Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 18/06/2024

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA), raadsleden

Dominique Buytaert, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Thierry Moeskops (N-VA), raadslid

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Financiële dienst - 1 - Vaststellen jaarrekening 2023

 

MOTIVERING

De financieel directeur is aanwezig om toelichting te geven bij dit besluit

 

Voorgeschiedenis

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Opmaak nieuw beleidsplan periode 2020-2025

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, art. 41 lid 2, 3° en art. 249 DLB.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.

 

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en

beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

 

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassingen van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Ministerieel Besluit van 8 juli 2013 betreffende de digitale rapportering van gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Advies

§ 1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

 

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.

 

§ 2. Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

§ 3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§ 4. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Argumentatie

zie teksten in bijlage

 

Financiële gevolgen

zie schema's in bijlage

De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening.

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport.

BESLUIT

14 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

5 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA) en Karina Van heirle (N-VA)

1 onthouding: Greet Jacops (OPEN VLD)

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast, met volgende kerncijfers:

 

Artikel 2 - geconsolideerde kerncijfers gemeente en OCMW

 Exploitatiesaldo 2023: 4.706.910 euro

 Investeringssaldo 2023: -5.038.321 euro

 Financieringssaldo 2023: -45.891 euro

Budgettair resultaat van het boekjaar 2023: -377.302 euro

 

 Gecumuleerd budgettair resultaat 2022: 21.714.377

Gecumuleerd budgettair resultaat: 21.337.075 euro

 

Beschikbaar budgettair resultaat na onbeschikbare gelden: 16.897.470 euro

 

Autofinancieringsmarge 2023: 4.617.214 euro

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2023: 4.659.028 euro

 

Artikel 3 - kwijting

De gemeenteraad verleent kwijting aan de financieel directeur voor de opmaak van de jaarrekening 2023.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Financiële dienst - 2 - Kennisname aanvullende financiële rapportering - 2023

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 177 

 

Feiten en context

Omwille van langdurige medische afwezigheid van de financieel directeur werd de jaarrekening opgemaakt met ondersteuning van BDO. De diverse onderdelen van de rapportering voorzien in art 177 van het DLB zijn opgenomen in de jaarrekening, met uitzondering van de rapportering rond het visum.

 

Advies

De rapportering rond het visum is geen verplicht onderdeel van de jaarrekening, maar wordt in de meeste besturen, in het rapport van de jaarrekening geïntegreerd als toelichting.

De rapportering rond het visum 2023 wordt per uitzondering in een afzonderlijk rapport opgemaakt zoals voorzien in art 177 in bijlage.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over een aantal aangelegenheden bepaald in artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

Ditrapportbevatper31/12/2023:

        Rapporteringoverhetvoorafgaandvisum

        Rapporteringoverhetdebiteurenbeheer

        Rapporteringoverdebudgetuitvoering

        Rapporteringoverdethesaurietoestand

        Rapportering over de financiële risico's

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de aanvullende financiële rapportering 2023 - Hemiksem, in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Vrije tijd - 3 - Reglement uitleendienst 2024-2025

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Gemeenteraad 26 december 2019: retributiereglement uitleendiensten 2020-2025

        Gemeenteraad 18 februari 2020: retributiereglment uitleendiensten 2020-2025

        Gemeenteraad 21 april 2020: retributiereglement uitleendiensten 2020-2025

        Collegebeslissing van 3 juni 2024: reglement uitleendienst

 

Feiten en context

Voor het opslaan en leveren van materiaal werken we sinds april 2021 samen met Vlotter Facilities. Deze samenwerking werd nog niet vermeld in het reglement en dient dit opnieuw voorgesteld te worden op de gemeenteraad.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet het reglement van de uitleendienst opnieuw goedkeuren gezien er enkele wijzigingen zijn gebeurd.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

Voor het opslaan en leveren van materiaal werken we sinds april 2021 samen met Vlotter Facilities. Deze samenwerking werd nog niet vermeld in het reglement en dient dit opnieuw voorgesteld te worden op de gemeenteraad.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist bijgevoegd reglement van de uitleendienst goed te keuren en het reglement van 21 april 2020 op te heffen.

 

 

Artikel 2

Dit reglement treedt in werking op 19 juni 2024 en eindigt op 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Financiële dienst - 4 - Retributiereglement Uitleendiensten: 2024 - 2025

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 – artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Gemeenteraad 26 december 2019: retributiereglement uitleendiensten 2020-2025

        Gemeenteraad 18 februari 2020: retributiereglement uitleendiensten 2020-2025

        Gemeenteraad 21 april 2020: retributiereglement uitleendiensten 2020-2025

 

Feiten en context

Voor het opslaan en leveren van materiaal wordt er sinds april 2021 samengewerkt met Vlotter Facilities. Deze samenwerking werd nog niet vermeld in het retributiereglement, dat bijgevolg opnieuw dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

• artikel 170, §4 van de Grondwet

• het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

Voor de aangeboden dienstverlening van de uitleendienst dient een retributie door de gebruiker te worden betaald.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan

JA

NEEN

 Ontvangsten zijn voorzien op   

Jaarbudgetrekening

2025C2-4 0710-02

Voor het opslaan en leveren van materiaal wordt er sinds april 2021 samengewerkt met Vlotter Facilities. Deze samenwerking werd nog niet vermeld in het retributiereglement, dat bijgevolg opnieuw dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1 - Algemeen

Het retributiereglement uitleendiensten dat goedgekeurd werd op 21 april 2020 wordt opgeheven en vervangen door onderstaande reglement.

Voor een periode die aanvangt op 19 juni 2024 en eindigt op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op het ontlenen van materiaal via de uitleendienst.

