Gemeente HEMIKSEM
Zitting van 21/05/2024

 

 

Tegenwoordig

Luc Bouckaert (CD&V-groen), burgemeester

Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen) en Annick De Wever (CD&V-groen), schepenen

Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), voorzitter

Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA), raadsleden

Dominique Buytaert, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jill Van Wijnsberghe (CD&V-groen), raadslid

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Omgeving/stedenbouw - 1 - Goedkeuren verordening conformiteitsattesten

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        De beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2022 stelt de gemeentelijke verordening van het conformiteitsattest - invoeren gasboete vast

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur heeft het project “intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid” in het kader van de zelfstandige groepering onderschreven en maakt deel uit van de Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Rivierenland.

Tijdens de zitting van 18 juni 2019 heeft de gemeenteraad het subsidiedossier goedgekeurd, waardoor de gemeente akkoord is gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW en het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018. Door het onderschrijven van het subsidiedossier engageert

de gemeente zich ervoor minstens volgende activiteiten uit te voeren:

        Verplichte activiteit 2_3: een strategie uitwerken over de toepassing van de gemeentelijke instrumenten voor de bewaking van de kwaliteit van het woningpatrimonium

        Aanvullende activiteit 2_2: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties

        Aanvullende activiteit 2_3: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt, en woningen met dergelijk conformiteitsattesten opvolgen

        Eigen voorstel: Een handhavend en sanctionerend woningkwaliteitsbeleid.

 

Het lokaal bestuur stelt het belang van een goede woningkwaliteit in private huurwoningen voorop. De huurwoningen op het grondgebied moeten voldoen aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Het lokaal bestuur wenst de lopende acties hierrond verder te zetten. De gemeente koos tijdens de gemeenteraad van 17 maart 2015 ervoor een verplichting op het conformiteitsattest in te voeren voor private huurwoningen. De gemeenteraad heeft hiertoe een verordening goedgekeurd en aangepast op 20 december 2022.

Intussen is het wetgevend kader aangepast op basis waarvan er voorgesteld wordt de verordening aan te passen.

 

GAS voorzien

 

De mogelijkheid voor gemeenten om een conformiteitsattest te verplichten, is een belangrijk instrument voor het lokale woningkwaliteitsbeleid. De kwaliteit van het huurwoningpatrimonium in de gemeente kan op die manier in kaart gebracht worden, bewaakt en opgevolgd worden. De verplichting legt de verantwoordelijkheid bij de eigenaars en vormt voor die eigenaars een

aansporing en aanmoediging om bewust om te gaan met de minimale kwaliteit van de woning die ze verhuren.

Om de verplichting meer draagkracht te geven, wenst de gemeente de verplichting te handhaven via een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

Zolang aan de verplichting om over een geldig conformiteitsattest te beschikken niet is voldaan, kan opgelegd worden dat er jaarlijks een conformiteitsattest moet worden aangevraagd. Het niet aanvragen van dit attest kan dan (jaarlijks) gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie GAS, zijnde een gemeentelijke administratieve geldboete zoals opgelegd in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Juridische grond

        Middellange termijndecreet (decreet tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen) goedgekeurd in het Vlaams Parlement op 21 april 2023 en in werking sinds 9 juni 2023

        Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020

        De Vlaamse Codex wonen van 2021 (inzonderheid boek 3, artikel 3.1-7, 3.2 en 3.9 en deel 2 van boek 2 en art. 3.4-10)

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

        Ministerieel besluit van 17 februari 2020: Goedkeuring IVLW Rivierenland.

        Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, artikel 2, §1 en artikel 4.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De gemeentelijke verordening conformiteitsattest - invoeren gasboete, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2022, wordt opgeheven en door volgende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten vervangen:

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten:

 

Artikel 1

Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

        vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

 

Zolang niet aan deze verplichting is voldaan, geldt een jaarlijks terugkerende verplichting om het conformiteitsattest aan te vragen. De aanvraag wordt ten laatste ingediend op de verjaardag van de dag waarop de eigenaar en verhuurder bij aangetekend schrijven in kennis is gesteld dat hij niet over het verplichte conformiteitsattest beschikt. Als ontvangstdatum van het aangetekend schrijven geldt de eerste werkdag na de verzending.

 

Artikel 2

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

</= 4 gebreken is 10 jaar

>/= 5 gebreken is 5 jaar

 

Artikel 3

De kostprijs van een conformiteitsonderzoek is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement op administratieve prestaties.

 

Artikel 4

Inbreuken op bepalingen van deze verordening worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete en wordt opgelegd door de daartoe aangestelde ambtenaar conform de procedure vervat in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 5

Deze verordening treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad, en ten vroegste op 1 juni 2024.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

 

De aanpassing van de verordening conformiteitsattesten heeft op zich geen

financiële gevolgen.

Als niet voldaan wordt aan de verplichting om jaarlijks een conformiteitsattest aan te vragen, dan moet dit vastgesteld worden door een bevoegde vaststellende ambtenaar, die deze vaststelling overmaakt aan de sanctionerend ambtenaar. De gemeente heeft IGEAN milieu & veiligheid aangesteld als sanctionerend ambtenaar. De kosten voor de verwerking van deze dossiers worden aangerekend in het kader van de intergemeentelijke GAS-werking.

De GAS-boete wordt rechtstreeks betaald op een rekening van de gemeente.

 

Visum

Voor het engagement van deze beslissing is GEEN visum van de financieel directeur vereist op heden of in de toekomst.

De gemeentelijke verordening conformiteitsattest - invoeren gasboete, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2022, wordt opgeheven en vervangen door een nieuwe verordering :

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten:

Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

        vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)

4 onthoudingen: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Enige artikel

De gemeenteraad beslist:

 

De gemeentelijke verordening conformiteitsattest - invoeren gasboete, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2022, wordt opgeheven en door volgende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten vervangen:

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten:

 

Artikel 1

Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

        vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

        vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

 

Zolang niet aan deze verplichting is voldaan, geldt een jaarlijks terugkerende verplichting om het conformiteitsattest aan te vragen. De aanvraag wordt ten laatste ingediend op de verjaardag van de dag waarop de eigenaar en verhuurder bij aangetekend schrijven in kennis is gesteld dat hij niet over het verplichte conformiteitsattest beschikt. Als ontvangstdatum van het aangetekend schrijven geldt de eerste werkdag na de verzending.

 

Artikel 2

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

</= 4 gebreken is 10 jaar

>/= 5 gebreken is 5 jaar

 

Artikel 3

De kostprijs van een conformiteitsonderzoek is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement op administratieve prestaties.

 

Artikel 4

Inbreuken op bepalingen van deze verordening worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete en wordt opgelegd door de daartoe aangestelde ambtenaar conform de procedure vervat in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 5

Deze verordening treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad, en ten vroegste op 1 juni 2024.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Financiële dienst - 2 - Goedkeuren retributie op administratieve stukken: 2024-2025

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

gemeenteraadsbeslissing van 20.12.2016

gemeenteraadsbeslissing van 26.12.2019

gemeenteraadsbeslissing van 20.12.2020

gemeenteraadsbeslissing van 20.12.2022

 

Feiten en context

Identiteitskaarten, vreemdelingenkaarten, visumaanvragen en verblijfsaanvragen worden aangevraagd bij de gemeente, maar niet door de gemeente zelf aangemaakt. De kaarten worden gemaakt door de FOD Binnenlandse Zaken en aan de gemeenten geleverd. De aanmaakkosten worden door de FOD gefactureerd aan de gemeenten. De gemeenten rekenen deze kost vervolgens door aan de burger.

