Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 20/10/2020

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA), raadsleden

Luc Schroyens, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Birgit De bondt (OPEN VLD) en Kris Verbeeck (CD&V-groen), raadsleden

 

Vanaf punt 15 vervoegt Eddy De Herdt, raadslid de zitting.

Vanaf punt 15 vervoegt Cliff Mostien, raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 2 - Aanstellen en eedaflegging van Thierry Moeskops als gemeenteraadslid, ter vervanging van Inneke Varewyck,, tijdelijk verhinderd om medische redenen

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

-Proces-verbaal van de eedaflegging en vaststelling van de ranglijst van de gemeenteraadsleden van 7 januari 2019

-Brief van Inneke Varewyck van 4 oktober 2020

-Geloofsbrief van Thierry Moeskops (recent bevolkingsuittreksel, bewijs van goed zedelijk gedrag en verklaring op eer dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid

 

Feiten en context

Omdat Inneke Varewyck tijdelijk verhinderd is als raadslid om medische redenen, moet een opvolger aangesteld worden.

Uit lijst nr. 2 - N-VA van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat de heer Thierry Moeskops in aanmerking komt voor opvolging.

 

Juridische grond

Artikel 6 paragraaf 3 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de eedaflegging

Artikel 12 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de aktename van de verhindering van raadsleden

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

Uit de verklaring op eer van Thierry Moeskops blijkt dat hij zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid noch door uitoefening van een bediening of wegens bloed- of aanverwantschap.

Uit de attesten van de dienst burgerzaken blijkt dat Thierry Moeskops de Belgische nationaliteit heeft en dat hij voldoet aan de voorwaarden inzake leeftijd en woonst.

 

BESLUIT

Artikel 1

De heer Thierry Moeskops wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan hij voldoet als volgt :

" Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"

 

Artikel 2

Thierry Moeskops wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld. Hij zal tijdelijk het mandaat van Inneke Varewyck opnemen.

 

Artikel 3

Hij zal als laatste voorkomen op de voorrangstabel van de gemeenteraadsleden.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Omgeving/stedenbouw - 3 - Bestendiging BPA Callebeek  niet-afwijken van BPA ouder dan 15 jaar- herbevestiging park-, recreatie- en , groengebieden.

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 24 mei 1984 werd het bijzonder plan van aanleg 5BPA) Callebeek goedgekeurd.

 

Feiten en context

 

Artikel 10 Parkgebied omvat een grote zone ten noorden van de Callebeekstraat waarin de visput gelegen is en een grote zone tussen Callebeekstraat en Scheldestraat.

Artikel 11 groenzone (actieve recreatie) omvat een zone aan de Callebeekstraat tussen het parkgebied en de zone voor kleinnijverheid en een zone aan de Scheldestraat tussen het parkgebied en het woongebied aan de Scheldeboord.

 

De druk in deze bestemmingszones om de noodwoningen te kunnen verbouwen en uitbreiden naar volwaardige woningen is hoog. De landschappelijke en natuurlijke inrichting van het Callebeekbos drieigt daardoor aangetast te worden.

 

 

 

Juridische grond

Het verzameldecreet dd. 26.04.2019, houdende diverse bepaleingen inzake omgeving, natuur en landsbouw, waarin onder meer bepalingen vervat zijn in verban mety de toepadssing van voorschriftenvan BPA's die ouder zijn dan 15 jaar;

Artikel 4.4.9/1, laatste lid VCRO welke voorziet dat de gemeenteraad gemotiveerd kunnen beslissen dat voor BPA's de afwijkingsmogelijkheid niet kan worden toegepast;

 

Argumentatie

Artikel 4.4.9/1 VCRO voorziet de mogelijkheid om af te wijken van de stedenbouwkundige voorschriften van BPA's die ouder zij dan vijftien jaar op het ogenblik van het indienen van de aanvraag. Deze afwijkingsmogelijkheid biedt naar bouwmogelijkheden perspectieven naar ontwikkelaars en investeerders welke niet altijd overeenstemt met het gevoerde ruimtelijke beleid van de gemeente.

 

Het BPA Callebeek had bij de opmaak als hoofddoelen het voorzien van passieve recreatie in een groene omgeving ( parkgebied, receatiegebied) en het bestendigen van het gehucht Callebeek met bouwmogelijkheden. Dit als een meer gedetailleerde bestemming vanuit het gewestplan. Dit wordt eveneens bestendigd in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan  in de algemene visie  voor de uitbouw als toeristisch-recreatief aantrekkelijk gebied en als stedelijke maar groene gemeente. Meer specifiek is in de gewenste landschappelijk structuur voor de Scheldestrook (5.1.2.) de omgeving van Callebeek bestempeld als structuurbepalend landschap .

 

De doelstelling van de wetgeving was het ruimtelijk rendement te verhogen op die locaties waar dit mogelijk en wenselijk is. Het BPA is niet in de kern gelegen van het dorp maar behoort tot stedelijk gebied waar een goede ruimtelijke afwisseling aanwezig moet blijven tussen behoud en versterking  van groene open ruimten en bebouwd areaal waar ruimtelijk rendement kan uitgespeeld worden voor het versterken van het bestaande weefsel. Geenszins kan dit zomaar op perceelsniveau aangewend worden waar het niet wenselijk is en leidt tot hinderlijke projecten die de leefbaarheid en het gebruik van zachte  bestemmingen verhindert.

 

Buiten de voorziene bestemmingen met bebouwing in het BPA werden de overige panden daarbuiten in de groene bestemming opgenomen om als parkzone in te richten. De panden in  deze bestemminszone betreffen noodwoningen die door een aankoopbeleid van de gemeente  stelselmatig werden en worden  ingekocht door Igean om deze nadien te slopen. De vrijgekomen grond wordt stelselmatig opgenomen in het park.

 

In 2014 is voor het gehele gebied een bosbeheersplan (27 augistus 2014 Uitgebreid Bosbeheersplan Callebeek -Terlocht 2014-2034) opgesteld in functie van de verder uitbouw van het gebied met natuur en parkvoorzieningen en om de biodiversiteit te verhogen.

 

Dit beleid zal de gemeente verderzetten zodoende aan de Scheldeboorden een parkgebied te ontwikkelen van de abdij (ten zuiden van de gemeente)  tot aan de Heemsdaalstraat  ( noordkant gemeente).

 

Voorstel om over te gaan tot herbevestiging van een deel   van het BPA Callebeek  voor volgende bestemmingszones die van toepassing zijn:

Art. 10: Plaatsen bestemd voor parkgebied.

Art. 11: Plaatsen bestemd voor groenzone ( actieve recreatie).

Deze voorschriften  van de bestemmingszones vertalen de ruimtelijk gewenste open ruimte ontwikkeling van het gebied en zijn dus tot op vandaag nog steeds van belang. De voorschriften omvatten nog steeds actuele criteria om de goede ruimtelijke ordening te motiveren binnen dit deel van het plangebied.

