Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Rita Goossens Helke Verdick Greet Jacops Agnes Salden Jill Van Wijnsberghe Stefan Van Linden Luc Bouckaert Kris Verbeeck Caroline Van Vracem Bert Cools Jenne Meyvis Jozef Van Havere Kurt Verberckt Cliff Mostien Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Annick De Wever Thierry Moeskops Karina Van heirle Eddy De Herdt Koen Scholiers aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 1 - Goedkeuren vernieuwd rapporteringskader voor organisatiebeheersing
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● beslissing van de gemeenteraad van 16 oktober 2007 waarbij zij zich akkoord verklaarden met het door de secretaris voorgestelde model van intern controlesysteem gebaseerd op het QPR-programma
● beslissing van de gemeenteraad van 22 april 2014 om de leidraad van het VVSG te hanteren als basis voor het intern controlesysteem van gemeente en OCMW dmv beslissing RMW van 26 december 2019.
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
Feiten en context
Gezien de wijzigingen die ondertussen zowel op regelgevend vlak als organisatorisch vlak (onder meer digitalisering, hybride werken, gewijzigde tools…) gebeurd zijn, is het huidige kader toe aan actualisering. De aanpassingen en vernieuwingen zijn nodig om op een goede manier aan organisatiebeheersing te doen, maar we blijven ons wel – zoals beslist in 2014 en 2019- houden aan het opzet om de leidraad van Audit Vlaanderen te volgen. Het bestaan van deze leidraad en het feit dat Audit Vlaanderen zich hierop baseert bij het uitvoeren van organisatie-audits maakt dit een logische beslissing om het kader van organisatiebeheersing hierrond op te bouwen.
Het kader voor organisatiebeheersing is geüpdatet en we vragen voor deze vernieuwde aanpak goedkeuring aan de gemeenteraad.
Juridische grond
Artikel 217 tot en met 220 Decreet Lokaal Bestuur | regelt de organisatiebeheersing |
Advies
Gunstig advies MAT 20 februari 2024
Gunstig advies Audit Comité van 20 februari 2024
Argumentatie
Interne controle is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over :
- het bereiken van de doelstellingen
- het naleven van wetgeving en procedures
- de beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersinformatie
- het efficiënt en economisch gebruik van middelen
- de bescherming van activa
- het voorkomen van fraude
Het kader voor organisatiebeheersing wordt vastgelegd en gemonitord door de algemeen directeur na overleg met het managementteam. Het systeem is onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad.
De algemeen directeur s staat in voor een goed werkend organisatiebeheersingssysteem. Zij rapporteert daarover jaarlijks aan het schepencollege en aan de gemeenteraad.
Met dit geactualiseerd kader beschikken we over :
✓ Een duidelijke strategie om de geïdentificeerde verbeteracties op een organisatiebrede manier op te volgen. We hebben een concreet actieplan met duidelijke verantwoordelijke, prioritering en een adequate opvolging;
✓ Een model en actieplan als tool voor de algemeen directeur om minstens jaarlijks te rapporteren aan het politieke niveau over de mate waarin de risico’s beheerst zijn;
✓ Een plan omtrent hoe we de concrete risico’s trachten te beheersen;
✓ Duidelijkheid omtrent de periodiciteit en de manier waarop de organisatie staat bij haar eigen werking (periodieke zelfevaluatie, doorlichting door een externe partij, enz.);
✓ Een systematiek om onze manier van organisatiebeheersing bij te sturen
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Het kader voor organisatiebeheersing waarbij de 'Leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen' nog steeds de basis is, wordt aangepast.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Akkoord te gaan met de doorgevoerde aanpassingen aan het kader voor organisatiebeheersing waarbij de 'Leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen' nog steeds de basis is.
Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Bert Cools Luc Bouckaert Kris Verbeeck Kristien Vingerhoets Caroline Van Vracem Jozef Van Havere Agnes Salden Koen Scholiers Rita Goossens Annick De Wever Helke Verdick Jenne Meyvis Eddy De Herdt Stefan Van Linden Karina Van heirle Greet Jacops Rodney Talboom Jill Van Wijnsberghe Kurt Verberckt Cliff Mostien Thierry Moeskops aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Omgeving/stedenbouw - 2 - Definitieve vaststelling ontwerp gemeentelijk rooilijnplan 'Annaplein' aan de Heuvelstraat
MOTIVERING
Titel
Agendapunt: Ontwerp gemeentelijk rooilijnplan 'Annaplein' aan de Heuvelstraat – Definitieve vaststelling.