 

Artikel 2 - Categorieën

Materiaal kan ontleend worden door:

 

CAT 1. Verenigingen van Hemiksem, organisatoren van buurtfeesten en evenementen die plaatsvinden in Hemiksem

 

CAT 2. Handelaars / bedrijven (Hemiksem), levering mogelijk

 

CAT 3. . Vereniging van buiten de gemeente / privé gebruikers - levering niet mogelijk

Opm.: CAT 3 kan geen materiaal ontlenen dat aangeboden wordt in artikel 3, deel 1.

 

CAT 4. Diensten van lokaal bestuur Hemiksem, dienstverlenende organisaties (Hemiksem), personeel in dienstverband van het lokaal bestuur Hemiksem.

Opm.: Levering niet mogelijk voor personeel in dienstverband.

 

CAT 5. Jeugdbewegingen aangesloten bij de jeugdraad van Hemiksem.

 

 

Artikel 3 - Uitleendienst

DEEL 1

 

OMSCHRIJVING  CAT1   CAT2    CAT3  CAT4  CAT5

 

Vouwstoelen per 100 stuks 10€  30€  nvt  0€  10€

 

stapelbare stoelen (plastic)

per 100 stuks   10€  30€  nvt  0€  10€

 

vouwtafels (hout) 220 x 70

(6 stoelen/tafel)

per 100 stuks    10€  30€  nvt  0€  10€

 

stapelbare tafels

(plastic, klein) per

100 stuks   10€  30€  nvt  0€  10€

 

 

Podiumelementen (1m x 2m)  1,5€  4,5€  nvt  0€  1,5€

 

 

 

Set poten voor één

podiumelement(

60 cm hoog)    nvt  nvt  nvt  0€  nvt

 

Set poten voor één

Podiumelement

(40 cm hoog)   nvt   nvt  nvt  0€   nvt

 

Tentoonstellingspanelen

(1m x 2m)   1€  3€  nvt  0€  1€

 

Nadarbarelen 2m

(remorque)   0,20€   0,6€  nvt  0€  0,20€

 

Nadarbarelen 2,5 m

(remorque)   0,20€  0,6€  nvt  0€  0,20€

 

Fietsbarelen   0,20€  0,6€  nvt  0€  0,20€

Barbecue   0,50€  1,50€  nvt  0€  0,50€

 

 

feestverlichting

(20m met lampjes)  0,50€  1,50€  nvt  0€  0,50€

 

Feesttent (5mx5m)   50€  150€  nvt  0€  50€

 

 

DEEL 2

 

Partytafels   4€  4€  4€  0€  4€

2x iColor + controller   10€  10€  10€  0€  5€

 

4x Martin Mania SCX600

SCANNER + controller  10€  10€  10€  0€  5€

 

2x Space-3 LASER

+ controller   10€  10€  10€  0€  5€

 

1x Martin Magnum 1800

ROOKMACHINE + vloeistof  10€  10€  10€  0€  5€

 

2 xLuidsprekers / actief

Alto-PS4HA + Speakerstand

+ cover   15€  15€  15€  0€  7,5€

 

 

 

 

 

Dubbel cd-speler (mp3)

mengpaneel Numark,

ICDMIX3

(met Ipod dock)  20€  20€  20€  0€  10€

 

Microfoon + statief  5€  5€  5€  0€  2,5€

 

Mengpaneel voor

microfoons 30€  30€  30€  0€  15€

 

Geldkoffer/ kassa   5€  5€  5€  0€  2,5€

 

6 Walkietalkies + oortje +

speldmicrofoon +

opladers   40€  40€  40€  0€  20€

 

schminkkoffer   30€  30€  30€  0€  15€

 

 

Circuskoffer   30€  30€  30€  0€  15€

 

Springkasteel

(6,1m x 5m

+ regendak)    100€  100€  100€  0€  100 €

 

Ballenbad geleverd   100€  100€  100€  0€  100 €

 

Beamer acer p7500

– colorboost    30€  30€  30€  0€  15€

 

Projectiescherm

(groot - 406 x 254 cm)

Fronten/of

Backprojection   30€  30€  30€  0€  15€

 

 

Projectiescherm (klein)

enkel front   15€  15€  15€  0€  15€

 

Zwarte doek

(Molton CS - 100% PES FR)

380 cm H x 1 baan B

(+/- 288 cm)    10€  10€  10€  0€  10€

 

Zwarte doek

(Molton CS - 100% PES FR)

380 cm H x 2 banen B

(+/- 588 cm)    10€  10€  10€  0€  10€

 

 

Elektrische verdeelkast 400V/63A

(gebruik voor evenementenweide)

Ingang: 400V/63A

Uitgang: 2 x 400V/32A

2 x 400V/16A

2 x 230V/16A

Inclusief 5m

aansluitkabel 400V/63A   30€  30€  30€  0€  15€

 

Kabel 400V/63A - 20m

Elektrische verdeelkast 400V/32A

Ingang: 400V/32A

Uitgang: 1 x 400V/32A

2 x 400V/16A

4 x 230V/16A

Inclusief 10m

aansluitkabel 400V/32A  

Kabel 400V/32A – 40m 30€  30€  30€  0€  15€

 

ThermosKetel   12,5 €  12,5 €  12,5 €  0€  12,5 €

 

Eurobakplaat

(hamburger,braadworst,..) 12,5 €  12,5 €  12,5 €  0€  12,5 €

 

Braderijkraam 6 meter

Geleverd en geplaatst  62,5 €/stuk 62,5 €/stuk 62,5 €/stuk 0€  62,5 €/stuk

 

Braderijkraam 3 meter

Geleverd en geplaatst      37,5 €/stuk 37,5 €/stuk 37,5 €/stuk 0€  37,5 €/stuk

Herbruikbare bekers

(150 stuks/ doos)   nvt   nvt  nvt  0€  nvt

 

 

Artikel 4 - Bezwaar

De schuldenaar van de retributie kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgermeester en schepenen.