 

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Art 1

De gemeenteraad beslist dat voor Het BPA Callebeek het deel van het plangebied begrensd door de bestemminszones artikelen 10 en 11, de afwijkingsmogelijkheid , vermeld in artikel 4.4.9/1 , eerste lid VCRO, niet kan worden toegepast.

 

Art 2

Dit besluit wordt bekendgemaakt door publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het besluit treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking ervan en is van toepassing op vergunningsaanvragen die worden ingediend vanaf de inwerkingtreding ervan.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Omgeving/stedenbouw - 4 - Kostenloze overdracht grond (eikenboom) Assestraat 167

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Opmetingsplan van 24/08/2020 opgesteld door landmeter Bart Herman van de percelen Assestraat 165 en 167.

        Op 31/08/2020 besliste het schepencollege om principieel akkoord te gaan met de kostenloze overdracht van lot 2B (met eik) aan de gemeente.

        Mail van 07/09/2020 van notaris Cuypers waarin de kosten voor de overdracht geschat worden op € 1.452,77.

 

Feiten en context

Het betrokken perceel heeft kadastraal nummer sectie A nr 232/E en is eigendom van Edward degeyter en Irène Anckaer, wonende te Michel Wittockstraat 37/201, 2610 Antwerpen.

In het opmetingsplan zijn 3 loten aangeduid. Loten 1 en 2A, bedoelt voor woningbouw volgens de verkavelingsvergunning van 25/08/1981.

Lot 2B, met oppervlakte van 3,88 m² is driehoekig van vorm en grenst aan het openbaar domein. Op dit lot staat een oude eik, pal op de grens tussen het perceel en het openbaar domein.

De bedoeling is om dit lot kostenloos over te dragen aan de gemeente om bij het openbaar domein te voegen en kan het onderhoud van de boom in de toekomst door de gemeente gebeuren..

Aan de overdracht zijn volgende kosten verbonden.:

- ereloon8,55

- registratierechten0,00

- recht op geschriften0,00

- dossierkosten (incl bodemattest en stedenbouw):850,00

- hypothecair getuigschrift:152,00

- hypotheekrechten:230,00

- BTW op dossierkosten + getuigschrift212,22

TOTAAL: 1.452,77

 

Juridische grond

Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur regelt de bevoegdheden van het schepencollege.

 

Advies

Advies TD:

        Principieel akkoord om de grond met boom over te nemen

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien

F 2-4

€1.452,77

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de (kostenloze) overdracht van lot 2B op perceel  sectie A nr 232/E met een oppervlakte van 3,88 m² waarop een eik staat om bij het openbaar domein te voegen.

 

Artikel 2

Notariskantoor Hellemans, Cuypers en Lepoutre wordt aangesteld om de kostenloze afstand af te handelen.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Omgeving/stedenbouw - 5 - Principieel akkoord te gaan met de intentie om mee te werken aan de realisatie van een Unesco Geopark Scheldedelta

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 14/09/2020 is het schepencollege principieel akkoord gegaan met de intentie om mee te werken aan de realisatie van een Unesco Geopark Scheldedelta.

 

Feiten en context

De gemeente zet in het kader van een Landinrichtingsproject (opgesteld in opdracht van de Vlaamse regering (16 mei 2014) door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en lokaal goedgekeurd door GR 16 april 2019 in op de verdere ontsluiting van de Rupelstreek om zowel de cultuurhistorische, recreatieve én ecologische ontsluiting en beheer te verbeteren en de belevingswaarde van de aanwezige geomorfologische en onroerend erfgoedsporen te optimaliseren en te valoriseren;

Het verkrijgen van een Unesco Geopark erkenning maakt een verdere optimalisering en kwaliteitsvolle uitbouw van het verscheiden erfgoedverhaal gelinkt aan het (A) geologische cuestafront mogelijk

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 2017 (BS 15/02/2018), inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen, en latere wijzigingen;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 2017 (en latere aanpassingen) art 41.4°  de Gemeenteraad.

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1. De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de intentie om mee te werken aan de realisatie van een Unesco Geopark Scheldedelta.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Financiële dienst - 6 - Akteneming budgetwijziging 2020 en budget 2021 kerkfabriek Sint-Niklaas

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 07/09/2019 keurt de kerkraad de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 goed.

- Op 08/09/2019 worden de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient akte te nemen van de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Niklaas.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

De recuperatie van aankopen die wegens de coronacrisis overbodig waren geworden en de opname van een gedeelte van de meerwaarde van de beleggingen om werken te laten uitvoeren gaven aanleiding tot een budgetwijziging in 2020.

Er worden in 2021 verhoogde exploitatie-ontvangsten gebudgetteerd gezien Telenet de intentie heeft om een zendmast te plaatsen in het kerkgebouw.

In het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Niklaas wordt geen exploitatie- of investeringstoelage gevraagd van de gemeente Hemiksem.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

Het bestuur van de eredienst dient jaarlijks vóór 1 oktober het budget in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de eredienst ressorteert. De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget. Indien het budget niet past binnen het meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget expliciet goedkeuren of aanpassen tot binnen de grenzen van het goedgekeurde meerjarenplan.

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Niklaas, waarvan kopie in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Financiële dienst - 7 - Akteneming budgetwijziging 2020 en budget 2021 Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

- Op 06/09/2019 keurt de bestuursraad de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 goed.

- Op 08/09/2019 worden de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 overgemaakt aan het gemeentebestuur.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient akte te nemen van de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 van de Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid.

 

Juridische grond

Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013

boekhouding van de besturen van de eredienst

MB van 27 november 2006, gewijzigd bij MB van 12 februari 2013

modellen boekhouding besturen van de eredienst

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, gewijzigd bij besluit van 14 december 2012

algemeen reglement op de boekhouding van de eredienst

Decreet van 7 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012

materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Argumentatie

Een budgetwijziging voor boekjaar 2020 was nodig omwille van enkele onverwachte investeringsuitgaven van beperkte omvang. Daarbij werd ook het exploitatiebudget aangepast rekening houdend met de verminderde inkomsten en uitgaven tengevolge van de coronamaatregelen.

Volgens de beleidsnota van het budget 2021 heeft het kerkbestuur als twee voornaamste beleidsdoelstellingen de kerkgemeente zelfbedruipend te houden en het exploitatie-overschot over te boeken naar de investeringsrekening zodat de voorziene gevelwerken kunnen worden uitgevoerd. Deze werken zijn voorzien in 2020 of 2021. Voor de uitvoering hiervan rekent men o.a. op betoelaging door de gemeente Hemiksem. In het budget van de gemeente werd hiervoor reeds een bedrag van 3.400 euro voorzien.

