voor

12 stemmen tegen

Haike Van den bergh - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

12 stemmen voor

10 stemmen tegen

Tom Pauwels - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

12 stemmen voor

10 stemmen tegen

 

Besluit

De gemeenteraad beslist na geheime stemming

 

Artikel 1 :

Als stemgerechtigd lid van de Raad van Bestuur van IVEBICA worden voorgedragen :

        Schepen Kris Verbeeck

        Schepen Jenne Meyvis

 

Artikel 2:

Uit de lijst van ingediende kandidaten voor de voordracht van raadgevende stem in de Raad van bestuur IVEBICA wordt voorgedragen :

        Raadslid Kristien Vingerhoets

 

Artikel 3:

Raadslid Jo Van Havere wordt aangeduid als deskundige.

 

Artikel 4:

Uit de lijst van ingediende kandidaten voor de voordracht vertegenwoordigers algemene vergaderingen van IVEBICA worden aangeduid :

        schepen Haike Van den bergh

        raadslid Dirk Verlinden

        raadslid Tom Pauwels

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 20 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - Nationaal Park Scheldevallei vzw - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

Voor de algemene vergadering is het mandaat door de gemeenteraad van 21 januari 2025 toegewezen aan schepen Rita Goossens met schepen Haike Van den bergh als plaatsvervanger.

Omdat schepen Haike Van den bergh de bevoegdheden natuur en milieu heeft, is het aangewezen om Haike aan te duiden als effectief lid van de (buitengewone) algemene vergaderingen van vzw Nationaal Park Scheldevallei en schepen Rita Goossens als plaatsvervanger.

 

Er is ook een mandaat in te vullen voor het bestuursorgaan  (voorheen Raad van bestuur) -voor een periode van 3 jaar- waarvoor door de gemeenteraad  tot afvaardiging dient te worden beslist. In de andere 3 jaar van de legislatuur dient voorzien te worden in een vaste vertegenwoordiger voor het bestuursorgaan om tegemoet te komen aan de toezichthoudende functie.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Nationaal Park Scheldevallei 2 april 2024 ( welke als bijlage bij dit besluit gevoegd worden)

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Hemiksem is mede-oprichter van deze VZW, maar geen permanent lid van het bestuursorgaan.  Hemiksem maakt deel uit van de 18 overige gemeentes waarvan 9 gemeentes roterend om de 3 jaar, lid zijn van het Bestuursorgaan.

De gemeenten Destelbergen, Berlare, Hamme, Kruibeke (aan te passen dtv fusie), Schelle, Boom, Willebroek, Bornem en Buggenhout zetelen de eerste drie jaar van de legislatuur.

De gemeenten Wetteren, Wichelen, Zele, Temse, Hemiksem, Niel, Rumst, Puurs-Sint-Amands en Lebbeke zetelen de laatste drie jaar van de legislatuur.

 

Statuten en intern reglement bepalen : om in het bestuursorgaan voor Hemiksem te kunnen worden voorgedragen  in de periode 2028-2030 dient de kandidaat minstens de helft de bevoegdheid natuur, milieu of Nationaal Park in zijn of haar pakket van bevoegdheden te hebben. Indien de gemeente een schepen of burgemeester zonder de bevoegdheid natuur, milieu of Nationaal Park voordraagt, wordt automatisch als tweede keuze ook de schepen of burgemeester met bevoegdheid natuur voorgedragen.   Indien met de voorgedragen schepenen en burgemeesters van de gemeenten niet voldaan is aan voorgaande voorwaarde zal met de gemeenten die een schepen of burgemeester zonder de bevoegdheid natuur, milieu of Nationaal Park voordragen gezamenlijk overlegd worden welke gemeente toch een schepen of burgemeester met bevoegdheid natuur, milieu of Nationaal Park voordraagt om te voldoen aan deze voorwaarde.

 

Bijkomend stellen de statuten dat de bestuurders voorgedragen door de Gemeenten gemeenteraadslid én ofwel schepen dan wel burgemeester moeten zijn.

 

Voor de periode dat de schepen of burgemeester van gemeenten die door het rotatiesysteem niet in het Bestuursorgaan zetelen, moet er door een beslissing van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad een vaste vertegenwoordiger aangeduid worden die tijdens de eerste 3 jaar ( in het geval Hemiksem) steeds zal  uitgenodigd worden voor de vergaderingen van het Bestuursorgaan met raadgevende rol.

 

De schepen met de bovenvermelde bevoegdheden in het college van Burgemeester en schepenen van Hemiksem is Haike Van den bergh. Het is dan ook aangewezen deze persoon vast te stellen als effectief lid in het bestuursorgaan van de VZW Nationaal Park Scheldevallei voor de periode 2028-2030 alsook als vaste vertegenwoordiger in dit bestuursorgaan met raadgevende stem voor 2025-2027.

 

Advies

Advies werd gevraagd over de mogelijkheid of  de afvaardiging als effectief lid AV cumuleerbaar is met het opnemen van het mandaat als effectief bestuurder/vaste vertegenwoordiger van het bestuursorgaan Scheldvallei . Dit werd positief geadviseerd op 28 januari 2025 door Tom Wezenbeek, Coördinator Nationaal Park Scheldevallei.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITHaike Van den bergh - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Rita Goossens - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

8 stemmen tegen

Haike Van den bergh- lid bestuursorgaan 2028-2030

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Haike Van den bergh - Vertegenwoordiger raadgevende stem 2025-2027

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

Artikel 1

De gemeenteraad  beslist schepen Haike Van den bergh aan te duiden als effectief lid van de Algemene vergadering van de VZW Nationaal park Scheldevallei en schepen Rita Goossens als plaatsvervanger.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist na geheime stemming schepen Haike Van den bergh aan te duiden als effectief stemgerechtigd lid van het bestuursorgaan gedurende de periode van 2028-2030 en als vaste vertegenwoordiger met raadgevende stem voor de periode van 2025-2027.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 21 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - OVSG - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten in OVSG vzw dienen te worden vernieuwd en het behoort toe aan de gemeenteraad om de afvaardigingen te bepalen voor het lokaal bestuur in de ledenvereniging  OVSG vzw.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten OVSG

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Voor OVSG vzw dient voorzien te worden in een afvaardiging vanuit de gemeenteraad met name 1 effectieve vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen.