 

De gemeenten zijn ertoe gemachtigd om in sommige gevallen paspoorten af te leveren. De consulaire heffing, de aanmaakprijs en de leveringsprijs worden bepaald door de FOD Buitenlandse Zaken.

 

Artikel 61 en artikel 64 sexies van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs bepalen de retributies die verschuldigd zijn voor de afgifte van de verschillende soorten rijbewijzen. De gemeente int die retributie voor rekening van de federale overheid.

 

De gemeente kan bovenop deze federale vergoedingen een kleine retributie vragen voor de afgifte van het administratief stuk.

 

Voor de afgifte van bestuursdocumenten in het kader van de uitoefening van het inzagerecht kan volgens het Bestuursdecreet een redelijke kostprijs gevraagd worden.

 

Bijzondere bestuursdocumenten zijn akten en uittreksels uit de registers van de burgerlijke stand. Beide documenten zijn ook bestuursdocumenten in de zin van de grondwet en het Bestuursdecreet van 7 december 2018. Voor een kopie van de akten of een afschrift uit de registers kan dus een vergoeding gevraagd worden.

 

Vlaanderen is sinds 1 juli 2014 bevoegd voor de regelgeving over de toepassing, de controle en de handhaving van de arbeidskaarten en de beroepskaarten. De federale overheid behoudt echter een reglementerende restbevoegdheid als het gaat om afgeleiden van de verblijfssituatie.

 

De omgevingsvergunning verenigt de vroegere stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning en milieuvergunning. Sinds 1 januari 2018 moeten alle gemeenten de regelgeving van de omgevingsvergunning toepassen en werken met het digitaal loket voor omgevingsvergunningen.

 

Juridische grond

•artikel 170, §4 van de Grondwet

•het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

•Ministerieel besluit van 28 oktober 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, de elektronische kaarten en elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, en de biometrische kaarten en biometrische verblijfstitels, afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen

 

Identiteitskaarten (eiD), vreemdelingenkaarten (EVK), Kids-iD, visumaanvragen en verblijfsaanvragen

          Wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953

          KB van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar

          KB van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2, § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953

 

Paspoorten

          Artikelen 50-67 Consulair Wetboek van 21 december 2013

          Artikel 2 Ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten

 

Rijbewijzen

               Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs

               Ministerieel besluit van 20 juli 2005 tot bepaling van de betalingswijze van de retributies

 

Afgifte van bestuursdocumenten

          Artikel II. 31, tweede lid van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Conformiteitsattesten

        Hoofdstuk 4 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.

        Artikel 7-14 Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997

        Artikel 9 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking;

        Verordening conformiteitsattest, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2022

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid

 

Arbeidskaarten voor buitenlandse werknemers

          Artikel 8 Wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers

          KB van 2 april 2003 tot bepaling van de modaliteiten van indiening van de aanvragen en van aflevering van de arbeidskaart C

 

Omgevingsvergunningen

          Titel V Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Titel IV, Hoofdstuk II Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009

          Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

          BVR van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen ter uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

          BVR van 16 juli 2010 tot bepaling van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is

          95

          BVR van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          BVR van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De retributie op het afleveren van een conformiteitsattest wordt uit dit reglement geschrapt. In de toekomst zal de retributie geheven worden op de woningcontrole die aanleiding kan geven tot het verstrekken van een conformiteitsattest. Dit na wijziging van de Vlaamse regelgeving hierrond.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien  2025A1-1

Financiële gevolgen voorzien  2025A2-1 tot en met 2025A2-4

Financiële gevolgen voorzien  2025F2-1

Vanaf 1 juni 2024 zal het lokaal bestuur een vergoeding kunnen vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de vergoeding voor het conformiteitsattest. Hierdoor is een aanpassing aan het reglement voor retributie op administratieve stukken vereist.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)

4 onthoudingen: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1 - Algemeen

Het retributiereglement op administratieve stukken, goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2022, wordt opgeheven met ingang van 1 juni 2024.

Voor een periode die aanvangt op 01.06.2024 tot en eindigt op 31.12.2025 wordt een retributie op administratieve stukken geheven.

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de aanvraag voor de administratieve prestatie schriftelijk of mondeling opvraagt.

De retributie wordt contant ingevorderd bij aanvraag of via factuur.

 

 

Artikel 2 - Bedragen EiD, vreemdelingenkaarten (EVK), Kids-iD, visum- en verblijfsaanvragen

 

Vernieuwen of Diefstal - Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (normale procedure) (BZ1 en BZ9)

5 euro

Verlies - Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (normale procedure) (BZ1 en BZ9)

10 euro

Elektronische ID-kaart voor Belgen en kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen >12 jaar (dringende en zeer dringende procedure) (BZ2, BZ3, BZ10 en BZ11)

20 euro

Elektronische ID-kaart aan Belgische kinderen <12 jaar (normale, dringende en zeer dringende procedure) (BZ4 tem BZ8)

2 euro

Tweede elektronische ID-kaart voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, gelijktijdig aangevraagd voor kinderen van eenzelfde gezin die op hetzelfde adres ingeschreven zijn

 

2 euro

 

Artikel 3 - Bedragen Paspoorten

Reispas of reisdocument (aflevering volgens normale procedure) (BZ14, BZ15, BZ)

5 euro

Reispas of reisdocument (aflevering volgens spoedprocedure) (BZ16, BZ17, BZ22, BZ23, BZ26, BZ27, BZ30, BZ31,BZ34,BZ35)

10 euro

 

Artikel 4 - Bedragen Rijbewijzen

Rijbewijs in bankkaartmodel (aflevering volgens normale procedure) (BZ18, BZ19, BZ20, BZ21, BZ24, BZ25, BZ28, BZ29,BZ32, BZ33)

5 euro

 

 

 

 

 

Artikel 5 - Bedragen afschriften en uittreksels uit registers van de burgerlijke stand

aangifte huwelijk of wettelijk samenwonen

25 euro

eenzijdig beëindigen wettelijk samenwonen

250 euro

Samenstelling van het administratief dossier inzake nationaliteit

30 euro

aanvragen duplicaat van PIN & PUK code

10 euro

 

Vrijstellingen

- Stukken die nodig zijn om te solliciteren naar een betrekking en die aangevraagd worden door werklozen, pas afgestudeerden en werkzoekenden die geen ander inkomen hebben dan het leefloon;

- Geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen, om sociale redenen.

