Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Jill Van Wijnsberghe Jozef Van Havere Annick De Wever Koen Scholiers Rodney Talboom Greet Jacops Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Kurt Verberckt Kris Verbeeck Luc Bouckaert Jenne Meyvis Agnes Salden Cliff Mostien Eddy De Herdt Rita Goossens Thierry Moeskops Helke Verdick Karina Van heirle Bert Cools aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Ruimte - 1 - Goedkeuren algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
Feiten en context
Sinds de zomer van 2020 heeft onze gemeente de horeca de mogelijkheid gegeven om al dan niet tijdelijke terrassen in te richten door privatieve inname openbaar domein te vergunnen. Deze mogelijkheid werd heel positief onthaald door de lokale horeca en de behoefte is gebleken om blijvend te voorzien in deze mogelijkheid. Goede afspraken die uniform toegepast worden over alle open horecaterrassen op grondgebied van Hemiksem zijn nodig om de aanvragen vlot en eenvoudig te kunnen laten verlopen en duidelijkheid te scheppen over wat kan en niet kan.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Terrassen zijn een aanwinst voor onze plaatselijke horeca maar ook voor onze inwoners als ontspanningsmogelijkheid en ontmoetingsmoment ter bevordering van de sociale cohesie binnen onze gemeente. Om dit alles in goede banen te leiden en iedereen gelijk te behandelen, is een reglement nodig met vermelding van duidelijke richtlijnen rond aanvraag, afmetingen,..
Financiële gevolgen
Retributiereglement, gemeenteraad van 16 april 2024.
Het Lokaal Bestuur wil zoals gemeld in het beleidsplan inzetten op socio-culturele beleving waarbij onze inwoners elkaar kunnen ontmoeten op uitgelezen plaatsen. Met de heraanleg van de Gemeenteplaats- als kloppend hart van onze gemeente - hebben we een sociale ontmoetingsplaats gecreëerd waar we de horeca eveneens alle kansen willen geven om hun activiteiten te ontplooien. Gezellige terrassen nodigen mensen uit om samen te komen en elkaar te ontmoeten. Dit versterkt de sociale cohesie en verhoogt het wederzijds begrip en verstandhouding. We willen correcte afspraken maken met onze horeca over hoe de inrichtingen van deze terrassen op het openbaar domein kunnen ingericht worden, hoe aan te vragen, voor welke periode en welke retributie hiervoor zal aangerekend worden. We werken een uniforme regeling uit die niet alleen op de Gemeenteplaats zal gelden, maar generiek zal toegepast worden op alle aanvraag privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen.
BESLUIT
12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)
8 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
De gemeenteraad beslist:
Enig artikel :
Het reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen goed te keuren :
REGLEMENT PRIVATIEVE INNAME OPENBAAR DOMEIN OPEN HORECATERRASSEN
Artikel 1
Begrippenlijst
Afbakening: begrenzing van een terraszijde door middel van terraselementen.
Eilandterras op een parkeerplaats: terras dat zich bevindt op een parkeerplaats op de openbare weg. Het terras behoort toe aan een horecazaak die dranken en/of voedingswaren aanbiedt om ter plaatse te consumeren en die vergund of ‘vergund geacht’ is voor de hoofdfunctie eetgelegenheid of café.
Eilandterras aan de voetpadrand: terras op het voetpad dat tegenover de gevel van de horecazaak ligt.
Eilandterras op een plein: terras dat in de nabijheid van de horecazaak ligt op een plein.
Exploitant: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de publiek toegankelijke inrichting wordt uitgebaat.
Gevelterras: terras dat is opgesteld aansluitend aan de gevel van de horecazaak op het gedeelte van de openbare weg.
Horecaterras: deel van de openbare ruimte dat dat privatief in gebruik wordt genomen door een horecazaak om dranken en voedingswaren te consumeren. Het kan de vorm aannemen van een eilandterras of een gevelterras.
Horecazaak: elke horeca-uitbating of handelszaak die beschikt over een actieve inschrijving in de kruispuntbank van onderneming beschikt voor de NACEBEL-codes 55 of 56.
Open horecaterras: open terras dat alleen kan bestaan uit terraselementen, overkappingen, al dan niet verankerd.
Openbare ruimte:
● de openbare weg : wegen of pleinen die openstaan weggebruikers zoals voetgangers, fietsers, voertuigen of ander verkeer.
● nabijheid van de openbare weg : elke plaats of ruimte van waaruit gevaar kan ontstaan voor de gebruiker van de openbare weg.
● de groen ruimtes: de openbare plantsoenen, wandelplaatsen, parken, tuinen, pleinen, speelterreinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaat voor het verkeer van personen en in de eerste plaats bedoeld zijn voor wandelen en ontspanning.
Straatmeubilair: voorwerpen die in hoofdzaak voor de inrichting van de openbare ruimte zijn bestemd, zoals verlichting, fietsenbergplaatsen, zitbanken, tafels, stoelen, kunstwerken, aanwijzings- en aankondigingsborden, verkeersborden ...,
Overkapping: parasol of vergunde afscherming (bijvoorbeeld zonnetent) die bescherming biedt tegen de weerselementen.
Parasol: opvouwbare, wegneembare constructie op één steun die bescherming biedt tegen zon en regen.
Stormweer: afkondiging van code geel, oranje of rood door het KMI voor de regio waartoe de gemeente behoort.
Terraselement: elk element dat deel uitmaakt van het horecaterras met uitzondering van de overkappingen.
Terrastoelating: voorafgaande toelating afgeleverd door het college voor het plaatsen van een open horecaterras op de openbare ruimte.
Terraszone: de toegestane oppervlakte van het terras inclusief de verplichte vrije doorgangen (ingang hoger gelegen appartementen, looplijnen voetgangers en fietsers, enz.)
Wegneembaar: eenvoudig verplaatsbaar door de fysieke kracht van twee personen.
Zaakgebonden publiciteit: reclame en naamvoering met betrekking tot de eigen zaak die wordt uitgebaat op het perceel van de aanvraag.
Zonnetent: een opplooibaar, inklapbaar of inschuifbaar scherm boven raam- en/of deuropeningen dat bescherming biedt tegen zon en regen, al dan niet over de volledige breedte van de gevel zonder steunpunt op de grond.
Artikel 2
Algemeen
§1 Dit reglement is van toepassing op de open horecaterrassen van horecazaken, gelegen op de openbare ruimte. Dit reglement wordt opgenomen in de politiecodex, deel B.
Artikel 3
Vergunning
§1 Een voorafgaande toelating van het college voor het plaatsen van een open horecaterras op de openbare ruimte, is vereist.
§2 Gevelterrassen en eilandterrassen kunnen gecombineerd worden.
§3 Gevelterrassen kunnen enkel aangevraagd worden voor de breedte van de eigen horecazaak.
§4 Eilandterrassen op een parkeerplaats kunnen enkel aangevraagd worden ter hoogte van de eigen horecazaak.
§ Eilandterrassen op een plein of eilandterrassen aan de voetpandrand kunnen aangevraagd worden ter hoogte van de eigen horecazaak.
Indien de terrasoppervlakte ter hoogte van de eigen horecazaak beperkt is, kan er een eilandterras op een plein of een eilandterras aan de voetpadrand ter hoogte van een aanpalend pand worden aangevraagd. Indien er een toelating wordt afgeleverd voor een eilandterras op een plein of een eilandterras aan de voetpadrand ter hoogte van een aanpalend pand is deze steeds precair en voorwaardelijk. De toelating kan te allen tijde worden ingetrokken bijvoorbeeld indien er zich een (nieuwe) horecazaak vestigt in het aanpalend pand
Artikel 4
Voorwaarden
De aanvraag voor de toelating van een open horecaterras op de openbare ruimte is slechts ontvankelijk wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden :
§1 De exploitant doet de aanvraag digitaal en geeft daarbij aan of hij een gevelterras en/of een eilandterras wenst. Hij voegt daarbij volgende documenten :
● Inplantingsplan met afmetingen van het terras.
● Drie actuele foto’s (voor ieder type terras) van de zoekzone voor het terras dat wordt aangevraagd. Deze foto’s bestaan uit een foto van de zijaanzichten en van het vooraanzicht van de locatie waar het terras zal geplaatst worden.
● Vermelding van de overkapping die men wenst te plaatsen
De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten en gegevens vermeld in dit artikel en in het aanvraag formulier ontbreken. De aanvraag is onontvankelijk wanneer de ontbrekende documenten niet zijn ingediend binnen een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van de onvolledigheid.
§2 Bij de aanvraag voor een eilandterras op een parkeerplaats : de uitbating biedt eten en/of drinken aan om ter plaatse te consumeren en werd op de locatie van de aanvraag stedenbouwkundig vergund of ‘vergund geacht’ voor de hoofdfunctie restaurant of café.
Artikel 5
Termijnen
§1 Binnen een termijn van 60 kalenderdagen na de melding van een ontvankelijke aanvraag wordt er een beslissing genomen door het college die in geval van goedkeuring de maximaal in te nemen terrasoppervlakte bepaalt. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal worden verleng met maximaal 60 kalenderdagen.
§2 Indien de aanvrager slechts een gedeelte van de maximaal toegekende terraszone wenst te gebruiken, kan via een verkorte procedure een afwijking op de maximaal toegekende terraszone worden bekomen. Binnen een termijn van 30 dagen wordt de aanvrager in kennis gesteld van de aangepaste toelating tot inname van de openbare ruimte.
§3 Bij het uitblijven van een beslissing binnen de vastgestelde of verlengde termijn, wordt de aanvraag tot inname geacht te zijn geweigerd gelet op het algemeen belang, met name de openbare orde en veiligheid in de openbare ruimte.
Artikel 6
Veiligheid
§1 De aanvraag wordt onder meer beoordeeld in functie van de plaatselijke omstandigheden zoals onder meer de openbare orde en veiligheid en de doorgang voor weggebruikers.
Volgende modaliteiten kunnen onder meer in de beoordeling worden opgenomen en kunnen leiden tot bijkomende voorwaarden of een weigering :
● Openbaar veiligheidsadvies met betrekking tot onder andere de omgevingen leefbaarheid;
● Hulpdiensten en brandweerwagens : voor de opstelling van autoladders en hoogtewerkers dient er op de openbare ruimte steeds een vrije doorgang te worden voorzien van minstens 4 meter breed en minstens 4 meter hoog. Aan de kruispunten dienen draaicirkels van 11 meter tot 15 meter behouden te blijven. De afstand tussen de doorgang en de gevel is minstens 4 meter en maximum 10 meter waarbij de autoladder of hoogtewerker niet gehinderd mag worden in de hoogte.
● De voorwaarden uit artikel 10.
● Verkeersveiligheid :
● De terraszone moet veilig en eenvoudig bereikbaar zijn vanuit de horecazaak.
● Eilandterrassen op een parkeerstrook dienen omwille van de zichtbaarheid van de voetgangers minimum 5 meter van de straathoek verwijderd te blijven.
● Minimaal 1,5 meter brede doorgang voor voetgangers dient beschikbaar te blijven, en breder bij drukke voetgangersassen.
● Straatmeubilair :
De aanwezigheid van straatmeubilair dient gevrijwaard te blijven binnen terrasaanvragen. Een afstand van minimum 50 cm wordt gehanteerd.
Artikel 7
§1 De voorwaarden opgenomen in de terrastoelating moeten worden nageleefd.
§2 De burgemeester beschikt over de mogelijkheid om bijkomende voorwaarden op te leggen en gemotiveerde afwijkingen toe te staan op de in dit reglement bepaalde voorwaarden.
Artikel 8
Duur
§1 De terrastoelating wordt voor onbepaalde duur afgeleverd, tenzij anders bepaald.
Er kan ook een toelating voor een bepaalde periode worden afgeleverd, zijnde voor de zomerperiode van 01/04 tot en met 30/09 of de winterperiode van 01/10 tot en met 31/03.
§2 Het bewijs van de terrastoelating moet permanent op een goed zichtbare plaats uithangen en van op de openbare weg leesbaar zijn.
§3 De terrastoelating kan steeds worden geschorst of er kunnen (tijdelijk) beperkende maatregelen worden opgelegd wanneer dit vereist is in functie van de plaatselijke omstandigheden of algemeen belang (wegenwerken, bouwwerken, evenementen, verkeer, veiligheid, leefbaarheid, toezicht, handhaving, …).
§4 De terrastoelating vervalt van rechtswege :
● Bij de heraanleg van een straat of plein met impact op de afmetingen van de terrastoelating en vrije doorgang;
● In geval van wijziging van de natuurlijke en/of rechtspersoon of ontbinding van de rechtspersoon die de handelszaak of horecazaak uitbaat;
● In geval van opening van het faillissement van de exploitant;
§5 De terrastoelating kan bij langdurig niet- of misbruik van de inname ingetrokken worden door de burgemeester.
Artikel 9
Algemene veiligheidsvoorwaarden
Er mag niets geplaatst of opgesteld worden buiten de toegelaten terraszone.
Artikel 10
§1 Voorzieningen voor openbaar nut, elementen voor brandbestrijding en veiligheid (o.a. straatkolken, blindengeleidingsstrook, verlichtingsmasten, …) moeten altijd vrij en goed bereikbaar blijven.
