Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 15/03/2022

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD), raadsleden

Kirsten Van Meirvenne, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Agnes Salden (VLAAMS BELANG), raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 1 - Aanstellen en eedaflegging van Greet Jacops als gemeenteraadslid, ter vervanging van Birgit De bondt, tijdelijk verhinderd

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

- Proces-verbaal van de eedaflegging en vaststelling van de ranglijst van de gemeenteraadsleden van 7 januari 2019

- Mail van Birgit De bondt van 2 maart 2022

- Geloofsbrief van Greet Jacops (recent bevolkingsuittreksel, bewijs van goed zedelijk gedrag en verklaring op eer dat zij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid

 

Feiten en context

Omdat Birgit De bondt tijdelijk verhinderd is als raadslid, moet een opvolger aangesteld worden.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Flor Keveryn, aangeduid als eerste opvolger, niet meer  voldoet aan de voorwaarden van woonst.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Jan Gysbrechts, aangeduid als tweede opvolger, zijn mandaat als opvolger niet wil opnemen.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat mevrouw Hilde Hellemans, aangeduid als derde opvolger, haar mandaat als opvolger niet wil opnemen.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Ignaz Verhoeven, aangeduid als vierde opvolger, niet meer  voldoet aan de voorwaarden van woonst.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Mohamed Omar, aangeduid als vijfde opvolger, niet meer  voldoet aan de voorwaarden van woonst.

Uit lijst nr. 6 - Open Vld van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat Greet Jacops, in aanmerking komt voor opvolging.

 

Juridische grond

Artikel 6 paragraaf 3 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de eedaflegging

Artikel 12 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de aktename van de verhindering van raadsleden

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

Uit de verklaring op eer van Greet Jacops blijkt dat zij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid noch door uitoefening van een bediening of wegens bloed- of aanverwantschap.

Uit de attesten van de dienst burgerzaken blijkt dat Greet Jacops de Belgische nationaliteit heeft en dat zij voldoet aan de voorwaarden inzake leeftijd en woonst.

 

BESLUIT

Artikel 1

Greet Jacops wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan zij voldoet als volgt :

" Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"

 

Artikel 2

Greet Jacops wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld. Zij zal tijdelijk het mandaat van Birgit De bondt opnemen.

 

Artikel 3

Zij zal als laatste voorkomen op de voorrangstabel van de gemeenteraadsleden.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Financiële dienst - 2 - Adviseren jaarrekening 2021 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

- Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

- Op 24/01/2022 keurt de kerkraad de jaarrekening 2021 goed.

- Op 02/02/2022 wordt de jaarrekening 2021 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Niklaas te adviseren.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

Het totale exploitatie-overschot bedraagt 37.524,48 euro (rubriek N) en het investeringsresultaat bedraagt 0 euro (rubriek Z).

 

Financiële gevolgen

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst

Het bestuur van de eredienst dient jaarlijks vóór 1 mei de jaarrekening in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de eredienst ressorteert. De rekening is onderworpen aan het advies van de gemeenteraad.

BESLUIT

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA) en Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging)

1 onthouding: Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Niklaas, waarvan kopie in bijlage, gunstig te adviseren.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Financiële dienst - 3 - Vaststellen retributie op het gebruik van het recyclagepark: 2020 - 2025

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        gemeenteraadsbesluit 17 december 2013

        gemeenteraadsbesluit 26 december 2019

        gemeenteraadsbesluit van 18 februari 2020

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Het recyclagepark wordt door IGEAN geëxploiteerd. Bij de overname van de exploitatie heeft IGEAN het bestaande systeem van volumeschatting en betaling met jetons op vraag van de gemeente voortgezet. Een grondige vergelijking en analyse van de cijfers van de afgelopen jaren leert ons dat de kostprijs aanzienlijk gestegen is.

Hiervoor zijn verschillende oorzaken.