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

        Het bezwaar wordt ingediend door de schuldenaar van de retributie of zijn vertegenwoordiger

        Het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via e-mail: belastingen@hemiksem.be

 

 

Artikel 5 - Toezichthoudende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Financiële dienst - 5 - Goedkeuren retributie voor de aankoop van regenwatertonnen

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

- art. 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur: bevoegdheden van de gemeenteraad.

- besluit college van 15 februari 2021: retributiereglement voor de aankoop van regenwatertonnen

-besluit gemeenteraad van 16 maart 2021: retributiereglement voor de aankoop van regenwatertonnen

- besluit college van 3 juni 2024: retributiereglement voor de aankoop van regenwatertonnen

 

Feiten en context

De raad van bestuur van IGEAN heeft op 17 maart 2024 een raamovereenkomst gesloten om regenwatertonnen aan te bieden.

De verdeling hiervan zal op twee manieren gebeuren:

 

  1.  Op een aantal recyclageparken uitgebaat door IGEAN
    (Rumst, Schelle, Brasschaat, Malle, Essen, Sint-job en Wommelgem)

Inwoners kunnen de regenwatertonnen ter plaatse aankopen op het recyclagepark en afrekenen via bancontact.

De volgende regenwatertonnen zullen aangeboden worden op de recyclageparken:

        standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310 l

        standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510 l

IGEAN is verantwoordelijk voor het bestellen en verdelen van regenwatertonnen die aangeboden worden op de recyclageparken. De retributies worden door IGEAN geïnd en zijn kostendekkend voor de aankoop en levering van de regenwatertonnen via de recyclageparken.

 

  1. Op bestelling via de website van IGEAN

Inwoners kunnen hun regenwaterton bestellen via de website van IGEAN en betalen via overschrijving. De bestelronde start vanaf augustus 2024. Het afhaalmoment is gepland op 30 november 2024.

De volgende regenwatertonnen kunnen besteld worden via de website:

        regenwaterton wandmodel – 350 l

        regenwaterton – 1000 l

Deze regenwatertonnen worden rechtstreeks besteld en betaald via de website van IGEAN en vallen buiten dit retributiereglement.

 

Juridische grond

•Artikel 170, §4 van de Grondwet

•Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

•De gemeente is lid van IGEAN en heeft beheersoverdracht aan IGEAN Milieu en Veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

Advies

Er is geen advies vereist.

 

Argumentatie

In het kader van het burgemeestersconvenant 2030 en het LEKP werf 4 (water) zet IGEAN zich in om haar gemeenten zowel te ondersteunen bij mitigatie als adaptatie maatregelen. In het kader van adaptatie zien we dat waterschaarste in de zomer zich afwisselt met een teveel aan regenwater in de winter. Deze trend zal door de klimaatopwarming alleen maar toenemen. Het is belangrijk dat het lokaal bestuur zich aan deze situatie aanpast.
Wateroverlast kan bij hevige regenbuien beperkt worden door afkoppeling van de dak-aflopen en opvang in een regenwaterton. Met dat regenwater kunnen bovendien enkele drinkwater- besparende activiteiten (wassen van de auto, sproeien van de tuin,…) uitgevoerd worden. Door regenwatertonnen aan te bieden aan alle burgers in onze regio wil het lokaal bestuur hergebruik van regenwater stimuleren en burgers sensibiliseren rond zuinig waterverbruik.

 

Financiële gevolgen

De retributie dekt de kosten voor aankoop van de regenwatertonnen.

De kosten voor de aankoop van de regenwatertonnen worden in de jaarlijkse eindafrekening verrekend met de ontvangen retributies.

Door regenwatertonnen aan te bieden aan alle burgers in onze regio willen we hergebruik van regenwater stimuleren en burgers sensibiliseren rond zuinig waterverbruik.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

Met ingang van 1 september 2024 wordt een retributie gevestigd op de verkoop van regenwatertonnenop de recyclageparken:

        Standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310l: 66 Euro 

        Standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510l: 107 Euro

 

Artikel 2

Het bedrag van de retributie is verschuldigd door eenieder die een regenwaterton wenst aan te kopen.

 

Artikel 3

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Er wordt eveneens een afschrift bezorgd aan IGEAN Milieu en Veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN Milieu en Veiligheid.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Organisatiebeheersing - 6 - Goedkeuren gebruikersreglement met betrekking tot de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad van 18/06/2013 waarin het vorige reglement werd goedgekeurd

        Decreet van 3 maart 2023 tot wijziging van artikel 1,3,6,7,8,10bis,12,13,14,15 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

        Goedkeuring van het nieuwe reglement m.b.t. de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten op 10/06/2024 in het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Op 1 april 2024 wijzigde de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten.

Het gebruikersreglement m.b.t uitoefening en organisatie kermisactiviteiten moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

        Het niet meer verplicht hebben van een kermiskaart (leurderskaart)

        Nieuwe definitie van de begrippen de “afgevaardigde van de burgemeester” en “concessionaris”

        Opzegtermijnen van standplaats

        Digitale verwerking van kandidaturen

        Manier van overdragen attractie

 

Juridische grond

Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie.

 

Vanaf 1 april 2024 is deze wetgeving aangepast. Dat gebeurde door volgende wetgeving:

 

Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de erkende ondernemingsloketten ter gelegenheid van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet het gebruikersreglement m.b.t uitoefening en organisatie kermisactiviteiten dat aangepast werd aan de nieuwe wetgeving, goedkeuren.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Op 1 april 2024 wijzigde de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten.