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad is bevoegd tot het vaststellen van een gemeentelijke vertegenwoordiging. Dit dient te gebeuren bij elke start van een nieuwe legislatuur, bijgevolg ook voor (buitengewone) algemene vergaderingen van OVSG, de onderwijsvereniging van steden en gemeenten.

BESLUITRita Goossens - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

13 stemmen voor

9 stemmen tegen

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist schepen Rita Goossens, schepen bevoegd voor onderwijs aan te duiden als vertegenwoordiger (buitengewone) algemene vergaderingen voor het lokaal bestuur Hemiksem in de vzw OVSG.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 22 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - PIDPA - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

Pidpa is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat de rechtsvorm heeft aangenomen van een opdrachthoudende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 3° van het DLB.

 

De mandaten van de opdrachthoudende vereniging dienen te worden vernieuwd bij de start van de legislatuur en het behoort decretaal toe aan de gemeenteraad om de afvaardigingen te bepalen voor het lokaal bestuur in de bestuursorganen van Pidpa, opdrachthoudende vereniging.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Pidpa, artikel 22

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Hemiksem is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PIDPA . De gemeenteraad dient te voorzien in een gemeentelijke afvaardiging voor de vertegenwoordiging in de (buitengewone ) algemene vergaderingen. 

Voor Pidpa betekent dit het aanduiden van 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger in de algemene vergadering.

 

Daarnaast dient er eveneens een kandidaat bestuurder te worden aangeduid voor de Raad van Bestuur.

 

Art 13§3 van de statuten van Pidpa bepalen : . Aan de vergaderingen van de Raad van Bestuur kan worden deelgenomen door ten hoogste een (1) rechtstreeks door verschillende gemeentelijke deelnemers aangeduide afgevaardigde die lid is met raadgevende stem. De gemeenteraden wijzen daartoe bij het begin van de legislatuur één van hun leden aan, die verkozen is op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het College van Burgemeester en Schepenen. Er zijn per legislatuur twee mandaatperiodes met een duur van drie jaar voorzien. De Algemene Vergadering bepaalt de rangorde van de aangeduide gemeenteraadsleden conform volgende criteria en dit in volgorde van afnemend belang: - de afgevaardigde behoort tot een uitsluitend door de vereniging bedeelde gemeente; - het aantal maatschappelijke aandelen in het bezit van de aanduidende gemeente; - de omvang van de bevolking van de aanduidende gemeente, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers. Indien het aantal gemeentelijke deelnemers dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste een bedraagt, neemt de Algemene Vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissing en woont het aldus aangeduide lid met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de Raad van Bestuur bij en dit voor de volledige duur van de legislatuur. pagina 33 van 63 Indien het aantal gemeentelijke deelnemers dat van dit recht tot aanwijzing van afgevaardigden met raadgevende stem gebruik maakt groter is dan een, dan bepaalt de Algemene Vergadering, conform de hiervoor vermelde criteria, de rangorde van de gemeenteraadsleden, met aanduiding van welk gemeenteraadslidtijdens de eerste mandaatperiode de zittingen van de Raad van Bestuur met raadgevende stem bijwoont en welk gemeenteraadslid tijdens de tweede mandaatperiode de zittingen van de Raad van Bestuur met raadgevende stem bijwoont. De aanwijzingsbeslissingen dienen uiterlijk acht dagen vóór de bijeenkomst van de Algemene Vergadering toe te komen bij de voorzitter van de Raad van Bestuur.

 

De fracties werden per mail uitgenodigd om hun kandidaten op te geven.

Deze kandidaten werden voorgedragen :

 

        Agnes Salden (Vlaams Belang)

        Jos De Bruyn (Vooruit)

        Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITJenne Meyvis - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

Haike Van den bergh - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Kris Verbeeck - bestuurder RvB

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

Jos De Bruyn bestuurder met raadgevende stem

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

De gemeenteraad beslist

 

Artikel 1

Schepen Jenne Meyvis aan te duiden als afgevaardigde en schepen Haike Van den bergh als plaatsvervanger voor het lokaal bestuur Hemiksem in de algemene vergaderingen van Pidpa, opdrachthoudende vereniging.

 

Artikel 2

Schepen Kris Verbeek voor te dragen als bestuurder in de Raad van Bestuur van Pidpa, opdrachthoudende vereniging.

 

Artikel 3

Raadslid Jos De Bruyn voor te dragen voor het mandaat van een bestuurder met raadgevende stem conform artikel 13 § 3 van de statuten van Pidpa.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 23 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - VLOTTER CV - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten in Vlotter cv dienen te worden vernieuwd en het behoort toe aan de gemeenteraad om de afvaardigingen te bepalen voor het lokaal bestuur in de bestuursorganen van Vlotter cv, dienstverlenende vereniging.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Vlotter cv van 17 oktober 2003, laatst gewijzigd op 8 november 2019

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 ev, en artikel 432 en artikel 434

 

Feiten, context en argumentatie

De samenstelling van de bestuursorganen van VLOTTER CV  wordt statutair geregeld. Voor de Raad van Bestuur dienen vanuit de deelnemende gemeente 1 stemgerechtigd lid voor de gemeente te worden voorgedragen.

 

De statuten voorzien eveneens dat aan de vergaderingen van het bestuursorgaan kan deelgenomen worden door maximaal twee rechtstreeks door verschillende gemeenten aangeduide afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden die in de betrokken gemeenten zijn verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.  Per legislatuur zijn er zo 2 mandaatperiodes voorzien van 3 jaar . Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste twee bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij en dit voor de volledige duur van de legislatuur.

 

De samenstelling van de Algemene Vergadering is volgens artikel 29 van de statuten van VLOTTER als volgt : 

 

Het aantal afgevaardigden van de gemeenten op de algemene vergadering wordt bepaald aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij in gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de kapitaalinbreng. Dat aantal wordt vastgesteld op maximum één afgevaardigde per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtsgebied van de vereniging, en haar kapitaalinbreng in verhouding tot het totale maatschappelijk kapitaal van de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen. Iedere gemeente duidt steeds minstens één afgevaardigde aan.

 

Hemiksem kan 1 effectieve vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger aanduiden voor de Algemene vergadering.