 

Artikel 6 - Bedragen Verblijfstitels voor buitenlandse werknemers

Biometrische kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen van

derde landen (normale procedure) (BZ13)

5 euro

Biometrische kaarten en verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen (dringende en zeer dringende procedure

20 euro

Afgifte van Model A (attest van Immatriculatie) (BZ12):

10 euro

Identiteitsbewijs voor vreemdelingen (kinderen tot <12 jaar) (normale procedure)(BZ8)

2 euro

 

Artikel 7 - Bedragen Omgevingsvergunningen

melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

20 euro

melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

 

20 euro

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen of voor een ingedeelde inrichting of activiteit :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure

 

 

 

 

 

60 euro

35 euro

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

- met wegenis

- zonder wegenis

 

 

 

100 € per lot met een minimum van 300 €

100 € per lot met een minimum van 300 €

 

verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden

20 €

 

verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

300 euro

melding van de overdracht van de vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit

- volledige overdracht

- gedeeltelijke overdracht

 

 

 

 

60 euro

60 euro

Openbaar onderzoek:

- per aangetekend schrijven

- per gewoon schrijven

- publicatie in de krant

 

10 €

5 €

500 €

 

Artikel 8 - Indexatie van de bedragen

De bedragen van de retributie worden jaarlijks geïndexeerd vanaf 01/01/2021, hiervoor zal als basis gebruik gemaakt worden van de consumptieprijs index november 2019 (basis 2013),waarbij wordt afgerond tot op 0,05 euro.

 

Artikel 9 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 10 - Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Financiële dienst - 3 - Goedkeuren retributie op administratieve prestaties: 2024 -2025

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        gemeenteraadsbeslissing van 29.01.2019

        gemeenteraadsbeslissing van 19.05.2020

        gemeenteraadsbeslissing van 21.03.2023

        gemeenteraadsbeslissing van 19.12.2023

 

Feiten en context

De retributie voor administratieve prestaties is een vergoeding die betaald wordt voor geleverde prestaties door het lokaal bestuur.

 

Juridische grond

        artikel 170, §4 van de Grondwet

        het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40, §3 en artikel 41, tweede lid, 14°.  Ook de artikelen 286 tot en met 288 en artikel 330

        Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021

        Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid.

 

Advies

De toepassing van het gelijkheidsbeginsel vereist dat een dergelijke retributie algemeen wordt toegepast.

 

Argumentatie

Vanaf 1 juni 2024 kan het lokaal bestuur een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de vergoeding voor het conformiteitsattest. De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro.

De gemeente behoudt haar eigen appreciatierecht bij de vaststelling van een dergelijke retributie.

 

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen voorzien  2025A1-1

Financiële gevolgen voorzien  2025A1-3

Financiële gevolgen voorzien  2025B2-1

Vanaf 1 juni 2024 zal het lokaal bestuur een vergoeding kunnen vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Hierdoor is een aanpassing aan het reglement voor retributie op administratieve prestaties vereist.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)

4 onthoudingen: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1- Algemeen

Het retributiereglement op administratieve prestaties, goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023, wordt opgeheven met ingang van 1 juni 2024.

Voor een periode die aanvangt op 01.06.2024 tot en  eindigt op 31.12.2025 wordt een retributie op administratieve prestaties geheven.

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de aanvraag voor de administratieve prestatie schriftelijk of mondeling opvraagt.

De retributie wordt contant ingevorderd bij aanvraag of via factuur.

 

Artikel 2 - Vrijetijdsdienst

het ontwerpen van een affiche

100 euro

aanpassen van een bestaande affiche

25 euro

 

Artikel 3 - Conformiteitsonderzoek

Er wordt een vergoeding gevraagd voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek, op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen.

Er wordt een vergoeding gevraagd voor conformiteitsonderzoeken in volgende gevallen:

In kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest

90 euro

In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren

90 euro

In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure

90 euro

Voor een conformiteitsonderzoek van een kamerwoning

basisbedrag 90 euro

verhoogd met 15 euro per kamer, zonder maximum

 

Artikel 4 - Overige

abonnement op de dagordes van de gemeenteraad

Het abonnement wordt schriftelijk aangevraagd bij de algemeen directeur. De agenda, zoals opgesteld door het schepencollege, wordt verzonden op dezelfde dag waarop deze aan de raadsleden wordt betekend.

8 euro

inlichtingen die schriftelijk verstrekt worden door de gemeentelijke diensten en die niet louter het laten inzien van, het uitleg geven over en een afschrift afleveren van bestuursdocumenten betreffen, maar ruim opzoekwerk en het samenstellen van een dossier vereisen betreffende specifieke zaken en eigendommen (vb genealogisch, historisch en wettelijke doeleinden - deze opsomming is niet limitatief)

100 euro/uur

25 euro/ begonnen kwartier

 

Artikel 5 - Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de aanvraag voor de administratieve prestatie schriftelijk of mondeling opvraagt.

 

Artikel 6 - bezwaar

De retributieschuldige kan bezwaar indienen tegen deze retributie bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Een bezwaarschrift dient aan volgende voorwaarden te voldoen:

•het bezwaar wordt in gediend door de retributieschuldige of zijn vertegenwoordiger

•het bezwaar wordt schriftelijk ingediend, dit kan ook via email: belastingen@hemiksem.be

 

Artikel 7 - Toezicht houdende overheid

De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - School - 4 - Goedkeuren formalisatie herstructurering GBS Klaverbos: integratie wijkschool Boskabouters in de hoofdschool

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit schepencollege van 8 april 2024 over de principiële goedkeuring herstructurering Klaverbos

 

Feiten en context

De gebouwen van het gemeentelijk onderwijs (GBS De Regenboog, GBS Klaverbos met vestiging in de Jan Sanderslaan en in de Landbouwweg) waren 15 jaar geleden allemaal aan een grondige vernieuwing toe.

Het lokaal bestuur Hemiksem heeft daarom beslist fors te investeren in de vernieuwing van de schoolgebouwen. Hiervoor werden de nodige subsidiedossiers ingediend bij de Vlaamse Overheid (AgiOn).

Voor GBS De Regenboog resulteerde dit in een gedeeltelijke sloop, een grondige renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw, welke werd opgeleverd in 2017.

Voor GBS Het Klaverbos werd beslist te investeren in één vestiging, op de locatie van de hoofdschool, waar ook de wijkschool Boskabouters (Landbouwweg) in geïntegreerd zou worden. Hierdoor kon de subsidiëring gemaximaliseerd worden en kon de volledige vernieuwing van het patrimonium van het gemeentelijk onderwijs in één project gerealiseerd worden. Ook naar duurzaamheid (energie en verplaatsingen), kosten voor nutsvoorzieningen en personeelsinzet leverde deze keuze de meeste voordelen op.

Sinds 1 september 2024 is de werking van de wijkschool Boskabouters in de praktijk volledig geïntegreerd in de werking van de hoofdschool. De teams zijn samengesmolten en hebben één visie en aanpak voor de hele kleuterafdeling uitgewerkt en brengen deze in de praktijk.

 

De integratie van de wijkschool in de hoofdschool creëerde bovendien de opportuniteit om het gebouw van de wijkschool in concessie te geven voor een kinderdagverblijf 0-3 jaar. De nood om extra plaatsen te creëren was en is hoog in Hemiksem.