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 56 regelt de bevoegdheden van het schepencollege
● De nieuwe rooilijn sluit aan op rooilijn Heuvelstraat, vastgelegd in K.B. op 02 juli 1920
● Het plein werd opgenomen in RUP Hoge Weg op de Gemeenteraad van 15 oktober 2019
● Het plein is gelegen in de goedgekeurde verkaveling OMV_2022028171 (OMV2022-2)
● Op 07 februari 2022 werden de contouren vastgelegd en goedgekeurd door het college
● Op 5 juli 2022 werd door studiebureau Sweco een verantwoordingsnota OMV2022-71 opgemaakt
● De bebouwde wanden van het plein omvat het woonzorgcomplex, vergund met OMV_2022061039 (OMV2022-71) op 16 augustus 2022
● Op 7 november 2022 werd de inrichting van het plein vergund met OMV_2022094299 (OMV2022-71)
● Op 26 september 2023 werd het ontwerp van het rooilijnplan opgemaakt door landmeters Bernaerts en Palmans
● De rooilijn werd voorlopig vastgesteld op de gemeenteraad van 15/11/2022 maar werd geen correct openbaar onderzoek gehouden waardoor de procedure niet kon verdergezet worden.
● Op de gemeenteraad van 19/09/2023 werd een beslissing genomen over de benaming van het plein als Annaplein.
● De procedure werd hernomen: de rooilijn werd voorlopig vastgesteld op de gemeenteraad van 21/11/2023.
Feiten en context
Het lokaal bestuur Hemiksem is zoals alle gemeenten in Vlaanderen verantwoordelijk voor het opmaken van gemeentelijke rooilijnplannen.
Voor het plein werd een rooilijnplan opgemaakt. Dit vanwege de inrichting van een nieuw plein aan de Heuvelstraat in functie van de ontwikkeling van de oude Bekaert site en de bouw van een woonzorgcomplex aan de Heuvelstraat.
De rooilijn voor het plein werd in een aparte procedure voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 23/11/2023.
De verkaveling werd wel goedgekeurd met goedkeuring rooilijn maar enkel de dreef aan de noordzijde in het verkavelingsplan.
Ook voor de inrichting van het plein werd een omgevingsvergunning goedgekeurd op het college van 07/11/2022 dossiernummer 2022/71 (OMV_2022094299).
De rooilijn wordt alsnog via een aparte procedure vastgesteld zoals vastgelegd in het decreet gemeentewegen. Dit teneinde het ingerichte plein op te kunnen nemen in het openbaar domein.
Het college neemt hierin een beslissing ten einde de definitieve vaststelling van de rooilijn op de gemeenteraad te agenderen.
Het openbaar onderzoek werd cfr. de bepalingen van art. 17 van het Decreet houdende de gemeentewegen gevoerd van 29 januari 2024 tem 28 februari 2024, waarbij geen bezwaarschriften werden ingediend;
Het ontwerp rooilijnplan werd voor advies overgemaakt aan:
● De deputatie waarbij de administratie van het provinciebestuur via email van 22/02/2024 laat weten dat de deputatie standpunt heeft ingenomen binnen de termijn van het openbaar onderzoek met de bemerking om ruimte te voorzien voor een 2m breed fietspad aan beide zijden van de Heuvelstraat, zodat een toekomstige aanleg van conforme fietspaden niet gehypothekeerd wordt en met de mogelijkheid om aanspraak te kunnen maken op Fietsfondssubsidie.
● De Lijn via email van 14/02/2024 voorwaardelijk gunstig advies geeft mits de bushalte (105976 Hemiksem Delvauxstraat) daar aanwezig blijft.
● De NMBS via email van 08/02/2024 gunstig advies geeft.
Dat deze eigendom, in de verkaveling VK 2022/2, Deel A wordt overgedragen naar het openbaar domein;
Juridische grond
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, art. 2 §2
● Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder art. 8, 10, 16, 17 en 27.
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
● Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
● Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Argumentatie
Naar aanleiding van de ontwikkeling van de site Bekaert en de bouw van het woonzorgproject aan de Heuvelstraat is ter hoogte van de Heuvelstraat een nieuw plein voorzien. De inrichting ervan is opgenomen in een omgevingsvergunning van het plein vergund met OMV 2022094299 (202271) op 07/11/2022.
Het ontwerp rooilijnplan ‘Plein’ dd. 26/09/2023, opgesteld door landmeter-expert Marijn Palmans, bureau Bernaerts- Palmans, Schoolstraat 6/1, 2520 Ranst werd opgemaakt in functie van de nieuwe ontwikkeling van het woonzorgcomplex zoals vastgelegd in het RUP Hoge weg.
Om het plein als openbaar domein over te dragen moet de rooilijn vastgesteld worden opdat de wegcode van toepassing kan zijn. Hiervoor is de vaststelling van een rooilijnplan 'Annaplein' noodzakelijk.