 

De gemeenteraadsleden dienen bij geheime stemming de voordracht voor de  stemgerechtigde bestuurder en de  bestuurder met raadgevende stem aan te duiden, evenals de leden van de algemene vergadering vast te stellen.

 

Voor VLOTTER cv dient dus voorzien te worden in een afvaardiging vanuit de gemeenteraad voor de (buitengewone) algemene vergaderingen, met name 1 effectieve vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger, 1 stemgerechtigd lid Raad van Bestuur en 1 lid in de Raad van Bestuur met raadgevende stem.

 

De fracties werden per mail uitgenodigd om hun kandidaten voor een lid in de Raad van bestuur met raadgevende stem op te geven.  Deze kandidaten werden voorgedragen :

 

        Agnes Salden (Vlaams Belang)

        Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

        Stefan Van Linden (Vooruit)

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITAnnick De Wever - RvB

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

4 stemmen tegen

Kris Verbeeck - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 onthouding

Luc Bouckaert - plaatsvervanger

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Stefan Van Linden lid RvB raadgevende stem

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Besluit

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist schepen Annick De Wever, Kleidaallaan 58 - 2620 Hemiksem

voor te dragen als kandidaat bestuurder bij VLOTTER CV.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist schepen Kris Verbeeck, Heiligstraat 139 - 2620 Hemiksem aan te duiden als effectief vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van VLOTTER CV en dit voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist burgemeester Luc Bouckaert, Moerelei 2 - 2620 Hemiksem aan te duiden als plaatsvervanger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van VLOTTER CV en dit voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Artikel 4

De gemeenteraad beslist raadslid Stefan Van Linden, Delvauxstraat 12 - 2620 Hemiksem voor te dragen voor het mandaat van bestuurder met raadgevende stem conform artikel 14 § 2 van de statuten van VLOTTER CV.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 24 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - Water-link - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

De mandaten in Water-link dienen te worden vernieuwd en het behoort toe aan de gemeenteraad om de afvaardigingen te bepalen voor de gemeente in de bestuursorganen van Water-link.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Artikel 27 statuten Water-link ( als bijlage van dit besluit)

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

“Water-Link”, is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat de rechtsvorm heeft aangenomen van een opdrachthoudende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 3° van het Decreet van 22 december 2017 over het lokale bestuur.

Artikel 27 van de statuten bepaalt : De leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, worden rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één (1) lid aan

 

Voor Water-link dient dus voorzien te worden in een afvaardiging vanuit de gemeenteraad voor de (buitengewone) algemene vergaderingen, met name 1 effectieve vertegenwoordiger.

 

Artikel 17 vermeldt de mogelijkheid van de gemeenteraad om een kandidaat bestuurder voor te dragen met raadgevende stem. Aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door twee (2) rechtstreeks door onderscheiden gemeenten-deelgenoten aangewezen afgevaardigden die lid zijn van de raad van bestuur met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximumaantal leden van de raad van bestuur vermeld in artikel 16 van de statuten. De stad Antwerpen en elke deelnemende gemeente heeft het recht een afgevaardigde aan te duiden als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. Deze raadleden zijn in de betrokken gemeenten verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Deze afgevaardigden worden meegedeeld aan de algemene vergadering, die na de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur hiervan een rangorde opmaakt in stijgende volgorde aan de hand van de laatst gekende officiële bevolkingscijfers van de gemeenten. Het mandaat van de opeenvolgende leden met raadgevende stem geldt voor één (1) jaar. Het mandaat van de eerste twee afgevaardigden gaat onmiddellijk in, zodat deze in deze hoedanigheid deelnemen aan de eerste vergadering van de nieuwe raad van bestuur die onmiddellijk na de algemene vergadering waarop zij benoemd zijn, zal plaatsvinden. Bij het verstrijken van elke ambtstermijn nemen de volgende afgevaardigden het mandaat op. Indien onvoldoende afgevaardigden aangeduid zijn voor de volledige legislatuur van de raad van bestuur, komen, na uitputting van de rangorde, de mandaten achtereenvolgens opnieuw toe aan de in dezelfde volgorde gerangschikte oorspronkelijke afgevaardigden.

 

De fracties werden per mail uitgenodigd om hun kandidaten op te geven.  Deze kandidaten werden voorgedragen :

        Agnes Salden van fractie Vlaams Belang

        Jos De Bruyn van fractie Vooruit

        Eddy De Herdt van fractie Samen Hemiksem

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot het aanduiden van gemeentelijke vertegenwoordiging in het kader van de vernieuwing van de mandaten in diverse (bestuurs)organen na de start van de nieuwe legislatuur.

BESLUITHaike Van den bergh - vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Jos De Bruyn bestuurder raadgevende stem

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

 

De gemeenteraad beslist

 

Artikel 1

schepen Haike Van den bergh, Kerkstraat 24 bus 11 aan te duiden als vertegenwoordiger (buitengewone) algemene vergaderingen voor het lokaal bestuur Hemiksem van Water-link, opdrachthoudende vereniging.

 

Artikel 2

Raadslid Jos De Bruyn, Heuvelstraat 21 voor te dragen voor het mandaat van bestuurder met raadgevende stem conform artikel 17 van de statuten van Water-link.

 

Artikel 3

Water-link in kennis te stellen van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 25 - Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - Woonkade Rupelstreek - Aanduiden gemeentelijke afvaardiging

 

MOTIVERING

Aanleiding

In de gemeenteraad van 21 januari 2025 werd schepen Kris Verbeeck reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.

Er moet ook nog een plaatsvervangend lid vertegenwoordiger algemene vergaderingen aangeduid te worden.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Gecoördineerde statuten Woonkade Rupelstreek -28 juni 2023

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 386 en volgende

 

Feiten, context en argumentatie

Voor Woonkade Rupelstreek dient voorzien te worden in een afvaardiging vanuit de gemeenteraad voor 1 plaatsvervangend lid voor de algemene vergaderingen voor de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.

 

Advies

Geen advies vereist.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

De gemeenteraad dient over te gaan tot aanduiding van 1 plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.