 

Op 25/03/2019 herbevestigde het college de subsidieaanvraag voor het nieuwbouwproject van de gemeentelijke basisschool Klaverbos in te dienen bij AgiOn.

Op15/09/2020 werden de bestekken voor de bouw van de nieuwe school goedgekeurd door de gemeenteraad.

De aanvraag en de bestekken behelsden de volledige nieuwbouw voor het school Klaverbos waarbij de wijkschool Boskabouters (Hoofdboslaan-Landbouwweg) in zijn geheel geïntegreerd wordt in de hoofdschool aan de Jan Sanderslaan.

Vanaf 1/09/2023 is de werking van de wijkschool Boskabouters volledig geïntegreerd in de hoofdschool.

Voor het schooljaar 2024-2025 en verder dient het lokaal bestuur als inrichtende macht nu formeel de herstructurering van de school te bevestigen.

 

Juridische grond

        het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 106,107,108,108bis en 109;

        het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de programmatie- en de rationalisatienormen in het gewoon basisonderwijs;

        het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;

 

Advies

Protocol van akkoord na onderhandeling met vakbonden in Afzonderlijk Bijzonder Comité gemeentelijk onderwijs.

 

Argumentatie

Zoals hierboven reeds vermeld is vanaf 1/09/2023 de werking van de wijkschool Boskabouters volledig geïntegreerd in de hoofdschool. Voor het schooljaar 2024-2025 en verder dient het lokaal bestuur als inrichtende macht nu formeel de herstructurering van de school te bevestigen.

 

Omwille van de herstructurering wordt het urenpakket van de school voor het schooljaar 2024-2025 berekend op basis van de leerlingenaantallen op 1 oktober 2024 en niet op de leerlingenaantallen van 1 februari 2024. Dit kan een beperkt verschil geven. Agodi zal te veel aangestelde uren factureren aan de inrichtende macht.

De directie maakt een zo getrouw mogelijke prognose op basis van de beschikbare gegevens.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

 

NEEN

 

Indien NEEN dient het gedeelte hieronder worden ingevuld :

 

De financiële gevolgen van dit besluit zijn reeds voorzien

in het meerjarenplan

 

NEEN

 

Indien NEEN dient de procedure voor aanpassing meerjarenplan te worden gevolgd.

 

Dit besluit heeft financiële gevolgen, het budget zal voorzien worden op een nieuwe jaarbudgetrekening. Bedrag zal nog worden berekend en ter goedkeuring voorgelegd worden in het kader van AMJP.

Vanaf 1/09/2023 is de werking van de wijkschool Boskabouters volledig geïntegreerd in de hoofdschool. Voor het schooljaar 2024-2025 en verder dient het lokaal bestuur als inrichtende macht nu formeel de herstructurering van de school te bevestigen.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

De gemeentelijke basisschool Het Klaverbos met instellingsnummer 10471 wordt met ingang vanaf 1 september 2024 geherstructureerd als volgt:

Afschaffen van een vestigingsplaats gelegen te Landbouwweg 17 – 2620 Hemiksem met aanbod kleuteronderwijs.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 5 - Goedkeuren aanpassing schoolreglement van de gemeentelijke basisscholen Hemiksem

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad van 21 januari 2020 over de goedkeuring van de aanpassing van het schoolreglement van de gemeentelijke basisscholen Hemiksem

        Besluit gemeenteraad van 21 juni 2022 over de goedkeuring van de aanpassing van het schoolreglement van de gemeentelijke basisscholen Hemiksem

 

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt;

Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure;

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord;

Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 21 juni 2022 moet geactualiseerd worden :

        verduidelijking regels en visie rond voeding en drinken op school

        actualisatie bedragen maximumfactuur

        actualisatie regels rond kosten en betalingen

        aanpassing aan nieuwe regelgeving m.b.t. Vlaamse toetsen en gegevensbescherming

        aanpassingen regels en werking rond ICT-materiaal

 

Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving,

 

Juridische grond

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997: de artikelen 37 bis§2 , 20, 13, 27 bis §2, 14/0, 14/1,53 en 11 quater §3 en §4;

 

Argumentatie

Het huidige schoolreglement goedgekeurd op 21 juni 2022 dient te worden geactualiseerd.

De gemeenteraad moet het schoolreglement goedkeuren.

Het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 21 juni 2022 moet geactualiseerd worden.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG) en Greet Jacops (OPEN VLD)

4 onthoudingen: Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1

Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad van

21 juni 2022, op te heffen vanaf 1 september 2024.

 

Artikel 2

Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt vastgesteld.

 

Artikel 3

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien

bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders,

die ondertekenen voor akkoord.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Punt bijlagen/links GECOÖRD TEKST - juni 2024 - Schoolreglement gemeentelijke basisscholen Hemiksem_.pdf Download
AANP GEEL - 2024 - Schoolreglement gemeentelijke basisscholen Hemiksem - juni 2024.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 6 - Goedkeuren deontologische code lokale mandatarissen

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code dient aan te nemen.

De deontologische code van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet regels bevatten over de deontologische commissie, meer bepaald over de:

• samenstelling

• werking

• bevoegdheid

 

Juridische grond

Artikel 39 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad een deontologische code aanneemt. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

 

Advies

Overleg met fractievoorzitters van 27 maart 2024.

 

Argumentatie

Het ontwerp van de deontologische code werd besproken op het overleg van 27 maart 2024. De gemeenteraad dient de deontologische code goed te keuren.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Deze deontologische code heeft als doel de lokale mandataris een coherent geheel van richtlijnen en principes te verstrekken die de lokale mandataris in acht zal nemen bij de uitoefening van hun mandaat en bij hun dienstverlenende activiteiten ten behoeve van de bevolking.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

de deontologische code lokale mandatarissen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Punt bijlagen/links DEONTOLOGISCHE CODE VOOR LOKALE MANDATARISSEN.docx Download
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 7 - Goedkeuren samenstelling deontologische commissie gemeenteraad

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Feiten en context

Artikel 39 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code dient aan te nemen.

Bovendien zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten.

Deze commissie ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten. De deontologische commissie controleert de deontologische code. Dit is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen wanneer ze hun mandaat uitoefenen. Lokale besturen stellen zelf hun deontologische code op en bepalen de inhoud ervan.​​​​​ De deontologische code voor lokale mandatarissen wordt tevens vastgesteld in de gemeenteraad van 21 mei 2024.

 

De deontologische commissie voor de gemeenteraad is bevoegd voor:

• de gemeenteraadsleden

• de voorzitter van de gemeenteraad

• de schepenen

• de burgemeester

 

De deontologische code  en het huishoudelijk reglement regelen  de samenstelling, de werking en de bevoegdheid van de deontologische commissie.

De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad. Elke fractie draagt een lid voor om te zetelen in de commissie. Deze vertegenwoordiger moet niet verplicht een fractielid zijn. Er is evenmin een verplichting om gedomicilieerd te zijn op het grondgebied van lokaal bestuur Hemiksem. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.

VVSG adviseert dat de leden van de deontologische commissie gemeente en de deontologische commissie RMW samengesteld wordt uit dezelfde personen zodat ze gelijkaardige bevoegdheden en werkingsregels hebben.

