Helke Verdick Caroline Van Vracem Kristien Vingerhoets Jill Van Wijnsberghe Koen Scholiers Rita Goossens Kurt Verberckt Rodney Talboom Dominique Buytaert Eddy De Herdt Stefan Van Linden Greet Jacops Cliff Mostien Jozef Van Havere Jenne Meyvis Annick De Wever Agnes Salden Kris Verbeeck Bert Cools Luc Bouckaert Karina Van heirle Helke Verdick Caroline Van Vracem Kristien Vingerhoets Jill Van Wijnsberghe Koen Scholiers Rita Goossens Kurt Verberckt Rodney Talboom Eddy De Herdt Stefan Van Linden Greet Jacops Cliff Mostien Jozef Van Havere Jenne Meyvis Annick De Wever Agnes Salden Kris Verbeeck Bert Cools Luc Bouckaert Karina Van heirle Jenne Meyvis Jozef Van Havere Koen Scholiers Agnes Salden Stefan Van Linden Kurt Verberckt Jill Van Wijnsberghe Luc Bouckaert Caroline Van Vracem Kris Verbeeck Kristien Vingerhoets Bert Cools Rodney Talboom Annick De Wever Eddy De Herdt Karina Van heirle Rita Goossens Helke Verdick Cliff Mostien Greet Jacops aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Motivering |
De financieel directeur is aanwezig om toelichting te geven bij dit besluit
Voorgeschiedenis
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad
● Opmaak nieuw beleidsplan periode 2020-2025
Juridische grond
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, art. 41 lid 2, 3° en art. 249 DLB.
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en
beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassingen van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
Ministerieel Besluit van 8 juli 2013 betreffende de digitale rapportering van gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Advies
§ 1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.
§ 2. Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.
Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
§ 3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§ 4. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Argumentatie
zie teksten in bijlage
Financiële gevolgen
zie schema's in bijlage
Besluit 14 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging) en Bert Cools (VLAAMS BELANG) 5 stemmen tegen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA) en Karina Van heirle (N-VA) 1 onthouding: Greet Jacops (OPEN VLD)
|
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast, met volgende kerncijfers:
Artikel 2 - geconsolideerde kerncijfers gemeente en OCMW
Exploitatiesaldo 2023: 4.706.910 euro
Investeringssaldo 2023: -5.038.321 euro
Financieringssaldo 2023: -45.891 euro
Budgettair resultaat van het boekjaar 2023: -377.302 euro
Gecumuleerd budgettair resultaat 2022: 21.714.377
Gecumuleerd budgettair resultaat: 21.337.075 euro
Beschikbaar budgettair resultaat na onbeschikbare gelden: 16.897.470 euro
Autofinancieringsmarge 2023: 4.617.214 euro
Gecorrigeerde autofinancieringsmarge 2023: 4.659.028 euro
Artikel 3 - kwijting
De gemeenteraad verleent kwijting aan de financieel directeur voor de opmaak van de jaarrekening 2023.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.