Het gebruikersreglement m.b.t uitoefening en organisatie kermisactiviteiten moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Het reglement m.b.t. de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten goed te keuren.

 

Artikel 2

Het vorig reglement m.b.t. de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten

goedgekeurd in de gemeenteraad van 18/06/2013, wordt opgeheven.

 

Artikel 3

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2024.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 7 - Goedkeuren gebruikersreglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit van de gemeenteraad van 18 maart 2019 waarbij het reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op openbare markten en op het openbaar domein wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Markten spelen een belangrijke rol in de economische dynamiek van steden en gemeenten. Naast hun economische rol hebben zij ook een ontmoetingsfunctie en brengen zij een sociale meerwaarde mee.

Het hele marktgebeuren is onderhevig aan een stijgende creativiteit, nieuwe initiatieven, wijzigende noden van de klanten, socio-economische verschuivingen en nieuwe markttendensen.

Flexibiliteit in de organisatie is meer dan ooit noodzakelijk om er voor te zorgen dat de markten sterk en aantrekkelijk blijven. Bovendien is ambulante handel een zeer plaatsgebonden aangelegenheid die maatwerk behoeft. 

Aangezien de lokale overheid de meest nabije overheid is, is het evident dat de organisatie van ambulante activiteiten zoveel als mogelijk aan de gemeente wordt toevertrouwd.

De wetswijziging van 2017 gaf de gemeenten de nodige autonomie waardoor ze snel en efficiënt een antwoord kunnen bieden op de wijzigende situaties, noden en tendensen.

In 2024 werd de wetgeving verder aangepast om meer administratieve vereenvoudiging en rechtszekerheid aan de ambulante handelaars en foorreizigers te bieden.

Vanaf 1 april 2024 gaan alle wijzigingen van deze hervorming in.

Het huidige gebruikersreglement moet aangepast worden aan de wetswijziging.

 

Juridische grond

        Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

        Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

        Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie

Vanaf 1 april 2024 is deze wetgeving aangepast. Dat gebeurde door volgende wetgeving:

        Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

        Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de erkende ondernemingsloketten ter gelegenheid van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten

 

Advies

Overleg met de marktcommissie van 13 mei 2024

 

Argumentatie

Op 1 april 2024 wijzigde de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten.

Het gebruikersreglement ambulante activiteiten op openbare markten en op het openbaar domein moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving.

De gemeenteraad moet het nieuwe reglement goedkeuren.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Op 1 april 2024 wijzigde de regelgeving over ambulante en kermisactiviteiten.

Het gebruikersreglement ambulante activiteiten op openbare markten en op het openbaar domein moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

het gebruikersreglement ambulante activiteiten op openbare markten en op het openbaar domein goed te keuren.

 

Artikel 2

Het gebruikersreglement met betrekking tot ambulante activiteiten op openbare markten en op het openbaar domein goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 maart 2019, wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Organisatiebeheersing - 8 - Goedkeuren wijziging aan GAS Deel C Reglement administratieve sancties

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        In 2002 werden de gemeentelijke politiediensten van de Rupelstreek samengevoegd tot de politiezone Rupel.

        In 2010 werd een eerste aanzet gegeven om te komen tot een uniforme codex voor de 5 gemeenten van de politiezone Rupel en werd één hoofdstuk m.b.t. "Reinheid en milieuzorg" door de 5 rupelgemeenten goedgekeurd.

        In 2012 is een werkgroep met vertegenwoordigers van de politie en de vijf gemeenten gestart met de opmaak van een volledige uniforme codex.

        In 2014 werd deze codex op de gemeenteraad van 16/12 goedgekeurd.

        Collegebeslissing d.d. 18/5/2015 waarbij het protocolakkoord GAS4 (m.b.t. stilstaan & parkeren en de verkeersborden C3 en F103, vastgestelde met automatisch werkende toestellen) werd goedgekeurd.

        Gemeenteraadsbeslissing dd. 16/6/2015 waarbij kennis werd genomen van het protocolakkoord GAS4 (m.b.t. stilstaan & parkeren en de verkeersborden C3 en F103, vastgestelde met automatisch werkende toestellen).

        Wijziging GAS wet dd. 16/01/2024

        Collegebeslissing dd. 10/06/2024 waarin de wijzigingen worden goedkgekeurd

 

Feiten en context

Op 29.12.2023 werd de wet van 11.12.2023 tot wijziging van de GAS-wet, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet trad in werking op 8.01.2024. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op het vereenvoudigen van de werking op het terrein. Daarnaast bevat ze ook enkele nieuwe elementen.

De aanpassingen worden in het rood aangeduid in bijgevoegd document.

 

Juridische grond

        de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

        het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen inzonderheid artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijke toezicht

        art. 135 van de nieuwe Gemeentewet (N.G.W.) inzonderheid §2, volgens hetwelk de gemeenten, ten behoeve van de inwoners moeten waken over de openbare orde, m.n. de openbare rust, openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen;

        art. 119 en 119bis N.G.W., gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

        De Wet van 24 juni 2013 betreffende de GAS en haar uitvoeringsbesluiten.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

 

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

Op 29.12.2023 werd de wet van 11.12.2023 tot wijziging van de GAS-wet, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet trad in werking op 8.01.2024. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op het vereenvoudigen van de werking op het terrein. Daarnaast bevat ze ook enkele nieuwe elementen.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

2 stemmen tegen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Om de wijzigingen opgenomen in Deel C GAS - reglement administratieve sancties goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 9 - Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de Rupelkazerne

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Mail van het gemeentebestuur van Rumst van 14 mei 2024

 

Feiten en context

De brandweerzone Rivierenland wenst een brandweerkazerne op te richten op het grondgebied van de gemeente Rumst. Deze kazerne bedient in eerste lijn de vijf Rupelgemeenten (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle) en Aartselaar. De oprichting ervan is noodzakelijk om de vereiste dekking van de regio te kunnen waarborgen overeenkomstig de risicoanalyse van de brandweerzone Rivierenland.