 

Volgende kandidaturen werden ingediend :

 

Fractie    lid    plaatsvervanger

 

N-VA    Luc De Roeck   Sami De Maeyer

Vlaams Belang  Tamara Van Dyck  Tatjana De Neve

Vooruit soc. beweging Rik Hollanders   David De Clerq

Hemiksem Vooruit  Jochen Roggeman  Kathleen Coosemans  

Open Vld   Dimitri Cools   Albert De Bruyn

CD&V/Groen              Guy Helsen              Berend De Lee

 

Juridische grond

Artikel 39 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code dient aan te nemen

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De ingediende kandidaturen werden tijdig ontvangen. De gemeenteraad moet de deontologische commissie gemeenteraad samenstellen.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

De gemeenteraad moet een deontologische commissie instellen die toeziet op de naleving van de deontologische code en die zich uitspreekt over de toepassing ervan. De samenstelling, werking en bevoegdheid van de commissie wordt geregeld in de deontologische code.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

de deontologische commissie gemeenteraad als volgt samen te stellen :

 

Fractie    lid    plaatsvervanger

 

N-VA    Luc De Roeck   Sami De Maeyer

Vlaams Belang  Tamara Van Dyck  Tatjana De Neve

Vooruit soc. beweging Rik Hollanders   David De Clerq

Hemiksem Vooruit  Jochen Roggeman  Kathleen Coosemans  

Open Vld   Dimitri Cools   Albert De Bruyn

CD&V/Groen             Guy Helsen             Berend De Lee

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 8 - Goedkeuren huishoudelijk reglement deontologische commissie

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit gemeenteraad van 21 mei 2024 waarbij de samenstelling van de deontologische commissie wordt goedgekeurd

 

Feiten en context

De gemeenteraad heeft de samenstelling van deontologische commissie goedgekeurd.

De werking van de deontologische commissie wordt vastgesteld in een huishoudelijk reglement.

 

Juridische grond

Artikel 39 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad een deontologische code dient aan te nemen.

Bovendien zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten.

 

Advies

Overleg met factievoorzitters van 27 maart 2024

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet het huishoudelijk reglement van de deontologische commissie vaststellen.

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

De werking van de deontologische commissie wordt vastgesteld in een huishoudelijk reglement.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Het huishoudelijk reglement deontologische commissie goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Punt bijlagen/links Huishoudelijk reglement deontologische commissie.docx Download
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 9 - Verslag Organisatiebeheersing

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing GR van 16/10/2007 en 22/4/2014 waarbij zij zich akkoord verklaarden met het door de algemeen directeur voorgesteld model van een intern  controlesysteem.

        Beslissing GR van 19/01/2016 om Protime360° als werkinstrument te gebruiken.

        Beslissing GR van 11/10/2021 om Pepperflow en Microsoft teams als werkinstrument te gebruiken ter vervanging van Protime360°

 

Feiten en context

Audit Vlaanderen legt op dat de algemeen directeur van het bestuur voor 30 juni van elk jaar een verslag moet uitbrengen over de organisatiebeheersing aan het politieke niveau.

De algemeen directeur brengt verslag uit over de activiteiten in verband met organisatiebeheersing bij gemeente en ocmw.

 

Juridische grond

Art. 219 van het decreet Lokaal Bestuur regelt de interne controle van de organisatie.

 

Advies

Er is geen advies nodig.

De algemeen directeur brengt verslag uit over de activiteiten in verband met organisatiebeheersing bij gemeente en ocmw.

BESLUIT

Enig artikel

De algemeen directeur brengt verslag uit over de activiteiten in verband met organisatiebeheersing bij gemeente en ocmw.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Ruimte - 10 - Goedkeuren aanpassen verkeersreglement Abdijstraat - blauwe zone

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: wordt verder onderzocht - geen naam bedrijf noemen in besluit

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Ruimte - 11 - Goedkeuren aanpassen verkeersreglement Atletiekstraat

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Gemeenteraadsbesluit van 4 september 1980 over het verkeersreglement in de Atletiekstraat.

        Collegebesluit van 8 mei 2017 in verband met een wijziging in het verkeersreglement in de Atletiekstraat.

        Gemeenteraadsbesluit van 20 juni 2017 in verband met een wijziging in het verkeersreglement in de Atletiekstraat.

        Mail van het College van 14 maart 2024 met de vraag om een blauwe zone in te richten voor het kinderdagverblijf Ukkenpukkenhofke.

        Mobiliteitsoverleg van 26 maart 2024.

 

Feiten en context

De uitbaters van kinderdagverblijf Ukkenpukkenhofke in de Atletiekstraat hebben de vraag gesteld of het mogelijk was om een parkeerplaats voor kort parkeren in hun onmiddellijke omgeving te voorzien.  Ouders hebben hierdoor plaats om hun kind veilig aan de opvang af te zetten of op te halen.

Het reglementeren van parkeren op deze weg is een bevoegdheid van lokaal bestuur Hemiksem.

Uit onderzoek blijkt dat de eerste plaats na het kruispunt met de Nieuwe Dreef het meest geschikt is.

Het is interessanter een kiss en ride zone te voorzien in plaats van een blauwe zone (tijdelijk parkeren met parkeerschijf).

 

Juridische grond

        KB van 16 Maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer;

        KB van 1 December 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel besluit van 11 Oktober 1976 bepaalt de minimumafmeting van plaats voorwaarden voor verkeerstekens;

        Ministeriële omzendbrief van 14 November 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaats van verkeerstekens;

        Nieuwe gemeentewet va, 24 Juni 1988

        Gemeentedecreet van 15 Juli 2005

        Decreet van 16 ei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 Januari 2009 betreffende de aanvullende verkeersreglementen de plaatsing van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 April 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende verkeersreglementen op de politie van het wegverkeer;

        Decreet lokaal bestuur 22 December 2017 (wijziging 21 December 2018);

        Besluit gemeenteraad van 20/03/2012;

        Artikel 22novies en art. 71.2 in het verkeersreglement (ingevoerd bij wet van 10/01/2012 en KB van 04/12/2012;

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het is aangewezen om een kiss & ride zone in te richten.  Hiervoor wordt de eerste plaats na het kruispunt met de Nieuwe Dreef genomen.  De kiss en ride zone geldt tijdens de openingsuren van de opvang. Deze zijn van 7u15 tot en met 18u15.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

In de Atletiekstraat wordt op de eerste parkeerplaats na het kruispunt met de Nieuwe Dreef

een kiss&ride zone ingericht voor 1 parkeerplaats.
Het verkeersbord E1 met als onderborden ‘kiss&ride’ en ‘op werkdagen van 7u15 tot 18u15’ wordt geplaatst, aanvullend met het onderbord ‘Xc 5m'.

Het parkeren wordt verboden in de Atletiekstraat over de ganse lengte van de straat langs de pare kant van de huizen. Het verkeersbord E1 met pijlen (GXa, GXb) die de zone aangeven worden hiervoor aangebracht.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist alle voorgaande beslissingen van de gemeenteraad met betrekking tot het aanvullend reglement op het verkeer in deAtletiekstraat op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen.