 Een sterke stijging van transport- en verwerkingskosten van bv. houtafval, harde kunststoffen, …

 Sterke stijging van de hoeveelheden, voornamelijk van gemengd bouw- en sloopafval

 Stijgende personeelskosten. Bovendien noodzaakt een goede én veilige exploitatie dat het steeds alleen bemannen van het recyclagepark tijdens de openingsuren niet houdbaar is. De afgelopen periode waren er verschillende agressie incidenten ten aanzien van de parkwachters.

De gemeente en IGEAN onderzochten of er in Hemiksem een ander terrein kon worden gevonden voor de bouw van een nieuw recyclagepark waar diftar met weging kon worden voorzien. Zulke piste is voor Hemiksem alleen echter financieel niet haalbaar.

 

Daarom zal Hemiksem ingaan op volgend voorstel vanuit IGEAN:

 De gemeente Hemiksem sluit zich aan bij regio zuid, een intergemeentelijke regio van uniforme recyclageparken die heden 14 gemeenten en 11 recyclageparken omvat.

 Het park van Hemiksem blijft daarbij geopend:

1. uitsluitend voor de gratis fracties. Er wordt met andere woorden geen   diftarsysteem met weging op het park van Hemiksem geïnstalleerd;

2. er wordt een systeem van toegangscontrole met eID geïnstalleerd – een slagboom en toegangszuil;

3. de werking van de chemocar voor de aflevering van het KGA blijft behouden. Op alle andere parken van regio zuid (behalve Hove) kunnen inwoners van Hemiksem tijdens de openingsuren steeds terecht voor de aflevering van KGA;

4. IGEAN zal eveneens compostvaten en -bakken + toebehoren verkopen;

4. het park is voor een beperkter aantal dagen en uren geopend;

5. het park is eveneens toegankelijk voor de inwoners van de overige gemeenten van regio zuid.

 Voor de betalende én niet-betalende fracties kunnen de inwoners van Hemiksem terecht in alle andere 11 parken van regio zuid.

 

Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.

 

Ook bedrijven en zelfstandigen hebben met vergelijkbaar bedrijfsafval toegang tot enkele recyclageparken van regio zuid, nl. Boom, Edegem, Kontich en Wommelgem. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.

 

Op de recyclageparken van regio zuid wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd in de overige gemeenten reeds een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen. Bovendien zal er ook een halt worden toegeroepen aan het afvaltoerisme op het recyclagepark van Hemiksem.

 

De retributies voor de betalende afvalfracties werden bij de invoering van diftar gebaseerd op de reële kostprijs. Alsook werd rekening gehouden met het evenwicht en de correcte verhouding tussen de verschillende tarieven. Een jaarlijkse aanpassing van de retributies, rekening houdend met een aantal objectieve parameters, zorgt er bovendien voor dat de tarieven marktconform zijn en blijven.

 

Juridische grond

        artikel 170, §4 van de Grondwet

        het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

        De gemeente Hemiksem is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

        Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.

        Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

        Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

        Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

        Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

        Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

        Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

        De minima en maxima tarieven zoals vermeld in bijlage 5.1.4 van het VLAREMA worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

        Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.

 

 

Advies

        advies MAT 06 februari 2020

        bespreking beleidscollege van 5 januari 2022 en 28 februari 2022

 

Argumentatie

Het is de bedoeling dat de inzamelings- en verwerkingskosten van het huishoudelijk afval deels

gedekt worden door een forfaitaire belasting, deels door de aanrekening van kosten op

maat van de vervuiler (toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’), en deels door een

bijpassing uit de algemene middelen van de gemeente.