§2 Een zone/diameter van 50 cm moet vrijgehouden worden aan aanwezige voorzieningen voor openbaar nut en elementen van brandbestrijding en veiligheid binnen of naast een terraszone.
Artikel 11
§1 Bij sluiting van de horecazaak moeten alle niet- verankerde terraselementen veilig opgeborgen worden of vastgemaakt worden en moeten overkappingen ingeklapt worden.
§2 Bij stormweer moeten alle niet- verankerde terraselementen verwijderd worden van het openbaar domein of tijdelijk stormbestendig vastgemaakt worden en moeten overkappingen ingeklapt worden.
§3 Er moet steeds een obstakelvrije doorgang worden voorzien voor voetgangers van minimum 1.50 m breed en minimum 2.20 m hoog
Artikel 12
Algemene inrichtingsvoorwaarden
- Terraselementen
§1 Terraselementen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :
● Zijn wegneembare losse elementen;
● Belemmeren de vrije inkijk op het terras en de achterliggende horecazaak niet;
● Terraselementen die als afbakening worden gebruikt, die worden aangewend om het terras te omsluiten of die aanpalend naast een afbakening worden geplaatst, dienen aan de voorwaarden van artikel 14, §1 te voldoen;
§2 De volgende terraselementen zijn niet toegelaten :
● Alle vormen va audio of visuele installaties;
● Alle installaties voor het bereiden van eten of het schenken van dranken;
● Gasflessen die niet in gebruik zijn;
● Terraselementen die de veiligheid van de gebruiker van het terras of andere gebruikers van de openbare ruimte in het gedrang brengen;
Artikel 13
Overkappingen
Overkappingen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :
● De overkapping is onmiddellijk inklapbaar, oprolbaar of inschuifbaar;
● Tenten waaronder partytenten zijn niet toegestaan;
● Zijflappen bevestigd aan de overkapping zijn niet toegestaan;
● De overkapping mag de terraszone, in uitgeklapte toestand, niet overschrijden; en de opstelling van autoladders en hoogtewerkers niet hinderen in de hoogte in de opstelzone zoals omschreven in artikel 6 §1 om de bereikbaarheid van gevels niet in het gedrang te brengen.
● De vrije doorgangshoogte gemeten vanaf het laagste punt bedraagt steeds minimum 2,2 meter;
● De terrasoverkapping is ofwel losstaand en snel wegneembaar (parasol), ofwel vakkundig verankerd overeenkomstig artikel 16.
● Losse snel wegneembare overkappingen dienen afdoende verzwaard te worden met een snel wegneembaar gewicht om omvallen bij wind te voorkomen.
Artikel 14
Afbakeningen
§1 Afbakeningen moeten voldoen aan volgende voorwaarden :
● De afbakening is maximaal 1,60 meter hoog;
● De afbakening is volledig doorzichtig met uitzondering van het onderste gedeelte dat ondoorzichtig mag zijn met een hoogte van maximum 1,00 meter;
§2 indien er geen afbakening is toegestaan, mag elke terraszijde met maximum 1/3 omsloten worden door terraselementen. Deze terraselementen moeten voldoen aan de bovenvermelde voorwaarden van artikel 12 §1.
§3 Het plaatsen van een afbakening is niet toegestaan bij een eilandterras op een plein.
§ 4 Het plaatsen van een afbakening is verplicht bij :
● Een eilandterras op het voetpad
De afbakening dient over de volledige lengte van de terraszijde tussen voetpadrand en straatzijde langs fietspad/rijbaan geplaatst te worden. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan als bijkomende voorwaarde worden opgelegd dat tussen de voetpadrand en de terraszone /afbakening een veiligheidszone van minimum 50 cm vrijgehouden moet worden.
● Een eilandterras op een parkeerstrook.
De afbakening dient over de volledige lengte van de terraszijden die grenzen aan de rijbaan en aan de parkeervakken geplaatst te worden.
§5 Het plaatsen van een afbakening is mogelijk bij :
● Een gevelterras. Afbakeningen zijn enkel toegestaan aan de zijkanten van het terras.
● Een terras gelegen in een woonerf.
● Afbakeningen zijn enkel toegestaan haaks op de gevel. Andere afbakeningen kunnen worden toegestaan of opgelegd indien dit vereist is in functie van de veiligheid of indien er een parkeerplaats ingenomen wordt.
Woonerven : openbare plaatsen die het samengaan van voetgangers en gemotoriseerd verkeer toelaten op basis van een gemengd gebruik. Bestuurders hebben een snelheidsbeperking tot 20 km/uur De voorwaarden voor toepassing en inrichting van woonerven zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 23 juni 1978 (dat het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg wijzigt) en het ministerieel rondschrijven van 23 juni 1978 betreffende de woonerven.
Artikel 15
Terrasvloer
§1 Terrasvloeren zijn enkel toegestaan op een eilandterras op een parkeerstrook en dit voor zover er een niveauverschil is met het voetpad.
§2 Terrasvloeren moeten op gelijke hoogte met het voetpad worden geplaatst.
§3 Terrasvoeren mogen nooit de afwatering/rioolkolk van het voetpad belemmeren of nutsvoorzieningen of hydranten blokkeren.
Artikel 16
Verankeringen en constructies
§1 Verankering van afbakeningen en overkappingen is enkel toegestaan indien ze aan de volgende voorwaarden voldoet :
● De verankering is omkeerbaar en bevestigd aan de grond. Dit houdt in dat een vloerplaat of kruis geplaatst mag worden die indien nodig met bouten en chemische ankers vastgemaakt wordt aan het openbaar domein. De verharding van het openbaar domein mag daarbij niet gewijzigd worden. Het kruis of de voet dient bovenop de bestaande verharding geplaatst te worden.
● Verankering van overkappingen andere dan parasols of onder de grond met een betonnen sokkel of aan de gevel is enkel toegelaten indien hiervoor een definitieve omgevingsvergunning werd afgeleverd.
● Bij (nuts)werken of andere redenen van algemeen belang dient de afbakening of verankerde overkapping op eerste vraag verwijderd te worden, zonder dat een vergoeding verschuldigd is.
● Indien na verwijdering van het terras beschadiging aan de openbare ruimte wordt vastgesteld, zullen de kosten voor herstel worden verhaald op de houder van de toelating.
● Indien het terras werd verwijderd of tijdelijk niet opgesteld staat moeten alle obstakels van de verankering veilig zijn zodat struikelgevaar te allen tijde wordt vermeden.
§2 Constructies die volledig gesloten zijn, door bijvoorbeeld andere afbakeningen en overkappingen te combineren, zijn niet toegestaan.
Artikel 17
Verwarmingstoestellen, verlichtingstoestellen en kabels
§1 Verwarmingstoestellen en verlichtingstoestellen moeten steeds gekeurd zijn, de attesten moeten ter beschikking zijn in de horecazaak.
§2 Verlichting is steeds enkel naar de eigen terraszone gericht.
§3 Verwarmingstoestellen en de bijhorende stroomvoorzieningen moeten zodanig geplaatst worden dat het risico op omvallen en/of omtrekken van het verwarmingselement en/of breuk van de leiding vermeden wordt en staan op veilige afstand van brandbare goederen.
§4 Indien er gebruik wordt gemaakt van verwarmingstoestellen moet er in de onmiddellijke omgeving van het terras een gekeurde brandblusser van minimaal 1 bluseenheid aanwezig zijn.
§5 De bedrading voor de stroomvoorziening van de verwarmingstoestellen en verlichtingstoestellen mag over de openbare weg lopen indien die zich op een minimale hoogte van 4 meter boven het straatniveau bevind en mits inachtname van de nodige veiligheidsmaatregelen (o.a; breuklijn); Indien deze bedrading over een privatieve gevel loopt, dient hiertoe de toestemming van de desbetreffende eigenaar van het pand verkregen te worden.
Artikel 18
Straatbeeld
§1 Reclame en publiciteit op terraselementen en overkappingen is enkel toegestaan als deze zaakgebonden is.
§2 Boomkaders en openbaar groen moeten volledig vrij blijven. Plaatsing van terraselementen of voorwerpen in of aan een boom is verboden.
§3 De exploitant is verantwoordelijk voor het rein en afvalvrij houden van de onmiddellijke omgeving van zijn terras, wanneer de vervuiling een gevolg is van de uitbating van het terras.
Artikel 19
Toezicht en handhaving
§1 Tenzij een wet of een decreet andere strafmaatregelen voorziet, wordt elke overtreding van dit (politie)reglement bestraft hetzij met :
● Een administratieve geldboete tot €350, of
● Een administratieve schorsing of intrekking van de afgeleverde toelating, of
● De tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de horecazaak.
§2 De sanctionerend ambtenaar legt de administratieve geldboete op.
§3 Het college van burgemeester en schepenen beslist over de administratieve schorsing of intrekking van de afgeleverde toelating en/of over een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de horecazaak.
De sancties opgelegd door het college worden door de GAS-ambtenaren betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht van de overtreder.
§4 Bij niet- naleving van de administratieve sanctie van het college kan de politie ambtshalve overgaan tot stopzetting van de uitbating, de ontruiming van het terras en/of pand en en/of de verzegeling van de inrichting. De niet- naleving van de administratieve sanctie van het college wordt daarenboven bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.
Artikel 20
§1 Een terras geplaatst zonder uitdrukkelijke voorafgaande toelating, een terras dat (tijdelijk) verplaatst of verwijderd moet worden in functie van de plaatselijke omstandigheden (wegenwerken, bouwwerken, evenementen, verkeer, …), openbare orde of veiligheid of waarvan de toelating van rechtswege is vervallen, kan ambtshalve verwijderd worden in de volgende gevallen :
● Indien de laatst gekende exploitant van de horecazaak nadat deze uitdrukkelijk werd aangemaand niet is overgegaan tot de verwijdering van het terras binnen de vooropgestelde termijn.
● Indien bij de opening van een faillissement de curator van de laatst gekende exploitant nadat deze hiertoe uitdrukkelijk werd aangemaand niet is overgegaan tot de verwijdering van het terras binnen de vooropgestelde termijn.
§2 De kosten verbonden aan de ambtshalve verwijdering zijn ten laste van de laatst gekende exploitant van de horecazaak.
Artikel 21
Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2024.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Kurt Verberckt Koen Scholiers Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Rodney Talboom Greet Jacops Annick De Wever Jozef Van Havere Kris Verbeeck Jenne Meyvis Thierry Moeskops Rita Goossens Cliff Mostien Agnes Salden Helke Verdick Eddy De Herdt Bert Cools Karina Van heirle aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Financiële dienst - 2 - Retributiereglement op privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen gemeenteraadsbeslissing 16 april 2024
Feiten en context
De gemeente heeft reeds een retributiereglement voor de tijdelijke inname van openbaar domein tijdens bouwwerken, een retributie op het innemen van het openbaar domein tijdens kermissen, een retributie op het innemen van openbaar domein tijdens markten (besluiten van 26 december 2019). Het is billijk om eveneens voor de inname van het openbaar domein voor de privatieve uitbating van terrassen een vergoeding in de vorm van een retributie te vragen.
Juridische grond
- Grondwet, artikel 173.
- Politieverordening van 16 april 2024 over het opstellen van terrassen op het openbaar domein.
- Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 40 § 3 en 41, 14°.
Advies
De recent aangelegde en vernieuwde gemeenteplaats wordt beschouwd als de meest lucratieve locatie voor het innemen van openbaar domein. Op deze plaats betalen exploitanten hetzelfde tarief voor tijdelijke als vaste innames.
Argumentatie
De financiële toestand van de gemeente vereist dat er een retributie met betrekking tot het privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen wordt geheven.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit heeft een financieel gevolg |
| JA |
Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :
Jaarbudgetrekening | 2025C3-2/0500-00 |
Boekjaar | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 |
Bedrag investering |
|
|
|
|
|
|
|
Bedrag exploitatie | 0 | 5.000 | 5.100 | 5.202 | 5.306 | 5.412 | 5.520 |
Visum
Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.
In het kader van de heraanleg van de gemeenteplaats zal een reglement gemaakt worden rond de privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen. Op de inname van het openbaar domein zal een retributie gevestigd worden. Dit reglement zal generiek toegepast worden op alle aanvragen inname openbaar domein voor open horecaterrassen.
BESLUIT
12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)
8 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
De gemeenteraad beslist:
Artikel 1 - Termijn
Voor een periode die aanvangt op 01/01/2025 wordt een retributie geheven op de privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen.
Artikel 2 - Definities
Tijdelijk terras zomer een terrastoelating voor bepaalde duur van 01/04 – 30/09
Tijdelijk terras winter een terrastoelating voor bepaalde duur van 01/10 – 31/03
Vast terras een terrastoelating voor onbepaalde duur
Openbaar domein: is de ruimte die openbaar toegankelijk is voor het publiek en die niet behoort aan een private eigenaar.
Artikel 3 - Retributieplichtige
De retributieplichtige is de exploitant, oftewel de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de publiek toegankelijke inrichting wordt uitgebaat.
Artikel 4 - Tarief
● Tijdelijk zomerterras: 20 euro/m²
● Tijdelijk winterterras: 20 euro/m²
● Vast terras: 25 euro/m²
● Elk terras gelegen op het adres gemeenteplaats 25 euro/m²
Voor de berekening van de retributie is de oppervlakte, welke dient in aanmerking genomen te worden, die van de rechthoek welke fictief rond het voorwerp of de groep voorwerpen, die het openbaar domein bezetten, kan getrokken worden. Breuken van vierkante meter worden afgerond tot de hogere vierkante meter.