Voorliggend rooilijnplan betreft de inrichting van een openbaar plein in aansluiting met de ontwikkeling van het gebied Bekaertsite.
Het plein verzorgt in een latere fase ook de toegang voor fietsers en voetgangers tot de nog te ontwikkelen Bekaertsite. In afwachting van de verdere aanleg van de site kan het plein als een functionerend en logisch geheel worden beschouwd.
Ook onder het plein worden al de nodige voorzieningen getroffen om later de verbinding te kunnen maken met het rioleringssysteem op de Bekaertsite. Bovendien wordt er een gezamenlijke sleuf voor nutsvoorzieningen voorzien in een aangepaste verharding zodat er op termijn nog eenvoudig wijzigingen kunnen gebeuren in het kader van de ontwikkelingen in de buurt.
Het rooilijnplan omvat het plein als toegangspoort tot de publieke centrumfuncties aan het woon-zorgcomplex en als toegangspoort tot de nieuwe woonwijk aansluitend. Hier sluit een groenas in het verlengde van de Delvauxstraat aan dat in het masterplan als een dreefstructuur is aangeduid. Het idee hierbij is een landschappelijke aankondiging aan de Heuvelstraat te maken, een rustpunt aan de Heuvelstraat die de bezoeker begeleidt naar de Schelde. Een verbreding van de dreef met een pleininrichting markeert het beginpunt van de dreef. Het plein gaat een relatie aan met de plint van de omliggende gebouwen. De dreef wordt doorgetrokken tot aan de Heuvelstraat door de bomen in het plein als een bomengroep op te nemen. Deze vergroening wordt in latere fase doorgetrokken in de Heuvelstraat.
Het ontwerp rooilijnplan ‘Plein’ dd. 26/09/2023, opgesteld door landmeter-expert Marijn Palmans, bureau Bernaerts- Palmans, Schoolstraat 6/1, 2520 Ranst werd opgemaakt in functie van de nieuwe ontwikkeling van het woonzorgcomplex zoals vastgelegd in het RUP Hoge weg.
De eigendom, zoals opgenomen in de verkaveling VK OMV_2022028171 (2022/2), zone deel A, onder huidig kadastraal perceelsnummer Afd. 0 sectie C nr. 298 S, wordt nadien overgedragen naar het openbaar domein.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA | NEEN |
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan ‘Plein’ dd. 26/09/2023 definitief vast, zoals opgesteld door studiebureau/ landmeter-expert landmeter-expert Marijn Palmans, bureau Bernaerts- Palmans, Schoolstraat 6/1, 2520 Ranst.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan ‘Plein’ dd. 26/09/2023 definitief vast, zoals opgesteld door studiebureau/ landmeter-expert landmeter-expert Marijn Palmans, bureau Bernaerts- Palmans, Schoolstraat 6/1, 2520 Ranst.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de overdracht van Deel A, zoals opgenomen in de verkaveling VK OMV_2022028171 (2022/2) van dit rooilijnplan naar het openbaar domein, goed.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt volgens de bepalingen in artikel 18 van het Decreet houdende de gemeentewegen.
Artikel 5
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een schorsend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig artikels 24 en 25 van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Artikel 6.
De gemeente publiceert het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website:
• hetzij na het verlopen van de beroepstermijn, zonder dat er een beroepsprocedure werd opgestart
• hetzij na het verwerpen van het beroep door de Vlaamse Regering Het besluit heeft uitwerking 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Jozef Van Havere Luc Bouckaert Kurt Verberckt Helke Verdick Eddy De Herdt Karina Van heirle Kristien Vingerhoets Thierry Moeskops Agnes Salden Kris Verbeeck Greet Jacops Stefan Van Linden Annick De Wever Rita Goossens Rodney Talboom Jenne Meyvis Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jill Van Wijnsberghe Cliff Mostien aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Organisatiebeheersing - 3 - Goedkeuren gemeentelijke hinderpremie
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Besluit schepencollege van 15 januari 2023 - overleg hinder Gemeenteplaats
● Besluit schepencollege van 4 maart 2024 - goedkeuring gemeentelijk hinderpremie
Feiten en context
Het lokaal bestuur Hemiksem erkent dat grote infrastructuurwerken die zich over een lange periode uitstrekken relevante impact hebben op de lokale economie. Door de verminderde mobiliteit en de slechtere toegankelijkheid bestaat een ernstig risico op de leefbaarheid van onze plaatselijke middenstand. In analogie met de Vlaamse overheid die hiervoor al een Vlaamse hinderpremie heeft voorzien, zal Hemiksem bijkomend een gemeentelijke hinderpremie uitreiken wanneer de plaatselijke ondernemer voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Net zoals de Vlaamse hinderpremie kan deze tegemoetkoming maximaal één keer per jaar en één keer per periode van hinder worden toegekend
Juridische grond
Gemeenteraadsbeslissing van 16 januari 2024 waarin het budget van 2024 wordt goedgekeurd.