BESLUITTom Pauwels - plaatsvervanger AV

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

5 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist raadslid Tom Pauwels aan te duiden als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Woonkade Rupelstreek.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 26 - BAV Woonkade Rupelstreek bv 25 februari 2025- vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek op 25 februari 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 21 januari 2025 werd schepen Kris Verbeeck aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Woonkade Rupelstreek.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Woonkade Rupelstreek

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 25 februari 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

Schepen Kris Verbeeck werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Advies

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Woonkade Rupelstreek bv roept op 25 februari 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA) en Helke Verdick (N-VA)

5 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Samen Hemiksem), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek van 25 februari 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van schepen Kris Verbeeck naar de (buitengewone) algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek van 25 februari 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek van 25 februari 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 27 - BAV IGEAN DV dienstverlening 12 maart 2025 - vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van IGEAN DV op 12 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari 2025 werd schepen Jenne Meyvis aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van IGEAN DV.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten IGEAN DV

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 (welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt) :

  1. benoemen van de leden van de raad van bestuur
  2. benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités

 

Schepen Jenne Meyvis werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Het behoort toe aan de gemeenteraad om over te gaan tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de BAV van IGEAN DV die zal plaatsvinden op 12 maart 2025

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van IGEAN DV (dienstverlening) van 12 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van schepen Jenne Meyvis naar de (buitengewone) algemene vergadering van IGEAN DV van 12 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van IGEAN DV van 12 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 28 - BAV IGEAN milieu & veiligheid 12 maart 2025 - vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid op 12 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari 2025 werd schepen Jenne Meyvis aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten IGEAN milieu & veiligheid

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 (welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt) :

  1. benoemen van de leden van de raad van bestuur
  2. benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités

 

Schepen Jenne Meyvis werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Het behoort toe aan de gemeenteraad om over te gaan tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de BAV van IGEAN milieu & veiligheid die zal plaatsvinden op 12 maart 2025

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 12 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van schepen Jenne Meyvis naar de (buitengewone) algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 12 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid  van 12 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 29 - BAV VLOTTER CV 14 maart 2025- vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van VLOTTER CV op 14 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari 2025 werd schepen Kris Verbeeck aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van VLOTTER CV.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten VLOTTER

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 14 maart 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

Schepen Kris Verbeeck werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Amendement ontvangen van fractie CD&V-Groen-Open Vld met de vraag om een sterk signaal te uiten op de AV en de vraag om het kerntakendebat zo snel als mogelijk op te starten. Het is voor het lokaal bestuur noodzakelijk dat het resultaat van het kerntakendebat meer duiding geeft over de budgetten en de sokkel berekening.

 

Advies

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

VLOTTER CV roept op 14 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUITAmendement

 

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van VLOTTER CV van 14 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van schepen Kris Verbeeck naar de (buitengewone) algemene vergadering van VLOTTER CV van 14 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad wenst dat de afgevaardigde een sterk signaal uit op de AV en vraagt uitdrukkelijk om het kerntakendebat zo snel als mogelijk op te starten. Het is voor het lokaal bestuur noodzakelijk dat het resultaat van het kerntakendebat meer duiding geeft over de budgetten en de sokkel berekening.

 

Artikel 4

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van VLOTTER CV van 14 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 30 - BAV FLUVIUS Antwerpen 19 maart 2025 - vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 19 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari  2025 werd raadslid Steffi Cauwenberghs aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten OV Fluvius Antwerpen

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt .

 

Raadslid Steffi Cauwenberghs werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Advies

niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Fluvius Antwerpen roept op 19 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van Raadslid Steffi Cauwenberghs naar de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 31 - BAV Creat Services DV 25 maart 2025 - vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van Creat Services op 25 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 21 januari 2025 werd raadslid Tom Pauwels aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van CREAT Services.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Creat Services

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025 (welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt) :

1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten

2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur

Varia

 

Raadslid Tom Pauwels werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Het behoort toe aan de gemeenteraad om over te gaan tot vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de BAV van Creat Services DV die zal plaatsvinden op 25 maart 2025

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Creat Services DV van 25 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van raadslid Tom Pauwels naar de (buitengewone) algemene vergadering van Creat Services DV van 25 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad .

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van Creat Services van 25 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 32 - BAV FLUVIUS opdrachthoudende vereniging 26 maart 2025- vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari  2025 werd raadslid Steffi Cauwenberghs aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten Fluvius Opdrachthoudende vereniging

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt .

 

Raadslid Steffi Cauwenberghs werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Advies

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Fluvius opdrachthoudende vereniging roept op 26 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende vereniging van 26 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van Raadslid Steffi Cauwenberghs naar de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 26 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 26 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 33 - BAV PONTES 26 maart 2025- vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 26 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 21 januari 2025 werd raadslid Helke Verdick aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van PONTES.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten PONTES

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 26 maart 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

Raadslid Helke Verdick werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Advies

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

PONTES roept op 26 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van Pontes van 26 maart 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van raadslid Helke Verdick naar de (buitengewone) algemene vergadering van Pontes  van 26 maart 2025, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde om op de( buitengewone) algemene vergadering van Pontes van 26 maart 2025 alle agendapunten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 34 - BAV PIDPA 28 maart 2025- vaststellen mandaat en goedkeuren agenda

 

MOTIVERING

Aanleiding

De agenda en het vaststellen van het mandaat voor de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op 28 maart 2025 moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 18 februari 2025 werd schepen Jenne Meyvis aangeduid als vertegenwoordiger wegens lokaal bestuur Hemiksem op de (buitengewone) algemene vergaderingen van PIDPA.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Toepasselijke regelgeving

Statuten PIDPA

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 432, alinea 3

Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 hiervan, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

Conform artikel 424 DLB kan er indien de termijn verstrijkt in een jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, pas over de verlenging beslist worden in het daaropvolgende jaar en wordt bijgevolg en de duur van Pidpa verlengd tot de eerste algemene vergadering in het jaar volgend op het verkiezingsjaar. Gezien de duurtijd van Pidpa verstrijkt op het tijdstip van de eerste algemene vergadering van 2025, dient onze gemeente uiterlijk tegen de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2025 een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

 

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 welke als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

Schepen Jenne Meyvis werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

        Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

        Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht(en) te bevestigen; 

 

 

Op deze algemene vergadering zal tevens een statutenwijziging voorgelegd worden om de statuten van Pidpa in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

 

Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan. Ook dienen er eventuele voordrachten te worden gedaan betreffende de afgevaardigden op de algemene vergadering.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Financiële aspecten

        De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf.