Intergemeentelijk gebruik van recyclageparken vereist een uniforme regeling voor de retributies. Zo niet ontstaat er afvaltoerisme over de gemeentegrenzen heen.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien op 2025F4-2

De retributie op het gebruik van het recyclage park wordt herwerkt naar aanleiding van de toetreding tot de recyclageparken van IGEAN regio Zuid

BESLUIT

12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Kris Verbeeck (CD&V-groen) en Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging)

7 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Karina Van heirle (N-VA), Thierry Moeskops (N-VA) en Greet Jacops (OPEN VLD)

1 onthouding: Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1 

Met ingang van 1 mei 2022 legt de gemeenteraad volgende retributies vast voor de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:

 

Fractie

TARIEF

particulier / 2e verblijf

/ andere /

verenigingen, scholen

TARIEF kmo*

      grofvuil

      gemengd bouw- en sloopafval

0,25 euro/kg

0,25 euro/kg

          kalkplaten en cellenbeton

          zuiver steenpuin

          grond

          houtafval

 

0,04 euro/kg

0,08 euro/kg

          asbesthoudend afval

          vlak glas

          groenafval

-

0,08 euro/kg

        piepschuim (zak 1.500 liter)

-

5 euro/zak

        plastic folie (zak 400 liter

-

4 euro/zak

 

 

Artikel 2

§1. Het bedrag van de retributies vermeld in artikel 1 is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen.

 

§2. Voor elk gezin (alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’) zijn er volgende vrijstellingen van toepassing:

1. Een gezin van maximum 3 personen krijgt per jaar 50 kg vrijstelling.

2. Er geldt een extra vrijstelling van 10 kg per bijkomend gezinslid per jaar.

3. Voor grofvuil wordt geen vrijstelling toegekend, vermits dat wettelijk niet toegelaten is.

4. Enkel het bezoekerstype “particulier” krijgt een vrijstelling toegekend.

5. De vrijstellingen worden één maal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend.

Elk gezin krijgt vanaf 1 mei 2022 de volledige vrijstelling voor de nog resterende maanden in 2022.

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd / overgedragen worden naar het volgende jaar.

 

§3. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden waar deze categorie toegang krijgt. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

 

Artikel 3

Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies jaarlijks aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.

 

Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.

Dit geeft volgende formule:

RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)

RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:

1. Ophaalkosten

Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1

2. Exploitatiekosten

Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1

3. Personeelskosten

Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt

Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1

 

De index RI(x+1) zal telkens toegepast worden vanaf 1.07 in jaar x+1, en dit voor de eerste maal vanaf 1.07.2022.

De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden.

 

Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio zuid, uiterlijk op 15.05.

 

Artikel 4

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Hemiksem worden vrijgesteld van de retributie.

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Artikel 5

Het bedrag van de retributie voor de recipiënten  die op het recyclagepark worden verkocht, wordt als volgt vastgesteld:

 Compostvat (incl. beluchtingsstok)  35 euro

 Beluchtingsstok    5 euro

 Compostbak     60 euro

 Compostbak - aanbouwmodule  50 euro

 Compostbak - afdakje   20 euro

 Zak compost (40 liter)    3 euro

 Zak potgrond (50 liter)    6 euro

 

Artikel 5

De betalingen gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een voldane factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben.

Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Artikel 6

§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal één toegangskaart per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.

§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Hemiksem worden vrijgesteld van de retributie voor de toegangskaart.

§3. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Hemiksem en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten verwerven eveneens één toegangskaart per vereniging conform de bepalingen van paragraaf 1 van dit artikel. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toekenning.

 

Artikel 7

Het geldende retributiereglement van 18 februari 2020 voor het gebruik van het recyclagepark wordt met ingang van 1.05.2022 opgeheven.