 

Artikel 2

In de Atletiekstraat wordt op de eerste parkeerplaats na het kruispunt met de Nieuwe Dreef

een kiss&ride zone ingericht voor 1 parkeerplaats.
Het verkeersbord E1 met als onderborden ‘kiss&ride’ en ‘op werkdagen van 7u15 tot 18u15’ wordt geplaatst, aanvullend met het onderbord ‘Xc 5m'.

 

Artikel 3

Het parkeren wordt verboden in de Atletiekstraat over de ganse lengte van de straat langs de pare kant van de huizen. Het verkeersbord E1 met pijlen (GXa, GXb) die de zone aangeven worden hiervoor aangebracht.

 

Artikel 4

Het parkeren wordt verboden in de Atletiekstraat langs de onpare kant van de straat, van de inrit naar de kelder van het zwembad tot de inrit van de parking van het zwembad. Het verkeersbord E1 met pijlen (GXa, GXb) die de zone aangeven worden hiervoor aangebracht.

 

Artikel 5
Dit besluit wordt voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Ruimte - 12 - Goedkeuren aanpassen verkeersreglement Lindelei

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 – artikel 56 regelt de bevoegdheden van het schepencollege.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbesluit van 21 december 2004 waarbij de aanpassingen van het verkeersreglement in de Lindelei wordt vastgesteld.

Beslissing van de kindergemeenteraad van 20 januari 2005 waarin zij vragen zone 30 in te richten in de schoolomgeving.

Gemeenteraadsbesluit van 24 mei 2005 waarbij de inrichting zone 30 aan de schoolingang en -omgeving van de basisscholen wordt vastgesteld.

Gemeenteraadsbesluit van 04 maart 2012 waarbij het invoeren van een parkeerverbod binnen de bebouwde kom E9 wordt vastgesteld.

 

Feiten en context

Door de uitrol van de locaties van de laadpalen in de gemeente, is bij nazicht gebleken dat in het verkeersreglement van de Lindelei deze locatie nog niet is opgenomen.

Daarom dient het verkeersreglement van de Lindelei te worden aangepast aan de huidige situatie.

 

Juridische grond

        KB van 16 maart 1968 betreffende de politie op het wegverkeer;

        KB van 1 december 1975 houdende reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 bepaalt de minimumafmeting van plaats voorwaarden voor verkeerstekens;

        Ministeriële omzendbrief van 14 november 1977 regelt de aanvullende verkeersreglementen en de plaats van verkeerstekens;

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opstellen van de gemeentelijke reglementen op de gemeentewegen.

        Gemeentedecreet van 15 juli 2005 zegt dat gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vastlegt.

Ministerieel rondschrijven van 27 oktober 1998 betreffende de zones met een snelheidsbeperking van 30 km per uur.

Ministerieel rondschrijven van 3 mei 2002 betreffende de toepassing van de maximum snelheidsbeperking van 30 km per uur in de schoolomgeving

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende verkeersreglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende verkeersreglementen op de politie van het wegverkeer;

        KB van 10 januari 2012 en KB van 4 december 2012 - artikel 22novies en art. 71.2 van het verkeersreglement.

        Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 (wijziging 21 december 2018);

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Het verkeersreglement in de Lindelei dient aangepast te worden aan de huidige situatie.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Door de uitrol van de locaties van de laadpalen in de gemeente, is bij nazicht gebleken dat in het verkeersreglement van de Lindelei deze locatie nog niet is opgenomen.

Daarom dient het verkeersreglement van de Lindelei te worden aangepast aan de huidige situatie.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist :

Alle voorgaande beslissingen van de gemeenteraad met betrekking tot het aanvullend verkeersreglement op het verkeer in de Lindelei op te heffen en te vervangen door volgende bepalingen.

 

Artikel 2

Binnen de bebouwde kom van  parkeren enkel voor te behouden voor voertuigen waarvan de hoogst toegelaten massa niet meer dan 3,5 ton bedraagt.
De verkeersborden E9a met vermelding “max 3.5 ton”, met zonale geldigheid, worden aan elke toegang tot bebouwde kom van Hemiksem geplaatst, zijnde Kleidaallaan, Bredestraat, Sint-Bernardsesteenweg.

 

Artikel 3

Het parkeren wordt verboden;
- langs de pare zijde vanaf huisnummer 190 tot aan huisnummer 198
- langs de onpare zijde vanaf het kruispunt met de Karel De Backerstraat tot aan het kruispunt met de Gemeenteplaats. De verkeersborden E1 met reglementaire (GXa, GXb) pijltjes worden geplaatst.

 

Artikel 4

Een oversteek voor voetgangers wordt gemarkeerd door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan;
- ter hoogte van het kruispunt met de Bosschaertlei.
- ter hoogte van het kruispunt met de Wijngelagweg, zowel in de Lindelei ter hoogte van huisnummer 74, als in de Wijngelagweg.
- ter hoogte van het scoutslokaal ter hoogte van huisnummer 153
- ter hoogte van de vrije basisschool Lindelei ter hoogte van huisnummer 203 – 205.

 

Artikel 5
Aan de toegangen van de school Lindelei wordt zone 30- schoolomgeving ingericht van het kruispunt met de K. De Backerstraat tot aan de doorsteekweg naar de E. Van Nuffellaan. De verkeersborden F4a en A23 met onderbord dat de afstand tot de schooltoegang aangeeft en F4b worden geplaatst.

 

Artikel 6

Op de parkeerplaatsen ter hoogte van huisnummer 118 is een laadpaal met 1 parkeerplaats voorzien voor het laden van elektrische voertuigen. Deze zal kenbaar gemaakt worden door het verkeersbord E9b met onderbord GVIIb.

 

Artikel 7

Bestuurders worden gewaarschuwd voor de spooroverweg met slagbomen ter hoogte van:
-Huisnummer 6
-Huisnummer 119
Dit wordt kenbaar gemaakt door het verkeersbord A41.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Omgeving/stedenbouw - 13 - Aanstellen GAS-vaststellers OVAM

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit van de gemeenteraad van 12 september 2017 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Feiten en context

OVAM heeft ondertussen 30 GAS-vaststellers in dienst die in elke Vlaamse stad of gemeente kunnen handhaven op zwerfvuil.

Hemiksem werkt al sinds 2022 met OVAM samen. Regelmatig gaan OVAM GAS-vaststellers hier ter plaatse en voeren controles uit. Ze geven waarschuwingen en kunnen GAS-boetes opleggen, vooral aangaande zwerfvuil.

Het OVAM project wordt verlengd en de gemeenteraad moet de vaststellers aanstellen zodat ze kunnen werken op het grondgebied van Hemiksem. Door een nieuwe manier van werken moet er niet meer op naam worden aangesteld. Dan is er ook geen probleem bij het komen en gaan van personeelsleden.

 

Juridische grond

        De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;

        Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;

 

Advies

Er is geen advies nodig

 

Argumentatie

Het is noodzakelijk om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn.

Deze gewestelijke vaststellers mogen enkel binnen de omschreven bevoegdheid  optreden.

 

 

 

 

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

NEEN

OVAM heeft ondertussen 30 GAS-vaststellers in dienst die in elke Vlaamse stad of gemeente kunnen handhaven op zwerfvuil.