Indexatie
De bedragen van de retributie worden jaarlijks geïndexeerd vanaf 01/01/2026, hiervoor zal als basis gebruik gemaakt worden van de consumptieprijs index november 2024(basis 2013). De indexatie gebeurt als volgt: tarief terras x (consumptieprijs index november aanslagjaar-1/consumptieprijs index november 2024) en zal afgerond worden tot op 0,05 euro.
Artikel 5 - Inning
De retributie wordt geïnd door middel van een factuur. Bij weigering of nalatigheid om het verschuldigd recht te betalen geschiedt de invordering overeenkomstig de burgerlijke rechtspleging voor zover de schuld ten aanzien van de gemeente betwist wordt. Ingeval de verschuldigde retributie niet betwist wordt zal de invordering gebeuren bij dwangbevel na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 6 - Bezwaar
De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen. Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:
● het bezwaar wordt ingediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger
● het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be
Artikel 7 - Toezicht houdende overheid
De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Luc Bouckaert Jozef Van Havere Annick De Wever Greet Jacops Koen Scholiers Jenne Meyvis Stefan Van Linden Kurt Verberckt Kristien Vingerhoets Kris Verbeeck Jill Van Wijnsberghe Rodney Talboom Cliff Mostien Eddy De Herdt Bert Cools Rita Goossens Helke Verdick Agnes Salden Karina Van heirle Thierry Moeskops aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Organisatiebeheersing - 3 - Goedkeuren aanpassing Codex Deel B
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Besluit gemeenteraad van 16 december houdende goedkeuring uniforme codex van gemeentelijke politievorderingen
● Besluit gemeenteraad 19 maart 2024 over de goedkeuring van het algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen
Feiten en context
Het algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 maart 2024. Dit reglement wordt opgenomen in deel B van de politiereglementen van Hemiksem.
Juridische grond
Het decreet lokaal bestuur artikel 326 ev. inzake het bestuurlijk toezicht
Het decreet lokaal bestuur artikel 285 ev. inzake de bekendmaking van besluiten
De wet van 29 juli 1991 inzake de uitdrukkelijke motiveringsplicht
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Na het goedkeuren van een nieuw reglement moet dit reglement opgenomen worden in de codex. In dit geval is dat in deel B.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Het algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 maart 2024. Dit reglement wordt opgenomen in deel B van de politiereglementen van Hemiksem.
BESLUIT
12 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)
8 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Om het algemeen reglement privatieve inname openbaar domein open horecaterrassen op te nemen in deel B van de codex.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Annick De Wever Cliff Mostien Kristien Vingerhoets Jenne Meyvis Kris Verbeeck Helke Verdick Jozef Van Havere Agnes Salden Greet Jacops Koen Scholiers Kurt Verberckt Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Stefan Van Linden Bert Cools Eddy De Herdt Rodney Talboom Thierry Moeskops Rita Goossens Karina Van heirle aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 4 - Goedkeuren reglement toelating plaatsen struikelsteen
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
Feiten en context
Op 16 december 1992, ter herdenking van de vijftigste verjaardag van het bevel van Heinrich Himmler tot grootschalige deportaties, plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een steen voor het stadhuis van Keulen. Deze steen was voorzien van een messing plaatje met daarop de eerste regels van het bevel.
Sindsdien zijn er meer dan 75.000 'Stolpersteine' geplaatst in 1200 Duitse gemeenten, ook in veel andere Europese landen zijn soortgelijke struikelstenen of gedenkkasseien gelegd.
Struikelstenen of gedenkkasseien dienen als fysieke gedenktekens ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst in voetpaden voor de voormalige woonhuizen van mensen die door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
De gemeente Hemiksem wil met dit reglement duidelijk maken hoe personen en organisaties de toelating kunnen verkrijgen om struikelstenen te laten plaatsen op het openbaar domein.
Wie kan een aanvraag indienen:
Natuurlijke personen, als particulier of namens een feitelijke vereniging, en organisaties met rechtspersoonlijkheid, die een struikelsteen wensen te plaatsen in de gemeente Hemiksem ter nagedachtenis van een welbepaald persoon van wie gegevens door de aanvrager worden aangereikt (conform artikel 4 §1, c).
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
De aanvrager regelt de aankoop van de struikelsteen en de betaling ervan rechtstreeks met de stichting van de kunstenaar. De plaatsing van de struikelsteen is kosteloos en gebeurt door de gemeente Hemiksem.
Een struikelsteen is een betonnen gedenksteen van 10 cm x 10 cm die wordt geplaatst om een slachtoffer te gedenken van de Naziterreur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het project is een idee en ontwerp van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, oorspronkelijk voor de slachtoffers van de Holocaust, maar later uitgebreid tot alle slachtoffers van de Naziterreur.
De gemeente Hemiksem laat het plaatsen van struikelstenen op het openbaar domein toe onder bepaalde voorwaarden.
BESLUIT
20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Het reglement toelating plaatsen struikelsteen goed te keuren.
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Financiële dienst - 5 - Aktename jaarrekening 2023 Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
- Op 10/03/2024 keurt de bestuursraad de jaarrekening 2023 goed.
- Op 12/03/2024 wordt de jaarrekening 2023 overgemaakt aan het gemeentebestuur.
Feiten en context
De gemeenteraad dient akte te nemen van de jaarrekening 2023 van de Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid.
Juridische grond
Artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur | regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad |
Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013
| boekhouding van de besturen van de eredienst |
MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013 | modellen boekhouding besturen van de eredienst |
Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012 | algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst |
Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012 | materiële organisatie en werking van de erkende erediensten |
Argumentatie
Het exploitatie-overschot tbv 1.241,33 euro (rubriek H) werd overgeboekt naar investeringen
waardoor het totale investeringsoverschot (rubriek Z) 36.403,36 euro bedraagt.
De investeringssubsidie van de gemeente Hemiksem als tussenkomst in de gevelwerken tbv 1.953,88 euro werd in 2023 opgevraagd.
Financiële gevolgen
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg.
Hemiksem is geen toezichthoudende gemeente voor de Protestantse kerk Antwerpen-Zuid (De Wijngaard) waardoor de jaarrekening van het eredienstbestuur niet dient geadviseerd te worden. Gezien Hemiksem enkel een medefinancierende gemeente is, kan de rekening van het bestuur van de eredienst wel als aktename worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad neemt akte van de jaarrekening 2023 van de Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid, waarvan kopie in bijlage.
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Omgeving/stedenbouw - 6 - Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Op 19 december 2017 besliste de gemeenteraad om de burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen.
● Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 gaat een aantal verbintenissen engagement aan inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.
Feiten en context
De gemeente Hemiksem ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 21 september 2021.
Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact dient een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt te worden. Deze dient na voorlegging aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend te worden.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
Juridische grond
art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Argumentatie
Toelichting bij het rapport:
Werf 1 Vergroening
1.1 Bomen
Streefdoel 2030: 12.105
Situatie eind 2023: 745
Percentage van het doel bereikt: 6,15%
Vlaanderen heeft als doelstelling om tegen 2030 een boom per inwoner bij te planten. Deze doelstelling werd verdeeld over alle gemeente volgens inwoneraantal. Voor Hemiksem komt dit neer op 12.105 aan te planten bomen, ofwel ca. 2.000 per jaar. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de oppervlakte van een gemeente. Hemiksem is relatief klein en dichtbevolkt.
Hieronder een theoretisch overzicht van potentiële open ruimte in eigendom van de gemeente waarop bomen kunnen aangeplant worden:
Gebied | Oppervlakte (m²) |
Bredestraat aangekochte gronden | 1.400 |
Callebeekstraat grasplein | 1.700 |
Callebeekstraat naast boomgaard | 600 |
Park Saunierlei | 1.350 |
Gronden Varenstraat | 6.000 |
Grond rond vroegere school Hoofdboslaan | 800 |
Rode kruisplein | 1.000 |
Acacialaan | 3.000 |
Voetbalveld Nieuwe dreef | 6.000 |
Totaal | 21.850 |
Hierbij moeten volgende bemerkingen gemaakt worden:
● Je kan in bosgoed makkelijk 1 boom per m² aanplanten, in de wetenschap dat maar een klein aantal volwassen zal worden. Een volwassen boom heeft echter minstens 25 m² vrije ruimte rond zich nodig om te kunnen ontwikkelen.
Dus theoretisch gaat het over 874 bomen die volwassen kunnen worden.
● Vele van deze gronden worden bewust als open ruimte behouden of zouden maar voor een deel met bomen kunnen aangeplant worden.
● De ontwikkeling van het park in de Bekaert-site gaat nog ruimte creëren voor extra bomen.
Dit alles maakt dat het streefdoel voor Hemiksem, zoals door Vlaanderen opgelegd, onrealistisch is. We streven immers naar kwalitatief groen, we gaan niet planten om te planten.
Bomen van particulieren tellen ook mee. Deze moeten door hen ingegeven worden op de website www.groenblauwpeil.be.
1.2 Hagen en geveltuinbeplanting
Streefdoel 2030: 6.052 meter
Situatie eind 2023: 214 meter
Percentage van het doel bereikt: 3,54 %
We moeten hier het onderscheid maken tussen hagen die door de gemeentediensten worden aangeplant en geveltuinen die worden aangelegd op vraag van bewoners.
Net zoals in het vorige punt beschreven werd bij het bepalen van de streefdoelen geen rekening gehouden met het feit dat Hemiksem klein en dichtbevolkt is.
Om het streefdoel te bereiken zou er ca. 1.000 meter haag per jaar moeten bij geplant worden. Het heeft geen zin om nutteloze hagen aan te leggen, ze moeten functioneel zijn. Er moet met de groendienst bekeken worden welke afstand aan nieuwe hagen functioneel en realistisch is, o.a. langs trage wegen.
Om inwoners aan te sporen om geveltuinen aan te vragen werd in 2023 een nieuw reglement hierover goedgekeurd. Na goedkeuring van de aanvraag worden de werken gratis uitgevoerd door de gemeentediensten. Voorlopig zijn er nog maar een beperkt aantal aanvragen ingediend (drie). Meer promotie lijkt nodig.
1.3 Natuurgroenperken
Streefdoel 2030: 12,3
Situatie eind 2023: 7
Percentage van het doel bereikt: 57,83%
Natuurgroenperken zijn perceeltjes, parkjes en perkjes met gras en plantjes van minstens 10 m². Deze passen perfect in de groenvisie die voor Hemiksem werd opgemaakt om meer ruimte te geven aan groen en water in onze sterk verharde kern. Dat is ook de reden dat al meer dan 50% van het streefdoel werd bereikt.
Om het streefdoel te bereiken moet er jaarlijks één worden aangelegd. Dit is realistisch. Samen met de groendienst worden de locaties voor de komende jaren bepaald.
Werf 2 renovatie en hernieuwbare energie
2.1 Collectieve renovaties
Streefdoel: 263,55 collectieve energiebesparende renovaties
Situatie eind 2023: 1
Percentage van het doel bereikt: 0,38
Om een collectief georganiseerde energiebesparende renovatie op te zetten wordt verwacht dat een gemeente dit trekt. Dit vergt een grote inzet van tijd om een reeks aanpalende woningen op te sporen die hiervoor in aanmerking komen. Er moet ook intensief met de eigenaars overlegd worden om die te overtuigen om mee te werken. Deze eigenaars moeten dan ook nog door de gemeente begeleid worden tijdens de voorbereiding en uitvoering van de werken.
Om die redenen werd al bij het ondertekenen van LEKP 1.0 in september 2021 beslist dat Hemiksem hiervoor geen actie zal ondernemen. Het streefdoel zal dus nooit bereikt worden.
2.2 Coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten
Streefdoel: 435,78 kWp
Situatie eind 2023: 54,34 kWp
Percentage van het doel bereikt: 12,47
We moeten als gemeente zelf nog starten met een analyse van het eigen patrimonium over het electriciteitsverbruik en het plaatsen van extra zonnepanelen.
Wanneer die analyse is afgewerkt kunnen we zien of er potentieel is om hiervoor een coöperatief of participatief project op te starten.
Er is geen zekerheid of dit streefdoel kan behaald worden.
Werf 3 (Deel)mobilteit
3.1 Deelwagens
Streefdoel: 24,21 deelwagens
Situatie 01/06/2023: 1
Percentage van het doel bereikt: 4,13%
De bestaande overeenkomst met Partago voor 1 deelwagen aan Depot De Luxe werd door Partago stopgezet. Het project was te kleinschalig om rendabel te zijn.
Er werd daarom samen met de gemeente Niel een bestek opgemaakt voor het plaatsen van 2 deelwagens (Gemeenteplaats en Statieplaats) tegen eind 2024.
Het is afwachten wat het succes van dit project zal zijn. Een goede promotie lijkt essentieel. Bij grote nieuwe bouwprojecten zal onderzocht worden of er deelwagens voorzien worden.
Het streefdoel bereiken tegen 2030 lijkt heel optimistisch.