Argumentatie
Wegen en andere infrastructuurwerken die gedurende een bepaalde tijd zoals hieronder bepaald impact kunnen hebben op de activiteit van de bedrijven ter plaatse willen we met deze maatregel verzachten. Het gaat om een premie bovenop de Vlaamse hinderpremie om de bedrijven de nodige ademruimte te geven.
De codes voor geldige rechtstoestanden voor de hinderpemie werden als bijlage toegevoegd, samen met een lijst van de NACE codes van de bedrijven en de vormen van ondernemingen die in aanmerking komen voor een hinderpremie.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA | NEEN |
Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :
De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan | JA | NEEN |
Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.
Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :
Jaarbudgetrekening | acties + beleidsitems |
2025C3-1 Algemene werkingsubsidies
Boekjaar | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 |
Bedrag investering |
|
|
|
|
|
|
|
Bedrag exploitatie | 20.000 |
|
|
|
|
|
|
Visum
Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.
Het lokaal bestuur Hemiksem erkent dat grote infrastructuurwerken die zich over een lange periode uitstrekken relevante impact hebben op de lokale economie. Door de verminderde mobiliteit en de slechtere toegankelijkheid bestaat een ernstig risico op de leefbaarheid van onze plaatselijke middenstand. In analogie met de Vlaamse overheid die hiervoor al een Vlaamse hinderpremie heeft voorzien, zal Hemiksem bijkomend een gemeentelijke hinderpremie uitreiken wanneer de plaatselijke ondernemer voldoet aan bepaalde voorwaarden.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Enig artikel :
De gemeenteraad beslist:
Om structureel een gemeentelijke hinderpremie te voorzien wanneer de voorwaarden voldaan zijn die ook rechten openen op de Vlaamse Hinderpremie :
Artikel 1
Doelgroep en voorwaarden
Voor de basispremie dient de onderneming:
○ Ofwel een bewijs te leveren van ontvangst van uitbetaling van de Vlaamse hinderpremie
○ Ofwel een aanvraag tot hinderpremie te hebben ontvangen vanuit de Vlaamse Overheid (VLAIO) én te bewijzen aan de voorwaarden te voldoen, zijnde
■ Maximum 9 werknemers in dienst
■ Vaste openingsuren
■ Ernstige hinder door wegenwerken waarbij de rijbaan geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten, de grondwerken minstens een oppervlakte van meer dan 50 m² hebben én de werken minstens 30 opeenvolgende dagen duren (cumulatieve voorwaarden)
■ Voorkomen op de lijst van geldige rechtsvormen en zich bevinden in een geldige rechtstoestand voor de toekenning van de hinderpremie
■ Vallen onder detailhandel, horeca en diensten zoals beschreven onder groep 1 van de aanvaardbare NACE-codes. Deze NACE-code moet de hoofdactiviteit van de vestiging zijn zoals toegekend door de RSZ of BTW-administratie.
● Een verhoogde hinderpremie kan worden aangevraagd door ondernemingen die:
○ Voldoen aan de voorwaarden van de basispremie
○ Minstens 60 dagen rechtstreekse hinder ervaren.
Onder rechtstreekse hinder wordt verstaan dat de grondwerken plaatsvinden rechtstreeks voor het adres van de vestiging van de onderneming
● De onderneming hoeft tijdens de werken niet gesloten te zijn om deze premie te kunnen ontvangen.
● De gemeentelijke hinderpremie kan slechts eenmaal per jaar en eenmaal per periode van hinder toegekend worden.
Artikel 2
Voorwerp van de premie
De gemeentelijke hinderpremie is een financiële tegemoetkoming ter ondersteuning van de onderneming op het grondgebied van de gemeente Hemiksem, die ernstige hinder ondervindt tijdens de werken. De premie zet aan tot acties zoals extra promotie voeren naar cliënteel en heeft niet de bedoeling om het mogelijks inkomensverlies te compenseren.
Het gaat om een eenmalig forfaitair bedrag per onderneming.
De basishinderpremie bedraagt € 500 per onderneming.
De verhoogde hinderpremie bedraagt € 1.500 per onderneming.
De bovenstaande bedragen zijn niet cumulatief.
Artikel 3
Aanvraagprocedure
Op basis van de aangereikte lijst van VLAIO zullen ondernemers door de gemeente schriftelijk of per e-mail gecontacteerd worden. Vanaf dan kan een onderneming een aanvraag indienen voor de gemeentelijke hinderpremie.