Hemiksem werkt al sinds 2022 met OVAM samen. Regelmatig gaan OVAM GAS-vaststellers hier ter plaatse en voeren controles uit. Ze geven waarschuwingen en kunnen GAS-boetes opleggen, vooral aangaande zwerfvuil.

Het OVAM project wordt verlengd en de gemeenteraad moet de vaststellers aanstellen zodat ze kunnen werken op het grondgebied van Hemiksem. Door een nieuwe manier van werken moet er niet meer op naam worden aangesteld. Dan is er ook geen probleem bij het komen en gaan van personeelsleden.

BESLUIT

18 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

2 onthoudingen: Agnes Salden (VLAAMS BELANG) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1

OVAM  aan te stellen als gewestelijk vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Hemiksem voor de vaststelling van overtredingen op artikel 2.1.1, 2.1.2, 2.3.4, 2.3.5 en 2.3.6 van het politiereglement.

 

Artikel 2

De communicatie zal verlopen tussen de verantwoordelijke van de gewestelijke vaststellers en de dienst Ruimte om te bekijken waar en wanneer zij worden ingezet.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 14 - Goedkeuren uittreding als aandeelhouder van Woonhaven Antwerpen BV

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2023 met goedkeuring van het splitsingsvoorstel ‘De Ideale Woning cvba’.

Brief van 2 april 2024 van Woonhaven Antwerpen BV over een voorstel tot uittreden als aandeelhouder.

Collegebesluit van 29 april 2024 met principieel akkoord om uit te treden als aandeelhouder bij maatschappij Woonhaven Antwerpen BV.

 

Feiten en context

Woonhaven Antwerpen BV, gelegen te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23, stuurde op 2 april 2024 een brief met de melding dat als gevolg van de fusie van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen CVBA, gelegen te 2100 Antwerpen (Deurne), Gijbrecht van Deurnelaan 22, met Woonhoven, gelegen te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23, vanaf 28 april 2023 en aansluitende de partiële splitsing van De Ideale Woning, gelegen te 2600 Antwerpen (Berchem), Diksmuidelaan 276, vanaf 28 juni 2023 werden heel wat gemeentes mee vennoot bij Woonhaven voor een zeer beperkt deel in de aandelenstructuur.

Op 28 juli 2023 vond een partiële splitsing plaats van Woonhaven waardoor alle aandeelhouders een participatie verkregen in de woonmaatschappijen Thuisrand, gelegen te 2600 Antwerpen (Berchem), Diksmuidelaan 276, en Woonkade Rupel, gelegen te 2850 Boom, Uitbreidingsstraat 39.

Het lokaal bestuur heeft 223.622 ingeschreven aandelen. Deze aandelen vertegenwoordigen een bedrag van 4.395,07 euro waarvan 2.198,47 euro gestort bedrag en 2.196,60 euro nog door het lokaal bestuur te storten bedrag.

 

Juridische grond

Het gecodificeerd decreet over het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020, gekend als Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 tot bepaling van de nadere regels met betrekking tot de beheersaspecten van sociale huisvestingsmaatschappijen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

Advies

Gunstig advies beleidscollege.

 

Argumentatie

Woonhaven Antwerpen BV stelt voor om uit te treden als aandeelhouder bij Woonhaven Antwerpen BV. Artikel 4.39/2 van de voornoemde Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de Vlaamse regering de verhouding vaststelt van de stemrechten tussen de gemeenten en de OCMW’s die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid.

 

Financiële gevolgen huidige beslissing

De financiële gevolgen zorgen ervoor dat het bestuur een geïnformeerde keuze

kan maken bij de besluitvorming :

 

Dit besluit is zonder enig financieel gevolg

JA

 

Woonhaven Antwerpen BV stelt voor om uit te treden als aandeelhouder bij Woonhaven Antwerpen BV.

BESLUIT

20 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Bert Cools (VLAAMS BELANG), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Om als aandeelhouder uit te treden uit Woonhaven Antwerpen BV, gelegen te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23.

 

Artikel 2

Het college krijgt de opdracht om hiervoor de nodige stappen te ondernemen.

 

Artikel3

Het te ontvangen tegoed van 2.198,47 euro te boeken op rekeningnummer

BE15 0910 0008 7430 met referentie ‘storting aandelen Woonhaven’.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 15 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 3 juni 2024 van IVEBICA

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Kristien Vingerhoets, raadsleden Nicky Cauwenberghs en Annick De Wever aangeduid werden als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Beslissing van de gemeenteraad van 17 september 2019 waarbij raadslid Kris Verbeeck wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tvv Nicky Cauwenberghs

        Brief van IVEBICA van 26 april 2024 over de algemene vergadering op 3 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan het agendapunt van de algemene vergadering van 3 juni 2024:

  1. vaststellen van het aantal aanwezige leden
  2. samenstelling van het bureau
  3. jaarverslag 2023 van de Raad van Bestuur
  4. controleverslag van de commissaris
  5. goedkeuring van de jaarrekening 2023
  6. kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris
  7. goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering

 

Schepen Annick De Wever en raadsleden Kristien Vingerhoets en Kris Verbeeck werden reeds aangeduid als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordigers dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Ivebica

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 3 juni 2024 van IVEBICA

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de punten vermeld op de agenda van de algemene vergadering van 3 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 16 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 13 juni 2024 van Water-Link

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Rodney Talboom aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van Water-Link van 8 mei 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 13 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 13 juni 2024:

 

1. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2023

2. Mededeling van het verslag van de commissaris m.b.t. de jaarrekening over het boekjaar

afgesloten op 31 december 2023

3. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten per 31 december 2023

4. Bestemming van het resultaat

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris

7. Varia en mededelingen

 

Rodney Talboom werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Water-Link

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 13 juni 2024 van Water-Link

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 13 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 17 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 18 juni 2024 van TMVS/Farys

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Caroline Van Vracem  aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Beslissing van de gemeenteraad van 21 april 2020 waarbij schepen Jo Van Havere aangeduid wordt als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur tvv Caroline Van Vracem

        Brief van Farys/TMVS van 17 april 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 18 juni 2024

        Statuten van Farys/TMVS

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 18 juni 2024 :

 

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
  4. Verslag van de commissaris
  5. a.Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per
    31 december 2023

           b.Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen
  4. Varia

 

Schepen Jo Van Havere werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

•De statuten van Farys/TMVS

•Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 18 juni 2024 van TMVS/Farys

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 18 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van Cipal

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij raadslid Kristien Vingerhoets aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van Cipal van 3 mei 2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 20 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 20 juni 2024 :

 

  1. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;
  2. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat;
  3. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;
  4. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023;
  6. Vervanging bestuurder;
  7. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Raadslid Kristien Vingerhoets werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

Statuten van Cipal

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van Cipal.