        De gemeente ontvangt jaarlijks incentives van Pidpa.

        Door de aansluiting(en) bij Pidpa te verlengen zijn er geen financiële implicaties.

 

Wat de Verlenging van Pidpa betreft

De gemeenteraad neemt kennis van de in het bijgevoegde verlengingsdossier uitgebreide toelichting en maakt zich deze eigen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering i.v.m. de saneringsplicht, waarbij de verantwoordelijkheid voor de sanering van het geleverde drinkwater duidelijker bij de drinkwaterproducent gelegd wordt.

 

De gemeenteraad houdt rekening met de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden.

 

De gemeenteraad overweegt verder het volgende:

 

Oorspronkelijk opgericht met als doel de ‘droge’ gemeenten in de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare watervoorziening, levert Pidpa sindsdien elke dag zuiver, kwaliteitsvol drinkwater aan al haar klanten, 24/24, aan een betaalbare prijs. Vandaag betekent dit dat er dagelijks zo’n 175 miljoen liter drinkwater geleverd wordt aan de meer dan 1.500.000 gebruikers van de 64 gemeentelijke deelnemers. Meer dan 100 jaar ervaring maakt van Pidpa dé specialist op het gebied van grondwaterwinning, waterkwaliteit en waterdistributie.

 

Sinds 2005 zorgt Pidpa als integraal waterbedrijf voor drinkwater én voor de opvang en afvoer van het regen- en afvalwater van de gemeente. Al 46 gemeentelijke deelnemers kozen voor een rioleringsformule op maat van hun specifieke noden.

Deze integrale werking biedt synergievoordelen voor de deelnemers, voor de burgers en voor Pidpa. Met 20 jaar ervaring in regen- en afvalwaterbeheer mag Pidpa als een betrouwbare partner in integraal waterbeheer beschouwd worden.

 

Met circulair waterbeheer wordt de waterkringloop nu rondgemaakt. Stroomopwaarts zet Pidpa in op biodiversiteit, natuur- en bronbescherming. Centraal wordt gestreefd naar structureel hergebruik van regenwater. Stroomafwaarts staat het hergebruik van afvalwater en voedingsstoffen centraal. Doorheen de hele kringloop is er bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie en voor het monitoren van pathogenen of vervuilende stoffen. Zo beschermt Pidpa het universele recht op water en sanitaire voorzieningen.

 

Pidpa is een financieel gezond bedrijf dat inspeelt op de huidige en toekomstige uitdagingen aan de hand van de onderstaande pijlers:

        Klimaatrobuustheid. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en voelbaarder: langdurige droogteperiodes wisselen af met periodes van intense neerslag, met grote impact op onze leefomgeving en op de waterlagen. Een stabiele drinkwaterinfrastructuur, leveringszekerheid en hoogstaande kwaliteitsnormen vereisen bijkomende investeringen binnen een doordacht assetbeleid. Bronbescherming en diversifiëring van bronnen dringen zich dwingender op dan ooit. Circulair watergebruik, met hergebruik van hemel- en afvalwater, is essentieel.

Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:

      De leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd wordt, ook in langdurige periodes van droogte, zoals bijvoorbeeld tijdens de jaren 2020 en 2022;

      Er lekker, gezond en kwaliteitsvol drinkwater wordt aangeboden waarbij tijdens het zuiveringsproces geen chemicaliën gebruikt worden.

      Pidpa de kwaliteit van het drinkwater intensief monitort onder andere via een uitgebreid staalnameprogramma en haar gecertifieerd labo.

      Een doorgedreven en innovatief assetmanagement de nodige data en inzichten biedt voor een efficiënt investeringsmodel waarin de kosten worden geoptimaliseerd. Zo kunnen bv. drinkwaterleidingen precies op tijd worden vervangen, d.w.z. met een maximale levensduur maar vóór problemen zich voordoen.

      Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze [stad/gemeente] beperkt.

      Er door Pidpa sterk wordt geïnvesteerd in haar centrale infrastructuur, zoals onder andere haar waterproductiecentra, maar ook aangevuld wordt met decentrale infrastructuur die ingaan op de plaatselijke noden van onze burgers zoals collectieve regenwaterrecuperatie of thermische energie uit drinkwater.

      Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze [stad/gemeente] door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

      In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

      Voor het volledig werkingsgebied (46 gemeenten) van Pidpa-Riolering de vooropgestelde reductiedoelen uit het stroomgebiedsbeheersplan generatie 3 zullen behaald zijn tegen 31 december  2027.

      Pidpa maximaal inzet op het reduceren van lekverliezen en hier bij de beste van de klas op Europees niveau behoort. 

      Betaalbaarheid. Water blijft, als essentiële bron van leven, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.Continue efficiëntieverbetering en kostenoptimalisatie zorgen voor een gezonde bedrijfsvoering. Pidpa maakt daarbij volop gebruik van digitale vooruitgang en procesoptimalisatie. Investeringen in de toekomst zijn noodzakelijk. Een doordacht asset management bewaakt het lange termijn evenwicht tussen investeringen en kosten.

 Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:

      Door de nauwe samenwerking tussen Pidpa en de gemeente, betalingsproblemen vroegtijdig opgespoord kunnen worden en er samengewerkt worden kan aan oplossingen zoals flexibele betalingsplannen of budgetbeheer.

      Pidpa zeer veel belang hecht aan de bereikbaarheid voor haar klanten en dit enerzijds via het digitaal toegankelijk maken van de website en MijnPidpa, o.a. door contrast en leesbaarheid aan te passen. Anderzijds telefonisch via een gratis telefoonnummer. De wachtdiensten zijn zelfs 24/24 – 7/7 telefonisch bereikbaar.

      Voor de uitvoering van investeringsprojecten door Pidpa maximaal ingezet wordt op het bekomen van subsidies.

      Pidpa inzet op Business Project Management (BPM) en Project Management Office (PMO) met als doel om, door kansen voor vereenvoudiging, automatisering, uniformisering en toekomstgerichte verbeteringen te identificeren, een essentiële bijdrage aan efficiëntieverhoging in haar bedrijfsvoering, kwaliteitsverbetering en een hogere klantentevredenheid te bekomen.

      Als gemeente] aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations), maar ook wat betreft de aanleg en de exploitatie van het drinkwaterstelsel en het risico-gebaseerd assetmanagement.