De ondernemer heeft tot 60 kalenderdagen na ontvangst van het gemeentelijk schrijven de tijd om zijn aanvraag digitaal in te dienen. Dit aanvraagformulier zal op de gemeentelijke website ter beschikking staan.
Ondernemingen die menen in aanmerking te komen kunnen ook zelf een aanvraag indienen via het formulier.
Binnen uiterlijk 4 weken na de aanvraag zal het bedrag op de rekening van de ondernemer staan.
Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Kristien Vingerhoets Annick De Wever Karina Van heirle Cliff Mostien Greet Jacops Eddy De Herdt Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jozef Van Havere Stefan Van Linden Helke Verdick Kurt Verberckt Koen Scholiers Rodney Talboom Rita Goossens Jenne Meyvis Luc Bouckaert Agnes Salden Bert Cools aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Omgeving/stedenbouw - 4 - Goedkeuren van het ontwerp van toewijzingsreglement door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 van de aanduiding van de leden voor de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.
● E-mail van 7 februari 2024 waarin de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek vraagt om het ontwerp van het toewijzingsreglement voor te leggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Feiten en context
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen is op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking getreden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag kunnen gaan om tot een concrete invulling te komen.
In uitvoering van de door de Vlaamse Regering voorziene regeling in functie van een nieuw toewijzingssysteem voor sociale woningen (met o.a. oog voor zowel de specifieke woonnoden, de lokale binding, chronologie en bijzondere doelgroepen), nam de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek het initiatief om één toewijzingsraad op te richten voor haar werkingsgebied.
Ter voorbereiding van de opstart van de toewijzingsraad, de opmaak van diverse reglementen inzake het toekomstig toewijsbeleid en de te nemen beleidskeuzes, werd een analyse gemaakt van het huidige lokaal toewijsbeleid in de gemeenten van het werkingsgebied en de nieuwe regelgeving.
Dit werd besproken met de medewerkers en het bestuursorgaan van de woonmaatschappij.
De vertegenwoordigers van de lokale besturen van de gemeenten van het werkingsgebied bezorgden hun opmerkingen en beleidswensen omtrent het toewijzingssysteem van de woonmaatschappij.
Eventueel kunnen lokale accenten worden gelegd in het lokaal toewijzingsreglement.
Er wordt geopteerd voor één toewijzingsraad voor het volledige werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
De effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordigers van de resp. gemeenten werden door de gemeenteraden aangesteld als volgt:
● gemeente Boom op de gemeenteraad van 21 december 2023,
● gemeente Hemiksem op de gemeenteraad van 19 december 2023,
● gemeente Niel op de gemeenteraad van 19 december 2023,
● gemeente Rumst op de gemeenteraad van 23 december 2023,
● gemeente Schelle op de gemeenteraad van 6 december 2023.
Redenen en frequentie van samenkomst van de toewijzingsraad:
● beleidsvoorbereiding: één of twee bijeenkomsten;
● opmaak ontwerp van toewijzingsreglement;
● beleidsuitvoering: 4 keer per jaar (per kwartaal) een bijeenkomst of als de leden een extra bijeenkomst willen.
De toewijzingsraad werd opgericht op 24 januari 2024 en is als volgt samengesteld:
● Per gemeente twee af te vaardigen vertegenwoordigers: dit kan vrij ingevuld worden als ambtelijke (OCMW-medewerker, ambtenaar wonen, …) of politieke vertegenwoordiging (totaal van 10). De gemeente kan tevens 2 plaatsvervangers aanstellen;
● Vertegenwoordigers van “de welzijnsactoren” werkzaam in het werkingsgebied:
○ CAW: CAW Boom Mechelen Lier (ELZ Rupelaar),
○ Geestelijke gezondheidszorg: Emergo,
○ Jeugdzorg: Jeugddorpen Kaizen,
○ Opvang van dak- en thuislozen: KINA,
○ Andere welzijnsactoren kunnen uitgenodigd of toegevoegd worden naargelang de nood en agenda;
● Woonkade Rupelstreek: voorzitter, algemeen directeur, stafmedewerker, diensthoofd klantenwerking en/of diensthoofd huurbegeleiding.
In uitvoering van het intern reglement van de woonmaatschappij zit de voorzitter van de woonmaatschappij de toewijzingsraad voor.
De toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en het bovenvermelde traject, een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt (bijlage 1).
Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
De raad van bestuur van de woonmaatschappij verleende op 24 januari 2024 zijn goedkeuring aan het door de toewijzingsraad opgemaakte ontwerp van toewijzingsreglement (bijlage 2).
De woonmaatschappij integreert het goedgekeurde toewijzingsreglement in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen.