De Rupelkazene vormt het epicentrum van een goed, uitgebouwd netwerk van brandweerposten in de regio.

De Rupelkazerne zal het omliggende netwerk van niet-permanent bezette posten versterken op de tijdstippen dat het netwerk aan posten haar engagementen niet kan vervullen. In die optiek stellen de betrokken gemeenten dat de Rupelkazerne niet kan evolueren naar een post met een permanent (24/7) ingeroosterde bezetting.

De Rupelkazerne wordt opgericht op een gedeelte van het terrein dat eigendom is van AZ

Rivierenland, gelegen aan de ’s Herenbaan/Antwerpsestraat te Rumst zoals opgemeten door

landmeter Ooms op 23 april 2024 en dat door AZ Rivierenland in erfpacht zal gegeven worden aan de gemeente Rumst. Aan de brandweerzone Rivierenland zal een recht van opstal verleend worden op voormelde gronden.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De kosten voor de oprichting van de Rupelkazerne zijn ten laste van de brandweerzone Rivierenland.

De vergoeding voor de erfpacht is ten laste van de vijf Rupelgemeenten en Aartselaar.

De vijf Rupelgemeenten en Aartselaar sluiten een overeenkomst met het oog op het regelen van de financiering van de erfpachtvergoeding.

De gemeente Rumst zal jaarlijks de erfpachtvergoeding betalen aan AZ Rivierenland zoals

overeengekomen in de akte van erfpacht tussen de gemeente Rumst en AZ Rivierenland.

De gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel en Schelle betalen jaarlijks hun aandeel in

voormelde erfpachtvergoeding aan de gemeente Rumst a rato van het aantal inwoners van de

specifieke gemeente.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

 

NEEN

 

De gemeente Rumst betaalt jaarlijks de erfpachtvergoeding aan AZ Rivierenland zoals overeengekomen in de akte van erfpacht tussen de gemeente Rumst en AZ Rivierenland.

De gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel en Schelle betalen jaarlijks hun aandeel in voormelde erfpachtvergoeding aan de gemeente Rumst.

De gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle zullen naar evenredigheid bijdragen a rato van het aantal inwoners van de specifieke gemeente. Bij aanvang van de overeenkomst wordt – naar analogie met de berekening van de dotatie van de hulpverleningszone  voor de legislatuur 2019-2024 – voor de berekening van het aandeel van elke gemeente gebruik gemaakt van de bevolkingscijfers op 1 januari 2017.

Het aantal inwoners per gemeente wordt zesjaarlijks herzien telkens in het eerste jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, gelijklopend met het ogenblik waarop de Federale dotatie aan de hulpverleningszone wordt geactualiseerd.

 

Het aandeel in de te betalen erfpacht (afgerond) is als volgt:

  1. Aartselaar: 18,25%
  2. Rumst: 19,08 %
  3. Boom: 23,59%
  4. Niel: 13,37 %
  5. Schelle: 10,72%
  6. Hemiksem: 15%

 

Voor Hemiksem betekent dit een bedrag van 5.187 euro, te indexeren en om de zoveel jaar aan te passen zoals voorzien in de overeenkomst.

De brandweerzone Rivierenland wenst een brandweerkazerne op te richten op het grondgebied van de gemeente Rumst. Deze kazerne bedient in eerste lijn de vijf Rupelgemeenten (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle) en Aartselaar. De oprichting ervan is noodzakelijk om de vereiste dekking van de regio te kunnen waarborgen overeenkomstig de risicoanalyse van de brandweerzone Rivierenland.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de Rupelkazerne goed te

keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Ruimte - 10 - Goedkeuren toetreding tot de dienstverlenende vereniging Cipal als opdrachtencentrale voor afname van de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” – Bestek nr. CSMRTIOH20

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2 (6°), 43 (§ 1, tweede lid) en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

        de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20);

        de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv dd. 20 februari 2020 tot plaatsing van de opdracht, bepaling van de selectievoorwaarden en keuze van de Europese mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure;

        de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

        het bestek waar het stelt (punt 3.4): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle entiteiten die in het selectiedocument - onder de hoofding ‘Bereik van de opdracht’ - bij de oproep tot kandidaatstelling voor onderhavige opdracht werden vermeld. Deze entiteiten worden samen met de opdrachtgever en alle leden van de dienstverlenende vereniging verder de “afnemer” genoemd..

        …verwijzend naar het selectiedocument (punt 3.5): “Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

  

      Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als

      aankoopcentrale (opdrachtencentrale) voor (zonder dat deze entiteiten verplicht                          zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):

 • Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en

 verzelfstandigde entiteiten;

 

 • Alle gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde                entiteiten van het Brussels Gewest

 

        het bestek waar het stelt (punt 3.3): “Cipal dv is, net als de afnemers van de aankoopcentrale, na toewijzing vrij om eender welk product of dienst te bestellen zoals die door de opdrachtnemer in het kader van deze opdracht wordt aangeboden en dit in de aantallen die de opdrachtgever of afnemer nodig acht.
Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd.”;

        het bestek waar het stelt (punt 3.5): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”

 

        de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 23/12/2020 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan de maatschappij Smartville, met maatschappelijke zetel te Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.

 

Feiten en context

Om conform de wet op de Overheidsopdrachten rechtsgeldig af te nemen van het raamcontract Smartville, dient de gemeente toe te treden tot de aankoopcentrale van de opdrachtgever C-smart.                           

 

Juridische grond

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

        De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016;

        De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

        Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

        de in de opdrachtencentrale voorziene smart city oplossingen voldoen aan de behoefte van het bestuur;

        het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

        Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware of ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;

        De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);

        De nodige budgetten zijn beschikbaar.