3.2 Laadpunten
Streefdoel: 121 laadpunten
Situatie eind 2023: 21,50
Percentage van het doel bereikt: 17,76%
Het gaat hier over laadpunten die publiek kunnen gebruikt worden. Privé laadpunten of diegene die exclusief voor werknemers van een bedrijf zijn bedoeld worden niet meegerekend.
In samenwerking met Fluvius (Allego) en MOW(Engie) worden er laadpalen geplaatst:
Reeds geplaatst: 6 (Allego)
Worden in 2024 geplaatst: 19 (Engie)
Op privé-initiatief werden ook al 12 (semi)publieke laadpalen geplaatst. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel er langs deze weg tegen 2030 bijgeplaatst gaan worden.
Om het streefdoel te behalen dient er gezocht te worden naar extra locaties en financiering.
3.3 Fietspaden
Streefdoel 12.105 meter
Situatie eind 2023: 0 meter
Percentage van het doel bereikt: 0%
Het departement MOW verzamelt de data over nieuwe of opgewaardeerde fietspaden. De gemeente kan wel (via het loket lokale besturen nieuwe of opgewaardeerde fietspaden rapporteren. Het is dan aan MOW om de ze goed of af te keuren.
Projecten kunnen slechts in aanmerking komen voor een ‘structurele opwaardering’ als het effectief gaat over een heraanleg. Het kan ook gaan over ingrepen die in aanmerking komen voor het ‘Kopenhagenplan’, waar de volgende initiatieven voor een verbeterde fietsmobiliteit mogelijk zijn:
● maatregelen om sluipverkeer op landelijke wegen te verminderen door aanleg van knips of verkeersfilters, zodat deze routes blijvend versterkt worden als fietsweg
● aanpassingen aan landelijke wegen die enkel voor traag verkeer ingericht worden (incl. landbouw)
● trage wegen aanleggen als fietsdoorsteekjes
Volgende projecten kunnen gerapporteerd worden via het Loket voor lokale besturen:
Nieuw fietspad langs Vliet (deel Hemiksem): 320 meter
Opwaardering fietspad langs Kerkeneinde en Assestraat: 1.160 meter
Ontworpen projecten:
Fietsostrade: 3.300 meter
Hemiksem is te klein om via nieuwe fietspaden het streefdoel voor 2030 te behalen. Er moet bekeken worden wat budgettair mogelijk is tegen 2030 om een aantal fietspaden op te waarderen.
Heraanleg fietspad witte baan over een afstand van 1.400 meter kan in overweging genomen worden.
Ook de ontwikkeling van de Bekaert-site bied kansen voor de aanleg van fietspaden (trage wegen en jaagpad).
Werf 4 Droogteproblematiek
4.1 Ontharding
Streefdoel: 12.105 m²
| Met Bekaert | Zonder Bekaert |
Situatie eind 2023 | 240.000 m² | 0 m² |
0Percentage van het doel bereikt | 1982 % | 0 % |
Volgende projecten staan op de planning voor 2024:
Plein aan einde Kastanjelaan tegen Parklaan: 810 m²
Deel plein Acacialaan aan skateramp: 330 m²
Deels ontharden parkings Nieuwe Dreef
De herontwikkeling van de oude Bekaertsite geeft onze gemeente momenteel 24 hectare ontharde oppervlakte, waarvan 10 hectare blijvend onthard zal zijn doordat over deze site voorzien wordt in tal van groenvoorzieningen. We zouden ons in het rapport gemakkelijk kunnen “verschuilen” achter dit cijfer en pronken met het behalen van 826% van het streefdoel. Eind 2023 komen we zelfs aan 1982% omwille van de voormelde 24 hectare die nu onthard is.
We willen echter verder gaan met ons engagement om daar waar mogelijk tot ontharding over te gaan. We rapporteren bijgevolg vanuit twee invalshoeken: rekening houdend met de oude Bekaersite én zonder de ontharde oppervlakte van de Bekaertsite.
In 2024 zal de 0% in de rechterkolom verdwijnen omwille van volgende projecten :
Ontharding plein einde Kastanjelaan tegen Parklaan : 810 m²
Deelse ontharding plein Acacialaan aan skateramp : 330m²
We nemen met deze projecten de voorstellen uit de Groenvisie 2024 in acht met acties die budgettair haalbaar zijn en realistisch uitvoerbaar. Daarnaast is het belangrijk om blijvend in te zetten op het sensibiliseren van onze inwoners rond het belang van ontharding en/of beperken van verhardingen op hun eigen perceel. Zo worden de inspanningen op het openbaar domein niet teniet gedaan.
Met deze inspanningen zullen we tegen 2030 wellicht het streefdoel halen, zonder de oude Bekaertsite in rekening te moeten brengen.
4.2 Hemelwateropvang
Streefdoel: 12.105 m³
Situatie eind 2023: 665 m³
Percentage van het doel bereikt: 5,49%
Er is gestart met de opmaak van het hemelwater- en droogteplan (HWDP) in samenwerking met Waterlink en Aquafin. Dat is het geschikte platform om te zoeken naar nieuwe locaties om hemelwater te laten infiltreren, bufferen en te herbruiken. Het HWDP zal tegen eind 2024 afgewerkt zijn.
Er dienen uit het HWDP acties geselecteerd te worden om het streefdoel voor 2030 zo goed mogelijk te benaderen of te behalen.
5 Algemene doelstellingen
5.1 Burgemeestersconvenant
Zoals gevraagd heeft Hemiksem de Burgemeesterconvenant 2030 ondertekend. Gemeenten die hier al op ingetekend hebben kunnen zelf beslissen wanneer ze de Burgemeestersconvenant 2050 willen ondertekenen.
De eerste betrachting moet zijn om zo goed mogelijk de streefdoelen voor 2030 te behalen. Hiervan zal afhangen wanneer de Burgemeestersconvenant 2050 kan ondertekend worden met volgende streefdoelen:
Behalen van nationale of regionale CO2 doelstellingen
Klimaatneutraliteit
5.2 Energiebesparing lokaal patrimonium
Streefdoel: 20,73% energiebesparing
Situatie eind 2021: 0,11% energiebesparing (dit cijfer werd opgenomen in de LEKP rapportage)
Situatie eind 2022: 22,09% energiebesparing
Percentage van het doel bereikt (eind 2022): 106,56%
Een groot deel van de energiebesparing in 2022 kan verklaard worden door:
Sluiting van het zwembad
Sloping + nieuwbouw school Klaverbos
Besparen op stookkosten door lagere gewenste temperatuur centrale verwarming in gemeentegebouwen naar aanleiding van de hoge energiekosten.
Het streefdoel is bereikt. Er moet blijvend gemonitord worden om te zorgen dat dit ook in 2030 zo blijft. Door het volledig in gebruik nemen van school Klaverbos kan het verbruik terug stijgen.
5.3 Reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium
Streefdoel: 29,3% CO2-reductie
Situatie eind 2021: 11,98% stijging CO2-uitstoot (dit cijfer werd opgenomen in de LEKP rapportage)
Situatie eind 2022: 23,1% daling CO2-uitstoot
Percentage van het doel bereikt (eind 2022): 78,84%
De verklaring voor deze opmerkelijke daling is analoog met deze van het vorige punt.
De doelstelling voor CO2-uitstoot is echter nog niet behaald. Hiervoor moet er verder ingezet worden op energiebesparing in het gemeentelijk patrimonium.
Er moet bekeken worden welke maatregelen budgettair haalbaar zijn.
Het dak van de bibliotheek vernieuwen en isoleren is een van de mogelijke projecten.
5.4 VerLEDing
Streefdoel: 1.276 lichtpunten LED
Situatie eind 2023: 408
Percentage van het doel bereikt: 31,97%
De uitrol van LED openbare verlichting zit op schema en het streefdoel van 100% LED openbare verlichting zal behaald worden.
5.5 Geen heffing op hernieuwbare energie
Hemiksem heeft geen heffing op hernieuwbare energie ingesteld en voldoet dus aan de doelstelling.
5.6 Lokaal warmte- en sloopbeleid
De opmaak van een lokaal warmteplan en een sloopbeleidsplan is momenteel niet voorzien.
We kunnen bekijken of het zinvol is om deze op te maken en wat de kosten en tijdsbesteding is voor de opmaak en toepassing ervan.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA | NEEN |
Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact dient een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt te worden. Deze dient na voorlegging aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend te worden.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om kennis te nemen van de rapportering 2023 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Karina Van heirle Greet Jacops Eddy De Herdt Jill Van Wijnsberghe Jozef Van Havere Caroline Van Vracem Luc Bouckaert Kristien Vingerhoets Cliff Mostien Bert Cools Jenne Meyvis Annick De Wever Helke Verdick Koen Scholiers Thierry Moeskops Agnes Salden Rodney Talboom Kurt Verberckt Rita Goossens Stefan Van Linden Kris Verbeeck aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Ruimte - 7 - Kosteloze overdracht van de gronden van de voormalige noodwoningen gelegen aan de Callebeekstraat en Scheldestraat door Igean aan de gemeente.
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
● Alle noodwoningen die verworven zijn door Igean zijn gesloopt.
Feiten en context
Alle formaliteiten zijn afgewerkt zodat de gronden kunnen overgedragen worden aan de gemeente.
Juridische grond
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Artikel 9 van de wet 27 mei 1870.
Advies
Geen advies vereist.
Argumentatie
Alle noodwoningen die verworven zijn door Igean zijn gesloopt zodat de gronden na overdracht kunnen toegevoegd worden aan het openbaar domein.
Alle formaliteiten zijn afgewerkt zodat de gronden kunnen overgedragen worden aan de gemeente.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Kosteloze overdracht van de gronden van de voormalige noodwoningen gelegen aan de Callebeekstraat en Scheldestraat door Igean aan de gemeente.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Om akkoord te gaan met de kosteloze overdracht van de gronden van de voormalige noodwoningen gelegen aan de Callebeekstraat en Scheldestraat door Igean aan de gemeente.
Artikel 2
Om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren en voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur volmacht te geven om de akte te ondertekenen.
Artikel 3
De burgemeester, Luc Bouckaert, handelend met notariële bevoegdheid krachtens artikel 9 van de wet 27 mei 1870 zal de akte verder toelichten en afhandelen.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Rita Goossens Jenne Meyvis Kurt Verberckt Eddy De Herdt Agnes Salden Greet Jacops Jill Van Wijnsberghe Thierry Moeskops Cliff Mostien Kristien Vingerhoets Luc Bouckaert Jozef Van Havere Annick De Wever Helke Verdick Karina Van heirle Bert Cools Koen Scholiers Kris Verbeeck Caroline Van Vracem Stefan Van Linden aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Omgeving/stedenbouw - 8 - Goedkeuren van de oprichtingsakte/statuten van vzw Nationaal Park Scheldevallei
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● De samenwerkingsovereenkomst betreffende het Nationaal Park Scheldevallei tussen de gemeente en de Vzw Regionaal Landschap Schelde-Durme zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 mei 2023
● Besluit schepencollege van 25 september 2023 houdende goedkeuring addendum steun Nationaal Park Scheldevallei
Feiten en context
In zitting van 16 mei 2023 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hemiksem en de Vzw Regionaal Landschap Schelde-Durme goed. Op 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse Regering de Scheldevallei als Nationaal Park. In opvolging van deze beslissingen wordt nu aan de raad de ontwerp oprichtingsakte van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische grond
● Het decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg van 7 juni 2023 (hierna Parkendecreet)
● Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken van 14 juli 2023 (hierna Parkenbesluit).
● Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2023 tot erkenning van het Nationaal Park Vlaanderen ‘Scheldevallei’ conform artikel 7 van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde op 19 april 2021 de oproep voor kandidaat Nationale Parken Vlaanderen en Landschapsparken. De Vlaamse overheid werkte, onder coördinatie van Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij, hiervoor een beleidskader uit samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Departement Omgeving en Toerisme Vlaanderen.
Op 13 september 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de kandidatuur voor het Nationaal Park Scheldevallei principieel te steunen.
Op 12 januari 2022 werd Rivierpark Scheldevallei geselecteerd als kandidaat Nationaal Park door de Vlaamse Regering.
Op 16 mei 2023 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst betreffende het Nationaal Park Scheldevallei met het Regionaal Landschap Schelde-Durme, met in de schoot van haar werking de kandidatuur voor Nationaal Park Scheldevallei, Markt 1, 9230 Wetteren, ondernemingsnummer 0889.859.093, goed.
Op 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse Regering de Scheldevallei als Nationaal Park.
In uitvoering van artikels 12 tot en met 14 van het Parkendecreet en de nadere voorwaarden zoals bepaald in het Parkenbesluit dient een erkend park uiterlijk zes maanden na de erkenning een parkbureau op te richten. Met de oprichting van de vzw Nationaal Park Scheldevallei geven we hieraan gevolg.
De opdracht van een parkbureau bestaat in het coördineren, afstemmen en initiëren van initiatieven en de werking in het gebied waarvoor het Vlaams Park erkend is en waarvan de coördinatie aan hem werd toevertrouwd, in overeenstemming met de doelstellingen, vermeld in artikel 3 en 4 van het Parkendecreet.
Artikel 8 van het Parkendecreet bepaalt hierbij dat een parkbureau en de uitvoering van het masterplan en de operationele plannen nooit afbreuk kunnen doen aan de gemeentelijke bevoegdheden, opdrachten of autonomie. Een parkbureau houdt bij het vervullen van zijn opdrachten rekening met het lokaal beleid, dat autonoom gevoerd wordt door de gemeenten op wier grondgebied het park gelegen is.