In het budget 2021 van de Protestantse Kerk wordt voorlopig echter geen exploitatie- of investeringstoelage gevraagd.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

Het bestuur van de eredienst dient jaarlijks vóór 1 oktober het budget in te dienen bij de gemeenteoverheid waaronder de eredienst ressorteert. De gemeenteraad dient akte te nemen van het budget. Indien het budget niet past binnen het meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget expliciet goedkeuren of aanpassen tot binnen de grenzen van het goedgekeurde meerjarenplan.

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2020 en het budget 2021 van de Protestantse Kerk VPKB Antwerpen-Zuid, waarvan kopie in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 8 - Goedkeuring activiteitenverslag 2019 intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Mail van 7 september 2020 van de intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet het activiteitenverslag 2019 van de intergemeentelijke projectvereniging Erfgoed Rupelstreek goedkeuren

 

Juridische grond

artikel 12 paragraaf 2 van de statuten van de I.P. ERFGOED Rupelstreek:

‘De Raad van Bestuur legt het activiteitenverslag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden.

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

In het artikel 12 paragraaf 2 van de statuten van de Intergemeentelijke Projectvereniging ERFGOED Rupelstreek is bepaald dat het activiteitenverslag 2019

door de gemeenteraad dient te worden goedgekeurd

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

-        het activiteitenverslag 2019

van de intergemeentelijke projectverenigng Erfgoed Rupelstreek goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Organisatiebeheersing - 9 - Uniform politiereglement inname openbaar domein

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Vergadering op 6/11/2019 op vraag van Kris Van Bulck, diensthoofd verkeer Politiezone Rupel om tot een uniform politiereglement te komen.

Vergadering op 14/01/2020 op vraag van Kim Schuddinck, Meldpunt medewerker openbaar domein gemeentebestuur Rumst om dit nog eens af te toetsen.

Goedkeuring op college van burgemeester en schepenen 07/09/2020.

 

Feiten en context

Met de overige Rupel gemeentes werd Eagle aangeschaft. Dit is een digitaal werkinstrument voor inname openbaar domein. Op vraag van de verkeerspolitie zone Rupel werd een uniform regelment opgemaakt voor inname openbaar domein.

 

De inhoud van dit reglement is als volgt:

 

Inhoud

 

Definities1

Algemeen3

Procedure4

Werfinrichting5

Werkzone

Veiligheidszone

Werfzone

Signalisatie6

Onrechtmatige inname openbaar domein8

Zonder vergunning

Meer-inname

Informatieplicht8

Algemeen

Afvalophaling

Openbaar vervoer

Slotbepalingen9

 

 

 

1 : Definities

 

Art. 1

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

Inname openbaar domein : het privégebruik van het openbaar domein voor eender welke doelstelling, ongeacht dit gebruik onderworpen is aan een toelating of vergunning, of aan een hogere wetgeving of een andere reglementering

 

Openbaar domein : de publiek toegankelijke ruimte in het bezit of beheer van een overheid

 

Werkzone : de plaats waar men de werken uitvoert

 

Veiligheidszone : de plaats rond de werkzone die zorgt voor bescherming van de werkzone en de omgeving

 

Werfzone : de zone vanaf de eerste aanwezige signalisatie tot voorbij de laatste signalisatie ter hoogte van de werf

 

Wegenwerk : alle werken aan de infrastructuur of nutsleidingen die deel uitmaken van het openbaar domein van de gemeente HEMIKSEM of het Vlaams Gewest

 

Schade : de vastgestelde verschillen na de vergelijking tussen twee toestanden : enerzijds de actuele toestand van de openbare ruimte zoals die zich na de inname voordoet, en anderzijds de toestand waarin de openbare ruimte zich zou bevinden of zou zijn gebleven mocht de inname zich niet hebben voorgedaan. In de praktijk wil dit zeggen : zowel de zichtbare schade als de verborgen schade, als het verlies van uitrusting, straatmeubilair, …

 

Verkeersbelemmering : elke hinder die de normale verkeerssituatie verstoort voor eender welke weggebruiker, rekeninghoudend met de tijd- en plaatsgesteldheid van de omgeving. De verkeersbelemmering kan veroorzaakt worden door een inname van het openbaar domein of door activiteiten die buiten het openbaar domein plaatsvinden (vb. wachtende vrachtwagens omwille van graafwerken op privé-domein).

 

Afgesloten straat : een afgesloten straat is een verkeersbelemmering waarbij de veilige doorrijdbare breedte minder is dan 3 meter

 

Noodinterventie : elke tussenkomst die noodzakelijk is bij ernstig en nakend gevaar voor ramp, onheil of schadegeval of wanneer het leven of de fysieke integriteit van personen ernstig wordt bedreigd, zowel ‘s nachts als overdag

 

Nutsvoorziening : alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, …) inclusief aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichtsverbindingen- e.a. putten, …) dienstig voor :

het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, drink-, hemel- en afvalwater, brandstof

telecommunicatie

radiodistributie en kabeltelevsie

de transmissie van enigerlei data

ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden

Alle treinsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

 

2 : Algemeen

 

Art. 2

§1. Dit reglement is van toepassing op het volledige grondgebied van de gemeente HEMIKSEM.

 

§2. Het reglement is van toepassing op de inname van het openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen.

Innames van het openbaar domein met het oog op plaatsen van al dan niet tijdelijke infrastructuur met een winstgevend doel vallen buiten de toepassing van dit reglement. Onder andere de plaatsing van een broodautomaat of de plaatsing van terrassen van horeca vallen buiten de toepassing van dit reglement. Deze opsomming is niet limitatief.

 

Art. 3

§1. Niemand mag zonder voorafgaande, schriftelijke vergunning het openbaar domein innemen voor het plaatsen van eender welke constructie of belemmering.

 

§2. Niemand mag zonder voorafgaande, schriftelijke vergunning verkeerssignalisatie op het openbaar domein plaatsen.

 

§3. Indien de inname van het openbaar domein kadert binnen een ‘noodinterventie’, zijn de bepalingen van §1 en §2 niet van toepassing en geldt een meldingsplicht aan de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem)

 

Art. 4

Een vergunning voor inname van het openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen wordt enkel verleend indien er geen aanvaardbaar alternatief is.

 

Art. 5

§1. De vergunninghouder is verplicht om het openbaar domein zo beperkt mogelijk (in tijd en ruimte) in te nemen. Van zodra de werken beëindigd zijn of zodanig gevorderd dat de inname niet meer noodzakelijk is, dient men het openbaar domein te ontruimen en desgevallend te herstellen in de staat waarin deze zich bevond bij de aanvang van de inname en/of zoals vermeld in de definitieve plaatsbeschrijving dewelke werd opgemaakt voor de eigenlijke inname.

 

§2 . De maximale duur van de inname van het openbaar domein bedraagt 4 weken met de mogelijkheid tot verlening.