 

Financiële gevolgen

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

Om conform de wet op de Overheidsopdrachten rechtsgeldig af te nemen van het raamcontract Smartville, dient de gemeente toe te treden tot de aankoopcentrale van de opdrachtgever C-smart.             

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Beroep te doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de realisatie van smart city projecten via de raamovereenkomst “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (CSMRTIOH20).

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Ruimte - 11 - Goedkeuren aanleggen parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van D. Coppensstraat 20

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Vraag van 29/04/2024 van de bewoner D. Coppensstraat 20 om ter hoogte van haar woning een parkeerplaats aan te leggen voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

 

Feiten en context

De bewoner van D. Coppensstraat 20 vraagt om een parkeerplaats voor personen met een handicap aan te leggen.

Op 16 Juni 2020 werd reeds een aanvraag ingediend, deze werd niet goedgekeurd omdat er reeds een parkeerplaats voor personen met een handicap aan huisnummer 8 ligt. Deze persoon woont momenteel niet meer op huisnummer 8, en wordt de parkeerplaats dus verplaatst naar huisnummer 20.
 

Juridische grond

KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap. 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Omdat de aanvrager voldoet aan de voorwaarden is deze vraag ontvankelijk.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Goedkeuren aanleggen van een parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van D. Coppensstraat 20.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

De aanvraag voor het aanleggen van een parkeerplaats ter hoogte van D. Coppensstraat 20 voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking goed te keuren.

 

Artikel 2
De parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van huisnummer 8 te verplaatsen naar huisnummer 20.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Ruimte - 12 - Goedkeuren aanleggen parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van De Bosschaertlei 18

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Vraag van 15/05/2024 van de bewoner De Bosschaertlei 18 om ter hoogte van haar woning een parkeerplaats aan te leggen voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking

        Collegebesluit van 11 juni 2012 met de voorwaarden voor het krijgen van een parkeerplaats voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap.

 

Feiten en context

De bewoner van De Bosschaertlei 18 vraagt om een parkeerplaats voor personen met een beperking aan te leggen. Omdat hij een nierpatiënt is, moet hij drie keer per week worden opgehaald of gebracht. De parkeerplaats kan zowel door de familie als door de ambulance worden gebruikt, zodat er altijd voldoende ruimte is om de bewoner op te halen. Momenteel gebeurt dit in het midden van de straat, wat leidt tot frustraties bij de buren omdat het ongeveer 40 minuten duurt. Een parkeerplaats zou dus een grote oplossing zijn voor deze situatie.


 

Juridische grond

KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer.

KB van 13 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmetingen van plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 bepaalt de minimumvoorwaarden voor het bekomen van een parkeerplaats voor de woning voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap. 

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Omdat de aanvrager voldoet aan de voorwaarden is deze vraag ontvankelijk.

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Goedkeuren aanleggen van een parkeerplaats voor personen met een beperking ter hoogte van De Bosschaertlei 18.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist:

De aanvraag voor het aanleggen van een parkeerplaats aan de overkant van De Bosschaertlei 18 voor voertuigen gebruikt door personen met een beperking, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Ruimte - 13 - Goedkeuren aanbestedingsdossier aankoop tractor TD/2406

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeenteraad van 16 januari 2024 keurde het MJP 2024-2025 goed.

In het kader van de opdracht "aankoop tractor" werd een bestek met nr. TD/2406 door de Dienst Ruimte opgesteld.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 37.190,08 excl. btw of € 45.000,00 incl. btw.

 

Feiten en context

Voor de opdracht "aankoop tractor" werd een bestek met nr. TD/2406 opgesteld door de Dienst Ruimte. De gemeenteraad dient het aanbestedingsdossier goed te keuren.

 

Juridische grond

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “aankoop tractor” werd een bestek met nr. TD/2406 opgesteld door de Technische dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 37.190,08 excl. btw of € 45.000,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien in het meerjarenplan

JA

NEEN

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget was (of zal) voorzien (worden) op volgende jaarbudgetrekening :

Jaarbudgetrekening

actie 2025E4-2 + beleidsitem 0119-06 / 24300000

 

Boekjaar

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Bedrag investering

€ 45.000,00

 

 

 

 

 

 

Bedrag exploitatie

/

 

 

 

 

 

 

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is een visum van de financieel directeur vereist in de toekomst.

De uitvoerende technische dienst van de gemeente heeft nood aan een nieuwe (kleine) tractor.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het bestek met nr. TD/2406 en de raming voor de opdracht “aankoop tractor”, opgesteld door de Dienst Ruimte, goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 37.190,08 excl. btw of € 45.000,00 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024, op budgetcode E4-2 / beleidsitem 0119-06 24300000 van de investeringen.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 14 - Goedkeuren toevoegen digicharter als bijlage aan het arbeidsreglement voor het gemeentelijk onderwijs

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad van 20 juni 2023 houdende goedkeuring van het arbeidsreglement

        Protocol 14 maart 2024

 

Feiten en context

Op 14 maart 2024 werd het protocol van akkoord van de vakorganisaties m.b.t. het Digicharter ondertekend.

Het schoolbestuur wenst het digicharter toe te voegen aan het huidige arbeidsreglement goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 juni 2023.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

De wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

De wet van 19 december 1974 tot regeling van de relaties tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Onderwijs-CAO XII en het daaruit voortkomende afsprakenkader over het gebruik van digitale communicatiemiddelen in onderwijsinstellingen.

 

Advies

Protocol van akkoord van alle vakorganisaties binnen het ABOC van 14 maart 2024.