      Door de samenwerking met verschillende partners er op diverse vlakken vele synergievoordelen kunnen gerealiseerd worden; onder andere op het vlak van:

      de uitrol van de digitale watermeters in samenwerking met De Watergroep, Farys en Fluvius; ten gevolge van gezamenlijke aanbestedingen maar ook door het gezamenlijk plaatsen van digitale elektriciteits-, gas- en watermeters;

      samenwerking met Aquafin inzake rioolbeheer, onder andere bij het ontwerp en de uitvoering van rioleringsprojecten;

      minder hinder, door samen te werken binnen Synductis waarbij gezamenlijke aanbestedingen met meerdere partijen werden gelanceerd.

        Duurzame transitie. Vanuit haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid wil Pidpa de overstap maken naar zowel circulair waterbeheer als een circulaire bedrijfsvoering. Pidpa wil proactieve maatregelen nemen om de klimaatimpact te verminderen en haar activiteiten veerkrachtig te maken tegen de veranderingen die plaatsvinden.

Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        De carbon footprint van haar bedrijfsprocessen met 25% gereduceerd heeft sinds 2016, welk resultaat een positief effect heeft op onze leefomgeving;

        Volop inzet op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie door te investeren in eigen duurzame energiebronnen maar ook door het beperken van de exploitatiekosten van onze infrastructuur door o.a. de waterdruk in het leidingnet slim af te stemmen op de noden en door het aantal watertorens te beperken tot wat strikt noodzakelijk is.

        Volop inzet op thermische energie uit drinkwater (TED) en riothermie waarbij in samenwerking met onder andere de streekontwikkelingsintercommunales en de gemeentelijke deelnemers projecten zullen opgezet worden.

        Haar reststromen uit zowel haar drinkwateractiviteiten als haar rioleringsactiviteiten voor een groot deel hergebruikt, onder andere als brandstof binnen de biovergisting;

        Inzet op een ethisch aankoopbeleid en het gebruik van duurzame materialen onder andere in de uitvoering van infrastructuurwerken;

        Zich als duurzame partner opstelt aangezien zij in 2023 het Unitar Charter Sustainable Development Goals (SDG) Champion ontving;

        Veerkracht. Pidpa vindt het belangrijk dat we ons als bedrijf flexibel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. De uitdagingen zijn uiteenlopend, denk aan de verwachtingen van Pidpa’s klanten en partners, klimaatuitdagingen, technologische evoluties, wetgeving, politieke evoluties,… Dit vraagt een wendbare organisatie, met teams en processen die inspelen op uitdagingen en er zelfs sterker door worden.

Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        een professionele bedrijfsvoering nastreeft waarbij onder andere ingezet wordt op heldere besluitvorming, een transparante rapportering, een formeel auditplan en de 3LoD structuur om maximaal risico’s te detecteren, te beheersen en te mitigeren;

        de rapporteringsverplichting aan de VMM overneemt van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

        mede dankzij haar proactieve planning de werking en dienstverlening tijdens de Covid-19 pandemie kon blijven waarborgen;

        de focus legt op de beveiliging van haar bedrijfssystemen, hetgeen aansluit bij de implementatie van de NIS1- en de NIS2-wet, waarbij de drinkwater- en afvalwatersector zijn toegevoegd als essentiële dienstverlener;

        een sterk maatschappelijke engagement toont d.m.v.:

        HidroPlus; waarbij door de gemeente gesteunde projecten in ontwikkelingslanden ook van Pidpa financiële steun ontvangen

        De drink’bar: de waterbar die kan geplaatst worden op evenementen in onze gemeente

        Het wetenschappelijk doe-centrum Hidrodoe

        Partnerschappen aangaat waar nodig om zichzelf te versterken en waarde te creëren zoals onder andere met:

        Aquafin, in het kader van rioolbeheer

        Maatwerkbedrijven, in het kader van onderhoud van brandkranen en het maaien van grachten

        Synductis, met het oog op minder hinder

        ANB en Natuurpunt met het oog op het natuurbeheer van de terreinen

        Koepelorganisatie AquaFlanders

        Verschillende onderzoeksinstellingen

        De provincie Antwerpen, in het kader van het Pidpa-streekfonds, waarbij heel wat projecten van de provincie of lokale besturen rond het hergebruik van water of de efficiënte infiltratie van regenwater in de ondergrond worden gerealiseerd.

        een belangrijke lokale werkgever is voor 760 medewerkers, waarvan het merendeel in de provincie Antwerpen woont;

        in hoge mate investeert in een veiligheidscultuur met het oog op het garanderen van een veilige werkomgeving en veilige werven.

        Digitale transformatie. Digitale transformatie staat centraal bij Pidpa’s streven naar een betere dienstverlening. Digitale transformatie speelt hierbij een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de invoering van digitale watermeters waarmee klanten hun verbruik beter kunnen monitoren en meldingen ontvangen bij mogelijke lekken. Daarnaast zet Pidpa in op artificiële intelligentie om de kwaliteit en efficiëntie van haar werkzaamheden verder te verbeteren.

 

Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:

        volop inzet op het verder uitrollen van de digitale watermeter, in samenwerking met andere waterbedrijven en Fluvius, dewelke het comfort van de klant en het duurzaam waterverbruik zal verhogen.

        haar geografisch informatiesysteem (GIS), waarin de leidingnetgegevens van het drinkwater- en rioleringsnet beheerd worden, al jaren ter beschikking stelt aan de gemeente. Via het GeoLink-platform hebben wij toegang tot de ligging en opbouw van de leidingnetten, de status van de toestellen en de geplande en uitgevoerde werken.

        met haar webservice ‘MijnPidpa’ ervoor zorgt dat de klanten op elk gewenst moment zelf hun betalingen kunnen afhandelen, verbruiksgegevens opvragen of contactgegevens wijzigen.

        een  succesvolle transitie gemaakt heeft naar een nieuw SAP-platform dat de nieuwste technologie op - onder andere - het gebied van klantenbeheer bevat. Een volwaardig klantenbeheersysteem zorgt ervoor dat Pidpa’s contactcenter een volledig zicht heeft op alle klantgegevens en klanten snel en accuraat kunnen geholpen worden.

        afzonderlijke platforms ontwikkeld heeft op maat van de samenwerking met verschillende externe partners zoals onder andere een extranet voor de gemeentelijke deelnemers waarop alle beleidsinformatie en technische informatie terug te vinden is en een extranet ter ondersteuning van de werking van de lokale adviescommissies en OCMW’s.

        inzet op nieuwe technologieën zoals onder andere artificiële intelligentie met het oog op onder andere de verdere optimalisering van de interne werking en processen, op toekomstgericht assetbeheer, het creëren van klantoplossingen en het ontwikkelen van nieuwe waardevolle producten en diensten die bijdragen aan de evolutie van het waterbeheer.