 

§3. In het bijzonder bij de inname van een voet- of fietspad is de vergunninghouder verplicht de inname te beperken tot het strikt noodzakelijke. De werkzaamheden dienen zoveel mogelijk aaneensluitend te gebeuren. Indien dit niet mogelijk is, en de werken verspreid in de tijd plaatsvinden, is de vergunninghouder verplicht om het voetpad en/of fietspad terug te vrijwaren voor de weggebruikers in de tussentijd van de werkzaamheden.

 

Art. 6

§1. Het openbaar domein wordt geacht in goede staat te zijn wanneer er geen definitieve plaatsbeschrijving werd opgemaakt voor de eigenlijke inname.

Een aanvraag tot opstelling van een plaatsbeschrijving dient gericht te worden aan de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem) en wordt als definitief beschouwd bij ondertekening door de vergunninghouder en de vergunnende overheid.

 

§2. Bij schade aan het openbaar domein is de nutsmaatschappij verplicht de nodige herstellingen uit te voeren binnen de periode van 1 maand, te tellen vanaf de einddatum van de verkregen vergunning voor inname van het openbaar domein.

Indien de nutsmaatschappij de noodzakelijke herstelling niet kan uitvoeren, of geen gevolg geeft aan de bevolen herstelling binnen de vooropgestelde termijn, behoudt de gemeente het recht om de herstelling te laten uitvoeren en de hiervoor gedane kosten te verhalen op de vergunninghouder.

In afwachting van de herstelling binnen de gestelde periode, is de vergunningshouder verplicht de nodige maatregelen te nemen om de toestand zo vlug mogelijk te beveiligen en verdere schade te voorkomen.

 

§3. Voor particulieren en niet-nutsmaatschappijen behoudt de gemeente HEMIKSEM het recht om de herstelling uit te voeren en de hiervoor gedane kosten te verhalen op de vergunninghouder.

 

§4. In afwachting van de herstelling, is de vergunningshouder verplicht de nodige maatregelen te nemen om de toestand zo vlug mogelijk te beveiligen en verdere schade te voorkomen.

 

Art. 7

§1. De gemeente HEMIKSEM behoudt zich te allen tijde het recht voor om een vergunning te weigeren, in te trekken of aan te passen omwille van een onvolledige of foutieve  aanvraag of in het kader van de openbare orde, zonder dat er aanspraak kan gemaakt worden op enige schadeloosstelling, van welke aard ook.

Bij intrekking van de vergunning is de vergunninghouder verplicht de inname van openbaar domein binnen de 24 uur te ontruimen.

 

§2. Indien de openbare veiligheid in het gedrang komt tijdens de inname van het openbaar domein of omwille van openbaar nut, kan de burgemeester of diens gemachtigde de opdracht geven om de vergunde, ingenomen oppervlakte te ontruimen binnen een door de burgemeester of diens gemachtigde vastgestelde termijn.

 

3 : procedure

 

Art. 8

De aanvraag voor een vergunning inname openbaar domein in functie van werken, werven of verkeersbelemmeringen moet worden aangevraagd middels een online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

Art. 9

§1. Betreft het een aanvraag inname openbaar domein waarbij parkeerplaatsen buiten de rijbaan worden ingenomen, dan dient de aanvraag minimum 3 werkdagen voor de aanvang van de inname te worden ingediend.

 

§2. Betreft het een aanvraag inname openbaar domein waarbij parkeerplaatsen op de rijbaan, (een deel van) de rijbaan wordt ingenomen en/of (een deel van) het voetpad en/of het fietspad wordt ingenomen, dan dient de aanvraag minimum 3 werkdagen voor de aanvang van de inname te worden ingediend. In dit geval dient een signalisatieplan aan de aanvraag toegevoegd te worden.

 

§3. Indien een wegomlegging, afsluiting van een straat, gebruik van tijdelijke verkeerslichten of verkeersborden betreffende de voorrang noodzakelijk is, dient de aanvraag 21 werkdagen voor de aanvang van de werken te worden ingediend. In dit geval dient een signalisatieplan aan de aanvraag toegevoegd te worden en moet er door de vergunnende overheid advies gevraagd worden aan de Politie.

 

§4. In bepaalde omstandigheden kan de vergunnende overheid een langere aanvraagtermijn opleggen aan de aanvrager (o.a. wanneer overleg noodzakelijk is met buurgemeenten / andere wegbeheerders / nutsmaatschappijen / openbaar vervoer, …, omwille van de omvang/hinder van de werken, …).

De opgelegde aanvraagtermijn wordt door de vergunnende overheid gecommuniceerd middels de online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

§5. Adviesaanvragen aan de Politie dienen door de vergunnende overheid minimum 5 werkdagen op voorhand te worden ingediend via de online toepassing en zijn niet cumulatief met de termijnen bepaald in §3 van dit artikel.

De adviesaanvragen dienen voorzien te zijn van een signalisatieplan. 

 

 

 

 

Art. 10

Indien de inname plaatsvindt voor andermans gevel of eigendom en hierbij de toegang tot dat pand belemmerd wordt, dient de aanvrager een schriftelijke akkoordverklaring van de eigenaar/bewoner van het pand bij de aanvraag toe te voegen en alle maatregelen te treffen zodat deze bewoner/eigenaar zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

 

Art. 11

De vergunning wordt op naam van de aanvrager afgeleverd. Het origineel moet steeds op de werf aanwezig zijn.

 

Art. 12

Een verlenging van de vergunning dient minimum 3 werkdagen vóór de afloop van de afgeleverde vergunning aangevraagd te worden, ongeacht de aard van de inname.

Een aanvraag tot verlenging dient aangevraagd te worden middels een online toepassing die de gemeente HEMIKSEM via haar website ter beschikking stelt.

 

Art. 13

Bestaande innames van het openbaar domein hebben steeds voorrang op nieuwe aanvragen voor een inname op die plaats, tenzij voor werken voor openbaar nut of door de burgemeester vergunde werken.

 

Art. 14

Bijzondere toeleveringen die bijkomende hinder veroorzaken, zijn slechts toegelaten na voorafgaand overleg met de vergunnende overheid (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem).

 

 

4 : Werfinrichting

4.1 : werkzone

 

Art. 15

De vergunning dient 24 uur voor de aanvang en voor de gehele duur van de toelating, aangehangen te worden ter hoogte van de werkzone, op ooghoogte en met de tekst gericht naar de openbare weg. De vergunning wordt tijdens de gehele duur goed zichtbaar en goed leesbaar gehouden.

 

Art. 16

Materiaal en puin moeten met de nodige voorzichtigheid naar beneden gehaald worden en tegen het gebouw of de afsluiting geplaatst worden. Om puin te verwijderen vanaf de eerste verdieping of hoger, moet gebruik gemaakt worden van een stortkoker.

 

Art. 17

Er dienen steeds de noodzakelijke maatregelen genomen te worden om het openbaar domein te beschermen tegen krassen, barsten, verzakkingen, e.d.