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 19 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van Pontes

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 - regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij schepen Stefan Van Linden aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Mail van Pontes van 30 april  2024 vermeldt de dagorde voor de algemene vergadering op 20 juni 2024

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 20 juni 2024 :

 

1. Algemene vergadering: verslag 14 december 2023 – goedkeuring

2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring

3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2023 - goedkeuring

4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2023 - aktename

5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2023 - goedkeuring

6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

7. Varia en rondvraag

 

Schepen Stefan Van Linden werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        Statuten van Pontes

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 20 juni 2024 van PONTES

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist:

Goedkeuring te verlenen aan de diverse punten op de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 20 - Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 28 juni 2024 van PIDPA

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 40 regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2019 waarbij burgemeester Luc Bouckaert aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur

        Brief van PIDPA van 22 april 2024 - dagorde voor de algemene vergadering op 28 juni 2024

 

Feiten en context

Op vrijdag 28 juni 2024 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

 

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023

3. Verslag van de commissaris over het jaar 2023

4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2023

5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7. Benoemingen

8. Varia

- Vragen van vennoten

9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Burgemeester Luc Bouckaert werd reeds aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de verdere legislatuur.

Het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd.

 

Juridische grond

        statuten van PIDPA

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 regelt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Advies

Er is geen advies nodig.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

 

 

 

Machtiging goedkeuren besluiten algemene vergadering op 28 juni 2024 van PIDPA

BESLUIT

16 stemmen voor: Luc Bouckaert (CD&V-groen), Jenne Meyvis (CD&V-groen), Kris Verbeeck (CD&V-groen), Stefan Van Linden (Vooruit soc beweging), Jozef Van Havere (CD&V-groen), Annick De Wever (CD&V-groen), Kristien Vingerhoets (Vooruit soc beweging), Koen Scholiers (CD&V-groen), Rita Goossens (N-VA), Helke Verdick (N-VA), Caroline Van Vracem (CD&V-groen), Kurt Verberckt (CD&V-groen), Rodney Talboom (Vooruit soc beweging), Greet Jacops (OPEN VLD), Karina Van heirle (N-VA) en Thierry Moeskops (N-VA)

4 onthoudingen: Eddy De Herdt (Hemiksem Vooruit), Agnes Salden (VLAAMS BELANG), Cliff Mostien (Hemiksem Vooruit) en Bert Cools (VLAAMS BELANG)

 

De gemeenteraad beslist :

 

Artikel 1: Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023, de jaarrekening over het boekjaar 2023 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Artikel 2: Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2023, goed te keuren.

 

Artikel 3:  Goedkeuring te verlenen aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Artikel 4:  Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Artikel 5: Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 juni 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 6: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 21 - Vraag Hemiksem Vooruit - voetpaden Hemiksem

 

Voetpaden Hemiksem

Momenteel worden voetpaden in Hemiksem opgebroken door externe firma’s die nutsleidingen aanleggen. Op zich niets verkeerd mee maar het lijkt wel dat deze aannemers zich niet aan de regels hoeven te houden. Het te laat plaatsen van verkeersborden, bijvoorbeeld op zondagmiddag om daags nadien werken aan te vatten; het niet verwittigen van alle straatbewoners; inwoners gijzelen door wagens te blokkeren; enzovoort. Natuurlijk beseffen we dat je geen omeletten kan bakken zonder eieren te breken, maar ‘trop’ is teveel.

Daarnaast valt het mij op dat waar de voetpaden werden opgebroken, het degelijke werk van onze eigen gemeentearbeiders allesbehalve wordt geëvenaard. Klinkers worden niet op dezelfde wijze teruggeplaatst, steken soms gewoon een halve tot een centimeter boven de rest van het voetpad uit, …

Los van het gebrek aan respect, doet het de uitstraling van onze, soms pas aangelegde, straten teniet. Om nog maar te zwijgen van de mogelijke ongelukken die zich kunnen voordoen door de slechte staat van de achtergelaten voetpaden.

        Wie controleert of deze firma’s zich aan de geldende regels houden in verband met het correct plaatsen van parkeerborden?

        Wie controleert of deze firma’s zich houden aan de verkeersregels?

        Op welke manier kunnen de aannemers aansprakelijk worden gesteld wanneer zij zich niet houden aan de geldende regels?

        Wie controleert de staat van de voetpaden nadat deze werden opengebroken en terug dicht werden gegooid?

        Welke stappen kunnen ondernomen worden wanneer blijkt dat de voetpaden op een slechte en wanordelijke wijze terug werden dichtgegooid?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 22 - Vraag Hemiksem Vooruit - project groene daken

 

‘Project Groene Daken’

Met veel bravoure wordt in de pers en op sociale media het ‘complexe project’ van de wijk De Groene Daken aangekondigd. We lezen onder andere letterlijk :’Zo blijft het aantal sociale woningen in de wijk min of meer gelijk en … . De bestaande huizen zullen niet één op één vervangen worden. Er zal een mix komen van eengezinswoningen, stapelwoningen, en kleinschaligere appartementsgebouwen.’

Het verleden heeft ons geleerd zeer voorzichtig te moeten omspringen met dit soort projecten. Vorige legislatuur heb ik eigenhandig kunnen voorkomen dat de grootheidswaanzin van de Vlaamse bouwmeester en de Ideale woning het sociale karakter van de wijk zouden teniet doen. De plannen van de schepen en Woonkade zijn misschien niet zo spectaculair als de plannen destijds. Toch doen de bovenstaande uitspraken ons vermoeden dat het vooral meer dan minder woningen zullen zijn en dat het vooral de inwoners in en rond de wijk zijn die het gelag zullen betalen.

        Hoeveel wooneenheden zijn er gepland om de huidige wooneenheden te veranderen?

        In hoeveel fases zal dit gerealiseerd worden?

        Welke woningen worden gerenoveerd?

        Welke woningen worden afgebroken?

        Wanneer kunnen wij op de gemeenteraad een visualisering krijgen van het project?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Stefan Van Linden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 23 - Vraag Hemiksem Vooruit - groene uitschieters rond bestaande bomen

 

‘Groene uitschieters’ rond bestaande bomen

Sinds ongeveer anderhalf jaar is er een soort proefproject om rond de bomen in bepaalde straten ‘groene uitschieters’ te laten. Toen hierover een vraag werd gesteld, bleek dat het zou gaan om een experiment om de werklast van de groendienst te verlichten. Vanop de eerste rij kunnen wij zien dat het tegendeel waar is. Bovendien hinderen de ‘groene uitschieters’ het zicht van Hemiksemnaren die van hun oprit de straat willen oprijden. Mijn inziens wordt de werkdruk niet verlicht maar eerder vergroot en ook het ecologische aspect ontgaat ons.

        Graag een evaluatie van dit proefproject?

Verdere toelichting wordt gegeven op de gemeenteraad.

Antwoord gegeven door: Jenne Meyvis

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Overzicht punten

Zitting van vergadering 21/05/2024

 

GR - 21/05/2024 - Secretariaat - 24 - Vraag N-VA - verkeersveiligheid

 

Verkeersveiligheid

In de Antwerpsesteenweg is al meer dan een maand een gevaarlijke verzakking.

Op het laatste nippertje uitwijken met fiets of wagen geeft risicovolle situaties.

Waarom duurt dit zo lang en wanneer wordt het herstel verwacht?

Antwoord gegeven door: Luc Bouckaert

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.