 

Wat de statutenwijziging betreft

Pidpa is ertoe gehouden haar statuten aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

 

Gelet op het feit dat dergelijke wijziging noodzakelijk en nuttig is en gelet op het onvoorwaardelijke positieve advies van de Vlaamse Regering, stemt de raad in met de voorgenomen statutenwijziging.

 

Wat de benoeming van nieuwe bestuurders betreft

Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering

 

Advies

Niet van toepassing

 

Financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

PIDPA roept op 28 maart 2025 een buitengewone algemene vergadering samen waarop de gemeentelijke vertegenwoordigers worden uitgenodigd om deze bij te wonen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-Groen-Open VLD), Jenne Meyvis (CD&V-Groen-Open VLD), Haike Van den bergh (CD&V-Groen-Open VLD), Rita Goossens (N-VA), Annick De Wever (CD&V-Groen-Open VLD), Kristien Vingerhoets (Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Vooruit), Rodney Talboom (Vooruit), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kurt Verberckt (CD&V-Groen-Open VLD), Jozef Van Havere (CD&V-Groen-Open VLD), Steffi Cauwenberghs (CD&V-Groen-Open VLD), Tom Pauwels (CD&V-Groen-Open VLD), Joseph De Bruyn (Vooruit), Marika Piessens (Vooruit), Dirk Verlinden (N-VA), Chantal Van Put (N-VA), Tamara Van Dyck (VLAAMS BELANG) en Helke Verdick (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Samen Hemiksem) en Cliff Mostien (Samen Hemiksem)

 

De gemeenteraad  beslist:

 

Artikel 1: Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging te verlengen voor een termijn van 18 jaar.

 

Artikel 2:  Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.

 

Artikel 3:  Akkoord te gaan met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar vanaf de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening.

 

Artikel 4:  Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.

 

Artikel 5:  Kennis wordt genomen van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.

 

Artikel 6: Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.

 

Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 35 - Vraag Samen Hemiksem - snoeien bomen Witte Baan

 

Snoeien bomen witte baan

Sinds 3 februari 2025 is men gestart met het snoeien van de bomen op de witte baan. Blijkbaar worden de bomen volgens een aparte procedure gesnoeid. Eén boom wordt gesnoeid, de andere niet om vervolgens de volgende weer wel te snoeien enzoverder. Ook in de Scheldestraat zijn bepaalde bomen niet gesnoeid

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad. 

        Waarom worden de bomen op deze manier gesnoeid?

Antwoord gegeven door: Haike Van den bergh

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 36 - Vraag Samen Hemiksem - paaltjes Witte Baan

 

Paaltjes witte baan

De vernauwingen op de Tulpenlaan, Hoofdboslaan, Monnikenhoflaan (dus de witte baan) zijn 's avonds niet goed zichtbaar meer. De reflectoren op de paaltjes zijn versleten.  Inwoners en frequente gebruikers van de baan weten dat er paaltjes staan maar mensen die onbekend zijn in de regio kunnen voor vervelende verrassingen komen te staan.

 

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad. 

        Wanneer worden deze paaltjes vernieuwd?

Antwoord gegeven door: Haike Van den bergh

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 37 - Vraag Samen Hemiksem - laad- en loszone supermarkt Heuvelstraat

 

Laad- en loszone supermarkt Heuvelstraat

 

In de Heuvelstraat werd op het voormalige fietspad aan de kant van de Bekaert-site een laad- en loszone voorzien voor de supermarkt gelegen in de nieuwbouw. Deze laad- en loszone wordt in realiteit als parking gebruikt. Op momenten dat er leveringen plaatsvinden, parkeert de vrachtwagen zich op andere plaatsen op de openbare weg waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad. 

        Is het in eerste instantie mogelijk om de buurt te sensibiliseren om deze plaatsen niet in te nemen?

        Kan er in tweede instantie opgetreden worden zodat er geen gevaarlijke situaties meer ontstaan?

Antwoord gegeven door: Haike Van den bergh

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 38 - Vraag Samen Hemiksem - parkeerplaatsen afbakenen

 

Parkeerplaatsen afbakenen

 

Bewoners van diverse straten klagen over asociaal parkeergedrag. Dit gaat over het parkeren op plaatsen voor andersvaliden, plaatsen voor elektrisch laden of het ‘breed’ parkeren waardoor er twee parkeerplaatsen worden ingenomen door één voertuig. Vooral het laatste is een doorn in het oog bij vele mensen. Het probleem doet zich dan ook voor in het merendeel van onze straten. Meer en meer vergroot de vraag voor geschilderde parkeervakken. Onze fractie doet een warme oproep om dit euvel te bespreken in de commissie mobiliteit.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad. 

        Wanneer wordt de commissie mobiliteit samengeroepen om dit en andere mobiliteit gerelateerde problemen te bespreken en aan te pakken?

Antwoord gegeven door: Haike Van den bergh

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 39 - Vraag Vooruit - Invulling en werking adviesraden

 

Invulling en werking adviesraden

 

Context

We verwijzen naar de Hallo Hemiksem van februari 2025 waarin inwoners opgeroepen worden zich kandidaat te stellen om lid te worden van diverse adviesraden. Voor het merendeel van deze raden geldt er geen decretale verplichting meer deze op te richten. Vooruit juicht toe dat dit bestuur ervoor kiest dit wél te doen en, zoals beloofd in het bestuursakkoord, in te zetten op participatie.

 

Vragen

Wel hebben we nog een aantal vragen in verband met de samenstelling en de werking van al die raden.

Welke deadline is er voor indienen kandidaturen? Noch de website, noch het artikel in Hallo Hemiksem vermeldt een timing.