De gemeente wordt gevraagd het ontwerp van oprichtingsakte van de vzw Nationaal Park Scheldevallei goed te keuren en de gemeente aan te duiden als stichtend lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei.
Tevens wordt de gemeente gevraagd een vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene
Vergadering (A.V.) van de nieuwe vzw aan te duiden en een kandidaat bestuurder voor het Bestuursorgaan van de nieuwe vzw. Artikel 19.4 van de statuten voorziet voor de bestuurders van de gemeenten een benoeming rekening houdend met een rotatiesysteem zoals verder uitgewerkt in het intern reglement. De gemeenten die voor een periode geen bestuurder met stemrecht in het Bestuursorgaan hebben, duiden één vaste vertegenwoordiger aan. Deze vaste vertegenwoordiger, zij het schepen of burgemeester van gemeenten die door het rotatiesysteem op dat moment niet in het Bestuursorgaan zetelen, wordt ook uitgenodigd voor de vergaderingen van het Bestuursorgaan met raadgevende rol.
Tenslotte voorzien de statuten dat van de kandidaat-bestuurders voor het Bestuursorgaan op voordracht van de Gemeenten minstens de helft de bevoegdheid natuur, milieu of Nationaal Park in zijn of haar pakket van bevoegdheden heeft. Daarom werkt het ontwerp van intern reglement – goed te keuren door de Algemene Vergadering van de nieuwe vzw – een regeling uit voor het geval niet aan deze voorwaarde voldaan is.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg |
| NEEN |
Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :
De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan | JA |
|
Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.
Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :
Jaarbudgetrekening Actie lidgelden 2025B4-1 090-0061500060 | acties + beleidsitems |
Boekjaar | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 |
Bedrag investering |
|
|
|
|
|
|
|
Bedrag exploitatie | 1.997,24 | 2.037,18
| 2.077,93
| 2.119,49
| 2.161,88
| 2.205,11
| 2.249,22
|
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde op 19 april 2021 de oproep voor kandidaat Nationale Parken Vlaanderen en Landschapsparken. De Vlaamse overheid werkte, onder coördinatie van Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij, hiervoor een beleidskader uit samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Departement Omgeving en Toerisme Vlaanderen.
Op 13 september 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de kandidatuur voor het Nationaal Park Scheldevallei principieel te steunen.
Op 12 januari 2022 werd Rivierpark Scheldevallei geselecteerd als kandidaat Nationaal Park door de Vlaamse Regering.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de ontwerp oprichtingsakte van de vzw Nationaal Park Scheldevallei, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit goed en gaat akkoord met de aanduiding van de gemeente als (stichtend) lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei.
De gemeenteraad duidt volgende persoon aan om de gemeente te vertegenwoordiger als (stichtend) lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei: Jenne Meyvis.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt volgende persoon als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering (A.V.) van de nieuwe vzw onder opschortende voorwaarde van oprichting van de nieuwe vzw: Jenne Meyvis.
Artikel 3
De gemeenteraad duidt volgende kandidaat bestuurder aan met het oog op voordracht van de vertegenwoordigers van de Gemeente in het bestuursorgaan van de nieuwe vzw, onder opschortende voorwaarde van oprichting van de nieuwe vzw: Jenne Meyvis.
Artikel 4
De gemeenteraad duidt volgende kandidaat vaste vertegenwoordiger aan met het oog op voordracht van de vertegenwoordigers van de Gemeente in het bestuursorgaan van de nieuwe vzw, onder opschortende voorwaarde van oprichting van de nieuwe vzw: Jenne Meyvis.
Artikel 5
De Gemeenteraad geeft machtiging aan het College van Burgemeester en Schepenen om de nodige uitvoeringsmaatregelen te nemen.
Bijlagen
1. ontwerp oprichtingsakte en statuten vzw Nationaal Park Scheldevallei
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Jozef Van Havere Bert Cools Cliff Mostien Luc Bouckaert Rita Goossens Greet Jacops Kristien Vingerhoets Annick De Wever Eddy De Herdt Kurt Verberckt Caroline Van Vracem Helke Verdick Agnes Salden Kris Verbeeck Stefan Van Linden Jenne Meyvis Thierry Moeskops Rodney Talboom Koen Scholiers Jill Van Wijnsberghe Karina Van heirle aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Ruimte - 9 - Goedkeuring aanbestedingsdossier koeling school Provincialesteenweg - TD/2405
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad keurde voor het dienstjaar 2024-2031 de beleids- en beheerscyclus goed.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Feiten en context
Tijdens warme zomermaanden zijn er te hoge temperaturen in lokalen blok A en zijn de bestaande voorzieningen onvoldoende om te voorzien in een goede comfortzone voor leerlingen en leerkrachten.
Juridische grond
Artikel 42 § 2 gemeentedecreet | De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen. |
Artikel 43 § 1 gemeentedecreet | Behoudens bij uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid in de zin van artikel 2, tweede lid, aan de gemeenteraad, kan de gemeen- teraad bij reglement bepaalde bevoegdhe- den toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen. |
Wet van 15 juni 2006 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 26, §1, 1a | Regelt de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. |
Koninklijk besluit van 15 juli 2011 en latere wijzigingen | Regelt de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies van openbare werken. |
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, §2 | Bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken. |
Het Koninklijk besluit van 14 januari 2013, bijlage en latere wijzigingen | Bepaling van de algemene aannemingsvoorwaarden van de overheids- opdrachten en van de concessies voor openbare werken. |
|
|
|
|
Argumentatie
In het kader van de opdracht “Koeling Blok A school Provinciale steenweg” werd een bestek met nr. TD/2405 opgesteld door de ontwerper, Studiebureau speciale technieken DWE bv, Fleerackerstraat 8 - 2300 Turnhout.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 173.682,00 excl. btw of € 210.155,22 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open aanbesteding.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg |
| NEEN |
Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :
De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan | JA |
|
Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget is voorzien op volgende jaarbudgetrekening :
Jaarbudgetrekening | 2024/E 1-18 |
Boekjaar | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 |
Bedrag investering | 215.000 |
|
|
|
|
|
|
Bedrag exploitatie |
|
|
|
|
|
|
|
Visum
Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden.
Door de hoge temperaturen tijdens warme zomerdagen in klaslokalen blok A school De Regenboog is het wenselijk om koeling te voorzien.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
In het kader van de opdracht “Koeling Blok A school Provinciale steenweg” werd een bestek met nr. TD/2405 opgesteld door de ontwerper, Studiebureau speciale technieken DWE bv, Fleerackerstraat 8 - 2300 Turnhout.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 173.682,00 excl. btw of € 210.155,22 incl. 21% btw.
Het bestek met nr. TD/2405 en de raming voor de opdracht “Koeling Blok A school Provinciale steenweg”, opgesteld door de ontwerper, Studiebureau speciale technieken DWE bv, Fleerackerstraat 8 - 2300 Turnhout worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 173.682,00 excl. btw of € 210.155,22 incl. 21% btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.
Artikel 3
Een subsidie zal aangevraagd worden bij de subsidiërende instantie AGION, Koningsstraat 94 te 1000 Brussel.
Artikel 4
Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024 op actiecode E1-18 van de investeringen.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Greet Jacops Cliff Mostien Helke Verdick Stefan Van Linden Karina Van heirle Kris Verbeeck Rita Goossens Agnes Salden Jozef Van Havere Kurt Verberckt Koen Scholiers Eddy De Herdt Jenne Meyvis Luc Bouckaert Kristien Vingerhoets Annick De Wever Caroline Van Vracem Bert Cools Rodney Talboom Jill Van Wijnsberghe Thierry Moeskops aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Ruimte - 10 - Goedkeuren toetredingsovereenkomst AWV - raamovereenkomsten plaatsen en onderhouden van verkeerslichtgeregelde kruispunten
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Mail van Equans van 08 Februari 2024 met informatie over de belangrijke ontwikkeling in hun samenwerking met de Vlaamse Overheid
● Mail van Equans van 12 Februari 2024 met de doorverwijzing naar onze contactpersoon Michiel Pas van het MOW
● Mail van Michiel Pas van 14 Februari 2024 over informatie ivm de contracten
● Overleg met Michiel pas (AWV) en Dirk Smits van 21 Februari 2024
● Mail van Michiel Pas van 21 Februari met de nodige documenten m.b.t. plaatsen en onderhouden verkeerslichtgeregelde kruispunten.
Feiten en context
Er is budget voorzien in begroting 2024 voor eventueel vervangen van verkeersregelaars bij defect (kasten die uitgerust zijn met de nodige elektronische apparatuur om de lichten aan te sturen) van de verkeerslichten.
Op 8 februari hebben wij mail ontvangen van Equans omtrent de raamcontracten van de Vlaamse overheid/MOW (AWV) betreffende verkeerslichten.
Na contact met Equans hebben zij ons doorverwezen naar Vlaamse overheid (MOW) – Michiel Pas (AWV).
AWV beheert inderdaad een aantal contracten waar gemeenten op kunnen toetreden voor het plaatsen en onderhouden van verkeerslichtgeregelde kruispunten nl. :
-Voor de buiteninstallatie: de verkeerslichten zelf, de palen, detectoren, ... (VWT/EW/2021/002)
-Voor het plaatsen van een nieuwe verkeersregelaar + levenslang onderhoud (VWT/INN/2022/7)
-Voor het onderhouden van een bestaande verkeersregelaar (VWT/VL/2022/1)
-Busbeïnvloeding (VWT/VL/2021/3)
Juridische grond
Wet van 29 juli 1991 en latere wijzigingen | uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen |
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en DLB van 21 december 2018 | regelt de openbaarheid van bestuur. |
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 326 t/m 334 | regelt het bestuurlijk toezicht. |
Wet van 15 juni 2006 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 26, § 1, 1° a | regelt de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. |
Besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019 | Opdrachten van dagelijks bestuur voor werken, leveringen en diensten |
Wet van 17 juni 2013 en latere wijzigingen | Overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken |
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 en latere wijzigingen | Bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken |
Wet van 17 juni 2016, art. 42, §1, p.1a | Overheidsopdrachten |
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Het is aangewezen om toe te treden tot het raamcontract van AWV voor de verkeerslichtgeregelde kruispunten :
-Voor de buiteninstallatie: de verkeerslichten zelf, de palen, detectoren, ... (VWT/EW/2021/002)
-Voor het plaatsen van een nieuwe verkeersregelaar + levenslang onderhoud (VWT/INN/2022/7)
-Voor het onderhouden van een bestaande verkeersregelaar (VWT/VL/2022/1)
-Busbeïnvloeding (VWT/VL/2021/3)
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Visum
Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.
Goedkeuren toetredingsovereenkomst AWV - raamovereenkomsten plaatsen en onderhouden van verkeerslichtgeregelde kruispunten.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
In te stappen in de toetredingsovereenkomst van de Vlaamse overheid/MOW (AWV) welke beheerder is van onderstaande contracten, zo kunnen wij van deze gebruik maken en dienen we zelf geen bestekken op te maken :
-Voor de buiteninstallatie: de verkeerslichten zelf, de palen, detectoren, ... (VWT/EW/2021/002)
-Voor het plaatsen van een nieuwe verkeersregelaar + levenslang onderhoud (VWT/INN/2022/7)
-Voor het onderhouden van een bestaande verkeersregelaar (VWT/VL/2022/1)
-Busbeïnvloeding (VWT/VL/2021/3).
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Greet Jacops Thierry Moeskops Koen Scholiers Karina Van heirle Jill Van Wijnsberghe Rodney Talboom Bert Cools Helke Verdick Kris Verbeeck Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Agnes Salden Luc Bouckaert Kurt Verberckt Stefan Van Linden Eddy De Herdt Jenne Meyvis Annick De Wever Caroline Van Vracem Cliff Mostien Rita Goossens aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Omgeving/stedenbouw - 11 - Goedkeuren addendum op de concessieovereenkomst publieke laadpalen met Ecopower
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
● Op 15 november 2022 besliste de gemeenteraad om het recht van opstal met ZuidtrAnt voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van Depot De Luxe goed te keuren.
● Op 28 november 2022 besliste het schepencollege om de concessieovereenkomst publieke laadpalen voor elektrisch vervoer met ecopower voor plaatsing aan Depot De Luxe, Nijverheidsstraat 27 goed te keuren.
● Op 20 december 2022 besliste de gemeenteraad om de concessieovereenkomst publieke laadpalen voor elektrisch vervoer met Ecopower voor plaatsing aan Depot De Luxe, Nijverheidsstraat 27 goed te keuren.
Feiten en context
Het bestuur wil inzetten op duurzame mobiliteit. In functie daarvan is de plaatsing van laadpalen voor elektrische wagens aangewezen.
Aangezien de aansluiting van de laadpaal zich ‘achter de meter’ bevindt, worden de kosten voor de verbruikte stroom voorlopig nog door de gemeente gedragen en moeten deze nog doorgerekend worden aan Ecopower. Ecopower heeft in samenspraak met ZuidtrAnt een werkbare oplossing bedacht en heeft hiervoor een kort addendum voorbereid, waarbij Ecopower jaarlijks de verbruiksgegevens bezorgt en de gemeente vervolgens aan Ecopower kan factureren volgens de gemiddeld betaalde stroomprijs.