 

Art. 18

Bij inrichting van de werkzone op of grenzend aan het openbaar domein is het verplicht om de volledige werkzone af te sluiten door middel van de inrichting van een veiligheidszone en ze te voorzien van de wettelijk vereiste signalisatie.

 

4.2 : veiligheidszone

 

Art. 19

§1. De steunen van de werfafsluiting moeten volledig binnen de veiligheidszone geplaatst worden en alle werkzaamheden moeten uitgevoerd worden achter deze afsluiting.

 

§2. Openliggende sleuven op het openbaar domein dienen voor het einde van elke vrijdag of de dag voor een feestdag gedempt te worden.

Indien een demping niet mogelijk is, dient de sleuf volledig omheind te worden door een vast hekwerk, voorzien van de wettelijke signalisatie.

 

Art. 20

Het openbaar domein en de omgeving van de werf moet beschermd worden tegen vallend puin.

 

4.3 : werfzone

 

Art. 21

De omgeving van de werfzone (openbaar domein) moet steeds proper gehouden worden. Modder, stof, steengruis,… moet onmiddellijk verwijderd worden.

 

Art. 22

§1. Indien de inname een belemmering voor de voetgangers veroorzaakt, dient er steeds een beveiligde vrije doorgang van minimum 1,00 m op het voetpad verzekerd te zijn. Indien dit niet mogelijk is, dient de aanvrager strikt de bepalingen opgelegd in de vergunning op te volgen.

De meer-inname, als gevolg van deze bijkomende bepalingen, wordt opgenomen in de oppervlakte voor de berekening van de inname van het openbaar domein.

 

§2. Indien een voetgangersdoorgang onder een stelling wordt voorzien, dienen de nodige veiligheidsmaatregelen genomen te worden, in het bijzonder het leggen van een dakplaat die bestand is tegen vallende voorwerpen.

In de loopgang onder de stelling mogen geen hindernissen liggen (vb. leidingen, slangen, materialen, …)

De minimale vrije hoogte van de loopgang onder de stelling bedraagt 2,10 meter.

 

§3. Indien de inname een belemmering voor de fietsers veroorzaakt, dient de aanvrager strikt de bepalingen opgelegd in de vergunning op te volgen.

Bij omleidingen voor fietsers dient rekening gehouden te worden met de veiligheid, de afstand en de omrijtijd. De aanvrager voegt een voorstel tot fietsomleiding bij zijn aanvraag ter goedkeuring.

 

§4. Bij elke inname van de rijbaan dient er minimum 3 meter vrije doorgang te blijven op de rijbaan voor het doorgaand verkeer. Indien dit niet mogelijk is, dient de straat afgesloten te worden.

 

Art. 23

Indien bij de aanvang of tijdens de inname van het openbaar domein door de bevoegde ambtenaren of de politiediensten wordt vastgesteld dat er bijkomende maatregelen genomen moeten worden ter vrijwaring van de openbare veiligheid, dient de vergunninghouder hiervoor te zorgen waarvoor de bijkomende kosten te zijner laste zijn.

 

 

5 : signalisatie

Art. 24

§1. De werken, werven en verkeersbelemmeringen die aangebracht worden op het openbaar domein dienen gesignaleerd te worden volgens de wettelijke bepalingen voorzien in het

KB van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

MB van 7 mei 1999, betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg

en latere wijzigingen.

 

§2. De verkeersborden die geplaatst worden, dienen te voldoen aan de bepalingen voorzien in het

Het MB van 11 oktober 1976, houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

de Wet van 16/03/1968, betreffende de politie over het wegverkeer

en latere wijzigingen.

 

Art. 25

§1. De vergunninghouder dient zelf te zorgen voor de wettelijk vereiste signalisatie.

 

§2. Particulieren kunnen bij het gemeentebestuur een aanvraag doen tot het bekomen van signalisatie volgens het geldende tarief.

 

§3. Indien de gemeente de signalisatie in eigen beheer plaatst, zal de signalisatie minimum 24 uur op voorhand geplaatst worden door de gemeentediensten. Na einde van de werken of verkeersbelemmering zal de signalisatie opgehaald worden door de gemeentediensten.

 

Indien de gemeente de signalisatie niet in eigen beheer plaatst, kan de vergunninghouder de signalisatie bekomen volgens de gemeentelijke voorschriften. De vergunninghouder plaatst de signalisatie minimum 24 uur op voorhand. Na het einde van de werken of verkeersbelemmering zal de signalisatie opnieuw aan de gemeente worden overgemaakt volgens de gemeentelijke voorschriften.

 

§4. De signalisatie met betrekking tot een stilstaan- en/of een parkeerverbod (E1 of E3) dient minimum 24 uur op voorhand geplaatst te worden.

De verkeersborden E1 of E3 omvatten minstens een onderbord type GV met vermelding van de begindatum en -uur en einddatum -en uur van de periode waarin het parkeerverbod geldt en een onderbord type GXa of GXb inzake de bepaling van de begin- en eindaanduiding.

 

§5. De persoon die het parkeerverbod plaatst, neemt minstens één foto van de vooropgestelde parkeerzone, aangevuld met minstens één foto per voertuig dat binnen deze vooropgestelde parkeerzone geparkeerd staat. Uit de foto’s dient duidelijk te blijken om welke locatie en/of specifiek voertuig het gaat.

Indien het nemen van foto’s niet mogelijk is, dienen de kentekenplaten van de reeds geparkeerde voertuigen genoteerd te worden op het voorziene formulier. De afwezigheid van voertuigen binnen de vooropgestelde parkeerzone, wordt eveneens op dit formulier genoteerd.

 

De genomen foto’s, desgevallend het formulier met de genoteerde kentekenplaten, worden binnen de 24 uur ingebracht in de online software die ter beschikking wordt gesteld door de vergunnende overheid.

Indien de online software onbeschikbaar is omwille van technische redenen, zullen de genomen foto’s, desgevallend het formulier met de genoteerde kentekenplaten, binnen de 24 uur aan de vergunnende overheid worden overgemaakt (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem).

 

§6 Indien er niet voldaan is aan de voorwaarden vermeld in §5, beschikt de politie niet over voldoende informatie om te kunnen optreden.

 

§7. Vanaf de plaatsing van de signalisatieborden is de vergunninghouder aansprakelijk voor alle schade die door deze signalisatie veroorzaakt wordt, exclusief de beschadigingen door derden of diefstallen dewelke door de politie werden vastgesteld door middel van een proces-verbaal.

De vergunninghouder neemt de nodige maatregelen om de borden ook bij slechte weersomstandigheden in goede staat te houden.

 

§8. De signalisatie moet zo geplaatst worden dat op de voetpaden steeds de wettelijk opgelegde vrije doorgang van minimum 1.00 meter gewaarborgd wordt.

 

Art. 26

§1. De particuliere vergunningshouder plaatst op de werfafsluiting een document waarop de naam staat van de verantwoordelijke voor de signalisatie en diens telefoonnummer.