 

Artikel 8

Dit reglement valt onder het algemeen bestuurlijk toezicht zoals bepaald in artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

Een afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd en aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Financiële dienst - 4 - Opheffen retributie op parkeren in blauwe zone

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        gemeenteraadsbeslissing van 16 september 2014

        gemeenteraadsbeslissing van 26 december 2019

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - art 40 - regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Er wordt in Hemiksem geen betalende parkeren gehanteerd; de handhaving van de blauwe zone zit vervat in de GAS wetgeving

 

Juridische grond

        artikel 170, §4 van de Grondwet

        het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

        artikel 173 van de grondwet

        Artikelen 10/1 tot en met 10/3 Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Artikel 27 KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (Wegcode)

        Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap

        Ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart

 

Advies

Advies van het beleidscollege van 7/2/2022

 

Argumentatie

Aangezien er enkel sanctionerend opgetreden wordt in de blauwe zone en geen betalend parkeren bestaat in Hemiksem, heeft een gemeentelijk retributiereglement op blauwe zone geen nut, aangezien dit vervat zit in de GAS wetgeving.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Financiële gevolgen bedragen 1.000 EUR.​

Dit bedrag werd voorzien in het budget op actie 2025G1-3.

De retributie op blauwe zone zit vervat in de GAS4 wetgeving.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1

Het retributiereglement parkeren in blauwe zone goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 december 2019 wordt opgeheven met ingang van 1 april 2022. 

 

Artikel 2

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Financiële dienst - 5 - Aanvaarden dadingsvoorstel - Schade N148 tgv Werken Elia | 9720C0303801 |  - LV - Gemeente Hemiksem t/ Elia

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

  Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 en 41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

  Brief Legal Village 17 oktober 2021

  Mail Luc Bouckaert 18 oktober 2021

  Mail Dirk Smits 16 november 2021

  Brief Legal Village 20 januari 2022

  Mail Ivan Selleslaghs 2 februari 2022

  Brief Legal Village 21 februari 2022

 

Feiten en context

Bij aanleg van hoogspanningsleidingen (gestuurde boringen) uitgevoerd door aannemer Visser & Smit in opdracht van  Elia, werd de gemeente geconfronteerd met schade aan haar infrastructuur   die zij wenst vergoed te zien.

 

Juridische grond

DLB 22/12/20217 art 40 en 41 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Advies

Akkoord bespreking beleidscollege 28/2/2022

 

Argumentatie

Het college is akkoord met de voorgestelde dading en zal dit agenderen op de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Financiële gevolgen bedragen 5.000 EUR.

Deze verzekeringssom (ontvangst) zal voorzien in het budget op actie 2025E-1, hier zullen geen uitgaven voor gebeuren. De gemeente neemt de verzekeringspremie enkel in ontvangst. (info ATD 08/02/2022)

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

  In dit schadegeval wordt een dadingvoorstel opgemaakt dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

4 onthoudingen: Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het aanvaarden van dit dadingsvoorstel en verleent toestemming tot het ondertekenen van de dading door burgemeester en algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Technische dienst - 6 - Goedkeuren aanbestedingsdossier riolering- en wegeniswerken Gemeenteplaats-Assestraat-Kerkeneinde - TD/2204

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Riolering- en wegeniswerken Gemeenteplaats-Assestraat-Kerkeneinde” werd gegund aan Antea Belgium NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Antwerpen;

 

Juridische grond

        Besluit van de gemeenteraad 19 februari 2019, betreffende de opdrachten van dagelijks bestuur voor werken, leveringen en diensten.

 

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet).

 

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Riolering- en wegeniswerken Gemeenteplaats-Assestraat-Kerkeneinde” werd een bestek met nr. TD/2204 opgesteld door de ontwerper, Antea Belgium NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Antwerpen.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 5.378.381,31 excl. btw of € 5.750.319,92 incl. btw.

Voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Een deel van de kostprijs wordt betaald door Water-link NV, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen. Dit deel wordt geraamd op € 3.607.245,05 excl.BTW.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022, op budgetcode E3-2 van de investeringen.

De gemeenteraad dient haar goedkeuring te geven over een nieuw aanbestedingsdossier voor de "Riolerings- en wegeniswerken Gemeenteplaats - Assestraat - Kerkeneinde".

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan het bestek met nr. TD/2204 en de raming voor de opdracht “Riolering- en wegeniswerken Gemeenteplaats-Assestraat-Kerkeneinde”, opgesteld door de ontwerper, Antea Belgium NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 5.378.381,31 excl. btw of € 5.750.319,92 incl. btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

Een bijdrage zal aangevraagd worden bij de derde betaler Water-link NV, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.