Is het de visie van de nieuwe schepen van participatie om de werking van de raden zoals de vorige legislatuur was verder te zetten of worden er nieuwe of andere accenten voorzien?

Senioren-adviesraad en gezondheidsraad: we stellen vast dat deze twee raden opnieuw apart worden samengesteld. Zal hun werking ook onafhankelijk van elkaar uitgebouwd worden, of zal dit zoals vorige legislatuur opnieuw in de praktijk samenvloeien?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 40 - Vraag Vooruit - Oprichting schoolraad

 

Oprichting schoolraad

 

Context

We verwijzen opnieuw naar de Hallo Hemiksem van februari 2025 waarin inwoners opgeroepen worden zich kandidaat te stellen om lid te worden van diverse adviesraden, alsook naar de (voorgestelde) beslissing van deze gemeenteraad m.b.t. de principes voor de samenstelling van de GECORO aan de start van de nieuwe legislatuur.

Voor het merendeel van deze raden geldt er geen decretale verplichting meer deze op te richten. Vooruit juicht toe dat dit bestuur ervoor kiest dit wél te doen en, zoals beloofd in het bestuursakkoord, in te zetten op participatie.

Het gemeentebestuur is als inrichtende macht wél decretaal verplicht een schoolraad per school óf voor de beide gemeentescholen samen op te richten, bestaande uit drie geledingen (ouders, personeel en lokale gemeenschap).

Vragen

Wanneer gaat het bestuur de nodige stappen te zetten om de schoolraad of schoolraden op te richten?

Zal er per gemeenteschool een schoolraad opgericht worden of, zoals het decreet toestaat, voor de beide scholen samen één?

 

Vooruit suggereert geheel vrijblijvend één raad voor de beide scholen samen op te richten.

Zullen er ook formele pedagogische raden en ouderraden opgericht worden of zal er met open verkiezingen gewerkt worden?

Hoe zal de oproep voor kandidaturen verspreid worden?

De inrichtende macht speelt een cruciale rol in de goede werking van de schoolraad. Zal de politieke verantwoordelijkheid hiervoor komen te liggen bij de schepen van participatie of bij de schepen van onderwijs?

Antwoord gegeven door: Rita Goossens

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 41 - Vraag Vooruit - buurtparkeren - parkeerplaatsen elektrische wagens

 

Buurtparkeren – parkeerplaatsen voor elektrische wagens

 

Context

Parkeren is een uitdaging in Hemiksem. Daar hoeft niemand van overtuigd te worden. Dat geldt evenzeer voor bestuurders met een hybride of elektrische wagen die een publieke of semi-publieke laadpaal zoeken.

Verschillende overheden, waaronder ook de gemeente, en ook andere organisaties en bedrijven doen hier inspanningen voor. Die worden helaas soms tenietgedaan door problemen die misschien niet onoverkomelijk zijn, zeker indien het gemeentebestuur hier op positieve wijze kan interveniëren.

We verwijzen hiervoor naar twee concrete situaties

Op de openbare parking op de Scheldestraat zijn laadpalen geïnstalleerd. Helaas blijken hier vaak ook niet-elektrische voertuigen parkeren. Volgens buurtbewoners stelt de politie dat ze hier niet tegen kunnen optreden.

Op de parking van de buurtsupermarkt in de Abdijstraat staan ook enkele laadpalen, semi-publiek zoals dat dan heet. Deze parking wordt sinds een tijdje echter afgesloten na sluiting van de winkel. Dat is voor zowel eigenaars van elektrische als van niet-elektrische voertuigen een aanzienlijk verlies in potentiële plaatsen in de buurt.

 

Beide locaties staan wel aangegeven op de website van de gemeente, in de Abdijstraat weliswaar met de vermelding ‘semi-publiek’.

Ook de parking van het NMBS-station zou eigenlijk een logische locatie zijn om enkele laadpalen te (laten) voorzien. Dit zou passen in de ontwikkeling van de station en omgeving als multimodaal mobiliteitspunt waar zowel trein, bus, (deel)fiets en dus ook elektrische wagens hun plaats krijgen.

 

Vragen

Klopt het dat de politie niet kan handhaven op de parkeerplaatsen aan de laadpalen Scheldestraat? Is de signalisatie en het verkeersreglement correct?

Waarom is de parking van de buurtsupermarkt gesloten buiten de openingsuren van de winkel? Is dit een tijdelijk gegeven?

Heeft de gemeente nog steeds een overeenkomst met het bedrijf in kwestie?

Heeft de gemeente al gevraagd of aangedrongen deze parking ook na de uren terug open te stellen voor buurtbewoners?

 

Kan er met de NMBS en/of andere partners in overleg gegaan worden om laadpalen op de parking van het station te realiseren?

Antwoord gegeven door: Haike Van den bergh

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/02/2025

 

GR - 18/02/2025 - Secretariaat - 42 - RONDVRAAG

 

MOTIVERING

Aanleiding

Volgens artikel 13 van het huishoudelijk reglement  kunnen raadsleden mondelinge vragen stellen.

Bij mondelinge vragen kan geen onmiddellijk antwoord worden verwacht, indien geen antwoord mogelijk, worden deze vragen geagendeerd onder dit agendapunt tijdens de daaropvolgende zitting van de raad.

 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

 

Bevoegdheidsgrond 

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Toepasselijke regelgeving

Huishoudelijk reglement gemeenteraad van 21 januari 2025 - artikel 13

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel  31

 

Mondelinge vragen tijdens huidige gemeenteraad 21 januari 2025

Vraag van Stefan Van Linden ( fractie vooruit) mbt  communicatie naar burgers rond drukverlies water en chloor die niet schadelijk zou zijn

Toelichting door Haike Van den Bergh

 

Vraag van Rodney Talboom ( fractie vooruit) ivm parochiehuis Saunierlei, ivm draadafsluiting tussen park en kerk

Toelichting door Luc Bouckaert

 

Vraag van Cliff Mostien ( fractie SAMEN Hemiksem) ivm verhaal van advocaatskosten

Toelichting door Dominique Buytaert i.o schepen Verbeeck

 

Mondelinge vragen tijdens huidige gemeenteraad

Melding  van Cliff Mostien (fractie SAMEN Hemiksem) mbt tot een incident in school Klaverbos

geregistreerd en in behandeling volgens reglement klachtenbehandeling

 

BESLUIT

-

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.