 

§2. De niet-particuliere vergunninghouder plaatst op ten hoogste 30 meter afstand voorbij de veiligheidszone een bord waarop in het geel, op een zwarte achtergrond, de naam staat van de verantwoordelijke voor de signalisatie en diens telefoonnummer.

 

Art. 27

Wanneer de signalisatie niet correct of onvolledig werd aangebracht, kan de vergunning worden ingetrokken of kan de vergunnende overheid maatregelen nemen indien na een eerste verzoek van de bevoegde ambtenaren tot bijsturing van de verkeerssignalisatie aan de vergunninghouder, door deze laatste niet wordt ingegrepen binnen de opgelegde termijn. De kosten van de eventueel bijgeplaatste signalisatie door de gemeente kunnen verhaald worden op de vergunninghouder die in gebreke is gebleven.

 

 

 

6 : onrechtmatige inname openbaar domein

 

6.1 : geen vergunning

 

Art. 28

§1. Bij de vaststelling van een inname van het openbaar domein zonder vergunning, dient de overtreder de plaats binnen de door de vergunnende overheid vooropgestelde termijn in de oorspronkelijke staat te herstellen én een aanvraag tot inname van het openbaar domein in te dienen volgens de bepalingen van dit reglement.

 

Wanneer een onmiddellijk herstel absoluut onmogelijk is, dient de overtreder de plaats binnen de door de vergunnende overheid vooropgestelde termijn te beveiligen.

Indien de overtreder nalaat dit te doen, zal dit ambtshalve, zonder dat enige ingebrekestelling vereist is, door de gemeente HEMIKSEM gebeuren.

Alle kosten die hieruit voortvloeien, zullen worden teruggevorderd van de overtreder.

 

§2. De niet vergunde inname zal aangerekend worden conform het geldende belastings- of retributiereglement.

 

6.2 : meer-inname

 

Art. 29

§1.Indien de inname van het openbaar domein groter is dan de vergunde oppervlakte, zal de overtreder gevraagd worden om zich binnen 24 uur in regel te stellen door

een nieuwe aanvraag tot inname van het openbaar domein in te dienen volgens de bepalingen van dit reglement.

de meer-inname ten opzichte van de vergunde oppervlakte te ontruimen.

 

Indien er aan deze vraag geen gevolg wordt gegeven, zal een proces verbaal opgemaakt worden door de politie of een bevoegd ambtenaar. De meerkosten worden aangerekend aan de overtreder.

 

§2. De vastgestelde meer- inname zal aangerekend worden volgens het conform geldende belastings- of retributiereglement.

 

 

7 : informatieplicht

 

7.1 : algemeen

 

Art. 30

§1. De niet-particuliere vergunninghouder is verplicht om alle omwonenden in een straal van 100 meter rond het openbaar domein dat wordt ingenomen, schriftelijk en minstens 48 uur voor de aanvang van de werken en/of verkeersbelemmering in te lichten over de aard, de omvang en de duur van de werken.

Een kopie van deze brief wordt toegevoegd bij de aanvraag en mag slechts verspreid worden na validatie door de vergunnende overheid.

 

§2 Indien de vergunnende overheid hierom verzoekt, zijn de bepalingen van §1 van toepassing op particulieren. De termijn van voorlegging van de bewonersbrief wordt bepaald op 5 werkdagen voor de eigenlijke inname, de verspreiding van de brief na validatie blijft ongewijzigd.

 

§3. Indien noodzakelijk voor de werken en/of verkeersbelemmering is de nutsmaatschappij verplicht de bewoners van de straat waar het openbaar domein wordt ingenomen schriftelijk in te lichten over het tijdelijk afsluiten van nutsvoorzieningen.

Een kopie van deze brief wordt toegevoegd bij de aanvraag en mag slechts verspreid worden na validatie door de vergunnende overheid.

 

§4. Indien niet voldaan wordt aan de informatieplicht, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

7.2 : afvalophaling

 

Art. 31

§1. Indien door de inname de afvalophaling gehinderd wordt, neemt de vergunninghouder de nodige maatregelen om de afvalophaling te garanderen door de afvalophaaldienst doorgang te verlenen of de verschillende fracties te verzamelen op een centrale plaats ter aanbieding voor de afvalophaling en nadien desgevallend de DIFTAR-containers bij de overeenstemmende woning terug te plaatsen.

Deze maatregel wordt minstens 48 uur voor de aanvang van de werken schriftelijk bekend gemaakt aan de gemeente (Gemeentebestuur Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem) en de desbetreffende bewoners, zodat de ophalers verwittigd kunnen worden.

 

§2. De bewonersbrief dient niet voorafgaandelijk gevalideerd te worden door de vergunnende overheid.

 

§3. Indien niet voldaan wordt aan de informatieplicht, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

7.3 : openbaar vervoer

 

Art. 32

§1. Indien

het voor de werken en/of verkeersbelemmering noodzakelijk blijkt om de diensten voor openbaar vervoer om te leiden

er door de werken en/of verkeersbelemmering hinder kan verwacht worden voor de dienstverlening van het openbaar vervoer

een omleiding wordt ingepland op een weg die gebruikt wordt door het openbaar vervoer,

dan neemt de vergunnende overheid de nodige initiatieven om een overleg of advies te vragen aan de betrokken vervoersmaatschappij.

 

De vergunnende overheid kan de verplichting tot opvraging van een advies bij het openbaar vervoer opleggen aan de vergunninghouder.

De vergunninghouder maakt het ontvangen advies over aan de vergunnende overheid.

 

§2.Het verzoek tot advies of overleg dient tijdig – dit is minstens 10 werkdagen op voorhand – aangevraagd te worden bij het openbaar vervoer.

 

§3. Indien niet voldaan aan de verplichting tot opvraging en ontvangst van een advies van het openbaar vervoer, wordt de termijn van de vergunning opgeschort totdat hieraan wordt voldaan.

 

§4. Het advies of het verslag van het overleg maakt integraal deel uit van de vergunning.

 

 

X : slotbepalingen

 

Art. 33

§1. Dit reglement doet geen afbreuk aan de geldende belastings- of retributiereglementen, noch aan de codex van gemeentelijke politieverordeningen.