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Het addendum is noodzakelijk om de stroomkosten te kunnen doorrekenen aan Ecopower.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA | NEEN |
Het bestuur wil inzetten op duurzame mobiliteit. In functie daarvan is de plaatsing van laadpalen voor elektrische wagens aangewezen.
Aangezien de aansluiting van de laadpaal zich ‘achter de meter’ bevindt, worden de kosten voor de verbruikte stroom voorlopig nog door de gemeente gedragen en moeten deze nog doorgerekend worden aan Ecopower. Ecopower heeft in samenspraak met ZuidtrAnt een werkbare oplossing bedacht en heeft hiervoor een kort addendum voorbereid, waarbij Ecopower jaarlijks de verbruiksgegevens bezorgt en de gemeente vervolgens aan Ecopower kan factureren volgens de gemiddeld betaalde stroomprijs.
BESLUIT
21 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om het addendum op de concessieovereenkomst publieke laadpalen voor elektrisch vervoer met Ecopower voor plaatsing aan Depot De Luxe, Nijverheidsstraat 27 goed te keuren.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Caroline Van Vracem Annick De Wever Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Karina Van heirle Koen Scholiers Greet Jacops Kristien Vingerhoets Stefan Van Linden Kurt Verberckt Luc Bouckaert Bert Cools Thierry Moeskops Kris Verbeeck Agnes Salden Rita Goossens Jozef Van Havere Helke Verdick Rodney Talboom Eddy De Herdt Cliff Mostien aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Omgeving/stedenbouw - 12 - Vaststelling rooilijnplan Hoge Weg I voor kosteloze inlijving bij het openbaar domein- na verkaveling fase I en II in gemeentelijk dossier OMV_2023149363 (20236) op een perceel met kadastrale gegevens afdeling 1 Sectie C deel van nr. 298y
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Op 7 februari 2024 werd het ontwerp van het rooilijnplan opgemaakt door Thomas Collin van Landmeterskantoor Collin, Gaston Fabrélaan 46 ‐ 2610 Wilrijk (Antwerpen).
Goedkeuring van het College van burgemeester en schepenen dd. ten einde de definitieve vaststelling van de rooilijn op de gemeenteraad te agenderen in functie van de omgevingsvergunningaanvraag tot het verkavelen van gronden (OMV_2023149363 (20236)).
Feiten en context
Het lokaal bestuur Hemiksem is zoals alle gemeenten in Vlaanderen verantwoordelijk voor het opmaken van gemeentelijke rooilijnplannen.
De aanvraag houdt een wijziging in van gemeentewegen. Hiertoe werd aan de aanvraag een ŗooilijnplan toegevoegd cf. artikel 12, Ş2 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Het artikel 31 van het decreet omgevingsvergunning voorziet dat als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad hierover moet beslissen. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Het College van burgemeester en schepenen verwijst het dossier door naar de gemeenteraad voor de vaststelling van het rooilijnplan en heeft voorafgaand voorwaardelijk gunstig geadviseerd met de voorwaarde het openbaar domein gratis, vrij en onbelast over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene en verharde ruimten.
Het betreft OMV_2023149363 (20236) ingediend door Thomas Collin van Landmeterskantoor Collin, Gaston Fabrélaan 46 ‐ 2610 Wilrijk (Antwerpen)
Het projectgebied is gelegen op de voormalige Bekaertsite aan de Scheldeboord en wordt grotendeels gevormd door het perceel met de kadastrale gegevens afdeling 1 Sectie C deel van nr. 298y.
Het betreft de vaststelling van de rooilijn voor de nieuwe wegenis in de verkaveling en is vergunningsplichtig.
De aanvraag maakt deel uit van het RUP Hoge weg onder de bestemmingszones de bestemmingszones artikel 3.II A en 3.II B onder Zone voor wonen aan het park en 3.III A , 3.III B en 3.III C onder Zone voor wonen aan de Schelde alsok Art. 6 Zone voor Ecologie van het RUP Hoge Weg ( gemeenteraad van 15/10/2019).
Openbaar onderzoek
Overeenkomstig de criteria van artikel 11-14 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden. Het openbaar onderzoek werd gehouden van 08 maart 2024 tem 6 april 2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Juridische grond
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, art. 2 §2
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 330 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder art. 8, 10, 12, 16, 17, 27 en 28.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Artikel 47 van het besluit tot uitvoering van het decreet van de omgevingsvergunning.
Argumentatie
Om het project te kunnen realiseren, is het nodig de rooilijn te kunnen vaststellen voor de wegenis.
Er werd een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en stedenbouwkundige werken voor de infrastructuurinrichting van de wegenis en groenaanleg ingediend voor de realisatie van 209 loten in de bouwvelden van fase I en fase II onder de bestemmingszones artikel 3.II A en 3.II B onder Zone voor wonen aan het park en 3.III A , 3.III B en 3.III C onder Zone voor wonen aan de Schelde alsook Art. 6 Zone voor Ecologie van het RUP Hoge Weg ( gemeenteraad van 15/10/2019).
De verkaveling voorziet de vaststelling van de rooilijn met overdracht naar de gemeente om in te lijven in het openbaar domein. De inrichting van dit openbaar domein is eveneens opgenomen in de verkaveling voor stedenbouwkundige handelingen. Fase III van de ontwikkeling is niet opgenomen in deze vaststelling van rooilijn en wordt later geprogrammeerd.
Kadastraal is het plangebied gelegen op het perceel 11018 C 0298/00Y000 met een totale oppervlakte van 233.000 m².
Om het perceel bouwrijp te maken zijn ook volgende stedenbouwkundige handelingen vereist:
▪ Handeling VERHARDING: aanleggen van verharding en aanhorigheden.
▪ Handeling wijziging VERHARDING: wijzigen, van vergunde verharding en aanhorigheden.
▪ Handeling RELIËF: het reliëf van de bodem aanzienlijk wijzigen, boscompensatie en constructies i.f.v. reliëfwijziging.
▪ Handeling RIOLERING: aanleggen van nieuwe rioleringsinfrastructuur.
▪ Handeling TERREIN: terrein gebruiken voor tijdelijke opslag gronden.
De verkavelingsaanvraag voorziet een juridische opsplitsing in loten van het voormalige terrein van Bekaert Hemiksem N.V en de aanleg van het openbaar domein als de ontsluiting voor de site. Het openbaar domein zal nadien overgedragen worden aan de gemeente Hemiksem.
Het ontwerp rooilijnplan dd. 07/02/2024, opgesteld door landmeter-expert Thomas Collin, landmeterskantoor Collin, Gaston Fabrélaan 46, 2610 Wilrijk (Antwerpen), werd opgemaakt in functie van de nieuwe ontwikkeling van de woonzones en het park zoals vastgelegd in het RUP Hoge weg.
Om de wegenis als openbaar domein over te dragen moet de rooilijn vastgesteld worden opdat de wegcode van toepassing kan zijn. Hiervoor is de vaststelling van een rooilijnplan noodzakelijk.
Voorliggend rooilijnplan betreft de inrichting van de wegenis voor de ontsluiting van de loten in de bouwvelden van de verkaveling en het centraal gelegen park. De wegenis in de verkaveling wordt ontsloten via het perceel met kadastraal nummer Sectie C/ 298 V, buiten de verkaveling gelegen, maar waar eveneens de inrichting van de openbare wegenis is voorzien om te kunnen aansluiten aan het bestaande openbaar domein van de Heuvelstraat. Dit perceel wordt eveneens overgedragen naar openbaar domein en maakt deel uit van de verkaveling OMV_2022028171 (VK 2022/2). Het betreft de verkaveling voor de ontwikkeling van een woonzorgcomplex met verschillende gebouwen en eveneens deel uitmakend van het RUP Hoge Weg. Het woonzorgcomplex en de vereiste inrichting van het openbaar domein aan deze gebouwen bevindt zich in bouwfase en is vervat in de omgevingsvergunning. OMV_2022061039 (2022/54). Aan de noordzijde van het woonzorgcomplex bevindt zich het straatgedeelte welke enerzijds de ondergrondse parking ontsluit maar ook de noordelijk toegang vormt van de bouwvelden op de voormalige Bekaertsite voornamelijk voor het autoverkeer van en naar de site en zoals opgenomen in het RUP.
Meer centraal voor de Bekaertsite en an de zuidelijke kant va het woonzorgcentrum, fungeert het nog aan te leggen Annaplein aansluitend op de Heuvelstraat als toegangspoort tot de nieuwe verkaveling. Dit voornamelijk voor de ontwikkeling van Fase II in latere fase. Hier sluit een groenas in het verlengde van de Delvauxstraat aan dat als een dreefstructuur wordt ingericht naar de Schelde toe. Deze wegenis voor de dreef wordt enkel ingericht voor zacht verkeer (wandelaars en fietsers).
Het openbaar domein kan als volgt benoemd worden:
Drie nieuwe dreven geïntroduceerd welke als structurele landschappelijke drager voor het project en zijn tevens een groene, ietwat formele landschappelijke entree tot het gebied met een groene inrichting . ze staan haaks op de Schelde en maken de verbinding met de rivier vanuit de Heuvelstraat.
De Ecologische zone centraal doorheen het gebied op een breedte van ruim honderd meter en heeft een oppervlakte van 8 hectare. Het is een ecologisch park bestaande uit verschillende landschapskamers met groen ingericht en toegankelijk voor zacht verkeer zoals wandelaars, recreanten en fietsers.
De woonstraten die de loten in de verkaveling ontsluiten.
Volgende inrichtingsprincipes worden gehanteerd:
Weg I (Noordelijke dreef in verkaveling)
Er wordt nieuwe wegenis aangelegd bestaande uit een rijweg met een breedte van 4,5m en een centrale strook van 2.5m in geborsteld beton. Aan beide zijden bevindt zich een rammelstrook in kassei van 1m. Naast de rijweg (kant Perceel Heuvelstraat nr. 160) wordt er een zone van 2m voorzien in beton opgesloten tussen 2 kantstroken voor fietsers en voetgangers. Deze zone wordt geflankeerd door twee bomenrijen. Langsheen de weg kan alle verharding infiltreren in de bodem.
Weg II (Centrale dreef in verkaveling)
Bij ‘Weg II’ bestaat de centrale fiets- en wandelstrook uit 4,0m aan geborsteld beton ingesloten door twee gladde betonbanden van 0,4m. De dreef wordt geflankeerd door twee bomenrijen. In de zones aan de woonontwikkeling wordt de dreef begrensd door karrensporen bestaande uit twee stroken uitgewassen beton van respectievelijk 1,5m en 0,8m die twee stroken versterkt gras van 1m afbakenen.
Weg III ( ontsluitingsweg parallel aan Schelde)
‘Weg III’ bestaat uit een centrale uitgewassen betonstrook met een breedte van 2,5m die aan beide zijden geflankeerd wordt door kasseibanden. Deze rammelstroken meten elks 1m. Het profiel van de straat wordt vervolledigd met afwisselende groenzones, parkeervakken en sorteerstraten die allen een breedte van 6,5m innemen. Het geheel wordt ingesloten door twee voetpaden uit gezaagde kasseien die 2m in beslag nemen. Voor de woningen wordt verharding voorzien vanwege de inpandige parkeerplaatsen binnen het architectuurontwerp. Het architectuurontwerp volgt in een toekomstige aanvraag.
Het onderdeel van bovenstaande weg dat valt binnen fase 3 uit het Gemeentelijk RUP ‘Hoge Weg’ volgt in een volgende aanvraag.
Wandelpad ecologische zone
Het primaire wandelpad in de ecologische zone bestaat uit een 1,8m breed halfverhard pad dat qua materialisatie aansluit bij de paden in Park Den Akker. Het pad wordt geflankeerd door twee betonnen boordstenen die op enkele bijzondere ontmoetingsplekken overgaan in een band van geglazuurde baksteen. Deze geglazuurde steen verwijst terug naar de het materiaal van de Gillottegel. Op deze speciale plekken in het pad versmalt het wandelpad naar een 1,5m in halfverharding. De resterende breedte van de sectie wordt uitgevoerd in dezelfde geglazuurde baksteen. Dit wandelpad is enkel bestemd voor voetgangers.
Karrenspoor
De karrensporen rondom de bouwpercelen beschikken steeds over hetzelfde profiel namelijk twee uitgewassen betonstroken van respectievelijk 1,5m en 0,8m breed. Het midden van het karrenspoor wordt opgevuld met een band gefundeerd gras die een breedte van 0,9m beslaat. Aan de buitenzijde wordt eenzelfde strook van 1m voorzien die uitzonderlijk verbreedt tot 3.8m om de toegang voor hulpdiensten te verlenen. In functie van de overrijdbaarheid wordt deze strook versterkt gras ter hoogte van de parkvilla’s vervangen door kasseien opgevuld met een groenvoeg.
Volgende wijziging van verharding van Weg I ter hoogte van de Heuvelstraat:
Een wijziging is aangevraagd voor de reeds vergunde toestand van Weg I (OMV_2022061039 (2022/54) wegenis woonzorgcomplex). Ter hoogte van de aansluiting met de Heuvelstraat wordt het vergunde voet -en fietspad (4m uitgewassenbeton ingesloten door twee boordstenen 0.4m breed) versmalt tot een 1.8m breed pad in halfverharding omsloten door twee smallere boordstenen met elks een breedte van 0.1m.