 

Artikel 4

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022, op budgetcode E3-2 van de investeringen.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Technische dienst - 7 - Goedkeuren parkeerplaats mindervaliden Jan Sanderslaan 146

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Vraag van 10/02/2022 van de bewoner Jan Sanderslaan 146 om voor de woning een parkeerplaats aan te leggen voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

        Parkeerplaats mindervaliden Jan Sanderslaan 146 - COL 21/02/2022 - Afgesloten (aangenomen) (Uniek nummer: 202200119)

 

Feiten en context

De voorwaarden zijn:

-op een loopafstand van 100 meter van de woning van de aanvrager mag geen voorbehouden parkeerplaats met parkeerkaart zijn

-er dient een voertuig te zijn ingeschreven op het adres van de aanvrager

-aan de woning van de aanvrager mag geen oprit of garage zijn

-de aanvrager dient een parkeerkaart te hebben

bij afwezigheid van meerdere maanden dient het gemeentebestuur verwittigd te worden zodat de plaats tijdelijk kan afgesloten worden.

 

Juridische grond

KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

Decreet voor lokale besturen.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Omdat de aanvrager voldoet aan de voorwaarden is deze vraag ontvankelijk.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

Het betreft een aanvraag voor een parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van Jan Sanderslaan 146.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Enig Artikel

De gemeenteraad beslist:

De aanvraag voor het aanleggen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt voor personen met een handicap in Jan Sanderslaan 146 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Technische dienst - 8 - Goedkeuren parkeerplaats mindervaliden UNO-Laan

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 56 regelt de bevoegdheden van het schepencollege

        Vraag van 17/02/2022 van mindervalide bezoeker van de markt een parkeerplaats aan te leggen voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap voor marktbezoek.

 

Feiten en context

Tijdens de markt zijn de reguliere parkeerplaatsen voor mindervaliden niet bereikbaar en kunnen mindervaliden zich niet in de buurt parkeren om naar de markt te gaan.

2 plaatsen in het begin van de U.N.O.-Laan kan dit verhelpen.

 

Juridische grond

        KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

        KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens.

        Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Om tegemoet te komen aan mindervalide bezoekers van de wekelijkse markt is het een goed idee om in het begin van de U.N.O.-Laan 2 parkeerplaatsen te voorzien.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

Tijdens de markt zijn de reguliere parkeerplaatsen voor mindervaliden niet bereikbaar en kunnen mindervaliden zich niet in de buurt parkeren om naar de markt te gaan.

2 plaatsen in het begin van de U.N.O.-Laan kan dit verhelpen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Enig Artikel :

De gemeenteraad beslist:

2 parkeerplaatsen vooraan de U.N.O.-Laan (de 2 eerste bestaande parkeerplaatsen) te voorzien voor voertuigen gebruikt voor personen met een handicap.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Omgeving/stedenbouw - 9 - Goedkeuren parkeerplaats mindervaliden Heuvelstraat 59

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap

 

Feiten en context

De gemeente streeft ernaar bij elke mutualiteit een parkeerplaats voor mindervaliden te voorzien. Bij die van de Liberale Mutualiteit is er nog geen.