Motivering
Pijler 1 - Lokale binding
De toewijzingsraad van de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Pijler 2 – versnelde toewijzingen
Door de toewijzingsraad werd besloten dat woningen versneld kunnen worden toegewezen met een gemotiveerde beslissing aan personen die behoren tot volgende doelgroepen:
● personen die dak- en thuisloos zijn of dat dreigen te worden (de woonmaatschappij kan de voorwaarden voor aanmelding verder verfijnen na overleg in de toewijzingsraad)
Subdoelgroepen:
○ kandidaat zonder huisvesting of opvang of verblijf in nachtopvang;
○ verlaten van instelling of gevangenis zonder woonrecht elders;
○ verblijf in opvangtehuis, noodwoning, crisisopvang, transitwoning of hotel;
○ verlies woonrecht en opvang bij familie of vrienden;
○ de hoofdhuurovereenkomst van een door de woonmaatschappij ingehuurde woning wordt opgezegd door de eigenaar en de resterende opzegtermijn is korter dan 3 maanden of de ingehuurde woning moet verplicht en rechtsgeldig verlaten worden binnen een termijn die korter is dan 3 maanden;
○ jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen met begeleiding door een erkende dienst;
○ personen met geestelijke gezondheidsproblemen;
● personen die in slechte huisvesting wonen
Subdoelgroepen:
○ wonen in een goed dat niet bestemd is voor wonen en dat ernstige gebreken vertoont of waar de basisnutsvoorzieningen ontbreken of niet behoorlijk functioneren;
○ wonen in een onbewoonbare (art. 135 NGW) of ongeschikte (art. 3.12 of 3.16 VCW) woning;
○ wonen in een overbewoonde woning;
● personen die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevinden.
De voorrangsbepalingen met betrekking tot lokale binding zijn niet van toepassing op deze toewijzingen.
De verplichte 20% wordt verdeeld over de verschillende categorieën:
Categorie | Aanmelder | Aandeel |
Dak- en thuislozen | OCMW, KINA, CAW | 23% |
Geestelijke gezondheidszorg | OCMW, Emergo, CAW | 23% |
Jongeren die zelfstandig gaan wonen | OCMW; CAW; erkende dienst autonoom wonen | 23% |
Slechte huisvesting | OCMW, CAW, gemeente | 17,5% |
Bijzondere omstandigheden sociale aard | OCMW, CAW, gemeente | 13,5% |
Deze percentages kunnen, na evaluatie door de toewijzingsraad, gewijzigd worden indien nodig.
De welzijnsactoren die in het toewijzingsreglement vermeld worden, de OCMW’s en het dagelijks bestuur van de woonmaatschappij dienen een inhoudelijke beoordeling te maken binnen hun doelgroep en deze personen aan te melden voor een versnelde toewijzing.
Bij het aanmelden van dossiers houden de organisaties rekening met de volgende basisprincipes:
○ de kandidaat heeft weinig of geen mogelijkheden om een (huur)woning te verwerven;
○ de kandidaat heeft een minimum aan woonvaardigheden;
○ de kandidaat is akkoord met woonbegeleiding op verschillende levensdomeinen;
○ de kandidaat voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor het huren van een sociale huurwoning;
○ bij inhuring voorziet de welzijnsorganisatie ambulante woonbegeleiding op alle belangrijke levensdomeinen;
○ kandidaten kiezen zo ruim mogelijk, bij voorkeur het volledig werkingsgebied;
Er wordt gestreefd naar een maximale toegang van mensen in een kwetsbare situatie naar een woning en hiervoor is een regionale spreiding, evenwichtige spreiding en regionale aanpak van belang.
De toewijzingsraad evalueert de procedure van versnelde toewijzingen en kan indien nodig bijsturen.
Pijler 3 – specifieke doelgroepen
Door de toewijzingsraad werd besloten om volgende doelgroepen af te bakenen:
● kandidaat-huurders vanaf 65 jaar
Hiertoe worden volgende fysiek aangepaste woningen voorbehouden (met 1 slaapkamer, douche, gelijkvloers of lift, nabij voorzieningen, …).