RIOLERING
DWA-stelsel
Over de site wordt een gescheiden stelsel aangelegd. Voor het DWA-stelsel sluiten de bouwblokken aan op twee leidingen liggend onder zowel Weg I als de Weg II. Deze wateren af naar twee pompstations ten einde van de dreven waarna het vuilwater met persleidingen naar de ontspanningsput net voor het Annaplein gevoerd wordt en onder dit plein aansluiting vindt met de Heuvelstraat.
Een deel van de bouwvelden uit de derde fase van het project zal aansluiten op de riolering in de Nijverheidsstraat. De heraanleg van de Nijverheidsstraat zal pas enkele jaren na de aanvraag van deze verkaveling worden uitgevoerd.
RWA-stelsel
het RWA-stelsel is voorzien van twee prominente strengen. De hoofdstreng onder de centrale dreef (weg II) die de Heuvelstraat verbind met een uitstroomconstructie op de Schelde. In deze streng wordt het regenwater afkomstig uit de Heuvelstraat in eerste instantie opgestuwd om zo de bufferbekkens in de ecologische zone te vullen. Ook de dakoppervlakken van de bouwpercelen monden uit op deze bassins.
De tweede streng situeert zich in het westen van het perceel en sluit de lager gelegen appartementsblokken aan op de hierboven vernoemde riolering waarna het water rechtstreeks zal uitstromen in de Schelde.
Door de regenwaterafvoer (RWA) ter hoogte van de Heuvelstraat af te koppelen krijgt het nieuwe park genoeg water. Zo neemt ook de druk op de Grote Struisbeek af. Momenteel gaat dit over een volume van ongeveer 1,8 ha verharding en daken, maar op termijn breidt dit uit naar ongeveer 7 ha verharding. Een grote landschappelijke buffer in het park moet regen die op de site valt, bufferen en het water van de regenwaterafvoer verzamelen. Het projectgebied krijgt een fijnmazig grachtensysteem dat water uit het bufferbekken gravitair en met een slimme sturing herverdeelt. De stijgende watervraag van de nieuwe woningen wordt volledig opgevangen door hemelwateropvang van de daken en grijswaterrecuperatie op bouwblokniveau.
In dit project werken de ontwikkelaars van de site samen met de gemeente Hemiksem en Aquafin. De RWA-afkoppeling gebeurt door de gemeente. Het bufferbekken, de koppeling tussen RWA en bufferbekken en het grachtensysteem wordt door de ontwikkelaars gedragen en nadien overgedragen aan de gemeente. Aquafin draagt de kosten voor investering in de slimme sturing van het grachtensysteem en het onderhoud in samenspraak met de gemeente van het RWA-systeem.
Op bouwblokniveau blijft de waterbuffering en -zuivering in handen van de ontwikkelaars. Dit wordt later overgedragen aan de vereniging van mede-eigenaars en zal verder uitgewerkt worden in de vergunningsaanvragen voor gebouwen.
Het afvalbeheer
De afvalinzameling gebeurt ondergronds en wordt per bouwveld georganiseerd in het openbaar domein. Dit aan de ontsluitingsweg waar de bewoners op loopafstand hun afval naartoe kunnen brengen. De lediging van deze containers gebeurt met een vrachtwagen, welke over de ontsluitingsweg kan circuleren en eveneens keren zodat de karresporen niet moeten gebruikt worden.
Verlichting
De hoofddreven zijn functioneel van verlichting voorzien in het kader van de veiligheid. De kleur van dit kunstlicht kan aangepast worden naar een licht rode kleur om minder invloed uit te oefenen op vleermuizen binnen het nieuwe park.
In de ecologische zone wordt minimaal gehanteerd vanwege het ecologisch beoogde karakter van het park. Dit in tegenstelling tot de woonstraten ( Karresporen) waar gevelarmaturen, voorzien zijn voor de zichtbaarheid en veiligheid van de voorbijganger.
Als bijlage bij de plannen is een raming toegevoegd voor de inrichting van het openbaar domein (zie punt 1.8 in de B41_verantwoordingsnota) alsook een schattingsverslag (BA_5225V3133 Bekaertsite schattingsverslag_).
De gemeenteraad dient de zaak van de wegen goed te keuren in toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet en artikel 47 van het besluit tot uitvoering van het decreet van de omgevingsvergunning.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de zaak van de wegenis goed te keuren en de rooilijn vast te stellen volgens het ingediende rooilijnplan.
BESLUIT
19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)
Artikel 1
De gemeenteraad neemt naar aanleiding van de aanvraag voor het verkavelen van de gronden volgens bijgevoegde plannen ingediend door Thomas Collin van Landmeterskantoor Collin, Gaston Fabrélaan 46 ‐ 2610 Wilrijk (Antwerpen) op het terrein met kadastrale omschrijving afdeling 1 Sectie C deel van nr. 298y kennis van het feit, dat naar aanleiding van het openbaar onderzoek, geen bezwaarschriften werden ingediend.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van het voorafgaandelijke voorwaardelijk gunstig advies met voorwaarde en mits voldoen aan opgelegde lasten van het college van burgemeester en schepenen 8 april 2024 . De gemeenteraad sluit zich aan bij de voorgesteld voorwaarden en lasten die betrekking hebben op de uitvoering van de wegenis.
Artikel 3
De gemeenteraad besluit de zaak van de wegenis, met inbegrip van de vaststelling van het bijgevoegde rooilijnplan ‘BA_I_N_5225 - 21 - rooilijnplan_N’ van 07.02.2024, namelijk rooilijnplan Hoge Weg I, in deze aanvraag voor een omgevingsvergunning goed te keuren in toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet en artikel 47 van het besluit tot uitvoering van het decreet van de omgevingsvergunning.
Artikel 4
De gemeenteraad keurt de kosteloze overdracht van de wegenis zoals opgenomen in omgevingsvergunning OMV_2023149363 (20236) van dit rooilijnplan naar het openbaar domein, goed.
Artikel 5
Dit besluit wordt toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag nr. OMV_2023149363 (20236)
Bijlagen
‘BA_I_N_5225 - 21 - rooilijnplan_N’
‘B41_verantwoordingsnota print’
‘BA_5225V3133 Bekaertsite_schattingsverslag_’
‘BA_80720002_I_N_1’
‘BA_80720002-RELI_F_C_N_1_VLONDER’
‘BA_80720002-RELI_F_P_B_1’
‘BA_80720002-RELIEF_P_N_1’
‘BA_80720002-RELIEF_PRL_BN_1_1-2-3’
‘BA_80720002-RELIEF_PRL_BN_1_4-5-6-7‘
‘BA_80720002-T_BN_1_1-2-3‘
‚BA_80720002-T_BN_1_4-5-6-7‘
‘BA_80720002-TERREIN_P_B_1‘
‚BA_80720002-TERREIN_P_N_1‘
‘BA_80720002-TERREIN_PRL_BN_1_1-2-3‘
‘BA_80720002-TERREIN_PRL_BN_1_4-5-6-7‘
‘BA_80720002-VERHARDING_P_B_1‘
‘BA_80720002-VERHARDING_P_N_1‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRD_BN_1_01-02-03-04‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRD_BN_1_05-06-07-08‘
‚BA_80720002-VERHARDING_PRD_BN_1_09-10-11‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRL_BN_1_A-B-C‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRL_BN_1_D-E‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRT_N_1_A-B-C‘
‚BA_80720002-VERHARDING_PRT_N_1_D-E-F‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRT_N_1_G-H-I‘
‘BA_80720002-VERHARDING_PRT_N_1_J-K-L-M‘
‚BA_80720002-WIJZIGEN VERGUNDE VERHARDING_P_BV_1’
‘BA_80720002-WIJZIGEN VERGUNDE VERHARDING_P_NV_1’
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 13 - Voordracht ter vertegenwoordiging van de gemeente Hemiksem in het regionaal bestuurscomité Antwerpen en in de raad van bestuur van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Besluit gemeenteraad van 19 maart 2019 over de voordracht van Kristien Vingerhoets als kandidaat in het regionaal bestuurscomité Antwerpen en de RvB opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen
Feiten en context
In zitting van 19 maart 2019 keurde de gemeenteraad de voordracht van mevrouw Kristien Vingerhoets als kandidaat ter vertegenwoordiging van de gemeente Hemiksem in het regionaal bestuurscomité Antwerpen en de raad van bestuur van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen goed.
De algemene vergadering van Fluvius Antwerpen benoemde op voordracht van de gemeente Hemiksem op 27 maart 2019 mevrouw Kristien Vingerhoets tot lid van het regionaal bestuurscomité Antwerpen en lid van de raad van bestuur van Fluvius Antwerpen.
Mevrouw Kristien Vingerhoets wenst de uitoefening van beide mandaten stop te zetten.
Juridische grond
● Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2
● Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 434, §§ 1 en 2, artikel 443 en artikel 445
● De statuten van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Op basis van artikel 443 van het decreet over het lokaal bestuur en van artikel 17, punt 3, van de statuten van Fluvius Antwerpen voor wat betreft de leden van de regionale bestuurscomités, en op basis van artikel 434, § 2, van het decreet over het lokaal bestuur en van artikel 12, punt 2, van de statuten van Fluvius Antwerpen voor wat betreft de leden van de raad van bestuur, wordt de heer Rodney Talboom, gemeenteraadslid, namens de gemeente Hemiksem voorgedragen als kandidaat-lid van het regionaal bestuurscomité Antwerpen en kandidaat-bestuurder van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter voltooiing van de mandaten van mevrouw Kristien Vingerhoets, ontslagnemend, die eindigen na de eerste algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die zal worden bijeengeroepen na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden in 2024 en waarbij tot een algehele vervanging van de bestuursorganen zal worden overgegaan.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Rodney Talboom, gemeenteraadslid, wordt namens de gemeente Hemiksem voorgedragen als kandidaat-lid van het regionaal bestuurscomité Antwerpen en kandidaat-bestuurder van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter voltooiing van de mandaten van mevrouw Kristien Vingerhoets, ontslagnemend.
BESLUITNa geheime stemming:
15 stemmen voor
6 stemmen tegen
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van mevrouw Kristien Vingerhoets als lid van het regionaal bestuurscomité Antwerpen en als bestuurder van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
Artikel 2
De gemeente raad keurt de voordracht goed van de heer Rodney Talboom, gemeenteraadslid, als kandidaat-lid van het regionaal bestuurscomité Antwerpen en als kandidaat-bestuurder van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor de voltooiing van deze mandaten tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.
Mandaat vertegenwoordiger Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Jill Van Wijnsberghe Annick De Wever Jenne Meyvis Helke Verdick Koen Scholiers Kurt Verberckt Jozef Van Havere Kristien Vingerhoets Kris Verbeeck Greet Jacops Caroline Van Vracem Stefan Van Linden Karina Van heirle Rita Goossens Thierry Moeskops Luc Bouckaert Rodney Talboom Eddy De Herdt Bert Cools Agnes Salden Cliff Mostien aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Stefan Van Linden vertegenwoordiger Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 14 - Machtiging besluiten algemene vergadering op 2 mei 2024 van De Voorkempen - aanduiden vertegenwoordiger algemene vergadering
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 - regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Brief van De Voorkempen van 8 maart 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 2 mei 2024
Feiten en context
Agenda van de (digitale) algemene vergadering:
● Uitstel van de algemene vergadering der aandeelhouders tot dinsdag 25 juni 2024
Omwille van de reorganisatie kan de goedkeuring van de cijfers nog niet doorgaan op de algemene vergadering van 2 mei en zal dit uitgesteld worden naar dinsdag 25 juni 2024.
Juridische grond
● Statuten van De Voorkempen
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Het schepencollege beslist schepen Stefan Van Linden aan te duiden als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.
Het mandaat van de vertegenwoordiger dient vastgelegd te worden.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Schriftelijke algemene vergadering van De Voorkempen op 2 mei 2024
BESLUITMandaat vertegenwoordiger
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Stefan Van Linden vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
16 stemmen voor
5 stemmen tegen
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Goedkeuring te verlenen aan het besluit vermeld op de agenda van de algemene vergadering van 2 mei 2024.
Artikel 2
De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.
Artikel 3
De heer Stefan Van Linden, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.
Stefan Van Linden vertegenwoordiger Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Mandaat vertegenwoordiger Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Caroline Van Vracem Helke Verdick Thierry Moeskops Kris Verbeeck Jill Van Wijnsberghe Stefan Van Linden Kurt Verberckt Rodney Talboom Jenne Meyvis Kristien Vingerhoets Jozef Van Havere Annick De Wever Koen Scholiers Luc Bouckaert Rita Goossens Greet Jacops Karina Van heirle Agnes Salden Bert Cools Cliff Mostien Eddy De Herdt aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 15 - Machtiging besluiten algemene vergadering op 14 mei 2024 van Thuisrand - aanduiden vertegenwoordiger algemene vergadering
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 - regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Brief van Thuisrand van 28 maart 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 14 mei 2024
Feiten en context
Agenda van de (digitale) algemene vergadering:
Juridische grond
● Statuten van Thuisrand
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Het schepencollege beslist schepen Stefan Van Linden aan te duiden als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.