 

Juridische grond

KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden voor verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeente streeft ernaar bij elke mutualiteit een parkeerplaats voor mindervaliden te voorzien. Bij die van de Liberale Mutualiteit is er nog geen.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

Het betreft een aanvraag voor een parkeerplaats mindervaliden in de Heuvelstraat 59

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Enig Artikel

De gemeenteraad beslist:

Een parkeerplaats voor mindervaliden aan te leggen voor de Liberale Mutualiteit,

ter hoogte van Heuvelstraat 59.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 10 - Goedkeuren toetreding tot Poolstok voor ondersteuning inzake het P&O-beleid

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Het Lokaal Bestuur Hemiksem wenst de dienstverlening, meer bepaald het P&O-beleid in zijn globaliteit, verder te professionaliseren;

Consultancy in deze gespecialiseerde materie is een arbeids- en tijdsintensieve aangelegenheid en de aankoop ervan vergt bijzondere expertise;

Het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cv (handelsnaam Poolstok cv) bij decreetsmachtiging d.d. 2 maart 1999 door de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, de steden Leuven, Gent en Antwerpen, de gemeente Wichelen, de VVSG en de dienst voor de Scheepvaart werd opgericht;

Poolstok is een coöperatieve vennootschap van privaat recht met uitsluitend vennoten uit de publieke en para-publieke sector in Vlaanderen;

Poolstok is sinds 2000 operationeel en telt momenteel ruim 400 vennoten, waaronder zowel lokale besturen, OCMW’s,  autonome overheidsbedrijven, onderwijsinstellingen, intercommunales, politiezones, hulpverleningszones, huisvestingsmaatschappijen en zorginstellingen;

De relatie tussen Poolstok en haar vennoten wordt geregeld in een beheersreglement;

Poolstok werkt uitsluitend voor haar vennoten die elk als entiteiten behorende tot de overheid kunnen worden beschouwd en gezamenlijk het toezicht uitoefenen op de vennootschap  waardoor de inhouse-kwalificatie van toepassing is;

Poolstok fungeert als een aankoopcentrale volgens artikel 2, 7°, van de wet inzake overheidsopdrachten d.d. 16 juni 2017 dat stelt dat de aankoopcentrale diensten verwerft via raamcontracten die bestemd zijn voor haar vennoten (klanten), aanbestedende overheden;

Gezien Poolstok een heel breed dienstenpakket levert zowel inzake werving en selectie, uitzendarbeid als in de brede P&O-activiteiten zoals organisatie van assessment centers, doorlichting van organisaties, begeleiding bij veranderingstrajecten, opmaak personeelsplannen, optimaliseren van processen, evaluatie in het algemeen en evaluatie decretale graden, outplacement, coaching, communicatie, en dergelijke meer en bijgevolg elke vennoot gebruik kan maken van de meer dan 70afgesloten raamovereenkomsten binnen meer dan 15 verschillende P&O domeinen;             

Poolstok werkt altijd samen met erkende dienstverleners na een grondige marktvergelijking en met correcte toepassing van de wetgeving inzake overheidsopdrachten;

Poolstok garandeert steeds kwaliteit op basis van evidence-based selectie- en gunningscriteria en er de voorkeur aan geeft om te werken met spelers die hun diensten verlenen op basis van wetenschappelijk onderbouwde methoden en technieken;

Het lokaal bestuur Hemiksem kan door toetreding tot Poolstok gebruik maken van de schaalvoordelen zowel inzake kostprijs als kwaliteit van de dienstverleners;

Poolstok garandeert de meest gunstige tarieven;

De relatie tussen Poolstok en haar vennoten stoelt op reglementaire basis en is niet van contractuele aard en gezien de inhouse-kwalificatie, zijn de openbare besturen die lid zijn van Poolstok vrijgesteld van de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten om van de diensten van de door Poolstok via overheidsopdrachten geselecteerde dienstverleners gebruik te maken;             

Poolstok garandeert aan haar vennoten een netwerk van professionele dienstverleners in de P&O- en consultancysector;

De toetreding houdt geen verplichting tot afname en het bestuur behoudt dus haar maximale keuzevrijheid.

Het Lokaal bestuur Hemiksem beschikt zodoende over een P&O-ondersteuning op afroep zonder verdere verplichting en met behoud van een maximale onafhankelijkheid;

Poolstok treedt niet in de plaats van het bestuur doch neemt de rol op van adviesverlening, kwaliteitscontrole, procesbewaking enz. op de opdrachten die door de externe leveranciers worden uitgevoerd;

Openbare besturen kunnen vennoot worden door de éénmalige aankoop van aandelen in functie van de grootte van het bestuur.