 

Argumentatie

Het digicharter wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en wordt als bijlage toegevoegd aan het arbeidsreglement voor het gemeentelijk onderwijs (goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 juni 2023).

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

Geen enkel financieel gevolg noch op heden, noch in de toekomst.

Op 14 maart 2024 werd het protocol van akkoord van de vakorganisaties m.b.t. het Digicharter ondertekend.

Het schoolbestuur wenst het digicharter toe te voegen aan het huidige arbeidsreglement goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 juni 2023.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

de gemeenteraad beslist:

Het digicharter als bijlage toe te voegen aan het arbeidsreglement voor het gemeentelijk onderwijs.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 15 - Goedkeuren toetreding nieuwe deelgenoten Audio en kennisname jaarrekening 2023 en verslag algemene vergadering Audio van 24 mei 2024

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Vraag vanwege gemeente Knokke-Heist om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 30 november 2023; 

        Vraag vanwege OCMW Knokke-Heist om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 november 2023; 

        Vraag vanwege gemeente Oosterzele om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 23 mei 2023; 

        Vraag vanwege OCMW Oosterzele om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 mei 2023; 

        Vraag vanwege OCMW Sint-Gillis-Waas om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2023; 

        Vraag vanwege stad Sint-Truiden om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 25 september 2023; 

        Vraag vanwege OCMW Sint-Truiden om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 september 2023; 

        Vraag vanwege zorgvereniging VitaS om toe te treden tot de vereniging Audio, zoals blijkt uit de notulen van de raad van bestuur van 20 februari 2024; 

        Gelet op de groeistrategie goedgekeurd door de algemene vergadering Audio van 26 mei 2023;

        Verzoek van de vereniging Audio, om de toetreding van gemeente Knokke-Heist, OCMW Knokke-Heist, gemeente Oosterzele, OCMW Oosterzele, OCMW Sint-Gillis-Waas, stad Sint-Truiden, OCMW Sint-Truiden en zorgvereniging VitaS formeel goed te keuren;

 

Feiten en context

De vereniging Audio verzoekt om de toetreding van nieuwe deelgenotengoed te keuren in de gemeenteraad.

Op 24 mei keurde de Algemene Vergadering Audio de jaarrekening 2023 goed.

De jaarrekening 2023 wordt ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het verslag van de algemene vergadering van welzijnsvereniging Audio van 24 mei 2024 wordt ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

        Artikel 482, tweede lid, van het decreet over het lokaal bestuur dat de instemming van alle deelgenoten vereist voor de toetreding van nieuwe deelgenoten;

        Artikel 485 van het DLB stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7, inzake het bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsvereniging.

        Artikel 490 paragraaf 2 van het decreet over het lokaal bestuur

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet de toetreding van de nieuwe leden goedkeuren.

De gemeenteraad moet kennis nemen van de jaarrekening 2023 en van het verslag algemene vergadering van 24 mei 2024.

Goedkeuring toetreding nieuwe deelgenoten Audio en kennisname jaarrekening 2023 en verslag algemene vergadering Audio van 24 mei 2024

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

De toetreding goed te keuren van gemeente Knokke-Heist tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Knokke-Heist tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van gemeente Oosterzele tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Oosterzele tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Sint-Gillis-Waas tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van stad Sint-Truiden tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van OCMW Sint-Truiden tot de vereniging Audio.

De toetreding goed te keuren van zorgvereniging VitaS tot de vereniging Audio.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2023 van Audio.

 

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van welzijnsvereniging Audio van 24 mei 2024.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 16 - Beslissing tot uittreden als aandeelhouder bij Thuisrand woonmaatschappij

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2023 met goedkeuring van het splitsingsvoorstel ‘De Ideale Woning cvba’.

Brief van 13 mei 2024 van Thuisrand BV woonmaatschappij over een voorstel tot uittreden als aandeelhouder.

Collegebesluit van 3 juni 2024 met het principieel akkoord om uit te treden als aandeelhouder.

 

Feiten en context

Thuisrand BV woonmaatschappij, gelegen te 2600 Berchem, Diksmuidelaan 276, stuurde op 13 mei 2024 een brief met de melding dat als gevolg van de fusie van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen CVBA, gelegen te 2100 Antwerpen (Deurne), Gijbrecht van Deurnelaan 22, met Thuisrand, gelegen te 2600 Berchem, Diksmuidelaan 276, vanaf 28 april 2023 en aansluitende de partiële splitsing van De Ideale Woning, gelegen te 2600 Antwerpen (Berchem), Diksmuidelaan 276, vanaf 28 juni 2023 werden heel wat gemeentes mee vennoot bij Thuisrand voor een zeer beperkt deel in de aandelenstructuur. Op 28 juli 2023 vond een partiële splitsing plaats van Thuisrand waardoor alle aandeelhouders een participatie verkregen in de woonmaatschappijen Thuisrand, Woonhaven en Woonkade Rupel.

Het lokaal bestuur heeft 53.166 ingeschreven aandelen. Deze aandelen vertegenwoordigen een bedrag van 1.333,97 euro waarvan 579,66 euro gestort bedrag en 554,31 euro nog door het lokaal bestuur te storten bedrag.

 

Juridische grond

Het gecodificeerd decreet over het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020, gekend als Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 tot bepaling van de nadere regels met betrekking tot de beheersaspecten van sociale huisvestingsmaatschappijen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

Advies

Gunstig advies beleidscollege.

 

Argumentatie

Thuisrand BV woonmaatschappij stelt voor om uit te treden als aandeelhouder bij de woonmaatschappij. Artikel 4.39/2 van de voornoemde Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de Vlaamse regering de verhouding vaststelt van de stemrechten tussen de gemeenten en de OCMW’s die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Thuisrand BV woonmaatschappij stelt voor om uit te treden als aandeelhouder bij de woonmaatschappij. Artikel 4.39/2 van de voornoemde Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de Vlaamse regering de verhouding vaststelt van de stemrechten tussen de gemeenten en de OCMW’s die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Akkoord te gaan om als aandeelhouder uit te treden uit Thuisrand BV woonmaatschappij, gelegen te 2600 Berchem, Diksmuidelaan 276.