Het mandaat van de vertegenwoordiger dient vastgelegd te worden.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Algemene vergadering van Thuisrand op 14 mei 2024
BESLUITMandaat vertegenwoordiger
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Stefan Van Linden vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
16 stemmen voor
5 stemmen tegen
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Goedkeuring te verlenen aan het besluit vermeld op de agenda van de algemene vergadering van 14 mei 2024.
Artikel 2
De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.
Artikel 3
De heer Stefan Van Linden, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de verdere legislatuur.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Annick De Wever Helke Verdick Greet Jacops Koen Scholiers Kurt Verberckt Rodney Talboom Jozef Van Havere Luc Bouckaert Kris Verbeeck Rita Goossens Jenne Meyvis Caroline Van Vracem Thierry Moeskops Stefan Van Linden Karina Van heirle Jill Van Wijnsberghe Kristien Vingerhoets Eddy De Herdt Cliff Mostien Bert Cools Agnes Salden aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 16 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 16 mei 2024 van ISVAG
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur
● Brief van ISVAG van 25 maart 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 16 mei 2024
Feiten en context
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 16 mei 2024 :
1. Samenstelling bureau
2. Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering van 21 december 2023
3. Verslag van de Raad van bestuur aan de algemene vergadering
4. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2023
5. Kennisneming presentiegelden 2023
6. Vaststelling einde mandaat en benoeming bedrijfsrevisor
7. Goedkeuring gecoördineerde tekst van de statuten Isvag
8. Toelichting stand van zaken vergunningstrajecten en uitvoering
9. Varia
Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.
Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.
Juridische grond
•Statuten van Isvag
•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze
kan maken bij de besluitvorming :
Dit besluit is zonder enig financieel gevolg | JA |
|
Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 16 mei 2024 van ISVAG
BESLUIT
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 16 mei 2024.
Artikel 2
De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Kurt Verberckt Karina Van heirle Stefan Van Linden Jozef Van Havere Caroline Van Vracem Rita Goossens Koen Scholiers Thierry Moeskops Luc Bouckaert Greet Jacops Annick De Wever Rodney Talboom Jenne Meyvis Kristien Vingerhoets Helke Verdick Kris Verbeeck Jill Van Wijnsberghe Agnes Salden Cliff Mostien Eddy De Herdt Bert Cools aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 17 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 5 juni 2024 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 waarbij Kristien Vingerhoets aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur
● Brief van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 28 maart 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 5 juni 2024
Feiten en context
De gemeente is aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 5 juni 2024:
1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris over het boekjaar 2023
2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023
3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
4. Statutaire benoemingen
5. Statutaire mededelingen
Raadslid Kristien Vingerhoets werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.
Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.
Juridische grond
•De statuten van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging
•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Financiële gevolgen
Geen financiële gevolgen |
|
|
|
Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 5 juni 2024 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging
BESLUIT
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
De gemeenteraad beslist:
Artikel 1
Goedkeuring te verlenen aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens
Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 5 juni 2024 met als
agendapunten:
1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag
van de Commissaris over het boekjaar 2023
2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023
3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
4. Statutaire benoemingen
5. Statutaire mededelingen
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de digitale Algemene
Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 5 juni
2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende
Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres
vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Kurt Verberckt Jozef Van Havere Thierry Moeskops Stefan Van Linden Koen Scholiers Kristien Vingerhoets Jenne Meyvis Rita Goossens Kris Verbeeck Karina Van heirle Luc Bouckaert Jill Van Wijnsberghe Rodney Talboom Annick De Wever Greet Jacops Helke Verdick Caroline Van Vracem Agnes Salden Cliff Mostien Bert Cools Eddy De Herdt aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 18 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 12 juni 2024 van Fluvius Antwerpen
MOTIVERING
Voorgeschiedenis
● Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur
● Brief van Fluvius Antwerpen van 2 april 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 12 juni 2024
Feiten en context
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 juni 2024:
1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023.
5. Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.
6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire benoemingen.
8. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.
9. Statutaire mededelingen.
Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.
Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.
Juridische grond
•De statuten van Fluvius Antwerpen
•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Advies
Er is geen advies nodig.
Argumentatie
Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Financiële gevolgen
Geen financiële gevolgen |
|
|
|
Vaststellen mandaat vertegenwoordiger voor de algemene vergadering op 12 juni 2024 van Fluvius Antwerpen.
BESLUIT
17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
De gemeenteraad beslist:
Artikel 1
Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 12 juni 2024:
1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023.
5. Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.
6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire benoemingen.
8. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.
9. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
Goedkeuring te hechten aan het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Fluvius Antwerpen.
De Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen.
Artikel 3
De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 12 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van onderhavige beslissing.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Rodney Talboom Dominique Buytaert Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Rodney Talboom Kristien Vingerhoets Greet Jacops Annick De Wever Karina Van heirle Agnes Salden Stefan Van Linden Cliff Mostien Caroline Van Vracem Bert Cools Koen Scholiers Jozef Van Havere Helke Verdick Jenne Meyvis Jill Van Wijnsberghe Kris Verbeeck Eddy De Herdt Kurt Verberckt Luc Bouckaert Thierry Moeskops Rita Goossens Helke Verdick Thierry Moeskops Rita Goossens Karina Van heirle Kris Verbeeck Greet Jacops Caroline Van Vracem Jill Van Wijnsberghe Stefan Van Linden Jozef Van Havere Rodney Talboom Kurt Verberckt Kristien Vingerhoets Annick De Wever Luc Bouckaert Jenne Meyvis Koen Scholiers Eddy De Herdt Bert Cools Agnes Salden Cliff Mostien aantal voorstanders: 4 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 13 Verworpen
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 19 - Tekort aan geldautomaten - verzoek N-VA
MOTIVERING
Verzoek N-VA - Tekort aan geldautomaten :
Feiten en context
Vlaamse steden en gemeenten zien hoe geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld door besparingsmaatregelen van de banken. Daarbij verliezen inwoners een essentiële financiële dienstverlening. Ook lokale handelaars die geen bankautomaten in de buurt hebben, lijden hieronder. Een deel van hun lokale cliënteel gaat immers cash afhalen in een andere stad of gemeente en blijven dan daar in de buurt inkopen doen en horeca bezoeken.
Ondanks de digitalisering van onze maatschappij en de stijgende evolutie van digitaal bankieren en elektronisch betalen, mogen we niet blind zijn voor het deel van de bevolking dat moeite heeft met deze ontwikkelingen. Zij rekenen nog altijd op eenvoudige toegang tot cash geld.
De 4 grootbanken hebben intussen het Batopin project opgestart. Dit is een samenwerkingsverband om tegen 2025 een efficiënt netwerk op te richten van cashpunten waarbij elke burger minstens één geldautomaat zou moeten vinden in een straal van 5 km. De banken sluiten hun kantoren echter veel sneller dan ze cashpunten openen. Intussen bouwen de verschillende grootbanken verder hun kantorennetwerk af en halveerde het aanbod aan bankautomaten zich in de laatste 8 jaar.
Argumentatie
Begin dit jaar werd er een wetsvoorstel van de N-VA fractie in het federaal parlement ter stemming voorgelegd om lokale handelaars terug de mogelijkheid te geven geldautomaten in hun handelszaak te installeren en zelf te beheren, mits de nodige veiligheidsvoorwaarden. Dit voorstel lost het algemeen probleem van het chronisch tekort aan bankautomaten natuurlijk niet op.Maar het kan wel een deel van de oplossing zijn om zo op korte termijn de toegang tot cash geld te verbeteren. Het wetsvoorstel werd afgewezen door de meerderheidspartijen. Terwijl geldautomaten in handelszaken in de buurlanden zoals Nederland en Frankrijk, heel normaal en wijdverspreid zijn.
Het is volgens ons niet de taak van de overheid om in te grijpen in economische dienstverlening, maar het is wel een kerntaak om bij nieuwe beleidsontwikkelingen de hele bevolking in acht te nemen. Niet alleen zij die mee surfen op de digitaliseringsgolf moeten bediend worden, ook zij die dat (nog) niet kunnen. Voor deze laatste groep moet de toegang tot cash geld gegarandeerd worden of moeten op zijn minst afdoende alternatieve oplossingen worden voorgesteld.
Overwegende :
● De dalende trend van het aantal bankautomaten en de toegang tot cash de laatste jaren
● Het feit dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet mee is met de digitalisering, internetbankieren en elektronisch betalen
● Dat bankfilialen sneller hun aanbod aan bankautomaten afbouwen dan Batopin nieuwe cashpunten installeert
● Het feit dat de overheid een garantie moet bieden aan haar inwoners van een dergelijke basisdienstverlening
BESLUIT :
Artikel 1
De gemeenteraad erkent het tekort aan geldautomaten en cashpunten in onze gemeente en wil zich engageren om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.
ARTIKEL 2
De gemeenteraad is van oordeel dat de uitrol van cashpunten van het Batopin project niet evenredig verloopt met het sluiten van bankfilialen.
ARTIKEL 3
De gemeenteraad vraagt aan de federale regering, en in het bijzonder aan de Minister van Economie, om dit probleem ter harte te nemen en de nodige initiatieven, zoals onder meer het toelaten van handelaars om geldautomaten in de eigen handelszaak te installeren en beheren, op te starten.
BESLUIT
4 stemmen voor: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)
13 stemmen tegen: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Greet Jacops (OPEN VLD)
4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)
Artikel 1
De gemeenteraad beslist:
dit punt te verwerpen.
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 20 - Vraag Hemiksem Vooruit - voetpad Kerkstraat-Unolaan
Voetpad Kerkstraat - Unolaan
Ter hoogte van de hoek van de Kerkstraat en de Unolaan is zowel de rijbaan als het voetpad aan de kant van het kerkhof erg smal. Veilig passeren met een kinderwagen en rollator is moeilijk met een rolstoel nagenoeg onmogelijk. Onlangs kreeg ik van een inwoner een ‘gouden’ tip.
Er werd voorgesteld om de muur van het kerkhof af te schuinen zodat er een bredere doorgang ontstaat. Een eenvoudige ingreep die de huidige situatie enorm zou verbeteren. Met de huidige werken aan het kruispunt, is het een ideaal moment om dit aan te pakken.
● Wanneer zou dit voorstel bekeken kunnen worden ?
● Staat het college open voor deze piste?
Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.
Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 21 - Vraag Hemiksem Vooruit - Stand van zaken park/speeltuin Saunierlei
Stand van zaken park/speeltuin Saunierlei
De werken in het park van de Saunierlei zijn geruime tijd geleden gestart en zijn nog steeds niet afgewerkt. We hebben er alle begrip voor dat middels het slecht weer de werken vertraging hebben opgelopen maar ondertussen is de Paasvakantie voorbij en bleven, tot grote teleurstelling van vele kinderen, de poorten gesloten.
Graag een stand van zaken en een overzicht van de planning en voorziene einddatum van de werken.
Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.
Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 22 - Vraag N-VA - inschakelen GAS ambtenaren
Inschakeling GAS ambtenaren ter preventie van het verkeerd aanbieden van huisvuil.
Op Paasmaandag 1 april werd het huisvuil niet opgehaald, en deze ophaling werd opgeschoven naar vrijdag 5 april.
Vele inwoners zijn niet digitaal vaardig. Ze volgen de sociale media van de gemeente niet of zijn niet ingeschreven op de nieuwsbrief. De recycle app is niet voldoende gekend. Daarom werd er op maandag 1 april toch veel huisvuil buiten gezet, dat is blijven staan tot vrijdag. Dit levert een verloederde aanblik en komt de openbare hygiëne niet ten goede.
Vandaar stelt N-VA voor dat GAS-ambtenaren gaan aanbellen in de straten waar het huisvuil het vaakst op de verkeerde datum wordt aangeboden. GAS- ambtenaren werken immers in de eerste plaats preventief en sensibiliserend. Indien nodig kunnen zij ook boetes schrijven voor het verkeerd aanbieden van huisvuil of op de verkeerde datum.
Onze vraag is dus of de GAS-ambtenaren hier een rol kunnen opnemen.
Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert
Zitting van vergadering 16/04/2024
GR - 16/04/2024 - Secretariaat - 23 - Vraag N-VA - werken Heemsdaalstraat
Werken aan de Heemsdaalstraat
We kregen een klacht over de recente herstelling aan de Heemsdaalstraat.
Er was blijkbaar een losliggende klinker omhoog gewipt door een zware vrachtwagen.
Er werden bij de herstelling van dat stuk wegenwerkers aangesproken
met de vraag waarom er geen parkeerverbod voorzien werd aan de overkant
om het verkeer veilig te laten passeren. Ze wisten het niet.
Volgens een getuige hadden de vele vrachtwagens, zowel in- als uitrijdende van de Heemsdaalstraat, zware problemen om daar te passeren. Logischerwijs zou op zulke drukke weg tegenover werken steeds parkeerverbod moeten zijn. De gemeente legt de inwoners op om bij hinder op de openbare weg borden voor parkeerverbod aan te vragen en te plaatsen, bij werken in opdracht van de gemeente wordt dit blijkbaar niet gedaan.
- Kunnen de aannemers aangespoord worden om dit in de toekomst zeker te doen ?
- Kan het wegdek op een degelijke manier hersteld worden, en niet zoals het nu gebeurd is ? (zie foto)
Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.