Voor elke 10 personeelsleden in dienst dienen 3 aandelen (afronding naar de hogere eenheid) van elk €24,79 aangekocht.

Voor het lokaal bestuur Hemiksem betekent dit 100 personeelsleden : 10 x 24,79) x 3 is 743,70 euro

 

Juridische grond

        decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming en de wijziging van de opdracht van deze vennootschap;

        statuten van deze vennootschap zoals goedgekeurd op de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 mei 2018;

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet de toetreding tot Poolstok goedkeuren.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Financiële gevolgen bedragen 743,70 EUR.

Dit bedrag zal voorzien worden in het budget op actie 2025B3-25 als investering, hiervoor wordt een budgetwijziging voorzien, waarin het saldo vanuit 2025D1-3 zal worden overgeboekt.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Thierry Moeskops (N-VA), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Enig artikel :

De gemeenteraad beslist:

toe te treden tot Poolstok voor ondersteuning inzake het P&O-beleid.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 11 - Kennisname Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP)

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad 28 mei 2019 over de goedkeuring aan het ‘Protocol tot regeling van de samenwerking tussen de gemeente Boom en de gemeenten van de Rupelstreek, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte met betrekking tot de invulling inzake de noodplanning voor de gemeenten van de Rupelstreek, Aartselaar, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte’

        Mail van Noodplanning Waterkant van 8 februari 2022

        Besluit schepencollege van 28 februari 2022

 

Feiten en context

Bij een ramp moet de hulpverlening onmiddellijk en goed georganiseerd op gang komen. Het woordje noodplanning dekt hierbij perfect de lading omdat het iets is dat je enkel in uiterste nood nodig hebt. Maar als je het nodig hebt, moet het wel perfect werken en valt er geen tijd te verliezen.

Volgens het KB van 16 februari 2006 en KB van 22 mei 2019 moet iedere gemeente beschikken over een Algemeen Nood- en interventieplan (ANIP).

Een algemeen nood- en interventieplan bevat algemene richtlijnen om elke soort noodsituatie beter te kunnen beheren.

Het provinciebestuur van Antwerpen heeft een sjabloon tot opmaak van het ANIP aangereikt.

 

Juridische grond

KB van 16 februari 2006 en KB van 22 mei 2019 over de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen

 

Advies

Goedkeuring van het ANIP op de intergemeentelijke veiligheidscel van 17 december 2021

 

Argumentatie

Het ANIP voor het Lokaal Bestuur Hemiksem werd opgemaakt door de intergemeentelijke ambtenaar belast met de noodplanning.

Het ANIP wordt ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

kennis te nemen van het Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) van het Lokaal Bestuur Hemiksem zoals het werd opgemaakt door de intergemeentelijke ambtenaar belast met de noodplanning.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 12 - Goedkeuring inschakelen handhavers zwerfvuil van OVAM (verzoek N-VA) - Toegevoegd punt

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Goedkeuring inschakelen handhavers zwerfvuil van OVAM

 

Nog tot midden 2024 kunnen lokale besturen gratis een beroep doen op de 30 handhavers van OVAM die zich uitsluitend bezighouden met het controleren op zwerfvuil. De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststeller in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de lokale politiereglementen rond zwerfvuil.

 

       Gelet op de vragen die we stelden op 27/4/2021 waarbij we aankaartten dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van de subsidiemogelijkheden via Vlaanderen

       Gelet op het feit dat er geen opruimacties als evenement  gepland zijn in Hemiksem

       Gelet op het feit dat er geen beroep wordt gedaan op de gratis beschikbare OVAM medewerkers voor handhaving zwerfvuil

       Gelet op het vele zwerfvuil dat wekelijks wordt opgehaald door vrijwilligers

 

  Besluit :

  De gemeenteraad beslist dat er een aanvraag wordt ingediend om een beroep te

  doen op de handhavers zwerfvuil van OVAM en dat er nadien GAS-vaststellers van 

  OVAM worden aangeduid door de gemeenteraad.