Boom | Totaal van 36 A1/2 appartementen ● 10 appartementen A1/2 Blauwstraat 50-62 ● 10 appartementen A1/2 Blauwstraat 9-17 ● 16 appartementen A1/2 Antwerpsestraat - Kerkstraat |
Hemiksem | Totaal van 8 A1/2 appartementen ● 3 appartementen gelijkvloers A1/2 Beukenlaan (huisnrs 11,13,15) ● 5 appartementen A1/2 Delvauxstraat |
Niel | Totaal van 28 appartementen ● Volkenbondstraat 44 (na verwerving van de gemeente Niel) |
Rumst | Totaal van 17 appartementen ● 2 gelijkvloerse appartementen type A1/2 in ons appartementsgebouw op de hoek van de Nieuwstraat en Crequilei in Terhagen, ● 3 gelijkvloerse appartementen type A1/2 in ons nieuwbouwproject Kerkstraat 2-4 te Rumst, ● 4 gelijkvloerse appartementen type A1/2 en 1 gelijkvloerse studio in het nieuwbouwproject Begijnenbossen 15-23 in Reet, ● 8 appartementen type A1/2 in ons nieuwbouwproject op de hoek van de Nieuwstraat en de Hoogstraat in Terhagen (project in voorbereiding). |
Schelle | Totaal van 25 appartementen A1/2 & 16 appartementen A2/3 ● 16 appartementen A1/2 Leonard Vereyckenplaats (huisnrs 5/ 7.01/ 7.02/9 / 11 13.01/ 13.02/ 15/17/19.001/19/002/21/23/25.01/25.02/27) ● 4 appartementen A1/2 Pieter De Coninckstraat (huisnrs 10/4/6/8) ● 4 appartementen A1/2 Edgard Tinelplaats (huisnrs 16/ 19 20 / 23) ● 1 appartement A1/2 Pieter De Coninckstraat (huisnr 11 a) ● 3 appartementen A2/3 Pieter De Cininckstraat (huisnr 1a.01 /11aa .01 /3a.01) ● 4 appartementen A2/3 Clement Bolssensstraat (huisnrs. 7a.1/8 7a.3/7B.1/ 7B3) ● 4 appartementen A2/3 Jean legrandstraat (huisnrs 3.3/5.01/1.01/7.3) ● 5 appartementen A2/3 Zandstraat (huisnrs 2.01/ 2.02/2.11/2.12/2.21) |
Daarbij zijn volgende ondersteunende maatregelen voorzien:
○ huurders kunnen beroep doen op onder meer het aanbod van de sociale onderneming Vlotter voor o.a. Thuiszorg (gezins- en ouderenzorg, maaltijden aan huis, poetsdienst, klusdienst, nachtzorg, ..) en Vervoer (Minder Mobielencentrale Rupelstreek en Rolkar Rivierenland) en andere thuiszorgdiensten of lokale actoren.
○ De gemeente Niel geeft gratis advies over wonen, ook op oudere leeftijd: doorverwijzen voor technisch advies woonaanpassing, premieadvies, valpreventie, inschrijven voor een aangepaste sociale woning. Buurtzorglijn: oudere inwoners en andere kwetsbare en/of hulpbehoevende Nielenaren kunnen daar laten weten of ze hulp wensen om boodschappen te doen/halen of op een andere manier een helpende hand kunnen gebruiken.
○ Daarnaast is er ook een aanbod van verschillende sportieve, sociale en culturele activiteiten aangepast aan de doelgroep ouderen.
● Kandidaat-huurders met (een vermoeden van) een fysieke of mentale beperking of handicap
Samenwerking met Pegode en Toontjeshuizen.
Boom | ● Zorgwoonresidentie met 14 units te Groene Hofstraat 39- 41 te Boom. De komende maanden worden een aantal sociale appartementen ingehuurd en doorverhuurd. |
Rumst | ● 15 appartementen in de Begijnenbossen 54 |
Niel | ● 20 studio’s in de Boomsestraat 21, Niel |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen
○ doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten zoals er zijn: maatschappelijke en sociale dienstverlening, thuiszorg/thuishulp, poetshulp, thuisverpleging, personenalarm, maaltijden aan huis;
○ diensten OCMW;
○ mutualiteiten (De Voorzorg, CM, Liberale Mutualiteit, HELAN, ...);
○ Pegode vzw;
○ Welzijnsschakels;
○ dienstverlening door eerstelijns gezondheidswerkers.
● Kandidaat-huurders met autisme
Samenwerking met Pegode.
Hemiksem | ● 10 appartementen A1/2 Delvauxstraat |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen zijn gelijklopend met deze van de doelgroep fysieke of mentale beperking of handicap.
● Kandidaat-huurders met een auditieve beperking of autisme
Samenwerking met KOCA-De Klinkaard
Boom | ● 2 appartementen gelegen te Blauwstraat 29, Boom ● 1 duplexappartement gelegen te Hoogstraat 27, Boom ● 2 appartementen Van Arteveldestraat 27, Boom |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen zijn gelijklopend met deze van de doelgroep fysieke of mentale beperking of handicap.
De verhuurder kan voor bepaalde doelgroepen als voorwaarde stellen dat een welzijns- of gezondheidsvoorziening andere begeleidende maatregelen (dan de basisbegeleidingstaken, vermeld in artikel 6.35) aanbiedt. In dat geval sluit de welzijns- of gezondheidsvoorziening een begeleidingsovereenkomst met de kandidaat-huurder.