 

Artikel 2

Het te ontvangen tegoed van 579,66 euro te boeken op rekeningnummer BE15 0910 0008 7430 met referentie ‘storting aandelen Thuisrand’.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan de financieel directeur.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 17 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van Igean dienstverlening

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Jill Van Wijnsberghe aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van Igean dienstverlening van 10 mei 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 20 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 20 juni 2024:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2023

4.  Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023

5.  Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

 

Raadslid Jill Van Wijnsberghe werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Igean dienstverlening

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van IGEAN dienstverlening

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 18 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 20 juni 2024 van Igean milieu & veiligheid

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Jill Van Wijnsberghe aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van Igean milieu & veiligheid van 10 mei 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 20 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 20 juni 2024:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2023

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023

5. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6. Benoemen van leden adviescomités

 

Raadslid Jill Van Wijnsberghe werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Igean milieu & veiligheid

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van IGEAN milieu

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD) en Karina Van heirle (N-VA)

2 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit) en Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 19 - Vraag N-VA - oorlogsmonument Gemeenteplaats

 

Oorlogsmonument op de Gemeenteplaats

Het college en de gemeenteraad ontving een memorandum van de Confederatie Vaderlandslievende Groeperingen Hemiksem aangaande het oorlogsmonument op de Gemeenteplaats.
Daarin klaagt de confederatie over het feit dat het monument geen prominente plaats meer inneemt in de dorpskern en formuleert daarin ook nog andere wensen, zoals o.m. de restauratie van het monument.
Uiteraard vindt onze fractie dat de herdenking en nagedachtenis van de Hemiksemse oorlogsslachtoffers belangrijk blijft.
Gaat het gemeentebestuur op de wensen in het memorandum van het CVGH ingaan ?
Zo ja, op welke ?

Antwoord gegeven door: Jozef Van Havere

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 20 - Vraag N-VA - onveilig en vuil ponton Hemixveer

 

Onveilig en vuil ponton Hemixveer

Onze fractie, en blijkbaar ook de andere gemeenteraadsleden, kregen een mail van een bewoner van Hemixveer betreffende de staat van het ponton aan de vijver.
Er blijkt uit de foto’s dat er al geruime tijd geen controle is geweest, en er ook geen onderhoud aan het ponton is gebeurd.
Kan dit probleem spoedig bekeken en aangepakt worden voor de veiligheid van de omwonenden en de bezoekers ? Kan dit ook in de toekomst op regelmatige wijze gebeuren ?
(zie foto)

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 21 - Vraag N-VA - projectfiche Bekaertsite

 

Projectfiche Bekaertsite

In de jaarrekening staat de Bekaertsite gecatalogeerd onder “Risico’s als gevolg van grote investeringsprojecten”. Door de projecten goed op te volgen en de budgetten tijdig aan te passen, kan men een zicht behouden op de evolutie ervan en op de bedragen die extra zullen moeten voorzien worden in het meerjarenplan.
Wij vroegen reeds eerder naar een projectfiche ivm. de kosten die de gemeente zal krijgen aangaande de ontwikkeling van de Bekaertsite.
De projectontwikkelaar zal na het opleveren natuurlijk niet eeuwig blijven instaan voor het onderhoud van de wijk, de straten en het groen.
Welke partner draagt er bij, op welke manier en voor welke periode ?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 22 - Vraag Hemiksem Vooruit - organisatie verkiezingen

 

Organisatie verkiezingen

Op 9 juni vonden de Europese, federale en regionale verkiezingen plaats. De locatie van de verkiezingen was zoals vorige keer opnieuw Depot Deluxe. Daar waar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen alles quasi vlot verliep, was dit op zondag 9 juni allesbehalve het geval. Geen of weinig signalisatie voor het toestromende en uitgaande verkeer, lange wachtrijen, geen indicatie van waar de stembureaus zich bevonden, verkeerde verkeersplannen, enzovoort.

        Waar liep het mis in de organisatie?

        Welke lessen heeft men hieruit getrokken.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 23 - Vraag Hemiksem Vooruit - parkeerproblematiek Schelleakker - Scheldestraat - Callebeekstraat en omgeving

 

Stand van zaken parkeerproblematiek Schelleakker, Scheldestraat, Callebeekstraat en omgeving.

Het is al enkele gemeenteraden geleden dat de bovenstaande problematiek werd aangekaart en besproken. Gaande te snel rijden tot te weinig parkeerplaats. Een mailing van het buurtcomité doet een aantal vragen rijzen bij de inwoners van de betrokken straten.

        Kan het bestuur een stand van zaken geven van genomen acties?

        Een planning van genomen beslissingen?

        Een planning van nog uit te voeren beslissingen?

        Hoe de communicatie met de buurt verloopt/is verlopen?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 24 - Vraag Vlaams Belang - tegemoetkoming voor wasbare luiers

 

Tegemoetkoming voor wasbare luiers, kan dit ook in Hemiksem ?

Antwoord gegeven door: Annick De Wever

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 25 - Vraag Vlaams Belang - grond Bekaertsite - is de aangevoerde grond vrij van PFOS ?

 

Grond Bekaertsite - is de aangevoerde grond vrij van PFOS ?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 18/06/2024

 

GR - 18/06/2024 - Secretariaat - 26 - Vraag Vlaams Belang - aan bushalte Moerelei plaatsen van reflectoren

 

Plaatsen van reflectoren aan bushalte Moerelei.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.