 

 

Dit reglement treedt in werking op 1 november 2020

 

 

Juridische grond

KB van 1 december 1975

houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

MB van 7 mei 1999

betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg en latere wijzigingen

 

 

 

Advies

Er zijn geen adviezen vereist

 

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Om akkoord te gaan met het uniform reglement voor inname op openbaar domein.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 10 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 8 december 2020 van Farys/TMVS

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Caroline Van Vracem  aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Beslissing van de gemeenteraad van 21 april 2020 waarbij schepen Jo Van Havere aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur tvv Caroline Van Vracem

        Brief van Farys/TMVS van 14 september 2020 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 8 december 2020

        Statuten van Farys/TMVS

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020 :

 

1.Toetreding van deelnemers

2.Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3.Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

4.Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

5.Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6.Statutaire benoemingen

Varia

 

Schepen Jo Van Havere werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Farys/TMVS

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Farys/TMVS dv.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 11 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 9 december 2020 van Fluvius OV

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 maart 2019 waarbij schepen Kristien Vingerhoets aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van Fluvius OV van 4 september 2020 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 9 december 2020

        Statuten van Fluvius OV

 

Feiten en context

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

 

Gelet op het feit dat de gemeente/stad per aangetekend schrijven van 4 september 2020 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 9 december 2020 plaatsvindt in Hotel Stayen, Tiensesteenweg 168 in 3800 Sint-Truiden;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 4 september 2020 overgemaakt werd;

 

Overwegende dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).  Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

-Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de maatschappelijke zetel

-Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

-Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur; waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk;

 

Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Kristien Vingerhoets werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Fluvius OV

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 9 december 2020 met als agendapunten:

1.Aanpassen van de statuten als volgt:

Aanpassen van de titels van Hoofstukken I, II en III en schrappen van Hoofdstuk VI

Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8ter, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 26bis, 27, 30, 34, 35, 37, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 en bijlage 1

Toevoegen van een artikel 2bis

Schrappen van de bestaande artikelen 8bis, 9, 11bis, 27bis, 28, 29, 31, 32 en 33

Hernummeren van de volledige statuten.

2.Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 4 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2021.

4.Statutaire benoemingen.

5.Statutaire mededelingen.

 

 

Artikel 2

Goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 9 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen. Dit geeft het standpunt van de gemeente/stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente/stad) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be- slissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 12 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 16 december 2020 van Fluvius Antwerpen

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van Fluvius Antwerpen van 17 september 2020 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2020

        Statuten van Fluvius Antwerpen

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020:

 

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;

 

Gelet op het feit dat de gemeent per aangetekend schrijven van 16 september 2020 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 plaatsheeft in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 16 september 2020 overgemaakt werd;

 

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen vooreerst hun oorsprong vinden in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

-Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

-Vermelding inzake het sui-generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

-Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

-Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.

-In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Gelet op het feit dat daarnaast nog een aantal wijzigingen worden aangebracht:

-Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

-Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

-Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Gelet op het feit dat aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) enkele wijzigingen worden aangebracht;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk;

 

Overwegende dat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Fluvius Antwerpen

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist:

 

Artikel 1

Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 16 december 2020:

 

1.Aanpassen van de statuten als volgt:

a.Wijziging van het doel/voorwerp

b.– Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

2.Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4.Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.Statutaire benoemingen.

6.a.Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

Goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Fluvius Antwerpen.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente/stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente/stad) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende

vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het

e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 13 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 17 december van ISVAG

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Brief van ISVAG van 21 september 2020 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2020

        Statuten van ISVAG

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2020:

 

1. Samenstelling bureau

2. Goedkeuring verslag Algemene Vergadering van 4 juni 2020

3. Goedkeuring begroting 2021

4. Toelichting stand van zaken vergunningstrajecten

 

Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Isvag

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2020.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan ISVAG.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 14 - Machtiging goedkeuren besluiten buitengewone algemene vergadering op 17 december 2020 van Water-Link

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Rodney Talboom aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Mail van Water-Link van 18 september 2020 vermeldt de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2020

        Statuten van Water-Link

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2020:

 

1.Rechtzetting van het kapitaal ten gevolge van vroegere uittredingen van Kontich, Boechout en Kapellen met betrekking tot hun A-aandelen l Kapitaalvermindering

2.Aanname van nieuwe tekst van statuten ten gevolge van:

a.Toepassing van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen

b.Uittreding Boechout

3.Wijzigingen Huishoudelijk Reglement Vergadering van deelgenoten

 

Rodney Talboom werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Water-Link

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2020.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

Artikel 3

Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Water-Link.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Omgeving/stedenbouw - 15 - OMV 2019-31 windturbines - vernietigingsberoep tegen besluit minister bij RVVB - Hoogdringend punt

 

MOTIVERING

 Voorgeschiedenis

Op 11 april 2019 werd door Electrabel NV een omgevingsvergunning aangevraagd bij de provincie voor de bouw van 4 windturbines, waarvan 2 op grondgebied Hemiksem, (op terrein eigendom van Umicore nv in de buurt van Herbekestraat en Titanstraat) en 2 in Hoboken.

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 19 april tot 18 mei 2019 werden 800 bezwaarschriften ingediend.

Op 17 juni 2019 leverde het schepencollege een negatief advies af.

Op 26 september 2019 werd door de bestendige deputatie een omgevingsvergunning afgeleverd.

Op 15 oktober 2019 besliste de gemeenteraad om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de bestendige deputatie.

Op 11 mei 2020 werd het wijzigingsverzoek van Electrabel (verminderen van de aanvraag naar 2 windturbines) aanvaard door de minister.

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 19 mei tot 17 juni 2020 werden 480 bezwaarschriften ingediend.

Op 8 juni 2020 leverde het schepencollege een negatief advies af.

Op 21 september 2020 werd door de vlaamse minister een omgevingsvergunning afgeleverd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikels 40 en 41

regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

VCRO en omgevingsvergunningendecreet

regelen de procedure voor afleveren van omgevingsvergunningen en de beroepsprocedure.

 

Argumentatie

De gemeente wil een vernietigingsberoep aantekenen tegen de beslissing van de minister voor het verlenen van een omgevingsverguning voor de bouw van 2 windturbines waarvan één op het grondgebied van Hemiksem.  Dit bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Gezien Elegis advocaten eveneens opdrachten heeft lopen met als opdrachtgever de Vlaamse overheid wordt voor de verdere procedure het mandaat gegeven aan meester Vicky Verlent. De dossieropvolging blijft bij Elegis advocaten.

 

Financiële gevolgen

Finaniële gevolgen niet voorzien

4/1/3/10

€ 6.000

Budgetwijziging met impact op autofinancieringsmarge EN/OF resultaat op kasbasis

 

 

BESLUITStemming acceptatie hoogdringend punt

19 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

15 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Sp.a-waazienHgeire), Koen Scholiers (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Stefan Van Linden (Sp.a-waazienHgeire), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), Rodney Talboom (Sp.a-waazienHgeire) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

4 stemmen tegen: Helke Verdick (N-VA), Rita Goossens (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist dat de gemeente vernietigingsberoep zal aantekenen tegen het ministrieel besluit van de bevoegde Minister van 21 september 2020 (OMV/2019020452), waarbij de beroepen tegen de beslissing van de deputatie van 26 september 2019 ongegrond worden verklaard, en aan Electrabel een omgevingsvergunning wordt verleend voor de bouw en exploitatie van een windturbinepark (twee windturbines) op het grondgebied van Hemiksem en Hoboken (site Umicore).