  De aanvraag kan ingediend worden via : https://ovam.be/handhaving-zwerfvuil

 

  In bijlage vindt u de documenten en foto’s die onze vraag verduidelijken.

  Meer toelichting wordt graag gegeven op de gemeenteraad.

 

BESLUIT

8 stemmen voor: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA), Thierry Moeskops (N-VA) en Greet Jacops (OPEN VLD)

12 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Kris Verbeeck (CD&V-groen) en Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

dit punt te verwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 13 - Vraag N-VA - mantelzorgpremie

 

2)Mantelzorgpremie

Naar aanleiding van onze vraag in de gemeenteraad van februari, hadden we graag geïnformeerd naar de stand van zaken.
Wij hebben de schepen voor sociale zaken nog bijkomende informatie bezorgd.

Is er al geweten hoeveel mensen in Hemiksem recht hebben op een federale mantelzorgpremie ?
Is er een mogelijkheid om deze mensen een bijkomende gemeentelijke premie te geven, zoals reeds in vele andere gemeenten het geval is ?

Antwoord gegeven door: Annick De Wever

 

 

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 14 - Vraag N-VA - opstap-pas

 

3)Opstap-pas

De opstap-pas kan blijkbaar niet gebruikt worden voor het nieuwe intergemeentelijk zwembad Dok-3. We kregen enkele klachten dat de kostprijs voor een zwembeurt toch vrij hoog is voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Kan hier een oplossing voor uitgewerkt worden, zodat mensen met een opstap-pas minder moeten betalen voor het zwembad ?

Antwoord gegeven door: Jozef Van Havere

 

 

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 15 - Vraag N-VA - verlichting Assestraat

 

1)Verlichting Assestraat

In de Assestraat zijn met de werken leidingen geraakt en is er geen verlichting meer.
Dit werd reeds gemeld maar is al geruime tijd defect.
Wanneer worden deze lichten gerepareerd, want dit is een erg gevaarlijke situatie, vooral voor de fietsers.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 16 - Vraag Open Vld - opvangplaatsen Oekraïense vluchtelingen

 

Gouverneur Cathy Berckx heeft aangekondigd via mediakanalen dat er meer dan 6.300 opvangplaatsen zijn voor Oekraïense vluchtelingen in de provincie Antwerpen. De gouverneur zegt dat ze van bijna alle lokale besturen in de provincie opvangplaatsen aangeboden heeft gekregen.

 

  1. Heeft het gemeentebestuur van Hemiksem ook aangeboden om zelf (dus niet bij inwoners zelf) opvangplaatsen te voorzien voor vluchtelingen?
  2. Indien ja:

        Waar zal deze opvang plaatsvinden? Welke locaties binnen de gemeente worden hiervoor voorzien?

        Hoeveel vluchtelingen zullen hier opgevangen worden?

  1. Indien nee:

        Heeft de gemeentebestuur de intentie dit alsnog in de nabije toekomst te doen? Aan welke locaties wordt dan gedacht om deze opvang te realiseren?

        Heeft het gemeentebestuur weet van privé-initiatieven binnen de gemeente die collectieve opvang willen aanbieden?

  1. Heeft het gemeentebestuur een zicht op het aantal opvangplaatsen die aangeboden worden bij inwoners zelf (thuis)?

Antwoord gegeven door: Annick De Wever

 

 

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Overzicht punten

Zitting van vergadering 15/03/2022

 

GR - 15/03/2022 - Secretariaat - 17 - Mondelinge vraag Hemiksem Vooruit - veiligheid schoolpoort

 

Mondelinge vraag Hemiksem Vooruit - veiligheid schoolpoort

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 17/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.