Juridische grond
● Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
● Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
● De installatie van de toewijzingsraad van Woonkade Rupelstreek, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonkade Rupelstreek op 24 januari 2024.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Op vraag van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek wordt de goedkeuring gegeven aan het ontwerp van het toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.
Er wordt kennis genomen van de beslissingen door woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
De gemeenteraad beslist om haar goedkeuring te geven aan het ontwerp van het toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.
BESLUIT
19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
2 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om haar goedkeuring te geven aan het ontwerp van het toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Aanduiden Kris Verbeeck vertegenwoordiger Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Dominique Buytaert Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Helke Verdick Rodney Talboom Rita Goossens Thierry Moeskops Caroline Van Vracem Jenne Meyvis Kurt Verberckt Koen Scholiers Agnes Salden Annick De Wever Luc Bouckaert Bert Cools Kris Verbeeck Stefan Van Linden Karina Van heirle Cliff Mostien Jill Van Wijnsberghe Greet Jacops Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Eddy De Herdt Karina Van heirle Luc Bouckaert Jozef Van Havere Jill Van Wijnsberghe Caroline Van Vracem Greet Jacops Kurt Verberckt Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Rita Goossens Rodney Talboom Koen Scholiers Helke Verdick Kris Verbeeck Annick De Wever Thierry Moeskops Jenne Meyvis Agnes Salden Bert Cools Cliff Mostien Eddy De Herdt aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 5 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 19 april 2024 van PIDPA en aanduiden Kris Verbeeck als vertegenwoordiger
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40-41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur
● Brief van PIDPA van 1 maart 2024 - dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 19 april 2024
Feiten en context
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Op vrijdag 19 april 2024 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
Luc Bouckaert werd reeds aangesteld als vertegenwoordiger algemene vergaderingen maar is verhinderd op 19 april 2024 wegens vakantie.
Schepen Kris Verbeeck wordt aangeduid als vervanger voor de vergadering van 19 april 2024.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen voor dit besluit.
Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 19 april 2024 van PIDPA.
BESLUIT
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Aanduiden Kris Verbeeck vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
15 stemmen voor
6 stemmen tegen
De gemeenteraad beslist :
Artikel 1: Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2024 en het toelichtend verslag.
Artikel 2: Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 19 april 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Artikel 4: De heer Kris Verbeeck, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van 19 april 2024.
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 6 - Vraag N-VA - hondenclub Bredestraat
Hondenclub in de Bredestraat
Wij hebben onlangs vernomen dat de hondenclub in de Bredestraat weg moet.
In het verleden werd dit terrein blijkbaar ook al gebruikt voor het trainen van politiehonden,
het is spijtig dat dit daar nu niet meer kan.
Is deze beslissing definitief ? Wat gebeurt er dan met deze grond ?
Werd er al nagedacht over een alternatieve locatie voor deze club ?
Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 7 - Vraag N-VA - parking achter Depot Deluxe
Parking achter Depot Deluxe
Enkele inwoners maakten ons er attent op, dat de parking achter Depot Deluxe er
zeer erbarmelijk bijligt. We zijn ter plaatse gaan kijken en de foto spreekt voor zich…
Het is een waterdoorlatende parking, maar door gebrek aan onderhoud ligt daar nu een dikke laag slijk, waardoor het nu meer een modderpoel is geworden dan een parking.
Kan hier dringend structureel onderhoud voorzien worden ?
Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 8 - Vraag Hemiksem Vooruit - fietsostrade
Fietsostrade
Met veel bravoure werd de Fietsostrade aangekondigd. Even stil is het vandaag rond het ganse project. Alhoewel er recent in Het Laatste Nieuws een artikel verscheen waarin de burgemeester zei dat dit een project voor de volgende legislatuur zal worden. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er, omwille van de vele opmerkingen met betrekking tot dit project, verschillende bezwaarschriften ingediend.
● Hoeveel bezwaarschriften werden er uiteindelijk ingediend?
● Wat waren de belangrijkste bezwaren?
● Wat is het verdere verloop
Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.
Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis
Zitting van vergadering 19/03/2024
GR - 19/03/2024 - Secretariaat - 9 - Vraag Hemiksem Vooruit - drainage Kleidaallaan
Drainage Kleidaallaan
Reeds verschillende malen werd door verschillende personen zoals onder andere de schepen van onderwijs beloofd om de drainage tussen de school het Klaverbos en de huizen van de Kleidaallaan aan te pakken. Al jaren wordt deze niet meer proper gehouden door de gemeentediensten. Dit zorgt niet alleen voor een vuil uitzicht maar ook voor een verminderde werking van de drainage.
Wanneer wordt dit eindelijk aangepakt ?
Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.
Antwoord gegeven door: Stefan Van Linden
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.