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft mandaat aan advocaat Vicky Verlent (Potvlietlaan 4 te 2600 Antwerpen) om namens de gemeente alle nodige (rechts)handelingen te stellen teneinde deze vernietigingsprocedure voor de Raad voor vergunningsbetwistingen te starten en op te volgen, tot en met de beslissing die daarover genomen zal worden.

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 16 - Vraag Hemiksem Vooruit - status weg naar Hemixveer

 

Vraag 1 : Status weg naar Hemixveer

Verschillende bewoners van Hemixveer hebben mij gecontacteerd met betrekking tot de status van de toegangsweg naar hun appartementen. Er heerst onduidelijkheid of dit gaat over een openbare of private weg.

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Wat is de status van de kavel volgens CadGIS / Uitgereikte / goedgekeurde vergunningen ?

Wordt de status ‘privéterrein’ bevestigd

Is er sprake van dat, door de vestiging van de erfdienstbaarheid ‘recht van onderdoorgang’ / recht van toe- en overgang’, (basisakte Notaris Boeykens dd 15/05/2013) de gemeente enige titel heeft waardoor het privatief karakter van de kavel zou wijzigen in ‘Publiek / Openbaar’ ?

                Quote’

er wordt een recht van overgang toegestaan over de stroken in het blauw en in het groen aangeduid op de kopie van het plan V-051.003-18-01 Lot 1, teneinde aan de onderhoudsdiensten van de Gemeente Hemiksem of diens aangestelden de mogelijkheid te verlenen tot onderhoud van de vijver, in te planten op gezegde loten 2/A en 2/B, en tot onderhoud van bruggen en wegen van het park, aan te leggen op gezegde loten 2/A en 2/B;

                ‘ Unqoute

Kan de bevoegde schepen en het college bevestigen dat het duidelijk erkennen als privatieve kavel de ophaling van het huisvuil, door haar diensten verzorgd aan de vuilnislokalen beneden op het complex, niet in het gedrang komt ? Maw dat de huidige toestand bestendig wordt ?

Kan de bevoegde schepen en het college bevestigen dat het duidelijk erkennen als privatieve kavel de postbedeling beneden op het complex niet in het gedrang brengt ? Maw dat de huidige toestand bestendig wordt ?

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 17 - Vraag N-VA - dienstwagens CNG

 

1) Betreffende de dienstwagens op CNG die gaan aangekocht worden. Blijkbaar zijn er nu al 2.

Gaan deze op hetzelfde vulstation tanken naast het containerpark ?

Voldoen deze aan alle veiligheidsvoorschriften betreffende CNG-vulstations ?

Het huidige station staat niet afgeschermd voor invloeden van buitenaf, wat als er bijvoorbeeld een voertuig tegen rijdt ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 18 - Vraag N-VA - werken Kleidaallaan

 

2) Tijdens de werken aan de Kleidaallaan in september/begin oktober viel het ons op dat heel het fietspad onderbroken was maar dat de fietsers en voetgangers dan maar op de straat moesten rijden of gaan. Er was geen ruimte afgebakend voor fietsers of voetgangers, wat geregeld resulteerde in levensgevaarlijke situaties.

De werken zijn nu gedaan, maar kan hier in de toekomst meer aandacht aan besteed worden ?

Graag overleg met de aannemer hierover alvorens de werken aangevat worden.

Momenteel zijn er blijkbaar ook nog steeds gevaarlijke punten waar fietsers elkaar amper kunnen kruisen.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 19 - Vraag N-VA - Steenbakkerijstraat

 

3) STEENBAKKERIJSTRAAT (straatje recht over de bibliotheek)

Men rijdt steeds in de verkeerde richting in de Steenbakkerijstraat, zelfs ook geregeld door voertuigen van de gemeente. Dit werd reeds meermaals gemeld via een meldingskaart. Ofwel schaft men de eenrichtingsstraat af, ofwel vragen wij om beter toezicht te houden om ongelukken op die plaats te vermijden.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 20 - Vraag N-VA - haag spoorwegovergang Bredestraat

 

4) Spoorwegovergang den HALT /kruispunt Moerelei-Bredestraat-St.Bernardsesteenweg

Als men vanuit de Moerelei komt en wil afslaan naar links of rechts, is het zicht richting Hemiksem belemmerd door een haag, men ziet het aankomende verkeer niet.

Kan deze haag deels verwijderd worden of ingekort worden ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 21 - Vraag N-VA - verkeersspiegel Provincialestwg. 71

 

5) Op de Provinciale Steenweg ter hoogte van huisnummer 71 (Belfius bank) hing er vroeger aan de overzijde van de straat een spiegel om het aankomende verkeer te kunnen zien bij het buitenrijden van de garages. Deze spiegel is om één of andere reden verdwenen. Kan daar opnieuw een spiegel geplaatst worden, gezien deze straat nu eigendom is van de gemeente ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 22 - Vraag N-VA - verkeersveilige gemeente

 

6) Verkeersveilige gemeente

Een tijdje na de start van het schooljaar waarbij een veilige schoolomgeving centraal staat, is er vaak een verminderde aandacht voor de verkeersveiligheid.

Er is al jaren vraag naar een verkeerscirculatieplan en naar verhoogde aandacht voor veiliger verkeer in de gemeente. Dat plan hangt gedeeltelijk samen met de heraanleg van de Gemeenteplaats. Neemt niet weg dat er wel al werk kan gemaakt worden van een verkeersveiligere gemeente.

De provincie Antwerpen begeleidt gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een actieplan verkeersveiligheid met het project “Verkeersveilige Gemeente”.

Kan de gemeente daaraan deelnemen of is er een alternatief om de verkeersveiligheid op korte termijn te verhogen?

In het beleidsplan dat we op de vorige gemeenteraad ter beschikking kregen, staat dat het verkeerscirculatieplan in 2020 zou afgerond moeten zijn, gaat dit nog lukken ?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Overzicht punten

Zitting van vergadering 20/10/2020

 

GR - 20/10/2020 - Secretariaat - 23 - Vraag N-VA - sluiting BKO

 

7) Sluiting BKO

We kregen klachten van ouders dat de BKO gesloten werd wegens een Coronabesmetting.

De gemeentelijke scholen kregen geen toestemming om zelf de kinderen op te vangen na de school.

Nochtans was er blijkbaar wel bereidheid van de directie.

Welke alternatieven zijn er onderzocht alvorens over te gaan tot deze algemene sluiting ?

Welke lessen leert men uit deze algemene sluiting en komen er aanpassingen aan de protocollen?

Hoe zal men met soortgelijke situaties omgaan in de komende maanden ?

Gaat men dan opnieuw overgaan naar een complete sluiting of zijn er andere creatieve oplossingen mogelijk ?

Antwoord gegeven door: Kristien Vingerhoets

 

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.